icon

Dítě před manželstvím

17. únor 2021

Ahoj holky, jdu se asi spis vypovídat, než žádat o nějakou radu, protože jsem z toho smutná a úplně to nechci teď řešit s kamarádkami.
Možná je to vážně hrozná blbost, ale hormony dělají své. Čekáme s partnerem mimco, chtěli jsme ho, sice to vypadá na holčičku a my chtěli spíše kluka, ale to mi vůbec neva, hlavně ať je prcek v pořádku. Nicméně nejsme vzati, žijeme spolu tři roky, vztah máme dobrý, brzy zapocneme stavbu domku a všechno je vlastně růžové... Jen já si vždycky přála spis nejdřív svatbu, pak až rodinu. Ale mimco se proste povedlo dřív a tak jsem rada. Přítel vždy tvrdil, ze si mě vzít chce, před ostatními, když na to narazili, říkal, že nejdřív proste musíme postavit barák, což chápu a je to rozumné. Ale semnou na přímo to takhle neprobiral. Tudíž k věci, trochu jsme premysleli o jméně pro potencionálni holčičku a já ho pak řekla spojené s mým příjmením, což se příteli nelíbilo... Ale já už dřív říkala, ze pokud bude dítě dřív jak manželství, bude mít proste moje příjmení. Po otěhotnění jsem si ještě říkala, ze bych názor změnila jen pokud by mě požádal o ruku do porodu... Ale jak ho znám ani ho to nenapadlo. Tak sem se mu pokusila říct jak to proste cítím, ale jako vždy když se řeší něco takhle podstatného vlastně nereagoval... Teď je mi z toho vlastně hrozne smutno, musela sem to jít lehce obracet do koupelny (hormony 🙄) a je mi z toho fakt ousko...
omlouvám se moc za sloh a děkuji pokud jste docetli a případně za názor.

jajulin
18. únor 2021

@jakreb ano, taky nechápu to množství žen, které žijí s debilem nebo s ním mají dítě - ať už to jsou přítelkyně nebo manželky.
@drep nechci se handrkovat o tom, co přesně znamená "veškerá péče o miminko", ale na modelu, že žena se stará o dítě a muž chodí do práce a vydělává peníze, není nic špatného, pokud jim to oběma vyhovuje a rodina funguje.

klokanka31
18. únor 2021

@jakreb Tak když je příjmení tak nepodstatné, tak proč chlapi tak touží aby se děti jmenovali po nich?

vitezove
18. únor 2021

Dej mu svoje příjmení!! Rozhodně. Tenhle trouba by si tě taky nemusel vzít nikdy a budeš mít dítě navždy s cizím příjmením.

Jinak já jsem taky staromódní. Nejdřív svatba, bydlení a pak děti. A je mi líto, pokud ty toužíš po svatbě - a řekla si mu to - a on to ignoruje a neřekne ti ani důvod proč teda ne, tak to prostě znamená, že ve váš vztah podvědomě nevěří a do chomoutu se mu nechce.

klokanka31
18. únor 2021

@drep No tak většinou je žena na mateřské a chlap v práci ne? Takže starost je z větší části na ženě. A to já mám dcery kartičku pojištěnce u sebe, k doktorovi s malou chodíme s manželem zásadně spolu 🙂

klokanka31
18. únor 2021

@jajulin Tak když je žena na mateřské tak je snad logické že se o dítě stará, když chlap není doma 🙂

drep
18. únor 2021

@klokanka31 U nás třeba není na mateřské nikdo. Dokonce ani rodičovské dovolené. A o péči jsme se vždycky dělili, samozřejmě úměrně věku naší dcery, muž opravdu nezvládl jen kojení.
Nicméně pokud nesvedeš dojet s dítkem k pediatrovi, tak je opravdu dobře, že jsi vdaná 🤷‍♀️🙈

jajulin
18. únor 2021

@drep vycházíš jen ze své situace a považuješ ji za bernou minci. Představ si, že je spousta rodin, kde to funguje úplně jinak, klidně tak, že se při péči o dítě nedělí 50:50, ani 70:30, ale přesto to funguje úplně stejně dobře jako u vás.

klokanka31
18. únor 2021

@drep Tak manžel chce taky být přítomen, to mu to mám zakázat? ☺

drep
18. únor 2021

@jajulin to já samozřejmě chápu a chápu, že jsem dost jiný osobnostní typ než většina žen na mateřském fóru a tudíž je to prostě možná jen mým úhlem pohledu, ale přijde mi, že se tyhle diskuze vždycky nakonec strhnou v to, že svatba je potřeba, ale mě chlap musel živit a musel mi dát půl baráku. Mně to přijde vyčůrané a zoufalecké zároveň, devalvuje to vztah dvou lidí jen na nataženou ruku a primárně to počítá s rozvodem/rozchodem. Opravdu si nemyslím, že svatba nás vztah jakkoliv upevnila nebo změnila. Dítě je pro mě osobně miliokrát větší závazek.

tynka9
18. únor 2021

@j.a.n.i dobre, nad touto variantou jsem nepřemýšlela a uznávám, že je to možné a nevím, jaké je pak “správné řešení”. Brala jsem to spíš na většinovou situaci...

j.a.n.i
18. únor 2021

@tynka9 Tak jasně, ve většinové situaci mas samozřejmě pravdu, i když ono to na druhou stranu nese i riziko společných dluhu, coz taky nemusi byt zrovna terno.

tynka9
18. únor 2021

@j.a.n.i to určitě ano 😉 nezbývá nic jiného, než se snažit a na vztahu stále pracovat, aby člověk toto řešit nemusel 🙂

korin
18. únor 2021

Není mi jasné, proč by stavba domu měla být důvodem pro nekonání svatby. Rozpočet nemegalomanské svatby se v rozpočtu novostavby ztratí... Vdávala jsem se v 5. měsíci těhotenství, svatbu jsme zvládli zorganizovat během pár týdnů od žádosti o ruku, poté jsme zahájili rekonstrukci bytu (kromě deskových her jsme jako svatební dar dostali třeba vypínače, to bylo velmi praktické 🙂 ) Dva týdny po skončení jsem porodila.

jakreb
19. únor 2021

@klokanka31 To sa spytaj tych chlapov nie mna.

elencze
19. únor 2021

@klokanka31 já bych to fakt takhle nezevšeobecňovala, že je většinou doma žena s dítětem, je to stále převládající model, ale rozhodně už ne tak drtivě. U nás je na rodičovské manžel, u švagra nikdo, mají oba zkrácené úvazky a berou si směny proti sobě (dělají v zdravotnictví), u kamarádky je sice ona na rodičovské, ale studuje, takže se s manželem u dítěte střídají. Svět je velmi pestrý.

priefi
19. únor 2021

Tak za mě je teda lepší postavit dům v manželství než mimo něj. Dům bude jeho před svatbou a pak kdyby náhodou, Ty utřeš nos. Má to chlapec dobře vymyšlené

elvira
19. únor 2021

Známá trvala na příjmení po sobě, nakonec spolu domluvili datum svatby- další rok v létě, a dítě dostalo příjmení po otci. Příští rok se všichni jmenovali stejně.

j.a.n.i
19. únor 2021

@priefi Nebo bude pred svatbou muj 😁 ja nevim, kde furt berete to dogma, ze majetek ma ten chlap.

drep
19. únor 2021

@elencze chtěla jsem napsat něco podobného. Jak se pohybuju ve specifickém prostředí, tak okolo mě naopak drtivě převládají pracující mámy a tátové, co chtějí trávit taky čas s dětmi, nejen brát kvanta přesčasů. Finanční zajištění rodiny je v mém světě úkol obou (čím neříkám, že musí přispívat stejně nebo pracovat stejně hodin, ale prostě je to job obou), ale za ten názor jsem tu obvykle uklována.

priefi
19. únor 2021

@j.a.n.i tak někam jsem pochopila, že on staví. Z textu mi to vyplynulo. Každopádně jestli už, tak bych minimálně trvala na podílovém vlastnictví, když už ne SJM.

j.a.n.i
19. únor 2021

@priefi Coz ale klidne muze znamenat, ze on stavi na jejim pozemku a pak bude i stavba jeji.

drakenn
19. únor 2021

@jednaholkaa ale bez svatby jsi svobodná matka..

zuzineckah
19. únor 2021

@priefi my máme dům napůl, v podílovém vlastnictví. Do SJM jsme ho nikdy nedali a nedáme. Hypotéka byla na manžela (ještě než jsme se vzali), teď jsem spoludlužník. Od začátku byl manžel ten, kdo domu dával víc peněz. Já jsem zas ten, kdo z něj dělá domov. Oběma nám to takhle vyhovuje.

autor
19. únor 2021

@priefi 🙂 Vlastníci pozemku jsme oba, stejně tak budeme oba vlastníci domu 😉.

jednaholkaa
19. únor 2021

@drakenn Samozivitelka jsem chtela rict..

autor
19. únor 2021

Jinak holky, dámy a slečny moc děkuji za zpětnou vazbu, názory a různé pohledy na věc. Je vidět, ze opravdu každý na to má svůj názor a žádný není špatný 🙂.
K původnímu příspěvku, už jsme se k tomu dostali jako dva dospělí lidé a pouze se spis nepochopili, nebo spolu tedy na toto tema nemluvili a tím pádem u mě vznikly mylné domenky, které partner vyvrátil.
Bere jako naprostou samozřejmost, ze se příští léto budeme brát a vzhledem k tomu, že už zná i můj pohled na věc, patrně přijde do porodu s prstýnkem ☺️. Opravdu je hold důležité mluvit i o věcech, které třeba jedné straně přijdou buďto nepodstatné, nebo samozřejmé. 👍🏻😉
K některým komentářům, přítel je jinak naprosto skvělej chlap, vše jsme řešili tak, aby i kdyby se stalo cokoli a nedejboze jsme spolu nevydrželi neodejde ani jeden s holým zadkem. A to mi přijde hodně důležité.

drakenn
19. únor 2021
drakenn
19. únor 2021

Tak to vám přeji moc štěstí v manželství a ať se vám daří! 👍

jakreb
19. únor 2021

@j.a.n.i Presne 👍😀. Prečo by mal byt ten dom mužov....

jakreb
Autor odpověď smazal
Strana