Dítě před manželstvím
Ahoj holky, jdu se asi spis vypovídat, než žádat o nějakou radu, protože jsem z toho smutná a úplně to nechci teď řešit s kamarádkami.
Možná je to vážně hrozná blbost, ale hormony dělají své. Čekáme s partnerem mimco, chtěli jsme ho, sice to vypadá na holčičku a my chtěli spíše kluka, ale to mi vůbec neva, hlavně ať je prcek v pořádku. Nicméně nejsme vzati, žijeme spolu tři roky, vztah máme dobrý, brzy zapocneme stavbu domku a všechno je vlastně růžové... Jen já si vždycky přála spis nejdřív svatbu, pak až rodinu. Ale mimco se proste povedlo dřív a tak jsem rada. Přítel vždy tvrdil, ze si mě vzít chce, před ostatními, když na to narazili, říkal, že nejdřív proste musíme postavit barák, což chápu a je to rozumné. Ale semnou na přímo to takhle neprobiral. Tudíž k věci, trochu jsme premysleli o jméně pro potencionálni holčičku a já ho pak řekla spojené s mým příjmením, což se příteli nelíbilo... Ale já už dřív říkala, ze pokud bude dítě dřív jak manželství, bude mít proste moje příjmení. Po otěhotnění jsem si ještě říkala, ze bych názor změnila jen pokud by mě požádal o ruku do porodu... Ale jak ho znám ani ho to nenapadlo. Tak sem se mu pokusila říct jak to proste cítím, ale jako vždy když se řeší něco takhle podstatného vlastně nereagoval... Teď je mi z toho vlastně hrozne smutno, musela sem to jít lehce obracet do koupelny (hormony 🙄) a je mi z toho fakt ousko...
omlouvám se moc za sloh a děkuji pokud jste docetli a případně za názor.
@jednaholkaa Samozivitelka fakt neni, pokud to dite ma i otce a pecuji o nej spolu.
Nečetla jsem všechno, ale nikdy bych nechtěla jiný příjmení než moje dítě. Takže pokud bych nebyla vdaná, malá by se jmenovala stejně. Nevím, proč by se automaticky mělo dávat jméno po otci.
Tak to je dobře, že to máte na půl 😉
@j.a.n.i ale to už je jiná věc, v našich krajích žena historicky přijímá příjmení manžela. Pak mají stejné příjmení všichni, rodiče i děti. Pouze zastávám názor, že se má matka jmenovat stejně jako dítě. A nevidím důvod, proč by mělo mít příjmení po otci, který si matku nechce vzít. V okolí mám dost případů, kdy svatba až někdy a nikdy k ní nedošlo. Dneska spolu nejsou, o dítě se stará máma, kterou všude stále oslovují příjmením jejího ex...
@j.a.n.i no, na historii bych se moc neodvolávala. Jasně, dítě se jmenovalo po otci, když se tak jmenovala matka. Jakmile neproběhla svatba, dítě se vždy jmenovalo po matce a bylo zapsáno jako nemanželské, i kdyby ta svatba byla byla za týden po porodu. Několik let se zabývám genealogií a fakt jsem nikdy před r. 1900 v matrikách neviděla, že by se nemanželské dítě jmenovalo po otci. Až po svatbě, kdy ho otec legitimizoval.
Neber to zle. Zname chlapy a tohle je alibismus. Až, až, až... výmluvy. Když přeci s někým chci mimco plánovaně, tak zadost o ruku je to nejmenší... a svatba - peníze? Dá se udělat i malá svatba a má to být obřad pro vás dva, ne cirkus pro ostatní. Moje deti mají také jméno po mě. Já s nima chodím po Dr, školky, školy budou, instituce. A nevím proč bych se já jediná měla jmenovat jinak, než členové moji rodiny. To je fakt trapný. Rodičovství bylo plánované a pak 9 měsíců těhotenství. Když to vemu kolem a kolem, můj chlap měl 2 roky na to se vyjádřit. A byl překvapen, ze se deti nakonec jmenujou po mě. Já teda překvapena ještě vic, ze se za 2 roky nezmohl🤮😊
@drep ale v době narození byli manželé a jmenovali se stejně, pak už je na rozhodnutí ženy, jestli ona si nechá příjmení nebo se vrátí k původnímu. Chlap, který si mě nechce vzít, ani jako těhotnou po X letech vztahu, se mnou v podstatě do budoucna nepočítá, aspoň tak to vnímám já...
@zoyee A proto si s nekym, kdo s tebou podle tebe nepocita, delas dite? Tohle fakt nechapu, bud svatbu nechci ci je mi to fuk a pak budu mit dite i jako svobodna a nemam problem s tim, aby se jmenovalo po otci. Nebo je pro me svatba důležitá, ale pak si proste jako svobodna to dite neporizuju. Oba varianty jsou zcela ok. Ale poridot si dite bez svatby a pak vymrcovat, ze si me ten hajzl nevzal... No, proc by to vlastně mel delat, pokud on sam po svatbě netouží.
@j.a.n.i Tak někdy to dítě může přijít nečekaně ne? 🤔 A opravdu nechápu proč by žena, která dítě porodí, měla dávat jméno po chlapovi když nemá přítelkyni natolik rád, aby si jí vzal.
@klokanka31 To akoze ak si ma muz nevezme ma ma rád menej ako ked sa vezmeme. Svadba je meritkom toho ako ma muz miluje? 😀
@j.a.n.i My budeme rovnaká "krvná skupina".👍😉
@klokanka31 A nečakane dieta? No bud dieta chceme a preto sa nechránime alebo nechceme a teda nečakame na necakane. Aj ked ano niekedy sa stane ale je to veľmi nepravdepodobné.😉
@jakreb Podle mě to tak je. Když někoho miluju a počítám s ním, tak není problém si ho vzít.
Dceři jsem dala příjmení po (teď už) manželovi, tohle jsem vůbec neřešila, ale my měli jasno v tom, že se chceme vzít, byli jsme zasnoubení, ale já se nechtěla vdávat s břichem, takže jsme se vzali 8 měsíců po porodu. U vás je zvláštní, že se k tomu přítel staví tak neochotně 🤨
@j.a.n.i Diskuze je o příjmení ditete a já píšu, jak to mám😉 moje mimča jsou po mě. A dokážu se vcitit i do situace pak toho většího ditete. Moje mama se znova vdala, když mi bylo 6 let a najednou se jmenovala stejne jako nový manzel a já jako jediná jinak. Chtěla mě přejmenovat, to si ale zase nepřál biootec. Proto jsem rada, ze moje holcicky mají moje jméno.
@klokanka31 Ešteže podľa teba. 😉 Pre niekoho je svadba a papier dôležité pre niekoho nie. Ja milujem svojho muža a on mna uz pomaly 20rokov rovnako. A nie nemáme problem sa vziať len nemáme dovod.
@jakreb No vidíš, my zase s manželem chtěli být jedna rodina. Proto svatba. Protože oficiální rodina je pro nás chlap+žena+děti co se jmenují stejně. A kdybysme to vzali i z jiného úhlu, manželství je jednodužší i v těch úředních věcech. Např. když jsou manželé, do porodnice se vezme oddací list, a hotovo. Když jsou svobodní, musí na matriku, uznat otcovství, do toho se dohodnout jak teda dítě pojmenovat...
@j.a.n.i Neni prave. Ale ja bych si tak s tim jmenem trochu pripadala ;)

@drakenn A to necemu v dnesni dobe vadi?