Jsou důvody dostatečné pro omezení rodičovské odpovědnosti?
Dobrý večer, mám dotaz. V prvé řadě bych chtěla říct, že nejsem žádná zhrzená ex, nikdy jsem neměla problém aby ex přijel za malou, když byl ještě normální a bral si malou třeba na víkend, neměla jsem problém ji k němu i přivést. Jenomže teď se změnil jeho způsob života a já opravdu nechci, aby nějakým způsobem ohrožoval její vývoj i jí samotnou. Nikdy neplatil výživné jak má, ať už to bylo pozdě, nebo neúplná částka. Nikdy sám od sebe nezavolal aby se zeptal jak se má, jestli je zdravá a tak dále. Nikdy ji nekoupil nic nad rámec výživného (pokud nepočítám dárky k Vánocům), nikdy na nic nepřispěl. Už více než rok je mu dcera ukradená, opravdu nulový zájem. Má platit výživné ve výši 3000kč měsíčně, tento rok jsem od něj viděla 3000kč v dubnu a 1500kč v květnu. Peníze má, pracuje. V září jsem byla podat trestní oznámení, momentálně je to stále v řešení. Tento měsíc mi jeho přítelkyně poslala 3000kč. Vždy měl problém s alkoholem, neřekl ne. Marihuana to samé. Jenomže poslední půl rok cca, neustále slýchávám o jeho závislosti na tvrdých drogách. Přiznala to dokonce i jeho matka, psala mi že jí to štve ale že s tím nic udělat nemůže. Hádá se se svou přítelkyní, několikrát u nich byla kvůli tomu policie. Má ohromné dluhy, spoustu nebankovních úvěrů, neuhrazené paušály a několik let neplatil sociální a zdravotní. Dcera bude mít na jaře 7 let, nejsme spolu 6,5 roku. Myslíte, že tyto důvody budou stačit pro zrušení, či alespoň omezení rodičovské odpovědnosti? Děkuji.
@merope Je to ještě šílenější. Když na ni prděl ex, tak ještě mohla jezdit za jeho matkou. Malá ji má strašně ráda. Ale to už je taky 3 roky zpět. Moje ex tchýně se zbláznila asi, našla si mladýho chlapa, kterej je kamarád s jejím synem (mým ex), lítá po diskotékách, vnoučata asi přestali existovat. Kdyby byl alespoň ten její normální, tak bych se nebála ji k ní dát na víkend. Jenomže on jede taky v drogách, napadal jejího nejmladšího syna a napadá i ji. Jak psychicky tak fyzicky. Prostě mi přijde že se snad všichni zbláznili. Za těch 6,5 roku co nejsem s ex u nás byla tak 3x, jinak jsem jezdila já s malou k ní, ale teď prostě nechci aby malá byla někde kde jsou tyhle existence. Zní to šílené ale bohužel je to pravda.
@papilap Má malá tchýni ráda stále? Pokud ano, je škoda ji odstřihnout od babičky úplně - ale skoro si najít časy, kdy tam není její nový přítel. A klidně jí na rovinu říct, že protože ji napadá, tak tam malá bez tebe a s ním jezdit nebude. Třeba ji to dokope k tomu přítele poslat někam (napadání není normální).
@merope má ji ráda, vždy když jsme ve městě tak jí zavolám jestli za námi nechce přijít. Byla s námi v kině, pak jednou přijela k nám. Všechno jsem už zkoušela, její dcera s dětmi k ní taky nechce jezdit kvůli němu, její nejmladší syn s tím má také problém. On ji napadá, opařil ji, dusil ji polštářem, demoluje byt. Nic z toho nepomohlo. Ex má přítelkyni a s ní také dítě, bydlí ve stejným městě a extchýně ho vídá jen když se náhodou potkají. Nechodí za nimi a ta jeho přítelkyně zase nechce chodit k ní, kvůli jejímu přítelovi. Je to strašně složitý spletenec, nejhorší je že musím kvůli nim lhát vlastní dceři. Ptá se proč nejezdíme za nimi a proč oni nejezdí k nám. Vždy řeknu že mají spoustu práce, nebo že jsou nemocní ale popravdě už mě to ubíjí.
@merope Netuším jak, všichni už to vzdali. Když ji to někdo rozmlouvá, tak je vidět že ji to vadí a nechce to slyšet. Já jsem s ní o tom také mluvila, řekla jsem jí že to prostě není normální a ona mi odpověděla že ví že je to feťák a hajzl ale že ho má ráda. Jednou dokonce nutila kvůli němu lhát i mou dceru. Byly jsme spolu v kině, malá u ní chtěla zůstat a přespat. Řekla jsem malé že to nejde, na to mi ex tchýně odpověděla že ten její už u ní nebydlí, že ho vyhodila. Řekla jsem jí totiž že dokud tam bude on, nechci aby tam malá jezdila. Stačila mi jedna návštěva když tam byl on, v 11 dopoledne si rozdělal lahváče, vytáhl trávu a přímo před námi si nabil dýmku a šel ven. Vůbec ho nezajímalo že se na něj dívá dítě, šla jsem s ní pak do jiné místnosti. No, řekla jsem si, že mi lhát nebude, tak u ní malá po tom kině zůstala. Pak jsem pro ni jela, naložila ji do auta a přišla mi strašně nesvá. Ptala jsem se jestli se něco stalo, malá odpověděla že ne. Ale začala natahovat. Řekla jsem jí ať mi řekne co se děje, nakonec mi řekla že tam byl ten babiččin přítel a že tam spal, a že ji babička říkala že mi to nesmí říct, jinak se prý budu zlobit. A kdybych se ptala ať řeknu že tam nebyl. Nevím co dělat, nejezdí k nám, my k nim taky ne, a nejvíc se bojím toho že ex mi jednou napíše že si ji chce vzít na víkend. Je to její otec, má na ni právo ale popravdě nechci aby tam za takových podmínek jezdila, tak mě právě napadlo to zrušení rodičovské odpovědnosti. Vím že je to opravdu velký zásah do jeho práv, ale nevím co jiného dělat.
Asi nejlépe dojdi na ospod a pořeš to s nimi, poradí ti. Upřímně si myslím, že tu odpovědnost nezruší (známá měla chlapa, co výživné nezaplatil nikdy, pravidelně nevracel 2lete dítě zpátky v čas (třeba o den dva), pak malou unesl a 1,5 roku ji matka neviděla, jeho rodina ji vydírala a stejně mu to nezrušili. Naopak když ho pustili, tak mu určili, že ji může jednou za 14dni vidět na x hodin, ale za přítomnosti matky). Takové řešení bych viděla i u vás - může ji vídat, ale jen za tvé přítomnosti, to by snad mohlo klapnout. Také je otázka, jestli nebudeš muset ty drogy atd nějak dokazovat, pokud to bude slovo proti slovu.. 🤷 babičku bych řešila stejně, pokud ti lže, tak styk pouze za tvé přítomnosti...
určitě držím palce, je to situace naprd.
@rejalin nějaké důkazy mám, psala jsem si s jeho mamkou o tom, že by mu měla alespoň promluvit do duše, že to není dobrý, protože ty drogy už prostě potřebuje. Na to mi napsala že neví jak mu pomoct, že ji to štve ale že je těžký se dostat ze závislosti. Jeho ségra o tom taky ví, taky jsem si s ní o tom psala. I jeho vzhled a chování mnohé vypovídá. Co se týče vaší známé, tak teda koukám, to přeci není normální. My když jsme měli první soud, říkala jsem jim tam že si nepřeji aby malá jezdila k ex, dokud si nenajde normální bydlení. Bydlel u svého šéfa s dalšími čtyřmi lidmi v bytě o velikosti 2+1, všichni huliči, pořád se tam jen chlastalo.. Na to mi bylo řečeno, že je to její otec a že si malou může vzít kam chce, že mě to nemusí zajímat. Je to všechno postavené na hlavu. To samé když jsem podávala trestní oznámení za neplacení výživného. Může se podat po 4 měsících neplacení. Má platit do 15. já tam byla 16. a kdybych se neozvala, poslali by mě domů. Řekla jsem jim prostě že 4 celé měsíce uplynuli a že nehodlám čekat na to až mi vlepí 200kč a já s tím zase nic neudělám a budu muset čekat další 4 měsíce.

@papilap Jak to popisuješ, tak to vypadá dosti závažně - každopádně i kdyby soud nepřikročil k omezení rodičovské odpovědnosti, minimálně bych požadovala asistovaný styk - určitě pokud v tom jsou tvrdé drogy. I pokud o dceru nejeví zájem, může si ji kdykoli vzít a pak je otázkou, co bude. Se soudně určeným asistovaným stykem by nehrozilo, že se malé něco stane.