Chování k pozůstalým - příteli zemřel tatínek. Poradíte, prosím?

kacenkaaa12
2. lis 2019

Potřebovala bych radu v hodně citlivé situaci. Přítelovi v noci na dnešek zemřel tatínek, musel ho oživovat asi hodinu. Přítel je na víkend u rodičů, já u svých. Je mi to hrozně líto a nevím jak se teď chovat. Dnes jsem tam měla jet, ale přítel to zrušil, což chápu a řekl, že chce být sám a hlavně ať nejezdím. Já se ale bojím, že mě pak vycte, že jsem za ním nepřijela a nepodpořila ho. Nemáte nějakou radu?
Dekuji

janapetrvalska
2. lis 2019

ja bych jela, nabalila navsreno jidlo a o nej a maminku se postarala ve smyslu, musite jist. byt v tichosti nechat je to zpracovat , ale byt tam ... chlapi neradi breci pred nekym, ale verim ze oporu potrebuje a hlavne maminka.

pabka
2. lis 2019

@kacenkaaa12 jde o to, jak jste spolu dlouho a jaký vztah mas s jeho rodiči. Pokud jste spolu krátce a mámu znáš málo pak chápu, ze chtějí být spolu sami, měla jsem to stejně když mi zemřel tata, chtěla jsem být jen s mámou a sestrou. Poslouchala bych ho a pokud nechce, nejezdila bych tam.

kacenkaaa12
autor
2. lis 2019

@pabka jsme spolu 3 roky a s rodinou máme vztahy skvělé, obrecela jsem to. Ale přítel mi to vysloveně řekl, že chce být teď s rodinou sám. Tak bych se tam nerada vecpala, když nejsem žádaná.

mimco
2. lis 2019

@kacenkaaa12 nejela bych, tak jak vám řekl

verunkanatalka
2. lis 2019

Já bych nejela,ale dala bych mu najevo,že stačí jen malý náznak a budu u něj v cuku letu...a že myšlenkami jsem stejné s ním...

pabka
2. lis 2019

@kacenkaaa12 i tak ho chápu a určitě bych tam nejezdila pokud výslovně řekl, ze chtějí být sami... třeba bude zítra situace jiná...

kacenkaaa12
autor
2. lis 2019

@verunkanatalka a zeptám se, je vhodné psát jeho matce a babičce zprávu SMS, s vyjádřením soustrasti a nabídkou pomocí. Nebo se to přes mobil nehodí?

llluckaaa
2. lis 2019

@kacenkaaa12 Také bych nejela. Mamce a babičce bych zavolala, vyjádřila soustrast a nabídla s čímkoliv pomoci. Pokud nebudou brát telefon, tak pak SMS.

jituli84
2. lis 2019

nejela bych a respektovala jeho přání. ale dala bych mu najevo , že ste k dispozici a rodině bych zavolala, pořípadě napsala

sudylichozrout
2. lis 2019

V zadnem pripade bych nejela. Pokud ti pritel rekl, ze chteji byt v tuto chvili sami, tak by bylo krajne nevhodne, abys jejich prani nerespektovala. Rodine napis kondolencni sms a nabidni v ni pomoc. Nevolej. Nemusi mit naladu na vykecavani po telefonu.
A jedna osvetova poznamka pod carou, ale snad to vis a vezmes s humorem, kdyz to pisu. Uprimna soustrast se nikdy nepreje, nybrz vyjadruje 🙂

caverina
2. lis 2019

Taky bych nejela...ale uprimne by me to zamrzelo,jste spolu uz dlouho na to,aby jste tyhle veci zvladali spolecne...

sudylichozrout
2. lis 2019

@caverina treba proste nechce, aby videla jeho maminku slabou a zlomenou. Tri roky jsou kratka doba na to, aby se dokazali cizi lide sblizit natolik, aby se odhalili na uplne jadro. Pokud se jeho maminka s tatou meli skutecne radi, musi to pro ni byt silena slupka. Ja jssm treba z extremniho narazoveho stresu zvracela a byla jsem rada, ze u me byl bracha a ne tehdejsi pritel.

caverina
2. lis 2019

@sudylichozrout tak kazdy to mame jinak...me by to proste mrzelo...

verunkanatalka
2. lis 2019

@kacenkaaa12 myslím si, že tím nic nezkazíš...Jen bych nepsala, ale zavolala...

ai30
2. lis 2019

@kacenkaaa12 Navarila bych dve jidla, upekla buchtu, jela tam, zazvonila, predala jidlo, objala je, vyjadrila uprimnou soustrast a hned jela zase pryc.

teckadvojtecka
2. lis 2019

Já bych taky nejela. Si představ sebe v jeho situaci, kdy chceš být s rodinou sama v této citlivé situaci a ve dveřích se objeví ten tvůj (třeba i s jídlem), ačkoli jsi mu řekla, že chceš být s rodinou sama. Měla bys radost?

escapelle
2. lis 2019

Určitě nevolat.napsat SMS.soustrast se nikdy nevyjadruje telefonicky,ale písemné nebo SMS.je to základní pravidlo etikety.predstav si sama sebe,jak si zhroucení,brecis a někdo ti volá.vzala bys to?já Teda ne.sms bych napsala,pomoc nabídla.
Já bych přijela.s lahví a něčím dobrým k jídlu.sama jsem několikrát prožívala velkou bolest,nechtěla nikoho vidět,ale když ve finále přijela kamarádka s lahví vína,objala mě,vybrecela jsem se a pomohlo mi to.je to tvůj partner.v dobrém i zlém.
A když tě odmítne,no tak se snaž vdát to sportovně a mit pochopení ale já bych to zkusila.

mourovatakocka
2. lis 2019

Určitě pošli zprávu, že kdyby cokoliv potřebovali, jsi tam coby dup.
Upřímně ale jedna věc - tři roky vztahu a on to formuluje tak, že chce být s rodinou? Ne s maminkou, ale s rodinou? Trochu bych se bála, jako co tě vlastně považuje. Je jasné, že chce sdílet bolest s mamkou, ale nějak mě ta formulace nejde přes rypák 🤔

ai30
2. lis 2019

@mourovatakocka Jezis toto ted fakt neres. Dyt mu zrovna umrel tata, proboha, nebylo by fajn nerozrypavat detailne co jak formuloval?

mourovatakocka
2. lis 2019

@ai30 Nevěděla jsem, že něco rozrypavam. Přišlo mi to zvláštní a napsala jsem svůj názor. Pokud zakladatelce vadí, omlouvám se a své názory si nechám pro někoho jiného.

jarla
2. lis 2019

mrzelo by mne,že mne nechce jako oporu,ale respektovala bych jeho přání a vůbec bych si nedovolila jakkoliv zpochybnit či posuzovat,jestli je jeho přání správné,je to hrozná situace

jarla
2. lis 2019

@mourovatakocka ty hele a co je správné v takové chvíli?

pabka
2. lis 2019

@mourovatakocka to by bylo nejlepší, nechat si takové názory pro sebe. Nejtěžší chvíle života a on jako chlap bude detailně analyzovat co a jak řekl, dávat pozor a ideálně rozebírat každé své slovo 🙈🙈🙈

ariadna12
2. lis 2019

@kacenkaaa12 osobne bych nic nepsala a nikam nejela. Pripadne bych se na psani sms rodine zeptala pritele.

mourovatakocka
2. lis 2019

@pabka Mně ale nezajímá ani tak ten chlap, jako zakladatelka, ta mu určitě diskuzi číst nedá, že ne? Chlap taky vyjádřil svůj názor a pojmenování pro přítelkyni, prostě z jeho pohledu nepatří do rodiny. A opakuji, pokud jsem se svým názorem dotkla zakladatelky, omlouvám se. Vás ostatních jsem se snad neměla jak dotknout.

moncakelisova
3. lis 2019

Dnes ve 12:13
Zdravím chtěla bych se zeptat spíš poprosit o radu kvůli vydědění táta do mých 17 se o mě nezajímal až já chtěla vědět kdo je můj otec. Tak jsem mu napsala a on pak jednou za mnou přijel na návštěvu na intru kde jsem byla od té doby za mnou nebyl nepopral mi k narozeninám ani k svátku já za ním jezdila jak jsem mohla i s dětmi pak jsem se rozvedla a to byl asi ten důvod k vydedeni moc mě mrzí že to udělal a tak bych chtěla poprosit o radu jestli mám nějakou šanci závěť či vydědění napadnout děkuju moc za odpověď

ai30
3. lis 2019

@moncakelisova K vydědění musi mit nejaky zavazny duvod, rozhodne to nejde tak, ze se mu nelibi, ze ses rozvedla. Neni to tak jednoduchy proces, jak si lide casto mysli. Bude potreba probrat tu situaci s pravnikem, ale pokud byl mezi vami normalni kontakt, tak bys mela mit velkou sanci se na dědictví podilet.
ps: normalne bys ale na to mela zalozit nove tema, neni to uplne fer k zakladatelce

radullah
3. lis 2019

No mě sice umřel tatínek už před 10ti lety, ale teda kdyby mi někdo volal, dostalo by mě to víc, než nějaká smska. Ono i to "upřímnou soustrast" je samo o sobě příšerný. Nesnášela jsem to. Za přítelem bych taky nejezdila, zřejmě mají pocit, že se to teď nehodí, proč jim tu situaci ještě ztěžovat. Nabídla bych pomoc po příteli, přesně jak tu někdo psal - dát vědět , jak tě to mrzí a že stačí slovo a jsi připravená to s nimi sdílet. Jinak osobně, asi by mě to taky trošku zamrzelo, ale to už je zas jiná věc.

ajenka82
3. lis 2019

Ja bych nepsala ani nevolala tohle je lepší osobně, přes telefon je to takové neosobní. Ještě by si pomyslel že vám nestojí za to aby jste je navštívila, teď to samozřejmě neřeší musí zařídit spoustu věcí. A to jestli jste jim už podala ruku.... na to je času dost. A později to bude jistě s menšími emocemi. Teď zatnete do živého jak se říká. Mě když zemřel tatínek tak jsem při každém podání ruky brecela. Později už jsem to brala lépe. Držte se všichni.

galatea_a
3. lis 2019

Určitě nejezdi, když to nechce. Třeba si to nepřeje jeho maminka, je to pro ně moc těžká situace.