icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

ruzicka06
27. srp 2018

@biedronca To je mi moc líto, že to takto dopadlo ☹ Omlouvám, co Ti teď napíšu...ale po tom všem bych se asi hodně divila, kdyby jsi s ním zůstala. Občas jsem Tě v různých příspěvcích sledovala, jak jsi psala, že se vám nedaří mimi.....to ,,mimi" asi vědělo, proč k vám nechce přijít. Snad to nevyznělo nějak blbě ☹ Ale je vidět, že Ty to máš v hlavě srovnané, chceš mít normální rodinu, děti..on ne...pokud v tom vztahu zůstaneš, akorát se budeš trápit. Asi bych to ukončila. Mám pocit, že on se nezmění a ty by ses akorát jen a jen trápila ☹ Věřím, že určo najdeš partnera, který s Tebou tu rodinu bude chtít mít a budeš pro něj na prvním místě 🍀

zuzineckah
27. srp 2018

@biedronca hele, je to hrozné, ale ber to z te lepší stránky - vyjasnilo se ti ještě predtím, než by bylo pozdě. Úvěr se dá splatit, to není neřešitelný problém. Hlavne neustup ze svých požadavků protože on je opravdu zcela mimo... Já byt tebou, tuto kapitolu bych definitivně uzavřela a nečekala, ze se změní. Je to chlap. V určitých věcech se nezmění nikdy. A já myslím, ze v těch zásadních (finance, rodina) je to ještě méně pravděpodobné než v těch nepodstatných.

journals
27. srp 2018

Ach jo, to mě mrzí co tu čtu. Ale souhlasím s @ruzicka06 přesně tady v tom případě je všechno zlé pro něco dobré. Vím, že je to těžké, ale lepší to rozlousknout teď, než pak doma s dítětem, to se všechno rozhoduje už hůř ☹ A určitě ze svých nároků na chlapa neslev! To, jak to vypadá, když ženské od chlapů nic neočekávají, je tu vidět až žalostně často... ☹

priefi
27. srp 2018

@biedronca a nejde, aby Te zrusil jako spoludluznika?

martaskaaa
27. srp 2018

@biedronca ahooj, tak to jsem ani nečekala, že to vygraduje az takhle? 😩
Hele me furt nejde do hlavy,proč chce motorku, kdyz nemate auto? To ma proste jen pro sebe...no to je už asi vedlejší,pokud skoro ve 30ti ma tyhle priority,je to teda hrozný i proto, že jste spolu tak dlouho. Milujte te? Nebo je to dlouhý vztah ze zvyku? A ten závěr- nevím, jsem tedy pochopila správně. Ale ten byt se tedy prodá v pripade, ze pokud se on nedá rozumove dokupy a šli byste od sebe?
Zlatokopka určitě nejsi,jen je doba, kdy toto je lepší mit posychrovany. Podivej jak dopadla já. Hele a proc ti ten dluzny upis nepodepíše? Máš na ten byt stejné pravo jako on! To nechápe? Pak kdo je zlatokop...takhle můžeš jít jen s taskama, ale snad to tak nedopadne

guinea
27. srp 2018

@biedronca Chápu že jsi smutná, ale víš co? Já myslím, že to dopadlo VÝBORNĚ. Ty sis ujasnila své priority ještě před tím, než ses vdala a otěhotěla. Ano, bude tě to stát asi 100 tisíc na splacení toho dluhu, ale každá zkušenost holt něco stojí. A do dalšího vztahu půjdeš už s tím, že budeš naprosto přesně vědět, jaký model soužití ti vyhovuje, a jen takového muže si vybereš. Víš co, chybama se člověk učí, nezkazí jen ten, co nic nedělá. Takhle to ber.
A ta jeho představa, že on do společného rozpočtu dá jen něco do hrnečku, a dál bude mít spoustu peněz na koníčky, kdežto ty dáš celý rodičák a nebudeš mít ani na to, aby sis koupila šampón, tak to je přesně to, co tu řeší spousty holek. Že je to pro ně denní realita. Naštěstí ne pro tebe, protože ty sis v tom udělala jasno dopředu.

martaskaaa
27. srp 2018

@guinea presne, ja nechapu, jak chlapi takhle muzou vubec premyslet? Hele neco pro zasmani. Ja od 19ti bydlím sama,takze co se tyce peněz a cen v obchode jsem mela v oku. A pak jsem si našla kluka, tomu bylo 29 a styl mamahotel, škudlil si každou korunu. Koupili jsme byt a pak z nejtoho zacly padat sračky (mela jsem asi ruzovy bryle) ale byla jsem totálně v šoku, jak ve 30ti letech nekdo může tohle myslet vážně - on si myslel, ze kdyz koupi byt, tak tim to hasne, byl pakdobry překvapeny, ze jsme meli kazdy mesic jeste platit 5tisic 😁 mu rikam, a vy jste vse baraku u rodičů nesvitili, netopili, nekoupali se? Joo ale o to se starali rodiče 😁 no konec! A dalsi vec byla,o domácnost jsem se stala jen ja., on nebyl schopnej udelat normalni nákup. A on, ze mi teda da na měsíc 500kc. Rikam, ses posral? To utratim za jeden vetsi nakup, nechapal. Vis kolik stojí kilo masa atd? On ve svých letech proste nemel predstavu, kolik co stojí. Takže jsem nosila jak krava domu účtenky, na konce mesice jsem je sečetla, dala na pul a on mi do koruny penize dal 😁 a jeste se divil, ze jsme projedli + drogerie treba 4tis, a to jsem vazne kupovala to nutny. Vydrzela jsem to rok a kopla ho do prdele, protože vysvetlovat mu furt neco jak život funguje jak malymu harantovi jsem nehodlala. Ještě ze jsme nemeli dite, obcas jsem se za nej i stydela.
To jen pro pobavení, ze dneska chlapi ač jim je 30, zijou furt ve svych chlapeckych představách 😂

koordinatorka_odboje
27. srp 2018

@martaskaaa to snad není ani možné! Kdo to vychovává? Slyšely sjte někdy, že by takováto byla žena??

koordinatorka_odboje
27. srp 2018

@biedronca je mi opravdu líto, čím si teď procházíš. Ale umíš si představit soužití, kde ty dáš 100% svého příjmu a on ti pár procent do hrnečku ze svého a zbytek bude utrácet jako puberťák? Nechce přijmout zodpovědnost a myslím, že ty máš na víc. Možná to bylo 9 let, ale to jsou zkušenosti a díky nim teď víš, co chceš. Někteří tápou ještě ve 40.

kacenka1111
27. srp 2018

@biedronka devet let je.uzavirani.cyklu...je.mi.to.lito, ale on te necha zacalovat byt a pak.te.vykopne...ikdybych ji milovala sebevíc (teda nechápu proč), tak promiň, ale....buď ráda...jenže ty mu pořád dáváš šance...myslíš že se změní? Nebo hodlas promarnit dalších devět let, s prckem na krku, dluhama a dvaceti kily nahoře ...teď si neumíš představit , že budeš sama, že tohle..neboj se budoucnosti....odhod strach a rozletní se....💕

martaskaaa
27. srp 2018

@koordinatorka_odboje to je výchova stylu MAMAHOTEL. Mama uvari, uklidi, vypere, nakoupi... a pak bud připraven na samostatný život, zejo. Nejhorší je, ze takovych kluku je kolem nas docela hodne, to je takova móda, mit ve 30ti jeste pokojicek u rodičů a o nic se nestarat

koordinatorka_odboje
27. srp 2018

@martaskaaa jo, ale holek je takových minimum.

martaskaaa
27. srp 2018

@koordinatorka_odboje to je pravda, moc holek takovych neznám,co by byly jeste u rodičů

klea81
27. srp 2018

@martaskaaa já jednu znám, ale ona není moc psychicky labilní, takže tam se to dá pochopit

raschwa
27. srp 2018

@biedronca Je mi to líto, ale jak píšou holky, buď ráda, že to přišlo teď, bez dětí a můžeš se tedy svobodně rozhodnout. Určitě je možné, že se mu rozbřeskne, až si vše v klidu promyslí, ale otázkou je, zda s ním chceš po tom všem být. Aby ti nějaký zlatokop (tak se totiž chová ON a ne TY) odměřoval peníze?!!! To tu zanedlouho založíš diskusi, jak vyjít s rodičákem a nedoprošovat se každé koruny u partnera! Už to tady někdo psal. Vidím to na sobě i v okolí, tyhle dlouhodobé vztahy mezi 20 a 30 často nedopadnou kvůli tomu, že v tomto období se lidi ještě hodně povahově mění a nejednou ve 30 zjistíš, že žiješ s úplně "cizím" člověkem. To se stalo vám. Vůbec nechci říct, že tvůj partner je špatný, ale změnili jste se a jste každý někde jinde a momentálně od života něco jiného očekáváte. Buď můžeš dál doufat a čekat (jako se snahou o dítě), až tě "dožene" a nebo jít o dům dál. 🙂 Já to udělala až po třicítce a opravdu tím můj život neskončil, naopak. Držím palce, ať bude rozhodnutí jakékoli, ani jedno nebude jednoduché.

guinea
27. srp 2018

@raschwa Přesně tak 🙂

biedronka10
27. srp 2018

Je mi to lito. Ale dalo se to cekat. Kolik mu je.....neni to uz pubertalni harant, takze ani necekej zmenu v chpvani ci si uvedomeni. Ja mam jednu znamou, ktera si to nechtela uvedomit. Nabouchla si s nim decko, vzali se a ve vysledku mu odevzdava cely rodicak a on ji penize prideluje na tyden a hlida na co utrati. 100 kc navic.. neexistuje a horsi problemy. Tohle chces? Tech proziravych prispevku pred tim tu padlo uz dost.
Jsi opravdu velkorysa zenska, ze tohle snasis. Pro me uz by po takovym rozhovoru museli dat cerveny hadr pryc, protoze bych se neznala. Neb neni nic prijemnejsiho a laskyplnejsiho, nez slyset od chlapa po 9 letem vztahu, ze jsem zlatokopka, jde mi o prachy a pojedeme pekne na pul a on si hlavne kpupi tu svou motorku. Vetsinpu jsem za to, bojovat za vztah. Ale ne za sobeckyho a sebestrednyho a hlavne hladovyho blbecka.

biedronca
autor
27. srp 2018

@kacenka1111
@biedronka10
@raschwa
@koordinatorka_odboje
@guinea
@journals
@ruzicka06 Holky koníkovky, odepíši takkto hromadně, pokud nevadí.
Děkuji za podporu. Ja jsem opravdu ráda,že se na to vse přišlo ikdyz pozdě, tak vlastně brzy (tj. pred svatbou, pred dítětem, apod.) naštěstí. Ano, vsechno zlé je k nečemu dobré. Prostě půjdem do banky zjistili, jeslti by nějak se nešlo vyvázat (ikdyz to je v plné kompetenci banky, a ony se většinou cukají a zamítají to), případně ho nějak "donutím" sepsat ten dluzný upis, a nebo se byt prodá a co půjde se uvěr uhradí (uvěr 750tis vcetně uroku, a byt se ale za více než 600tis neproda).
On si absolutně neuvědomuje, že já splacím a platím JEHO BYT. Několikrat jsem mu opakovala ,že se chová jako nezodpovědný puběrták, a že by ve 29 letech se měl chovat, jako chlap, hlava rodiny, budoucí manžel a prostě celkově jako odpovědný muž!
Ja jsem na druhou stranu ráda, že jsem prozřela, že ted to vím,že jsem to zjistila, že mame priority kazdy někde jinde. Ikdyz dnes mi rekl, že jsem měla pravdu s tou motorkou,že na ní ted kašle, a bude prostě až pár let.
Mě definitivně potvrdilo mě rozhodnutí to, kdyz jsem se ho zeptala na jednu věc...." Takže já se budu tebe ptát o kazdé 200 Kč?" a on odpovědel uplně klidně "No samozřejmě!". Takže to jsem už definitivně rozsekla, potrdilo se mé rozhodnutí, a že bylo správné. Hned jsem se otočila, a rekla mu,že tak vtom případě s ním být opravdu,ale opravdu nechci. A budu si za tim stat i zítra nebo za týden.
On mi hned na to sice sdělil že mě "zkoušel" jak budu reagovat, co udělam, ze jsem mu tou otázkou prostě nahrála. Ze jestli si myslim,že je takový hajzl...
No nevim co si o tom myslet, kazdopádne ja tedka potrebuju vyresit ten byt. A pak se děj vůle boží.

guinea
27. srp 2018

@biedronca Jsi silná a chytrá holka a fakt máš můj obdiv, že to takhle rozumně bereš! Souhlasím s tebou, že rozumného chlapa by ani nenapadlo svojí přítelkyni "zkoušet", natož takhle debilně!

martaskaaa
27. srp 2018

@biedronca My tveho partnera neznáme, ale jako uplne neni nejaký zly hajzl vyloženě, preci by jsi s nim nebyla tak dlouho, ale co se týče techto veci, je to prostě špatně. K te bance, to ti reknu presne, jake vam daji možnosti. Jestli si pamatuji co jsipsala, chtěli tam nekoho navic, aby byly dva prijmy, protože jemu samotnému by to nedali, takže tim padem je jasne, ze tě vyvážiu v případě že za A) bude mit tvuj pritel dostatečný příjem na to, aby mohl byt v úvěru psany jen on. Pravdepodobnejsi ve vašem případě bude varianta B) že misto tebe bude mit náhradu tj.jiného spoludlužníka. Což asi nebude tak jednoduché,jelikož kterej blb že napíše do něčeho, co nebude ani jeho. Kdyby si tam dal misto tebe nekoho z rodiny (nejlip) tak ok, ale nemuze pocitat s tim,ze mu bude spoludluznik davat peníze a musel by to celé financovat sám. Nevim, u jake banky to mate a jake mate podmínky, ale napadlo me, když ten byt prodáte, vy ho můžete prodat treba s toutim pujckou ne? Kdyz to jde i s hypotekou,tim byste se toho úvěru zbavilo úplně, ale vlastne nemeli pak kde bydlet. A taky nemate tam treba možnost bez poplatku za předčasné splacení? A jeste me napadlo, jak pises, ze tam je 150tis nebo kolik navic na urokach, tak ono kdyz to zaplatis driv, tak vlastně tim lip, protoze nebudes preplacet na tech urokach ne? Pracovala jsem v CSOB, tak nejak si to vybavuji, ze to bylo. Ty uroky platis za ty roky (cim dyl, tim vic zaplatis - vy 20let) takze podle me byste zpatky dali jednorázově 600tis + treba ten poplatek za předčasné splacení pokud nemate zdarma, vetsinou je to 1% z te splacene částky. Ale uz 2 roky tam neco davate, takze by to ve finale mohlo vyjit dobře.
Nevim, zda jsem to napsala srozumitelně 😂

biedronca
autor
27. srp 2018

@martaskaaa Dekuji za radu. Ano bud by musel mít dostatnečný příjem aby tam byl jen on, ze bude dost bonitní a nebo se musí najít blbec, který se k tomu uvaze, což nepredpokladam.
Je tam 1% z té splacené částky, takže kdyz my sice uvěr aspon ze 3/4 vrátíme, tak nam dají jeste poplatek za dřívější splacení.

guinea
27. srp 2018

@biedronca Nemůže se jako druhý spoludlužník napsat někdo z jeho rodičů?

martaskaaa
27. srp 2018

@biedronca no ale v tech 750tis celkove nemusite zaplatit ne? To je celková suma, ktera by se uhradila za tech 20let, zda to dobre chapu. Jestli jste si uver brali na 600tis (neco malo uz je splaceno za 2roky) a vy tam date zpet tech 600tis,tak by to mohlo skoro pokryt celý ne? 1% mas 6tisic poplatek. zkusila bych se na tuto variantu zeptat jestki jestli by to orientacne dokazali spocitat..protože oni v systemu vidi, kolik mas realne zaplatit bez úroků i s uroky. Tak kdyby to bylo treba 550tis + 5500 za předčasné splacení,,to by bylo ok. My jsme u KB a za vyvázání chteji zaplatit 4tisice 😓 ze jen prepisou papiry, dobrej kšeft

ruzicka06
27. srp 2018

@biedronca Ještě mě napadá jedna věc a omlouvám se, jestli jsi to třeba už psala, ale všechny příspěvky jsem nečetla k této diskuzi...ale když jste si braly ten úvěr na byt, to jste si zřídili přímo v té dané bance nebo jste měli třeba finančního poradce, který vám s tím pomáhal? My když si braly hypotéku, nešli jsme do konkrétní banky. Našli jsme si nezávislýho finančního poradce, ten nám udělal nabídky z více bank a my si jednu vybrali. No a pak když jsme cokoliv potřebovali, vždy (i teď když už splácíme pár let) jí zavoláme a ona nám bezplatně vždy poradí. No a takový finanční poradce by se vám teď hodil ☹

biedronca
autor
27. srp 2018

@ruzicka06 Jo to mame finančního poradnce, který nam to celé zorganizoval, zaridil. Taky vyjel nejlepší nabídky, a my si vybrali, pa kdo Ceské spořitelny vsichni jeli a podepsali to. Je to nas znamy..

biedronca
autor
27. srp 2018

@martaskaaa Zrovna konkretně studuju tu smlouvu. Máme to u Ceské spořitelny, a je to překlenovací uvěr a uvěr ze stavebního spoření. Dohromady za 500 tis.Ale s uroky, a poplatky za tech 20 let to dělá 773 tis.

ruzicka06
27. srp 2018

@biedronca Taky máme hypotéku od č. spořitelny. Tak ale ten by Ti mohl poradit jak z toho ven. Třeba se s ním prvně sejít jen Ty sama..teda jestli jsi to třeba už neudělala. Říkám, vše jsem zde nečetla.

marketa11112
27. srp 2018

@biedronca také myslim,ze nebudete platit celou castku uroku, ale holky mají pravdu, ze to bude bez velke casti uroku...
jinak tvůj pribeh sleduji a je to teda .. no.. sila.....
ja kdysi mela pritele, byli jsme spolu nakonec 5 let a rozesli se mesic před pripravovanou svatbou 🙂) to bylo halo...ja také byla mlada ....on o osm let starsi....
jeho otec mel na sebe napsany dům po dedovi. ten chtěl dům napsat na mého pritele, ale pry ne.. otec řekl, ze je mladej a blbej, ze by ho třeba prodal, tak ze ho na nej prepise později..🙂)... my spolu byli asi cca rok a zacali jsme uvazovat o spolecnem bydleni...me v te době nebylo ani 19....tak prisel otec pritele stim, ze mame dům zacit opravovat a pote ho na pritele prepise... tak blba jsem ale nebyla.. takze ja bych opravovala za sve peníze dům, který je nekoho, kdo ho mozna prepise na syna? a co kdyz se rozejdeme? to mu tedy neklaplo 🙂)... koupili jsme byt, vetsi nez jsme chteli, opravili ho.. vic penez jsem vlozila ja, byt byl napsany na oba...pak koupili auto.. ja nemela ridicak, takze auto automaticky psane na pritele.. a sup.. rozchod...nastesti si vzal auto, uspory, me prepsal byt a sel...v te době to bylo asi pul na pul.. ale kdyby chtěl z bytu vyplatit, neudelala bych nic...byt mi za par let pekne stoupl v cene 🙂).... ja ho pak prodala a s nynejsim manželem postavila dům....a opet na zacatku investovala vic.. ale uz jsem si vse osetrila u notare...i kdyby se mu něco stalo, nebyli jsme manzele, tak by pul domu dostala jeho rodina... jako proc? takze vse sepsane prakticky v zaveti....uz jsme se davno vzali, ale zavet u notare lezi dal...jistota je jistota...

kazdopadne je mi lito, ze to takto dopadlo... u nas je dobry priklad muj bratr.. mamahotel do 41 let.... nakonec s e moji rodice odstehovali od nej 🙂))

martaskaaa
27. srp 2018

@biedronca podle me by to melo jit, nejdriv to vykomunikovat primo v bance, jake jsou možnosti,at vam řeknou konečnou částku, kterou je potreba uhradit..pak sehnat kupce a pak bance podat žádost o sesplatneni,az vam penize prijdou na ucet, tak si to banka strhne sama (nebo se domluvíte na uhradě prevodem). Jenze tohle co píšu by znamenalo, že by vas vztah vlastne uplne skončil...byste šli bydlet kazdy zvlášť do najmu?

journals
27. srp 2018

@biedronca hm, dobrej známej, když vám poradil přeplatit čtvrt mega 😖😠

Strana