Jak zabránit tchyni navštěvovat naši zahradu?
Ahoj. Před 2 lety jsme si koupili vysněnou zahradu, abychom měli z bytu kam jezdit, když bude hezky. Zahrada je krásná a spíš menší. Na zahradě je chata se zázemím a je to takový náš druhý domov kousek od bytu. Radost mi ale hodně kazí tchýně s tchánem a další část rodiny. Oni taky totiž bydlí v bytě ve stejném městě a vždy byl jejich sen malý domek, ale nikdy si ho nesplnili. Jde mi o to, že vlastně kdykoli jsem na zahradě tak oni přijedou a to dokonce bez toho aniž by dali vědět. Prostě se zvednou a jedou. Žádný telefon nebo zpráva jestli jsme tam, nebo jestli můžou. Já jsem z toho už hodně zoufalá a myslím že to na mě manžel už poznal. Ale jak nastavit pravidla aby se neurazili ? Zahradu jsme financovali celou sami. Já už nemůžu, protože teď jak začíná být hezky, tak mají něco málo už vysazeno z naší dobré vůle a budou tady prostě jezdit. Když řeknu že to zaliji (i jejich sazenice) tak řeknou že to nemusím, že to udělají sami. Já je ráda uvidím, ale třeba párkrát do týdne na posezení, kávu nebo grilování. Ale kdykoli jsme tam a něco děláme tak mám po náladě, když vidím parkovat auto. Holky, prosím, nechci mít neustále tchýni na zahradě. A teď když začíná léto to bude ještě horší. Ale taky nechci být ta zlá.
Otevřený a klidný rozhovor (nejlepší řešení)
Řekněte jí s respektem něco ve stylu:
> „Máme teď potřebu víc soukromí a klidu na zahradě, hlavně kvůli dětem/odpočinku. Budeme moc rádi, když přijdeš, ale jen když se předem domluvíme.“
Proč to funguje:
Nepůsobíte odmítavě
Nezakazujete ji, jen nastavujete pravidla
Otevírá to prostor pro férovou domluvu
---
2. Jemné, ale viditelné signály
Zámek na branku / zvonek – vypadá přirozeně, ale říká „nejdřív zazvoň“
Cedulka: „Prosíme o respektování soukromí – návštěvy po dohodě“
Vysázet živý plot / postavit lehké oplocení
Doplnění: Když to uděláte „pro všechny“, nepůsobí to jen proti tchyni.
---
3. Zapoj partnera (její dítě)
Pokud se necítíte dobře to řešit sama/sám, domluvte se s partnerem:
> „Mohl/a bys s mámou promluvit ty? Bude to asi lépe snášet.“
---
4. Nepřímé připomínky při návštěvě
Např.:
> „Zrovna jsme tu chtěli mít chvilku klidu, ani jsme nestihli oběd...“
„Býváme venku jen večer, přes den tu nikdo není.“
---
5. A co určitě nedělat:
Nehádat se hned – způsobí to napětí
Nesnažit se ji „nachytat“ – buďte důstojní
Nevylučovat ji úplně – raději omezit než zakázat
---
Tady je návrh zprávy nebo věty, kterou můžete tchyni říct nebo napsat – zdvořile, ale s jasným sdělením, že si přejete víc soukromí:
---
Varianta mluvená (osobní rozhovor):
> „Chtěli jsme s tebou něco probrat v klidu. Víš, máme naši zahradu jako místo odpočinku a rodinného soukromí. Nechceme, abys to brala špatně, ale bylo by fajn, kdybychom se vždy domluvili dopředu, když k nám chceš přijít. Rádi tě uvidíme, jen si to potřebujeme lépe sladit. Díky za pochopení.“
---
Varianta psaná (např. SMS nebo zpráva):
> „Ahoj, chtěli bychom tě poprosit, jestli bychom se mohli vždy předem domluvit, když bys k nám chtěla na zahradu. Máme to jako náš prostor pro klid a odpočinek, a rádi bychom si to trošku hlídali. Děkujeme za pochopení, určitě tě rádi uvidíme, jen když o tom budeme vědět předem.“
---
Tady je ostřejší, ale stále slušná varianta, kterou můžete použít, pokud tchyně opakovaně nerespektuje vaše soukromí:
---
Přímá mluvená verze:
> „Musím to říct na rovinu – vadí nám, když přicházíš na zahradu bez ohlášení. Potřebujeme mít náš prostor a klid, zvlášť když tam trávíme čas s dětmi nebo si chceme odpočinout. Chápeme, že to myslíš dobře, ale prosíme tě, abys bez domluvy nechodila. Je to pro nás důležité.“
---
Přímá zpráva (např. SMS):
> „Ahoj, je pro nás opravdu důležité, aby naše zahrada zůstala soukromým prostorem. Rádi tě uvidíme, ale chceme tě požádat, abys k nám nechodila bez předchozí domluvy. Děkujeme za pochopení.“
---
Varianta s výstrahou (pokud to ignoruje):
> „Už jsme o tom mluvili – opravdu si nepřejeme, abys chodila na zahradu bez ohlášení. Pokud se to bude opakovat, budeme to muset řešit jinak. Prosíme o respekt k našemu rozhodnutí.“
---
Pokud bude potřeba, mohu připravit i varianty podle typu vztahu – např. pasivně-agresivní, diplomatickou, nebo pevně právní (např. o narušování soukromí). Chcete jednu z nich?
Tady je ostřejší, ale stále slušná varianta, kterou můžete použít, pokud tchyně opakovaně nerespektuje vaše soukromí:
---
Přímá mluvená verze:
> „Musím to říct na rovinu – vadí nám, když přicházíš na zahradu bez ohlášení. Potřebujeme mít náš prostor a klid, zvlášť když tam trávíme čas s dětmi nebo si chceme odpočinout. Chápeme, že to myslíš dobře, ale prosíme tě, abys bez domluvy nechodila. Je to pro nás důležité.“
---
Přímá zpráva (např. SMS):
> „Ahoj, je pro nás opravdu důležité, aby naše zahrada zůstala soukromým prostorem. Rádi tě uvidíme, ale chceme tě požádat, abys k nám nechodila bez předchozí domluvy. Děkujeme za pochopení.“
---
Varianta s výstrahou (pokud to ignoruje):
> „Už jsme o tom mluvili – opravdu si nepřejeme, abys chodila na zahradu bez ohlášení. Pokud se to bude opakovat, budeme to muset řešit jinak. Prosíme o respekt k našemu rozhodnutí.“
---
Pokud bude potřeba, mohu připravit i varianty podle typu vztahu – např. pasivně-agresivní, diplomatickou, nebo pevně právní (např. o narušování soukromí). Chcete jednu z nich?
Zeptala jsem se Gpt
😆
Bohužel si myslím, že jiné řešení než zahradu prodat není. Říct jim přednostně, že jde do prodeje, jestli by ji měli zájem odkoupit, když se do ní tak zamilovali a pokud ne, na tvrďáka to hodit do inzerátu. Jako důvod bych klidně řekla, že jste se rozhodli mít SVOJI zahradu. Podle mě neexistuje způsob, jak tohle vyřešit bez velkého sporu. Manžel to nepochopí vůbec. Už jenom to, že si doteď ani nevšiml a nemáš odvahu mu nic říct, svědčí o ledasčem. A oni se budou cukat nebo se urazí. Už ji berou jako svoji, na nějaké nastavování pravidel už je pozdě.
Bohužel si myslím, že jiné řešení než zahradu prodat není. Říct jim přednostně, že jde do prodeje, jestli by ji měli zájem odkoupit, když se do ní tak zamilovali a pokud ne, na tvrďáka to hodit do inzerátu. Jako důvod bych klidně řekla, že jste se rozhodli mít SVOJI zahradu. Podle mě neexistuje způsob, jak tohle vyřešit bez velkého sporu. Manžel to nepochopí vůbec. Už jenom to, že si doteď ani nevšiml a nemáš odvahu mu nic říct, svědčí o ledasčem. A oni se budou cukat nebo se urazí. Už ji berou jako svoji, na nějaké nastavování pravidel už je pozdě.
@prejeta_zaba ale né, to zas nepřeháněj.
Vidim, ze jste tchanovcum poridili zahradu...
Vymen zamky a nove klice jim nedavej. Hotovo.
Dali moznost je pořídit si psa.
Vidim, ze jste tchanovcum poridili zahradu...
Vymen zamky a nove klice jim nedavej. Hotovo.
Dali moznost je pořídit si psa.
@koordinatorka_odboje Pořídit si psa, a oni mu budou vozit buřtíky 😁
Jezdí tam tedy kvůli zahradě, nebo kvůli vám (vnučce)? Není v okolí k dispozici ještě jedna nějaká zahrada třeba jen k pronájmu?
Jezdí tam tedy kvůli zahradě, nebo kvůli vám (vnučce)? Není v okolí k dispozici ještě jedna nějaká zahrada třeba jen k pronájmu?
@skarol Ahoj, hlavně kvůli zahradě. Prostě si rádi sadí a "okopávají". Zahradu mít nemůžou, se zdravím na tom nejsou nejlépe a proto jim to vyhovuje takto. Teď o víkendu tam zase byli, když jsme byli pryč a jak přijeli, tak mi přišlo že mi vyčítají, že tam není to a to. Mluvím o křovinořezu. Máme sekačku, takovou malou elektrickou (zahrada je malá, asi 450 m2) a naprosto to stačí, křoviňák není potřeba. Ale podle nich ano. No já ho tam kupovat nebudu. Sakra tak kde to jsme, je to moje zahrada, sekat nemají a zase po rozmluvě nedali vědět že tam jedou.
Zeptala jsem se Gpt
😆
@barumrallyebum Jako tohle je všechno hezký, ale ty jsi asi nikdy nekomunikovala s šílenou tchyní, že? 😀 Cokoliv vyřčeného rozjede sajgon výčitek, breku, litování se, naschválů...Ono se není čemu divit, že ti lidi to nechtějí zas až tolik řešit. Protože vědí, co pak bude následovat, jak to ovlivní partnerský vztah, jak bude zas peklo...Ono komunikovat s normálním člověkem je úplně něco jinýho...
@skarol Ahoj, hlavně kvůli zahradě. Prostě si rádi sadí a "okopávají". Zahradu mít nemůžou, se zdravím na tom nejsou nejlépe a proto jim to vyhovuje takto. Teď o víkendu tam zase byli, když jsme byli pryč a jak přijeli, tak mi přišlo že mi vyčítají, že tam není to a to. Mluvím o křovinořezu. Máme sekačku, takovou malou elektrickou (zahrada je malá, asi 450 m2) a naprosto to stačí, křoviňák není potřeba. Ale podle nich ano. No já ho tam kupovat nebudu. Sakra tak kde to jsme, je to moje zahrada, sekat nemají a zase po rozmluvě nedali vědět že tam jedou.
@marry88 Tohle byla v celku dobrá příležitost, jim trošku šoupnout, že na SVOJÍ zahradě budete mít nářadí jaké uznáte za vhodné...
Podle mě tchánovci nepochopili, že zahradu manžel nekoupil jim. A možná jim ji koupil, jenom ty o tom nevíš.
Jinak si neumím vysvětlit, proč na otázku, co budou dělat odpoví " asi budeme na zahradě", myšleno vaši zahradu. Já si neumím představit, že bych tohle udělala třeba tchyni 😀 Na otázku co budu dělat o víkendu bych jí řekla, že budu ve vířivce, když je pěkné počasí, a myslela tím její vířivku 😀
@marry88 ahoj, co tento víkend? Byli tam?
@marry88 ahoj, co tento víkend? Byli tam?
@macik84 Jistě. Manžel jim řekl, že by bylo dobré kdyby se zeptali, jestli tam můžou jet. Ale dopadlo to tak, že "museli" zalít jahody, okopat je, dodělat ptačí budku a chystají se dotřít plot. Já už nevím. Cítím se blbě, když jen sedím uvnitř chaty a oni se tam všude mihají a prostě se cítím blbě. Bude potřeba další rozmluva, protože se uvolní místo na pěstování a zase to zkusí. Ale já tam nic nechci, teda chci tam svoje věci, ale nelpím na tom. Ale oni zase začnou, že je škoda že by to místo bylo prázdné a dali by tam něco sezonního. Já přesně vím, jak to bude. Ale už ne, stačí. Opravdu nechápu, asi to dopadne tak, že manželovi navrhnu že mohou jezdit třeba 2x týdně, ale víc bych tam chtěla být sama.
@macik84 Jistě. Manžel jim řekl, že by bylo dobré kdyby se zeptali, jestli tam můžou jet. Ale dopadlo to tak, že "museli" zalít jahody, okopat je, dodělat ptačí budku a chystají se dotřít plot. Já už nevím. Cítím se blbě, když jen sedím uvnitř chaty a oni se tam všude mihají a prostě se cítím blbě. Bude potřeba další rozmluva, protože se uvolní místo na pěstování a zase to zkusí. Ale já tam nic nechci, teda chci tam svoje věci, ale nelpím na tom. Ale oni zase začnou, že je škoda že by to místo bylo prázdné a dali by tam něco sezonního. Já přesně vím, jak to bude. Ale už ne, stačí. Opravdu nechápu, asi to dopadne tak, že manželovi navrhnu že mohou jezdit třeba 2x týdně, ale víc bych tam chtěla být sama.
@marry88 Opravdu se ozvy, vyčleň jim dny a případně místo. Pokud jim to nechceš zakázat úplně. Ale reste to, protože tě to bude užirat.
jim nekdo stoji na vedeni? jinak si to nedokazu vysvetlit...
@marry88 No tohle si tchanovci myslí taky, a pořád to zkouší, usměrňují rok od roku víc. Pokud nezacnes být rázná, tak to neukocirujes a za chvíli se vy budete ptát jich, jestli tam můžou.
@rnika Můžu se zeptat, jak to řešíš ? My už jsme to řešili, urazili se, ale když je teď na jaře hezky tak to začíná nanovo. A to ještě není ani léto, to tam budou snad častěji než já. Chápu manžela a taky by se mě asi dotklo, kdyby chtěl aby mí rodiče nejezdili tak často. Ale mí rodiče by si to ani nedovolili. Mé rodiče zvu já a pokud chtějí přijet na kávu a posedět, tak předem zavolají a zeptají se.
Já jen nechci mít tak často tchánovce za "zadkem". Nejlépe mi bylo, když byli "uražení" a prostě od podzimu až do jara tam nebyli.
@rnika Můžu se zeptat, jak to řešíš ? My už jsme to řešili, urazili se, ale když je teď na jaře hezky tak to začíná nanovo. A to ještě není ani léto, to tam budou snad častěji než já. Chápu manžela a taky by se mě asi dotklo, kdyby chtěl aby mí rodiče nejezdili tak často. Ale mí rodiče by si to ani nedovolili. Mé rodiče zvu já a pokud chtějí přijet na kávu a posedět, tak předem zavolají a zeptají se.
Já jen nechci mít tak často tchánovce za "zadkem". Nejlépe mi bylo, když byli "uražení" a prostě od podzimu až do jara tam nebyli.
@marry88 tady uz zadne naznaky nepomuzou... musi na ne nastoupit chlap a hotovo. bohuzel... a kdyz nepomuze, tak fakt vymenit zamek..
@marry88 já tvoje zoufalství naprosto chápu a moc ti přeji, aby se to vyřešilo. Mně by to taky vadilo. Chtěla bych se třeba "jen válet" v klidu sama a ne je mít neustále za pr..... To dopadne tak, že tam přestaneš jezdit. Oni jsou tak chudí, že si celý ty roky nemohli pořídit nic svého?
@marry88 No u nás je ten rozdíl, že zahradu máme u domu a oni jak přijedou k nám, tak se hned angažují. Byly tu dvě fakt velký hádky a při každé návštěvě něco řešíme. Jinak jsem zmiňovala, vyclenuju pro dědu úkoly ( kde může co ostříhat a pod). Ale kdyby nebyla zahrada u domu a měli vlastní klice - tak rovnou říkám,že to bych nedala. Skončilo by to obrovskou averzi vůči nim a nechuti na zahradě trávit čas 😔
@marry88 No u nás je ten rozdíl, že zahradu máme u domu a oni jak přijedou k nám, tak se hned angažují. Byly tu dvě fakt velký hádky a při každé návštěvě něco řešíme. Jinak jsem zmiňovala, vyclenuju pro dědu úkoly ( kde může co ostříhat a pod). Ale kdyby nebyla zahrada u domu a měli vlastní klice - tak rovnou říkám,že to bych nedala. Skončilo by to obrovskou averzi vůči nim a nechuti na zahradě trávit čas 😔
@rnika Už tam nechci moc jezdit, když vím že tam budou nebo chtějí jet. Když má být hezky, tak je jasné že tam chtějí. Pokud bude o víkendu hezky, tak tam budou oba dva dny. Musím to nějak korigovat, už začínám mít opravdu averzi. Naposledy jsem slyšela, jak mám rozházené věci v chatě, že nemohli něco najít. No a co ? Je to můj binec.
@marry88 upřímně lituji a rozumím ti, ale udělali jste chybu, že mají klíče a že jste jim dovolili vysadit byť i jedinou plodinu (nebo kytku) a tak si z vaší zahrady dělají svůj holubník a považuji to za svou vlastní rodinnou zahradu…tady pomůže jen výměna zámku a důrazná rozmluva. U nás to bylo naprosto stejné, když jsme bydleli v RD, tchyně to považovala za svůj dům a dle toho se tam taky choval, říkala že není žádná návštěva, ale domácí (paní domácí) a vrcholem bylo, když své známé tvrdila, že má dům v té a té lokalitě (myšleno dům můj a mého manžela)…to jsem ji už na plnou hubu řekla, že to její dům není, ale pouze mého manžela s můj…tak chvíli mlčela a pak začala mluvit o něčem jiném. Nyní jsme v situaci, kdy jsme dům již prodali a stavíme další a hádej co - opět repete - jezdí na stavbu, jako by jim to patřilo, dělají si fotky (představ si rozestavěný dům, tchyně za rozestaveným oknem a cvak - byli jsme kdysi v Pompejích, tam je to lepší), tak jsem chlapa předem upozornila, ať si rodiče zkrotí a už žádné přespávání (předtím k nám jezdili pravidelně od ČT večer nebo PA do NE nebo PO a tím přístupem se mi zprotivili, takže tě naprosto chápu), navíc, když to mají k sobě domů 45 minut MHD. Jsem holt už i starší ročník a chci mít večer svůj klid a ne, že mi tam budou tcháni (nebo i moji rodiče) “oxidovat” po večerech (běžně se stávalo, že se dívali na TV po půlnoci s výmluvou, že ještě musí dopít zbývajících 10 mililitrů vína a podobné výmluvy).
@rnika Už tam nechci moc jezdit, když vím že tam budou nebo chtějí jet. Když má být hezky, tak je jasné že tam chtějí. Pokud bude o víkendu hezky, tak tam budou oba dva dny. Musím to nějak korigovat, už začínám mít opravdu averzi. Naposledy jsem slyšela, jak mám rozházené věci v chatě, že nemohli něco najít. No a co ? Je to můj binec.
@marry88 Přesně tohle jim máš říct do očí..... že ke o tvuj binec a tvoje zahrada 😉(mě tchýně kdykoli přijede chce doma vytírat- má pocit, že to nemám dobře a ona to udělá líp ( Už jsem na ní jednou vyjela, že kdybych měla na podlaze h.....o , tak že je to moje věc a že ho má překročit. Že snad jezdí za dětma a ne proto, aby mi podle sebe přeuklidila to co už je uklizené).
@marry88 Přesně tohle jim máš říct do očí..... že ke o tvuj binec a tvoje zahrada 😉(mě tchýně kdykoli přijede chce doma vytírat- má pocit, že to nemám dobře a ona to udělá líp ( Už jsem na ní jednou vyjela, že kdybych měla na podlaze h.....o , tak že je to moje věc a že ho má překročit. Že snad jezdí za dětma a ne proto, aby mi podle sebe přeuklidila to co už je uklizené).
@rnika S manželem jsme to řešili a poté znovu nedávno ať alespoň řeknou že by chtěli na zahradu. Ale tchýně je na důchodě v bytě a co se asi bude dít jak bude bývat hezky a bude léto. Chtěla bych říct, že 2x týdně po předchozí domluvě mohou přijet, ale je mi líto manžela. Protože když si vezmu jak by to bylo opačně s mými rodiči, tak by mi to bylo také líto.
Ale mají vysazeny sezonní rostliny v pár řádcích a víc nepovolím i kdyby bylo místo navíc. Příští rok to už nedovolím a vysadím si své rostliny. Víte oni mají majetek, vždy ho měli a radši si drželi pole, parcely v okolí Brna, než aby to prodali a koupili si x let zpět svou zahradu. Teď jsme koupili s manželem svou zahradu a brali to jako společnou zahradu. Oni už nejsou ve stavu, aby měli svou vlastní zahradu, protože to zdravotně nemohou zvládnout.
@rnika S manželem jsme to řešili a poté znovu nedávno ať alespoň řeknou že by chtěli na zahradu. Ale tchýně je na důchodě v bytě a co se asi bude dít jak bude bývat hezky a bude léto. Chtěla bych říct, že 2x týdně po předchozí domluvě mohou přijet, ale je mi líto manžela. Protože když si vezmu jak by to bylo opačně s mými rodiči, tak by mi to bylo také líto.
Ale mají vysazeny sezonní rostliny v pár řádcích a víc nepovolím i kdyby bylo místo navíc. Příští rok to už nedovolím a vysadím si své rostliny. Víte oni mají majetek, vždy ho měli a radši si drželi pole, parcely v okolí Brna, než aby to prodali a koupili si x let zpět svou zahradu. Teď jsme koupili s manželem svou zahradu a brali to jako společnou zahradu. Oni už nejsou ve stavu, aby měli svou vlastní zahradu, protože to zdravotně nemohou zvládnout.
@marry88 A co třeba, když tam budete, nechat klíč v zámku, tak natočené, aby svými klíči neodemkli ? Když tam něco tchánovci vysadí, tak jim to vykopnout a zasadit si tam to, co Ty chceš....brzy by je to přestalo bavit.

Oni to asi berou jako společnou zahradu, když vám jí pomohli uklidit "od toho největšího bordelu". Velká chyba byla to, že jste jim na jaře dovolili si zasadit vlastní rostliny. Promluvte si, že potřebujete v životě soukromí a chcete na zahradě trávit čas take sami. Důležité je, aby zavolali, než přijedou. Nečekané návštěvy, to fakt nechceš :-/