Babička, která se neumí ovládat...Poradíte?
Prosím o radu, co byste dělaly na mém místě. Mám 6letou dcerku a několikrát jsem byla svědkem toho, že mojí mámě ujela ruka a prostě ji dala facku nebo ji bouchla otevrenou dlaní přímo do obličeje (i přes nos). X-krát jsem ji zadala, vysvětlovala, že pokud neposlechla, může ji dát na zadek, ale vidím, že je to stále marné. Nevim jak ji trestá v mojí nepřítomnosti. Dcerka není nijak extrémně zlobive dítě... Na jaře jí dokonce dodrapala paži takovým způsobem (měla tam hluboké rány, které se dlouho hojily), že jsme spolu dlouho nekomunikovaly a dost to pošramotilo naše vztahy. Včera to udělala opět. Dcerka mámě chtěla stáhnout brýle z obličeje a když se natahovala podruhé, máma ji prostě udeřila otevřenou dlaní přímo doprostřed obličeje. Byla jsem opravdu vytočená. Řekla
jsem ji, ze vychovavat se da i jinak nez bitim do obliceje a ze dcerce třeba za to, že neumí poslouchat, nekoupím nanuk. Máma mi řekla, že jsem ji měla ještě přidat a že uvidím, jak se ke mně dcerka bude za pár let chovat. Neumí uznat svoji chybu, neumí přiznat, že to přihnala, že se neumí ovládat.
Babičku má dcerka jenom jednu a naše rodina je velmi osekana (můj otec ani moje sestra o mou dceru nemají zajem a moje tchýně? - skoda mluvit), tak nechci mámu dcerce brat, ale pokud nerespektuje o co ji zadam a muj styl vychovy, pak fakt nevim co s tim.
Na mě to dotaz sice nebyl ale já bych utla hlídání . Tohle není věc názoru jakože dáme lízátko nebo ne, ale strašný zásah do výchovy, který bude mít vliv nejen na jejich vztah, ale i na vztah vás dvou. Protože ty to dovolis, ty se za ni nepostavis. Tohle by bylo pro mě velmi zásadní.
@budilinka A proč ji proboha dáváš dceru na hlídání? My s manželem rodiče upozornili, že jednou se našeho dítěte dotknou, a už ho neuvidí. Ani nás babičky a dědové v životě neuhodili...
@klokanka31 pak už nebude moct hlídat nikdo. Ale vím, že to není argument a důvod proč ji dcerku nadále sverovat.
@budilinka Jeden čas fungovala instituce náhradní babičky. Starší paní, kterým naopak chybí vnoučata. A dítě má ve výchově žen faktor staršího člověka.
Tvoje matka te nikdy nebude respektovat, ze nechces fyzicke tresty. Jako mama bych Tohle nikdy nedovolila.
@mariegroth máš bohužel pravdu. Moje máma mě nerespektuje téměř v ničem. Já nejsem naprostý odpůrce fyzických trestů, ale snesu jedine fyzicky trest v podobě naplacani na zadek.
https://www.marianne.cz/podcasty/13-hrichu-rodi...
Epizoda 3 , dětská strana facky. Po tomhle jsem úplný odpůrce fyzických trestů. O tom samozřejmě diskuze není, ale třeba to někomu trochu otevře oči
@katkapavlik ještě jsem Ti chtěla napsat nedávný zážitek s mojí mamou. Vezla jsem ji našim autem na oběd, na který jsme ji pozvali s mým partnerem (vařil on), já jsem řídila a zvykala jsem žvýkačku. Řekla mi, že pokud okamžitě nepřestanu dělat bubliny (ty bubliny jsem praskala v ústech, ne mimo ně), tak mi jednu vrazi.... je mi 43 let....
@budilinka Prerusila bych kontakt. Totl si dovolit nemuze. Je neco jineho dat lepanec po zadku, pokud je k tomu fakt nejaky duvod, ale biti do obliceje?
Proč ji dovolíš aby se k tobě tak chovala? To asi nebude jen problém že by tvoje dítě bylo nevychované že. Lidi se chovají jen tak jak jim dovolis
@beruna84 že jestli se jí to nelíbí, tak si může (městem u pole) vystoupit. Osocila se, že co si to k ní dovoluju. Ona je přece moje máma, která mi dala život, vychovala mě, pomohla mi (finančně, vystudovat, s péčí o malou) a já jsem nevděčná, sprosta a drza. Přesně takhle mě ona vnima: spratek, který má stále nudli u nosu, kterému je potřeba rozkazovat a usmernovat ho a také ho ani trochu nerespektovat....
@corry21 je to mistryně manipulace a já jsem se vždy cítila špatně, že chyba je na moji straně. Ale i přítel a události posledních měsíců mi otevřely oči. Nemuzu uz tohle dal tolerovat za cenu, ze proste se nejaky cas neuvidime a budu hodne sledovat co bude potom... Ona potrebuje citit vdecnost a pokoru z moji strany. Nesnese žádný odpor a netoleruje jiný postoj či nazor.
To by mému dítěti udělal někdo opravdu jen jednou... K čemu taková babička?
@budilinka ty krásko 🥺 tak to už je mazec jen za takovou hovadinu, no v některých případech mi připomíná moji mámu, ani ne v tom fizickem trestání,ale to si nevděčná já jsem nejlepší ty mi nebudeš říkat co a jak jseš drzá,,, to znám. Ale ohledně trestání mích děti jsem jí to naštěstí řekla jen jednou a je klid a to byl placanec na zadek .... Ale máme za sebou rozepře ohledně výchovy dětí minuli rok jsme se tak pohádali ( hodně ) odmítla jsem sní i mluvit, než si uvědomí, že jsem dospěla vdaná a mám vlastní život rodinu a nebu dělat vše co chce no popravdě trvalo ji to 7 měsíců než zjistila , že tudy cesta nevede neviděla děti nevolali jsme si nic bylo to krutý ,hlavně pro syna,ale naše vztahy to upevnilo ona pochopila , že mám pravdu a kluky nosí na rukou rozmazluje ( netrestá ) . Volá každý den co a jak vydáme se pravidelně . Za mne asi už to chtělo trochu se jí postavit za ty léta.
Co na to říct.. Moje babička na mě nikdy ruku nevztáhla, nikdy na mě nekřičela, málokdy mi dala nevyžádanou radu.. A nemyslím si, že bych byla nejhodnější dítě pod sluncem.. Vůbec si to nedokážu představit, že bych toto zažívala u babičky. Nicméně vaše maminka si v dětství nejspíš prožila něco, co nemá zpracované a proto tak reaguje.. Blbý je, že si nechce přiznat, že má problém. Já bych utnula kontakt za mnohem, ale opravdu mnohem menší "prohřešky", než je bití. To by si naše babičky zkusily jednou a garantuju, že naposledy..
@budilinka teda to je hrozný chování z její strany :( ucebnicovej příklad manipulatora :( vše co popisuješ, jak ses vždy cítila špatně, že je chyba na Tvojí straně, jak máš být vděčná atd.. Manipulace a citový vydírání, to musí bejt komplikovaná osobnost a věřím, že je dost těžký s ní rozumně diskutovat. No, každopádně připravila bych se na ni a kontakt na čas omezila, jestli bude nějaká sebereflexe a zlepšení, ale bohužel nemyslím si, bude se cítit ukrivdene, urazene a ponizene, nevidí co je špatně, ona přece dělá všechno nejlíp 🤷🏼♀️
Lepší žádná babička, než tato co takhle "trestá".
Neleze na babičku už nějaká stařecká demence? Ona žije sama nebo s někým?
Možná je frustrovaná i vlastním životem a chová se nepřiměřeně k tobě i vnučce...
Garantuji ti, ze tyhle hlasky ma odposlouchane od svych rodicu a menit ji budes horko tezko. Takovy lide si vlastne mysli, ze jsou dokonali
@beruna84 přesně jsi to vystihla. Já jsem ta zla, nevděčná a já ji ublizuju a ona dělá vše nejlíp. Ona si to neuvedomi. Nechápu, že se nedokáže vcítit do toho dítěte, které je od ní bito do obličeje za celkem kravinu. Ano, dcerka udělala něco, co se nemá, ale tohle si nezasloužila. A vzdy, když malou hlídala, nezapomněla mi to připomenout, vyčíst, že jsem přišla o 10 min. později, že ji malá udělala v bytě bordel. Jako kdyby to dělala kvůli mně - aby to mohla pricitat všemu co pro mě dělá a dělala a ne kvůli tomu, že si užívá vnučku...
Napíšu Ti krutou pravdu, babička se už nezmění. Vlastnosti, na které je nahlíženo jako na negativní, s věkem dostávají na síle, protože takový člověk si podvědomě již myslí, že v tomto věku může všechno a také pro staršího člověka je velmi těžké měnit zažité vzorce chování, téměř nemožné. Vidím to i u našich. Matka taky jednou mé dceři naplácala, ale bylo to na zadek, v dceřině 3 letech, protože hodila kámen, hodila ho teda skoro na auto. Ale pokaždé když přijede, dcerka má úplnou změnu chování, jakoby ji provokuje, protože babička na to naskakuje a to se dceří vlastně líbí, ale jen do té doby, než jí řekne "ty h....e, už mě n...r", pak se obě urazí a já to žehlím a z návštěvy je nepříjemný čas, kdy si přeju, aby už odjela. Jinak maminka je velmi citlivý člověk, ale psychicky labilní, špatně snáší děti a děti to vycítí, nemají ji rády, ani syn ani dcerka. Vím, že pro Tebe může být důležité, že Ti malou někdo občas pohlídá, občas je to i nutnost, kvůli práci apod.... Myslím, že jí budeš malou občas dávat i přes tato extempore. Babička se ale neovládne. Situace se budou opakovat a můžeš si jen přát, aby dcerka neměla fyzický následek. Psychický by mohla možná dát v pohodě, pokud je silnější povahou a uvědomuje si, že babičku provokovala. Někdy děti vědí, za co dostaly a nezanechává jim to na duši šrámy. Ale mělo by to být opravdu když hodně zlobily, výjimečně a na zadek (můj názor).
@katkapavlik to je dobře, že ta lekce Tvoji mámě prospěla a váží si teď vnoučat. To je asi právě ono, já mám pocit, že ona si nás neváží. Má pořád plna ústa toho, co pro mě dělá, ale já pro ní také dělám maximum - ale to ona považuje za samozřejmost.
@budilinka Ahoj, cítím, že bys chtěla, aby si babička i vnučka užily bezstarostný pohodový čas, a mrzí Tě, že to nejde.... Já mám s mojí mámou to samé. Kromě toho bití do obličeje nebo škrábanců, ale zase je to spíš psychický. Moji rodiče mohou hlídat naše děti jen kvůli tomu, že je tam i děda, ten je milující pohodový, výletový, zábavný, bezstarostný, ale babička- moje máme- hrozně divná prostě, vůbec se k dětem jakoby nemá tak, jak by bylo pěkné. Je taková odtažitá, skoro bych řekla líná s nimi cokoliv dělat, nevymyslí jedinou zábavu a pak je naštvaná, že se děti nudily. NIkdy by nemohla hlídat moje děti obě najednou. Není schopná je ani vhodně obléknout, ale přitom má plnou pusu řečí, jak by se mělo fakt všechno, ale všechno dělat, radí mi od rána do večera, nevyžádané rady. A přitom jsem jedináček, nedalo by se říci, že je unavená z vlastních dětí, třeba jako může být někdo,kdo jich měl 3 nebo více. Někdo jednou řekl, že psychicky nevyrovnaný člověk velmi těžko snáší děti, to je 100% pravda.

no a co udelas? ze to je za hranou vis dobre, ale tvoje vyreseni situace? zakazes ji vidat holku?