Jak být asertivní, když mě rodina neustále využívá?
Ahoj holky, prosím o vaše názory na situaci.
Jak už jsem naznačila v úvodu, jde o to, že mě rodina využívá, hlavně tedy babička. Cokoliv je potřeba udělat, tak volá mě. Ať už jde o úklid domácnosti, umytí oken, úklid v garáži. Bylo to tak odmalička. Mám spoustu sestřenic, ale ony nikdy nic nemuseli. Nějak se to veze se mnou celý život. Nepomáhá tomu ani moje mamka, která raději sklopí uši a udělá co je potřeba. Jenomže je toho už docela hodně a přestává mě to bavit. Třeba i na oslavách, když je rodina pohromadě, je nás tam kolem 15, tak když je potřeba umýt nádobí, tak zas jenom já.
Sestřenka je teď doma 2měsíce, vrátila se z Anglie, včera mi babička volá, že by potřebovala umýt okna. Jako zase já, proč nezavolá jí? Takhle je to pořád. Bojím se říct ne, nechci konflikty, navíc mi je třeba na oslavě trapný říct ne, protože i já tam jím a piju.
Neporadíte, jak být v tomhle víc asertivní, nebo prostě mám říct na rovinu, že ne a taky vysvětlit proč, tedy že už mám toho využívání po krk?
Nemyslela jsem půjčovat. To ne. Spíš tady babička mamince přihodila stovku, ať máš na novou bundu. Takové to, co dělají skoro všechny babičky, ale jestli to třeba ta tvoje dělala jenom u tvoji mamky a ne u ostatních, mohla dostat pocit, že si vás vděk zaslouží.
@levandule_k Ale takhle se cítím, jako hadr na podlahu. Protože jsou jiná kasta, navíc sestřenka doktorka..
Vaří se taky jenom to, co chutná jim. Jako chápu, že já jsem host a mám vzít zavděk tomu co připravil hostitel, ale babička prostě dělá to, co chtějí sestřenice, to co mám ráda já jí je putna.
No, tak tam prostě nechoď, nechutná ti tam, dělají z tebe sluhu, tak proč tam lézt.
V tomto pripade bych omezila kontakty. Nechodila na oslavy, ani na navstevy. Kolik vam vsem vnoucatum je, pokud se muzu zeptat?
Tak pokud mají argument, že nejsou tak šikovné jako ty, musíš odpovědět, že je na čase, aby to začali zkoušet, že bez praxe nebudou nikdy lepší. Řekni natvrdo, že nejsi služka, ani hostitelka.
Prosim dej nam pak vedet jak jsi u babicky dopadla!
Já bych babi odpovídala na tu "nešikovnost", že je škoda, že svá ostatní vnoučata takto podceňuje, a že by jí jistě rádi pomáhali, kdyby jim ten prostor dopřála ,-)
Minimálně jí dost pravděpodobně dojde, až ji začnou odmítat, co v tobě a tvé mamce má.
Naprosto to chápu.. 😊 A třeba na těch oslavách.. Prostě bych na někoho houkla ať jde taky pomoct..😊
Nebo zavolej sestřenici ať jede s tebou.. Nebo ni popros ze babi volala, že potřebuje umýt okna ale že nemáš čas. 😁🤷 Že máš plány třeba už.. 😊
Vymluvit se. Odkladat na neurcito. Ja osobne bych asi babicce taky nedokazala odporovat
@levandule_k tohle mam to same,ale v praci.Rikaji,ze jsem sikovna a tak me hazi z jednoho useku na druhy.A uz se me ani neptaji,jestli pujdu.Proste,ta nedodelala to,tak utikej za ni.A uz mi je z toho psychicky tak zle.Kazdej mi rika,vyprdni se na to a najdi si jinou praci.A nebo rekni jednou,ze nebudes delat za jiny a trvej si na tom.Jenze to ja neumim.Radci sklopim usi🥲🥲
Holky moc děkuji za povzbuzení. Dnes kolem 15te jedeme k babičce, strejda (její syn) oslavuje, tak to zkusím aplikovat. Pak se ozvu jak to dopadlo. Doufám, že to nebude jak obvykle, že stáhnu ocas 😒 Nemám totiž ráda konflikty a nemám rada když musím za sebe bojovat, byť oprávněně. Nevím proč, ale až příliš se zajímám o pocity druhých. To je ironie, že? 😀
Pro začátek si aspoň obvázej ruku, ať to nádobí nemusíš mýt. Obvaz by se ti namočil, že ano.
Akorát si myslím, že pak ho umyje mamka nebo babička sama, co?
Drzim pesti!
@alexandria80, anonymko Holky nejste v tom samy.
Já tohle protěžování lidí, protože někdo má peníze, titul, nemám ráda, aby se někteří z toho nepotentovali, a to ten titul mám, takže ze mě nemluví závist v tomhle směru.
Ono to ze začátku bude konfliktní, když se začneš stavět na zadní, neposlouchat příkazy, zapojovat sestřenky, ale člověk musí vytrvat. Budou poznámky, bagatelizace. Ale to je jejich problém oni po tobě něco chtějí, ne ty po nich.
Žádné rodinné oslavy se nemusíš účastnit. Já to říkám, že rodinné oslavy jsou zábava pro otrlé, čest výjimkám, kde se všichni respektují a cítí dobře.
@alexandria80 Já mám takový trochu nemainstreamový pohled na život. Na tuhle planetu se rodíme, abychom získali, lekci, zkušenosti a dokud se s daným problémem nevypořádáme, tak se nám bude pořád v nějaké variantě vracet. Proč nemáš ráda konflikty? A je to vůbec konflikt, když je na mě někdo hnusný, nutí mě dělat, něco, co nechci a já mu odporuji? Možná ano, možná ne. Dá se na to dívat i na nastavování svých hranic, upřednostnění sebe sama. Nemusíš se u toho vztekat a dupat, ale říct sorry kámo, tohle ne, hasím tady průsery každý den, ať si konečně udělají pořádek na daném oddělení.
Zkus si koupit nějakou knížku z osobního rozvoje, na trhu jsou jich mraky, tak si zajdi do knihkupectví a vem si něco, co tě osloví. Při čtení té knihy může přijít takový aha moment, kdy si řekneš, tohle přesně dělám já a teď už vím, že tohle nemusím. Pomalinku si budovat svoje sebevědomí.
Ozvat se a bojovat za sebe, chce cvik a není to jen tak, obzvlášť když člověk má sebevědomí na bodu mrazu, vzorec chování z rodiny, že má sklopit uši, držet hubu a krok.
Tak holky, vcera za mnou prisla teta, jestli nemuzu umyt nadobi 🙂 A mela tam svoje dve dcery, ale nerekla jim nic. Jenom tam tak sedeli. Tak jsem ji rekla, ze ne, nemuzu a zeptala se, co delaji Natalie a Veronika (moje sestrenice), ze muze rict jim.
Ja uz byla jak rozjety rychlik po tomhle 😂
Slysela to i babicka i sestrenky, jedna z nich se omluvila, ze uz musi jit, do mne se pustila moje mamka, at pomuzu s nadobim, preci jsem tady jedla. Rekla jsem ji, ze ano, ze ma pravdu, jedla a pila jsem tady stejne jako ostatni. A bylo ticho. Muj manzel rekl, "my uz pujdem, dekujeme za pohosteni" :D
Jako fakt to nebylo tak tezke, jen ja jsem se zbytecne bala. Ale citila jsem u toho silny tres tela, jakoby stres. To je asi reakce na neprijemnou situaci.
Ale stejne jsem mela takovy spatny pocit, ze jsem nevdecna nebo tak. Pritom vim, ze je to blbost. Ja jsem totiz taka, ze pomuzu, udelam a nikdo mi nic rikat nemusi, normalne bych se zvedla sama a pomohla s mytim, ale hlava mi rika, ne nedelej to, jenom te vyuzivaji.
Tvoji tetu by měla hanba fackat. Dcerunkám ani slovo a říkat své neteři o umytí nádobí.
Ale gratuluji k první "vzpouře" 🙂. Jen tak dál. Mamce slušně vysvětlit, že služku děláš pokaždé, ať se zapojí i ostatní, taky mají ruce.
Dobře že i manžel tě podpořil. Přeju ať to nabourá zajeté koleje a babička si o pomoc řekne i u jiných příbuzných. A kdyby náhodou někdo v rodině špačkoval, tak si to tak neber. Už jsi ( z popisu) odpracovala hodně, je čas dělat i jiné věci než poskoka.
@candat Tohle uz jednou udelala kdyz pripravovala oslavu u ni doma, maji veliky dum, bylo vic pozvanych lidi, tak babicka pozadala mamku a me, jestli tete nepomuzeme. Tak jsem jako blba sla, rikam si, ze ok, vzdy ja rada pomuzu. Prijedeme, zacneme a co nevidim.. sestrenice zavrena v cimre, lezela a mela pustenou hudbu, druha nekde pryc a ja mam pomahat s mamkou.
Jo, vzdyt manzel koukal, co si proboha mysli, dve dcery tam mela a tem nic nerekla. Manzel nadaval, ze nemaji Boha pri sobe :D
Mám úplnou radost, super 🥰 Budu moc ráda, když se tady ještě někdy ozveš s dalším vývojem, myslím, že ti tady všichni fandíme a zajímá nás, kdy konečně kopretinky začnou taky pracovat.
Příště při podobné žádosti od babi ať jdete pomoct tetě, bych řekla, že pokud se nezapojí i dcery od tety, tak nejdeš. Bych tetě řekla a to holkám není hanba, že my tu s mámou tobě pomáháme a holky si leží zamčené a poslouchají hudbu?
Dobře, že ses ozvala. Nechápu poznámku tvojí mamky, žes tam jedla. Byla jsi host jako ostatní. Kdo to nakonec umyl? Tvoje namka?
@petaov Protože mamka je podle mě stejně úslužná. Zatímco ostatní si válí šunky, ona s dcerou obskakuje.
Taky by mě zajímalo, kdo myl to nádobí.
Gratuluji moc, že jsi se ozvala ❤ Mám velkou radost. Jen ať si příbuzní zvykaj, že nejsi služka a jestli služku potřebují, tak ať si ji zaplatí.
@petaov Tipuji, že její mamka je naučená sklopit hlavu a dělat služku a najednou její dcera začala "rebelovat", tak jí honem chtěla srovnat do latě, aby vše bylo při starém.

Když je to banalita, nebude potřebovat 2 roky intenzivní terapie. Někdy jsou některé věci hodně hluboko, takže spíš tipuji, že narazí na nějaké kostlivce.
Takhle má docela pokřivený pohled hodnot od své rodiny, tady mají firmy=peníze=úspěch - jsou privilegovaní, já nemám firmu, úspěch = jsem služka, hadr na podlahu.