icon

Jak doma udržujete pořádek, abyste pořád neuklízeli?

iveta93
16. zář 2015

Ahoj, chci se zeptat jak doma udržujete pořádek? Já mám doma uklizeno, večer přijde přítel z práce a ráno můžu uklízet všechno znovu. Máte nějáký "fígl" aby to doma vydrželo chvíli uklizené? Nemusím mít doma naklizeno, ale každé ráno nosit tunu hrnečků a obalů od všeho možného mi už docela vadí. Místo toho abych měla doma uklizeno a další den šla například umývat okna tak jdu dělat zase to co den před tím. A neukamenujte mě za otázku třeba má někdo nějáký fígl který by se mi hodil. 😀

Strana
z5
akankeo
18. zář 2015

@iveta93 nevim, jestli se tomu da nejak vyhnout. My sme akorat zavedli to, ze vecer musi deti kdyz uz nikde jinde, uklidit kosticky a hracky v obyvaku no a ted budem kvuli neustalemu bordelu kupovat mycku a susicku, zvazuju nad robotickym vysavacem do kuchyne/jidelny, protoze tam to muzu zametat a otirat porad a je to furt stejne... Mycku nemusim, ale kdyz na te kuchynske lince nic neni, tak cela mistnost vypada uklizene a toho mytim ve drezu proste nedosahnu nikdy, susicka usetri cas s pradlem, tak budu moct delat neco jineho a jestli ani tohle nepomuze, tak prijde na radu pani na uklid, takze clovek si udela jen takove to poponaseni a bude mit taky nejaky cas pro sebe. No a pak jak tu nekdo psal zjednodusit domacnost a vyhazovat to co k zivotu nutne nepotrebuju, cim min kramu, tim min bordelu a tim kratsi uklid

ewelinkaaa
18. zář 2015

Ještě mě napadlo s tím manželem, aby věděl, co je potřeba udělat - sestavit rozvrh. Nejlépe pohyblivý s magnetkami na ledničce nebo špendlíky na nástěnce. Mít jednotlivé práce rozdělené na dny a vás dva k nim vždy přidat. Nebo naopak k vám dvěma dávat úkoly a oddělávat je do chlívečku splněno. Prostě tak, aby to pochopil a viděl, co má za práci. Vůbec bych se nebála přidat i úkoly - odnést nádobí do myčky, posbírat oblečení po bytě, poskládat boty do botníku, prostě cokoli, čeho si nevšimne a pak ty velké úkoly - vaření, praní, žehlení, vysávání, vytírání, umývání oken (může být bokem jako sezónní práce)... Třeba by to někomu pomohlo. Sama vyzkoušené nemám. Ale bylo by to i docela vhodné rozdělit práci i mezi děti. Každý bude vědět, co má kdo na práci a kdo se ještě nemůže věnovat zábavě. 😀

victress
18. zář 2015

@no_title tak si pořiď ten rozkládací sušák, já si ho nemůžu vynachválit, na normální šnůry už nevěším, hodím to na sušák a je to, nepotřebuješ ani kolíky 🙂

@loafeer a jakééé? prozraď nám něco... 😀

socialm
18. zář 2015

@blahova_andrea chapu, ja bych nebyla takovy pesimista, doufam (v mem okoli tak tomu je), ze vetsina zen ma na vyplatni pasce nad 25 tisic.

@victress ale ja vam to holky neberu, mam jen jiny nazor. Soucasti ktereho je, ze cas straveny uklidem radeji stravim hrou se svym ditetem/ jakoukoliv jinou aktivitou, ktera je dle meho smysluplnejsi. 😎

@ewelinkaaa Souhlas, nekdo ho zvlada diky pani uklicecce 😀

victress
18. zář 2015

@socialm takže vlastně obě trávíme čas se svými dětmi, ty místo úklidu, který za tebe dělá paní na úklid a já místo práce, ve které bych vydělala peníze na zaplacení té paní 😀 a těch 25tisíc mám na výplatní pásce taky, ale za 2 měsíce...

socialm
18. zář 2015

@victress Uz to skoro chapes. Ja bych do prace sla i s uklizeckou i bez..
Rozdil neni ani v tom jestli utratit 2 400 v rozpoctu za uklizecku.. Rozdil je v tom, ze cas ktery bych stravila s hadrem v ruce stravim necim co mne bavi a naplnuje 😎

blahova_andrea
18. zář 2015

@socialm tak to máš super okolí. já jsem pesimistka, protože v mém okolí to běžně nemají ani muži, natož ženy ☹ to je zas o tom, že vy žijete v praze. zbytek republiky je bohužel někde jinde, no ☹

glimmer
18. zář 2015

@socialm mohu se zeptat kolik paní platíte ? S manželem o tom také přemýšlíme, ale netušíme jak se pohybují ceny. Děkuji

tasmyska
18. zář 2015

Taky jsem přemýšlela jestli zavolat paní na úklid za 500 Kč/domácnost. Ale pak jsem zjistila, že s robotickym vysavačem, pračkou, sušičkou a myčkou zvládám všechno hravě sama. A vychytávka je mít ve sprchovým koutě stěrku na okna a po každý sprše jen ty kapičky setřít. Pak tam nejsou v čmouhy a sprcháč vypadá pořád čistý. Stejně tak mám leštící utěrku u umyvadla a každý večer utřu umyvadlo a baterii a pak mě nepřekvapí, že přijde návštěva a koupelna je v bordelu a umyvadlo poplivavany od pasty.🙂 Máme bungalov 4+1 takže se to zvládnout dá, ale s robotama🙂)

timotek69
18. zář 2015

Tak ja mam asi stesti;) sice deti jeste nemame, ale muj manzel se denne pta, co chci pomoct. Vysava temer jenom on, nadobi je pravda to ho nebavi, ale vypere, povesi...neni problem;)

socialm
18. zář 2015

@blahova_andrea zijeme v Praze, praci mam v Brne. Nevim jak je tomu mimo mesto.

@glimmer prazsky prumer se pohybuje 110 - 150 na hodinu, nekdo tu psal, ze plati 100,-/h, uprimne nevim jak je to v jinych mestech.

blahova_andrea
18. zář 2015

@socialm jak zvládáš pracovat v brně, když žiješ v praze? 😨

evaamy
18. zář 2015

Když něco vyndas, po použití to zase vrat zpět( kniha)
Když něco otevres, zase to zavři( zubní pasta)
Když ti něco spadne, zase to zvedni(papírek)
Když něco sundas, zase to poves( bunda)
Když chceš něco dokoupit, hned si to napiš
Když chceš něco opravit, zarid to během jednoho tydne

socialm
18. zář 2015

@blahova_andrea home office, jednou za cas dojedu na schuze a pro vyplatnici.

blahova_andrea
18. zář 2015

@socialm aha 😀

zuzineckah
18. zář 2015

@evaamy 😀

brunetka11
19. zář 2015

@tasmyska Pokud jsem nezačala pracovat naplno, také jsme tak fungovali. Myčka, sušička, Braava na vytření, Roomba na vysátí. Jsou to úžasní pomocníci. Vše se dá naprogramovat, spustí se to ráno nebo večer, když ostatní spí, pak to mezi snídaní a oblékáním nějak fackujeme.
Akorát, že spoustu "drobností" v úklidu se stejně nestíhá. O víkendech jsem byla stejně urvaná, a když jsme někam vyrazili, vzadu mi blikalo světýlko, že tím pádem nestihnu to a to...
Šla jsem nakonec zase do paní na uklid. A je to fakt úleva...
Roboti se rozhodně stejně neztratí, kdo má děti, ví, jaká smršť nastane po návratu ze zahrady a následného "tvoření".
Navíc konečně dojíždím ty věčně "nestíhatelné" domácí práce, jako je třídění skříní, snad se konečně dohrabu k uklizení vnitřku kuchyňské linky.
Někomu možná podobné nestíhání přijde na hlavu, ale v kombinaci bydlení za Prahou, jedno dítě ve školce a druhé prvňák, dojíždění do centra Prahy za prací, dům a zahrada, častá nutnost dodělávek práce z projektů, je to občas (no spíše často) síla.
Bylo docela těžké znovu spolehlivou a šikovnou paní sehnat, ale fakt to stojí za to 🙂) Jí ty peníze a spolehlivý zákazník přišli velmi vhod a já mám konečně trošku času na sebe 😉) Snad se dám konečně dohromady i fyzicky.

sisinka74
19. zář 2015

Já když jsem zaútočila na manžela, ať umyje občas nádobí, tak mi koupil myčku. Je to už řadu let. Dál jsme se nepohnuli. Je to taky maminčin rozmazlenec. Pak jsem byla na rizikovém, tak jsem ho nutila, aby vysával po našem psovi každý den chlupy, tak mi koupil robota. Nesměla jsem ani věšet prádlo, tak koupil sušičku. On je jinak moc hodný člověk, ale pořádek ho prostě nenaučím. Doma vyrůstal v chaosu a máti opravdu všem dělala full servis. Když jsem přestala schválně uklízet, bylo mu to jedno. On prostě pořádek neřeší. Musela jsem hodně slevit. Máme obrovský barák, velkou zahradu, k tomu chatu se sadem plnou stromů jablek, oba chodíme do práce, i já na mateřské. Už tonějak neřeším🙂

jamia
19. zář 2015

Pro nás třeba nemá paní na úklid 2x týdně moc význam, protože s dítětem člověk stejně musí každý den minimálně vyluxovat (vytírám 1x za 2 až 3 dny), nepočítám neustálé otírání upatlaného nábytku, takže ve výsledku bych stůl neutřela 30x, ale 28x ta týden, což mi moc nepomůže 🙂 I tak ale 1x za měsíc přijde kouzelná paní, která po mně všechno uklidí pořádně, vydrhne ledasjaký zaschlý flek, který už jsem přijala za dalšího člena domácnosti 😀, postará se o hůř dostupné povrchy, vyžehlí, vymění ložní prádlo, umyje okna, vydrhne koupelny savem atd. To zase taková investice není a pomůže to strašně moc.

Jinak mám kamarádky, které s dětmi rezignovaly, že nábytek stačí utřít jednou, až děti vyrostou 😅 Ale i takové, u nichž se člověk bojí posadit, aby nenarušil sterilitu jejich bytu. Já říkám, všeho s mírou.

veronika182
19. zář 2015

buď ho trochu postavit do latě, ale to už se asi nedá 😀 je to spíš o štěstí na chlapa...manžel byl i doma zvyklý umývat nádobí a pomáhat, takže si po sobě hezky uklízí a o domácí práce se dělíme 🙂

martinka24
30. zář 2015

@hadeline zitra jdu vyhodit pulku skrine, obcas nekomu daruju nejaky hadry co uz nenosim, dobrej napad a detsky taky ...

evaamy
1. říj 2015

V knihkupectví jsem zahlédla nějakou knižní novinku o úklidu. Přemýšlela jsem, že ji koupím tchyni na vánoce 😀

mafeska
1. říj 2015

když jsem bydlela s bývalým uklízela jsem každé ráno-posbírat oblečení (koš na špinavé prádlo moc nepoužíval), posbírala hrnečky od kafe, ustlala postele, otřela umyvadlo a vanu, poklidila v kuchyni nádobí a luxovala jsem. Do dalšího rána jsem se s uklidem už nezabývala.

Teď žijeme s dcerkou samy ale dělám to stejně jen mi to už nezabere tolik času a vlastně jen ustelu, otřu umyvadlo a vanu, poskládam ručníky a vyluxuju. 1 týdně setřu prach a vytřu. Občas je u mě přítel a jednou mi hodil špinavé prádlo pod umyvadlo na zem tak jsem mu řekla že koš na prádlo je vedle pračky a od té doby jsem na zemi už nic neviděla. Takže radím vycepovat a naučit si ho ať si po sobě uklízí. 🙂

martinka24
1. říj 2015

Já taky říkám, že když musím vařit pro chlapa každý den obědy, tak přitom se nadělá nejvíc nádobí a špíny kolem, závidím těm, kterým chlap chodí na obědy do prádce apodobně...už mi z toho vaření vážně hrabe...vím, že musím vařit i pro děti a sebe, ale když tu příel nebyl třeba 3 dny, vařit jsem musela jen jednou nebo jsem udělala něco pro děti rychlého...máte to taky tak? Do toho barák, dvě koupelny, a 5místností + kuchyň ...drobečky každý den, dvě děti , takže uklízím pořád dokola...chci si koupit robot na zametání a vytírání, tak jsem zvědavá...snad mi to trochu pomůže a k Vánocům sušičku, prý se tolik nemusí pak žehlit.

no_title
1. říj 2015

děcka, já zvažuju, že zavedu, to, co tady někdo výše psal - že když nedá manžel prádlo do koše na prádlo a nechá to na zemi, tak to prostě nevyperu. Myslím, že až mu budou chybět ponožky, tak ho to naučí. Taky mi to leze na nervy. Každý den ráno sbírám prádlo ze země a podobě. Uznávám, že ho tam taky občas večer nechám, když jsem fakt unavená, ale ráno to vždycky sbírám. Taky denně myju umyvadlo, protože se češe nad umyvadlem, tak je plné vlasů a myju zrcadlo, protože si myje zuby těsně u zrcadla, tak je celé poprskané. Jakoby nemohl udělat krok do zadu, abych to nemusela denně pucovat 🤐
Už jsem zkoušela i cedulky, jakože prosím sbírej vlasy z umyvadla, což mu přišlo strašně potupné ale vlasy stejně nesbíral. Asi to chce řešit od lesa, najít takové fórky jako to s tím prádlem. To asi teď zkusím, ale asi si nebudu k sobě nikoho měsíc zvát. Hlavně VYDRŽAŤ 🙂

victress
1. říj 2015

@no_title hele na to prádlo já slyšela vtipnou historku o tom, jak se jedna manželka naštvala, když její muž nechával prádlo po bytě, nechala to tak, a až přišla návštěva, tak to posbírala se slovy: promiňte, on manžel za ta léta neví, že máme skříně 😝 😝 😝 manža se mohl hanbou propadnout a už prádlo po sobě pak sbíral

myskin
1. říj 2015

Hrozně se mi líbí krásné interiéry v časopisech o bydlení a vím, že u nás to nikdy takové nebude. To bych musela být doma sama a mít tak týden na to udělat generální úklid a pak se kochat. Ale za běžného provozu je u nás vhodné, když se návštěvy ohlásí dopředu 😀 nebo musí respektovat to že to není jako za škatulky. Pořádek mám ráda, ale někdy to je marná snaha. Přijde mi že uklízím průběžně pořád a nikde to není vidět. Víkendy býváme často pryč, takže to nic doma neudělám. A čím je menší byt, tím je nepořádek víc vidět. Co se mi osvědčilo, nezahltit byt zbytečnostmi, zkrátka nepotřebné věci vozím do kontejnerů charity nebo vyhazuji. A snažím se všem doma šlapat na paty, aby si uklízeli aspoň po sobě. I když mám pořádek ráda, tak radši něco dělám s dětma, takže to plácám jak se dá.

victress
1. říj 2015

@evaamy zlatým písmem vytesat do kamene 😝 😝 😝 a stejně by se to ten můj nenaučil 😝 😝 😝

maky4
1. říj 2015

@no_title jo, pokud vydržíš... já jsem na slabá. nevydržím. Ale u nás to máme sepsané, kdo co má dělat. je to na lednici. co si takhle sednout u něčeho dobrého a dohodnout se, co si může vzít na starost, že potřebuješ pomoct. Ale jak tady někdo psal, některé věci jsou holt nad jejich síly, ale s něčím by mohli pomoct. Jinak ještě jsem slyšela, že se má popisovat - na gauči jsem viděla mikinu... (a ještě normálním hlasem...) A celkem zajímavé tipy má Lidmila Pekařová - Jak žít a nezbláznit se, nebo knížka S.O.S. Jinak dík za diskuzi, konečně trochu zajímavá 😉

ireniq
1. říj 2015

Dobré odpoledne, sbírám tu tipy do domácnosti a dovolím si taky jeden přidat, i když trošku jiného druhu - pokud se někdo chystá třeba rekonstruovat, určitě jděte do vestavěných skříní, já si je nemůžu vynachválit. Zmizí různý kouty a hlavně ten prostor pod a nahoře na skříních, takže jednak se tam nepráší=snazší úklid a za druhé přibudou úložné prostory. A člověk si může nakombinovat (skoro) cokoli - posuvné dveře na celou výšku místnosti (opticky "zvýší" prostor, máme ze 3 křídel vždy jedny zrcadlové - krása), uzavřené skříňky (nepráší se - není vidět), prosklené skříňky (nepráší se - je vidět) a minimum otevřených poliček (práší se - je vidět).
Nevýhoda - je to "napevno", takže jsme si napřed pořádně lámali hlavy, kde co a jak chceme, ale stálo to za to. Obytnou kuchyni jsme nechali udělat až po 2 letech zabydlování a dětský pokoj zatím necháváme variabilní, ale jednou na skříně asi taky dojde.

Strana
z5