icon

Jak získat babičky na hlídání dětí? Diskuze a zkušenosti

19. čer 2024

Holky, potřebovala bych asi nějak nahlédnout do jiných rodin. Rodiny v mém okolí to mají taky všelijak, ale chtělo by to větší vzorek 🙂
Na úvod takové ty moralistky, jak babičky nejsou povinny hlídat - vím a respektuju to. Dneska mi volala moje máti, došlo na náš rozvrh tento týden, poslední dva měsíce jí prosím, jestli by si nepřijela hrát na babičku a nevzala mladšího na náhradu kroužku. Tak že prý babičku bude dělat až v důchodu. To je takové ožehavé téma - furt řeší, že její máti už byla v jejím věku v důchodu a furt dokola. (Byla jsem několik měsíců u dědy a babičky, když máti dostudovávala a už jsem si dávno spočítala, že ale jsem tam chodila do jeslí, protože oba ještě pracovali.) Na druhou stranu často si voláme, o víkendu se vídáme a tak často poslouchám, že někde byla nakupovat (pracuje z větší části z domova, takže má větší volnost), cournout se. Především ale chová velké psy, vede cvičák - takže se stane, že dopoledne/odpoledne má soukromé lekce, řeší veterináře, různé psí akce. Ale do zoo s námi nepojede, protože bagr (moc teplo, moc zima), odpoledne se z práce nezastaví, protože musí za psy, ze společné dovolené se vracela dřív, aby tam pejsci nebyli sami s přítelem. Kromě psů má samozřejmě další zájmy a zaplať pánbůh za to. Jenže tak nějak nikdy nejsou děti priorita.

Prazdniny máme s manželem pořešené. Starší bude mít tři příměšťáky, což se paradoxně máti nelíbilo. Do práce chodím, když muž přijde z práce a vystřídáme se u dětí. Banku, doktorku, všechno odkládám, až půjde mladší do školky a bude víc času. Ve své podstatě hlídání nepotřebujeme, vystačíme si. Ale - známe to. Občas by se hodilo, dneska padla kosa kvůli tomu kroužku a mě to dost zamrzelo.

Nehlídacích babiček jsou mraky, jsou starší, jsou daleko, jsou vytížené jinými zájmy či prací. Ale jak to máte hlavně vy, které máte nadšené hlídací babičky? Fakt jsou to prostě už paní v důchodu?

Strana
z3
izz76
20. čer 2024

Jednu babičku máme pracující,druhou v důchodu,ale pečuje o svoji dementní matku.. Obe pohlídají když je potřeba,s oběma travime společný čas,ani jedna ale není aktivně hlidaci babička, která by nedičkavě čekala až bude hlídat. My už ani hlídání tolik nepotřebujeme,nejmladší dceři bude 10let. Starší dcera je dospěla,takže by mě mohla udelat babičkou. Když si to představím,ze chodím do práce, mám svoje zájmy,aktivity s 10letou dcerou, taky si chci odpočinout a třeba nedělat nic a číst si kniizku.. Tak asi nebudu úplně nejvíc hlidaci babička 😉

fire85
20. čer 2024

@lucie7411 tak jestli je mamce kolem 60 a má práce denně od 8 do 5 tak to je zahul, můžete být asi rádi že si vezme deti na víkend, my to máme podobné, mamka dělá dlouhý krátký a děti si berou 1, 2 do měsíce buď víkend nebo prázdniny.

tereza0111
20. čer 2024

@journals taky jsme vyuzili miniskolek - a je to takova pomoc! Jen at mi na to ty babicky nerikaji reci, jaka jsem na to male detatko zla, davat ho "takhle brzy" nekam

Uplne nejradsi mam, kdyz nekdo zacne, jak to dneska mame strasne jednoduchy, ze mame mycku a roboticky vysavace a kdesi cosi, ze to preci za nich vubec nebylo. Nojo, ale co si pamatuju ze sveho detstvi, tak byla hlidaci nejen babicka, ale jeste i prababicka a fakt mela mamka na pomoc takovych lidi..
Dneska mame mycku, ale jsme na to sami (s partnery samozrejme).

lucie7411
20. čer 2024

@fire85 ma 59, jo jo je to zahul😔😔😔 me spis mrzi to, ze driv chodili drive do duchodu a venovali se nam a my meli krasne detstvi i diky nim.. a to ze tchyne nema zajem bohuzel neovlivnim😩

autor
20. čer 2024

Všem moc děkuju za vhledy do vašich domovů. Vím, že to je v každé rodině jinak, záleží na vzdálenosti, na fyzické kondici, dalších aktivitách atd. Hlavně mě zajímalo stále pracující prarodiče a ve své podstatě se to dá shrnout tak, že kdo skutečně chce, tu cestu si najde. Potěšilo mě číst, že i pracující prarodiče jsou schopni si najít čas PRAVIDELNĚ hlídat vnoučata.
Z pročítání komentářů mě napadla taková věc - jezdíme pravidelně většinou minimálně každý druhý víkend na odpoledne k máti, vídáme se u dědy všichni, možná zkusím přestat vnoučata vozit pod nos. Pak vlastně nemá důvod stavit se za námi 🤷

mabs
20. čer 2024

Taky by mě zajímalo, čím to je, že se to tak změnilo. Podle mě to bude tím, že je dnes víc možností vyžití a koníčků.
Rozhodně bych neřekla, že je to tím, že dřív byly babičky v důchodu. Podle mě nebyly. Bylo běžné mít dítě ve 20, takže kdybych to vzala takhle, žena po 40 už měla vnouče. A to v důchodu určitě nebyla. Dnes se sice chodí do důchodu později, ale za to se děti rodí až po třicítce.
Jinak co se týče babiček u nás, tak jedna dělá odpolední, takže s tou děti nejsou vůbec. Nikdy nepřišla, že by si je chtěla vzít třeba na víkend. Druhá pracuje vedle školky, když je krize a zavolám, děti vyzvedne a já si je pak za hodinu vyzvednu. Na celé odpoledne u ní byli párkrát. Chtěli by i víc, ale má spoustu jiných akcí a mimo to i nového přítele, takže na vnoučata už čas nezbývá.

klaruskaholubinka
20. čer 2024

Máme naše i tchanovce 250 km daleko. Navštěvujeme se tak že my jedeme jednou ročně tam a oni tak 3krat sem. Takže hlídání žádné. Jednou jsem se ptala tchyně zebychom šli s manželem si zastřelit jestli holky pohlida tak mi rekla že jo a pak tisíc vymluv. Manžel se jí ptal jestli si holky vezme o prázdninách na to řekla ať si je necháme. Moje máma je v invalidním.duchodu, skrz nemoc. Holky by si na prázdniny vzala ale je hluchá takže tam se jí spíš holky bojím dát, hlavně nema tu energii staci jí málo a je unavená.

anonymmm88
20. čer 2024

Hlídání žádné nemáme. Moje mamka sice pracuje, ale 4h denně ve školství, takže má celé prázdniny dovolenou, ale stejně nikdy nehlídala, že by řekla dovez vnouče. Když hlídala, tak jen proto, že jsem ji požádala, aby vyzvedla ze školky, ale aktuálně syn chodí do školy a nehlidala tak 2 roky. Říká že jí taky nikdo nehlídal poslední 2 děti. (Jsme 4 sourozenci) Ale zapomněla, že já a sestra jsme byli u babi celé prázdniny a ona měla pohodu a dovolené bez nás. Mrzí mě to, když vidím prarodiče s dětmi v zoo, že ona taková není a ten vztah s nima nemá. Jako já s babi. Od přítele taky nic. Bydlí daleko

prejeta_zaba
20. čer 2024

Všechny máme pracující, moje rodina zájem nejeví vůbec - u mojí matky byly děti možná tak 5x za život, bydlí pár minut autem, zájmy nemá, hospodářství nemá, je zdravá, aktivní, ale evidentně ji nebetyčně otravuje se zajímat o svou vlastní rodinu, takže tam jsou vztahy na bodu mrazu. Z manželovy strany by se babička rozkrájela, ráda se za dětmi zastaví jen tak na pokec nebo je vezme třeba na výlet, pomůžeme jí na zahrádce... ale má poměrně náročnou práci, takže nějaké delší hlídání nepřichází v úvahu. Děda sám by nehlídal, ale babičku podpoří. Vážím si toho, že aspoň s jednou stranou mají krásné vztahy. Až budu v práci, nějaké nemoci a prázdniny budeme asi muset pokrýt placeným hlídáním. Z okolí vidím, že na praci/důchodě to nezáleží, kdo chce, způsob si najde. A vymlouvat se na kraviny jde vždycky.

loupacek
20. čer 2024

Mně nehlídají ani důchodové babičky. 🙂 Tchyně nikdy, máma když ji požádám při něčem akutním, kdy nechci, aby byly děti samy doma. Tato akutní situace nastává tak 2x za rok.

prejeta_zaba
20. čer 2024

@tereza0111 přesně. A dřív se děcka vyhodily ven a celé odpoledne si mámy uklizely a dělaly něco dle svého, já z dětství znám jenom "jsem unavená z práce, nech mě" a teď je zvyk se dětem věnovat nonstop, tak sice máme myčky, ale zapínáme je z posledních sil večer, protože stále něco děláme pro ostatní...

oplatecka
20. čer 2024

Moje mamka pracuje, tchyně je v důchodu. Když to tady tak čtu, máme veliké štěstí, že prarodiče s dětmi tráví tolik času a rádi. Mamka se k nám aspoň jednou týdně zastaví, nemá problém dceru vyzvednout ze školky nebo syna odvézt na trénink, vezme je třeba do kina, na zmrzku. To stejné tcháni. Ti jsou na svůj věk ještě docela akční. Tchyně třeba zavolá, že někde je nějaká akce pro děti, tak že by je tam rádi vzali, vezmou si je na hřiště, nemá problém pohlídat nejmladší, když třeba potřebuju k lékaři. Dokonce mi i říká, ať si užiju chvilku pro sebe a nespěchám 😀 Vídáme se často a je to opravdu bonus pro všechny 😊

journals
20. čer 2024

@tereza0111 pro mě to hlavně bude znamenat jeden den v týdnu, kdy s tím opravdu můžu počítat, pokud bude dítě zdravé. Babička to ještě neví, taky očekávám různé hlášky, hlavně to, jak je to zbytečný, když bydlí kousek od nás. Jenže já už nechci, nemůžu 😖 na jednu stranu si s ní nechci dělat zle, nemůžu jí to říct na plnou hubu, urazila by se a fakt je ten, že to jsou naše děti = naše starost. Ale už prostě nemůžu. Po novém roce mi slíbila, že bude hlídat jeden den v týdnu (ne celý) abych měla čas pro sebe. Tak za poslední dva měsíce hlídala 1x. Jinak se to prostě nehodilo. Nechci to řešit s ní, ani v sobě, tak miniškolka je fajn řešení.
Osobně si myslím, že ona se na to už necítí a bojí se to přiznat nám i sama sobě a zároveň už zažívá komfort (ne)hlídání starších vnoučat. Nejstarší vnuk je u ní velmi často, ten se už na mobilu hlídá sám 😏

me_druhe_ja
20. čer 2024

Já jsem taky úplně bez hlídání. Na dve děti jsem z 80% sama, neboť přítel je obchoďák a bývá skoro celý týden pryč. Moji rodiče jsou od nás 1700km, rodiče přítele 150km. Navíc jim je už 75+, moje děti jsou jejich 9. a 10.vnouce a i když se zajímají a všechno, tak děti bych jim nesvěřila. Tak max na dvě hodiny. Teď jedem na celý léto s dětma do ČR takže se těším, že nebudu na děti sama. 😀 moji rodiče jsou totiž extrémně hlídací. 🙂 až moc někdy 😀 moje sestra má totální pohodu, má totiž k druhý prarodiče extrémně hlídací (i když pracují), takže její dcera od půl roku přespává u obou. 😀
Už jsem si docela zvykla, teď jsou obě už ve školce, tak mam i čas pro sebe. Akorát zatím není možné pracovat, jak mi nikdo nemůže vyzvednout děti, staršího odvézt na terapie a tak,.tak je všechno na mě.... akorát mě mrzí, že s přítelem sami nemůžeme nikam. Za 4,5 roku jsem byli sami přes noc jen jednou, když byli děti od soboty odpoledne do neděle odpoledne u jeho bratra. Ale to je hrozně těžké domluvit, mají moc aktivit. Ani na večeři nebo tak nemůžeme.

amenophus
20. čer 2024

Moje mama pracuje a pokud zrovna nelita porad po sluzebkach (coz teda posledni 2 mesice bylo porad, ale pul roku predtim skoro ne) tak aspon jednou tydne hlida. Tchan je v invalidnim duchodu a pracuje na zkraceny uvazek, tak kdykoliv mu zdravi a prace dovoli tak hlida taky. Minuly rok to meli rozdelene ze kazdy hlidal jeden den v tydnu, takze na nas bymy jen ty zbyle 3. Plus teda cca jednou mesicne jezdime k nasim a jednou k tchanovcum. Ale treba tchyne (s tchanem jsou rozvedeni) nehlida vubec, ona jezdi s veterinarni zachrankou a nehlidala jeste ani jeenou, je nondtop v praci.

lp183
20. čer 2024

U nás pracující babičky hlídají spíše ostatní vnoučata, protože já mám už rodiče v důchodu a ti jsou schopni přijet kdykoliv. A co dedečci? Tchán, který je už taky v důchodu se umí hezky postarat a pohlídat i sám.

sahrazad1
20. čer 2024

Moji rodiče jsou v důchodu , a hlídají jen na moje požádáni - na doleceni , nebo prázdniny . Sami si nikdy neřekli . Nicméně jsem rada aspoň za toto , ptz to není málo . Tchýni je před 70, bydlí přes celou republiku a sama by už potřebovala hlídat - takže nula . Ale tam je ještě to , ze můj manžel , její syn , ji nemusí . Takže vloni viděla našeho syna celou 1 hodinu . Zase vy co píšete , ze babičky hlídat mohou a nechtějí - záse Vy nebudete se muset starat na to skutečné stáří - aneb duchodak to jisti .

martinka0209
20. čer 2024

Tak to záleží asi jestli nemají problém hlídat a jsou rádi s vnoučaty ,moje rodiče nemají problém hlídat,bydlí daleko ,oba pracují,ale když je poprosime a oni mohou,rádi pohlidaji,dokonce starší vzali na týden k moři,tchýně ta je případ sama o sebe do tří let starší dceru zvládla pohlídat, protože i tchán byl více aktivní a teď i když ji poprosime pohlídá,ale za dvě hodiny je z nich vyřízena,jediný kdy to zvládá ,když koukají na tablet,to jsou děti v klidu a nenudí se sní ,takže neskakaji po pohovce a hlavně nezlobí a nevymyslí kraviny

kometkak
20. čer 2024

Obě babičky cca 100Km, jedna k nám jede cca 3x za rok a je ochotná děti vzít na koupaliště a tak. Druhá každé hlídání (cca 1x ročně) vždy komentovala hroznýma kecama, že ji to obtěžuje a poslouchali jsme to ještě dlouho. Naučili jsme se fungovat komplet bez hlídání (prvních pár let jsme se snažili o nějakou domluvu). Vzdala jsem to, když jsme s mužem chtěli na 10. výročí svatby někam na jednu či dvě noci odjet a se tchýní nebylo možno domluvit ani tu jednu noc v průběhu celého půl roku ( neustálé výmluvy na úplně vše). Nikomu nic nedlužím a od nikoho nic nečekám.. Když zájem není, nikoho nedonutíte ani po dobrém, ani po zlém 🙂 Tchýně má své zájmy a vnoučata to nejsou. Děcka ví, že existuje, ale to je vše..

kleio
20. čer 2024

Moje tchýně mi pomáhala i když ještě pracovala, ale od doby, co je v důchodu a má víc času, jezdí hlídat pravidelně, plus když je potřeba. Moje mamka v důchodu není a moc nehlídá. O vnoučata se zajímá, občas je někam vezme, ale spíš, když se to hodí jí. Má náročnou práci, služby, spoustu koníčků, přátel a aktivit. Taky mi přijde, že už cítí, že si starání o děti v životě užila dost, a chce se teď soustředit na ty jiné věci. Můj táta na druhou stranu zájmů tolik nemá a rád mi pohlídá, i si upraví práci nebo vezme volno, když je potřeba.

chlapecektehu
20. čer 2024

moje mamka funguje, malýmu kupuje věci a jezdíme za ní i 4x v týdnu. sem tam mi malýho hlídá když potřebuju například k doktorce nebo si něco vyřídit. Mamka od přítele je úplně marná, malýho nepohlídá nemají spolu absolutně žádný vztah. Teď čekám druhé miminko a ani se nezeptá jestli je všechno ok. Podotýkám že má přítel dvě sestry a každý má dvě děti a u nich funguje a jezdí za nimi i vlakem a autobusem klidně 3 hodiny za náma to ma 30 minut a prý je to daleko
(mojí mamce je 48 a tchýní 60)

daasqua
20. čer 2024

Moji mámě je 70, ještě pracuje (klasika 7-15) a pohlídá, kdykoli potřebujeme. Jezdí k nám každý víkend (na děti se těší, jdeme s nimi obě ven) plus jeden den v týdnu po práci (hlídá syna a já jdu s dcerou na tancování), plus když náhodou je potřeba a manžel nemůže mít HO, tak si vezme volno a taky pohlídá. Jsou to její zlatíčka.
Tchanovci bydlí za Prahou, oba pracují (většinou HO) a ještě nehlídali. Obecně mají málo času (zahrada apod) a ani na to tolik nejsou (v nouzi by to dali, nebo až budou děti větší a bezproblémové).

daisymaminka
20. čer 2024

U nás babička hlídala mě a bráchy (výhoda, byla od 56 let v důchodu)... a měla byt asi 200m od nás.

Teď hlídá i moje mamka mou dceru. Bydlíme ale ve společném domě, takže je to pro nás přirozené... Hlídala, resp. byla ochotná pohlídat, i když chodila do práce, ale hlídání jsem potřebovala málokdy, protože jsem byla ještě na rodičáku. Navíc dcera dlouho vyváděla, když jsem někam šla.
Mamka šla do důchodu, když měla dcera 3 roky.
V tuto chvíli pomáhá při hlídání, když je dcera nachlazená a nechodí do školky nebo když chce dcera v pátek vyzvednout po obědě. A pak ještě když jdu o půl 6 na masáž a manžel přijíždí v 6, tak pokrývá to mezidobí.
A přirozeně hlídá více mou dceru než děti bráchy.

dixi86
20. čer 2024

Tchyne je babicka deti, vlastne jedina "funkcni". Pohlida stylem tablet a neotravujte, ale ma je rada, darky kupuje. Hlida minimalne, spis vubec. Moje matka deti nezna, dela ze neexistujeme pres 5let.(deti 6a 8, ale videly ji tak 1x, starsi 2x, ale nepamatuji si). Zvykla sem si. Je to narocne, ale jsem "nastesti" doma s duchodem, takze to nejak davame, jen obcas uz nemuzu. U tech fakt skvelejch babicek v okoli...tak vsechny pracuji a to pomerne velmi tezkyma pracema(fyzicky i psychicky) a hlidaji porad a velmi rady. Takze je to fakt o cloveku, ne o tom, ze je ta dotycna v duchodu. Kamaradky mamka zastoupi kompletne prckovo mamu, druha(tchyne) prijde podrbat a nic jineho ji nezajima..kazdy proste je jiny.

mikeska2020
20. čer 2024

Mám obě babičky pracující a dědečky taky. Moje mamka s tátou hlídají každých 14 dní od pátka do neděle + když bych potřebovala vyzvednout dceru ze školky nebo pohlídat třeba kvůli doktoru tak s tím by neměli problém a přijeli by. Bydlí 20 km daleko a pro dceru by se rozkrájeli. Tchyně s přítelem to samé. Tchyně dělá denně jen do 12 všední dny a máme domluvu že jednou - dvakrát týdně když já mám mezisměnu v práci vyzvedává dceru ze školky odpoledne a hlídá ji cca do 7 než přijdu. Víkendy též nejsou problém pro ně. Jak to tak tady čtu tak mám neskutečný štěstí že to tak mám a jsem za to neskutečně vděčná. Oni to taky ví, pokaždé jim děkuju ale oni žádný děkování neberou v potaz, říkají že vnučka je pro ně vším. Z obou stran je dcera první vnouče.

terez90
20. čer 2024

Mám mámu 20 km od nás jednou za měsíc Ondru pohlídá na pár hodin. Druhá babička bydlí 10 minut chůze od nás, ale tchýnĕ odmítá hlidat sice je v důchodu chodi 4x týdne do práce, ale sama řekla, že raději pojede na ryby než hlidat malého....že je to naše volba mít dítě. Její den je jít do práce, na nákup do kauflandu a od 15:00 hod. pít pivo v garáži a kouřit 😃. Manžel naštěstí funguje a pomáhá.

ninive211
21. čer 2024

@chlapecektehu Ber to tak, že děti od dcery bývají pro prarodiče obvykle bližší než děti od syna (tedy děti od snachy). U nás manžel je jedináček, tak je to jiné, naše děti jsou jediná vnoučata z této strany. Ale kdyby měl manžel sestru, věřím, že by taky asi byly bližší vnoučata od dcery.
Já zažila jen jednu hlídací babičku, mamčinu mamku, a to jen občas, v létě 14 dní a o jarňákách týden a pak asi 2x když jsme byly nemocný (babi s dědou neměli auto a museli vždy těch 40 km vlakem, takže my jezdili tam, oni k nám málokdy). Že by hlídala ve všední dny v týdnu nebo o běžných víkendech "jen tak", to neexistovalo.
Babička o táty - škoda mluvit. My byli její nejmladší vnoučata, ona od 45 v ID a babičkovství si užila se staršíma bratrancema a sestřenicí a asi hlavně hlídala děti od taťkova bráchy, který bydlel na stejné ulici jak babička, příp. od tátovy sestry, která bydlela ve vedlejší vesnici. My bydleli v Brně 30 km od nich (příliš "daleko", na návštěvě za ty roky myslím u nás byla jednou). A nejezdili jsme za ní ani na celý víkend, většinou jen dopoledne tam, navečer zpět, později jsme jezdili až po obědě, na otočku (my tam ani spát nechtěly se ségrou, byl tam ještě suchej záchod a vana, do které se musela ohívat voda, tak o prázdniny na vesnici ve starým baráku jsme ani netoužily, ale babička stejně ani neměla zájem). Děda - o 20 let starší od babičky - zemřel, když mi bylo 6 a přišlo mi, že od té doby babička ztratila úplně chuť do života, byla letargická a hroznej hypochondr, všechno ji bolí, všechno problém a neuměla se ani bavit o ničem jiném než o těch svých nemocech. takže vztah s ní jsem bohužel nikdy neměla. ani dárky na narozeniny/na Vánoce jsme od ní nedostávaly.

junetule
21. čer 2024

Obo je to jine, nez kdysi. Kdyz jsem byla mimi, mamka hned musela nastoupit do prace a deda uz byl v duchodu ( sel drive kvuli zdravi, jako hornik) a tak me od mimi mel na starost. Cele prazdniny jsme travili spolu na chate, chodili na hriby, boruvky, ke splavu, o vikendu prijeli babicka, ktera pracovala a mamka a bylo super. Deda vyhledaval vsechny chvilky, kdy mohl byt se mnou, bylo to super. Dnesni prarodice bud jeste pracuji, nebo v duchodu uz jsou starsi a potrebuji trochu klidu. Me babicky hlidali vesmes na par hodin, kdyz jsem si potrebovala zajit na urad, k lekari. V lete jsme jezdili na chatu vsichni. Odpocines si, protoze se nekdo postara, ale jsi tam s nimi a dulezite veci delas stejne sama. Ale nijak mi to nikdy nevadilo, vzdy jsme s muzem zvladali.

chlapecektehu
21. čer 2024

@ninive211 no ale ona nam dělá naschvály víš. děckám kupuje první poslední furt s nimi volá atd. malej od ní nedostal nic ani když se narodil. Nejhorší je když tam jezdila přítelova mladší sestra s dětma. její syn je jenom o 6 týdnů starší než můj syn a když jsme dojeli na návštěvu tak mi tvrdila ze si malýho nemůže ani pochovat že jí bolí záda a vzápětí se skláněla pro syna od dcery 🤦🏻‍♀️ a tady těch naschválů bylo .....

ninive211
21. čer 2024

@chlapecektehu Hm, tak to je blbé, takové rozdíly :-/ Zamrzí to, ale bohužel s tím nic asi neuděláš...

Strana
z3