Jak říct dětem pravdu o Ježíšku?
Ahojte děvčata. Mám takoví menší problém. V dětství jsem byla extrémně důvěřivá věřila jsem i v to, že Ježíšek nosí oVánocích dárečky pod stromeček. Věřila jsem tomu až do momentu dokud jednou na Štědrý den jen tak nezačali všichni nosit dárky pod stromeček. Strašně mě to sklamalo a rozhodla jsem se,že nebudu svému synovi lhát. A tu je ten problém. Můj bratr má tři malé děti, kterým se hraje tato krásná a kouzelná lež. A na Boží hod se to dělá znovu, ale se zbytkem příbuzných, kteří se tam sjedou. A samozřejmě i mi. Nevím vůbec jak to budu řešit. Proto bych se vás ráda optala jak by jste to řešili vy? Předem děkuju za odpovědi.
@terulin Pockej, jako ta mama tvrdi svojim detem, ze jim darky nosi Jezis Kristus? 😂 Jakoze naferovku jednou rocne sleze z krize a jde resit objednavky z Temu? 😂😂 Jinak by prece stacilo rict, ze si to to devce plete a Jezisek neni to stejne co Jezis, ne? Vzdyt i v krestanstvi to ma byt nejake andelske pripodobeni, ne on sam.
Také se potkáváme o svátcích s celou mou rodinou u mé pratety, sejde se nás 31, z toho jsou třetina děti. Nikdy se nestalo, že by ty děti, které už nevěří, ovlivnily ty, co ještě v Ježíška věří. Vůbec se tam tato otázka nerozebírá...
Abych byla upřímná, já vlastně ani nevím, jak to s vírou v Ježíška mají aktuálně naše děti (9 a 11 let). Z loňského chování dcery usuzuji, že už byla ve škole informována, jak to je, ale jistotu nemám, neb doma tu otázku neotevřela a Ježíškovi píše dál. U syna se přikláním spíše k tomu, že ten stále věří.
Jinak doma to od dětství mají děti nastavené tak, že Ježíškovi s dárky pomáháme a pro příbuzné, kamarády a pracovníky školek a škol je sami vyrábíme či kupujeme.
Já myslím, že každý má právo postavit se k tomu tak, jak to cítí, ani jednu z variant nevnímám jako špatnou.
@ai30 ne, holčička měla opakovaně přednášky na téma, že Ježíšek není, že to byl Ježíš a to byl člověk a my tady všichni žijeme v omylu a Vánoce jsou totální blbost. Spolužáci doma prý hrozně brečeli. Pak bylo školní adventní mecheche a holčina zakotvila u betléma a všem vyprávěla, jak to teda je. Až si její maminku odchytal další matka.(O pár let později slaví Vánoce jak divá) 😂😂😂
Mám syna, který ví, že Ježíšek neexistuje. Už předloni (když mu byly 3 roky) jsme si s ním povídali o Vánočních tradicích, jejich vzniku a vysvětlili jsme si, že jsou rodiny, kde děti věří na Ježíška/Santu/whatever a nabídla jsem, že jestli chce, tak můžeme na Ježíška taky hrát. Loni jsme si tuto debatu zopakovali s tím, že tohle téma ve školce nemá nadhazovat a bylo by lepší, kdyby ostatní děti nechal v tom, že Ježíšek existuje 🙂. Bez problémů to přijal a letos máme první rok, kdy na Ježíška chce hrát 🙂.
Takže záleží, jak máte starého syna. Pokud malého, tak si myslím, že mu to bude buřt. Pokud 3+, tak věřím, že už se s ním dokážete domluvit 🙂.
@klokanka31 K té otázce, jestli vždycky říkáme dětem pravdu… Ano, snažíme se být naprosto transparentní. Nevzpomínám si na žádnou situaci, kdy bych mu lhala.
@lvl16 A v čem máš teda rozdíl že jsi synovi řekla pravdu, když si na Ježíška budete hrát? To jsi ho mohla rovnou nechat věřit...
@klokanka31 Nemusela jsem mu lhát a riskovat tak narušení důvěry mezi námi v budoucnu, zachovala jsem se v souladu se svými hodnotami, dala jsem mu možnost výběru.
@lvl16 Bych chtěla vidět, kolik lidí má narušenou důvěru s rodiči kvůli Ježíškovi 🤔 A pro tebe možnost výběru, ale on vlastně na výběr nemá, nemůže už naplno věřit, když ví pravdu, že si na Ježíška budete jen hrát...
@klokanka31 Divila by ses, ale ve škole jsem měla několik spolužáků, kteří si stěžovali, že z nich rodiče dělali blbce ohledně Ježíška, když jsme se bavili na téma Vánoc...
Není to lež kvůli které by se děti se svými rodiči nebavili, ale pořád to nějakým způsobem v nich zůstalo a cítí "křivdu".
A když odlítnu od hlavního tématu, když teda říkat čistou pravdu, tak taky při prvních láskách vašich potomků budete říkat že takových lásek ještě bude, a že většina manželství nevydrží a blablabla?
@klokanka31 Mně to rodiče řekli.😄 Ale já jsem se stejně zařídila podle svého a oni to respektovali. Proč si hrát za každou cenu na "šťastně až na věky", když to tak opravdu nefunguje? Je tady nejedna diskuze o tom, jak se žena snaží vztah za každou cenu udržet, protože "by se to tak mělo". 🤷♀️
@hennrietta Copak ti lidi nechápou, že jim rodiče chtěli dělat tajemné kouzelné Vánoce? Že to nebyla lež v pravém slova smyslu, kdy někomu chceš ublížit? Já nikdy nikoho takového nezažila, naopak znám pár lidí, co jsou naštvaní, že oni věděli pravdu moc brzo.
@hennrietta To je sice pravda, ale hodně manželství krachuje kvůli kravinám...Kdyby lidi nemysleli jen na sebe a nezahazovali vše pro první překážku, pak by manželství na celý život vydrželo asi mnohem víc...
@klokanka31 no jasne, je to blbost, duvera se buduje spoustou veci a jeden jezisek ji fakt nerozbije. Spis to stalo v tech rodinach za houby obecne🙂 taky nikdo nerekne “takova skareda patnactka, stejne se za chvili rozdejdete, nedelej nervy”
@klokanka31 Vadilo jim, že když se narovinu zeptali, tak rodiče dál lhali. Ale bylo to pár lidí. Zaujalo mě to, proto si to pamatuju...
Ale jak říkám, ať to každý dělá podle svého.🙂
Akorát mi nepřijde v pořádku tvrdit, že je jedna pravda a ostatní jsou divní, protože to mají jinak.
Ano, jenže když je například chlap deb*l a o nápravu vztahu nestojí, tak je fakt zbytečné a není to zahození vztahu jen tak. Ba naopak je rozchod na místě i kdyby v tom byly děti.
Ale ony v tom zůstávají, protože mají snahu to napravit a kvůli dětem a protože by se to mělo,... Ale to, že chlap je má na háku je jim jedno a nemají sebeúctu.🤷♀️
@klokanka31 Já jsem ročník, kterému ještě ve školce a na prvním stupni ZŠ valili do hlavy dědu mráze 😀. Tajemné a kouzelné Vánoce se dají udělat na milion způsobů, a to i bez Santy Clause, dědy mráze, Ježíška a dalších. Mimochodem u nás se Ježíšek svým způsobem nosí a akceptují ho kromě nejstarší dcery stále ještě všechny děti.
@ai30 "Ježíš sleze z kříže a jde řešit objednávku Temu" 😀 Mám dost 😀
Hele, u nás třeba jsem to pojala tak, že jsem spojila historii a Bibli a "pohádku" -Ježíš na kříži je přece ten samý Ježíš(ek), co ležel v jesličkách. Že nosí dárky imaginární mimino, je prostě těžko uvěřitelné. Pak přece žil, dospěl, zemřel a vstal z mrtvých, takže teď je-dejme tomu-duše, duch nebo něco na ten způsob, "Duch Vánoc". A v době Vánoc při vzpomínce na jeho narození jako poděkování lidem, kteří mu tehdy přinesli dary, i on přináší teď dary lidem, kteří v něj věří, zejména dětem. A zároveň se můžeme obdarovat i my navzájem.
@hennrietta A to je samozřejmě špatně. Nebo když to tady na koníku často čteš, že chlapi nemají zájem ani zajít do manželské poradny, vyslechnout si někoho nezaujatého...
A je pravda že ať si to každý dělá podle svého...jenže je v tom háček, lidi si to dělají podle sebe, přitom rozhodují o někom jiném. Ale zase je to čistě na jejich svědomí.
@klokanka31 No vzhledem k tomu, že jejich tátou a mým mužem je kluk, se kterým jsem se dala dohromady v 16 v tanečních a jsme spolu 17 let, tak moc nevím, proč bych jim to říkala, když to za pravdu nepovažuji 🙂.
@klokanka31 Víš problém možná bude v tom, že já nevidím tu přidanou hodnotu Vánoc, když dítě věří na nějakou pohádku o Ježíškovi. Předvánoční čas využíváme k tomu, že se seznamujeme s tradicemi a zvyky v různých kulturách, společně chystáme výzdobu, nakupujeme a vyrábíme dárky našim blízkým… K tomu, aby dítě mělo krásné Vánoce v naší domácnosti nepotřebujeme vydávat smyšlené příběhy za pravdu 🙂. A respektuji, že to někde mají jinak a nevykládám na potkání dětem, že Ježíšek neexistuje. Přijde mi, že si to téma bereš zbytečně osobně, protože ono vlastně o nic nejde 🙂.
@malytlustyhroch myslim ze jsi tak akorát asociál...
@ejzi vezmes synovi detstvi, fakt nevim, proc synovi reknes, ze neni Jezisek, taky uz treba nebude chtit zdobit strom, taky jist stedrovecerni veceri a taky travit s tebou cas o Vanocich. To sve detstvi jsi asi pochopila spatne. Nikdo te nezklamal, vsichni se snazili co nejvice zachovat tve pekne detstvi. Tak to dobrej svemu synovi. Za mych dob jsme si myslim jako druhacci sedli na kostky a zacli povidat o Vanocich, kdy nam tridni ucitelka rekla, ze Jezisek neni, ze uz to snad vime vsichni.....cela trida byla v soku....... a pry, jestli neco davame rodicum na Vanoce....
@ai30 Zajímala jsem se o to už dřív a naprosto souhlasím.
Většina křesťanských svátků a významných dnů jsou ve stejný den jako původní pohanské tradice.
Hele, měla bych otázku : proč slaví někdo vánoce, když na hlavního aktera vánoc nevěří?
Což mi vrtá hlavou už hezkých pár desitek let .
Když o to nemám zájem nedělám z toho vědu a nepraktikuji to. Pak celá tato diskuse by pozbyla smyslu.
Jó, to by neměli odbyt obchodnici, kdyby vánoce slavili jen věřící. A nevěřící by přišli o pár dní volna. To by bylo něco.
@kolibricek36 Protoze lide slavi Vanoce jako kulturni svatek, ne jako nabozensky.
@vendulis Jezis se s velkou pravdepodobnosti narodil uz na podzim, a podle popisovanych udalosti v dobe jeho narozeni se rok narozeni datuje mezi 6 pr.n.l. a 4 pr.n.l., takze asi tak s tim jeho narozenim. Jeho narozeni se slavi 25.12.hlavne proto, ze cirkev potrebovala nasroubovat vyznamne krestanske svatky na dobu svatku pohanskych. Takze to vyresili takto. Mimochodem zrovna zdobeni vanocniho stromecku vychazi z pohanskeho zvyku, nikoli krestanskeho.

@terulin