Jak zvládnout emoce z nového sňatku exmanžela?
Dneska mi napsal exmanzel, že by chtěl vyměnit víkend kdy má být syn u něj. Když jsem mu napsala, že nevim co na to syn řekne aby u něj byl 3 víkendy po sobě, co bude dělat když nebude chtít jet (dělá problémy, že k otci nechce jezdit) tak mi odepsal, že se žení. Napsala jsem mu, že to chápu a se synem promluvím abych ho připravila. Tak nějak mě to nevadí.. Ale přišel můj partner, řekla jsem mu, že se ex ženi a tak nějak mi ukápla slza.
S partnerem jsme spolu skoro 6 let. Máme spolu dceru, vše je ok, jen mi asi zabylo líto, že my řešíme finance a svatbu si hned tak dovolit nemůžeme.. a exmanzel sice taky čeká rodinu, ale je na tom lépe.
Přítel se naštval a odjel na benzinku koupit si prej cigára.. Asi to vyznělo, že bych chtěla zpátky ex. Ale tak to není. Připadám si hrozně.. Nějak mi došla slova. Asi ho to zabolelo, ale řekl mi, že kdyby toto řekl o ex tak by byla hrůza z mé strany..
Jako kdyby to řekl jako já, tak bych to taky tak pochopila. Ale teď nevím jak mu vysvětlit, že mě ex nezajímá..
Jinak žijeme v domě, který je můj. Přítel tady nemá trvalé bydliště, jen přechodné. Má ho stále na Slovensku u mamky. Trvalé dostane až po 5 letech pobytu v ČR nebo kdyby se ozenil. Jak z toho ven, to fakt teď nevím...
Taky nechápu, proč vymýšlet nějakou omáčku kolem. Prostě to říct na rovinu. Je to celkem dobře pochopitelný důvod. Myslím, že to takto má hodně žen, že je mrzí, když se někdo jiný v okolí vdává a ony ne.
mam porad v SR trvale bydliste, i kdyz jsem uz tady temer 18 let. Az ted ho budu rusit, protoze uz mam cesky OP. Tim bych se vubec neridila, ono je to dost opruz si cokoliv vyrizovat. Hele, asi ho chapu. Rekni mu, ze jsi smutna z toho, ze vis, ze vas se ted svatba netyka, ze si jeste musite pockat
Omluvila jsem se mu.. Řekl mi, že není naštvaný, ale zklamaný, že pro mě není dost dobrý. Šel spát.. Zítra odjíždí do práce na měsíc, sezóna mu začala. Mrzí mě to.. Jenže možná to, že není schopen si přepsat trvalé bydliště ve mě vyvolalo, že se mnou nepočítá do budoucna.. Uvidím co bude a přijde. Snad to nějak vykomunikujem než odjede, ale pochybuju. Bude to viset někde ve vzduchu. Achjo..
@evaviki No to je pravda. Úřady, vyřizování. Asi se ve výsledku nedivím, že se mu do toho nechce. Jako nechci ho do svatby nutit. Tak nějak v sobě mám strach, že druhá svatba, druhý rozvod bych neunesla. Spojuje nás dcera to je nejvíc. Ale ty pocity člověk a myšlenky nejdou z hlavy vysát hned na dobrou. Dneska asi neusnu a když, tak ta noc bude šílená. Že se něco takového muselo vůbec stát.
neblbni. Je neskutecny opruz si zaridit trvaly pobyt. Dokud se te to netyka, tak se ti to lehce keca. Ale to je papirovani. Jit na cizineckou policii je proste zbytecne ztraceny cas, navic na to cekas x mesicu. Ja si trvaly pobyt delala rok predtim, jak jsem zadala o obcanstvi a to pouze proto, ze jinak bych pozadat o obcanstvi nemohla. A to ani nemluvim o tom, ze mam porad slovenskou obcanku, kterou musim vratit. A i to je opruz 😀 Takze to zbabele odkladam, co to jde
Já nevím, některé věci je vlastně úplně zbytečné říkat. Takovou věc bych si třeba na pár vteřin pomyslela, ale říkat to partnerovi? Upřímně, co s tím má dělat s takovou informací?
On ví že na tom nejste finančně dobře. Asi ani netřeba mu to připomínat. Navíc ty víš, že svatba je aktuálně nemožná, bylo by to náročné zařizování, nemá trvalý pobyt atp...Vlastně je to tedy informace úplně k ničemu, jen aby se tobě ulevilo od smutku. Prostě sis postěžovala a ulevila. Ok, udělalo ti to líp. Ale co partner? Vlastně jsi to na něj akorát vyblinkala 🤷♀️
Je fajn se svěřovat s trápeními ( důležitými, podstatnými), ještě líp, pokud má problém řešení, navrhnout řešení...ale je I fajn si umět zpracovat sama některé splínky a filtrovat co je nutné sdílet, a co je naprosto zbytečné sdílet.
Teď mě neber nějak zle, prostě mi to celé příjde zbytečné.
Tak svatba se dá pořídit i za pár korun. Co jsem takhle byla na vlastně několika low-cost svatbách, tak obřad, pak nejbližší rodinu pozvali do restaurace na oběd (kdyby to bylo 10 osob, pořídíš do 5000, když se posnažíš) a následně "pařba s kamarády" někde buď v hangáru na zahradě nebo v pronajatém komunitním prostoru. V jednom případě si jídlo nepamatuji, v jednom vím, že udělali kotel guláše, chleba a nějaké koláčky k tomu. Jako jo, není to nula, ale pokud budete chtít udělat dceři oslavu narozenin s pár kamarádkami, tak zjistíš, že to je taky pár tisíc. Čili argument, že nemáte na svatbu peníze, opravdu není moc argumentem. Pokud se opravdu chcete brát, tak to jde (jde to i s dvěma svědky na úřadě - ale myslím, že kdybyste doma řekli, že ani ta restaurace nebude, protože na to nejsou peníze, tak vám rodiče s radostí přispějí).
Taky dobry. Takze jeden na jedne z nejdulezitejsich udalost sveho zivota nechce dite a druhy, misto toho, aby se te aspon pokusil pochopit a nejak psychicky podporit (obejmuti by asi stacilo, predpokladam, protoze tve pocity jsou vcelku pochopitelne - clovek muze byt ve vztahu stasty, opravdu, a stejne ho nekdy neco trochu pichne), tak si to egoisticky vztahne na sebe, urazi se a odmitne to resit do doby, kdy vi, ze odjede. Takze ti vytvori jeste horsi pocit, ze jsi ta spatna a pak te v nem samotnou necha. No proste vyborny.
Ja nerikam, kazdy ma neco, a predevcirem me chlap nas*al tak, ze jsem myslela, ze ho fakt necim umlatim, a ja taky nejsem dokonala, s tim asi clovek musi tak celkove v mezilidskych vztazich pracovat, ale tady proste nejsi na vine.
@jana_zofie A neni to nahodou tak, ze tam to dite chce, když pise, ze by tam bylo 3 tydny po sobě 🤔
A proc by melo byt ke svatbě potreba trvale bydliste tady?
Jak si nemůžete svatbu dovolit? Vy nemáte 2000,- na to se vzít????
Očividně svého ex chceš, když to takto hrotis. Měl by tě kopnout do zadku, jelikož svého partnera srovnavas s ex
Ty si neseš z minulosti nezpracovaná traumata a z nich vyplývající strachy přenášíš do současného vztahu, patrně i tvůj současný partner si z minulosti něco nese. Ani jeden z vás to v sobě nemáte zpracované a to vám oběma kalí mozky. Pokud jsi navíc při obhajování svých slz šla do role oběti a přehodila vinu na něj s tím, že ti jeho přístup k vašemu vztahu přijde pasivní, pak bys vlastně měla být ráda, že než aby řekl něco, co už by nikdy nešlo vzít zpět, tak raději odjel a ty největší emoce nechal vybublat někde o samotě. A co teď s tím? Oběma by vám prospěla terapie, a to nejen ta partnerská, abyste se spolu naučili komunikovat, ale i individuální, abyste zpracovali to, co vás tíží z minulosti.
@j.a.n.i ajo. Vidis. To jsem asi blbe pochopila. Tak to dava smysl. Tak aspon to je fajn.
Nemohl by v tom pripade proste jen prijit na svatbu? Ze byste ho dovezli odvezli, aby tam nespal, pokud nechce? Je to daleko?
Myslím, že tvoje reakce byla dost nešťastná, nedivím se, že se partner teď necítí dobře. Ale od toho jsme lidi, abychom se spolu domlouvali, není problém omluvit se mu, že to není nic proti němu, ale že ti přišlo líto, že vy svatbu odkládáte a bývalý muž nemusel, protože je na tom finančně lépe. Ujistit ho, že životním partnerem je pro tebe on a žádného jiného bys nechtěla🙂
Jinak nerozumím těm financím ohledně svatby, poplatek úřadu není nic vysokého, vdávat se můžeš v jakýchkoliv šatech, které pak užiješ klidně na lepší příležitosti v létě (ostatně letní svatby k tomu přímo vybízí), muž může mít klidně jen košili a lepší kalhoty, na obřad může přijít kdokoliv a na oběd můžete pozvat skutečně jen pár nejbližších, ostatně když už děti máte, tak jde stejně spíš o zpečetění vašeho svazku než honosný obřad... Dá se klidně udělat normální grilovačka pro nejbližší, za svatbu opravdu není nutno utrácet šílené částky. Rozumím tomu, že vyřizování papírů pro partnera je složitější, ale nebyl by přece ani první ani poslední...
Jinak s klukem o víkendu navíc u tatínka bych problém neměla, popř. to můžete vyměnit za jiný víkend u tebe, my se takhle domlouváme normálně, vždyť jde hlavně o spokojenost dětí, ne striktní střídání. A vlastní dítě bych na své svatbě opravdu chtěla.
Já bych ex napsala např. tohle, že když si chce vzít syna v můj sudý víkend, že si ho vezmu recipročně v jeho lichý víkend, aby nebyl tři týdny u víkendu u otce, když po tom ani netouží. Kolik je synovi?
Partnerovi bych normálně řekla, že fakt neteskním po ex. Já z úvodního příspěvku pochopila, že je pro tebe důležitá svatba a chceš ji teda, ale dál jak píšeš, tak mi přišlo, že tam vnitřně máš nějaké překážky , když teda neberu v potaz finance a byrokracii.
Komunikace ve vztahu je holt složitá, někdy řekneme něco nějakým způsobem a druhý si to vyloží jinak. Nenech to vyhnít, vykomunikujte si to spolu.
@pampelina18 kdyz to je slozity, pokud on je ze slovenska a treba jeste zenaty nebyl, tam jsou tradicne velke a honosne svatby. A taky me nastve kdyz ex ma neco co ja ne, ale detem nechce zaplatit nic navic nez se mnou napul.
@martinka_33 velké a honosné svatby jsou zbytečné. Svatbu platí obvykle otec nevěsty a pokud na to nemají ať to jdou podepsat na úřady.... Tebe naštve, že ex má něco co ty ne 😂 to snad ne.... Tak začni dělat něco proto, aby jsi to měla taky. Proboha tak s nimi máte zůstat. Ještě řekni, že by ti bylo líto, kdyby ex vyskočil z okna a ty ne.... Tohle nechápu.... Závist je sví.ne 😂
@pampelina18 já myslím, že ty toho nechápeš podstatně víc...🙄
@suzanna123 nechápu, jak někdo může závidět něco svému ex. A pokud jim to leží takto v hlavě, tak ať se k němu vrátí.
@pampelina18 Ta tradice, že svatbu platí otec nevěsty je krapet přežitá ne? Dneska si spoustu lidí platí svatbu sami, protože se berou v době, kdy už pracují, někteří mají příspěvek od rodičů, dle možností a chuti svých rodičů.
Někomu nestačí jen ten úřední akt, ale chce to oslavit trochu více svátečněji. To, že někomu stačí úřední akt je věc druhá.
A kdo chce hodně low cost svatbu bez správního poplatku, tak města mají pro tyto dny určený den pro svatby, kdy se neplatí správní poplatek, platí pro snoubence s trvalým pobytem na území ČR.
U autorky mi přijde, že neteskní po návratu k ex, ale je jí líto, že u nich svatba není na pořadu dne.
@pampelina18 me spiš štvalo ze odmital platit detem neco navic a jeste pyskoval ze jim nekoupim ani ovoce a jogurty (kdyz jsem na to nemela)...ale ted se karta obrací, jeho wife jde na materskou a moje škodolibé já se tesi az mu reknu "co je mi do toho ze sis upichnul dite jinde, jedeme hezky napul", tak jak to rekl on me.

nic, normálně mu řekni, že ti je prostě líto, že on tu svatbu mít může a vy ne, že to je důvod proč je ti to líto a nic jiného v tom nemusí hledat..uznej jeho pocity a jestli umíte trochu komunikovat, tak to bude ok