icon

Jsem na rodičovské dovolené. Přítel mě nutí do práce?

7. kvě 2024

Ahojky jsem na rodičáku, dceři budou v létě 2.Nastaveno mám na 3 roky že budu s malou doma.S tím že do práce se nemám kam vrátit a chtěla jsem si udělat kurz, aby moje možnosti uplatnění se na trhu práce byly snazší.Byli jsme tak s přítelem domluvený celou dobu.Ale teď přišel s tím že žádný kurz a chce abych šla do práce.Nejlépe ihned.Jenze to úplně nejde,zatím kojím a sice se to skončit už chystám, ale nedaří se.,za další chtěla jsem ten kurzJeho postoj se změnil jelikož při dnešních silenych cenách všeho prostě nevychazime .Nutno podotknout že děti máme celkem 3,dvě starší jsou s mým ex.Me připadá tento jeho postoj hnusný a podlý,žádný kurz si dělat nebudes a koukej mazat do práce.😞Bydlime na malém městečku a tady fakt nevím co bych kde šla dělat,navíc s takovým malým závislým dítětem kojenym.Přijde mi to hnusný, jsem z toho smutná a zlobim se na nej ,co vy na to ?

Strana
z5
autor
8. kvě 2024

@martinka_33 a kdo ti hlídal tp mimco malý?v 9 měsících.Kazdy ty možnosti nemá😟

marselina
8. kvě 2024

uprimne zavidim kazdemu, kdo ma ochotne pribuzenstvo a pohlida.
ja tohle stesti teda nemam, manzelovi rodice maji pres 70let tam to nehrozi, muj tatka 74to uz vubec ne a mamka ktera ma 64mi narovinu rekla, ze neni hlidaci babicka a hlidat proste nebude, max vyzvedne maleho ze skolky kdyz bude treba a to bydlime naproti sobe, zadna dalka, ze by k nam musela dojizdet.
abych nezapomnela na manzela, ten pracuje mimo cr, tak ze na vse sama.

nat
8. kvě 2024

No zlobit se muzes,ale pokud on spravuje penize a vydito,ze penize jsou problem,tak je jasne,ze se hleda reseni,tak si najdi nejakou brigadu a hlavne, nejaky kurz a podobne se da delat pri praci...

martinka_33
8. kvě 2024

Stridali jsme se v praci s bývalym, on teda ofiko šel na rodičovskou, ale mel v te praci brigadu + druhou praci jako osvč, a 2x v tydnu jsme na dopoledne platili hlidani (ale to se vyplati jen kdyz vydelas vic nez za hlidani zaplatis).

martinka_33
8. kvě 2024

A jak po tobe teda muze chtit abys sla do prace kdyz nemate hlidani? Dvouletaky dk vetsiny statnich skolek neberou a zapisy navic uz byly...

merope
8. kvě 2024

@martinka_33 Vím, jak to měli příbuzní v cizině - jeden dělal po-pá "klasickou" dobu, žena chodila čt-ne na "odpolední" (končila někdy mezi půlnocí až jednou v noci). Na čt-pá měli domluvenou kamarádku, kam dceru na těch cca 16 hodin přivezla, manžel v 18 vyzvedl. Od roku věku dítěte. Ale nepovažuji to za úplně optimální, protože manželé se pak skoro nevidí. Nicméně určitě třeba teď přes léto je skvělá příležitost si to vyzkoušet - pomoc se zahradou, na poli,...

Určitě musí hlídat chlap a trošku můžou prarodiče. Ale pokud nehlídá chlap, tak si ani neuvědomí, co to obnáší a bude mít pořád pocit, že doma je ten servis.

ireniq
8. kvě 2024

Mozna jsem neco prehlidla, ale jestli si chces delat sanitarsky kurz, planujes jit pak pracovat do nemocnice? Nebo socialnich sluzeb? V nemocnicich často vezmou sanitare i bez kurzu s tim, ze kdyz se osvedcis, tak si pak ten kurz dodelas v pracovni dobe a jeste ti ho nemocnice proplati... tak jestli by nebyla tato moznost?

konidana
8. kvě 2024

Kazdopadne musis s pritelem probrat to, ze v okamziku, kdy zacnes pracovat, tak se bude muset i on pomerne vice podilet na chodu domacnosti a praci doma. Fakt nejde abys chodila do prace a vsechno doma zbylo take jen na tebe, kdyz tam jste dva.

drep
8. kvě 2024

Jako živit tři děti z platu sanitáře, rodičáku a alimentů bych teda nechtěla, to musí být v dnešní době hukot. Zároveň pokud tvůj muž to, že “neuživí” rodinu, považuje za svou prohru, tak si umim představit, že potřebuje alkohol, aby to téma vůbec naťukl a pak je z toho nesmyslně nekonstruktní rozhovor, což je škoda. Ale my to za vás nevyřešíme, vy si budete muset sednout a probrat to. Protože pracovat na směny s malým dítětem není prča (mám s tím celkem dost zkušeností, ale manžel naštěstí v té době dělal staniční sestru a měl jen ranní, já chodila buď na 24 o víkendech nebo 15-8 ve všední dny). A jakékoliv řešení bude zahrnout větší zapojení jak v péči o dítě, tak o domácnost. Protože těžko budeš pracovat třeba na půl úvazku a přesto dělat 100% péče o dítě a domácnost. Myslím, že sanitářský kurz není špatný plán, ale třeba naše klinika má na práci sanitáře pořadník, kriticky nám schází sestry, ale sanitářů máme na směně tolik, že občas nechápu. Možná se zkusit domluvit s konkrétním oddělením, někdy to třeba kurz i zajistí a uděláš až při práci (když mají třeba podstav).

linusha
8. kvě 2024

Promiň zeptám se blbě. Jak víš že bys s tvým vysněným kurzem bys práci sehnala? Jakým směrem od Brna jste že tu píšeš že je to díra? Chápu že pokud finančně nevychazite tak chce přítel abys šla do práce a ne abys byla na kurzu, mohli jste být domluveni ale za tu dobu se dost vše zdražilo . Osobně pokud by byly finanční problémy, tak bych klidně vzala i fabriku (aspoň na chvilku) abych přispěla do rodinného rozpočtu. Upřímně pokud ten kurz tak chceš moc nerozumím proč do něj nejdeš co nejdříve a chceš vyčkávat.

autor
8. kvě 2024

@ireniq tam kde chci jit tak ne

autor
8. kvě 2024

@linusha však chci teď v září ,dřív to nešlo ,dcera je moc malá navíc to kojení v noci..nevyspim se a jak se budu pak učit a vstávat to by asi nešlo ...

dixi86
8. kvě 2024

Za mne tedy by mel chlap prinest domu relativni dostatek a ne vinu svadet na zenu na matersky s ted skoro 1,5letym ditetem. Ano, dve dalsi deti tam jsou, ale problem by byl stejny, i kdyby byli jen tri...bych rekla. Klidne me ukamenujte, ale jsme bez hlidani a manzel by mel radeji x praci nez nechavat batole někde...

ele_nka
8. kvě 2024

Moje máma si udělala dálkově vošku po dobu co semnou byla doma na mateřské. Začala studovat když mi byl měsíc. Do toho doma 2 starší děti a táta vždy minimálně na 14 dní pracovně pryč. Když mi byl rok a půl, při tomhle všem ještě vzala přivídělek z domova a po nocích pracovala.
Je super být doma a 3 roky si užívat dítě, ale poště když ty finance nejsou někde se vzít musí a člověk se hold na nějakou domu musí omezit.

alianan
8. kvě 2024

@dixi86 Taky si myslím. Ale to je menšinový názor. Na ty dvě další děti snad má alimenty, jasně, nepokryjí celou péči, ale je to něco k dobru.

Manžel zakladatelky to podal extrémně hnusně a navíc si to představuje jako Hurvínek válku. Chtěla bych vidět prarodiče, co budou hlídat denně 8 a více hodin, jako i 4 hodiny jsou na každodenní hlídání moc. Moje rodiče by mě s tímto požadavkem poslali do háje a měli by moje pochopení, dítě jsem si vytvořila já (a manžel), oni už svoje odchovali.

Ale chápu i manžela, musí to být hrozný pocit, že neuživí rodinu, ovšem řešení není vrazit dvouleté dítě na celý den do školky.

alianan
8. kvě 2024

@drep Koukla jsem na naší malou nemocnici, hledají sanitáře a nabízí 30tis. To je to samé, co by tady vydělala ve fabrice.
Platy na malých městech jsou někde jinde, tady je terno i kuchařka ve školní jídelně a to všude čtu, jak nízký mají plat.

linusha
8. kvě 2024

Já teda nevím, moje švagrová s kojenym synem udělala Bc. potom s kojenou dcerou Ing., 3 kamarádky/známé s kojenymi dětmi zvládly VOŠ a pak i VŠ. Já s kojeným dítětem (mladším než máš doma) budu dělat recertifikaci Osoby odborně způsobilé (kurz + zkoušky), kdy je tam mrak uceni a samotne zkoušky jsou těžké a pak zkoušky podnikové ekologie. Já v noci také kojím a někdy jsem víc než půl noci vzhůru. Ale já zastávám názor kdyz se chce všechno jde. A to hlídání taky extra nemáme.

pilzzee
8. kvě 2024

Se zblaznil, ne? Dvoulety decko zaprvy tu skolku musi dobre snaset, coz nebyva pravidlem, zadruhy musite mit nejakou soukromou blizko, a to takovou, aby se to vyplatilo. Do statni ji nevemou. At si chytrolin najde lepsi praci a tebe necha dejchat :-/

tereza0111
8. kvě 2024

Nezlob se, ale neprijde mi, ze by ses nejak vyrazne snazila vasi situaci zlepsit. Proste chces kurz, pritel ti do toho hodil vidle a jsi nastvana, to chapu.
Opravdu te nikde nevezmou bez toho kurzu nebo jak pise drep, dohodnout se, ze kdyz se jim upises na nejakou dobu tak ti ho zaplati? Patrala jsi po tom?
Vikendova brigada - pisou ti to tu skoro vsichni, ale tak nejak bez reakci.. Proc ne? Treba zrovna ten uklid sezenes skoro urcite, Nebo navecer, uklidy kancelari, mozna zrovna ta fabrika? Hledej, nevymlouvej se, proc to nejde. Po rodicich samozrejme nemuzes chtit celodenni hlidani, ale treba hodinku vecer nez prijde pritel, jestli je tam blby prekryv, to by par dnu v tydnu zvladnout mohli.
Smutna nebud, zkus najit cestu jak to udelat, abyste to financne zvladli a jsi mela vyhled, ze budes delat co chces.

enoli
8. kvě 2024

Promiň, ale kdo chce, hleda způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Ty hledáš jen důvody. Vše, co píšeš, není žádnou překážkou, proč bys nemohla jít do práce, alespoň brigády a přitom si dodělat kurz. Holka, máme tři děti, "musíte mít na banany". My máme tři děti, od 10m malého jsem nastoupila do práce a od jeho 6m jsem studovala vysokou školu (5 let). Bylo to náročné, ale dalo se. Jen jsme se nevymlouvali. Ani já, ani manžel a prostě makali. Teď ještě zbývá dopsat diplomku. Manžel změnil práci a je na dva měsíce na kurzu. Vsechni je na mě- tři děti, jejich náročné kroužky a chodím do práce. A píšu tu diplomku.
Navíc nerozumím tomu, že pokud nechceš pracovat ve fabrice, proc už jsi ten kurz neudělala dávno a nemyslela na "zadní vratka" dávno.
S dnešnímu cenami se holt budeš muset zapojit i ty.

zanett
8. kvě 2024

@linusha Ale musis brat v potaz, ze ne kazdy je intelektualne zdatny. To, ze zvladly s ditetem vystudovat tve zname a svagrova, neznamena, ze by to zvladla i zakladatelka. Ja jsem napriklad studovala VS v zahranici (samozrejme v cizim jazyce), ale nedelam si iluze, ze by to zvladli vsichni cesti vysokoskolaci, nekteri ano, nekteri ani omylem. Holt kazdy je jiny.

Zakladatelko - pises, ze tvuj partner potrebuje vetsi odpocinkovy prostor. Tos rekla velmi diplomaticky😀 Ovsem je mi zahadou, ze vetsi odpocinkovy prostor vetsinou potrebuji jen chlapi. Vzdyt on jen pracuje. Rikas, ze ti s domacnosti nepomaha, tak na co potrbuje tolik odpocinku? Jestli on ten tvuj chlap neni tak trochu vykuk. Svou neschopnost postarat se financne o rodinu hazi na tvoje bedra a jeste potrebuje hodne odpocivat. Ja byt v tve situaci, skoro bych si zacinala klast otazku, k cemu mi takovy chlap je a jestli by mi nebylo lip bez nej (chran buh, nikoho nenabadam k rozchodu, to je zde na Konovi neoblibene, ale proste z tveho popisu mi prijde, ze ani do budoucna nebude tvuj chlap zadny tahoun).

linusha
8. kvě 2024

@zanett v potaz to beru 🙂 mě jen přijde že zakladatelka hledá důvod proč něco nejde a odkládá to a ještě je rozhořčená když ji partner řekne realitu.

veruuu_kubesovic
8. kvě 2024

Tak me zarazilo, že ty chceš kurz...o kterém víš dávno, co ti bránilo si jej udělat třeba loni? Dítěti budou 2, přítel chceš ať jdeš do práce i kdyby brigádě, domácnost je vaše společná, ne že jen tobě to "evidentně sluší v kuchyni a jsi nejlepší co se týká úklidu" 🤔 a kdo by toho prcka hlídal když máš pracovat? Jesličky nebo detska skupina stoji dost, to se vám vyplatí?
Já jsem si při dětech dodelala maturitu, teď kurz AP, chodím na VŠ a pracuji, děti mám větší, ale život není jen o domácnosti = stáčí jen chtít, a ne obhajovat, že něco nejde 🤷‍♀️ Ano, lítám od pondělí do pátku, děti chodí do MŠ a ZŠ, ale nic netrvá věčně, v červnu mě čeká obhajoba kurzu, manžel jezdí pracovně na 4dny pryč a dá se to...

enoli
8. kvě 2024

@zanett máš pravdu, ale pokud nechcete pracovat v továrně, tak kurz si mohla udělat už dávno. Na mě to působí spíš tak, že pracovat se jí nechce.

hanka_12345
8. kvě 2024

Me taky teda neprijde velka na odtrzeni od mamky-pokud teda neni zbytí ..je ji rok a pul to je jeste maly detatko...
Pokud jste na tom financne zle, proste budes se muset asi vzdat kurzu i 4lete materske a jit proste makat. A klidne bych do fabriky sla-zas to mas v miste bydliste. Problem bude kde upichnout dite. Asi bych zkusila skolku nebo tak, od zari a v zari teda nastoupila. Ted stejne nemas kde upichnout dite.
Horsi jestli tam vubec berou? a taky jak to bude mit s plinkama? Segrina mala ve 2 letech sla do skolky, pliny uz nemela. Ale bylo ji teda presne 2,5 .. nevim jestl ise ti povede ji odplinkovat
Kurz bych nechala asi na pozdeji.

martinka_33
8. kvě 2024

@enoli
@veruuu_kubesovic vy co tvrdite jak jste pri detech studovaly a nevimco. Berete taky v potaz náturu dítěte? Já jen ze s nejmladsi bych klidne studovala, to je nenarocna samostatna jednotka. Ale s nejstarsi bylo nemyslitelne si treba jen dojit na wecko aby mezitim neco neznicila nebo se nehoupala na lustru a taky nikdy, ale fakt nikdy nespala 🤣

enoli
8. kvě 2024

@martinka_33 tak samozřejmě, že nebylo vše zaloze sluncem. Navíc jsem plně kojila odsavackou, takže jsem pravidelně odsavala i v noci. A zrovna velky spac nebyl. A k tomu dva starší rarasi. A synuv hokej a dcery tancování. Ale nevymlouvala jsem se a makala. Co zbylo jiného, pokud jsem nechtěla jen si stěžovat. Ale jasné - tři děti nejsou pro každého. A nekdo se prostě kousne a chce. Jiný nechce a nechá to tak být. Ale musí pak počítat, že musí vyjít s tím, co má k dispozici.

veruuu_kubesovic
8. kvě 2024

@martinka_33
Myslíš, s mojí nejstarší dcerou, která má vícero diagnoz a DM1 k tomu? Mladšímu synovi byli právě 2roky když jsem začala studovat, děti rozhodně samostatně nemám, musím jim stát za zadkem a "motivovat" kupředu...
Takže jednoduché to teda nebylo a není ani náhodou, jen jsem se "kousla" v tom, že nejsem jen maminka a že si chci něco dokázat a že nebudu se jen hroutit z cukrovky, studium a řešení XY dalších věcí mi tak nějak uchránilo...

tasimia
8. kvě 2024

Kurz sis klidně mohla dodělat během tech dvou let, dálkově. Máte 3 děti a partner ti naznačuje, že to nezvládá (co si budeme dneska je to fakt mazec) a potřebuje s financemi pomoct.
Také můžeš klidně nastoupit do práce a kurz si dodělat. Hodně zaměstnavatelů toto umožňuje.
Pokud ne, najdi si brigádu, každá kacka je do rodinného rozpočtu dobrá 🙂.

Jinak ano, mohl to s tebou probrat jemněji, než touhle formou. Ale zase mi to od něj nepřijde jako podpásovka.

autor
8. kvě 2024

@hanka_12345 4 letou mateřskou to fakt bych nikdy ani nechtěla 😎to by mě jeblo asi

Strana
z5