icon

Jaký rodinný model preferujete? Podělte se o zkušenosti

10. dub 2024

Ráda bych si tu dala takovou menší anketu na téma - jaký máte doma rodinný model? 🙂

Tradiční - žena je ta, co se nejvíce stará o děti i domácnost, muž zajišťuje peníze a technické záležitosti
Emancipovaný - peníze, výchova i domácnost na půl

Už ve více diskuzích jsem si všimla, že hodně z vás se naváží do žen v domácnosti a měla jsem v nedávné době i nepříjemnou osobní zkušenost. Jsem introvertní osoba, ale zbytek rodiny je spíše extrovertní. Zejména prvorozená je mezi lidmi ve svém živlu a tak jsem se rozhodla, že kvůli dětem se hecnu a začneme se družit. Seznámila jsem se přes internet s maminkou s dětmi v podobném věku a ta mě během kafe vyloženě sjela za to, že můj muž se nezapojuje do úklidu, vaření a že by takového hnala svinským krokem. Ačkoliv nás vůbec nezná, tvářila se na mě, jako bych se dopouštěla trestného činu. 😃
Přijde mi to takový normální model. Nemyslím tím strhanou ženu a může na gauči 🙂 Ale to, že žena je na rodičáku, pečuje o děti, dělá hezký domov, kam se všichni rádi vracejí. Na druhé straně muž je ta opora rodiny, která zajistí peníze, bydlení a řeší nepříjemné záležitosti vyžadující ostré lokty. Jak je to tedy v jiných rodinách? Skutečně je to dnes už mimo takovéto chápání rodičovských rolí?

Strana
z8
20190418
12. dub 2024

@drep "uspokojení z mnou dobře odvedený práce prostě upečenej dort nevyvolá" 🤣🤣🤣

angelinie
12. dub 2024

Jak to tady čtu, tak máme s mužem asi velké štěstí na zaměstnavatele. Muž pracuje na plný úvazek (manažerská pozice), já na zkrácený úvazek, naše práce je velmi pohodová a máme dost času se věnovat všem dětem a jejich zájmům. OČR nebo propustky k doktorům nejsou problém kdykoliv, dovolené máme celkem se SickDays 7 týdnů, takže často jsme v létě s dětmi pryč více než měsíc. Většinu času trávíme všichni spolu, stíháme bez problémů všechny kroužky, školy, ZUŠ, naše vlastní zájmy a projekty apod. Možná bychom mohli mít více peněz, kdybychom pracovali více, ale ten čas s rodinou je pro nás důležitější. Jsme zvyklí hodně cestovat, což nám naše práce bez výhrad umožňuje 😎

hojda
12. dub 2024

@20190418 Taky může nastat varianta střídavé péče. Jak je to s alimenty, pokud máte dítě ve střídavé péči? V takovém režimu se většinou stanovuje platba výživného oběma rodičům. Pokud mají rodiče podobné příjmy a péče o dítě je rovnoměrně rozložena, soud nejčastěji uloží stejnou výši výživného, nebo povinnost vzájemného hrazení výživného neurčí.

hojda
12. dub 2024

@rencinka87 Znám jeden pár, kde to mají obráceně, maminka vydělává a tatínek je doma, navíc je to cizinec, ale ani tento model mi nepřijde ideální, Můžu soudit, tedy jen podle tohoto jednoho případu, víc jich osobně neznám, ale učitelky ze školky to komentovaly, tak že tatínek si sice o holčičku postará, ale jak nějak po chlapsku a holčička měla v kolektivu docela problém, bylo oproti ostatní dětem jakoby pozadu, většinu času si ve školce hrála na psa, jídlo si dávala třeba pod stůl a jedla jako pes z misky. Doma mají několik psů, to jsou maminky miláčci, dítě vlastně ani moc nechtěla, přistoupila na to jen kvůli partnerovi a tím, že se bude tedy starat on.

autor
12. dub 2024

@brunetka11
@20190418 takže podle vás je teda lepší, aby se za ženská držela při práci třeba za nějakých trapných 20 tisíc, sice by tím strádala jak domácnost, tak děti, i ta žena, ale hlavně že by byla v práci? Jako kolik peněz by si tím asi vydělala pro svou budoucnost pro případ rozvodu? Nejspíš by teda stejně došlo na řadu placení chůvy a paní na úklid, takže jediné čeho tím docílím je, že ošidím děti o vytíženého tátu, ale i mamku a zapojím úplně cizí lidi do péče o ně. Pokud se tady teď nebavíme o ženách, jejichž životním snem je život Gabriel Solisové ze zoufalých manželek a trávit čas chozením na kafe, nehty a kosmetiku. Tak většina žen v domácnosti se stejně věnuje nějakým částečným pracovním aktivitám, podnikání, ať už za nějaký malý příspěvek nebo dobrovolně. Pak nechápu, proč by tato žena měla po rozvodu, s alimenty, s vyrovnáním majetku a peněz vyjít z manželství jako vyjevená chudinka, která nebude umět ani podat životopis nebo zaplatit složenku a brečet, že nemá na kosmetiku. Podle mě tady mluvíme o úplně jiných typech žen, než vy si představujete.

hojda
12. dub 2024

Tak děti většinou chodí do nějakých institucí, kde tráví stále více a více času, takže poloviční úvazek se s tím skloubit dá. Mám dvě kamarádky, které mají obě manžela, který je finančně víc než za vodou a obě chodí do práce (obě dělají ve školství, to mi přijde právě jako fajn varianta, že si domluví úvazek dle potřeby), plus další zase dělá ve školce a ve škole je ještě jedna, která by mohla být taky doma, ale nechce. Je to celkem vtipné, když člověk vidí před školou zaparkováná ta jejich fára😂. Ředitelka školky to vždy hlásí, to je auto naší kuchařky, tak vidíte, jak se tu máme platově dobře😂. Varianta placení uklizečky mi přijde tedy lepší, pokud má manžel na to mít doma ženu bez příjmu, tak bude mít i na tu uklízečku, péče o děti a poloviční úvazek se dá stihnout bez problémů, když tam není ten úklid. Ono je to někdy v hlavě té ženy, že má představu, že ty děti budou trpět. Možná je to tím, že máte děti ještě malé, ony se ty potřeby rodiny mění i s tím věkem dětí, nejdéle vše trvá u prvního dítěte, u těch mladších,to jde většinou už vše rychleji.

evik19
12. dub 2024

“Tradiční model” jsem měla možnost si “užívat” na mateřské (ani nevím, jestli se to tak dá vůbec brát, když jsem většinu doby pracovala na HO) a děkuji pěkně, už nikdy více. Nebaví mě uklízet, vařit a starat se vlastně úplně o všechno. Obdivuju ženy, kterým tento model vyhovuje, mají domácnost jako ze škatulky a každý den navařeno a napečeno. Já jsem ožila, až když jsem se mohla vrátit do práce. Manžel se musel naučit doma přiložit ruku k dílu, přibyly finance a hlavně uspokojení ze smysluplnosti vlastního počínání. Umýt koupelnu a za hodinu přijít a mít tam opět upatlaný umyvadlo a na zemi hozenej ručník a na zrcadle pastu? To je prostě utrpení, ne radost, ať si říká kdo chce co chce. Dokázala bych si představit i menší úvazek, ale nepracovat vůbec a mít zase jako jediná zodpovědnost za celou domácnost? To už ne, ne a ne!

zanett
12. dub 2024

@me_druhe_ja Proboha, mne vubec nevadi, ze nekdo nepracuje, at si kazdy dela, co uzna za vhodne. Ja jsem svym prispevkem reagovala na prispevek @glitterglue a taky jsem ji ve svem prispevku jasne oznacila. Nenapadlo mne, ze se toho chytne dalsich XY uzivatelek a vezmou si to osobne a 'spravedlive' se rozcili. Ale ja s touto diskuzi koncim, protoze jednak A) je to nekolik stran porad o tomtez a uz me to nebavi, kazda druha se tu obhajujeme a vysvetlujeme, co jsme kterym prispevkem myslela/nemyslela... naprosty slepicinec, a B) musim pracovat, diky bohu za to!

me_druhe_ja
12. dub 2024

@zanett Kůň je jeden velký kurník, to ví každá. 😀 já na tebe jen reagovala, protože mi prostě přišlo, že opovrhujes zenama, které naplňuje být doma, starat se o děti, domácnost a tak. 🙂 a osobně si to neberu, já bych pracovala až bych brečela kdyby byl syn zdravý. 🙂

20190418
12. dub 2024

@anonym ano, raději ať dá muž dvacku měsíčně za uklízečku a taxikářku a žena může chodit částečně do práce nebo dělat neco svého, protože kdyby se něco po, tak má na čem stavět. Ženská, která dělala rok-dva po škole a pak byla deset-patnact let doma bude ve čtyřiceti hodně těžko začínat. Nebavime se rodině s batoletem, že by ženska za každou cenu měla od špunta utíkat, ale o rodině se staršími dětmi/školáky. Pokud žena podniká, něco si buduje, tak pak to ale není přeci žena v domácnosti, to už jsme někde trochu jinde.

autor
12. dub 2024

@hojda však nikdo ale neříká, že žena v domácnosti tam musí zůstat až do důchodu. Klidně pak může použít všechna ta vzdělání a kurzy a nastoupit při školních dětech. To mi přijde i docela přirozené, pokud to je normálně smýšlející žena a ne jedna z těch, která chce jen bohatého manžela, značkové hadry,super fáro a uklízečku domů. 🙂 Spousta žen se tady ohání tím, že nechtějí, aby dětí vnímaly ženu doma jako v pořádku postavení a že čas s prarodiči všem prospívá. My jsme třeba minulý týden byli na výletě v lesním hřišti a byl tam dědeček s dětmi tak cca 8, 5 a 1,5 (odhadem) a ten tam seděl, na děti hulákal, včetně toho malého dítěte, které chtělo z kočárku a on ho tam držel připoutané a jen na něj ječel, ať je už je zticha a proč řve pořád. Děti ho měly na háku, vyloženě sígři a děda tam ječel tak, že jsme ho slyšeli ještě půl hodiny po odchodu, jak tam huláká na děti v lese. Všichni se na něj a na sebe koukali, co to má být. Komu tohle prospívá? Dětem? Dědovi? Rodičům? Vidím to kolem sebe ale hodně často, kdy rodiče lítají mezi dětmi a prácí a svými koníčky,snaží se všechno stíhat a děti rostou jak dříví v lese. Je úplně jedno, jaký si kdo zvolí model, selhat to může u všech. U těch pracujících i u těch nepracujících. Opravdu mě překvapilo, že ženy v domácnosti tolika lidem leží v žaludku a považují jen za hloupé nebo líné husy.

brunetka11
12. dub 2024

@20190418 Přesně ,-)
My jsme třeba to, že jsem se vrátila do práce, jeden čas i dotovali. Sotva to pokrylo soukromou školku. Ale yx násobně se nám to vrátilo - nevypadla jsem z oboru, naopak jsem pak přešla ještě během rodičáku do role team leadera. Finanční ohodnocení - zdržuji se komentáře, viz mé předchozí komentáře.
Muž byl pak v pohodě, když mu jednou došla trpělivost a chtěl podat výpověď. Paradoxně na tom díky tomu svému klidu vydělal - dal si podmínky, co si myslel, že mu zaměstnavatel neposkytne - dostal vše.

Je škoda, že autorka diskuze si stále myslí, že jsou ženy v domácnosti místními ID odsuzovány. Za mne to tak není.
Mělo by to být společné rozhodnutí onoho páru. S přijmutím všech důsledků, které to přináší.
A jestli někdo zůstane v domácnosti, je spokojený, proč ne. Znám podobné ženy a věřím, že jsou šťastné, jejich partnerství a děti jsou spokojené.
Ve svém případě bych se však pojistila svými financemi (klidně po dohodě s partnerem), odkládaných ze společných peněz a převodem nemovitosti nebo některé z nemovitostí na mou osobu. Opravdu bych se nespoléhala na dohody na dobré slovo.
Po těch akcích, co se dějí kolem, to fakt ne ,-)

brunetka11
12. dub 2024

@20190418 A máš pravdu - my také šli do paní na úklid ,-) Raději jsem podobně ušetřený čas trávila s dětmi.
Teď jsme v tomto ubrali - do úklidu se zapojují děti i muž.

lauriak
12. dub 2024

Autorka: Tak pokial zena 15 rokov nepracuje, ma prax 2 roky po skole a pride na rozvod tak si neviem predstavit ako by z toho vykluckovala a neskoncila ako "chudinka". Aj ked maju dom a muz ju z polovice vyplati, kupi si byt, je tam namackana s dvoma, troma detmi. Nech na ne kludne dostava alimenty 50 tisic. Ale ten luxus zivota s bohatym manzelom sa proste vytrati velmi rychlo. A potom zacne hladat pracu, zamestna sa naozaj neviem kde po tych rokoch doma. Pochybujem, ze nieco lepsie ako asistentka za 25k v hrubom zozene. A to bude rada ked bude mat taky plat.
Sama to vidim, ze aj ked moj manzel dobre zaraba a moj plat je pri nom len take moje "vreckove" tak keby sa rozvedeme oboch nas to velmi oslabi. Urcite by som si nezila tak ako si zijem s nim 🤷🏼‍♀️

bbn
12. dub 2024

@20190418 nechtěla jsem to rozepisovat detailně, pokud někdo podobný model jako my chce, tak s finančním poradcem a právníky může vyřešit podobně, ale máme to nějak tak, jak píše @brunetka vlastní finance na vlastním účtu odkládané ze společných peněz, moje nemovitost atd. Byla jsem do modelu “žena v domácnosti” ochotná jít pouze za těchto podmínek. Přesně z těch důvodů, které zmiňujete, a ze zkušeností z okolí jsem se nespoléhala na dobré slovo 😉 stačí to takto?

ai30
13. dub 2024

@anonym Ja jsem treba byla onehda na hristi a byla tam matka, ktera v rohu pokurovala, jeji decka litaly s bramburkama na jidlo a redbullem na piti a a byly uplne mimo. Podle tvoji logiky je tim padem uplna blbost, ze by detem cas straveny s matkou nejak prospival a muzes se s klidem vratit do prace. 😅

llluckaaa
13. dub 2024

@ai30 tos zabila 😂

magdalena28
19. dub 2024

U nás emancipovaný. Máme vše na půl ale podle potřeby. Oba podnikáme a nějaké měsíce vydělám víc já a jiné zas partner. Taky partner je více pořádkumilný, takže přirozeně o domácnost se stará víc on, já zase vzhledem ke kojení a uspávání kojením strávila určitě více času s malým ze začátku. Pracujeme oba, v péči se teď už více méně střídáme, a sem tam máme chůvu. Ženy co fungují v tradičním modelu spíše obdivuji a považují za hrdinky, protože dny strávené jen s dítětem jsou pro mě upřímně ty nejvíc nejnáročnější (i když ho miluju nade vše, však to známe) a práce je zkrátka odpočinek. Takže naprosto nesouzním s tím, že by žena v tradičním modelu byla méněcenná, naopak!!

Strana
z8