Jak zabránit tchyni navštěvovat naši zahradu?
Ahoj. Před 2 lety jsme si koupili vysněnou zahradu, abychom měli z bytu kam jezdit, když bude hezky. Zahrada je krásná a spíš menší. Na zahradě je chata se zázemím a je to takový náš druhý domov kousek od bytu. Radost mi ale hodně kazí tchýně s tchánem a další část rodiny. Oni taky totiž bydlí v bytě ve stejném městě a vždy byl jejich sen malý domek, ale nikdy si ho nesplnili. Jde mi o to, že vlastně kdykoli jsem na zahradě tak oni přijedou a to dokonce bez toho aniž by dali vědět. Prostě se zvednou a jedou. Žádný telefon nebo zpráva jestli jsme tam, nebo jestli můžou. Já jsem z toho už hodně zoufalá a myslím že to na mě manžel už poznal. Ale jak nastavit pravidla aby se neurazili ? Zahradu jsme financovali celou sami. Já už nemůžu, protože teď jak začíná být hezky, tak mají něco málo už vysazeno z naší dobré vůle a budou tady prostě jezdit. Když řeknu že to zaliji (i jejich sazenice) tak řeknou že to nemusím, že to udělají sami. Já je ráda uvidím, ale třeba párkrát do týdne na posezení, kávu nebo grilování. Ale kdykoli jsme tam a něco děláme tak mám po náladě, když vidím parkovat auto. Holky, prosím, nechci mít neustále tchýni na zahradě. A teď když začíná léto to bude ještě horší. Ale taky nechci být ta zlá.
@petrasipkova1 Nevím jestli nechápeš psaný text, ale zkusím to ještě jednou. Je to bavilo, dělali to sami z vlastní vůle. Jsou z bytu a rádi jeli a něco manuálně dělali.
Za to jsme jim poděkovali a dále to nabíralo ráz "společné" zahrady, ale společná nikdy nebyla.
Už je to pochopitelné a nebo si dál pojedeš svou ? Mám ti to nakreslit ? Chápeme se ?
@marry88 tak jasně že je to bavilo, to nezpochybňuju, ale vy jste té jejich pracovitosti s chutí využili, místo aby jste si to udělali sami. Takže teď je to hotové, kůlny vyklizené, zahrada zkultivovaná a najednou mají přestat jezdit, protože najednou to vadí že tam jsou 😀 že jste se tak nebránili hned. 😀 Namaluj to rodičům manžela, aby to pochopili, já tohle chápat nemusím.
@marry88 tak jasně že je to bavilo, to nezpochybňuju, ale vy jste té jejich pracovitosti s chutí využili, místo aby jste si to udělali sami. Takže teď je to hotové, kůlny vyklizené, zahrada zkultivovaná a najednou mají přestat jezdit, protože najednou to vadí že tam jsou 😀 že jste se tak nebránili hned. 😀 Namaluj to rodičům manžela, aby to pochopili, já tohle chápat nemusím.
@petrasipkova1 Já si myslím, že jsi to stále nepochopila a ten obrázek ti nakreslím a pošlu do vzkazů. Děkuji za názor, ale jak píšeš to nebylo. Pak se podívej na obrázek a třeba mi napiš do vzkazů, ale tady už to prosím nespamuj. Jedeš jak kolovrátek a diskuze se jen zbytečně zacykluje a nic se nevyřeší.
@alice180 Asi jo, ale fakt nesnáším takovýhle kydání špíny na tchánovce, když mají máslo na hlavě mladí. Vztahy máme nadstandartní, ale jako fakt mi máma nekultivovala a neplela zahradu a fakt táta sám nevyklízel náš pozemek abysme mohli postavit dům. Maximálně jsme je poprosili o pomoc, kdy po provedení práci a kafi zase odjeli.
@petrasipkova1 Vidíš a přesně tak bych to chtěla. Ale takto to prostě nefungovalo. Já jsem typ, že na zahradu klidně týden, dva nejedu. A pak se člověk diví, jak se jeho majetek a pozemek změnil.
@alice180 Asi jo, ale fakt nesnáším takovýhle kydání špíny na tchánovce, když mají máslo na hlavě mladí. Vztahy máme nadstandartní, ale jako fakt mi máma nekultivovala a neplela zahradu a fakt táta sám nevyklízel náš pozemek abysme mohli postavit dům. Maximálně jsme je poprosili o pomoc, kdy po provedení práci a kafi zase odjeli.
@petrasipkova1 takže na tom chování z jejich strany nespatřuješ nic špatného. Já si fakt nedovedu představit, že přijdu domů a tchán mi tady třeba uklízí, protože má klíče. Prostě klíče má, jelikož bydlí ve stejné ulici a v případě zabouchnuti máme náhradní, ale v životě by ho nenapadlo sem jit. Ani když jde na návštěvu , tak prostě zvoní byť klíče má.
@petrasipkova1 Vidíš a přesně tak bych to chtěla. Ale takto to prostě nefungovalo. Já jsem typ, že na zahradu klidně týden, dva nejedu. A pak se člověk diví, jak se jeho majetek a pozemek změnil.
@petrasipkova1 jsou rodiny, kde rodiče dětem koupí nebo hodně přispějí na bydlení. Vděk je na místě, ale asi málokdo by byl v pohodě s tím, že by mu tam chodili jako domů. Tím bych tenhle nesmysl uzavřela.
@marry88 prostě si opakuj, že neděláte nic špatného. Bohužel napoprvé s nimi promluvit nepomohlo, takže za to, že se to zopakuje, si můžou sami. A tolerovat něčí nejapné chování a ustupovat, aby se neurazil, není dobré řešení. Já jsem pro dobré vztahy, takže bych se jim to určitě snažila podat co nejšetrněji a dotknout se jich co nejmíň, ale pokud se i tak urazí, tak je to holt jejich problém. A jestli se to rodině nelíbí, tak jim můžou poskytnout svoje pozemky nebo jim nějaký zadotovat.
@petrasipkova1 jsou rodiny, kde rodiče dětem koupí nebo hodně přispějí na bydlení. Vděk je na místě, ale asi málokdo by byl v pohodě s tím, že by mu tam chodili jako domů. Tím bych tenhle nesmysl uzavřela.
@marry88 prostě si opakuj, že neděláte nic špatného. Bohužel napoprvé s nimi promluvit nepomohlo, takže za to, že se to zopakuje, si můžou sami. A tolerovat něčí nejapné chování a ustupovat, aby se neurazil, není dobré řešení. Já jsem pro dobré vztahy, takže bych se jim to určitě snažila podat co nejšetrněji a dotknout se jich co nejmíň, ale pokud se i tak urazí, tak je to holt jejich problém. A jestli se to rodině nelíbí, tak jim můžou poskytnout svoje pozemky nebo jim nějaký zadotovat.
@suzanna123 To už se řešilo. Manžel má ještě bratra a ten bydlí asi 200km daleko v domě. No a tchýně v dobré vůli ze začátku vozila rajčata, že je zasadí, různé bylinky, okurky. Že na zahradu se to hodí. A manželka od bratra to taky těžce kousala, protože nic takového nechtěla, chtěla jen zatravněnou zahradu za domem. No ani nemusím říkat, jak to dopadlo, urazila se. Ale to vměšování je tam v nějaké formě pořád.
@suzanna123 To už se řešilo. Manžel má ještě bratra a ten bydlí asi 200km daleko v domě. No a tchýně v dobré vůli ze začátku vozila rajčata, že je zasadí, různé bylinky, okurky. Že na zahradu se to hodí. A manželka od bratra to taky těžce kousala, protože nic takového nechtěla, chtěla jen zatravněnou zahradu za domem. No ani nemusím říkat, jak to dopadlo, urazila se. Ale to vměšování je tam v nějaké formě pořád.
@marry88 člověk musí nastavit hranice a držet je, holt u některých říct jednou nestačí...:-/ Zkuste se tvářit, že to byla dohoda a že to, že se urazili si nepamatujete. Až tam příště přijdou, tak jim říct něco ve stylu "už jsme se přece na podzim dohodli, že se nejdříve domluvíme než sem přijdete / že sem nemůžete přijít kdykoliv / že tady potřebujeme být sami..." třeba to tak bude o něco snazší.
Jako bylo to tu už uvedeno...co sehrát vášnivou scénku s manžou 😁🥰. Jakmile budete vyrušeni, může se rozjet diskuze naplno 😁😁 Jako nepřímá konfrontace mi to příjde jako dobrý nápad 😂
Na řešení typu vyměnit zámek bych neměla odvahu a asi bych to nedala. Ale nastavila bych jeden či dva dny v týdnu, kdy mohou pravidelně přijít na návštěvu na zahradu, ať s tím obě strany počítají. A vysvětlila, že jste s nimi rádi, ale že je důležité pro vás trávit čas i jen sami spolu s dětmi.
My tak máme jedno odpoledne týdně, kdy k nám tchyně vždy chodí na návštěvu a už s tím všichni počítáme a za mě to funguje dobře.
@petrasipkova1 oni by si to rádi sami udělali, ale nedostali prostor, takže asi tak....přijeli a vše bylo jinak....prostě si tím kompenzují to, že oni si zahradu s domkem, i když to bylo jejich přání, nikdy nekoupili a už ani nekoupí, protože na co, když ji mladí mají. A proto se musí nastavit hranice, buď to bude tak, jak řeknou mladí, protože zahrada je jejich a nebo si tcháni koupí zahradu svoji. Tečka.
Na řešení typu vyměnit zámek bych neměla odvahu a asi bych to nedala. Ale nastavila bych jeden či dva dny v týdnu, kdy mohou pravidelně přijít na návštěvu na zahradu, ať s tím obě strany počítají. A vysvětlila, že jste s nimi rádi, ale že je důležité pro vás trávit čas i jen sami spolu s dětmi.
My tak máme jedno odpoledne týdně, kdy k nám tchyně vždy chodí na návštěvu a už s tím všichni počítáme a za mě to funguje dobře.
@pipi_puncocha Tohle je dobrý nápad. Ale i tak se nejspíš "urazí". Protože teď tam jezdí jako do svého. Myslím, že to moc neberou co jsme už řešili. Ale o tomto popřemýšlím.
Tak domluvou to evidente nejde, tak co zkusit "doprcic nekdo nam rozbil branku/ zamek, musime koupit novou" a nove klice jim nedat. Nebo drsnejsi varianta, to co tam vysazeli zlikvidovat a ze tam misto toho bude ja nevim gril, terasa, detske hriste. A uz nebudou mit zaminku tam jezdit se o to starat. Ale to uz je asi moc..
@pipi_puncocha Tohle je dobrý nápad. Ale i tak se nejspíš "urazí". Protože teď tam jezdí jako do svého. Myslím, že to moc neberou co jsme už řešili. Ale o tomto popřemýšlím.
@marry88 jo, určitě urazí, ale podle mě ještě nějak v rámci zachování normálních vztahů. 😁 já jsem to třeba i uhrála na to, že děti často mají kamarády na návštěvě a mě to je pak blbé, že se “nevěnují” babičce. Tak takhle prostě je jedno odpoledne s ní. Jakože furt to má své rezervy, ale zase za mě to fakt není úplně důvod na to si poškodit vztahy (a být z toho pak v nervu…)
@zaludova to je zajímavé že? Vždycky jde o tchýni (matku muže) , jako jsou výjimky, ale málo. Přesně mamka by mi tuto nikdy neudělala, tchýně jo,ale muž ji tedy drží zkrátka
@lis6 Přesně tak, moje mamka k nám na návštěvu nikdy nešla bez ohlášení. Tchyně zásadně dělala přepadovky a to v době, kdy byl manžel ještě v práci. Chodila se hádat a kritizovat, nadzvedávala pokličky se slovy, tohle ti jíst nebude. Ale platilo u ní, že čím horší tchyně, tím lepší manžel.
To jste nechali moc rozjet. Každopádně chápu ty pocity a i to, že se to těžko vysvětluje. Mě tohle dělali tchanovci kdykoli k nám přijeli na zahradě u nás u domu. Ozývala jsem se pořád, já i manžel a oni jak když neslyší. Když jsem byla v porodnici a oni hlídali u nás děti, aby manžel mohl za mnou, tak vykopali kus živého plotu a tím, že si tam "zasadime" jako my všichni ....něco jiného a že už vědí co. Rozmluva nebyla prijemna, ale nezasadil jic. Jenže po roce opět obdobný problém. Tchán aktivně ořezal strom tak, že nám sousedí koukají rovnou na posezení, které bylo do té doby odstíněno...to už jsem fakt vyloženě rvala, jestli si dělají srandu. Tchýně začala řvát na me- co si to dovoluju ( tak jsem se jí ptala zda tam bydlí oni nebo my). Odešla uraženě ven a za chvíli se vrátila, že se byla podívat a že uznává, že to děda přehnal. Chvilku byl klid. Ale je to prakticky pořád, vůbec bychom je sem nemohli pustit.... Dit se to na zahradě, kde člověk pořád ani není, musí být ještě víc frustrující. Jinak já když prijedou, tak mám vždy rozmyšlené co může děda dělat. Aby mtl pocit, že něco může. Takže bych zvážila vyčlenit jim nějaký ten metr a říct jim tady na tom kousku sázejte co chcete, ale jinde nic. A rozhodně bych řekla, že jsou dny kdy tam chcete být sami, určitě bych jim zdůraznila, že zahrada je vaše. Držím palce a pevné nervy...
To jste nechali moc rozjet. Každopádně chápu ty pocity a i to, že se to těžko vysvětluje. Mě tohle dělali tchanovci kdykoli k nám přijeli na zahradě u nás u domu. Ozývala jsem se pořád, já i manžel a oni jak když neslyší. Když jsem byla v porodnici a oni hlídali u nás děti, aby manžel mohl za mnou, tak vykopali kus živého plotu a tím, že si tam "zasadime" jako my všichni ....něco jiného a že už vědí co. Rozmluva nebyla prijemna, ale nezasadil jic. Jenže po roce opět obdobný problém. Tchán aktivně ořezal strom tak, že nám sousedí koukají rovnou na posezení, které bylo do té doby odstíněno...to už jsem fakt vyloženě rvala, jestli si dělají srandu. Tchýně začala řvát na me- co si to dovoluju ( tak jsem se jí ptala zda tam bydlí oni nebo my). Odešla uraženě ven a za chvíli se vrátila, že se byla podívat a že uznává, že to děda přehnal. Chvilku byl klid. Ale je to prakticky pořád, vůbec bychom je sem nemohli pustit.... Dit se to na zahradě, kde člověk pořád ani není, musí být ještě víc frustrující. Jinak já když prijedou, tak mám vždy rozmyšlené co může děda dělat. Aby mtl pocit, že něco může. Takže bych zvážila vyčlenit jim nějaký ten metr a říct jim tady na tom kousku sázejte co chcete, ale jinde nic. A rozhodně bych řekla, že jsou dny kdy tam chcete být sami, určitě bych jim zdůraznila, že zahrada je vaše. Držím palce a pevné nervy...
@rnika Děkuji. Přesně tak to máme my a už je to frustrující. Hodně sil.
Tak domluvou to evidente nejde, tak co zkusit "doprcic nekdo nam rozbil branku/ zamek, musime koupit novou" a nove klice jim nedat. Nebo drsnejsi varianta, to co tam vysazeli zlikvidovat a ze tam misto toho bude ja nevim gril, terasa, detske hriste. A uz nebudou mit zaminku tam jezdit se o to starat. Ale to uz je asi moc..
@barumrallyebum No, aside from bych to nezlikvidovala tento rok, ale začala bych jim posílat tipy na prodej zahrádek v okolí. A řekla bych jim, že máme v plánu zahradu předělat a tam, kde si to vysadili, bude altán nebo něco.
Tak ať mají možnost se na to připravit a zařídit si vlastní zahradu.
My takhle před deseti lety dovolili tchýni, že si může občas zajít na zahradu a něco si vysadit. A dopadlo to tak, že mi nakonec přeřesazovali květiny, protože tam chtěli mít rajčata. Sice se tehdy dovolili, ale byly to lilie a prostě to tam nafrkali, že ty květiny zašly. Úplně někde na konec zahrady, do takového neúrodného kouta. Neměla jsem moc čas kvůli náročným dětem. A oni si tam chodili denně, přes zahrady sousedů a absolutně jsme o nich nevěděli. Bylo to strašně nepříjemné, vidět nebo je tam potkat, když člověk nevěděl, co dřív a chtěl mít klid. Tak jsme to nějak ,,omezili". Ale i tak bych to už nikdy nedovolila. Blíží se doba, kdy řekněme, že už konec. Fakt se toho už nemůžu dočkat. Konečně mám na zahradu čas.
My takhle před deseti lety dovolili tchyni, že si může občas zajít na zahradu a něco si vysadit. A dopadlo to tak, že mi nakonec přesazovali květiny, protože tam chtěli mít rajčata. Sice se tehdy dovolili, ale byly to lilie a prostě to tam nafrkali, že ty květiny zašly. Úplně někde na konec zahrady, do takového neurodného kouta. Neměla jsem moc čas kvůli náročným dětem. A oni si tam chodili denně, přes zahrady sousedů a absolutně jsme o nich nevěděli. Bylo to strašně nepříjemné, vidět nebo je tam potkat, když člověk nevěděl, co dřív a chtěl mít klid. Tak jsme to nějak ,,omezili". Ale i tak bych to už nikdy nedovolila. Blíží se doba, kdy řekněme, že už konec. Fakt se toho už nemůžu dočkat. Konečně mám na zahradu čas.
@marry88 hele, nevím jestli jste zkoušeli- když už vidím auto, se sebrat a odejít.
@marry88 hele, nevím jestli jste zkoušeli- když už vidím auto, se sebrat a odejít.
@kolibricek36 jeste by si to vylozili tak, ze je nechteji mladi rusit 🙂
@kolibricek36 Jenže jim nejde zas tolik o to trávit čas s "mladýma", ale užívat si zahrádku. Pochybuju, že by jim to došlo a odcházet z vlastního, abychom jim vyklidili pole je dobré řešení vnímavější lidi, tady se to mine účinkem.
Tak tchyne se vzdycky v nasich bytech/dome chovala/kritizovala jakoby nam to cele zaplatila a meli jsme ji byt jeste vdecni. Nedali nam ani korunu a ani nikdy nepomohli a me to vzdycky strasne vytacelo. Tohle co mate vy, je uplne sileny. Docela se divim, ze kdyz si stezovali rodine, ze je tam nechcete nekdy na podzim, ze jim nikdo nic nerekl, ze je to vase. Bud tam prestanete jezdit a smirite se s tim, ze jste holt dali rodicum zahradu nebo si to vyjasnite, i kdyz to bude tezky.
@kolibricek36 jeste by si to vylozili tak, ze je nechteji mladi rusit 🙂
@michaela666
@barumrallyebum no, v tom případě radu nemám 🤔
@barumrallyebum No, aside from bych to nezlikvidovala tento rok, ale začala bych jim posílat tipy na prodej zahrádek v okolí. A řekla bych jim, že máme v plánu zahradu předělat a tam, kde si to vysadili, bude altán nebo něco.
Tak ať mají možnost se na to připravit a zařídit si vlastní zahradu.
@brunetka11 žiši, omlouvám se za ty překlepy, odeslala jsem to narychlo v metru
Buďte dospělí! Co je na tom tak těžkého říct: "nezlobte se, dneska tu chceme být jen sami...." ?

@petrasipkova1 dost expresivni vyjádření. Vy si jako v rodině nepomáháte. My třeba ano, ale neznamená to, že když jsme segre stěhovali pračku, že si tam budu chodit prát ne ?!
Tchán nám taky pomáhal stěhovat, klíče má u sebe a nechodí sem občas užívat nás byt.