Co byste dělaly?

3. dub 2023

Je to čerstvé asi hodinu, ještě jsem z toho v šoku. A nevím co dělat. S manželem jsme měli dost problémů, jeden čas i dost pil, často lhal atd. Ale ustáli jsme to, tvrdil že já i naše dcera jsme pro něj vše, že nás už nikdy nezradí, že nás zabezpečí atd. Poslední dobou náš vztah z mého pohledu skřípal, ale on se chvástal jak chce zachránit naše manželství a udělá pro to vše. Dneska jel do práce na odpolední. Asi před hodinou přijel, já vyděšená co doma dělá. A on že před prací mu kamarád v práci dal alkohol že jako slaví narozky, a zrovna mu dali dýchnout. Takže dneska ho z práce vyhodili, zítra snad má přijít, ale bude se to řešit, nejspíš bude definitivní vyhazov. Kdyby se stal zázrak a nechali by ho tam, tak by ale přišel o svoje postavení což by bylo tak o 5 tisíc měsíčně míň, a ještě by přišel o roční bonusy. Nevím co mě sere víc, jestli to, že zradil mě a dceru (přísahal že nikdy už pít nebude), důvěra byla dost dlouho v háji a tohle úplně dodělal. A nebo že prostě ohrozil naší rodinu skrz finance. Co dělat?

bara88
3. dub 2023

Já bych teda s takovým chlapem být nemohla. Jako aby chlastal v práci,to už je podle mě alkoholik

autor
3. dub 2023

@bara88 On ale už rok a půl nepil vůbec, nevím co ho to napadlo, když věděl že by nás tím ztratil, a ještě v práci 🤦‍♀️ A když jsem se ptala co ti ostatní, tak mi řekl že není práskač aby je napráskal.

bara88
3. dub 2023

Hele tomu nevěřím,rok a půl nic nepil a pak se napije zrovna v pracovní době?a vůbec by mě nezajímalo co ostatní

autor
3. dub 2023

@bara88 Opravdu. Opravdu nepil, a dneska za ním přišel kolega že slaví a on si prostě dal 🤷‍♀️ A vůbec nemyslel na nás. Asi prostě využil příležitosti.

autor
3. dub 2023

@bara88 Navíc to vypadá jako kdyby to bylo na udání, za x let mu nikdy nedávali dýchat, teď mu dá kamarád napít, a hned šel na dýchání.

bara88
3. dub 2023

Hele,tohle bych vůbec nesváděla na druhé. Chlastat v práci?to je dle mě vůl.

autor
3. dub 2023

@bara88 To je slabý slovo. Je gr*zl a nevím co ještě. Ohrozit vlastní rodinu a ještě v téhle době, a ještě já na rodičáku takže jsme na něm plně závislé.

20190418
3. dub 2023

Taky bych mu nevěřila, že přes rok nepil. Zrovna kolega slavil a zrovna mu dali dychnout a ještě udání? To je moc náhod najednou...
No a co bych udělala - tady záleží na strašně moc okolnostech, ale já se třeba mj. kvůli pití s ex. rozešla. Nebyl na něj spoleh, nevěděla jsem dne ani hodiny, kdy se opije a budu se za něj stydět apod. To neustálé zklamání, pocit že jsem na všechno sama, strach co zas provede - to mi za nějakou umělou iluzi rodiny nestálo. Ale já měla svůj byt a možnost jít hned po rozchodu do práce.

emillyhk
3. dub 2023

Pít v práci mi nepřijde normální, ani když má kolega narozeniny. A pokud mu zrovna dneska dal "kamarád" napít a zrovna dneska se vedení rozhodlo, že mu dají dýchnout, tak by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby to nebylo poprvé, co v práci pil, takže se prostě využilo příležitosti se ho zbavit nebo mu aspoň sáhnout na peníze. Zní to možná drsně, ale nebudu ti to tady lakovat na růžovo 🤷‍♀️
Z pohledu nadřízeného je to logické, nikdo nedělá namatkové testy na alkohol jen tak...

te_reza
3. dub 2023

Pokud nepil, ale cvakne si před prací, tak je idiot. To jako sorry. A za chlast na pracovišti se lítá tzv na hodinu.

te_reza
3. dub 2023

@emillyhk U nás jsou firmy, kde ti na vrátnici před prací dají namátkově dýchnout.

ladyhacek
3. dub 2023

Alkoholici to umějí dobře skrývat.
A je podzřelé, že zrovna jen trochu k narozeninám a dali mu dýchnout.
Dýchat se dává, když je podezření, alespoň podle mě. Dává se namatkově.
To je moc náhod najednou.

mamky hodně dávný bývalý přítel pil, tajně, chodil do sklepa pro konzervy s ovocem a tam mu mamka našla několik lahví tvrdého. Já bych se asi podívala po domě.

budouci_maminka
3. dub 2023

Ja si myslim ze te krmil pohadkou o oslave a nahodnem dychani na udani aby nevypadal pred okolnim svetem tak blbě

letalnica
3. dub 2023

Přijel z práce... Doufám, že aspoň ne autem.

lv
3. dub 2023

Záleží na tobě, jestli tohle zkousneš, lhaní, chlast, jestli to neni poslední hřebíček do rakce, do konce vztahu. Nebo prostě léčení, panáček brigádu k práci, aby dohnal propad příjmů.

autor
3. dub 2023

@lv Já tohle beru jako poslední kapku. Já jako kráva chtěla kvůli dceři zapracovat na zlepšení manželství, a on to takhle posere. A zase stejná ohraná písnička. Že neví proč to udělal, že je prostě blbej, a že mu na nás stejně záleží. Ale mě se z něj chce zvracet. Jako už udělal dost, ale aby kvůli chlastu přišel o fakt dobře placenou práci, to je na mě už opravdu moc.

autor
3. dub 2023

@lv A to léčení, nevím jestli existuje léčení na lhaní.

ladyhacek
3. dub 2023

Neví proč to udělal? Protože je alkoholik, je to nemoc a je potřeba jí léčit. A to celý život, pak stačí jen panák a lítá v tom znova. Ale tohle si musí v hlavě srovnat on.
Lže kvůli alkoholu, když se začne léčit z alkoholismu, přestane i lhát, Alkohol zatemňuje mozek, ví že by neměl, ale on musí, tak lže aby to popřel a nejen Vám, ale i sobě. Alkohol je vnitřní démon

lv
3. dub 2023

Na chlast samozřejmě, léčení a třeba párová terapie, která pomůže i při rozchodu, aby byl co nejmíň bolestný, pro vás a hlavně pro dítě. Dospělý chlap a je jak malé děcko, mě na vás záleží.. Ok, e to prostě nestačí.

marianarem
3. dub 2023

Je to alkoholik, podla mna klamal aj s tym nepitim a pil potajomky. Teraz treba odist. Jedine za podmienky, ze bude vidiet nejake dosledky pitia, tak moze mat motivaciu nieco zmenit a udrzat to. Nenechaj sa ukecat, moja neboha svokra zila roky s alkoholikom, vyhrazala sa rozvodom, on vzdy nasluboval, par mesiacov sekal dobrotu a potom znova. Cely zivot takto prezila, zostala s nim do smrti a manzel ma zo zivota s otcom hlboku traumu, ktora zasadne ovplyvnila jeho zivot.

laxesis
3. dub 2023

I kdybych chtěla stokrát věřit těm náhodám, že zrovna dneska a tolik smůly najednou.. tak už jen fakt, že máte nějakou historii problémů na toto téma, by ho měl hnát na sto mil od nějaké skleničky či cucnutí si k narozeninám. Je to vůl. Pokud ví, co je v sázce a stejně se napil (pokud nadýchal, tak si určitě jen symbolicky nelíznul a neťuknul), tak MÁ problém stále. Já teda sleduju Míšu Dufkovou, což je abstinující alkoholička, zkoukla jsem s ní strašně moc rozhovorů, doporučuju. Založila centrum Alkos, možná by nebylo úplně na škodu ho tam zkusit zapsat. Osobně si myslím, že i kdyby ten jeho problém nebyl až tolik akutní, tak tam je. A chtělo by to nějak podchytit.. Osobně žádného alkoholika neznám, možná jednu známou, tak víc neporadím..ale musí to být hrozně těžké, protože lži a lahev jdou ruka v ruce. Já vím, že na tohle bych sílu neměla, žít s takto problémovou osobou.

autor
3. dub 2023

@laxesis Nadýchal jedno promile. Naprosto nepochopitelný, nevím co tak silnýho mohl vypít. On to teda neví taky co pil, protože to ten jeho kolega propašoval v lahvi smíchaný s colou. Takže další šílenost, on vypije něco co ani neví co to je. Mám pocit že se úplně zbláznil.

martinka_33
3. dub 2023

Lhaní je součást závislosti, lžou všichni alkoholici... Jestli chceš, napiš mi zprávu.

blondynka400
3. dub 2023

@te_reza a na základě jakého paragrafu se za chlast lítá za hodinu? 😀 To, že lidé neznají svá práva a nechají si to líbit je jiná věc .-)

pampeliska1313
3. dub 2023

Hmmm… i kdyby třeba vážně nepil, což je asi taky možnost, tak ta cesta k relapsu je fakt strašně snadná a často rychlá (já jsem teda “jen” kuřák, ale když jsem odvykala, držela se, kolikrát vážně stačila blbost a bylo to zase zpátky) .. ne nadarmo se pak říká, že je to už po zbytek života abstinujici alkoholik, prostě se z toho nevyléčíte (v tom smyslu, že měsíc bez alkoholu, nebo rok a jsem zdravej a nejsem závislej).. osobně jsem zastánce toho, že musí padnout. Když budete “vyhrožovat” že odejdete, ale neuděláte to, tak mu to jakoby projde. Pomáhat a podporovat ho můžete i na dálku, když budete někde jinde.. často jsou to prostě strašně těžký rozhodnutí, když máte doma někoho závislýho..pokud bude chtít tak možnosti “léčby” jsou, i když je to běh na dlouhou trať a bude potřebovat hodně podpory. Pokud nebude chtít, budete v tom problému furt a vždycky něco přijde. .. mám známýho co je prave abstinujici alkoholik už spousty let, drží to na uzdě, je schopnej i jít na oslavu a fakt má nealko, ale probudilo ho až když takhle přišel o tátu a o bráchu.. vyhrabal se z toho jedinej. A doteď to nějak v ty hlavě má a má před tím respekt..

blondynka400
3. dub 2023

Napil se něčeho před prací, neví čeho a pak jedno promile? Přijde mi to dost zvláštní. Jinak za alkohol ho jen tak vyhodit nemůžou, to samé nevím co myslíš tím přijít o své postavení, jestli má mzdu zakotvenou v PS, ani to není tak jednoduché, roční bonusy už ano, jestli je alkohol zakotven v pracovním řádu či směrnici k ročnímu bonusu, což se dá předpokládat. Celkově mne tato situace nepřijde až tak tragická, ale těžko říct, když nevím, co jste měli spolu předtím a co slíbil a neslíbil, ale jestli něco slíbil a pak nesplnil, to není značka ideál.

autor
3. dub 2023

@blondynka400 Dělá v automobilce, a tam prý vyhazují i když se tam třeba dva poperou. Prostě okamžitý vyhazov. Tam si asi nebudou nechávat lidi s alkoholem. Zítra má mít "soud" a ukáže se co s ním bude. Ale mám strach. Jako manželství posral definitivně, ale jestli přijdeme i o živobytí... Chvíli si sypal popel na hlavu, jak je blbej a bůhví co, a když viděl že to neuspěje tak to ještě otočil proti mě, že jsem mu zničila život, že se napil kvůli mě a že mě aspoň nebude mít už na krku.

laxesis
3. dub 2023

@blondynka400 Teoreticky by se dal použít § 55 zákoník práce..."... porušil povinnost vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. " nebo ne? Případně je to podle mě méně závažný přečin opakovaný.. Já si totiž trochu myslím, že to nebylo poprvé a už párkrát ho buď varovali, nebo tam něco bylo, takže to nebude úplně blesk z čistého nebe...to on ale doma určitě neřekne.
Viz. třeba článek na podobné téma https://pravniradce.ekonom.cz/c1-65676810-alkoh...

blondynka400
3. dub 2023

@laxesis to je právě ono, teoreticky. Prakticky už to tak jednoduché není. Ono hodně záleží na vykonávané pozici a hodnotě alkoholu. Ale soudní judikatura je v tomto značně na straně zaměstnance. Jestliže už má kvůli tomu vytýkací dopis, zásadně to mění situaci, ale to autorka neuvádí.

autor
3. dub 2023

@blondynka400 Nemá žádný vytýkací dopis, odpoledne ho prostě z práce vyvedli, a zítra má normálně přijít a bude "soud" jak tomu ten můj debil říká.