icon

Jak se stát samostatnou matkou bez neustálé rady od mámy?

20. pro 2021

Ahoj maminky,,jsem maminkou 14 měsíční dcerky, otec nebyl náhle připravený, tak jsme se rozešli když jsem byla ve 4. měsíci. Bydlíme samy spolu v garsonce. Jsem na RP, dostávám příspěvek na bydlení a malou + mi platí ten ** alimenty (alespoň něco, nechtěl vubec) Mám velmi dobrý vztah s mamkou a sestrou, vždy když něco chceme buď koupit, probrat hned si voláme a radíme se o všem. Voláme si každý den nebo si píšeme, vidíme se taky docela často, ale už mě mama docela vytáčí, vím, že si za to mohu sama, říkám ji moc informaci a pak nejsem proste “samostatná” ale já nevím, jak se “osamostatnit” a řešit věci už sama za sebe, jak jsem sama, tak se prostě s ní chci furt radit, ale přijde mi ze nic nechápe 🙄 Tuhle byla řec o botách, říkám “musím koupit Mišce boty, ale není moc 1400,- za ne? “ a ona no jako když na to nemám, tak bych je nebrala, mají hezke od Loapu, říkám ji “ale ona potřebuje boty na první chození, ty proste hold dražší jsou, nebudu ji ničit nohu nějakými šunty” takže z toho byla obrovská hádka, že za ni takový boty nebyly a taky nemá zdeformované nohy, atd. No, stejně jsem ji je vzala od paní Frodda a za slušnou kačku, ta je úplně vytočená. Finance na tom nejsem úplně nejlépe, ale dcera má vše, já taky, máme co jist a ona je na prvním miste. Třeba když neplatim boty, tak mi zbyde 500,- a druhý den už mi přijde vyplata, proste vždy vyjdu, mám baliky plen, léky, vše.. nestrádá malá. Ale dnes mi přišlo od majitele, že mám opět nedoplatek a to v tom bytě nic neděláme.. říkala jsem, ze ho zaplatim a chci proste jít už do většího (zvýší se mi i příspěvek) tudíž na tom byta nebudu..A ta zase chytrá jak radio, ze jako se ten nedoplatek bude řešit a ze proste mi to socialka neproplati (ano proplatí, už to udělala) a ona ne, proste musí mít svoji pravdu a všude byla, všechno zná. Člověk ji nesmí rict pravdu, jinak se naštve. Teď má nového přítele, říkám “tobě se to strašně lehce říká, když mas přítele a vše platí, místo toho aby jsi mě trosku podpořila, mě akorát pridavas” a ona? Ze mysli do budoucna, co když tu nebude.. říkám to je úžasný, jste spolu chvíli a už myslíš na jeho smrt nebo co, zij teď a tady. Ona ze ne, ze musí spoléhat jen na sebe, samozřejmě se ji to lehce říká, když ji vše platí on. No proste nepochopim. 🙄 Jsem už tak vyrizena z ni, ze si to pak chci vylit, ale nemůžu na malé.. tak si dam cokoladu 😂 ale už mě proste štve a štve a už nemůžu! 😔 Jsem já ta špatná nebo co dělám blbě, ze je taková.. ona musí mít pravdu za každou cenu, když něčemu nerozumi, automaticky to je špatně.. říkám ji, teď jsem si zrušila kontokorent, Prodám hodinky stejně je nenosím a dostanu se do plusu a ona jako cože, co to je ty jako nebudeš v plusu, no jsem z ni na prášky.. nejhorší je, ze ji mám rada ano, ale mám pocit, ze ji furt potrebuju, aby mi radila, vždy jsem vše řešila s přítelem.. teď nic a proto s ni.. ale proste chci si dělat vše dle sebe… “chci malé koupit tyto boty, tak ji je proste koupím” atd.. a neee volat a co myslíš, mám nemám? Když na mě hned vylitne.. sestra to řekne třeba hezky “ pokud je potřebuje a není to zbytečný výdaj přes tvůj rozpočet, vezmi je” ale mama? Nic, lepší proste vzít asi od Vietnamců obyc kecky🙄 nic nrchape..

Můžete mi prosím poradit co dělat? Jak byt proste ta ženská, která vše zvládá sama? Jestli mi rozumíte..

Moc děkuji, kdo jste to dočetl až sem, moc si toho vážím..
Za veškeré odpovědi budu vdecna.. děkuji moc

hojda
20. pro 2021

Já tomu nějak nerozumím. V jedné větě píšeš, že peníze máš a v druhé problém s nedoplatkem a prodáváš hodinky. Podle mě máš problémy v oblasti financí a nemáš tuto oblast správně nastavenou (když peníze jsou, tak se utratí a to je bohužel špatně).

autor
20. pro 2021

@hojda Má chyba, ten nedoplatek je kolem 2000,- což já mám do plusu jen tu 500,- tudíž chci prodat ty hodinky, abych ho doplatila.. takhle lepší?😔

hojda
20. pro 2021

Tady nejde o ty hodinky a nedoplatek, ale o to celkové pojetí financí. https://chytrakasicka.cz/

autor
20. pro 2021

@hojda Dobře, děkuji moc.

gryfis
20. pro 2021

za mě.. jsem z toho pochopila, že jste finančně negramotná ,, a řekla bych, že 1400,- za boty, v situaci, ve které jste.. je hodně..

pampeliska1313
20. pro 2021

Chce to srovnat si priority i ohledně mamky. Chápu, moje matka je podobná povaha, všechno zná, ví nejlíp, hromada nevyžádaných rad, ale je to máma a taky mám tendenci s ni všechno řešit, i když mě často pak přesvědčuje o hloupostech, jen aby měla pravdu.. už to ale vypoustim často. Nicméně, vím, že bych se taky snažila sehnat lepší boty, aby se nenicila dítěti noha, moje máma vždycky kupovala věci u Vietnamce, včetně bot a mám v necelých třiceti rozpadlou klenbu a vyjma sportovních bot jiný neseženu, protože tam buď nezvládnu dát nohu (takže třeba baleriny jsou úplně mimo, i když se mi líbí) nebo mě tam noha bolí, i s vložkou. Takže bych se podívala proste buď v bazarech po nějaký lepší značce, nebo hold vybrat to nejlepší v rámci financí, který mate k dispozici, abyste nesla do minusu. Urovnejte si v sobě, jak mamce podate informace a pokud vůbec. Respektive - vím, ze na něco bude nadávat, nebo bude mít “lepší řešení” který Vám ale nevyhovuje - tak hold to buď udělám po svým a nekomentuju to, ale musím vyjít s penezma, nebo se poradím, ale počítám s tím kam se hovor muže dostat a ze buď si z toho opravdu něco vezmu (protože někdy mají mamky pravdu, i ta moje a Vaše) nebo si z toho nic nevezmu, ale snažím se vyhnout hádce a udělám to po svým.Pokud to můžete řešit se setrou, která je klidnější a zda se Vám rozumnější, řešila bych ty věci s ni a třeba pak s mamkou, pokud vůbec. Popřípadě, ideální by asi bylo si třeba domluvit hlídání/dětskou skupinu nebo něco, kdy můžete aspoň na nějaký dny do práce, něco si přivydělat a tohle už neřešit.

levandule85
20. pro 2021

Ale pises, ze uz ti to socialka proplatila, ne? Asi bych se nesnazila dluhy resit rozprodavanim veci.. zkus, i kdyz je to verim tezke, kazdy mesic neco malo odlozit, at ti pro takove pripady zustane nejaka “vata”. Mame se sverujes, protoze ocekavas, ze ti pomuze, treba i finance? A dela to? Pokud ti nepomuze a jen te poucuje, asi bych se zkusila postavit vice na vlastni nohy a zacit ji informace nepodavat vsechny, tim vas vztah nebude takovy “neusporadany” 🤷‍♀️

autor
20. pro 2021

@pampeliska1313
@levandule85
K těm botám, to jsem psala i v příspěvku, že jsem je nevzala za tu cenu, ale koupila od milé paní a levně.
Teď ke zbytku, moc děkuji holky za odpovědi. Jste moc milé. Co se týče matky, ne.. ta jen remcá😔
Já právě vůbec nevím jak se “postavit “ na vlastní nohy a neresit s ni každý prd 😔

radkazenklava
Autor odpověď smazal
radkazenklava
20. pro 2021

Nemáš nějakou kamarádku, se kterou bys tohle probrala? Nemusela bys to pak řešit s mamkou...třeba to nemyslí zle...ale je jiná generace...má jiné názory...vyslechni jí a zařid se podle sebe. Jinou řadu asi nemám.

zelenaesmolda
20. pro 2021

Prestala bych s ni resit kazdy prd a budes mit klid.

autor
20. pro 2021

@radkazenklava
@zelenaesmolda
To je pravda holky, děkuji moc❤️

eviicka
20. pro 2021

@radkazenklava přesně to mě taky napadlo, takovéhle věci jako boty a všechno kolem dětí apod. je ideální řešit s kamarádkami, ideálně co mají podobně staré děti.

autor
20. pro 2021

@eviicka Mám kamarádku, která děti nemá, ale vše naprosto chápe.. ale pak mám jednu, která děti má a vůbec to nechápe🤔 s malou si nehraje, prikrmy nedává, vůbec se nestara, neresi to.. boty taky ne, proste nevím 😔
Proberu to s tou kamarádkou..

veronicka89
20. pro 2021

Přestaň se všema furt něco probírat.
Sedni si a řekni si co ty chceš...
Nejde o to že ti zbyde 500
Jde o to jak to celé vedeš...

Přijde mi že nejsi zvyklá vůbec zacházet s penezma ..

Vydělávala jsi někdy peníze a téma pak platila nájem jídlo apod ? Sama?

Přijde mi že jsi zvyklá jen na peníze čekat...

Myslím že člověk potřebuje k životu fakt málo věcí a blikající šunty co vydrží měsíc dečka fakt nepotřebují ( problém co to mají většinou podobne s penezma jako ty)

Nemyslím to špatně jsi šikovná že zvládáš malou...a že neživorite....

Mamku vůbec neřeš sejdete se až se na ni budeš těšit 🙂
Zavolej až budeš o její řadu stát...bavte se o hezkých věcech...a neptej se jí na rady...žije jinak byla vychovaná v jiné době...nemá malé dítě teď...

journals
20. pro 2021

Jestli ti zbyva 500,- tak vetsi bydleni ted rozhodne neni priorita. Naopak je silenost hledat vetsi byt kdyz vychazis s nulou. 500,- opravdu neni rezerva.
Klobouk dolu ze to cele zvladas, ale nenech se ukolebat tim ze je rezerva. To moc neni. Staci jedna nemoc a nakup v lekarne, neco se rozbije, pokazi a tezce nevychazis. Do vetsiho fakt ne.

gracinka7
20. pro 2021

Já jsem měla celkem problém to dočíst a pochopit, o co vlastně jde. Vždyť je to pořád: ona řekla a já na to 🤦 Strašně zdlouhavé a pořád řešíš to samé.
Už jsi dospělá, dělej si věci po svém, nemusíš se nikomu zpovídat. Může ti poradit, ale je jen na tobě, jak s tou radou naložíš. Už nejsi malá holka.

michaela666
21. pro 2021

Tuším už jsem jeden tvůj stejný příspěvek četla nedávno. Přestřihni pupeční šňůru s mámou, ona tvůj život žít nebude. Musíš se postavit na vlastní nohy. Na svěřování si najdi kamarádky, protože v tomhle s mámou za jedno nikdy nebudete.
Stěhování do většího je největší blbost. Argument, že ti zvýší příspěvek na bydlení, takže to bude v pohodě vypovídá o tom, že opravdu neumíš hospodařit s penězi. Pokud máš nedoplatky, zvedni si zálohy nebo každý měsíc odkládej do obálky 200 pro tyto případy. Ceny energií letí nahoru a ty se chceš stěhovat do většího? Budeš v zimě vytápět víc místností, takže budeš mít větší zálohy nebo ještě větší nedoplatky. A říct si, že sociálka mi to zaplatí? Tobě nevadí žít pořád s nataženou rukou a čekat kdo ti co dá? Sama musíš vědět, že to není řešení na celý život. Promiň, ale takhle snad uvažuje jiná menšina v naší republice.

autor
21. pro 2021

@veronicka89 Tak to ti jenom přijde no. Od 16 cti brigáda, v 18 cti práce a škola + jsem živila nemocnou mamku. A pak už jenom práce. Jinak bych neměla nárok ani na mateřskou, opravdu na peníze nečekám, vždy jsem si na vše musela vydelat sama!

autor
21. pro 2021

@veronicka89 Ještě chci podotknout, že od 18 cti bydlím sama a do toho jsem chodila do školy, pracovala, platila sama najem, cesty, jídla a starala se o mamku ;)

autor
21. pro 2021

@michaela666 Můj příspěvek to určitě nebyl, mám jen tento první.
Jinak děkuji za odpověď.

autor
21. pro 2021

Všem děkuji za odpovědi a reakce, jak se někdo ptal, co vlastně od příspěvku teda chci a čekám. To co jsem psala na konci. Ne o financích, ale o tom, jak to proste utnout s mamkou a jak se “osamostatnit” od ni.
@radkazenklava to napsala skvěle a vim třeba co už udělat.

mourovatakocka
21. pro 2021

Nebudu řešit finance. Pokud jde o mamku, oplatilo se mi říkat co nejméně informací. Čím míň ví, tím míň věcí je "špatně". Na povídání si najdi kamarádku. Já mám taky nějaké trable s mámou, muž kulantně říká, že mě rodina nerespektuje jako matku, ale obecně opravdu platí jediné - cokoliv řekneš, může být použito proti tobě. Takže kontroverze typu peníze s ní neřeš, neběhej za ní d každou prkotinou a ono to přijde ❤️

autor
21. pro 2021

@mourovatakocka Strašně moc děkuji za krásnou odpověď ❤️ Moc si toho vážím, určitě tak učiním.❤️🙏🏻

ekou
21. pro 2021

Jako nevím a s maminkou jste řešila zda máte otěhotnět?
Pokud nechcete mít nervy z matky, tak s ní neřeste každou věc...

autor
21. pro 2021

@ekou To ne, to máte naprostou pravdu😔

ekou
21. pro 2021

Už sama jste matka, tak je potřeba se pochlapit a neřešit vše se svou matkou.