icon

Důvody k rozchodu: Neplodnost jako překážka ve vztahu

elespe999
14. led 2024

Chtěli bychom rodinu. Je do mě sice zamilovaný, ale to, co chce, mu stejně nedám. Netuší, že jsem se o dítě pokoušela v minulosti se s bývalými a nikdy to nevyšlo. Myslela jsem, že se současným na to zapomenu a třeba se to změní. Samozřejmě nezměnilo se nic. Lékař nic zvláštního nezjistil. Chce dítě a já se s ním chci rozejít, protože se mnou ho mít nikdy nebude. Mrzí mě to, ale lepší než to protahovat.

Strana
z3
eviicka
14. led 2024

@darkwitch souhlas, tohle není vztah o důvěře a lásce, neumím si představit, že manžela opustím pro co by kdyby. Jsem s ním v dobrém i zlém (poznali jsme se kolem 35, já bezdětná, rodinu jsme chtěli a taky nebyla lusknutím prstu).
Opustit tě může kdokoliv i potom co otěhotníš...

marty154
14. led 2024

@elespe999 s prvnim manzelem jsme se snazili nekolik let...neslo to,podstoupila jsem IVF,to vyslo,ale on si po narozeni male uvedomil,ze deti nechtel,tak jsme se rozvedly,ja nasla druheho a mame 6deti..slo to hned...nekdy to muze byt v hlave a psychika tomu taky neprida,kdyz zijes v podvedomi,ze jsi"neplodna"chce to vysetreni a vypustit z hlavy...drzim palce at se dobre rozhodnes...🍀

petulkadodo
14. led 2024

@elespe999 Takže jsi nikde nebyla. Nevíš, kde je chyba, jestli to nejsou neprůchodné vejcovody, hormonální nerovnováha nebo nějaký imunitní problém. Naprostá většina toho jde řešit IVF nebo léčbou ve specializovaném centru. Ale ty nechceš. To mu řekni narovinu. Problém s otěhotněním má spousta lidí, není to výjimka.

veronikav31
14. led 2024

@elespe999 bez pořádného vyšetření není neplodnost zjistitelná, lze udělat vyšetření průchodu vejcovodů. Však stačí partnerovi říct, že ses už s někým o dítě pokoušela a že to nikdy nedopadlo a nechat rozhodnutí na něm. Kamarádka otěhotněla po 14 letech neúspěchů,partner jí byl celou dobu oporou a mají vymodlenou dcerku. V dnešní době je takových možností. Ostatně i neléčená štítná žláza může způsobovat problém s otěhotněním, atd.
Já chodila k fyzio(rehabilitaci u nás ve městě) na cvičení podle Mojžíšové a podle ní jsem neměla šanci mít vůbec děti se starším partnerem-máme dvě vymodlené,ale máme. Cesta k nim nebyla vůbec snadná,ale dali jsme to, mě to ještě ztěžovala endometrioza

marge_s
14. led 2024

Zacala bych psychiatrem. Jak jako nemas silu 🤷🏾‍♂️ tak budto mas depresi a pak se koukej lecit, nebo narovinu rekni, ze dite nechces , neni to zivotni priorita a hotovo. Nakonec v tom pripade lepsi bez deti, protoze s ditetem budes muset mit silu na vic veci nez se premluvit k par navstevam lekare 🤷🏾‍♂️
Chudak chlap 🤦🏻‍♀️

janule0123
14. led 2024

@elespe999 takových neplodných co otěhotněli až se na to vykaslali už tu bylo … ale jinak … nechala bych na nem … když si najde někoho jak říkáš ty plodnejsiho, tobě nejspis nic neutece za tu dobu kdzy to bude za rok nebo za dvacet - pokud tomu veris jinde mít deti nebudes .. tak proč s nim nebyt, neuzit si jiný radosti … pokud je s tím seznámen, nevidím na tom nic spatnyho …

4formy
15. led 2024

Vy to.nechapete ona deti nechce.... Kdo totiz chce tak to resi 🤷

levandule_k
15. led 2024

Ty jsi se sem přišla jenom litovat. Jsi sobec. Místo, aby ses postavila problémů čelem, tak utíkáš a zraňuješ i partnera. Tak se prober. (Jsem trochu drsná, protože mi došla trpělivost s některými lidmi, kteří místo, aby řešili své problémy, kopou kolem sebe.)

a) Zkoušela jsi to celkem se 4 partnery, to pořád nic neznamená.
b) Víš, jestli oni měli spermiogram v té době v pořádku? Víš, jestli jsi v té době měla průchodné vejcovody, měla jsi ovulaci...(kvalita spermií kolísá, mohli změnit životní styl a mohl se jim zlepšit.)
c) Nedopověděla jsi, jaké vyšetření jsi prodělala a jaké ne a kdy.
d) Psychika dělá hodně a jsem tady na MK dost dlouho, takže už jsem slyšela pár případů, kdy to nešlo, i když oba v pořádku a zadařilo se, až kdy to nikdo nečekal.
e) Kdybys dítě skutečně chtěla, tak vyzkoušíš úplně všechno, klasickou medicínu - centrum asistované reprodukce, kde tě protáhnou všelijakým možným vyšetřením, čínsku medicínu, bylinky, psychoterapii, cvičení s fyzioterapeutem, kineziologii a jiné různé alternativní terapie.

linusha
15. led 2024

@elespe999 promiň ale proč jsi vlastně na fóru kde se řeší těhotenství/mateřství? Tvůj příspěvek není o tom že nejsi neplodná, spíš mi přijde že děti nechceš a bojíš se závazku a nebo máš nějaký blok/psychicky problém. Zatím ses nenechala pořádně nikde vyšetřit, nevychází to se 4. partnerem ale tvrdíš jak strašně jsi neplodná a kopeš do partnera a zbytečně jej zranujes, to asi z tvé strany nebude úplně vážný vztah. Pokud děti chceš a nejde to, nech se pořádně vyšetřit, ideálně i on ať se zjistí zda máte/nemáte potize. Pokud je nechceš běžte si každý svou cestou, ať neztrácíte čas. Ale narovinu píšeš že je ti 30, mladší už nebudeš a přijde mi že čekáš že tě tu bude každý jen litovat, což nebude, pokud bys dítě chtěla něco pro ně uděláš.

linusha
15. led 2024

@levandule_k přesně tak 🙂 my jsme přesně příklad tvého písm. d) a e) na rodinu jsme čekali přes 10 let, vyzkoušeli jsme všemožné a bez úspěchu pak když už jsme se všeho byli psychicky unaveni, smířili jsme se s tím, že své dítko mít nebudeme, že nám není souzeno. Začli jsme se věnovat jiným aktivitám, změnili jsme práce, dítko jsme absolutně přestali řešit a teď nám zbývá necelý týden do porodu našeho 1. dítka 😍

e_lys88
15. led 2024

@elespe999 v dnešní době, je tolik variant, pro tvůj problém. Může to být jen maličkost, kterou můžeš vyřešit hormony, IUI, nebo IVF, pokud tedy sama dítě chceš. Možná pro Tebe ještě není správný čas, nemáš sílu, jak píšeš, na celý ten proces. Nevzdávej to❤️. Nevím tedy, jestli jsi už někdy, nějaké kroky učinila. První IVF jsem podstoupila v 30. letech, úspěšně a to mě chválili, že jsem přišla brzo, takže neboj, stará nejsi. Teď mám 35 let a pokouším se, o druhé miminko. Vše příteli vysvětli, ale neříkej hned, že dítě mít nemůžeš, jen to bude složitější🍀.

jahodi
15. led 2024

to že nechceš jít do ještě víc invazivních řešení neplodnosti, naprosto chápu. Já se snažila 9 let, prošla dvěma IVF, nikdy jsem nebyla těhotná... chyba ve mně není žádná, ty pokusy předtím byly s neplodným exmanželem (máme dítě adoptované), neúspěchy ani s IVF jsem už prostě nezvládala. Teď mám muže určitě plodného, ale zatím nic. A já jen vím, že to nechci hlouběji řešit proto, že už mi z té nenaplněné touhy po dítku jednou hrabalo a nechci do toho spadnout znova. Život nabízí tolik možností, čemu věnovat energii, že já osobně po mých zkušenostech nevidím důvod, proč dávat energii pouze do jedné věci. To si může každý zvolit sám.

Blbý je podle mě ten postoj "chce se mnou být, ale vím že si někoho najde tak to chci ukončit". To není úplně propartnerské no. Já nevím, měla jsem kdysi jednoho, kterej hlásil že mě miluje víc než já jeho. No, vydržela jsem tyhle hlášky asi měsíc a půl. 😖 Být zranitelná bolí, ale tady to je, já nevím... jak když ten pocit bolesti přenášíš na něj ("najde si někoho jiného")

levandule_k
15. led 2024

@linusha Gratuluji k těhotenství a přeji a ať máš hladký porod❤ My jsme ve fázi, kdy jsme to začali řešit s lékaři, jestli jsme ok, nebo je tam nějaký problém.

Ale jako je to zajímavá škola od života, když to nejde hned a hladce.

linusha
15. led 2024

@levandule_k děkuji moc 😊 přeji ať se brzy přijde na příčinu 😊
Nám v CAR na příčinu nepřišli. Až po mnoha letech jiný gyn Dr. po 2 potratech mne poslal na testy na celiakii a ty vyšli pozitivní, to nikoho v car nenapadlo. Po vysazení lepku se mi mnoho zdravotnich věcí změnilo k lepšímu. Osobně si myslím že u nás to byla kombinace vícero faktorů proč se nedařilo -skrytá celiakie, honba za dítkem, stres a psychická nepohoda.

linusha
15. led 2024

@levandule_k ano škola života je to velmi zajímavá a ne každý ji zvládne. Ale každopádně tato škola člověka posune dost daleko a spoustu věcí si díky ní srovná 😊

reeeza
15. led 2024

@linusha Třeba to byl tvůj přízpěvek, nepamatuju se, ale četla jsem tu někde v diskuzi, že nemohli otěhotnět kvůli nerozpoznané celiakii. Záhy po nasazení bezlepkové diety se zadařilo.
Takže tento měsíc jedu bezkovou a uvidíme 🙂 Nikdy jsem netrpěla bolestmi a domácí krev na celiakii byl negativní. Ale už během dvou dní se mi upravilo zažívání, mám daleko míň nadýmání i lepší stolici. Takže možná nějaká intolerance tam byla.
Snad se i nám zadaří 🙂

linusha
15. led 2024

@reeeza mě na celiakii přišli v roce 2021, než se nám poštěstilo trvalo to rok a půl po nasazení diety. Zdravotní stav se mi zlepšil po půl roce od zavedení. Doporučuji nezavádět dietu bez ověření lékařem. Testy se dají udělat v laboratoři za 500 ale nesmí být vysazen lepek. Mě to vyšlo na genetice a pak na dalších overenich lékařem .

veronikav31
15. led 2024

@linusha já měla negativní vyšetření na celiakii v caru a přesto mi moje gyn. doporučila držet bezl.dietu, u dcery jsem ji držela přes 3 měsíce (dcera je přes ivf) a u syna 8 měsíců, je přirozeně. Z celkového počtu těhotenství 12, vedly jen 2 úspěšně ke 2 dětem, jinak vše SP

fatal_error
15. led 2024

@elespe999 neblbni. neznam te, ale vypada to, ze to na tebe zrovna ted akorat vsechno dolehlo, padlo a ze to vidis cerneji, nez to nejspis je a nez jake to bude.
nevim, jak dlouho jste se s kym snazili pocit a jak intenzivne, ale presto muzes byt klidne i uplne zdrava. a kdyby ne, tak dneska uz jsou ty zpusoby, jak si muzes nechat pomoci, fakt skvele, je jich mnoho a neni to ani zadna ostuda. treba se jen netrefujete do ovulace, to je klidne take mozne, nebo se da ovulace podporit.
vis, kdy presne mas ovulaci?
normalne bych rekla na gynde, ze chces pomoci, ze se snazite dlouho a nejde to. jestli se ti nechce to umeleho oplodneni, tak ale pred tim je jeste more jinych veci, ktere je mozne udelat a jak pomoci.
verim, ze az trochu opadne tenhle tvuj intenzivni pesimistickej pohled na vec, tak bude zas lip a i ze se mimca dockas.

hanca78
15. led 2024

@levandule_k koukám, že jsi z Pl, doporučuji IVF Clinic, MUDr. Machač, je úžasnej, jednal s námi spíš kamarádsky, což bylo super. 👍

elespe999
autor
15. led 2024

@fatal_error Měli jsme sex každý den před ovulací. Ale samozřejmě nepoznám, že k ní skutečně fyzicky došlo. Prostě mě mrzí, že někdo má dítě z jednoho sexu "náhodou" a já patřím do té druhé skupiny, která bude muset lítat po doktorech, abych byla těhotná :( Připadám si jak prašivá. A s třicítkou na krku to půjde samozřejmě všechno hůř.

honatko092
15. led 2024

1. srovnej si to sama v sobě, srovnej se se sebou - objednej se na terapii, přestaň se sebeobviňováním, sebeponižováním
2. objednej se na všechna možná vyšetření, pokud opravdu chceš rodinu se současným partnerem, obětuješ tomu vše a najdeš sílu, o které ani nevíš (holky, co se tady snažily c let ti to potvrdí)
3. vše prober a všechno sdílej s partnerem (pocity, vyšetření, úspěchy o nezdary - jste tým a pokud to tak necítíš, nemějte dítě, na dítě je potřeba skvělý sehraný tým - pár)

Hezký den a hodně štěstí (pokud nejsi troll) ☘️

veronikav31
15. led 2024

@elespe999 prosím tě, takových jako ty je nás víc než hodně, ale začátek jsou vyšetření, něco proto dělat a ne všechno vzdát hned. Jo a nemysly si,jsou holky mnohem mladší než ty a ty taky mají problém otěhotnět a naopak i některé starší ženy přes 40 nemají problém otěhotnět a přitom už čekají na menopauzu

nellinka123
15. led 2024

Neblbni a nesrovnávej se s někým, kdo otěhotní hned, jen co si vzpomene 🙄 mám takové kamarádky, jedna má teď už 4 děti, další v červnu porodila třetí dítě a moje nejka v dětství je kapitola sama pro sebe, kdy si s partnerem jednou na Silvestra řekli, že by už případné dítě bylo fajn a v únoru už měla pozitivní test (a natolik to nečekala, až z toho byla trochu psych.rozhozená). A u toho jsem já, která mám první dítě po IVF (2.5 roku snažení) a druhé dítě zázrakem přirozeně (3.5 roku snažení a doma už nachystané prášky, abych mohla jít na vložení zamražených embryí). Jo, musela jsem chodit na různá vyšetření, která jsou nepříjemná, ale dítě jsem chtěla já i manžel, který šel několikrát na spermiogram. Někdy je problém prkotina, ale pokud si jen tak řekneš, že to pár cyklů nevyšlo a jsi tím pádem neplodná, je taková blbost a fakt to vyzní tak, jako že dítě prostě nechceš 🤷🏻‍♀️

daisymaminka
15. led 2024

Vy děti nechcete, on děti chce. Máte v tom jasno, rozejít se chcete. Tak to prostě udělejte.

kajka321
15. led 2024

Nestihla jsem všechny příspěvky, ale přijde mi, že zapominas i na jiné alternativy. Tak kdybyste nemohli mít společně, přece pořád můžete adoptovat... Kvůli neplodnosti člověk nemusí zahazovat funkční vztah. Pokud je to ale tak, že jeden dítě chce a jeden nechce.. tak pryč.. dřív nebo později, ten kdo chce dítě odejde.. vidím to u kamarádek, co se přistoupily na plán, že děti nebudou a pak zjistily, že je chtějí.. chlapa žádného co by odešel ze stejného důvodu ale neznám..

jolana24
15. led 2024

@elespe999 Chceš děti? Tak s tím něco dělej! Jsou holky, co se snaží X let a nevzdávají to. Ty to vzdáváš a prakticky nic jsi nezkusila (kromě sexu samozřejmě)

levandule_k
15. led 2024

@elespe999 Ale to je tak ve všem, někomu jde snadno matematika, někdo se zapotí i u násobilky, někdo je dobrej na sport, někdo je kopýtko, někdo by zvládl vypěstovat i les na poušti a někomu bych umřela i umělá kytka. Pokud máš takový pocit selhání, že ti nejde dítě, řeš to na terapii, můžeš přijít na velmi zajímavé věci o sobě. Dítě ti to nezaručí, ale fakt není od věci si zpracovat svoje trápení a kdo ví, jsou věci mezi nebem a zemí, někdy si musíme projít určitými lekcemi a až pak máme dítě.

levandule_k
15. led 2024

@hanca78 Díky, byli jsme u něj na první konzultaci 🙂, přišel mi fajn, takovej free.

Ty jsi taky z Ol?

kolibricek36
15. led 2024

@elespe999 holka kolík ti je? Je i spoustu možností. Ty jsi ti už vzdala bez druhého. Ale i těm druhý má právo něco k tomu říci. Mě že já, já, já... já se rozhodla že je to tak a ne jinak.🙈

Strana
z3