icon

Jaký rodinný model preferujete? Podělte se o zkušenosti

10. dub 2024

Ráda bych si tu dala takovou menší anketu na téma - jaký máte doma rodinný model? 🙂

Tradiční - žena je ta, co se nejvíce stará o děti i domácnost, muž zajišťuje peníze a technické záležitosti
Emancipovaný - peníze, výchova i domácnost na půl

Už ve více diskuzích jsem si všimla, že hodně z vás se naváží do žen v domácnosti a měla jsem v nedávné době i nepříjemnou osobní zkušenost. Jsem introvertní osoba, ale zbytek rodiny je spíše extrovertní. Zejména prvorozená je mezi lidmi ve svém živlu a tak jsem se rozhodla, že kvůli dětem se hecnu a začneme se družit. Seznámila jsem se přes internet s maminkou s dětmi v podobném věku a ta mě během kafe vyloženě sjela za to, že můj muž se nezapojuje do úklidu, vaření a že by takového hnala svinským krokem. Ačkoliv nás vůbec nezná, tvářila se na mě, jako bych se dopouštěla trestného činu. 😃
Přijde mi to takový normální model. Nemyslím tím strhanou ženu a může na gauči 🙂 Ale to, že žena je na rodičáku, pečuje o děti, dělá hezký domov, kam se všichni rádi vracejí. Na druhé straně muž je ta opora rodiny, která zajistí peníze, bydlení a řeší nepříjemné záležitosti vyžadující ostré lokty. Jak je to tedy v jiných rodinách? Skutečně je to dnes už mimo takovéto chápání rodičovských rolí?

Strana
z8
ai30
10. dub 2024

@zanett Ono je to tezke no, kdyz tolik deti v tom modelu vyrusta, je slozite po dvacetiletych holkach chtit, aby prozrely a vybiraly si partnera s ohledem na toto budouci usporadani. Casto potom prijde touha po detech, materska a vypadnuti z prace a tezky navrat a clovek je v 'tradicnim' modelu, ani se nenadal...
A tim nemyslim, ze by ten model byl a priori spatne. Pokud to obema dava smysl a obema vyhovuje, tak je to super. Ale myslim si, ze spousta zen se v tom modelu objevi vicemene nechtene a je z nej tezko uniku...

95newmommy2020
10. dub 2024

@jajulin nebo je to taky vzorci. Já tohle mám od své extrémně workoholické mámy, která je docela extrém neboť se mě den po porodu ptala, kdy už půjdu do práce.
Ale hlavně jsem to od dětství slýchala, jak musím být vzdělaná, pracovat, hlavně nerodit, chlapovi nesloužit, aby mi to nezůstalo a vždy být připravena na rozvod nebo umrtí. (Ne emočně, ale hlavně finančně)
A ač jsem si myslela, že se to nestane, tak já ten vzorec v o dost mírnější formě přebrala.

bbn
10. dub 2024

@95newmommy2020 a to je zvláštní, tohle já od matky slýchala taky. Hlavně být vzdělaná, nezávislá, bez dětí, bez manžela, po VŠ cestovat a rodinu si nepořídit nebo až v krajní nouzi …. Mno vzhledem k celé její narcistické výchově, kdy jsem měla celé dětství pocit, že by bylo lepší se nenarodit, protože ona chtěla být ta samostatná a nezávislá, práce nade vše a chlap je debil, jsem si zcela vědomě už na VŠ zvolila jinou cestu. A na rozdíl od ní já jsem v manželství velmi spokojená, s manželem jsme opravdu parťáci, děti máme 3, protože jsme je chtěli a ona je rozvedená, věcně závislá na zbytku rodiny, s obřím barákem, ve kterém je sama a začíná ji to zmáhat …ale tak hlavně že je nezávislá a samostatná.

blecha94
10. dub 2024

@zanett Chápu co se snažíš říct, ale jak jsem psala v prvním komentáři - já si brala chlapa, co v tomhle směru vesměs fungoval. Před narozením dítěte se do péče o domácnost zapojoval, chodil nakoupit, myl nádobí, dal prát, pověsil prádlo… A přitom já v tý době byla student a vydělával jen on. Pak se narodila dcera, já byla doma, a brala jsem jako normu, že když on pracuje a já jsem 24/7 v domácnosti, je to na celý na mně. A ejhle, tři roky utekly, já nastoupila do práce, ale zpátky už se vracet nechtěl. A co víc, najednou přibylo i moje/tvoje peníze. Takže jsem měla doma chlapa, co měl homeoffice, takže byl věčně doma a dělal svinčík, ale zvykl si, že starat se mám já, co chodila na 10-12 hodin denně pracovat, a ještě jsme se dostali do bodu, kdy očekával, že když mám teď práci, jedeme půl/půl, přitom já měla poloviční plat 😁

A co s tím? Takovýho bych si nikdy nevzala, ani bych s ním nechodila, takový chlapy já nenávidím, ale přesně takovej chlap se mi doma vyloupl po 5 letech vztahu a 3 letech manželství… Ne vždycky si debila bereš. Lidi se mění, někdy k horšímu 🤷🏻‍♀️ Měla jsem to tušit? Je to moje chyba? Nevim. Třeba jo. Třeba na to nemám čuch 😁

jajulin
10. dub 2024

@95newmommy2020 to je drsný model. Moje mamka byla živitel rodiny, ale nechtěně, taťka v mém dětském věku celoživotně onemocněl a už nikdy do práce nenastoupil. Na VŠ mě oba podporovali, ale jinak nechali na mě, jak si budu svůj život žít. Samozřejmě člověk má být finančně připravený na všechny životní zvraty, to je bez debat. Ale pořád to neznamená, že žena musí fachat od rána do noci. Jednou jsem v legraci do nějaké kalkulačky na netu zadala údaje, aby mi vypočítala případné alimenty z manželova platu na 4 děti. A dost mě to překvapilo. Byla to slušná částka, se kterou by se asi dalo vyžít. Jsme se pak oba smáli, že po odečtení alimentů už by pro případnou jinou zájemkyni nebyl moc lukrativní partie 🙂.

zanett
10. dub 2024

@blecha94 Tak to je peklo! 😲

petrasipkova1
10. dub 2024

Tradiční, s tím ze kdyz je manžel doma venuje se hodně dětem.

autor
10. dub 2024

@brunetka11 dobře, tak když vyděláváte více než partneři, tak by mě zajímalo, v jakých částkách zaokrouhleně se ty platy pohybují, protože znám běžně muže, jejichž platy se pohybují od 80 tisíc a víc a jejich ženy by se jim nepřiblížily ani omylem. A popravdě neznám ženy, které by měly takový plat. Ani jednu. Kolik žen tedy reálné vydělává kolem 100 tisíc, aby mohly říct, že vydělávají více a chlapa nepotřebují? A z logiky věci, kdo je spíše v té domácnosti s dětmi, má třeba jen nějaké ty šolichy a malé úvazky, v podstatě pro své potěšení nebo jen aby úplně nevypadl z pracovního trhu, tak ty ženy asi nemají doma manžela, který vydělává 30 tisíc.

drep
10. dub 2024

Podle mě normální. Pracujeme oba, vyděláváme oba, o dceru a domácnost se staráme oba. Muž mnohem víc vaří a dělá větší úklidy, já vařím spíš pro sebe a dělám víc “neviditelný” každodenní úklid. Auto do servisu odvezeme oba, gumy fyzicky neumíme vyměnit ani jeden, skříň budeme sestavovat spolu. Nestudovala jsem takový roky a neškolím se dál kontinuálně, aby mě naplňovalo rozvážení po kroužcích, hadr v ruce a koláč v troubě. Já si uvědomuju, že tak někdo může být šťastný, ale pro mě je takový člověk prostě jiný živočišný druh. Můj plat je u nás ten významnější, moje práce je ekonomická potřeba, nicméně většina mých kámošek má výborně vydělávající chlapy a přesto všechny pracují, se stejným argumentem. Prostě pocit z dobře odvedený resuscitace (u mě), operace (kámošky K), diagnózy (kamošky A) je něco, co ke svému životnímu naplnění potřebujeme. Nemám ostrý lokty, ani bych se neoznačila za extra kariéristku (ve smyslu, že toužím někomu šéfovat), já prostě jen chci dělat medicínu podle současného stavu vědeckého poznání a to nějaký čas sežere.

jajulin
10. dub 2024

Podle mě trochu mícháš příčinu a důsledek. Ženy nejsou na rodičáku jen proto, že mají menší platy, ale prostě od přírody jsou více zaměřeny na mateřství a děti a u většiny ty mateřské pudy přebíjí finanční výhodnost/nevýhodnost. A když pak mají děti, žebříček hodnot se jim trochu změní, proto ne každá žena má vysoké pracovní ambice. Logicky je pak na nejlépe finančně hodnocených pozicích (které vyžadují i obrovské nasazení) menší procento žen. Ale neznamená to, že nejsou.
PS: tento komenář reaguje na příspěvek autorky z 21:24

whocares
10. dub 2024

My jsme někde mezi. Manžel se oproti ostatním chlapům v mém okolí nadprůměrně zapojuje do péče o děti i domácnost, stejně to ale není fifty fifty ani zdaleka. Vyděláváme podobně, časová náročnost práce taky obdobná, ale být s dětmi doma, vyzvednout je a tak, to je automaticky na mně, stejně jako chystání svačin, úkoly a milion maličkostí typu dárek spolužákovi k narozeninám, zaplacené obědy, nové pero nebo obaly na začátku roku. Muž se zase stará o dům, zahradu a auta, ale upřímně řečeno to nevyváží to, co musím managovat, zařizovat a nosit v hlavě já. Maličkými kroky se posouváme a okolí ho považuje za mega angažovaného, protože je prostě i tak vysoko nad smutným průměrem.

autor
10. dub 2024

@jajulin ano, tomu rozumím. Taky bych nechtěla jít od miminka do práce, i kdybych vydělávala víc. Je jasné, že čím lépe placená pozice, tím více času stráveného v práci, ale i mimo ní (jako ty telefonáty, emaily domů) a tím méně času na rodinu a děti. Proto na takové pozice ženy od rodin nejspíš fronty nestojí. 🙂 Mě zajímala spíš taková anketa, ale spíš se to tu zvrhává na propagaci nezávislých žen. Pouhá hrstka lidí zde řekla, že jim to připadá v pořádku a respektují to nebo že tak žijí, zbytek s tím v pohodě zrovna moc není. 😃 Ale hodně žen se tu ohání vyššími částkami, tak mě opravdu zajímá, o jakých platových třídách tu mluvíme. Zajímá mě to i ze zvědavosti,jak jsou ženy úspěšné. 🙂 Z

drep
10. dub 2024

Tak pokud tě anonymně zajímají výplaty jiných žen, tak ses měla zeptat na přímo, kdo bude chtít, tak anonymovi odpoví. Já teda nemám potřebu sdělovat vcelku privátní věc komusi.

zanett
Autor odpověď smazal
jajulin
10. dub 2024

To anonym: Já teď třeba kolem sebe vidím sílící skupinu žen podnikatelek, které především chtějí dělat to, co je baví a naplňuje. Dělají to tak, aby z toho měly přiměřený zisk (asi žádné statísíce), dělají to po svém, často originálně, s velkým nasazením a péčí. Vedlejším efektem je volná pracovní doba a lepší skloubení práce a rodiny. Myslím, že k tomuto modelu tíhne více žen než k top manažerským pozicím.

izz76
10. dub 2024

Víceméně jsme tradiční rodina,ale nejsem žena v domácnosti, pracuji. Více se starám o domácnost, vaření, nákupy, mám větší přehled o tom co potřebuje dcera,co se učí, kdy má jaké aktivity,co potřebuje do školy. Plánují dovolené,co koupit do bytu apod. Uklizím o něco více než manžel,ale on se taky zapojí. Vydělává víc peněz,řeší opravy,vymaluje,stará se o technicky stav aut,děla různé práce na chatě,seká stravu a samozřejmě se také věnuje věnuje dceři. Já výběru skříň, on ji smontuje,já výběru barvu, on vymaluje apod.

brunetka11
10. dub 2024

@anonym Obávám se, že je hodně naivní od nás očekávat, že tu budeme na hlavní zdi (kde spousta diskuzí následně funguje veřejně na FB) sdělovat výši našich příjmů ,-)
Ale jinak zkus přijmout fakt, že při troše dobré vůle zúčastněných stran se dá fungovat v módu, že se žena vrátí ke své práci / projektům i pár dní po porodu a své děti přitom nezanedbává. Jen s dětmi více tráví času jejich rodina - jejich otcové, prarodiče… dětem a celé rodině tohle nastavení naopak prospívá.

odula
10. dub 2024

No my jsme najeli na "tradiční model", ze začátku to jinak nešlo ( zahraničí , ja nezamestnana, bla bla) a muzu teda říct, ze po cca 11 letech doma ( se sem tam dalkovym studiem a obcas castecnej uvazek) jsem byla vyhorela jako prase. Úplně nesnáším ted cokoliv okolo domácnosti, nepecu, varim jen o vikendu a to ještě ne vzdycky... nastesti to po mym nastupu do prace na plnej uvazek manzel pochopil, a o domácí prace se víceméně dělíme. Ale pochopila jsem ze nejsem rodinnej typ tedy. Deti miluju, samozřejmě, ale vytváření rodinnyho hnizda neumim, nejde mi to a uz jsem moc stara abych se do ty role nejak stylizovala pac je to tak nejak... ocekavany. Na to co je "normalni" nebo " normalnejsi" bych asi tady úplně nehrala. asi - kazdymu jak co vyhovuje, ne?

martulka88
10. dub 2024

My to máme tak nějak od každého trochu. Já hlavně uklízím, vařím a jsem se synem (manžel pracuje). Ale i on občas uvaří, vysaje, pověsí/sesbírá prádlo, dokonce i žehlil. On je ten kdo u nás chodí s košem 😁 Když je doma, hraje si s malým a když jde na ráno, tak on koupe, krmí a uklízí hračky. Já zas připravím spaní, napustím vamu, udělám večeře a umyju kuchyň, abychom pak měli společný večer. Když má odpolední, tak je s malým jen dopoledne a já mohu v klidu vařit. On si může pospat v sobotu, má je neděle. Ale nám to tak vyhovuje. My jsme zastánci, že je to společný život a o vše se tak nějak společně dělíme. Čeká mne operace a těší se, jak si užije čas se synem jen oni dva - nikdy nezažil, aby byli delší dobu sami (max když jsem byla u doktora). Spousta rodin jedou rozděleně na výlety/dovolené, ale pro nás je nejdůležitější čas společný.

autor
10. dub 2024

@brunetka11 proč bych měla přijímat fakt, že jiné ženy pracují hned po porodu? Chodí to tak i v jiných zemích, kde je to normální a i tam to někomu vyhovovuje a někomu ne. Já jsem už ze začátku psala, že nikoho neodsuzuji, každý si může žít a vychovávat a odkládat jak chce. Ale tady se potvrdilo, že pracující ženy odsuzují ty v domácnosti. 🙂 Já třeba vůbec nechápu, proč bych měla zapojovat do hlídání MÝCH děti prarodiče. A ne z důvodu toho, že bych nechtěla dát děti z ruky, ale zkrátka si myslím, že oni už by měli mít právo si užívat a ne mít za povinnost hlídat moje děti. Většina prarodičů je buď v pokročilém věku nebo ještě pracují a vážně mi přijde úplně mimo, jim na bedra nakládat ještě pravidelné hlídání.

autor
10. dub 2024

@95newmommy2020
@bbn tohle je podle mě nejhorší věc, kterou může matka svým dětem dělat. Opakovat jim stále dokola, že bez dětí a s kariérou je život lepší. To je fakt hrozné. 😞

veronicka89
10. dub 2024

Nevim jak bych nas model nazvala ale zarizuju takove veci jako :
Urady ( obcanky, dokumenty , pridavky atd )
smlouvy (elektrinu, internet , skolku )

Vybiram auto, dovolenou , vybavu do domacnosti i potreby deti od obleceni po autosedacky a lyze apod ...
Narozeninove darky , darky na vanoce

Terminy na Auto , Servisy , prihlaseni , pojisteni , zubare.

Co se tyce konkretne jeho veci a doktoru , dani atd to si resi sam.

Chlap ma na starost udrzbu auta jako myti , vysavani
Vydelavani penez 😅
A v domacnosti pomaha dle potreby .

Takze konkretne na materske kdyz byly dny kdy jsem byla s ditetem treba cely den venku , nebo treba bylo cely den protivne a nestihla jsem doma nic , prisel z práce a udelal vse , to same udela kdyz nejsem doma ( brigada , kadernik, apod)
Ale snazila jsem se aby takovy nejaky zaklad doma jako pracka,mycka, cista koupelna a wc bylo ...

Kdxz je treba dokaze obstarat deti 100% se vsim i uklidi ...

Kdyz je bezny den tak fungujeme dle potreby , ja chystam treba jidlo, on mezitim uklizi pokojik, vynasi kose,vysava, vyndava pradlo ze susicky a tridi a dava do skrini . Nebo to delam ja a on deti okoupe, nachysra na spani a uspi a ja bud delam jinou domaci praci nebo si klidne lakuju nehty...

Proste dela tak nejak co je treba ...

Jsou dny kdy nehnu doma ani prstem ptz vsechno udela on a i tak to funguje naopak.

Kdyz jsou dny kdy stihnu vse nemusi delat nic .

Jsou cinnosti co treba nedelal snad nikdy ( myti wc a koupelny ) stejne jako ja neuklizim treba v aute , nebo nejezdim na mycku...

Je hodne dnu kdy jsme mimo domov a prijdem spolecne az vecer , tak proste kazdy udela co je treba .

Co mame deti jsem zatim nedelala 40h uvazek nikdy , takze nevim jak by to bylo , ale uz ted s uvazkem na 20h tydne , toho v domacnosti dela dost , ale je to procentualne umerne nasemu uvazku 🙂

Nekdy jsou fakt dny kdy prijde a krom sprchy nema na sebe ani na odpocinek ani minutu, ale jindy si hraje s detma a pak jde treba jeste do fitka , behat , relaxuje ...

Takovy model kdy se zenska stara o celou domacnost , deti a chlap doma nehne ani prstem bych doma nemohla mit ...
Jo jedine v pripade ze by vydelal tolik abych doma mela uklizecku ...

Jde o to ze me ta prace doma nebavi . Uvarim , ale nepecu nic . Uklidim , ale muj konicek to fakt neni. Je to pro me nutne zlo ...

Radsi bych chodila do prace, nez uklizela , pekla a varila , tudiz jsem rada ze se i on zapoji a odenere mi praci v nasem spolecnem domove ...

On se v podstate o nic nestara , takze ten uklid beru jako samozrejmost.

O tom ze si hraje s detma, bere je sam ba bazen, na hriste apod snad mluvit nemusim 🙂 to je pro me taky samozrejmost.

Jinak ma ted pul roku novou praci , ktera je casove i psychicky narocnejsi , takze se treba ted snazim aby toho doma moc delat nemusel a mohl byt aspon s detma 🙂

Jsou dny kdy neni i 3 dny v tydnu doma . Po takovych dnech , pak mam ja trochu volneji doma a on zas dela vic 🙂

* ted to tu procitam zpetne co pisete a jeste dopisu ze od doby kdy se nejake hodiny dite beze me obeslo ( okolo 9m) tak jsem vzdy mela nejake brigady - prevazne od te 16 h do treba pulnoci ...

Ps: myslim si ze mam adhd 🤣🫣🤭

veronicka89
10. dub 2024

Slysela jsem uz i o domacim modelu s nazvem WORKSHOP 🤣🤣🤣

ON dela work a ona dela shop 🤭

konidana
11. dub 2024

@veronicka89 on vyrabi, ona prodava, to je jasny, ne? 🤣

lauriak
11. dub 2024

U nás to neni asi jedno ani druhé. Obaja chodíme do práce. Ale kedze moj muz zaraba viac ako 4 nasobok mojho platu tak je jasne, ze vyrovnane to nebude nikdy.
Kruzky mame rozdelene napul. Deti rano rozvaza muz, ja ich berem domov. Vylety robime na 90% spolocne. Upratovanie, pradlo, kosenie je moje. Moj muz zase vari. To ale neznamena, ze ja nemozem navarit alebo moj muz nemoze povysavat.
Vzdy to je o tom ako sa dvaja dohodnu. Ale kym som bola na rodicaku tak som 90% veci okolo deti robila ja, brala som to ako svoju pracu. Ked som nastupila do prace tak sme si to museli podelit.

blecha94
11. dub 2024

@zanett To zas ne 😁 Vlastně se tolik nestalo. Nezačal mě bít, nestal se z něj alkoholik, při rozvodu nedělal scény a problémy a rozvedení fungujeme skvěle 😀 Jen jsme se asi brali mladí a netušili, co vlastně od partnera skutečně očekáváme… A když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

To je to co jsem chtěla hlavně říct. Že nevěřím tomu, že si všechny ty ženský lenochy a blbce vzaly. Jen to někdy na začátku nebývá patrné. A co si budeme, narození dětí tak strašně změní vztahovou dynamiku, že chování partnera po nich se na začátku vážně predikuje špatně.

llluckaaa
11. dub 2024

Přijde mi, ze si v příspěvcích protirecis, sice píšeš, ze druhy model neodsuzujes, ale pekne se o něm nevyjadrujes.
Já se od doby, co mám děti, pohybují od modelu “tradičního” k modelu “emancipovanemu”. Dlouho jsem byla na RD a spoustu věci kolem děti a domacnosti zarizovala sama, ale po nástupu do práce se to více přerozděluje na manžela. Ale i tak je úklid a vaření víc na mne, ale zase nemusím řešit auto a technické věci kolem domu. Vydelavame oba, já trochu min, ale mohla bych víc, jen by už zbývalo méně času na rodinu a odpočinek, a to nechci. Jít do práce byla moje volba, nemusela jsem, mohli jsme žít jen z jednoho platu. Ale me proste ten úklid, vaření atd. nenaplnuje a nebavi. Baví me moje práce, cítím se dobre být finančně nezávislá, a koupit si klidně něco, co vůbec nepotřebuji, ale líbí se mi to, a nemuset se za to někomu povídat.
Platy sem psát nebudu, máme oba odbornou práci, která je zadana a trva dlouho, než se do ni člověk dostane, takže tomu odpovídá i ohodnoceni. A fakt jsme nemuseli jít přes mrtvoly a používat ostré lokty - stačí pracovat kvalitně a mit výborne výsledky 😊

veronicka89
11. dub 2024

@konidana ne kupuje 🤭

llluckaaa
11. dub 2024

Jinak já teda vyrůstala v tradičním modelu, ze ženská má zvládat děti, domácnost i práci, ze je špatne po pánovi tvorstva chtít třeba aby navaril nedejboze aby i umyl záchod 😂

tehulinka91
11. dub 2024

Na domácnosti se podílíme oba, finanční stránka je zatím hlavně na něm, jsem na RD, jinak vaří můj, baví ho to A vaření mu fakt jde, já spíše peču, samozřejmě hlavní péči o děti mám teď logicky já a on teda tu finanční stránku. Jinak dětem se věnuje když přijde z práce, pouklizi, když já třeba nemám den, nedělá mu to problém. Prostě fungujeme oba skoro ve všech ohledech, co se týká elektřiny, je čistě na něm, bydlíme v bytě, takže té "chlapske " práce tam moc není a i kdyby bylo, dělali bysme i tyhle věci spolu, vyrůstala jsem na baráku, takže zvládnu posekat trávu i nasekat dřevo, vymalovat, oskrabat zdi, položit podlahu i přidělat kachlicky 😄 s pilou si taky umím poradit 😁 takže fakt 90% věci zvládneme oba společně 😊😉 a po RD samozřejmě se budu i já více podílet finančně 😊

Strana
z8