icon

Jak se bránit manipulacím bývalého partnera po rozvodu?

15. lis 2025

Ahoj všichni, moc prosím o rady...❤️🙏

Kdo zažil, zládly jste to samy, bez terapie, psychické pomoci nebo bez právníka nebo nevím bez koho/čeho?

S ex máme v rozsudku od soudu napsáno, že má vídat děti co 14 dnů a prázdniny napůl. Do teď si je bral každou neděli, na noc ne. Nechtěl. JEDNOU jsem mu děti jednu neděli nedala, jeli jsme na dovolenou. Ale předtím i potom je viděl, nic jsem neporušila. Pominu to, že mi zakázal slavit narozeniny dědy v neděli, protože neděle je přece jeho, nedovolil mi vyměnit si to na sobotu. O prázdninách je vážně nevidal na půl. Viděl je tak den a půl v měsíci (v lete).

To ze jsem mu je nedala ho nastvalo a teď napsal drsnou dohodu, která nedovoluje vyjímky - nemoc, svatba ci oslava v rodině, nic nemůžu zmenit, a hned chce mít celé Velikonoce v kuse jeden rok, druhý rok celé jarní prázdniny v kuse (bydlíme v jiném okrese, nemůže si je brát vubec, co pak ve škole, že), vezme mi je na Vánoce (ta mladší má 3 roky, brečí když vedle ní neležím večer) .... Protože jsem si dovolila od něj utéct, už mě nemůže doma ovládat, tak mě takto týrá přes děti.
Co byste dělaly na mém místě? Zničí dětem domov.

Děkuji ❤️🙏

Strana
z2
zuzkasim
15. lis 2025

Snažím se být nestranná. Nesměřuje jeho návrh dohody na to, co stanovil soud a s čím jste oba souhlasili? Zkrátka doteď to moc neplnil a teď se na to chystá. Aspoň na mě to tak působí. Tak bude mít děda oslavu v sobotu, taky si děti střídáme a posouváme klidně o týden. Jaráky nevidím jako zásadní problém, ale musí s dětma školu z toho týdne samozřejmě dodělat. A tříletá usne i bez tebe, toho bych se nebála. Chce to prosazovat násilím, to ti určitě není příjemné, ale chce se zapojovat víc, zkus se na to dívat z téhle stránky. Ostatně jen ty ho znáš, jestli svým slovům vůbec dostojí.

autor
15. lis 2025
@zuzkasim

Snažím se být nestranná. Nesměřuje jeho návrh dohody na to, co stanovil soud a s čím jste oba souhlasili? Zkrátka doteď to moc neplnil a teď se na to chystá. Aspoň na mě to tak působí. Tak bude mít děda oslavu v sobotu, taky si děti střídáme a posouváme klidně o týden. Jaráky nevidím jako zásadní problém, ale musí s dětma školu z toho týdne samozřejmě dodělat. A tříletá usne i bez tebe, toho bych se nebála. Chce to prosazovat násilím, to ti určitě není příjemné, ale chce se zapojovat víc, zkus se na to dívat z téhle stránky. Ostatně jen ty ho znáš, jestli svým slovům vůbec dostojí.

@zuzkasim ale nechce se zapojovat. Jen mě týrá. Při rozvodu jsme si dělili peníze, já měla že zakoná nárok na polovinu obnosu, vzala jsem si jen čtvrtinu. Chtěl ať se vezmu ještě méně, že když vezmu méně, budu mít od něj "benefity". A sám mi řekl, že to mám za to, že jsem si nevzala méně. Na otázku "takže ty budeš ubližovat dětem jen kvůli toho, že jsem si vzala to, co mi patří (a méně než jsem mohla)? A odpověděl ano, přesně tak, to je Tvoje vína.

1pomnenka
15. lis 2025

Nikdy bych nedala najevo, že si bere děti a mně to vadí nebo nevyhovuje. Úplně mu nahráváš. Ono ho to časem přestane bavit, když nebude vidět odezvu. Děti bych mu dávala s radostí, občas prohodila, že se ti volno moc hodí. Za to, že si je chce vzít na prázdniny, bych mu poděkovala. Když se ti nebude mstít přes děti, přestanou ho bavit a máš je pro sebe. To chceš, ne?

autor
15. lis 2025
@1pomnenka

Nikdy bych nedala najevo, že si bere děti a mně to vadí nebo nevyhovuje. Úplně mu nahráváš. Ono ho to časem přestane bavit, když nebude vidět odezvu. Děti bych mu dávala s radostí, občas prohodila, že se ti volno moc hodí. Za to, že si je chce vzít na prázdniny, bych mu poděkovala. Když se ti nebude mstít přes děti, přestanou ho bavit a máš je pro sebe. To chceš, ne?

@1pomnenka to zní jako dobrý plán...
A co ty Vánoce? To mě ničí že by 24. neměly být u mě.... A máme rodinnou sešlost vždy 25. O to b děti taky přišly - o babičku a dědečka (jiné nemají)
A co to, že někdy bych ráda změnu? Křtiny brachoveho dítěte, svatba bratránka .....

1pomnenka
15. lis 2025
@anonym_autor

@1pomnenka to zní jako dobrý plán...
A co ty Vánoce? To mě ničí že by 24. neměly být u mě.... A máme rodinnou sešlost vždy 25. O to b děti taky přišly - o babičku a dědečka (jiné nemají)
A co to, že někdy bych ráda změnu? Křtiny brachoveho dítěte, svatba bratránka .....

@anonym_autor Udělej si s dětmi štědrý den 23. V rodinách, kde se pracuje na směny, je to běžné. Babička s dědečkem to pochopí a přesunou rodinnou oslavu na jiný den. Když to ví takhle opředu, tak to přece není problém. Na svatbu bratrance nebo křtiny můžeš jít i bez dětí.

autor
15. lis 2025
@1pomnenka

@anonym_autor Udělej si s dětmi štědrý den 23. V rodinách, kde se pracuje na směny, je to běžné. Babička s dědečkem to pochopí a přesunou rodinnou oslavu na jiný den. Když to ví takhle opředu, tak to přece není problém. Na svatbu bratrance nebo křtiny můžeš jít i bez dětí.

@1pomnenka no babička s dědou jo, ale 25. se scházíme celá rodina už x let a ty rodiny mají taky další rodinu, se kterou se scházejí právě 26. aby 25 jsme byli společně my....což kvůli manipulátora nikdo měnit nebude...

Asi to mě štve nejvíc, že to "odserou" i ostatní... Ale nejvíce teda děti...

lv
15. lis 2025

Na druhou stranu, takto nevyhovující to mají všichni rozvedení rodiče, jeden rok má Štědrý den matka, druhý otec atp., udělejte si to 23.12. a 25. můžete mít jako obvykle u rodiny.

autor
15. lis 2025
@lv

Na druhou stranu, takto nevyhovující to mají všichni rozvedení rodiče, jeden rok má Štědrý den matka, druhý otec atp., udělejte si to 23.12. a 25. můžete mít jako obvykle u rodiny.

@lv chápu,. samozřejmě, ale podle mě je normální se domlouvat průběžně a ne naplanovat smlouvu na celý život. Můj partner má taky dítě že vztahu, 10 let ji je a chce Vánoce u maminky, dokonce jedou někam pryč na celé Vánoce a partnera se nikdo neptal - on je rád, že dítě je šťastné.
A můj ex má ještě děti z předchozího vztahu a ty chtěly - světe div se - být na Vánoce u maminky každý rok - v 8,9,10,11,12 letech....prostě doma na Vánoce. Na Silvestra byly u tatínka. A s tím on souhlasil. Protože on tehdy opustil manželku, takže on ji jako svou oběť pustil, kdežto mě ne, já od něj utekla a proto se mstí a nepřipouští žádnou rozumnou domluvu

lv
15. lis 2025
@anonym_autor

@lv chápu,. samozřejmě, ale podle mě je normální se domlouvat průběžně a ne naplanovat smlouvu na celý život. Můj partner má taky dítě že vztahu, 10 let ji je a chce Vánoce u maminky, dokonce jedou někam pryč na celé Vánoce a partnera se nikdo neptal - on je rád, že dítě je šťastné.
A můj ex má ještě děti z předchozího vztahu a ty chtěly - světe div se - být na Vánoce u maminky každý rok - v 8,9,10,11,12 letech....prostě doma na Vánoce. Na Silvestra byly u tatínka. A s tím on souhlasil. Protože on tehdy opustil manželku, takže on ji jako svou oběť pustil, kdežto mě ne, já od něj utekla a proto se mstí a nepřipouští žádnou rozumnou domluvu

@anonym_autor rozumím. Já mám v okolí ty páry, co si vánoce střídají, obvykle. Ale jasně, domluva by měla fungovat, ne dělat toho trest pro tebe.

j.a.n.i
15. lis 2025

@anonym_autor Ano, normální lidi se fohodnpu a jsou schopni diky tomu průběžně dohodu upravovat. V případě jako u vas, to holt stanovi soud a pak to nebude podle tvych predstav.

martinka_33
15. lis 2025

Čím vic ti to bude vadit, tim vic on bude vysirat. Takže se snaž předstírat že jsi ráda že se jako tatinek chce vic zapojit. Horší bude když deti začnou ječet, ze k nemu nechtěj a on na tom bude stále trvat (to ale nepredbihejme).
Add Vánoce, tvl. kolik ti je? Jsi malá a čekáš na Ježíška nebo jsi dospělá a dokážeš se povznést nad tim ze to jsou JENOM blby tradice... Moje deti jsou každý druhý rok na Vanoce u táty a pokud by chtěly být každý rok, pak i to mi vadit nebude, hlavně že budou šťastné, vždyť je vidim tolik jiných dní.

autor
16. lis 2025

No, ok, tak můžu dělat že jsem v pohodě a ráda že bude makat. Ale dcera tam týden nevydrží, fakt ne...
A jako dohodu mu nepodepisu....tak jak udělat ať "vyhraju" jako ať on aby věděl že mě nemanipuloval jak chtěl...?

j.a.n.i
16. lis 2025
@anonym_autor

No, ok, tak můžu dělat že jsem v pohodě a ráda že bude makat. Ale dcera tam týden nevydrží, fakt ne...
A jako dohodu mu nepodepisu....tak jak udělat ať "vyhraju" jako ať on aby věděl že mě nemanipuloval jak chtěl...?

@anonym_autor No, at uz vyhrajes ty nebo on, tak v tomhle boji vzdy prohraji deti...
Nicméně dohodu mu samozřejmě podepisovat nemusíš a pak to bude muset znovu resit soud. A tedy k soudu mej pripraveny navrh, ktery by detem vyhovoval, ale zároveň nebyl tak jednostranný, jako tu prezentujes sve predstavy a pak mas urcitou sanci, že to bude z vetsi casti podle toho navrhu. A muzes v nem treba navrhnout asymetricky rozsah péče s castejsim střídáním, když je pro dceru tyden moc dlouho. Akorát mysli na definici vsech prazdnin, jinak na zadnou dovolenou o jinych než hlavnich nepojedete.

drep
16. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor podepsat nemusíš, pak bude rozhodovat soud a rozhodně nerozhodne tak, že sice nějaký dny tatínek, ale jak bude mít bratranec křest, tak máš výsostní právo🤦🏻‍♀️ dobrý by bylo primárně myslet na to, aby byly šťastný děti, protože tvoje příspěvky jsou protknutý hlavně tvým “já já já”. Čímž neříkám, že si štěstí nezasloužíš, to samozřejmě ano, ale ne za cenu, že tímhle svým direktivním přístupem zničíš vztah dětí a táty. Protože bez ohledu na to, že možná je manipulátor (nicméně tu máme jen tvou verzi příběhu), je to furt jejich táta.

martt
16. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Co se týká soudu tam bude záležet na tom na jakýho soudce narazíte. A ten rozsudek může byt i tvrdší než je teď ta dohoda. Já tě najednu stranu chápu, že se ti to nelíbí. Na druhou stranu zkus se na to podívat i z té druhé strany. Byla by jsi s tím ok když by jsi měla mit děti jen o víkendech a tvůj ex by ti zavolal promin jdeme na oslavu pak na svatbu tak je mít nemůžeš nebo o Vánocích se scházíme celá rodina tak je mit nebudeš. Jednou je to jejich otec at uz je jakýkoli tak by bylo potřeba , aby jste se nejak v klidu dohodli. A mne trochu přijde, že záměrně do toho trochu házíš vidle. Možná by bylo fajn , kdyby jsi navštívila psycholožku aby ti pomohla stré zrady překonat.

kristyn86
16. lis 2025

Z tveho prispevku citim,ze jsi hodne bolava. A nedivim se ti. Mohlo by se ti trochu ulevit i tim,ze bys tak moc nelpela na datumech. Jako ze Vanoce se musi slavit 24.12.,rodinna seslost muze byt jen 25.12,protoze to tak bylo vzdycky. Co se naucit se prizpusobit situaci a svoje vanoce si delat drive,pozdeji. Stejne tak se musi k prarodicum jen 25.12? Nejde to 27.12.,na Silvestra ci Novy rok? Nebo nemuzou to prijet oslavit s vami,aby si nebyla sama s detmi?My nejsme rozvedeni,ale stejne s oslavou Vanoc v ramci rodiny obcas hybeme,prevazne proto,ze se nekdo v tu dobu hodi marod. Jinak,aby vase dohoda byla pravne vymahatelna,musi byt potvrzena soudem. Tak rekni,at dohodu poda u soudu...Pokud budes kolem sebe kopat a ukazovat,ze ti to vadi,bude ho to bavit.

autor
16. lis 2025

Já to chápu, už si pomalu zvykám, že Vánoce budou jinam, že babi s dědou se přizpůsobí. A to že já si užiju svatbu a křtiny - pohoda. Jen obecně mě štve, že ex nepristoupi nikdy na žádnou výměnu. Protože mě nenávidí. Tak jo, dětem asi nezniči život to, že nebudou na té svatbě/akci. Ale proč by nemohly? Proč nedovolí občasnou výměnu? Jen protože mě nesnáší
A manipulátor je. Narcisticka povrcha, agrese. Na to dam ruku do okně a klidně celý svůj život, prostě je.
Ale jde o to, že ta malá holčička u tatínka opravdu nevydrží tak dlouho. Opravdu ne. A proč by měla?

autor
16. lis 2025

A nebo takhle: vy byste se nebály dát takhle malé děti na 5-7 dní někomu, kdo se o ně v životě nestaral, neví, co to je mít děti, nezná je, neuvari jim, nechá je cely den čučet na TV a prostě nefunguje?

kristyn86
16. lis 2025

Bala bych se. Ale myslim si, ze pokud nebudes klast odpor a jeste by na tobe videl,jak jsi happy,ze budes mit volny cely tyden a co vse te ceka s kamoskami atd.,tak se na tp vyprdne. Tyhle lidi hodne vyhrozuji. A chteji ublizovat a manipulovat. Takze on te bude tohle delat,dokud uvidi,ze te to nici,mrzi boli,ze to mas za trest. Zmen svou pozu a treba se to zmeni. A trvala bych na soudnim rozhodnuti.

drep
16. lis 2025
@anonym_autor

A nebo takhle: vy byste se nebály dát takhle malé děti na 5-7 dní někomu, kdo se o ně v životě nestaral, neví, co to je mít děti, nezná je, neuvari jim, nechá je cely den čučet na TV a prostě nefunguje?

@anonym_autor často je to až ta bída, co naučila Dalibora hrát na housle. A i ti nemožní chlapi tváří v tvář nutnosti fungovat najednou prozřou. Jako pokud máš reálnou obavu, že děti nedostanou týden najíst, tak to řeš s ospodem, ale spíš si myslím, že to nějak zvládne. I partnerství i rodičovství je o kompromisech a jistě můžou být mnohem těžší, když se rodiče rozejdou a nechtějí se dohodnout (což vy nechcete ani jeden). Ani střídavka nemusí být týden-týden, klidně se můžete střídat po kratších úsecích, kolega má pondělí středa a jeho ex středa-pátek plus střídají víkendy

j.a.n.i
17. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ja spis přemýšlím, jak se může stát, že s někým tak naprosto neschopným a az životu nebezpečným mas vice deti?

j.a.n.i
17. lis 2025
@drep

@anonym_autor často je to až ta bída, co naučila Dalibora hrát na housle. A i ti nemožní chlapi tváří v tvář nutnosti fungovat najednou prozřou. Jako pokud máš reálnou obavu, že děti nedostanou týden najíst, tak to řeš s ospodem, ale spíš si myslím, že to nějak zvládne. I partnerství i rodičovství je o kompromisech a jistě můžou být mnohem těžší, když se rodiče rozejdou a nechtějí se dohodnout (což vy nechcete ani jeden). Ani střídavka nemusí být týden-týden, klidně se můžete střídat po kratších úsecích, kolega má pondělí středa a jeho ex středa-pátek plus střídají víkendy

@drep Tak oni povětšinou nebývají neschopní, jen to prostě nedelaji, protože nemusí... Ja taky nebudu uklizet ani varit, pokud to nekdo udělá za mě 😁

autor
17. lis 2025
@j.a.n.i

@anonym_autor Ja spis přemýšlím, jak se může stát, že s někým tak naprosto neschopným a az životu nebezpečným mas vice deti?

@j.a.n.i jo, to je samozřejmě věc, kterou si výčitam každou vteřinu svého života, to mi věřte a neodpustim si to nikdy....
První dítě bylo v plánu, netušila jsem jaký je a během 8 měsíců po porodu byly asi 3 sexy s ochranou. No a bohužel se stalo

somalicats
17. lis 2025

Pokud je opravdu manipulátor, tak je potřeba ne s ním bojovat, to se vyhrát nedá, ale přistoupit na jeho hru 😉. Můj ex to na mě zkoušel, vyhrožoval, jak mi sebere děti, já byla ta, kdo mu vypálil rybník s návrhem střídavé péče 50:50 (dětem byly 3 roky a 5 let). On čekal, že já budu chtít děti do péče a bude boj. Boj nebyl, na střídavku kývl, aby neztratil tvář, domluvili jsme se na častějším střídání, aby to dětem vyhovovalo. Ten namachrovaný postoj mu vydržel přesně 14 dnů, pak mi skučel do telefonu, zda může děti dovézt z víkendu dřív, že to nedává 😀. Momentálně je holkám skoro 10 a skoro 12, střídáme stále, i když holky už si to pomalu dirigují samy, ale ten hlavní koncept nám zůstal. A je s ním domluva. A ano, taky jsem do té doby dělala vše já, nicméně byl hozen do vody a musel se naučit plavat. Jako táta je super.

autor
17. lis 2025
@somalicats

Pokud je opravdu manipulátor, tak je potřeba ne s ním bojovat, to se vyhrát nedá, ale přistoupit na jeho hru 😉. Můj ex to na mě zkoušel, vyhrožoval, jak mi sebere děti, já byla ta, kdo mu vypálil rybník s návrhem střídavé péče 50:50 (dětem byly 3 roky a 5 let). On čekal, že já budu chtít děti do péče a bude boj. Boj nebyl, na střídavku kývl, aby neztratil tvář, domluvili jsme se na častějším střídání, aby to dětem vyhovovalo. Ten namachrovaný postoj mu vydržel přesně 14 dnů, pak mi skučel do telefonu, zda může děti dovézt z víkendu dřív, že to nedává 😀. Momentálně je holkám skoro 10 a skoro 12, střídáme stále, i když holky už si to pomalu dirigují samy, ale ten hlavní koncept nám zůstal. A je s ním domluva. A ano, taky jsem do té doby dělala vše já, nicméně byl hozen do vody a musel se naučit plavat. Jako táta je super.

@somalicats no, jenže ten můj opravdu není jako táta super.
A každý bydlíme v jiném městě, jiný okres, stridavka by za mě bylo peklo pro děti. Podle mě malé děti potřebují domov. Jeden domov. A pak tatínka klidně "kdykoliv" ale domov jen jeden

somalicats
17. lis 2025
@anonym_autor

@somalicats no, jenže ten můj opravdu není jako táta super.
A každý bydlíme v jiném městě, jiný okres, stridavka by za mě bylo peklo pro děti. Podle mě malé děti potřebují domov. Jeden domov. A pak tatínka klidně "kdykoliv" ale domov jen jeden

@anonym_autor Dokud si to sám nezkusí, tak nemůžeš vědět. Z toho mého se táta taky nevyloupl ze dne na den. Ona je ta nouze naučí. Co se bydlení týče, to je pak hodně o kompromisech, aby z toho vyšly nejlíp děti. Bohužel. Zatím mi přijde, že jsi totálně zaťatá a zabejčená. Už jen to lpění na těch svátcích... jak myslíš, že to dělají v rodinách, kde jsou sice všichni spolu, ale jeden například pracuje ve zdravotnictví a vyjdou služby na svátek? Zažila jsem na vlastní kůži, tak se holt Ježíšek posunul. Teď v rámci střídání taky děláme Ježíška dle toho, jak jsou starší děti u mě, a nikdo z toho nedělá vědu a nehroutí se.

autor
17. lis 2025
@somalicats

@anonym_autor Dokud si to sám nezkusí, tak nemůžeš vědět. Z toho mého se táta taky nevyloupl ze dne na den. Ona je ta nouze naučí. Co se bydlení týče, to je pak hodně o kompromisech, aby z toho vyšly nejlíp děti. Bohužel. Zatím mi přijde, že jsi totálně zaťatá a zabejčená. Už jen to lpění na těch svátcích... jak myslíš, že to dělají v rodinách, kde jsou sice všichni spolu, ale jeden například pracuje ve zdravotnictví a vyjdou služby na svátek? Zažila jsem na vlastní kůži, tak se holt Ježíšek posunul. Teď v rámci střídání taky děláme Ježíška dle toho, jak jsou starší děti u mě, a nikdo z toho nedělá vědu a nehroutí se.

@somalicats já vím, to už chápu a "pouštím" to...jakože to prostě zvládnu...

antoinet
21. lis 2025

Mám dva roky v mojí péči tři děti, otec se mnou taky nespolupracuje. Ani jednou, opakuju, ani jednou jsem nežádala o nějakou výměnu. Já tu pro ně jsem 24/7, všechny důležité akce si plánuju na víkendy, kdy je mám já, rodina to chápe a naopak otec si je pravidelně nebere, protože se mu to nehodí. Pak jsou prostě děti se mnou a jsem ráda.
Zařiď si život tak, aby ses s ním na nic domlouvat nemusela a buď ráda, že chce jen pořádek ve volných dnech a ne střídavku, máš vlastně dost luxus.

elie456
21. lis 2025

@anonym_autor my jsme od sebe od dcery skoro 6 a normálně se střídáme jeden rok Vánoce já a Silvestr on a naopak.. byl to tak šílený rozvod i manželství, doteď proti mě pred dcerou zbroji a snaží se ublížit ale mame stridavku a v rámci možností to funguje
Ale samozrejme jsme museli přizpůsobit bydlení aby dcera mela jen jednu školu
Neni to ideální jezdit každou neděli jinam ale ma právo na oba rodiče

marimanta
21. lis 2025
@j.a.n.i

@j.a.n.i kéž by to bylo takhle jednoduchý. Oni samozřejmě nejsou hnusní stále a od začátku, to by s nima nikdo nebyl. Oni se odkopávají postupně, lehce a nenápadně....že si ani nevšimneš, dokud nejsi úplně v háji. A ani pak to není, že odejdeš ze dne na den.

Autorko, radu nemám. Soucítím. A můžu ti říct jediné, že tyhle typy udělají vždy všechno, o čem sis myslela, že se nikdy nestane. Můj ex nikdy nevozil kočár, nikdy s dětmi nebyl nikde sám (za 14 let ani jednou jedinkrát), mluvil o nich ošklivě, prostě otec nanic. Když jsem odešla, nejstarší syn (12) s ním zůstal a 9 měsíců se mnou nepromluvil. V té době tříletého syna nechtěl ani na týden. Ve chvíli, kdy se nejstarší vrátil, na půl roku jsem přišla o mladšího. Najednou chtěl být na vždycky s tatínkem, mě neměl rad atp. Byla to dlouhá cesta a stále nejsme na jejím konci.
Drž se a hlavně mysli na děti. V životě to není o tom, s kým strávíš 24. 12., ale o všech těch obyčejných dnech okolo.

Strana
z2