Jak řešit krádež u osmiletého syna?
Dobrý den, nevím kam bych to měla napsat. Můj syn 8let kradl u cizích lidí. Nastesti se na to přišlo ale bylo mi v tu chvíli strašně ukradl tisíc korun pak z té dotyčné vylezlo že se jí ztratila další tisicikoruna. Syna sem zmlatila tím se nebudu tajit to by udělal snad každej a do očí vám zapira že to on nebyl sáhla sem do kapsy a našla sem tam ten litr pak sem vlitla do pokojíčku. A tam sem našla další ukradnou tisicikoruna bylo mi v tu chvíli zle až na zvracení muž pa přišel domů z práce tak sem mu to řekl ať si s ním promluví že tohle se nedělá já sem radči odešla ven. Apak když sem se vrátila domů nepřála sem se co mu řek jak s ním mluvil nebo tak prostě ne je mi ještě teď hrozně ani nec jak se mám zachovat před tou dotyčnou a jak mám jednat se synem nemůžu se na něj ani podívat nebo vyslovit jeho jemno já bych ho zabila.
@fire85 ne, neposílám, není kam, bydlíme na vsi, na nákup jezdíme do velkého města. A dcera je dost bojácná, sama nejde ani ze zahrady, natož aby šla sama po městě, je raději s námi, sama si jde koupit jen pitíčko po fotbalu, že dostane 20 kč nebo 100 Kč, ale tím se hodnotu peněz nenaučí, nechodí ještě do školy, ví jen co je málo nebo víc. Ale jak veliký balík peněz je výplata, kolik se z toho čeho platí a tak, tím její dětskou hlavičku opravdu ještě nezatěžujeme. Jen ví, že musíme šetřit korunky a to si šetří všechny co dostane.
Tohle 8lete dítě hodnotu peněz asi trochu bude. Upřímně dostavat 300 měsíčně -na co tak malé dítě potřebuje tolik peněz? Za co to utrácí, máš představu co s kapesním dělá? Pokud to utrácí, tak musí mít aspoň malou představu o hodnotě. Pokud by ,,utrácel" a tys nevěděla za co, on ti to nechtěl říct, už by to ve mě budilo podezření, že není něco v pořádku. Že ty peníze ,,investuje " třeba do nějakých kamarádíčku, kteří postupně zvyšují své nároky. Takže začne hledat způsoby jak se jim zavděčit.
K dané situaci. Zmlátit - už jen to slovo je strašné a ještě horší ve spojitosti s dítětem. Pochopila bych, kdyby se situace opakovala a znali jste příčinu (třeba nuda, nebo chtěl frajeři před kámoši). Ale kradl třeba protože potřebuje sám sebe zachránit v nějaké partičce. Teď si ho seřezala a teď jak píšou holky ti nebude věřit a těžko se mu bude vysvětlovat důvod. Chápu, že je to pro tebe jako pro matku strašná situace, ta hanby, že tvé dítě krade, to zklamani. Já bych řvala, strašně bych rvala a ať byl důvod jakýkoli, musel by se jít okradene omluvit + samozřejmě zákaz oblíbených věci. Ale zároveň, bych byla naštvaná sama na sebe, že jsem někde selhala, že dítě má někde nějaký problém, ať už chce na sebe upozornit, někdo ho vydírá nebo dalších x důvodu a nedokáže se mi svěřit.
Teď je ta situace už tak vyhrocená, už to nezbyde než počkat jestli kápne božskou, vysvětlit mu, že ať ti řekne důvod jakýkoli, nebude už nářez, ale že se to pokusíte spolu vyřešit. Vzhledem k tomu, že krádeže se opakují, a pokud by se opakovali i následné po vyřešení této situace, hledala bych i odbornou pomoc.
@pistacijka Neobhajuju telesne tresty a pojem "serezat" si kazdy predstavuje jinak, ale nekdy je jedna po cuni ucinnejsi, jak hodina vysvetlovani (a ne, dceru nebiju, staci jen houknout).....
Uplne si dokazu predstavit, jaky vztek jsi citila, ja bych se propadla hanbou a bez kriku by se to neobeslo, mozna i toho lepaka...clovek ma z ostudy kabat a uplne vidim, jak se kazdy ovladne a vysvetli tutu nunu, ze tohle se nedela, tytyty....
Jak se to vyviji dal, bylo to kdy s klukem poradne v klidu rozebrat? Nesikanuje ho nekdo, nechtel vam neco koupit?
Tech moznosti muze byt hromada a v osmi letech uz to neni uplny mrne, co nevi, ze se tohle nedela....
Ještě mě napadl jeden důvod a to je bažení. Píšeš, že tvůj syn má vše na co si vzpomene, plus v 8 letech vysoké kapesné. Takže má vlastně vše co chce. Možná mu chybí pocit touhy, že něco nemůže mít a moc to chce. Ta krádež už je pak ta chvíle uspokojení, kdy získal to co nemohl mít. No jsem zvědavá, jak to má vysvětlení.
A nemohlo to být pouze, že jen využil příležitosti? Pokud nezná hodnotu, peníze dostává a po ničem netouží, mě to přijde jenom jako nepovedená klukovina...
@fire85 Když to není výchovné, tak proč je teda chceš řezat? To, že třeba já bych za takovou věc dítě nezmlátila rozhodně neznamená, že bych to přešla jen tak.
kamarádčin bratr ukradl peníze, protože někde rozbil okno a bál se to doma říct. Jeden průšvih kryl druhým průšvihem a neuvědomil si, že tenhle je ještě daleko horší. Takže i tohle může být důvod krádeže.
Kluka je mi neskutečně líto. Od autorky čtu jen peníze, peníze, peníze. Jaké pak má hodnoty dítě?
Čí jsou pocity ty hanby a studu? Tvoje. Tohle výchovné selhání jde jednoznačně za tebou a otcem a místo toho, abyste kriticky zhodnotili, co k tomu vedlo, dokážete jen opět ublížit klukovi.
Děti se dají vychovávat s láskou a úctou k nim, s laskavě nastavenými hranicemi. Základem je čitelná komunikace, nikoliv seřezání a sprostota.
muj syn kradl hracky ve skolce. Moje prvni reakce byl sileny vztek, stud a chut ho zabit. Jsem cholerik. Ale na ránu je vzdycky casu dost, tak jsem se zeptala proc krade hracky, kdyz ma doma miliony hraček. No, chtěl je dat detem, co žádné hracky nemaji.
Tim mi teda vyrazil dech, musel jit hracky vratit, omluvit se a nastalo vysvětlování principu charity. Motivy jsou ruzny.
A působí to na mě, že se mu nevěnujete duševně. Cpete peníze horem dolem do kroužků, možná školy, hraček,.. ale kde je společně strávený čas? Společné zážitky, na které vzpomínáte? Chvíle, kdy se smějete, až vám tečou slzy? To dělá rodinu rodinou, nikoliv majetek.
@pistacijka Tu šikanu bych úplně nevylučovala. Nezačal chodit ven nebo na kroužky víc nervózní? Nesnažil se na vás hrát nemoc, aby mohl zůstat doma? Nějaká změna v chování? Nebo si může kupovat kamarády, aby byl oblíbený.
Rozumím, že tě to vytočilo. Syn musí mít důvěru, aby se svěřil proč to udělal. Tím, že dostal výprask jsi ničemu nepomohla. Spíš naopak. Třeba to nevzal jen z klukoviny. Možná má problém, který se snaží vyřešit sám. Ty píšeš, že jsi přísná, může se bát říct co se stalo, aby to nebylo horší. Jenže co může být v očích dítěte horší než výprask??
@pistacijka a nasikanuje ho někdo? No a k tvé známé, nechávat peníze před dítětem je taky nerozum. Nikdy nevíme co se vyklube v těch jejích hlavách.
Hele, já se ti vůbec nedivim, že ti ujeli nervy a syn dostal. Kdyby se to stalo nám, asi bych taky viděla rudě. Vůbec si nedovedu představit tu ostudu. Když člověk napíše zmlátil, tak si pod tím můžeš představit kde co…
A jak tady někdo psal, že kdyby si něco provedla ty a manžel, že by ti pak nabančil, jestli je to Ok.
. Kdyby můj manžel, někomu ukradl peníze, tak s ním nejsem… když už porovnávání, tak stejné a ne, kdyby si něco provedla. Spíš kdyby si někomu ukradla peníze.
@kolibricek36 on vlezl do peněženky která byla schovaná za skříní 🤦♀️
@gbp : jako děti jsme se vloupavali do opuštěné mateřské školky s jeslemi. Měli jste to jako bojovku a na jejich zarostlé zahradě řádili. Měli tam třešně, jahody a angrešt. Spousty zajímavých veci ( postýlky, různé vozíky, nábytek, ve sklepě nářadí ) , pořád tam bylo na co si hrát a policie tam sem tam vběhla ale my tam znali, každou škvíru a nikdy nikoho nechytli. Věděli že tam řadí děti do 10let... Sem tam jsem si odnesli nějaký poklad 🤣😅... Ale táta jako malý kluk experimentálně nechával vybuchovat popelnici, trubky atd. Po válce všude byla munice a všichni snad měli něco doma 🤣😅...
@pistacijka Peněženka schovaná za skříní?😮
@sherryel Koukám že já měla dětství ohromně nudné 😄
@klokanka31 : uměla jsem hrát karty než psát a číst ( poker, žolíka, canastu ) a z našeho bytu byl spíš přestupní stanice pro přátele ( přízemí a neustále někdo na návštěvě nebo my u někoho ) , takový třem trampové ( kytara, písničky , tábory, výlety a karban ) 😅🤣 taborak na dvorku a kytarou a špekáčky, temer furt ;))
@sherryel Tak hrát karty jsem taky uměla snad už jako mimino 😄 táta mě naučil všechno, od prší a sedmy přes poker a oko až po mariáš a cvika. Doufám že to stihne naučit i mou dceru abych měla jednou s kým hrát 😃 všichni z mého okolí umí max.prší 😣
Ahoj! Tu situaci ti nezavidim. Cely den na to myslim a prehravam si to horem spodem. Mam stejne stareho syna a kdyby tohle udelal on, jsem v naprostem soku, protoze bych vubec netusila, co ho k tomu proboha vedlo, PROC by to delal? A protoze ho znam, tak prvni, co bych udelala, by bylo patrat po pricine.
ALE ja nejsem v tve situaci, zijeme kazda jiny zivot a mame kazda jiny pribeh. V tom, co jsem do ted v teto diskuzi cetla, mam z toho dojem takovy:
Urcite je za tou kradezi neco vic, nez jen jakysi rozmar a ulicnictvi. Take me napadlo totez co holky viz vyse - nemuze ho nekdo vydirat? Nebo nechce zapadnout do party, aby ho treba starsi kluci brali? Muze to byt i uplna banalita, ale jak uz zde bylo mnohokrat zminovano, je potreba se na to koukat detskou optikou, teprve se uci zvladat narocne situace, a to casto dost nestastnym zpusobem a od toho jsme tady my, rodice, abychom jim ukazali, jak se to dela spravne.
Tva reakce na me pusobi tak, ze tohle uz byla jakasi pomyslna posledni kapka, ze zrejme tam uz v tom vasem vztahu bylo delsi dobu jakesi podhoubi. Jsem totiz presvedcena, ze nikdo se neuchyli k agresivite jen tak. Vzdycky to prameni z nejake frustrace, vzdycky. A ted to rozklicovat. Protoze kdyby bylo vsechno jinak v pohode, urcite by te to jeho jednani tak nevytocilo.
Dale zminujes “hroznou ostudu”. Nad tim bych se taky zastavila. Jake konkretni pocity u toho zazivas? CO v tobe nejvic vyvolava onen stud? Kdyz se opet vratim k sobe a predstave, ze by se to stalo u nas, asi bych se necitila zase tak ostudne, protoze nas spousta lidi zna, vi, jaci jsme, znaji syna a take by v to hledali nejakou hlubsi pricinu. A hlavne, JA vim, ze by to urcite nebylo jen tak, takze by me to, co o nas reknou ostatni, nijak zvlast netrapilo. Ale jak uz jsem zminila, mam z toho vseho dojem, jako by uz tady nejake problemy byly, a ted to akorat vybuchlo.
Drzim strasne moc palce, at na to brzy prijdete a budu rada, kdyz nam das vedet, jak se situace vyvvyji.
@pistacijka hm, a on neví, že se na návštěvě neleze do skříně, tohle by mělo být indikátor, že moc dobře věděl co dělá, teď ale zjistit motiv.
Co je to 'vysoce postaveny podnikatel'? Zni to jako nejaky termin z divokych devadesatek. Ja jsem taky podnikatelka, jak poznam, kdy jsem vysoce postavena a kdy ne? Jen obecna otazka do plena.
@kolibricek36 Co do skrine, ale "za skrin?!?" je to cely naky divny🤷
@camelinka no, taky se mi něco nezdá - myslela jsem, že to je překlep, ale at už to je jak chce, otázkou je motiv
@zanett Znám termín vysoce postavený manažer, politik. Vysoce postavený podnikatel, když někdo použije tento termín, tak mi přijde, že potřebuje zdůrazňovat, že má hodně peněz, kontakty a známosti. Chování arogantní, stylem vy nevíte, kdo já jsem, pokud něco není podle něho, vyhrožování, zastrašovaní - zavolejte mi svého nadřízeného.
Přečetla jsem pár rozhovorů s lidmi, co vybudovali velké firmy. Nikdo z nich nezdůrazňoval, že je vysoce postavený podnikatel. Někteří v sobě měli hodně pokory.
Neříkám, že je to tak u autorky doma. Tam to vůbec nehodnotím.
@klokanka31 : taky mi to chybí, si zahrát karty, deskovou hru atd ..

@somalicats výchovné ne, ale prostě za mě to nejde přejít jen tak.Pak si dítě mysli že si dovolí ukrást třeba auto...však co, maminka udělá přednasku a bude klid ?Já svy deti nebiju, ale tohle udělat tak Teda nevím nevím.