Babička a dědeček dítěti nic nedají

jasnenka1979
19. zář 2014

ahoj holky, chcem sa podelit o svoju frustraciu a viem, ze mnohe z vas mi napisu, ze mam byt rada a nestazovat sa, ale aj tak. Mame 21 mesacnu dcerku, zatial prvu, moj priatel je tiez jedinacik. Ja som z SK, byvame v Cechach blizko rodiny jeho rodicov. Normalne sa na nich nemozem stazovat, ked potrebujem, tak malu pohlidaju bez problemov. Ale to je vsetko, co pre nu spravia. Mame velku hypoteku, maly byt, a kedze zarabam viac ako priatel, vraciam sa skor do prace a on pojde na matersku. S peniazmi vychadzame tak tak, kazdopadne velke vydaje su sunar, plenky a skratka vsetko okolo dietata. Co mi je luto, ze babicka s dedeckom, ktori maju iba jedineho syna a jedine vnuca, tej malej nic nekupia. Na narodeniny jej kupili lego duplo za 300, moja mama vdova dala malej 200 euro. Od narodenin skoro pred rokom jej nekupili ziadnu hracku, absolutne nic. Dokonca raz som kupovala zlacnene pleny a nechala vyzdvihnut dedecka, tak ten potom priatelovi pripominal, ze mu este za ne dlzi, aby zaplatil. Pritom to nie su ziadne socialne pripady, byt v osobnom vlastnictve, takze platia iba energie, chodia x krat na dovolenky pocas roka do Krkonos, raz do roka na SriLanku, do Thajska, deda furt chodi hrat golf. Je mi to strasne luto, ze ich ani nenapadne spytat sa, ci nieco nepotrebujeme. TEraz, ked sa vraciam do prace, tak si potrebujem kupit nejake normalne oblecenie, takze dalsie vydaje naviac, kupovali sme tiez viac plen a sunaru, takze teraz som fakt financne vycerpana. A to este chcem malej kupit nejaku kombinezku na zimu, ale uz fakt nemam z coho. Priatel vela nezaraba a nema ziadne uspory. Rodicia mu ani nic nenasporili. Je to normalne? Je mi z toho smutno, a mam z toho aj v sebe taku vnutornu zlost. Moja mama vdova nam vzdy nieco da a skratka u nas je zvykom sa podelit. Vobec tuto familiu nechapem.

kaculka46
19. zář 2014

Ahoj, chápu tě že je ti to líto, ale na druhou stranu ze strany prarodičů není povinností se finančně podílet. Jsou to jejich peníze a mají právo si je užít. Najdeš tu spostu holek kterým prarodiče nekoupí jejich dětem nic ani na narozeniny. Takže jak se říká, může se ti to nelíbit můžeš s tím nesouhlasit, ale to je tak jediný co s tím můžeš dělat

glimmer
19. zář 2014

Já musím přiznat, že máme jen moje rodiče, ty se snaží nás podporovat o myslím, že někdy toho kupují až moc. Ale můj děda s novou manželkou, kteří opravdu na korunu hledě nemusí, tak ani na narozeniny dětí nezavolají, nepošlou SMSku. Prostě to tak je. Nikdo nemá povinnost zi pomáhat a finančně Vás podporovat, záleží jen na jejich rozhodnutí. S tím nic neuděláš. Samozřejmě, že je mi příjemné když od našich dostaneme věci pro děti nebo peníze, ale nebereme to jako samozřejmost.

smardik
19. zář 2014

je to normální, je to vaše dítě a povinnost život ho máte vy a ne rodiče, to je jejich dobrota nebo tak nějak ,když něco koupí. Manžel má už jen tatku, nedává nic-na narozky, vánoce, svátek pošle jen SMS a to je vše, nějak to neřeším. Hlavní je že když potřebuju je ochotný a schopný je pohlídat, když jsme u nich věnuje se jim-ale jen když zavolám at mi je pohlídá-max. 2hodiny dýl teda ne nebo když je manžel přiveze,on sám nezavolá, nenapíše jak se mají, nepřijede nic. je to jen na nás no, zavoláme, přivezeme vidí je, neozveme se tak nic

juldaska
19. zář 2014

Je to smutné. Mám to podobně.. ovšem s tím rozdílem, že malému nedali nic ani k svátku. Natož aby třeba během roku přišli s nějakou hračkou.. Nechápu to, já taková babička určitě nebudu.. Nesmutni, bohužel s tím nic nenaděláš, je třeba se s tím smířit.. bohužel z vlastní zkušenosti vím, že to jde těžko..

ivuska04
19. zář 2014

Nezlob se, tohle asi nechceš slyšet, ale není povinnost prarodičů financovat tvoje dítě. Každý má žít tak, jak mu jeho vlastní finance dovolí. Píšeš, že se vracíš do práce a potřebuješ oblečení, ale to je tvoje starost, ne starost rodičů. Naše babičky taky kupují dceři dárek jen k narozeninám a Vánocům a je to jejich věc. Nechápu proč by ti měli platit pleny. Pokud si jezdí na dovolené tak je to v pořádku, oni svoje dítě vychovali, tak proč by si teď svoje peníze nemohli utratit podle svého? Každý to má nastavené jinak, někde si rodiny finančně vypomáhají, jinde ne, ale pokud na dítě nemám, tak si ho nepořizuju.

elvira
19. zář 2014

Chápu ty pocity, ale není jejich povinností jí něco dávat, dokonce ani hlídat není jejich povinnost.
Buď ráda za hlídání. 😉
Moji tcháni ani nepohlídají, malému už nechodí ani přát, když už tchýně něco donesla, tak od sousedky z popelnice - pokažené, polámané hračky - však to ještě hraje... oblečení s motýlky, kraječkami, volánky, růžové - pro kluka... sešlapané ušpiněné papuče atd.
Tak si tu ulev, pokecej si o tom s kámoškama neřeš. 🙂

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

Ja viem, ze nie je povinnostou, ale my predsa nerobime nieco, ze musime, ale ze to chceme... A oni skratka nechcu... Asi som zvyknuta na ine typy rodin, ako je tato. Dokonca som povedala priatelovi, ze by im mohol povedat, ze by jej mohli kupit nejaku malu hracku. On im to povedal, oni povedali, ze nekupili, lebo nevedeli aku. To bolo pred 3 mesiacmi...

carmenz
19. zář 2014

Jak píše kaculka46, tak to asi je. Nicméně, chápu tě a mě by to asi taky hodně mrzelo. Ale je to asi o přístupu k penězům - zřejmě si je chtějí užít a nechat mladé, ať si ke svým financím přijdou taky pěkně sami (pokud příteli ani nespořili), nebo nevím. S přítelem jste se o tom, jak se jeho rodina staví k penězům a jak se na to dívá, nebavili? Popravdě, neznám ani jedny prarodiče, kteří by neustále nedávali alespoň maličkosti...dokonce i naši vždycky dají pár stovek manželovo synům, ačkoli nejsou jejich vnoučata.

naty
19. zář 2014

u nás to je taky tak, ale nenapadlo mě, že je to špatně...myslím, že to je normální...už u nich nežiju, máme svojí domácnost, tak proč se měli podílet? ale vím, že když sme byli totálně v řiti, tak nám finančně pomohli bez problémů...ale ono je to tak nějak oboustranný...ale běžný provoz je prostě v našich rukou...

nuonuon
19. zář 2014

Asi to tak v rodině mají, ale chápu, že pokud to máte nastavené jinak, tak ti tohle přijde opravdu zvláštní. Jinak zkus se zaměřit na to jak ušetřit vlastní peníze. Plenky už brzo nebudou potřeba (zkuste aktivní zkoušet bez plen) a to UM je taky otázka jestli už to není ve 2 letech zbytečné (zase jedno diskutabilní téma), ale chce si to něco přečíst o výživě. To je rozhodně velká úleva pro rozpočet plenky a UM.

somalicats
19. zář 2014

@jasnenka1979 No, mě teda nikdy nenapadlo, že pokud si pošlu třeba moji mamku něco vyzvednout, co jsem si objednala pro děti, že bych jí na to automaticky nedala peníze... Prarodiče nemají povinnost svým vnoučatům cokoli platit, pokud to udělají, je to od nich velkorysé, a hlavně dobrovolné. Každá rodina to má ohledně peněz nastavené jinak a to, že u vás bylo zvykem si vypomáhat i finančně, je sice hezké, ale není to pravidlo ani povinnost. Pamatuj si, že peníze vždycky dělaly, dělají a budou dělat zlou krev, takže je lepší hospodařit si se svým a na cizí se nedívat. A i když to jsou rodiče Tvého manžela, tak jejich peníze jsou pro Tebe a Tvého muže vždycky cizí.

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

Zas Ivusko04, ty si to asi uplne nepochopila, budem ignorovat podobne komenty, ze pokud na dite nemam tak si ho neporizuju. Ja od nich nechcem aby nas zivili, satili, ja chcem aby jej fakt kupili tu posranu hracku. Chcela som sa tu vyrozpravat, ale preboha, reagovat na tento prispevok, ze som si nemala dite porizovat, to je fakt sila. Dekuju maminko.

somalicats
19. zář 2014

@jasnenka1979 A proč tak vehementně trváš na tom, aby dítku koupili hračku? A proč to s nimi vyřizuješ přes manžela? Oni třeba fakt nevědí, hlavně netuší, jakou představu máš Ty. Tak si s nimi sedni, dejte si kafe a proberte to. Řešit na netu, jací jsou, Ti fakt nepomůže.

elvira
19. zář 2014

No, tak si představ, že by kašlali na hlídání a dvakrát do roka dovalili hromadu drahých dárků - to by bylo lepší?

jamia
19. zář 2014

Tady se zase sesype tuna příspěvků, co si to zakladatelka dovoluje vůbec nějakou podporu od prarodičů čekat a že je povinností jen jí a jejího manžela se o dítě postarat, no už to začíná. K tomu bych řekla jen to, že to zakladatelka jistě ví, ale od toho máme internetová fóra, abychom se občas vypsali ze svých frustrací a bylo nám rázem lépe. Zakladatelka po nich přece nechce, aby financovali jejich domácnost a opravdu vám přijde normální, že prarodiče, kteří zjevně nežijí z ruky do huby, si nechají do koruny zaplatit plíny? Smutné 😕

somalicats
19. zář 2014

@elvira Přesně tak, co já bych dala za to mít hlídání, kdykoli potřebuji... To bych i ty hračky oželela 😀

somalicats
19. zář 2014

@jamia Ano, mně to přide normální, že si nechají zaplatit plíny do koruny. Není přece jejich povinnost je kupovat. Ona je taky otázka, jak se k nim chovají mladí, jestli na ně koukají stylem "máte prachy, tak byste mohli...", tak to by mně osobně bylo velmi nepřijemné a už jen z principu bych taky nedala.

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

Ja sa obavam, ze ste ma niektore uplne nepochopili... A nechcem, aby sa to, co som napisala privadzalo a vyhrocovalo do extremov. Mne ide iba o prejavenia trosku "stedrosti" z ich strany. Ked ides niekam na navstevu, tiez donesies flasu vina alebo nieco....

lv
19. zář 2014

Ne všechny hračky musejí byt za tisíce, taková blbustka za 100kc by méně jisté potěšila..já mám oboje prarodiče děti velmi nemajetné, a vnoučata dostávají hračky, dostávají drobné do kasičky, sem tam něco na plinky, na školu.. Spis me přístup rodičů s prostředky překvapuje.

jamia
19. zář 2014

@somalicats Ideálně si tu situaci představuju tak, že mladí peníze za plíny automaticky podají a dědeček řekne, že to je dobrý, ať za to koupí něco pro malou. Tak to aspoň funguje u nás a doufám, že to tak bude fungovat, až já budu v roli babičky. Jak to doma mají a jak se na sebe koukají, nevíme nikdo, ale jistě se o tom rozvine debata aspoň na patnáct stránek 😎

somalicats
19. zář 2014

@jasnenka1979 Dobře, tak jinak: zkus se zamyslet nad tím, jakým způsobem s nimi jednáš. Nemůžou mít třeba z Tvého jednání pocit, že Ti jde hlavně o to, jak je pumpnout? On i ten styl příspěvku tak, jak tu byl napsán, k téhle doměnce docela svádí. Pokud to tak není, pak je mi líto, ale musíš se naučit vyjadřovat líp.
Oni prostě můžou mít nastavené hodnoty jinak, nebo třeba opravdu neví, co koupit, nebo jim třeba vadí to, že od nich něco čekáš... Ale to nevyřešíš nikde na žádném fóru, o tom si musíte popovídat doma.

hojda
19. zář 2014

@jasnenka1979 Já tě chápu, jak jsi to myslela s těma plenama. U nás je to třeba tak, že mi mamka volá, hele mají tu plínky v akci, chceš je koupit? Řeknu, že jo, jsem ráda, že pro ně nemusíme někam extra jezdit a babička je ráda, že mohla nějak pomoct. Následné vyrovnávání peněz je pak hra na přetahovanou, já to nechci zaplatit, já to nechci zadarmo......pokud prohraju já, tak pak zase koupím mamce něco já a zaplatit to taky nechci. Jde tam o ten projev zájmu.

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@jamia :Dakujem, si asi jedina co ma pochopila spravne. Toto je moj prvy a myslim, ze aj posledny prispevok do diskuze, pretoze sa tu zo mna vytvara obraz, ze chcem starkych uplne oskubat a co som to za mrchu, ze od nich nieco chcem a este som si ja socka (mimochodom s titulom Ing) dovolila porodit dieta.

sabuse1
19. zář 2014

na jednu stranu chápu,že tě to mrzí, možná by stačilo si s nima promluvit, říct jim třeba jestli by vám aspoň nepůjčili, případně to dělat tak aby aspoň na narozeniny a vánoce kupovali věci které opravdu potřebujete, vždycky se to dá něják vyřešit, rodiče možná nenapadne,že potřebujete pomoct když jim to přímo neřeknete. Na druhou stranu jejich povinnost to opravdu není, nám s manželem taky nikdo nic nespořil, prostě co si vyděláme to máme a něják by mě nanapadlo chodit za jeho rodiči aby nám na něco finančně přispěli...ano děti dostávají peníze k narozeninám, svátkům a vánocům, mimo to občas spíš nějakou sladkost, ovoce nebo maso, mě spíš vadí,že babička např.neustále kupuje všelijaké šatičky a sponky pro Nelču a pro Vítka s Emou nic, Emě je to ještě jedno, ale Vítka už to celkem mrzí když ségra dostane nové šaty a on prostě nic, to bych radši kdyby nic nedostala ani ona...

hojda
19. zář 2014

@somalicats Já z toho necítím, že je chce pumpnout, je tam spíš velký rozdíl v tom, jaké mají zvyky s financemi u ní v rodině a u manžela a to jí přijde divné, že tam z této strany je to chování úplně jiné.

somalicats
19. zář 2014

@jamia Ano, to je pak na těch prarodičích, jestliže to tak chtějí, je to fajn. Jenže znova - nevidíme do nich, netušíme, jak to zrovna u těch plín proběhlo - třeba ti prarodiče opravdu mají pocit, že jim někdo kouká na prachy, co já vím? Když už bych si já poslala máti pro plíny, tak jí dám peníze rovnou a pokud je odmítne, tak jí poděkuju za to, že se rozhodla přispět. Pokud si je vezme, taky poděkuju za to, že mi je jde vyzvednout. Prostě je to o dobrovolnosti a nelze koukat na druhého skrz prsty za to, že se nechová dle mých očekávání. Ostatně zakladatelka psala, že hlídají kdykoli - když potřebuji já pohlídat kdykoli, stojí mne to většinou peníze, protože nemám blízko nikoho, kdo by kdykoli hlídat mohl. To hlídání prostě považuju za výraznější pomoc, než koupě plín nebo hračky.

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@iv, presne, nechcem zostavu lega za 5000czk. Mne by stacilo to blbe repolero... Mne tu ide skor o ten princip.

veruska007
19. zář 2014

@jasnenka1979 Ahoj, mám to samé. Manžel je také jedináček, jeho rodiče byt v OV psaný na manžela, takže všechny náklady (pojištění, daně, ...) platíme my. Sami splácíme vysokou hypotéku. A naše děti od prarodičů také nic nedostávají, ani k narozeninám, ani ke křtinám, ani k Vánocím... nikdy. Co naděláš, no.

jamia
19. zář 2014

@jasnenka1979 Jojo, člověk se chce trošku vypsat a nakonec se o sobě dozví, že je hladová vlčice 😉

somalicats
19. zář 2014

@hojda Dobrá, ale zase - prostě každý to má nastavené jinak, a nevidím důvod, proč si z toho dělat vrásky. Vždyť má hlídání, to je málo?