Jaký rodinný model preferujete? Podělte se o zkušenosti
Ráda bych si tu dala takovou menší anketu na téma - jaký máte doma rodinný model? 🙂
Tradiční - žena je ta, co se nejvíce stará o děti i domácnost, muž zajišťuje peníze a technické záležitosti
Emancipovaný - peníze, výchova i domácnost na půl
Už ve více diskuzích jsem si všimla, že hodně z vás se naváží do žen v domácnosti a měla jsem v nedávné době i nepříjemnou osobní zkušenost. Jsem introvertní osoba, ale zbytek rodiny je spíše extrovertní. Zejména prvorozená je mezi lidmi ve svém živlu a tak jsem se rozhodla, že kvůli dětem se hecnu a začneme se družit. Seznámila jsem se přes internet s maminkou s dětmi v podobném věku a ta mě během kafe vyloženě sjela za to, že můj muž se nezapojuje do úklidu, vaření a že by takového hnala svinským krokem. Ačkoliv nás vůbec nezná, tvářila se na mě, jako bych se dopouštěla trestného činu. 😃
Přijde mi to takový normální model. Nemyslím tím strhanou ženu a může na gauči 🙂 Ale to, že žena je na rodičáku, pečuje o děti, dělá hezký domov, kam se všichni rádi vracejí. Na druhé straně muž je ta opora rodiny, která zajistí peníze, bydlení a řeší nepříjemné záležitosti vyžadující ostré lokty. Jak je to tedy v jiných rodinách? Skutečně je to dnes už mimo takovéto chápání rodičovských rolí?
@kakba nemyslim si ze tradicni model je passe. Akorat neni tolik chlapu, co by rodinu v pohode zabezpecili sami. Ale vlastne jich i tak znam dost. Rodin co chlap vydelava a zena se stara o domacnost, deti, pripadne se realizuje nejakou brigadou.
V pripade ze jde zena na plny uvazek do prace by mel ten model byt emancipovany. Coz je asi dnes opravdu vetsina.
Asi by bylo dobré si definovat, co je jakože ten tradiční a co ten emancipovaný model. Jestli tradiční je, že chlap vydělá všechny peníze a žena obstarává komplet děti a domácnost a emancipovaný je, že oba stejně pracují a stejně se starají o děti a domácnost, tak si myslím, 95% lidí bude někde mezi. Většina rodin, které znám (včetně nás) jede spíš ten tradiční, když jsou děti malé a žena je s nimi doma. Ale ne tak, že chlap dvakrát do roka vymění pneu a olej a tím má doma hotovo. A jak začne žena pracovat, tak se i ty ostatní práce víc dělí.
Dokud jsem byla na rodičáku, bylo to jako u vás. Ale jakmile jsem se vrátila do práce, začal mi manžel doma i s dětmi pomáhat.. Sám, automaticky.. Takže oba chodíme do práce, oba se staráme doma.
@tereza0111 proč degraduje? Proč by to mělo být pasé?
Mě to přijde úplně v pohodě, nic špatného. I v 21.stoleti jsou ženy, které zcela naplňuje péče o bydlení a o děti. Kterym to dělá radost, je to jejich životní poslání a nic víc nepotřebují. Je to jejich práce a ony se v tom realizují. Pokud se na tom shodnou s chlapem, pokud to vyhovuje oběma a pokud si žena uvědomuje ty rizika: rozhodně to není nic špatného, co by mělo být odsuzováno.
Žijeme naštěstí v době, kdy máme my ženy ohromnou volnost volby, nikdy v historii jsme tohle neměly. Můžeme jít klidně pracovat hned po porodu, můžeme být celý život doma a starat se o děti. Můžeme být svobodné matky, můžeme se i dvakrát či třikrát rozvést. Nebo se nemusíme vdát nikdy, děti mít taky nemusíme a můžeme celý život jen pracovat a cestovat.
Tohle je přece úžasné. 🙂 nic není špatně pokud do toho žena není tlacena. 🙂
U nás je to spíš tradiční model než emancipovany.Nastupovala jsem po druhé mateřské na poloviční úvazek,takže jsem logicky byla víc doma a domácnosti jsem věnovala víc času.Ted dělám na 3/4 uvazku.Manžel má časově náročnou práci.Takže víc času věnují domácnosti já.Ale manžel nemá problém uvařit nebo umýt okna.S dětma jezdí na kroužky ,když stíhá 😁
Nám to takhle vyhovuje.Detem vypadají spokojeně.Nemame žádnou hlídací babičku,takže aby jsme pracovali oba na plný úvazek nepřipadá v úvahu.
U bráchy mají model emancipovaný.Takze v roce dítě dali do jeslí.Dite je věčné nemocný( jak překvapivé) .Takže u nich to už dva roky vypadá tak,že se střídají na OČR oba dva.Oba dva jsou věčné nemocný a vyřízený.Bracha už dostal i něco na imunitu,aby se trochu vzpamatoval.
Švagrová má plnej úvazek .Má slušnou kariérou.Oba mají asi i pěkný penize ,ale za takovou cenu bych asi emancipovaná nechtěla byt ...spokojeně a šťastne nevypadají ani jeden.
Další ve je ,že každýmu to může být úplně ukradené jaky model kdo má doma.... důležita je spokojenost ve vztahu.
@me_druhe_ja za mě je taky špatně že by ženská měla.druhou směnu doma s detma a stejně tak mimo je pro mě že žena je doma v domácnosti i když už jsou děti větší a ve škole atd....To ta ženská nechce být samostatná, nezávislá aspoň trochu? Vůbec si nedokážu představit že bych nepracovala a jen se starala o deti který třeba ve věku kolem 8 let toho fakt nepotřebuji jak když byly mimina. A potom manzel v takovémto tradičním midelu že svou vymění za jinou/ mladší, úspěšnější a ta ženská nemá ani práci.
@fire85 tak nekdo se tim realizuje, ze je doma a o vse se stara. K tomu samozrejmne nejaky konicek atd. Vedeni krouzku, angazuje se v rodinnem centru nebo treba sbira bylinky. Znam takto minimalne 3 zeny s detma 10+ . Proc ne?
Ono nastoupit naplno do prace taky neni pro kazdeho. Mne to treba vyhovuje a uzivala jsem si jak profesni uplatneni, tak i dlouhe dojizdeni, protoze jsem mohla byt sama a hlavne bez deti 😅.
@konidana ja si to vubec neumim predstavit vzhledem k tomu, ze stiham se "starat" i pri plnem uvazku, ze by to nekoho naplnovalo natahnout na 8 hodin denne. Plus bych nechtela byt ten z partneru, ktery se veze a necha na sebe toho druheho vydelavat🤔 (porad mluvim o rodine s vetsimi detmi, na RD mi to prijde prirozene).
@glitterglue ja jo🙂
@reeeza oba umíme vykuchat kapra? To mě vážně dostalo jako dovednost. Já tedy vykuchat nic neumím a ani se to neplánuji učit a jsem skutečně ráda, že nikdo u nás nic nekuchá. 😃 Já taky umím dolít nebo zkontrolovat základní věci v autě, stejně tak muž umí pustit pračku a pověsit prádlo. Kdyby na to přišlo, jsem si jistá, že by jsme oba museli převzít záležitosti toho druhého a že bychom to zvládli, ale dělat to preventivně, abych byla připravená na to. To mi je dost proti srsti.
@fire85
@glitterglue
No jo, to je prostě o tom, že každá z nás jsme jiná. Ne každá toužíme po tom samém. To by byla upřímně i dost nuda, kdybychom byly všechny stejné. 😀
Zcela respektuju a chápu, že někomu zcela vyhovuje život naplněný jen dětmi, domácnosti a často se k tomu přidá nějaký koníček nebo charitativní činnost. Jak jsem psala výše: je úžasný, že v dnešní době si každá můžeme zvolit cestu podle svého, ne jak v minulosti. 🙂
Já si taky nedovedu představit, že bych už nikdy nepracovala.....Jsem ve fázi hledání práce, ale mám to o dost obtížnější skrz handicap syna, že jsem v zahraničí a že má přítel náročnou práci bez pevné pracovní doby, takže bohužel žádné pevné rozdělení "služeb" kolem děti nehrozí. 🙂 ale i tak doufám, že jednou něco najdu. Aspoň pár hodin, mít pár euro navíc. 🙂 Jsem pět let doma a už tak 2 roky jsem z toho totálně na nervy.
@ai30 to by mě ani nenapadlo na to koukat takto z druhé strany. To je moc dobrý postřeh. 😃 Máme i v rodině ženy, které pracují už od doby pár měsíců po porodu a nedělají to z finanční tísně. Ale nikdy jsem je nesoudila. Mě by to bylo nejspíše hodně líto, ale moje děti to nejsou, tak ať si každý dělá co chce. Taky proto mě vždycky zaráží, když někdo, kdo druhé ani nezná, jim udělá rozbor vztahu i výchovy a řekne, že to je celé špatně 😃
Zatím spis ten tradiční, ale dělám i ty technické věci, spravuju finance, manzel hlavně vydělává. Ale až nebudu na rodicaku, tak to bude půl napůl no, oba pracovat, oba se starat o děti a domácnost.
Hele, ono je to uplne normalni. Clovek si to idealne zaridi tak, jak se mu to libi a bere tu svoji situaci jako bernou minci pro posouzeni jinych. Kdyz je clovek v te sve situaci spokojeny, nemusi se nechat rozhodit tim, ze znama by takoveho manzela nechtela, at uz to jde na jednu stranu nebo druhou. Lidi maji ruzne nazory a ruzne zkusenosti, je dulezite se naucit rict: to je v pohode, nam to takhle uplne vyhovuje, az nam to vyhovovat prestane, tak to zmenime. ;)
@blecha94 to tím taky nemyslím jako ten tradiční model, to je právě ta strhaná žena a chlap "unavený z práce" už nedělá nic. To pak není tradiční model rodiny, ale lenost a vychcanost chlapa a dost špatný vzor dětem 😃 Spíš že žena se stará o domácnost a děti a mužská síla pak dělá třeba ty opravy, řeší auta, dělá kolem domu a když je potřeba, třeba i vlítne vyřešit nějaké nepříjemné záležitosti. Třeba urovnat sousedský spor. Nevím proč má tolik lidí pocit, že tradiční rozdělení znamená to, že žena dělá všechno a chlap nic.
Při rodičáku jsem se stala OSVČ (pracovala jsem cca 6 hodin týdně), teď, když jsou všechny 4 děti v institucích, pracuji cca 12 hodin týdně. Zbytek času věnuji rodině nebo sobě. Manžel vydělává 90 % našich příjmů, v týdnu nemá na cokoli jiného kromě práce čas, o víkendu mu nedělá problém vygruntovat barák, když je potřeba, nebo prostě udělat cokoli. Mně nedělá problém chystat mu svačiny a oblečení. V jeho očích jsem ta, která z nás dvou dělá smysluplnější práci. Pro to, abych se cítila nezávislá nebo hodnotnější, opravdu nepotřebuji chodit do zaměstnání na 8 hodin denně.
@fire85 úplně nechápu to rovnítko, že když je žena doma i s odrostlými dětmi, že nechce být samostatná a nezávislá aspoň trochu? To, že žena pracuje 6-8 hodin, řeší minimálně z části děti a domácnost znamená automaticky že je samostatná a nezávislá? To mi přijde zase mně k smíchu. Opravdu ženy, které musí do práce aspoň na částečný úvazek jsou nezávislé a samostatné? Kdyby platilo, že ženy ve všech profesích vydělávají stejně jako muži a kdyby ženy i bez partnerů byly skutečně nezávislé a samostatné, nejen finančně, ale i časově, tak bych to rovnítko brala. Ale ve chvíli, kdy jsou pracující ženy stejně aspoň částečně závislé na mužích, pak nechápu tohle uvažování. Můj muž vydělá tolik, že prostě do práce nemusím, nevyplatí se nám to. Po většinu dní je jen na mě, jak si den zařídím, jestli si budu celý den číst, jestli si zajdu s kámoškou na oběd/kafe, jestli si zajedu nakoupit, jestli uklidím dům, jestli budu pracovat na zahradě (okrasná i zeleninová), jestli si zajdu zacvičit, zaběhat, jestli půjdu s dětmi po škole na procházku, výstavu, kino. Já se naopak cítím velmi svobodná a nezávislá, nikdo mi 8 hodin neříká, co mám dělat a jak to mám dělat. A finance? Můžu si s klidem koupit téměř cokoliv, pokud to potřebuji. A kdybychom se rozvedli? Tak máme dům, byt, vatu na účtech (ke kterým mám práva), zálohu na důchod, a na alimentech za 3 děti a s jeho platem zaměstnance bych si opravdu nežila špatně 😉
@jajulin s tím “ Mně nedělá problém chystat mu svačiny a oblečení. V jeho očích jsem ta, která z nás dvou dělá smysluplnější práci. Pro to, abych se cítila nezávislá nebo hodnotnější, opravdu nepotřebuji chodit do zaměstnání na 8 hodin denně” naprosto souhlasím, mám to stejně.
Manžel má skvěle placenou práci, ale náročnou na čas a stres. Pracuje vlastně i ve volném čase, musí být k zastižení a on-line i o víkendech a dovolených. Na “oplátku” za to má ten plat a vlastně možnost “vzít si volno”, kdy potřebuje (i když to nikdy není 100% volno). A já tedy po něm ani nechci, když dorazí z práce, aby ještě něco dělal, ono taky není co. Naprostou většinu práce vyřeším já přes den, tak přeci nebudu čekat na něj, až v 6 večer vyskládá myčku a vysaje 🤦🏻♀️ to už chci mít pohodu. Ale pokud jsem třeba nemocná, tak je schopen mě na 100% zastoupit a ještě se starat o mě.
Závislá si nepřipadám, manžel dobře ví, kolik by nás stála uklízečka, zahradník, chůva (nemáme hlídání žádné, mí rodiče 350 km od nás, manželovi rodiče už nežijí, nikoho dalšího nemáme a děti se prostě musí rozvést do ústavů, protože tady MHD nejezdí), kdybych nastoupila do práce.
Můj muž taky neuklízí jako okna, záchod apod. Pouklízí hračky, udělá myčku a tak. A taky úžasné vaří - já téměř vůbec nikdy nevařím. To beru jako výhru, za mě je vaření otročina. 🙂 On nechodí sám skoro nikam, já zase chodím furt někam. 🙈😅 Muž občas pracuje, vydělává mu ale firma. Takže aby byl 8 hodin denně v práci, to nehrozí. Máme to na pohodu a vyhovuje nám to. 🤩 V domácnosti nebudu, ale teď si třeba beru na rok neplacený volno, aby dvouapůlleťačka nemusela do školky. 🙂 Takže budu doma celkem 6 let. Pak už půjdu zpátky do práce, kde teď dělám aspoň na dohodu. 🙂
@bbn Já bych se v tomhle modelu cítila méněcenná. Ze své mzdy na fulltime bych zvládla platit i hypo. Nejsem na svém muži závislá, příjmy máme plus minus 2-3 tisice stejný. A hlavně mě ta práce baví, je to moje vysněný místo, kterému ráda dám i 10 hodin denně.
@95newmommy2020 tak to jste asi jedni z mála. U nás a celkově okolo nás je stejně muž ten, který vydělává víc. Všude se řeší rovnoprávnost, ale stejně je častěji mnohem lépe placená mužská práce. Neříkám, že nemůže žena vydělávat víc a být úspěšná, ale přiznejme si, že muži zvládají náročnější fyzické práce a mají ostřejší lokty. Jsou zkrátka průbojnější. Navíc málokdy hrozí, že odejdou na mateřskou, takže i zaměstnavatel často dá přednost muži. S tou s rovnoprávností to není zas tak horké. 🙂
Anonym - já ti nevím. Sama tady čteš od nás příspěvky, kde zmiňujeme, že jsme schopny vydělávat více než naši partneři.
A opravdu to není o extra ostrých loktech, znám spoustu žen, které jejich práce prostě baví. Znají svou cenu a nebojí se o adekvátní ohodnocení říct.
U výběrových řízení opravdu neřešíme pohlaví, tohle jsem zažila snad jen na managerské pozici ve státní správě.
A co se týče průbojnosti - ženy umí být echt ostré, když na to přijde.
Emancipovaný. Muž dělá vše co já, doplňujeme se. Dokáže sám od sebe vygruntovat celý dům, byl tak od dětství veden. A abych teda přiznala, je pečlivější než já 🤭 Navíc je kuchař, takže i vaří. Někdy mám pocit, že jsem vyhrála jackpot 😀
Však já říkám, že takhle si tradiční model přestavuje hodně dnešních mužů, mně tradiční nepřipadá 😂
Vůbec nemám nic proti tomu, když je žena doma, realizuje se doma, a chce to takhle. Ale nerada vidím, když její partner nefunguje, což je dost časté. Spoustu chlapů totiž žije v dojmu, že ženská má vařit, prát, uklízet a starat se o děti i když maká, protože oni přece jednou za rok jedou do servisu nechat vyměnit olej 😂
@anonym Ty vyssi platy se neodvijeji od narocnejsi fyzicke prace. 🙄 S tou rovnopravnosti to bude horcejsi, kdyz se prave model 'muz vydelava - zena dela hezky domov' prestane oznacovat jako ten normalni, zvysi se nabidka externi pece o deti a muzi i zeny se budou rovnopravne podilet na vychove deti, tzn. ze zeny nedobrovolne nevypadnou z budovani kariery na 6 a vice let...
@95newmommy2020 však ať si to má každý jak potřebuje. U nás 200k a 40k je fakt propastný rozdíl, ještě když zvážím, že bychom z mého platu pak 2/3 odečetli za výpomoc. Na moje sociální a zdravotní nám vydělává byt a termínované vklady a investice.
@blecha94 Ono je to tezky, kdyz si zeny tyhle muze dobrovolne berou (myslim tim ty muze, kteri si mysli, ze zena ma komplet pecovat o domacnost i kdyz pracuje, protoze on 2x za rok necha prezout gumy u auta a tim udelal dost). Kdyby zeny tyhle muze bojkotovaly, tzn. nerandily by s nima a uz vubec by se za ne nevdavaly a nemely s nima deti, ti pouzitelni muzi by se chytli za nos a ten zbytek by byl proste celozivotne marnej.
@95newmommy2020 je skvělé, že dnes má každá žena možnost pracovat, jak chce a kde chce. Takže když dělá vysněnou práci a celkový rodinný život je nastaven tak, aby fungovalo a vyhovovalo oběma partnerům a jejich dětem, je to super. Ale ty pocity méněcennosti a závislosti v souvislosti s tím, kolik vydělám, moc nechápu. Asi bych se tak cítila jen v případě, že bych doma měla chlapa debila, který by mi to předhazoval.

@eviicka mas pravdu.
Takze jo, upravuju hodnoceni - tradicni model ve chvili, co uz zena neni v dobe oficialni materske, tj. proste jen zustala doma mi prijde nepochopitelny a davno passe. Zena je pak v naprostem "podruci" manzela, je na nem zavisla a svuj zivot degraduje jen na peci o dum a nikdy bych to tak nechtela.
(vyjimkou jsou velke rodiny a deti mladsiho skolniho veku, tam je to tak nejak nutnost)