Jak přimět babičku zavírat okno
Mám pořád stejný problém s babičkou - tchyní (73 let). NIKDY nezavírá okna v 7. patře, když hlídá naše čtyřleté holky. Už jsem jí to řekla snad tisíckrát, ale vždy, když tam přijdu, má je dokořán (ne ventilačku, ale fakt otevřené okno) a pod oknem dokonce stoličku, kterou tam mají holky, alby se mohly dívat z okna (!!!!). Vždycky to okno zavřu, babičce to slušně řeknu, ona to nekomentuje, ale stejně je nikdy nezavírá. Já z toho už mám noční můry. Když tam holčičky jsou, nikdy nezvoním na domovní telefonní zvonek, protože mi je jasný, že senilní babička ho poletí ke dveřím zvednout a holky se půjdou kouknout k oknu, jestli je to maminka. Už i tohle jsem jí říkala a vůbec nic nepomáhá. Venku zatroubí auto a co myslíte že holky? Letí se podívat, jestli to není tatínek.. Včera zase holky vyzvedávala ve školce a hlídala je asi 2 hodiny u ní doma. Manželovi jsem řekla, ať babičce zavolá třeba pod záminkou, že se chce zeptat, jestli dcera už nekašle a zeptá se jí také, zda má zavřená okna. Zavolal jí, babička mu řekla, že okna má otevřená a že je zavírat nebude, protože se tam nebudou pařit a že holčičky si oken vůbec nevšímají. Tak se naštval, jel tam, okna byla dokořán, ale nechtěl se s babičkou hádat. Já už nevím, co mám dělat. Našla jsem pár strašných článků, které bych jí mohla poslat, dítě z okna vypadne každou chvíli.. jenže si myslím, že to je úplně k ničemu. Je paličatá a nemá soudnost. Můžete mi nějak poradit? Babička takhle větrá 10 měsíců v roce. Holky ji milují, nechci jim kazit vztah a nepouštět je tam.
Napadlo me, co takhle ji pořídit síťky do oken aspon?
@blanick Babicka ať buduje vztah pod dozorem. Pokud není schopna pochopit, že deti mohou z okna vypadnout a zabít se, není co řešit, nenechavejte je tam s ni samotné. Kamarádce se stalo, že odbehla z dětského pokoje, kde si hrála se synkem, do kuchyně a zpátky, a to už 2,5lety superman seděl na parapetu a mával na auta v ulici.. bála se na něj promluvit, aby se nelekl a nespadl, rychle ho sundala a na okno dala velkou ceduli: "v přítomnosti dítěte neotvirat!" i pro ostatní členy rodiny. Jednalo se sice "jen" o zvýšené přízemí, ale dole okrasna skalka s kameny..
Říkala, že to byl mzik - nikdy ho okna nezajímala. Ale prisunul si židli a rozhodl se podívat ven..
@martaskaaa Sitky na okna jsou snad ještě horší, než tam nemít nic. Sitka poskytne falešný pocit bezpečí, ale stačí se o ní trochu opřít a dítě letí i se sítí..
Já si vždycky vzpomenu na hlášku z jak vytrhnout velrybe stoličku : nedovolím nikomu, aby ohrožoval životy mých dětí - i kdyby to byl jejich vlastní táta! V tvým případě tchyně. Holkám bych vysvětlila, že babička neposlouchá, co si přejeme (paráda že manžel stojí při tobě) kvůli jejich bezpečnosti a proto k babičce nebudou chodit. Babička ať chodí k vám. A babičce bych řekla že až začne dodržovat oč jí žádáme (a není to žádná kravina! Já asi v pěti letech málem vypadla z 6.patra, houpala jsem se na houpacím křesle, ale jako pako - klecela jsem na něm a rukama se držela opěradla, přede mnou otevřený okno... Zastavila jsem se o topení a rozsekla si jen čelo, jeli jsme na šití, btw také u babičky... Mámě je špatně ještě teď když si na to vzpomene..) já sama jsem na to hrozně opatrná a tohle bych fakt nesnesla. A jestli potřebujete hlídat, tak někým jiným, bych ty prachy oželela.
@japona my mame sitku docela pevnou a je zadelana na nekolik pacicek, hodne se musi zatlacit, aby se ty kovovy packy ohnuly a mohla se uvolnit. No to me jen tak napadlo, že aspoň nejaky chránič
Proste bych prestala ji nechavat vnucky bez dozoru. Tohle je fakt nebezpecny!
@blanick jasný, já jsem v první chvíli nepochopila, že je to u ní bytě a ne u vás.
@martaskaaa souhlasím s @japona, je to největší kravina, psala jsem to už o stránku napřed, naopak to vybízí k opření se o ni. Síť vyrazí i kočka, ne tak 20.kilové dítě, nevyřeší to zhola nic.
@blanick No bohužel bych je tam za těchto podmínek nepouštěla. Cennější mi je život mých dětí než jejich vztah s babičkou. Tohle je opravdu o držku s prominutím..
Já si myslím, že nejsem nějak přehnaně opatrná, ale tohle fakt ne. Bydlíme v 11. patře a okna máme otevřená vždy jen na větračku, nikdy ne dokořán, ani když si s dětmi hraju a mám je tím pádem pořád pod dozorem. Stačí opravdu vteřina nepozornosti a neštěstí je na světě. A zrovna případů, kdy dítě vypadne z okna, je tolik ☹ V tomhle bych teda byla tvrdá a pokud babička okna zavírat nebude, tak bych jí bohužel děti na hlídání nedávala.
Jsem co se tyče babiček hodně benevolentní a zavírám často oči, povolím sladkosti, blbiny atd., ale tohle bych nedovolila! Vztah mezi nimi je určitě důležitý, tak bych navrhla návštěvy babičky u vás nebo deti u nich s vámi.
Vždyť jistě i ti, kterým vypadly deti z okna, si mysleli, ze je vše Ok a ze se to nemůže stát... to je zkratka hned. Je to vteřina.
A síť nedoporucuju, máme hodně pevné, sedm let vydržely kde co, opírání deti, škrábání packou tchánova ohaře a najednou jednoho dne tou sítí proskočil náš 4kg pes skrz.
Teda moc děkuji všem za příspěvky. Asi to dopadne tak, že babi bude hlídat jen u nás. Včera jsem se o tom bavila s manželem, zavrhli jsme i předložení strašidelných zpráv o tom, jak vypadlo kdejaké dítě z okna. Babička by si z toho stejně nic nevzala, neb je přesvědčená, že jí se to prostě stát nemůže, protože holky hlídá přece pořádně. Blbý je, že to bude těžký i v dalších situacích, protože prostě nemá soudnost, nemá takový nějaký ten rodičovský pud, který varuje, co se může stát atd. Velmi opatrná jsem od chvíle, kdy jim byly dva roky, babička si je vzala i se psem na procházku (bez kočáru) a nenapadlo ji nic lepšího, než je všechny vzít do MHD a jet na jiné hřiště. Při vystupování zpanikařila, nestihla (nebo zapomněla) odvázat od tyče psa, kterého nevím proč přivázala a pes jel málem autobusem dál. Naštěstí je babi dost hlučná, takže řvala tak nahlas "stůjte", že řidič ještě otevřel dveře a psa babičce někdo podal. Holky vzlykaly ještě doma, že jsme málem přišli o pejska. Babička nám to pochopitelně vyprávěla jako veselou historku a vůbec jí netrápí, že dodnes z toho děti mají noční můru a v autobuse jsou dost vystresované, když se blíží vystupování.
@blanick Máte tedy nervy ze železa 😀 Já mám v podobném věku jako je Vaše babička dětí prababičku (moje babička) a ta je na 72 let neuvěřitelně čilá i vitální, naše děti hlídá poměrně často, ale dva 2leté + psa, bych jí tedy do města !! nesvěřila. Přeci jen ta pohyblivost a reflexy už jsou někde jinde a nestojí to za případnou tragédii.
To samé s těmi okny - dokořán v 7. patře bych si je se 4letými prcky netroufla mít celodenně ani já - a to fakt nejsem úzkostlivá maminka. Vždyť to je mžik, kdy se člověk otočí pro pití..........
No tak to je hodně velký masakr...děti bych tam nenechávala, takove riziko, my máme v druhém patře okna na zámek, vlezou tam raz dva, děti mají 2-4 let, není to pro ně problém a strašně se jim na okně líbí, dáváme max. ventilačku a furt okna kontroluji!!! Taková nezodpovědnost od babičky! pořidte ji větrák nebo klimu, místo oken dokořán.
Proti spouste lidem se neda bojovat a uz vubec jim neco rozumne vysvetlit, pres nektere pevne nazory nejede vlak. Takze je lepsi to proste eleminovat, vy nerespektujete nase pravidla, takze mate smulu. Prijdte k nam a hotovo, nebo u toho budte, aby si to uzily. Spousta lidi pacha na detech nevedomky a i vedome neco, co nepovazuji za spatne. Koureni, premira sladkosti a i jinak podrazi autoritu rodicu.
@blanick Hmm, takhle se v dětech vytváří bloky, myslím tu veselou příhodu se psem. Pokud je takhle nesoudna, asi bych zvažovala, jestli v jejím věku nejde už o nějakou stařeckou nemoc, myslím opravdu senilitu atd. Pokud si prostě neuvědomuje, že se může něco stát, holky vypadnou z okna, jak třeba vaří a hlídá je u tohp? Bála bych se složitějších úkonů. Hlídání u vás doma je řešení, vy máte byt uzpůsobeny a ty budeš ve větším klidu.
Tchyně taky bydlí v sedmém patře a děti u ni bývají tak 3-4 do roka, třeba na týden, víkend. Tchyně taky větrá celým oknem, někdy i balkónem. Narozdíl od zakladatelky já ale tchýni věřím, děti má opravdu pod dohledem, nikdy je nenechá u okna bez její přítomnosti. Navíc my tedy děti vychováváme k zodpovědnosti, takže už od malého věku jim bylo vysvětlováno, že k otevřenému oknu se nechodí, do okna se neleze apod. I s ukázkou důsledků toho, co by mohlo nastat, pokud neposlechnou, na YouTube je odstrašujících videí dost. Zatím se nikdy nestalo, že by něco zkoušeli. Ano, je tam slůvko zatím, ale já svým dětem věřím, věřím, ze jejich pud sebezáchovy je velmi silný.
Mě by stačilo jednou a už bych je nedala. Moje tchyňka bydlí v 6. patře a toto by si nedovolila, můžu se na ni spolehnout.
Já bych za babi zašla s dětmi, ale nenechala bych je tam s ní samotné. Prostě jen návštěva v mé přítomnosti.
@martaskaaa jo,to mě taky napadlo. daj se pořídit na pevno,takový masivní rámy se sítí. dala bych babi vybrat. buď vnučky v bytě a okna se sítí, a nebo okna dokořán bez vnucek v bytě. finito.
@blanick hysterka vubec nejsi. nějaký posun?
No, já myslím, že není síťka jako síťka. Existují i takové, které vydrží velkou zátěž, ale spoléhat se na to samozřejmě nedá.
Jako, jsou věci kde se dají přivřít oči co vymýšlí babičky, ale tady jde o život. Děti můžou být vycvičené sebe víc, ale napadnou je nejrůznější kraviny a u otevřeného okna bych je nenechala. Děti bych v tomhle případě babičce nedala, nebo je muže hlídat u vás doma (dají se dát do oken zámky, aby se okna nedali otevřít 🙂 tak by jste měli jistotu, že je u vás neotevře). Síť podle mě nic nevyřeší a falešně na ni člověk bude spoléhat. Navíc babi není nejmladší a podle mě s ní nějáké přesvědčování nehne.. a vysvětlit dětem, že k ní nemůžou bude taky fuška.
Pokud nebude respektovat bezpecnistni opatreni , dokonce ani ne po upozorneni , nebude je proste hlidat sama ....
Jako jasne poucit i deti...ale babi je dospela a mela by mit rozum 😉

@blanick no ty jo, to by nebylo na moje nervy, já bych se posr... strachy! Moje tchýně bydlí ve 12. patře, na balkóně židličky, když jsem si představila jak moje dcera plachtí.dolů, hned jsem ji volala, ať ji tam nepouští, naštěstí tchýně je soudná a dala mi za pravdu. Když jsem byla malá, z pátého patra nad náma vypadla holčička z okna a skončila na vozíku😢.