Jak vyřešit problémové situace ve vztahu a komunikaci?
I přes to, že teď v sobě moc sil nemám, přeji všem čtenářům co nejvíce sil při řešení různých situací. Chtěl bych se vám svěřit se svým příběhem a tak nějak vám dát nahlédnout do mé hlavy, s tím, že mě pak budou zajímat vaše názory.
Asi půl roku po rozchodu jsem poznal holčinu. Cítil jsem, že ještě nejsem úplně připravený na nový vztah, ale něco mě k ní táhlo. Už na prvním rande byla strašně zajímavá ohledně toho, jak by si představovala vztah. Po dalších randech jsem zjistil, že i když se necítím úplně připravený, byla by velká chyba ji nechat odejít. A tak jsem do toho šel, ale vysvětlil jsem jí svou situaci, že potřebuji pomalejší začátek.
V průběhu vztahu chtěla od začátku hodně pusinek, hodně ujišťování, hodně kontaktu. Zpočátku mi to bylo, nechci říct úplně nepříjemné, ale nenapadá mě mírnější slovo. Po nějaké době mi oponovala, že takhle vztah nechce, že je to pro ni málo, že chce prostě víc, že se nechce omezovat v tom, kdy mi může nebo nemůže dát pusu, že mě chce pusinkovat pořád. Naštěstí to bylo v době, kdy už jsem byl v pohodě, a řekl jsem jí, že už chci vlastně to samé. A vztah nabral na obrátkách.
Chtěla se hned sestěhovat, já taky, ale měl jsem novou práci, kde jsem se potřeboval dobře zaučit, a kdyby to vyšlo, mohl bych tu práci dělat i u ní ve městě, takže jsem stěhování odsunul na léto, abych zároveň stihl všechno doplatit, něco vydělat navíc atd. Měl jsem velice těžký začátek v práci a finančně se to podepsalo. Nicméně to chápala a těšila se na léto. Mezitím se stalo ještě hodně průšvihů – bouračka, rozbitá drahá součástka na autě, dluhy na sociálním a zdravotním, které jsem si vyžádal, abych to doplatil a měl čistý štít, drahá operace pejska, úmrtí dvou štěňátek. A to není vše – prostě to byl náročný rok, ale zvládl jsem to s grácií a u přítelkyně jsem viděl, že drží, že je při mně, že mě podporuje. Řekl jsem si: „Ty vole, tak já si tady celý rok zažívám fakt bídu a ona je furt při mně. Boží ženská.“
Jakmile jsem se zahojil, začal jsem šetřit, a protože jsem byl přesvědčený, že je ta pravá, šetřil jsem nejen na stěhování, ale rovnou i na snubní prstýnek, protože jsem měl jasno. Atraktivní, rozumná, stejné zájmy, stejně vybíravá v jídle, rozumí si s mojí rodinou a já s její, když byl nějaký problém, chtěla to řešit, bála se o mě, starala se hezky, často naznačovala, že o mě nechce přijít a měla obavy, že si to někdy rozmyslím. Při tématu "rozchod" říkala, že dává šance, a i kdyby udělala nějaký průšvih, chtěla by mi to potom aspoň nějak vysvětlit. Prostě za mě splňuje vše, co od ženy do života chci, a tak jsem ten snubák sehnal a na naše první výročí jsem ji chtěl požádat o ruku.
Bohužel, tři dny před výročím přestala být z ničeho nic komunikativní. Intuice mi řekla, že se něco děje, a tak jsem se zeptal. Odpověď byla, že ano, že se něco děje a že mi to říká celý rok. Neváhal jsem a vyrazil za ní, abych nejel s prázdnou, vzal jsem s sebou pro ni dárek – kámen vybroušený do tvaru srdce, který jsem vyráběl už nějakou dobu. Po příjezdu mi řekla, že jí už došla trpělivost, že jsem nezodpovědný, pohodlný, že se bojí, že bych jí doma nepomáhal, že ji to prostě nebaví. Reagoval jsem, že chápu, že ji to takhle nebaví, ale jestli chce, urychlím stěhování a už to bude všechno tak, jak si přála, a že cokoliv ji trápí, to prostě vyřeším, protože mi za to stojí. Nepomohlo to a ukončila to. Celé to oplakala, omlouvala se, bylo i objímání, líbačka. Nepřišlo mi, že by to opravdu chtěla ukončit.
Byl to vztah na dálku a cesta byla dlouhá, 200 km. Nebyl jsem úplně ready zase řídit 200 km domů v tomto stavu, tak jsem poprosil, jestli bych mohl aspoň přespat na gauči, a na to mi řekla, že by teď radši byla sama. To vám byl „bezva“ výlet domů v 11 večer, 200 km. Situaci jsem nechal pár dní bezeslova uležet, ale byl jsem překvapený, že ani nenapsala, jak jsem dorazil.
Za těch pár dní jsem jí napsal, že mám několik věcí na srdci, ale nevím, jestli ji to zajímá. Druhý den napsala, že poslouchá. Tak jsem zavolal. Volali jsme si celkem hodinu, nic moc jsem neřešil, ale na závěr jsem nabídl, jestli by se nechtěla vidět a promluvit si o tom. Nechtěla. Asi za deset dní jsem jí zkusil znovu zavolat a nezvedla to. Napsal jsem jí, že bych si s ní opravdu přál promluvit, protože mi na ní záleží. Odpověď byla, že jí akorát útočím na city a snažím se ji manipulovat. To mě dost zabolelo. Vlastně celou tu situaci psychicky nezvládám.
Začal jsem přemýšlet, co s tím, že ve mně najednou vidí úplně někoho jiného. Vyrobil jsem další srdce, tentokrát ze dřeva, s nápisem „Nezvorám to, lásko“. Vytiskl jsem společné fotky, vyrobil jsem kupony, jako že umyji auto, nádobí, masáž, snídaně do postele a hlavně „potřebuji si promluvit, něco mě trápí“ atd. Kuponů bylo celkem 40, použil jsem hezký papír, pěkně svázané, dal jsem si záležet. Napsal dopis, ze kterého se nakonec stala písnička – ta umělá inteligence je fakt hustá, moc dobrý song. Koupil jsem její oblíbené dobroty, koupil kytici a všechny tyhle věci jsem vzal a dal do trezoru. Napsal jsem nový dopis, kde jsem popsal celý svůj rok, co pro mě znamená ona, co pro mě znamená náš vztah, a jel jsem jí to odvézt domů. Chtěl jsem to tam jen nechat a jet pryč, bohužel mě zahlédla a vznikla z toho scéna. Pak jsem jel domů a byl jsem mnohem klidnější (po cestě tam jsem měl puls 150, hodinky na mě furt křičely), říkal jsem si, že tohle je opravdu velké gesto a že tomu přece nemůže odolat.
Bylo to moje mistrovské dílo, které jsem chtěl nechat působit a čekat, až se ozve sama. Byl jsem tak rozhodnutý. Za dva dny mi napsala její kamarádka, ať se na to vykašlu, že to přeháním. Tak jsem se ptal, co jsem zase provedl, a řekla mi, že Aničce napsala moje babička... o tom jsem já nic nevěděl. Kamarádce jsem se to snažil nějak vysvětlit, ale byla akorát víc a víc naštvaná, debatu ukončila sama docela rázně. Takže další problém na světě. Dobře, nějakou dobu jsem to zase nechal být a pak psal ex-přítelkyni nějaké vysvětlení a omluvil jsem se za babičku taky. Řekl jsem, že respektuji její rozhodnutí a v životě bych si neodpustil, kdybych se nesnažil to dát do pořádku. Na to mi odepsala, že kdybych ji tolik nebombardoval, tak by se třeba i sešla. Řekl jsem jí na to, že existují důvody (prsten), proč se tak snažím, proč nevydržím v klidu a proč si s ní chci opravdu promluvit, ale že tedy doufám, že platí to, co řekla, a nechávám to být.
Za týden dávala na TikTok video, že holky chtějí vidět úsilí. Na základě toho jsem přemýšlel, jak jí beze slov ukázat úsilí, a tak jsem jí přes kosik.cz poslal její oblíbenou zmrzlinu a kytici. Reakce byla, že jestli to udělám ještě jednou, bude to řešit s policií. To mě zasáhlo natolik, že mě mamka vezla na psychiatrickou ambulanci, protože jsem nebyl schopný dýchat, jen jsem bulel jak malá holka a lapal po dechu.
Teď už jsou to dva týdny. Anička má zrovna dovolenou, na kterou jsme se těšili já i ona, a tak jsem jí včera stručně napsal, že ve středu jedu k moři. Jestli mě chceš dál nenávidět, tak tohle ignoruj, jestli ne, tak si zabal a jedeme. Reakce byla blok na sociální síti. Tak já už nevím, co dělat. Jsem velice kreativní, ale cokoliv jsem zkusil, bylo bráno velice negativně. Vidí ve mně nepřítele, soupeře. Proč? Opravdu to tak přeháním? Jak ji může napadnout policie? Já bych jí nikdy neublížil ani nevyhrožoval. Od samého začátku jediné, co chci a co si přeji, je to vysvětlit. Chci tak moc?
@rickovo Holky se ti tady snaží ukázat pohled z druhé strany, ale ty to pořád nepobíráš. Chápu, že to považovala za citové vydírání, brala bych to tak taky. I nám tady brnkáš na citovou strunu - sražená srnka, pejsek, štěnátka, babička. Děláš ze sebe chudáčka, který musel jet 200 km v 11 hodin večer. To je vtip?
Pak se pochválíš, jak seš skvělej, co všechno jsi vymyslel a ji vyhejtuješ, jak to neocenila. No, já bych to taky neocenila, naopak. Nemám ráda taková gesta, obzvlášť po rozchodu.
Divíš se, že s tebou už nechce mluvit? To má ze sebe nechat dělat bezcitnou fůrii, kvůli které nespíš, nejíš, jezdíš v noci atd.? Ona tě do toho přece nenutí.
Chápu, že se snažíš to pochopit, že se snažíš její rozhodnutí zvrátit, ale moc jsi tlačil na pilu. Akceptuj její rozhodnutí a pracuj na tom, aby ses s ním vyrovnal sám. Jí už nekontaktuj, nebo to jen zhoršíš. Pokud s tebou bude chtít navázat kontakt, udělá to sama.
Řekla, že se s tebou možná sejde, že uvidí - tedy dvě možnosti ANO a NE. Vybrala si NE, že má jiné plány. Takže dopis, sladkost, kupóny, kytka, cesta, to už vše je navíc.
Shrnu to: jsem přesvědčený, že se rozešla na základě nedorozumění. Pak jsem bohužel tlačil na pilu, protože sama neřeže, a já bych si neodpustil, kdybych nedal najevo úsilí, ale bohužel tím to dodělal. To se fakt nedá taková situace nějak podchytit? A musí skočit hezký pár kvůli domněnkám?
@rickovo Já umím číst 😉 A taky vím, že když dva vypráví tentýž příběh, nikdy ho nevypráví stejně. Nikdo z nás to tady nevyluští, protože to neslyšel z druhé strany a nezná vás. Promítáme do náhledu své životní zkušenosti. A protože si očividně nerozumíme, tak to napíšu ještě jednou: nejlíp uděláš, když ji přestaneš uhánět a dáš jí prostor. Když tě bude chtít kontaktovat, tak to udělá sama!
@rickovo Tak teoreticky to funguje tak, ze kdybys ji prestal kontaktovat a nasel si nejakou jinou - a udelal to tak, aby se to dozvedela, tedy to, ze mas jinou - tak v zavistlosti na velikosti jejiho ega by ji to mohlo vehnat zpet do tve naruce. Neni vetsiho afrodiziaka nez to, kdyz toho, kteryho jsem odmitla, klofne jina a potencialne lepsi. V jejich ocich by tvoje atraktivita vyletela do zavratnych vysin. A kdyby ta nova byla o dost hezci, tak mas uspech temer zarucen. Maloktera zena totiz zvladne bez ztraty kyticky to, ze ten, ktery o ni tak vehementne usiloval, odkracel stredem a vzapeti si nasel lepsi. Ale pisu, ze je to TEMER zaruceno proste proto, ze je k tomu potreba, aby v ni zbylo aspon trosicku zajmu. Protoze kde nic neni, ani smrt nebere.
@budouci_maminka Jo jo 😀 Hele, ja zamlada delavala kvuli chlapum psi kusy...pamatuju, ze kolem roku leta pane cca 2010 me bez vysvetleni nechal jeden, se kterym jsem tehdy randila. Strasne me to ranilo, a tak jsem vymyslela pomstu 😀 Facebook byl jeste v plenkach, a ja jsem si vymenila profilovku za novou, na ktere jsem byla s poradnym alfa samcem 😀 Poprosila jsem kolegu v praci, ktery umel s Photoshopem, aby na mou nejhezci fotku pridelal tohohle borce (coz byla fotka nejakyho modela stazena z internetu a trochu upravena, aby to nevypadalo napadne). Kolega si asi myslel buh vi co, ale udelal to a ja jenom bezeslova vymenila profilovku na FB a cekala, kdyz se ten muj ex chytne. Chytl se rychle; zacal mi vypisovat, ze pry kdo to je a jestli spolu chodime atd 😀 Chtel se sejit (coz jsem odmitla), nebo alespon mi chtel zavolat. S tim jsem veeeelmi laxne souhlasila. Ve stanoveny cas jsem na PC v pozadi pustila video z Youtube s hlasy z rusne restaurace (proste jsem na YT nasla nejaka videa nazvana 'Party background noise' nebo tak, uz nevim). Kdyz zavolal, pustila jsem to video na plny koule a prekvapene mu rikala neco jako 'Promin, uplne jsem zapomnela, ze budes volat. Nemuzu ted mluvit, jsem na party. Tak ahoj' a zavesila 😀 Chlapec byl v soku, mela jsem milion zmeskanych hovoru, psal mi zpravy jak smyslu zbaveny 😀 Proste jeho ego neuneslo, ze bych misto truchleni z rozchodu mela novyho borce a hned takovyho samce a ze si chodim po vecircich 😀 Fungovalo to dokonale. Chlapec vubec neunesl, ze jsem se z rozchodu otrepala a nasla si lepsiho. Dodnes nevi, jak to ve skutecnosti bylo a ze jsem to jen fingovala. Ale ja ho nechtela zpatky, jenom jsem se mu chtela pomstit a pomsta to byla fakt sladka! Moje sebevedomi se jen tetelilo, kdyz jsem videla, jak sili z toho, ze nevedel, kdo je ten muj novy objev 😀 Jooo, to byly casy za svobodna 😀 Dnes uz bych kvuli chlapovi takovy tyjatry nedelala, ani by me nehlo, ale zamlada jsem delala vselijaky veci 😀
@zanett no ja se po rozchodu s ex brzy nastehovala k novymu. A kdyz mi ex asi po mesici volal ze mi teda milostive veze ty boty na snowboard co mi nevratil a ze teda jestli budu za hodinu u sebe doma v bytě, tak jsem mu odpovedela ze doma jsem ale na jine adrese tak mi zavesil a pak mi jen poslal zpravu ze mi ty snw boty hodil do popelnice 😀 jsem si dovolila moc, panu milionari rict ze uz s nim nebudu a pak si jeste najit jineho, to rozdychaval zpusobem, ze si nasel moji viziualni dvojnici a do par mesicu ji radsi oplodnil, nez aby riskoval, ze by mu taky neutekla 🙂)
@budouci_maminka jo, je to sileny jak nekteri neunesou, ze je kratce po rozchodu nahradil nekdo jiny a lepsi 😁
@zanett jeste vetsi prdel je kdyz je vymenis za nekoho kdo prave v jejich ocich ani lepsi neni protoze ma treba jine hodnoty ktere oni nikdy neuznavali 🤠
Tak prve jsem pomalu zhejtovanej, že vlastně manipuluju atd., a pak radíte intriky, ačkoliv chápu, že to může být účinný... Jenže kdybych si našel jinou a mělo to účinek, tak to někdo odnese. Když bych si vytvořil imaginární přítelkyni a mělo to účinek, tak v podstatě na základě lži. Možná bych se mohl s nějakou domluvit, ale stejně mi to přijde dost divný, když mi jde pouze o to, aby zkusila pochopit mojí situaci a já její... Ne aby to zahazovala. Já bych ideálně měl představu třeba takovou, že bych koupil polštáře, jel bych za ní a uspořádal polštářovou bitku, a až by se vybouřila a dala mi pořádně do držky, tak by třeba chtěla mluvit, ne? něco takového bych rád..
@rickovo nedělej to, nemanipuluj. To je vkládání energie zase hlavně do ní a toho aby se chytla.
Už vypnu mozek, vymýšlíš zas další blbosti, viz polštářová bitva 🤦♀️
Už se k ní fakt necpi. Tvoje hodnota tím u ní neskutečně klesá.
Zaměř energii NA SEBE a na svůj nový život BEZ NÍ.
Smiř se že tady je konečná, byť ne dle tvých představ.
A možná si přestaň slečnu a váš vztah tolik idealizovat 🤷♀️
@rickovo Hele, vztah na vzdálenost 200 km je prostě na houby. Pokud jste rok táhli vztah na vzdálenost 200 km, tak jste fakt dobří. Mně se rozpadl tuším mnohem dřív. Nejsou tam možnosti si vyříkat problémy, fázi největší zamilovanosti prožívá v podstatě každý sám, chvíli se vidíte a pak zase nevidíte. Když je něco třeba řešit, musíte týden počkat, než se to dá vyřešit. Pokud to řešíš po telefonu, ani nevíš, zda všemu dobře rozumíš.
Takže ve své podstatě stačí, že potkáš někoho, kdo je blíž a jiskra přeskočí. A zase - na dálku ani nevidíš, že ten druhý tam "někoho má" a vůbec se rozhoduje, zda toho či toho druhého - protože přes týden tam ani nejsi, abys věděl, že spolu zašli na kafe, povídali si, potkali se na tenise, chodí spolu každý týden do posilovny...
Hej promiň ale připomínás mi myho bývalého KAMARADA kterej se choval stejně jak ty, a po mým dalším odmítnutí vztahu s ním ( mimochodem všude tvrdil že spolu chodíme což byla lez) na mě hrál pokus o sebevraždu a já už volala policii. Pak začalo ještě větší stalkovani, hra na city, dotirani... ser na to, fakt jo.
@rickovo ty jsi opravdu chlap, je videt, ze vubec nechapes, jak uvazuji zeny. Pry polstarova bitva! 😀 Na to ti kazda zenska kasle. Notabene ta, ktera uz o tebe nema zajem. Svadet bitvu a dat si do huby (jak pises) muzes s jinym chlapem, ale zenska ti na tohle hazi bobek. Na zenskou musis rafinovane, coz ty evidentne nechapes a neumis.
Už se na to fakt vykašli a nevymýšlej blbosti. Očividně to není to pravá, kdyby byla, tohle by se vůbec nedělo. A pokud chceš najít tu pravou někdy v budoucnu, dej se trochu dohromady, ať to nedopadne stejně.
@rickovo polstarovou bitvu bych uvitala, pokud by mi polstare prinesl manzel po te, co bychom meli booknutou dovolenou na kterou se tesim a pak ji kvuli nejakemu pruseru v praci musel skrečovat.
Nebo ve chvili kdy bych odesla na nejakou proceduru, on by slibil, ze zatim s detmi uklidi a vratila bych se do jeste vetsiho borčusu..
Proste situaci, kdy na nej mam vztek ale nechci mu ublizit a on muj vztek chape, prijima a nabizi mi moznost bezpecne ventilace.
Vy mate se svoji ex ale momentalne jine emoce.
U ni nejde o vztek, tipuju ze jde u ni o strach, zhnuseni, nezajem, vysmech.
@rickovo
tvůj pomalejší začátek nového vztahu neznamená i pomalejší konec.
resp. pro ni to neznamená, že konec vašeho vztahu bude pomalejší.
pro ni, je to konec.
tečka.
všechny ty věci, gesta, nápady a myšlenky které jsi měl po tom, co ti řekla, že je konec, jsou zbytečným prodlužováním tvé představy o vztahu, který už není.
přijmi to.
a pouč se z toho.
a další vztah začni až přesně ve chvíli, kdy budeš vědět, že tento a ten předešlý jsou tvou definitní minulostí.
jinak ti každej další zase krachne.

@reeeza gaslighting? Myslis asi ghosting, ze?