icon

Jak asertivně vymezit hranice s problémovou tchyní?

lucimajda
30. črc 2025

Zdravím,
mám tchyni, se kterou se moc nemusím. Respektuji ji, jako maminku mého manžela, ale to je tak vše. Ona si myslí,že je vše v pořádku, jednou jedinkrát jsem se s ní snažila vše vyrikat, ale už je to tři roky zpět. Byla jsem tehdy pyšná,že jsem se za sebe dokázala postavit,stalo mě to hromadu nervu a odhodlání. Ovšem rozmluva nepomohla ani na pět minut a ona si jela stále tu svou. Marná snaha. Podle mne si prostě neuvědomuje,co dělá špatně. Je vidět,že mi cíleně nechce ublížit atd. a o to je pro mne těžší, jak tuhle věc vyřešit. Asi už jsem z ní vážně na prášky, protože se klepu, jen mi řekne ,,ahoj''. Tvrdí o sobě, že je nekonfliktní, ale každého rovná do latě. Co by člověk měl dělat apod. Díky tomu,co teď napíšu, mě asi pár lidí pozná, ale už jsem ve fázi, kdy je mi to jedno.

Tři týdny před svatbou jsme měli již zmíněnou rozmluvu, řekla jsem ji, že dost možná nebudu moct mít děti, protože mám určitý zdravotní problém. Ano, řekla jsem ji to naschvál,protože je typ člověka, který by byl schopný tvrdit,že jsem si jejího syna vzala schválně a tohle zatajila. Spustila na mě,že to neexistuje,že chce,aby její děti byly šťastné a že pokud jejímu synovi nejsem schopna dát dítě, e nebude šťastný nikdy apod. následně trvala na predmanzelske smlouvě,že má právníka, at si seženu svého. Nyní mám po nejrůznějších peripetiích roční dítě, které ji nepujcuji,protože mě hned po porodu obdarovavala poznámkami,že ona když šla z porodnice, vypadala jak kdyby nikdy nebyla těhotná. Že mám být ráda za císaře, protože jsem vlastně nerodila. Že se o syna asi špatně starám, protože má ekzém (abkm) a jestli s ním vůbec chodím k doktorce, protože není možný, aby byl stále nemocný, že asi něco dělám špatně. Ona mu neustále nabízí čokoládové věci i přes alergii. Tisíckrát vysvětleno nabídnuty letáčky, co znamená, když má dítě alergii, nezájem. Ale neustále se mne ptá, jestli mu nedávám jist něco, co nesmí. Po porodu jsem měla trombózu a následně plicní embolii. To se dozvěděla až nedávno a údajně proto je nás syn nemocný, když jsem brala nějaké léky,že je to moje vina. Malý je drobnějších vzrůstu, jeho oblečení nosí ctyrmesicni miminka, ale tchyne ho neustále obdarovava poznámkami, že je samo, špek a podobne. Neustále někoho ponižuje, takže má evidentně problém sama se sebou. Ale jak mám bránit to malé miminko. Kdybych ji řekla, neříkej mu tak, nechci abys ho urazela, rozbreci se a uteče. Přitom já si můžu nechat líbit jakoukoliv urážku. Nechci ji dávat syna hlídat, protože ji v ničem nevěřím. Dává mu jist,co nemá, jako hračku mu dává cucat klíče, ano,jsem trochu bacilofob,protože žijeme na vesnici a klíče se kolikrát válí na zemi mezi trusem od kachen atd. Neustále si mě dobírá,že syna držím ve sterilnim prostředí (v překladu umyju si ruce po příchodu domů a to samé vyžaduji po nich,nedávám malému špinavé věci,co se válí na nekrytem ,,pískovišti'',kam kálí kočky z celé vsi) Nechává ho trhat jedovaté květiny a pak na něj křičí,at na to nesahá,že se má přeci jen koukat. Je to emočně nevyzraly člověk,který jen chodí a říká ostatním, co mají dělat,ale když se jí zeptáte na konkrétní názor,tak řekne,že nic nevi, protože tomu nerozumí). Celá rodina ji poslouchá na slovo a skáčou jak ona píská. Já jsem první, kdo se chce odvazit ji opět něco říct. Nikdy knikomu z rodiny neřekla ani promiň, prý protože nikdy nic špatného neudělala. Jak takovému člověku říct,že si nepreju,aby bez naší přítomnosti hlídala naše dítě? Moje strana právě bez problémů hlídá, ale protože jsme si stanovili jasný pravidla (jídlo, hygiena atd - urážky a ponižování u nás naštěstí vůči dětem nikdo nepoužívá) Ale co s touto paní? Prosím poraďte mi.

Strana
z2
merope
30. črc 2025

@lucimajda Jak to tak čtu, tak tam vidím dvě varianty:
- odstěhovat se z vesnice, nebydlet ve stejné vesnici jako tchýně (tzn. se potkávat méně a tím pádem to nebude tak šílené)
- najít si psychologa a zapracovat hodně na vlastním sebevědomí a případně i vztahu k tchýni, ona se nezmění, ty musíš změnit svůj přístup (vnitřní, mentální) k ní - je to těžké, ale jde to, prostě musíš se naučit si vymezit hranice a mít na to dost sebejistoty, proto ten psycholog, který to s tebou probere

tereza0111
30. črc 2025
@lucimajda

@tereza0111 Děkuji, to je právě problém z mě strany. Jen ji vidím, je mi na zvracení. Ona něco řekne, já vím,že je to špatně, ale normálně mám

@lucimajda to je strasny :( Ja bych takovehle manipulatory prirovnala k detem. Zasekli se nekde ve veku kolem tech 5 let +-, vekem to zakryli a zkokonalili, ale porad to odpovida

Kdyz se tvoje dite bude chovat spatne a ty mu vycinis, bude plakat nebo se vztekat. Kdyz mu nedas to co chce (nedej buh dokonce seberes!) bude plakat, vztekat se, citove te vydirat (jen jeste nevi, ze se tomu tak rika). Ale stejne to udelas, prestoze je ti to samozrejme neprijemne tak vis, ze jednas dobre a nepremyslis nad tim, ze "to neunese". Proste musi.
No a tvoje tchyne je ve stejne fazi - zkus to vzit takhle. Zakousnout zuby a - musis, nekdo ji vychovat proste musi :D

westie
30. črc 2025

I když se ti to nebude líbit, taková situace má dlouhodobě jediné řešení - naučit se hájit si asertivně svůj prostor. Máš podporu manžela, což je super, teď jen zapracovat na sobě, co jsou tvoje priority, jak ty se chceš cítit, co chceš zažívat, když tuto paní potkáš atd. A pak jí jasně říct, co chceš a co nechceš.
Spousta holek ti tu už psala, že takové věci se prostě musí říct narovinu, žádné obcházení, žádné pokusy o kulantní vyjádření, abys neurazila. To nikam nepovede.
Já řešila situaci s mojí mamkou, kdy jí nechci dát děti na přespání. Několikrát nadhodila, že by si děti vzala na víkend nebo prázdniny, tak jsem jí na to normálně odpověděla: mami, děti k vám na přespání nedám, dokud nebudu vědět, že zvládneš být celou dobu bez alkoholu (mamka si dá ráda pivo apod., ale i to mi vadí, mám pro to nějaký důvod, který ona zná). A bylo to, žádné obcházení. Ano, mohla se urazit, asi ji to ranilo, ale co mám dělat, když ta situace prostě je taková... A ty jsi na tom podobně. Až bude řešit, že chce hlídat, tak jí řekni, nezlob se, ale dítě ti na hlídání nedám, nerespektuješ jeho alergie a nerespektuješ ani mě, hlídání u tebe by rozhodně nebylo ku prospěchu mého syna.
A pokud to půjde dál, ona o tobě bude trousit blbé řeči, tak jí prostě řekni, že víš, že o tobě trousí blbé řeči, že je to naprosto dětinské a ubohé. A že tvůj přístup k ní to naprosto nezmění.

kakba
30. črc 2025
@lucimajda

@levandule_k Děkuji,to jsem neuvedla. Manžel by ji to řekl, ale je hodně impulsivní a já mám obavu,aby to nebylo ještě horší. Vzhledem k věcem,co o mě v průběhu let řekla (nemám vysokoškolské vzdělání, jsem z rozvedene rodiny, ale dosud normálně pracující, do skautů chodící obyčejná holka, která ráda peče, stará se o zvirata, zahradu..) Mám trochu bobky, že o mě začne vykládat, že jsem manžela změnila a poslala proti ní (změnila,ano, protože chudák donedávna neuměl ani pořádně projevit emoce, vzhledem k jejím výchovnym metodám. Nechávali ho sedět na nocniku hodiny, to samé u stolu, nikdy si s ním nelehli do postele, nějaká láska fyzickým kontaktem neexistovala apod) Prostě nechci,aby to bylo ještě horší a neumím z toho utéct.

@lucimajda jaky je problem ji proste natvrdo rict, ze koncis? Potrebujes ji k zivotu? Jsou lidi, co proste delaji svemu okoli jen peklo. Ona je jedna z nich. Prestala bych se s ni vidat a jeji reci ignorovala a nechapu, proc davno tvuj muz neco nerekne.

jannym
30. črc 2025

Jaky kulantne, jde o zdravi vaseho ditete, tady zadny chozeni kolem horky kase nepomuze, jasne, srozumitelne sdelit, sorry vy hlidat nebudete a stat si zatim, pokud se chce videt s ditkem tak pod dohledem jednoho nebo druhyho rodice a nazdar bazar…

marketa1218
30. črc 2025

Tady není čas na nějaké mazání medu kolem pusy. Normálně s ní mluvit na rovinu, jde o vaše dítě. Ať si to přebere, jak chce. Neboj se, vážně jinak to nepůjde. Mně tohle naučila moje švagrová, chtěla mě vychovávat, sekýrovat. Chvilku mi trvalo, než jsem pochopila její úmysly. Od té doby co jsem si vymezila hranice, dala mi relativně pokoj, protože zjistila, že se nedám. Tohle je podobné, držím palce.

lucimajda
autor
30. črc 2025
@anonym_a6f96c

Nečetla jsem celou diskuzi, ale opravdu se nebojte bouchnout, popř. můžete jít cestou ignorace. Něco takového jsme si nastavili my ve vztahu s tchýní, která je prostě manipulativní narcistka a po mnoha zkušenostech jsme dospěli do bodu, kdy je pro nás jen prostě otravná sousedka.
A teda dítě jí rozhodně nesvěříme, což chápu, že někdy jde obtížně zrealizovat, když je to potřeba. My máme štěstí ve variabilitě práce manžela.

A podobnost jistě není čistě náhodná, takových příběhů je bohužel spousta...
Autorko klidně mrkni do vedlejší diskuze "jak komunikovat s narcistními rodiči", tam taky zaznívají rady, odkazy na videa, informace, kde lze získat potřebné info.

@anonym_a6f96c Děkuji!

lucimajda
autor
30. črc 2025
@kakba

@lucimajda jaky je problem ji proste natvrdo rict, ze koncis? Potrebujes ji k zivotu? Jsou lidi, co proste delaji svemu okoli jen peklo. Ona je jedna z nich. Prestala bych se s ni vidat a jeji reci ignorovala a nechapu, proc davno tvuj muz neco nerekne.

@kakba Nechtela jsem rovnou takové drastické řešení. Odstrihnout ji muzeme vždycky, chtěla jsem to nějak zkusit nebo nevím.

lucimajda
autor
30. črc 2025
@jannym

Jaky kulantne, jde o zdravi vaseho ditete, tady zadny chozeni kolem horky kase nepomuze, jasne, srozumitelne sdelit, sorry vy hlidat nebudete a stat si zatim, pokud se chce videt s ditkem tak pod dohledem jednoho nebo druhyho rodice a nazdar bazar…

@jannym Děkuji

lucimajda
autor
30. črc 2025
@marketa1218

Tady není čas na nějaké mazání medu kolem pusy. Normálně s ní mluvit na rovinu, jde o vaše dítě. Ať si to přebere, jak chce. Neboj se, vážně jinak to nepůjde. Mně tohle naučila moje švagrová, chtěla mě vychovávat, sekýrovat. Chvilku mi trvalo, než jsem pochopila její úmysly. Od té doby co jsem si vymezila hranice, dala mi relativně pokoj, protože zjistila, že se nedám. Tohle je podobné, držím palce.

@marketa1218 Děkuji

kakba
30. črc 2025
@lucimajda

@kakba Nechtela jsem rovnou takové drastické řešení. Odstrihnout ji muzeme vždycky, chtěla jsem to nějak zkusit nebo nevím.

@lucimajda asi to neberes jen tak, trapi te to, co se deje, jinak by si to s nami nesdilela. Tak si odpovez na otazku. Proc si drzet ve svem okoli nekoho, kdo te nedokaze respektovat. Pomaha ti s necim? Nezilo by se ti bez ni lip?
Pokud ti nejde tohle vsechno zarazit, bude s tebou mavat dal. Strucne, jasne, vystizne. Nechapes to, tak cus.

cherie24
30. črc 2025

@lucimajda mám tchýni, která si jede to svoje a jsem z toho taky na prášky. Těch rozprav už bylo milion a nic. Muž tam na ně kolikrát nastoupil a taky nic. Tchýně nám to všechno odsouhlasí, slibuje a řekne, že to chápe a máme pravdu a jen zalezu za roh, už zas jede podle sebe. Obě dcery měly taky ABKM, mladší to měla fakt hodně, měla navíc i další alergie a není to schopná pochopit do teď. Tenkrát mi jí nakrmila na společné dovolené, malá 3 dny probrečela, kadila s krví, měla průjem, zadek jak pavián, při každém umývání zadečku při průjmu řvala jak tur, protože měla mokvavé opruzeniny a štípalo jí to, kroutila se, brečela, exém si drbala do krve, tchýně s tchánem to viděli a hrozně je to prý mrzelo. No utekl měsíc a zas bylo všechno zapomenuto. Zas jí nacpala kde co, aniž by se nad tím zamyslela.🤦 Fakt to nechápu, viděla to, že to není můj výmysl, říkala jsem jí, ať si proboha čte složení nebo se mě teda zeptá, než jí něco dá a jede si to svoje dál. Já mám alergii na lepek a každou chvíli jsem u nich na obědě o hladu. Ještě mi pochválí, že mám hezkou kůži, když nemám exém (trápila jsem se s tím rok, než jsem zjistila alergii na lepek a měla jsem to na 1/4 těla) a za 2 minuty mi na servíruje bábovku ke kafi. 😃 Malého v kočárku nechá klidně řvát. Já nevím, asi čeká, že si trochu protáhne plíce a usne. Pořád dokola jí to říkám, ať ho nenechává brečet a ona má asi za to, že když jednou vydržel spát v kočárku 2 hodiny, tak bude spát v kočárku pořád. Nechci nás vyloženě rozhádat, takže ledacos se snažím překousnout, v něčem přivírat oči, ale s dětma jsem jí pořád za prdelí a hlídám. Když je s nimi sama, jsem akorát celou dobu v nervu. Kvůli udržení dobrých vztahů a i kvůli muži se ale snažím zachovávat návštěvy a nedělat zbytečné vlny. I když kolikrát jsem na ni vyjela a jednou na ní i řvala, že se chová jak malý smrad a nemá žádný rozum, x krát jsme si s nimi sedli a snažili se jim to s mužem vysvětlit, ale nezměnilo se vůbec nic. 🥲

ina10
30. črc 2025

@lucimajda na kulantních se z vysoka vy…doplň si sama.
V jedné větě jsi psala, že kdybys ji řekla, ať mu (tvému synovi) tak neříká, rozbrečela by se a utekla…tak ji nech rozbrečet a utéct, v tomto případě by se to velmi hodilo…aspoň by dala klid.
Chce to ji rázně říct např.:neříkej mu takové lži, nepravdivé věci apod. Ti lidé moc dobře vědí, co a proč dělají, ne že si to neuvědomují. Vím, o čem píšu, zažila jsem to podobně. Tchyně generál, přivlastňovala si naše děti, cca 2 týdny po porodu nás navštívili a nechtěli odejít (tehdy jsme bydleli ve 2+kk) očekávali full servis atd, u druhého porodu jsem řekla stop návštěvám v 6 neděli a velmi jsem se vymezila, holt averze, když neustále ti drnčí telefon a po zvednutí, že své dítě týráš a nic neumíš 😀 teď se tomu musím smát… později jsme se přestěhovali do domu (upozorňuji bez jakéhokoli finančního přispění tchánu) a opět si tchyně začala přivlastňovat náš dům, dokonce rozhlašovala po svých kamarádech, že to postavili oni, to jsem ji narovinu řekla, že to její dům není, tak zaklapla, co by taky na to mohla říct, že …padlá na hlavu by sis řekla.

lucimajda
autor
30. črc 2025
@cherie24

@lucimajda mám tchýni, která si jede to svoje a jsem z toho taky na prášky. Těch rozprav už bylo milion a nic. Muž tam na ně kolikrát nastoupil a taky nic. Tchýně nám to všechno odsouhlasí, slibuje a řekne, že to chápe a máme pravdu a jen zalezu za roh, už zas jede podle sebe. Obě dcery měly taky ABKM, mladší to měla fakt hodně, měla navíc i další alergie a není to schopná pochopit do teď. Tenkrát mi jí nakrmila na společné dovolené, malá 3 dny probrečela, kadila s krví, měla průjem, zadek jak pavián, při každém umývání zadečku při průjmu řvala jak tur, protože měla mokvavé opruzeniny a štípalo jí to, kroutila se, brečela, exém si drbala do krve, tchýně s tchánem to viděli a hrozně je to prý mrzelo. No utekl měsíc a zas bylo všechno zapomenuto. Zas jí nacpala kde co, aniž by se nad tím zamyslela.🤦 Fakt to nechápu, viděla to, že to není můj výmysl, říkala jsem jí, ať si proboha čte složení nebo se mě teda zeptá, než jí něco dá a jede si to svoje dál. Já mám alergii na lepek a každou chvíli jsem u nich na obědě o hladu. Ještě mi pochválí, že mám hezkou kůži, když nemám exém (trápila jsem se s tím rok, než jsem zjistila alergii na lepek a měla jsem to na 1/4 těla) a za 2 minuty mi na servíruje bábovku ke kafi. 😃 Malého v kočárku nechá klidně řvát. Já nevím, asi čeká, že si trochu protáhne plíce a usne. Pořád dokola jí to říkám, ať ho nenechává brečet a ona má asi za to, že když jednou vydržel spát v kočárku 2 hodiny, tak bude spát v kočárku pořád. Nechci nás vyloženě rozhádat, takže ledacos se snažím překousnout, v něčem přivírat oči, ale s dětma jsem jí pořád za prdelí a hlídám. Když je s nimi sama, jsem akorát celou dobu v nervu. Kvůli udržení dobrých vztahů a i kvůli muži se ale snažím zachovávat návštěvy a nedělat zbytečné vlny. I když kolikrát jsem na ni vyjela a jednou na ní i řvala, že se chová jak malý smrad a nemá žádný rozum, x krát jsme si s nimi sedli a snažili se jim to s mužem vysvětlit, ale nezměnilo se vůbec nic. 🥲

@cherie24 Jak kdybyste byla u nás doma -_- Navíc tahle paní nejí sladké, nikomu sladké nedává, vždycky hromadná přednáška o obezitě všem okolo sebe. Já ovšem ráda amatérsky cukrařím a věci ode mne s čokoládou 8 měsíčnímu miminu, to jo... Ale ani dospělém by to ona nedala. Prý jen ochutnat -_-

ina10
30. črc 2025
@cherie24

@cherie24 to je moc smutné a je mi to líto, oni ti lidi to dělají záměrně, nevěřím, že jsou tak blbí, řvát nepomůže, opravdu vymezit se a holt omezit/zamezit kontaktu - viz Vis, ze máme alergii a dáš nám bábovku, vidělas, že malá krvácela s prujmovala a zas ji dáváš totéž. Díky, ale tvůj oběd/babovku nechceme.
Holt pozvání na obědy moc nebude.

lucimajda
autor
30. črc 2025
@kakba

@lucimajda asi to neberes jen tak, trapi te to, co se deje, jinak by si to s nami nesdilela. Tak si odpovez na otazku. Proc si drzet ve svem okoli nekoho, kdo te nedokaze respektovat. Pomaha ti s necim? Nezilo by se ti bez ni lip?
Pokud ti nejde tohle vsechno zarazit, bude s tebou mavat dal. Strucne, jasne, vystizne. Nechapes to, tak cus.

@kakba To je pravda. Problém je, že máme postaveno na pozemku,který darovala synovi, takže já jsem ta, co ,,musi'' být vděčná. Přičemž bydlím tam,kde jsem nechtěla, v domě, který bych sama chtěla postavit jinak atd,ale koušu to,protože jsem ráda,že máme kde být. Už jsem si kolikrát říkala,že se sbalim i s dítětem a půjdu do garsonky, že lepší než tohle. Není to buhvijaky luxus, stále máme rozestaveno a finance dochází. To píšu jen pro kontext,že tu nejsem ve zlaté kleci.

anonym_a6f96c
30. črc 2025
@lucimajda

@anonym_a6f96c Děkuji!

@lucimajda Rádo se stalo 🙂 I když zároven je fakt, že to je prostě smutný, že tohle člověk musí řešit. Třeba k našim mám taky dost výhrad, ale zároven vidím, jak se snaží, jak stojí o to mít hezký vztah s vnukem a i díky tomu jsem ochotna některé věci překousnout, protože zároven vím, že mu nechtějí ublížit.
Jo, už se stalo, že se pod jejich dohledem dostal k noži, tak jsem jim to taky důrazně řekla, že takhle ne. Na nich taky bylo vidět, že je to vyděsilo.
Ale jo, někdy je to o nervy. Jezdím tam se synem vždycky na víc dní, protože bydlí dál, tak at si ho aspon jednou za čas užijí.

Ale abych to shrnula, tak je to fakt smutný. Tchýně třeba bydlí takhle blízko a víme, že hlídání neexistuje, což nám neva, nejsme na to někam extra chodit, ale i tak.
A že by si s ním užila odpoledne na zahradě? Tak to taky těžko...

A to s tím bydlením taky chápu, my bydlíme v domě, co zdědil manžel s tchýní po tchánovi, takže s pocitem "musím být vděčná" jsem taky dost bojovala.
Nicméně, i tak byla nutná rekonstrukce, abychom měli funkční kuchyn a koupelnu.
Tak to mi dává dobrý pocit, že zas tak ta vděčnost nemusí být žhavá 🙂
A jako bonus mám švagra, který je vyloženě nemakačenko, který tchýně stále podporuje, takže tady na výčitky není prostor.
Tak třeba máš něco podobného ve své situaci, co ti může pomoc si to srovnat 🙂

cherie24
30. črc 2025
@ina10

@cherie24 to je moc smutné a je mi to líto, oni ti lidi to dělají záměrně, nevěřím, že jsou tak blbí, řvát nepomůže, opravdu vymezit se a holt omezit/zamezit kontaktu - viz Vis, ze máme alergii a dáš nám bábovku, vidělas, že malá krvácela s prujmovala a zas ji dáváš totéž. Díky, ale tvůj oběd/babovku nechceme.
Holt pozvání na obědy moc nebude.

@ina10 taky si myslím, že mi to dělá schválně. Nevím, do jaké míry je schopná pochopit třeba ty alergie, ono než jsme to všechno zjistili, tak to taky trvalo, dělali jsme eliminační dietu různých potravin, takže to bylo docela složité, zdlouhavé, pokaždé jiné, ale mlíko bylo hned od začátku a nedodržovala to nikdy. Její chování jsem i řešila u dětského psychologa, kam chodí starší dcera kvůli podezření na ADHD a psycholog říkal, že je to opravdu chování malého dítěte a ne dospělého člověka. Ona dcera má citlivější vnímání a samozřejmě, že to vnímá a dělá. Pak prostě jde, udělá něco, co má zakázané a řekne mi - ale babička říkala, že to dělat můžu, když to nevidíš. 👌 Takže super výchovný vzor. 😃 Stoprocentně jsem si jistá, že mi hodně věcí dělá naschvál, ale nejspíš to vůbec není mířeno na moji osobu. Ona je prostě taková. Dělá to všem. Dělá podle sebe a nekouká na ostatní. Když něco, tak to odkýve, ale nemá v úmyslu to brát vážně.

ina10
30. črc 2025
@cherie24

@ina10 taky si myslím, že mi to dělá schválně. Nevím, do jaké míry je schopná pochopit třeba ty alergie, ono než jsme to všechno zjistili, tak to taky trvalo, dělali jsme eliminační dietu různých potravin, takže to bylo docela složité, zdlouhavé, pokaždé jiné, ale mlíko bylo hned od začátku a nedodržovala to nikdy. Její chování jsem i řešila u dětského psychologa, kam chodí starší dcera kvůli podezření na ADHD a psycholog říkal, že je to opravdu chování malého dítěte a ne dospělého člověka. Ona dcera má citlivější vnímání a samozřejmě, že to vnímá a dělá. Pak prostě jde, udělá něco, co má zakázané a řekne mi - ale babička říkala, že to dělat můžu, když to nevidíš. 👌 Takže super výchovný vzor. 😃 Stoprocentně jsem si jistá, že mi hodně věcí dělá naschvál, ale nejspíš to vůbec není mířeno na moji osobu. Ona je prostě taková. Dělá to všem. Dělá podle sebe a nekouká na ostatní. Když něco, tak to odkýve, ale nemá v úmyslu to brát vážně.

@cherie24 strašné a přitom tak zbytečné z její strany, opravdu natruc. Ono chování a postoj toho člověka nezměníš, ale můžeš ty sama změnit postoj a chování vůči ní, prostě omezit asi ten styk, chodit naježení nebo si holt nosit své krabičky s jídlem a pouze jednou důrazně vysvětli - holt alergie.

martina1317
30. črc 2025

Ja jsem o trochu dal. Timhle jsem si s tchyni prosla skrz nase tri deti. Ted u toho tretiho posledniho jsem ji uz proste poslala do haje :D prijela ke me domu, kdyz muz nebyl doma (schvalne nacasovane) a zacala mi zas vycitat x veci, jak je vse moje chyba, co bych mela jak delat nebo nemela delat, co cely den jako delam na rodicovsky, jestli jim varim nevarim co varim :D a ze je vse moje chyba … “je to tvoje chyba” - tuto vetu pouziva moc rada. No tak jsem milou pani tchyni, po tom co s jejim synem ziju 16 let a vse jsem prechazela a vzdy skousla, pozadala at odejde a uz mi sem nikdy nechodi. Strhla se hadka s tim, ze ja ji nemam co vyhazovat. Tak jsem ji upozornila, ze je v mem dome, jak se chova a ze ja uz toto chovani trpet nemusim a nebudu. Nasledne jsem ji doslova vyhodila. Muj muz stoji za mnou a vi, ze jeho matka neni normalni a nikdy se to nezlepsi. Takze snad ziskam konecne vysneny klid a da mi pokoj a po tomhle uz me nebude kontaktovat a neodvazi se sem. Deti k ni jezdit muzou, ale - ona o ne stejne nema zajem, o to to mam jednodussi. Takze bohuzel mila pani tchyne si dozije doma sama a zapskla…

lucimajda
autor
30. črc 2025
@anonym_a6f96c

@lucimajda Rádo se stalo 🙂 I když zároven je fakt, že to je prostě smutný, že tohle člověk musí řešit. Třeba k našim mám taky dost výhrad, ale zároven vidím, jak se snaží, jak stojí o to mít hezký vztah s vnukem a i díky tomu jsem ochotna některé věci překousnout, protože zároven vím, že mu nechtějí ublížit.
Jo, už se stalo, že se pod jejich dohledem dostal k noži, tak jsem jim to taky důrazně řekla, že takhle ne. Na nich taky bylo vidět, že je to vyděsilo.
Ale jo, někdy je to o nervy. Jezdím tam se synem vždycky na víc dní, protože bydlí dál, tak at si ho aspon jednou za čas užijí.

Ale abych to shrnula, tak je to fakt smutný. Tchýně třeba bydlí takhle blízko a víme, že hlídání neexistuje, což nám neva, nejsme na to někam extra chodit, ale i tak.
A že by si s ním užila odpoledne na zahradě? Tak to taky těžko...

A to s tím bydlením taky chápu, my bydlíme v domě, co zdědil manžel s tchýní po tchánovi, takže s pocitem "musím být vděčná" jsem taky dost bojovala.
Nicméně, i tak byla nutná rekonstrukce, abychom měli funkční kuchyn a koupelnu.
Tak to mi dává dobrý pocit, že zas tak ta vděčnost nemusí být žhavá 🙂
A jako bonus mám švagra, který je vyloženě nemakačenko, který tchýně stále podporuje, takže tady na výčitky není prostor.
Tak třeba máš něco podobného ve své situaci, co ti může pomoc si to srovnat 🙂

@anonym_a6f96c No jasně, nikdo není dokonalej i naši sem tam udělají něco, co my neděláme, ale stačí jim to říct jednou a hotovo. Jsou s tím v pohodě. Maximálně řeknou - za nás se to dělalo jinak a za vás teď taky, vaše věc. Ale nikdy by je nenapadlo např strkat mimino do prázdného ptačího krmítka, které je doslova poseté ptacimi výkaly kolem dokola. A podobný věci, který já jako člověk, co pracuje se zvířaty (a ví,co všechno se tím přenáší) prostě nesnese. U nich právě vyslapujou jak paní píská a já jsem ten ,,tupec'' který má jen maturitu. Svagrova ma alespoň VOŠ. Sice její vychovne praktiky jsou trochu jinde, ale tak když je vzdelanejsi, tak přeci ví,co dělá :D -_- Jo, my máme s manželem na barák hypotéku, která samozřejmě nestačila, takže si tu zijem a ani zdaleka není hotovo. Ale pozemek i projekt bohužel/bohudík? od tchanovcu. Takže vlastně díky...

lucimajda
autor
30. črc 2025
@martina1317

Ja jsem o trochu dal. Timhle jsem si s tchyni prosla skrz nase tri deti. Ted u toho tretiho posledniho jsem ji uz proste poslala do haje :D prijela ke me domu, kdyz muz nebyl doma (schvalne nacasovane) a zacala mi zas vycitat x veci, jak je vse moje chyba, co bych mela jak delat nebo nemela delat, co cely den jako delam na rodicovsky, jestli jim varim nevarim co varim :D a ze je vse moje chyba … “je to tvoje chyba” - tuto vetu pouziva moc rada. No tak jsem milou pani tchyni, po tom co s jejim synem ziju 16 let a vse jsem prechazela a vzdy skousla, pozadala at odejde a uz mi sem nikdy nechodi. Strhla se hadka s tim, ze ja ji nemam co vyhazovat. Tak jsem ji upozornila, ze je v mem dome, jak se chova a ze ja uz toto chovani trpet nemusim a nebudu. Nasledne jsem ji doslova vyhodila. Muj muz stoji za mnou a vi, ze jeho matka neni normalni a nikdy se to nezlepsi. Takze snad ziskam konecne vysneny klid a da mi pokoj a po tomhle uz me nebude kontaktovat a neodvazi se sem. Deti k ni jezdit muzou, ale - ona o ne stejne nema zajem, o to to mam jednodussi. Takze bohuzel mila pani tchyne si dozije doma sama a zapskla…

@martina1317 Moc Vám fandím! 🙂

lucimajda
autor
30. črc 2025
@merope

@lucimajda Jak to tak čtu, tak tam vidím dvě varianty:
- odstěhovat se z vesnice, nebydlet ve stejné vesnici jako tchýně (tzn. se potkávat méně a tím pádem to nebude tak šílené)
- najít si psychologa a zapracovat hodně na vlastním sebevědomí a případně i vztahu k tchýni, ona se nezmění, ty musíš změnit svůj přístup (vnitřní, mentální) k ní - je to těžké, ale jde to, prostě musíš se naučit si vymezit hranice a mít na to dost sebejistoty, proto ten psycholog, který to s tebou probere

@merope Odstěhovat se by bylo skvělé, ale bohužel nelze. A to s tím psychologem zvažuji už delší dobu, já jsem pořád k nepoužití a pak to odnáší moje dítě. Děkuji

merope
31. črc 2025
@lucimajda

@merope Odstěhovat se by bylo skvělé, ale bohužel nelze. A to s tím psychologem zvažuji už delší dobu, já jsem pořád k nepoužití a pak to odnáší moje dítě. Děkuji

@lucimajda Určitě jdi do toho, fakt to má smysl. Podstatné je si uvědomit, že okolí nezměníš, tchýně prostě bude taková, jaká je - pokud se ona sama nerozhodne se změnit. Ale to, co můžeš změnit, je tvůj postoj k ní, můžeš změnit, jak si to budeš brát, jak se k ní budeš chovat a jak si vymezíš hranice. A při podobném přístupu je lepší, když ti s tím někdo pomůže. Držím palce.

levandule_k
31. črc 2025
@lucimajda

@levandule_k Děkuji,to jsem neuvedla. Manžel by ji to řekl, ale je hodně impulsivní a já mám obavu,aby to nebylo ještě horší. Vzhledem k věcem,co o mě v průběhu let řekla (nemám vysokoškolské vzdělání, jsem z rozvedene rodiny, ale dosud normálně pracující, do skautů chodící obyčejná holka, která ráda peče, stará se o zvirata, zahradu..) Mám trochu bobky, že o mě začne vykládat, že jsem manžela změnila a poslala proti ní (změnila,ano, protože chudák donedávna neuměl ani pořádně projevit emoce, vzhledem k jejím výchovnym metodám. Nechávali ho sedět na nocniku hodiny, to samé u stolu, nikdy si s ním nelehli do postele, nějaká láska fyzickým kontaktem neexistovala apod) Prostě nechci,aby to bylo ještě horší a neumím z toho utéct.

@lucimajda Klidně nech manžela bouchnout, ať si to s ní vyřídí jak umí a uzná za vhodné. Koneckonců je to jeho matka.

Horší to v případě vymezení bude jen opticky a zdánlivě. Ona začne vyhrožovat a hroutit se, dělat scény, obviňovat tě. Ale když se nevymezíš, bude to gradovat a bude to stokrát horší a bude z tebe akorát troska.

Jasně, že se manžel s tebou změnil, vztahy nás ovlivňují a ona prská, protože není hlavní žena v jeho životě a nemá ho pod kontrolou. Tak říká, že se strašně změnil. Buď hrdá na to, že se s tebou změnil, že v některých věcech vyrostl . 😉 (Viděla jsem takový obrázek, kde housenka říká vyčítavě motýlovi, ty jsi se strašně změnil a motýl jí říká, děkuji 🙂 ) Někteří lidé neunesou, když se z nás stanou motýli.

Mému manželovi řekla jeho matka, že se strašně změnil, že takový dřív nebýval, je drzý a jednou mu řekla, to nemáš ze svojí hlavy, že jsem za tím já. 😀 Ano manžel se mnou skutečně změnil, dokáže se za sebe postavit a říct jí svůj názor. To předtím nebylo, tak na to není zvyklá 🙂, Manžel to vyřešil tak, že jsme omezili kontakty párkrát si zašel se svým otcem na pivo na pokec. Postavil se za mě, že takhle se ke mně chovat nebude. Časem se hrany obrousily, teď aktuálně dobrý. Našemu vztahu s tchýní to prospělo.

U tebe moc nevím, někteří lidé se nemění. Prostě se smiř s tím, že tvoje tchýně toxická, nastav si hranice, buď asertivní, neboj se říct ne, nenech se vydírat. Ber ji jako člověka, který ti přišel do života, abys tyhle věci trénovala.

koordinatorka_odboje
3. srp 2025

@lucimajda jsem nevedela, ze se predmanzelska smlouva da uzavrit i s tchyni.

koordinatorka_odboje
3. srp 2025
@lucimajda

@kakba To je pravda. Problém je, že máme postaveno na pozemku,který darovala synovi, takže já jsem ta, co ,,musi'' být vděčná. Přičemž bydlím tam,kde jsem nechtěla, v domě, který bych sama chtěla postavit jinak atd,ale koušu to,protože jsem ráda,že máme kde být. Už jsem si kolikrát říkala,že se sbalim i s dítětem a půjdu do garsonky, že lepší než tohle. Není to buhvijaky luxus, stále máme rozestaveno a finance dochází. To píšu jen pro kontext,že tu nejsem ve zlaté kleci.

@lucimajda
To je ale problem tchyne, kdyz si mysli, ze mas byt vdecna. Ale teda nevim za co. Tobe ten pozemek nedala.

anonym_a6f96c
4. srp 2025
@lucimajda

@anonym_a6f96c No jasně, nikdo není dokonalej i naši sem tam udělají něco, co my neděláme, ale stačí jim to říct jednou a hotovo. Jsou s tím v pohodě. Maximálně řeknou - za nás se to dělalo jinak a za vás teď taky, vaše věc. Ale nikdy by je nenapadlo např strkat mimino do prázdného ptačího krmítka, které je doslova poseté ptacimi výkaly kolem dokola. A podobný věci, který já jako člověk, co pracuje se zvířaty (a ví,co všechno se tím přenáší) prostě nesnese. U nich právě vyslapujou jak paní píská a já jsem ten ,,tupec'' který má jen maturitu. Svagrova ma alespoň VOŠ. Sice její vychovne praktiky jsou trochu jinde, ale tak když je vzdelanejsi, tak přeci ví,co dělá :D -_- Jo, my máme s manželem na barák hypotéku, která samozřejmě nestačila, takže si tu zijem a ani zdaleka není hotovo. Ale pozemek i projekt bohužel/bohudík? od tchanovcu. Takže vlastně díky...

@lucimajda Režim anonymity i pro diskutující považuju za super věc, ale neposílá upozornění :D
Nicméně, k tématu, je dobře, že tam máte vědomí toho, že jste tam dali ze svého. Nicméně na jednu stranu, i kdyby vám ten barák postavili a předali převázanej červenou obří mašlí, tak nemají právo vám do čehokoli kafrat.

Tohle mi vadí, když jednou dáš dar, tak ho dáváš s tím, že je obdarovaného, ne?
To jako dám někomu čokoládu a pak mu jí sním, protože to je ode mě?
Snad tahle poznámka taky pomůže v tom najít to správné sebevědomí ;)

A otázku strkání do ptačího krmítka ani nekomentuju, moje tchýně je podobnej exemplář. A ještě by se u toho smála, jaká je to hrozná sranda...

Hele taky mám voš a někdy mám pocit, že mi nezbývá nic jiného, než se modlit, že moje výchovné metody nebudou mít na syna celoživotní negativní dopad :D
A to tu voš mám sociálního směru a pracuju v oblasti pedagogiky.

anonym_a6f96c
4. srp 2025

A ještě chci dodat, že naši taky kolikrát říkají, opakují věci, co mě štvou, ale s mamkou se snažíme najít cestu, aby to šlo. A tatka se někdy baví jen tím, že se rozčiluju, ale i tak si věci děláme po svým, tak má, třeba s komentováním vození protisměru, smůlu.
Ale to je takovej náš kolorit, který k tomu patří, zároven se fakt snažíme s našima komunikovat.
Ale tchýně je prostě narcistka, která všechno odkejve, mávne nad tím rukou, že tak to není, že se nemusíme bát. No ale nakonec se stane přesně to, co nechceme, takže s ní to fakt nemá cenu...
Takže syna prostě na hlídání nedostane, jen v nouzi nejvyšší. No a až syn povyroste, tak ho budeme muset před ní varovat... Což bude taky tenký led... No uvidíme 🙂

Strana
z2