icon

Jak zajistit budoucnost ve vztahu bez společného majetku?

katerina_bar
6. pro 2024

Žiji s partnerem 6 let a máme spolu jedno dítě. Před narozením dítěte mi navrhl svatbu, ale já ji odmítla, protože svatbu nikdy nechci. Momentálně nemáme společné bydlení. Partnerovi kupují jeho rodiče byt, který však bude výhradně v jeho vlastnictví. Já vydělávám průměrně a nemám finance na koupi bytu ani na zaplacení poloviny vstupní částky.

V tomto bytě bychom měli společně bydlet, ale partner ode mě neočekává, že bych přispívala na jakékoli výdaje – bydlení, jídlo, dopravu, dovolené, restaurace ani náklady na dítě. Všechny tyto výdaje vždy hradil on a nechce, abych na ně přispívala, pouze si mám platit své osobní potřeby.

Problém je, že nechce se mnou vzít hypotéku na byt, který bychom vlastnili společně. Já mám sice ve vlastnictví byt, ale jde o malý jednopokojový byt.

Co byste mi doporučili, abych v budoucnu nenarazila? Jak mám situaci řešit?

Strana
z2
katerina_bar
autor
7. pro 2024

@miryp rodice mu daji penize na ucet a pritel koupi byt na sve jmeno, takze to nebude oficialne uvedeno jako dar. Kdyz jsme se bavili o svatbe a ja odmitla, tak jsem nevedela, ze by jeho rodice mohli koupit byt.

katerina_bar
autor
7. pro 2024

Ale holky uklidnili jste me ze to neni tak zla situace a citim se lepe. Celou noc jsem kvuli tomu nespala.

sahrazad1
7. pro 2024

Zakladatelko jsi na tom dobře - máš byt , a nemusíš partnerovi nic platit . Tvůj byt je ale v Brně - což je daleko od Prahy . Jestli se rozejdete , on by musel kvůli dítěti souhlasit se stěhováním do Brna , a to asi nevyjde . Tak bych prodala byt v Brně a koupila jiný v Praze , nebo poblíž - ve Středočeském kraji . A ten pronajímej . Peníze , které máš nyní pro sebe , investuj . V bance ti poradí . Mas se vlastně velmi luxusně .

miryp
7. pro 2024

@katerina_bar jako že kdybys věděla, že mu rodiče byt chtějí koupit, tak by sis ho vzala?
Když to tak čtu, tak bych se vůbec nedivila, kdyby jeho rodiče podmínili ten dar tím, že si ten byt koupí jen na sebe, protože ti vůbec nevěří...

te_reza
7. pro 2024

To je nějaký nový level zlatokopky?! Už jen to, že po tobě nechce žádné náklady, je z jeho strany víc než dost. Ty byt máš, vzít si ho nechceš. Já nějak nevím, co bys ještě chtěla.

trdelnik234
7. pro 2024

@te_reza
Ja by som chcela byt na jej mieste.
Fakt ze hej.
Nechat si cely svoj plat a nemusiet nic platit, zila by som si luxusne.
Dievcata,pre mna sice uz neskoro,ale kde sa taki muzi hladaju?
A maju aj ine kvality?

trdelnik234
7. pro 2024

@martinka_33
Ibaze nieco mi hovori,ze samej jej asi hypoteku nedaju n'a t'en väcsi byt a budu musiet financne pomoct rodicia a ty zase budu vyzvedat,ze preco nevlastni polku z toho priatelovho bytu ze..

trdelnik234
7. pro 2024

@katerina_bar
Takze teraz ste v najme a budete sa stahovat do bytu,ktory tvojmu priatelovi kupili rodicia?

kristyn86
7. pro 2024

@katerina_bar A kdybys vedela,ze mu daji penize na byt,tak by sis ho vzala,jo? Ja myslela,ze se lide berou z jinych duvodu...A hele,v pripade rozchodu je daleko horsi podelit se o ten jeden byt. Vetsinou se musi prodat a lidi si bud koupi dva mensi (i kdyz ty dva mensi vychazi draz nez ten jeden velky) nebo jdou oba do najemniho. A nebo jeden druheho vyplatit. Z ceho bys ho vyplatila? Za me to mas takhle dobry a tipu uz tu padlo dost,jak se zabezpecit. Kdyby to bylo obracene,tobe dali rodice penize na byt,asi by se jim taky nelibilo,aby se byt napsal na vas na oba,kdyz druhy do toho nic nevlozil. To preci nejde.

martinka_33
7. pro 2024

@trdelnik234 jestli je na rodicovske tak vuvec ne, jinak zalezi na přijmu, na hodnote soucasneho bytu a cene vetsiho. Proc rodice trvaj na tom aby vlastnila pulku toho priteloveho nevim, vzdy je lepsi kdyz ma kazdy svoje, pri rozchodu teda... i kdyz je jasne ze takhle by se musela stehovat, a to je neprijemne...

jiss
7. pro 2024

Vůbec nechápu, že je paní pranýřovaná za to, že myslí na zadní kolečka. Mému muži takhle taky koupili rodiče byt, on financoval jen rekonstrukci, na kterou si půjčku brát nemusel, a přesně jsem se to říkala, že bych skoro měla lepší pocit, kdyby nevydělával tolik peněz, abychom si museli vzít hypo spolu, ale aspoň bychom si byli tak nějak víc rovní. Abych neměla pocit, že bydlím 'u někoho '. Dvě kamošky podobně, radši si snížily standard, aby si mohly vzít 50/50 hypo, ale i 50/50 vlastnictví s chlapama, co vydělávali 2-3x víc a velkoryse nabízeli, že si vezmou hypo jen na sebe. Protože víme, jak to je, chlap z příjmu platí hypo, ale ženin příjem se prožere, a pak při rozchodu má chlap nemovitosti a ženská nic. To, že přítel zatím chce hradit všechny náklady, celkem nic neznamená, když spolu doteď nebydlí. Navíc jsem pochopila, že zakladatelka by ráda platila hypo napůl, ale nemá na 3+1 a chlap nechce vzít 2+1, na kterou by měla.

te_reza
7. pro 2024

@jiss má vlastní byt. Svůj příjem si může nechat, má z čeho šetřit. Takže svoje peníze rozhodně neprožerou. Kdyby si ho vzala, mohla být třeba i jinde. Já ho chápu, on taky může mít pocit, že to není na věky, když si ho nechtěla vzít.

eviicka
7. pro 2024

@jiss tak pokud se příjem ženy prožere a mužův jde na bydlení, je to špatně. Tohle je ale jiný případ.
Mimochodem když si vezmou hypotéku 50/50, tak to často dopadne tak, že se musí odstěhovat oba a holý zadek můžou mít nakonec stejně (pokud neměli splacenou nějakou významnou část).

kamino
8. pro 2024

Trochu mi to připomíná jednu písničku od Rytmuse - hrála v klipu Agáta 🙂

veroniqess
8. pro 2024

Podle me toho neni moc k řešení. Kdyz nechce přispívat, tak si peníze šetři, a kdybyste se rozešli, budeš mít svůj malý byt a úspory 😀

rebe
8. pro 2024

My bydlíme v bytě, který jsem koupila, než jsme se poznali, takže je čistě můj. On byt nemá žádný. Kdyby muž nějak řešil, že v případě rozchodu nemá kam jít, asi by mě to mrzelo. Jsme rodina a je to náš byt. Ale pokud tě to trápí, díky jeho postoji k financování rodiny můžeš investovat a svůj majetek zhodnocovat.

Strana
z2