icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

journals
31. srp 2018

@biedronca Ale však já nikde nepíšu že to máš nechat vyšuměť a máš to nechat být. Určitě tu situaci řeš (tedy v návaznosti na situaci partnerskou u vás doma), to asi chce. Jen tu pořád píšeš, že splácíš jeho byt. Za 2 roky jsi zaplatila 50 tis., což není moc, když si vezmu kolik stojí nájem. Takže můžeš příteli říct, aby ti to tedy vrátil a on po tobě zpětně může chtít nájem, který bude třeba dvojnásobný. Takhle nad tím uvažuju já. Já chápu, že se ti nelíbí princip. Ale kdyby to do principu vzal i tvůj přítel, tak by se ti možná protočily panenky kolik by ti naúčtoval. Nevím, jaké jsou nájmy u vás, já bydlím v okolí Prahy a tady by tato částka vyšla na čtvrt až půl roku. Proto píšu, že to nejsou žádné miliony, tak bych to zpětně zase tak nehrotila. Naopak se připrav na to, že pokud půjdeš do nájmu, budeš platit mnohonásobně víc.
Pokud myslíš, že vztah je rizikový, tak pak bych to vyvázání dluhu chápala. Ale zase - píšeš, že přítel ti dluh neuzná, nebo se vyjádřil nějak v tom duchu. Mám za to (nevím, možná se pletu), že s tím vyvázáním z úvěru musí souhlasit hlavně přítel. Takže kdyby byl taková sv..ně, tak s tím souhlasit nebude a ty se můžeš třeba stavět na hlavu. Nebo to fakt funguje tak, že ty se rozhodneš dál neplatit a on s tím nic neudělá? Tak to asi není, ne? On s tím musí souhlasit. Takže teď nechápu, co se teď řeší - píšeš, že řekl, že dluh neuzná. Je ochotný vyřešit úvěr a napsat ho na sebe?
Jinak vám držím palce ať to spolu vyřešíte co nejlépe! Ať to už znamená cokoliv...

thalia
31. srp 2018

@journals on s tím souhlasit musí. Nicméně bance platí jen on, ona posílá peníze jemu a ne bance. Takže přestat může kdykoliv. Ale pořád bude mít na krku tu možnost, že on přestane platit a banka půjde po ní. Řešením je jen rozumná domluva a dohoda.

marcicek84
31. srp 2018

@thalia - no jo, ale zakladatelka tohle řeší až po několika letech, tu blbost spoludlužnictví udělala před 2 roky a teď se diví, jasně, že přítel nemusí nic, do ničeho ji předtím nenutil, on vlastně kdyby ji požádal o ruku, jak ona chtěla a neřekl ji, že nechce platit IVF, tak si žije spokojeně dál a neřeší to...

biedronca
autor
31. srp 2018

@thalia
@journals tak tak, zadost o vyvázání musi napsaz, podepsat a poslat primo on.Coz ale tohle zase predpokladam, ze udela,to zase jo. Ale porad to záleží na bance, ikdyz je dostatečně bonitni.
Uznani dluhu, by bylo cca na 350 tis, a to se resi pres pravniky, tohle podepsat rozhodně nechce, byt cely prepsat na mě taky ne.
Diky bohu, ze jsem tohle vse zacala řešit uz po 2 letech, tak me to bolí min, tech 50 tos.

@journals jaky najem by po me mohl chtit, zpětně? Asi jen nerozumím...
Ja platila ty dva roky a něco , jak polovinu najmu včetně energií atd, tak i polovinu splátky na úvěr.Platila, a platím oboje.

journals
1. zář 2018

@thalia No já si právě myslím!
@biedronca Tak teď to asi nechápu já. Nejdřív píšeš, že ti dluh 350 tis. neuzná. To je dluh za co? Pak píšeš, že předpokládáš, že svolí k tomu, aby ses z úvěru vyvázala. Tak je to jak? Jsem už v tom asi trochu ztracená.
Jaký nájem po tobě může chtít zpětně? Myslím vlastně podnájem, abych byla přesná. Pokud ty po něm budeš chtít něco vrátit, tak se může stát, že on ti řekne, že podnájem zpětně vyměří třeba na 5 tis. měsíčně a bude to chtít zaplatit on po tobě. On je trochu jiný nájem a podnájem. Záleželo by, jak by se k tomu stavěl. Takže já bych nedráždila hada bosou nohou. Jiné náklady jsou vždy na vlastní bydlení a jiné na "cizí" když to tak řeknu. Jako jasně, to by už byl trochu extrém, ale kdyby jsi ho hodně naštvala, tak by asi tímto směrem mohl začít uvažovat.

martaskaaa
1. zář 2018

@journals ja to chapu tak, ze podepsat nechce ten papir na dluzny upis, ze ona ma na tom byte zavazek a zároveň podil tech 350tis, ze ma proste narok i kdyz nebude psana jako majitelka nebo v katastru. Jinak aktualne ted dává kazdy na ten uver mesice 1500kc a myslim, ac to tu nebylo psano, ze určitě zrovna tak na půl plati i poplatky (voda,elektrika..) takze nevim, proc by po ni zpětně chtel najem, pokud mu platila pulku provoznich nákladů. Nebo jsi to myselala tak, ze i k tomu by ji zpetne napocital třeba (placnu) 2 tisice mesicne za to ze tam bydlela? To by byl ale hajzl no, treba by ho to ani nenapadlo.
Ja bych to udelala asi tak, ze pokud by ji nechal vyvazat z uveru, už bych zpatky ty svoje vložené penize nechala být a neresila vraceni. Hele lepsi prijit o 50tis nebo kolik tam vložila, kdyz uz on svolí, že tam zustane sam a vyjde to, nez kdyby nesvolil a ona by 18let jeste strašila v něčem co není její. Muzu ti rict, ze je to psychicky dost narocn,.kdyz ti pak zavolaji z banky z vymahani, ze to nezaplatil a chteji to po tobe, i kdyz s tim clovekem nemas uz davno nic společného, jen dluh. Taky pak neni moc sance ziskat dalsi.uver/hypo na nove vlastní bydlení

journals
1. zář 2018

@martaskaaa Jo, tak jsem to myslela. Jako byl by hajzl, ale asi to není nic nereálného a nedivila bych se, kdyby to byl první použitý argument. Vím, že teď platí 1500 každý + energie a nájem, ale tak to je předpokládám normální, že to platí napůl. Já to spíš myslela tak, že takhle platí komplet se vším (nevím, plácnu) 5 tis. a kdyby měla jít do podnájmu, tak to bude 7 tis. tak kdyby se na to díval stejně principielně jako ona, tak je to pak dost jiná situace. Proto mi přijde trochu zcestné dokola tu psát, tak mu už splatila úvěr ve výši 50 tis. za dva roky.
Souhlasím, já bych se taky zaměřila na to, aby dovolil se ze závazku vyvázat a co bylo, to bylo a to neřešila.

marcicek84
2. zář 2018

@biedronca tak co jak dopadla domluva,domluvili jste se nakonec?

biedronca
autor
2. zář 2018

@marcicek84 Zdravim, dnes to proběhne, od rana ma akci z Airsoftu, tak jsem mu rekla, ze odpoledne jak dorazí si promluvíme, jelikžo týden čekam na nějaké jeho "vymačknutí" , ze tím ze rekl ze motorka bude až až...tak se situace ale opravdu nevyresila, protoze to není o motorce uz.
Rekl něco v tom smyslu, ze teda nasetrime, vezmeme se, nez bude dítě, a sepise se predmazelska smlouva, aby byt byl v SJM. Ale to jen naznak "mezi dvermi" , rekla jsem ze to doresime az odpoledne v klidu 🙂
Chci hlavne navrhnout to společné hospodareni, dáme peníze doma "nahromádku". Kazdému treba at zůstane nějaká koruna samozřejmě,a z té hromádky se pojede najem, poplatky, uver a bude se setrit, + nakupy. Uvidíme..

biedronca
autor
2. zář 2018

Jen holky, prosím jeste premyslim, jak presne rozložit finance, abychom hospodarili společně.Kazdému aby zbylo na "kravinky,osobní veci" stačí 1.000 nebo 2.000 Kč. ?? Zbytek obou vyplat by se dal prostě dohromady.
Nebo je lepší poměr např 80% on z vyplaty a já 60% (mam menší výdelek?) Jak to provést spravedlivě. On teda jeste potrebuje na cestu do práce. Ja ne.
Splátka,nájem, elektrina, plyn, pojištění, internet, jeho paušal '(ja nemám) nas to vychází okolo 10 tis celkově tyto provozní naklady. + navíc cca 1500Kč na dopravu jeho do práce.
On ma cca 20 tis měsícně, já 15 tis.
Poradně, jak to spravedlivě rozdelit? Stím,že ted on bude platit uvěr "sám" (splatka 3.500kč) ?pokud se vyvazu. A hlavně aby zbylo kazdy měsíc, na nasetrní případně na tu svatbu. Kdybychom se na vsem domluvili.

@marcicek84
@journals
@martaskaaa

78marcela
2. zář 2018

@biedronca
Já bych dala každému dva tisíce pro osobní útratu a zbytek společně. S tím, že z toho určíte částky na jídlo, benzín, hypo, inkaso apod a která částka se bude šetřit na svatbu, dítě atd. Taky bych se rovnou pobavila o jeho predstave svatby, tím pádem taky určila částku potřebnou k šetření a podle toho, kdy ji dosáhnete, tak termín svatby. Aby to pak nebyl z jeho strany jen "úhybný manévr, pokus o odklad času na dítě".

kristyn.g
2. zář 2018

@biedronca ahoj, nejdriv bych se domluvily na svatbě, jestli to myslite vážně ze chcete být manželé tak bych prestala resit spravedlnost, nám se hodne ulevilo jak jsme přestali řešit kdo co platí a kolik. Penize proste počítejte dohromady. U nás například manžel platí trvalé platby bydlení atd a z mého platu posilam na šetření a platím nákupy, když dojde mě nebo manželovi tak si navzajem dáme peníze a ma kartu k memu uctu. Na sporici ucet posílám maximum a kdyz nevystačí to co si nechám na uctu tak případně vyberu zpět něco ale takhle ušetříme nejvic a nehadame se..

martaskaaa
2. zář 2018

Tak vaše vydaje jsou celkove 11500 + jidlo? Kolik tak měsíčně projite? Treba vydaje i s jidlem dokupy mohou byt 15-16tis?
Celkem mate cca 35 takže vam cca 20tis zbyde na ostatni věci, coz je dost, ze kterych bych treba 10tis odlozila bokem (na tu svatbu)nebo bych to jeste rozdelila na svatbu a rezervu (na ostatni veci,kdyby se neco rozbilo apod) zbytek 10tis bych nechala na ty vaše věci jako treba ze si koupite neco na sebe, zajdete dodo kina, nekam na jidlo, popr. dárky... nevim jak často mate nejake aktivity. Jakože kazdy by si pro sebe z vyplaty nechal 5tis na tyhle utraty..pokud je neutratite,tak si zbytek date bud do kasicek svatby/rezervy nebo proste pro sebe.
To je jen priklad. Nebo at da každý 70-80% z vyplaty jak jsi psala,aby nemel pocit, že jemu zbyde stejna částka jako tobe i kdyz vydělá vic. To je o dohode.
Vsak klidne sepiš na papir takovou analyzu pro jeho predstavu, at se ti to lip vysvětluje, jake mate prijmy, vydaje a co vam zbyde. A pak rozložení toho zbytku kasička na svatbu popř.rezervu nebo tak... 😊

martaskaaa
2. zář 2018

Kdyz to tak vidim kolik vam zbyde a ze muzete davat měsíčně treba i 10tis bokem, tak mate za pul roku na svatbu našetřeno uplne v pohodě. Tak jak pak může rikat, ze na to nemáte. Spočítal to vubec někdy?

zuzineckah
2. zář 2018

@biedronca pokud se dostanete až tam, ze bude souhlasit, tak mu hlavne řekni, ty společně finance jsou nutnost (u vás zcela určite s jeho přístupem). Vysvětli mu,ze když budeš na rodičovské tak tvé příjmy budou radikálně nižší. Až to ví už teď. Podle mě nemá páru jak vás to finančně zasáhne. Trvej na tom. I na té rezervě. Jednou ji oceníte. Držím palce ať to klapne a domluvíte se jako dospělí lidé 👍

biedronca
autor
2. zář 2018

@martaskaaa No jenže on si své penízky ze sdvé vyplaty, právě tech x tisíc rozfofruje za "své kravinky a koníčky". Proto litá plno penez oknem..

biedronca
autor
2. zář 2018

@martaskaaa No na tohle jsem se práve tady ptala. Co je vlastně nejlepší a nejspravedlivější resení? Tj. kazdy at dá napr. 80% platu a zbytek mu zůstane pro své osobní věci a nebo at si oba necháme stejne tj. 1.000 - 2.000 Kč bez ohledu na to, jak ma ten druhý vysoký/nízky příjem? Jako co je spravedlivější.

biedronca
autor
2. zář 2018

@zuzineckah Ano, tohle je pro mě základ. Ted jsme jeli vse na půl, striktně. A jestli máme mít rodinu a treba si mě bude chtít vzít, jak opět naznačoval, (uvidím po rozmluvě dnes k veceru), tak chci jeste PRED TÍM VŠÍM právě už mít "společné finance, hospodaření". Abych vedela jestlli to vubec bude fungovat, jestli vse bude klapat a budeme vychazet. Bude to podmínkou, jestli se chce začít chovat zodpovědně jak odospělý zralý muž, tak ted ma možnost.

martaskaaa
2. zář 2018

@biedronca aha a kolik za mesic za ty jeho blbiny utratí? Proste bych to rozpočitala tak, aby dal z vyplaty bokem na tu svatbu, nemusite davat 10tis, ale zase by se mi nelibilo, kdyby pak 10tis vylitlo oknem za jeho blbosti a ty šetřila. Jako chapu, on si na to vydělá,ale tak nejak utracet přiměřeně. Muj ma sportovní auto a je v něm už tolika peněz, ted chce celolak za 20tis. No naštěstí uznal, že prioritni je ted miminko co se kazdym dnem narodí, chceme pristi rok na dovču pokud vše dobře pujde, potrebujeme vetsi auto (mam kratkou fabii) jinak pak setřit na malou svatbu a taky koupit dum (to je v planu ale tak za 3roky) 😂😂😂😂😂 takže cíle mame, jen ty priority jsme si museli srovnat a taky šetřit z rodicaku je blbost. On ma v prumeru 35tis, ale ja ted budu mit jen 7tis 😵

biedronca
autor
2. zář 2018

@martaskaaa Ano, je to o prioritách. Mě by zajímalo, jestli přistoupí na to společné hospodaření tj. najednou by jeho peníze byli i moje! Nooo to nevim, tady bude kamen urazu. Ale chci schválně pred detmi, pred svatbou vedet, jestli tento model může fungovat.
Napsala jsem si plánek:
výplaty dohromady PŘÍJEM 35.000 Kč
výdaje provozní cca 12.500 Kč. (splatka, najem,energie,pojištění,dopravné,paušal a internet)
ZŮSTATEK cca 22.500 Kč !!!!!!!!
Kazdy kdybyhom si nechali 2.000 kč na své osobní věci,utraty, koníčky.. tak na domácnost, jídlo, šetření, kino atd porad zbyde 18.500 kč pro dvě osoby a to jako mi příjde dost na to,aby se nasetrit dalo - na cokoliv!!

rebe
2. zář 2018

@biedronca Podle mě nejde říct, co je spravedlivé, správné nebo nejlepší. To si musí každý pár vyřešit sám, protože každý pár je v jiné situaci. Pokud má třeba jeden z partnerů finančně nákladnější koníček, mně osobně připadá fér, aby mu na ně zbývalo víc peněz. Ve smyslu, když někdo potřebuje dva krajíce chleba, aby utišil hlad, a druhému bohatě stačí jeden, není spravedlivé, když každý dostane jeden a půl. Zároveň je ale dobré, aby si muž uvědomil, že pokud opravdu budete mít dítě, ubyde jeden příjem a přibude další človíček s velkými náklady, živení rodiny bude převážně na něm a je otázka, kolik zbude na koníčky. Je dobré, aby tou dobou byl připravený na to, že to jsou peníze vás tří, co vydělává, a ne "jeho".

biedronca
autor
2. zář 2018

@rebe Ano, presně tak to chci. Jak jsem psala výše, tento model společného hospodaření chci už TED nastavit,abychom vlastně oba zjistili, jak fungujeme, jestlli to půjde a ze i jeho peníze budou "moje resp. naše".

rebe
2. zář 2018

@biedronca Ano, myslím, že je to dobrá cesta. Jen buď hodně opatrná a hodně poslouchej, tohle je pro chlapa možná větší změna než narození dítěte. Ať se necítí zatlačený do kouta, ale ať vidí, že spolu řešíte společný problém. Je v pořádku říct mu, že máš pocit, že na společné hospodaření doplácíš, ale nakonec by neměl mít pocit, že doplácí on. Peníze jsou ve vztazích největší rozbuška, tak pozor na to.

martaskaaa
2. zář 2018

@biedronca spis jde o to,aby nemel pocit,ze budes utracet JEHO penize, prostě budou vaše a nebudes je preci utracet za blbosti, ale za potreby pro vas oba..samozřejmě pokud by mel byt nějaky větší vydaj,tak ten bych probrala s nim, ze treba se neco rozbilo a je to potreba koupit... my jeste spolecny účet nemame, ale stejne se na vsem domlouvame, co si pořídíme a jestli to neni zbytečný. Ja jak jsem šetřivá,tak se mi udelalo zrovna špatně z toho, že jsme za srpen utratili 4tisice za koupaliště plus doprava 😂😂😂😂 no co už, jsme si to pred porodem jeste museli užít

biedronca
autor
2. zář 2018

@rebe NO,ale bohuzel ono to tak paradoxne opravdu bude. Jeho peníze budou i moje respektive naše, a najednou kdyz měl 10tis pro sebe cca,tak uz nebudou. Obávám se, ze bude to brát tak, ze šahám na "jeho" peníze, protože ono ve výsledku to tak bude. Ale on šahat bude i na ty moje, budou prostě naše.
Je to změna, a velka. Tohodle se bojím, z jeho strany. Ted si mohl utrácet za co chtěl, a ja ani nevím co vse si kupoval, kam ty peníze dával.... ted budu mít prehled o vsem. To se mu zamlouvat nebude...

rebe
2. zář 2018

@biedronca Jak píšu, každý to má jinak. My s mužem bereme všechny peníze jako naše společné, ale ani jeden nemáme a nechceme mít přehled o všech výdajích toho druhého. Každý máme svůj účet a právo disponovat s penězi naprosto dle svého uvážení. Také by se mi nezamlouvalo, kdyby můj muž věděl o každé koruně, kterou utratím – i když mu o tom stejně pokaždé řeknu...

biedronca
autor
2. zář 2018

@rebe Takže vy nehospodaříte společně? Kdyz nemáte a nechcete mít prehled o výdajích toho druhého?
ano, ja uplně chapu a beru,že kazdy si ty penízky vydelěla svou vlastní silou a tak proč by si je nemohl utrácet dle svého uvaázení. Jo, to ano.

rebe
2. zář 2018

@biedronca Máme každý svůj účet. Manžel mi každý měsíc posílá částku, o kterou jsem si řekla a která mi stačí na provoz domácnosti i na moje útraty. Když potřebuju další peníze, pošle mi další nebo vybere hotovost. Když naopak schází peníze jemu a já mám na účtu víc, pošlu je já jemu. Z těchto peněz platíme každý to, co je potřeba a co uznáme za vhodné. Třeba potraviny nebo drogerii nakupujeme oba, podle toho, kdo má zrovna cestu kolem obchodu - většinou já dělám velké nákupy a on dokupuje to, co je aktuálně potřeba. Ale třeba o tom, kolik utratím za oblečení pro děti nebo kolikrát on jde po práci na pivo, navzájem přehled nemáme. s nákupy se vždy pochlubím, ale sumy ho nezajímají, stejně tak já nechávám na něm, kolik utratí za svůj volný čas.

marion2017
2. zář 2018

@biedronca přečetla jsem si celou diskusi a nestacim se divit. Neber v tom nic osobního, ale par mých postřehů: já např. narozdíl od ostatních chápu,ze některé věci ti nedocházely,jelikož jste spolu začali mladí a s jinými představami a očekávaními, která se mohla v průběhu změnit a nad některými věcmi taky člověk mavne rukou. Ve 20 se ve vztahu mi i a rodina neplánuje, např. Ale co nepochopím, ze po tom všem, co jste teď řešili a jak se choval a vyjadřoval o zásadních životních postojích, s nim chceš zůstat. Myslím, ze to neni dobře řešení. Dal bych rekla, ze to finanční vyrovnání by bylo dobrým řešením pouze v případě, ze od něho odejde: ad a mi přijde, ze jste jak nájemce a pronajímatel a ne partneři. Pokud spolu chcete, ideálním řešením by bylo úvěr přeuverovat tak, abyste v ne figurovali oba dva jako majitele bytu; když se pak rozejdete, bylo by to půl na půl i s tím, ze hodnota bytu roste a vy platíte minimum. Jak jsi psala o tom šíleném zadlužení, tak jsem se upřímně zasmala (my si brali úvěr 3 mio, SPL. 16 a vlastní prostředky 1 mil a tady je to běžné). Také platíte minimum, takže v tomto modelu odejdes, nebudeš mít nic a budeš začínat od znova s tím, ze bydlení a jeho pořízení bude opět dražší a méně dostupné.Vas “kamarád” Vám fakt nepomohl, z Vašich platu Vám mohl poradit lépe, 400 tis na 20 let se fakt nebere a překvapuje mne, ze Vás to min. nenarazilo. A ze Vás chlacholi, ze pro Vás to udělal zdarma je blbost, on dostane provizi jinde a čím nevyhodnejsi úvěr udělá, tím pro nej lépe. A co se týká té celkové Fin. situace, tak musím říct, ze mate jackpot v podobě ultra levného bydlení, což Vám dává obrovský prostor pro financování dalších věci. A tak jsem velmi překvapena z toho, ze nemáte nic nasetreno a neměli jste, krom 50 tis na stavebku. Ty sice říkáš, ze on utrácí za jeho blbosti a nemá nic, kam ale šly tvé peníze, když z 15 tis zaplatíš 1500 bydlení + cca 600 poplatky? Za 9 let vás nikdy nenapadlo šetřit? Na tak malé výdaje mate relativně dost peněz. 35 tis,ze který h nic nezbyde, tak jak by to bylo, když byste měli 27 tis a výdaje za dítě navíc? A bez rezervy, případně ještě s vidinou investice do IVF? Pokud ses rozhodla s tímto chlapem zůstat, OK. Ale dle mého byste tedy měli začít jinak (s tím bytem jsem ti topsala) a měli byste tvořit rezervu. Např. si nechat každy svůj účet, sepsat výdaje a odečíst od příjmu a co zbyde, tak část odeslat na spořící účet a část si nechat pro své výdaje, které by se neprosetrovaly, částka by vycházela z aktuální situace. Až budeš na RD, tak neusetris, naopak, budeš rada,když budeš mít kam sáhnout. Určitě držím palce a zajímá me, jak to vyřešíte.

marion2017
2. zář 2018

@marion2017 neprosetrovali - a pardon za chyby...

Strana