icon

Juvenilní justice - případ Evy Michalákové a jejích dětí

ikarkulka
26. led 2015

Znáte pojem juvenilní justice? Víte o případu Evy Michalákové a jejích dětí - Denise a Davida - odebraných norskou sociální službou Barnevernet?
Jaké máte o tomto případu (o těchto případech, vzhledem k tomu, že není jediný) informace? Odkud čerpáte?
Jaký máte na celou záležitost názor?

tarra27
28. led 2015

@mmmk nehlede na to, že dnes se uplací všude...spousta žen nemá svoje deti a proste si zaplatí a je klid....nehlede na to, když ti někdo závidí, stačí že zavolá a jste cela rodina v pr.....

mmmk
28. led 2015

@tarra27 Ale jiste. Vem si, kolikrat sousedi v panelaku vyhrozuji, ze na rodinu poslou socialku, jestli tam deti neprestanou dupat. A pry ji sem tam nekdo fakt ze msty zavola. Mam znamou, co pracovala v Brne na socce a tyhle pripady mimo jine proverovala. Nebylo jich uplne malo.

tarra27
28. led 2015

@mmmk přesně...nebo aktivní báby jako paní logopedka...četlla jsi to, jak se ptala holčičky, že tatínek má to a to a velké a tvrdé??? To je neuvěřitelné....v práci nekho naštves nebo se nepohodneš u lekaře.....a jsi nahraná....tohle není vpořádku co se deje. sačí tady číst - já jsem u toho nebyla, kdo ví jak to bylo

jancip
28. led 2015

@ikarkulka Tak samozřejmě, nic 100% není. Nikdo nemůže vyloučit selhání jednotlivce. Proto veškerá rozhodnutí podléhají víceinstančnímu přezkumu.

anetka1701
28. led 2015

@tarra27 Mimo jiné, otázka logopedky na velké a tvrdé je fakt hustá... Jako nechápu, že si to vůbec může logoped dovolit se na takovéto věci ptát! No, pro mně je tento velmi smutný a strašný případ jedním velkým upozorněním - nikdy nikdy nikdy nenechávat dítě s kýmkoliv samotné... At už to bude doktor, pedagog třeba v poradně - kdokoliv...

jancip
28. led 2015

@mmmk A kdyz ty pripady ta znama proverovala, sla a vzala deti? Asi ne, ze? Pravdepodobne i ji bylo jasne, o co jde.

mmmk
28. led 2015

@tarra27 @anetka1701 Muj temer petilety syn dokaze lidem napovidat a odkyvat veci... Takze vyroky deti opravdu beru s velikou rezervou. Byla se tuhle hrat u nas holcicka znamych a prosila me, jestli bych ji mohla dat parek k jidlu. Ze maminka je na ni strasne prisna, ze ji nikdy zadny parek neda. Dala jsem ji ho, nechala to byt. Za nejaky cas si mi jeji maminka stezovala, ze by zila jen o volskych okach a parkach, ze je zazrak do ni nacpat nejaky jiny jidlo 😉
Nebo moje dvouapulleta dcera mi treba povida, jak vzdycky cele dopoledne v jeslich place nebo ze ji jina holcicka porad bije. Vychovatelky deti docela hodne foti a i kdyz si pro ni jdu a vidim, jak se spokojene hraje, vidim, ze mi keca. S tou holcickou totez. Jednou ji strcila a mala to rada zvelicuje.

mmmk
28. led 2015

@jancip Ne, myslim, ze v tehle sousedskych sporech deti neodebrala. Odebrali ale deti v nejake zahradkarske kolonii. Ze tam byly nekolik dni samy, deti ve skolkovem veku. Moje znama je ale velmi inteligentni, rozumna a vyrovnana dama. Bohuzel vetsina jejich kolegyn jsou zamindrakovane slepicky utvrzujici se ve sve dulezitosti.

mmmk
28. led 2015

Mne na tomhle pripadu pripada hrozne, ze deti maji ceske obcanstvi, ale Ceska republika pro ne vlastne celkem nic moc nedela. Taky ziju v zahranici a taky jsem svym detem ceske obcanstvi vyridila a ze to byl velmi otravny a zdlouhavy proces. Jenze jak tak koukam, nevim, k cemu jsem to cele podstupovala, kdyz maji cesti obcane tak chabe az zadne zastani 😝

jancip
28. led 2015

@mmmk Tak vidis...i kdyz te soused z neceho obvini, nedojde socka a nevezme ti deti jen tak

tarra27
28. led 2015

@mmmk jsou to pořád jen deti.....naše dcera chodí, že ji bolí bříško a my ji jako placebo namažeme olejíčkem - ale je to i s nohou, rukou.....a je klid....hned to pomůže...a pak taky dle jejich slov se chce trochu potulit....jsou to deti a milujeme je...myslím si, že dítě ktere kdokoliv sex zneužívá nebo týrá proste na sobě známky má a není to o tom, že neco kývne....nebo namaluje praseti dlouhý ocasek.....jsem šla do kolen

mmmk
28. led 2015

@jancip Blba nahoda. Dite, co se akorat uci jezdit na kole, je sama modrina - dejme tomu. A uz je podezreni na tyrani. Prip. doma treba nejaky bordel atd. Nevis, na koho narazis. Kdyz bude pestounstvi takovy byznys, bude se cpat delat to kazdy blbecek. Vsak co je na tom vychovavat nejaky deti, hlavne ze nebude muset do prace od do a bude mit za to prachy.

jancip
28. led 2015

@mmmk To, že máš doma bordel a dítě je plné modřin, není důvodem k odebrání dítěte, alespoň v ČR. To by nás doktorka za modřiny musela hlásit na sociálku pořád. Profesionální PP může být do jisté míry "byznys" v tom smyslu, že pokud člověk nemá práci, je to pro něho slušný přivýdělek. Nicméně jsem opravdu přesvědčena (bije se to totiž s tím druhým trendem, o kterém jsem psala), že děti nebudou kvůli tomu odebírány jen tak a více. Spíš doufám, že budeme mít pořád dostatek rozumných odborníků, kteří pěstouny pořádně prověří, aby tu svoji "práci" dělali "pořádně" (aby se dětem věnovali opravdu tak, jak mají). Ještě jen dovětek. Profesionální PP není o tom, že dítě tam vyrůstá do dospělosti, ale je to takové přechodné stanoviště, dokud se nerozhodne, zda dítě do osvojení, klasické PP nebo zpět do rodiny. A být takovým pěstounem není žádná prča. Jednak si ty děti nesou spoustu problémů a jednak já si neumím představit, že se mnou žije nějaké dítě a já ho třeba za půl roku dám pryč. Já bych na to asi neměla...Přesto ale nepopírám, že to lidé dělají jen pro peníze (proto tak velká kritika prof. PP)

somalicats
28. led 2015

@jancip Nemám čas projíždět celou diskusi, takže pokud jsi někde psala, že rozdělení sourozenců je špatně, tak to se omlouvám. Jinak ale vycházím z reality a z vlastních zkušeností a bohužel děje se ledacos. Moc dobře si pamatuju jeden případ, kdy nabonzoval patrně soused rodiče holčičky, která chodila s mojí dcerou do školky - holky divoké, každou chvíli měly modřiny (moje taktéž a kdyby tenkrát někdo nabonzoval na sociálku nás, řešíme to s velkou pravděpodobností taky) - skoro půl roku se neustále dohadovali se sociálkou, že dítě nikdo netýrá, i učitelky ve školce byly na jejich straně. A dle vyjádření těch rodičů ty "výslechy" sociálních pracovnic nebyly zrovna moc příjemné. Tenkrát jsem dost trnula, že někdo bonzne i nás, jednou mi holka sletěla tak blbě, že měla na zádech protáhlou modřinu a vypadalo to jako od řemene. Být to v Norsku, tak už ji dávno nemám.

mmmk
28. led 2015

@jancip Podivej, mne casto, co jsem o odebrani deti v CR kdy slysela, ty duvody prijdou dooost subjektivni. Ve vesnici, kde jsem zila, byla rodina, kde byla socialka x-krat a nikdy deti neodebrala. Deti rezali kusem zahradni hadice tak, ze mely opravdu fialova jelita po celem tele, oblicej nevyjimaje. Videla jsem nekolikrat na vlastni oci. I dvoulete dite, ktere se pocuralo. Meli doma obrovsky, naprosto nepredstavitelny bordel (videla jsem tez na vlastni oci), ale deti chodily do skoly a do hudebky, tudiz teda rodina nic nezandbala a deti v rodine zustaly. To, ze dcery mely prvni dite v 15 a synove sedi po kriminalech, je vec druha.
Zas ale jedne te dceri nedavno deti odebrali, ze tu peci nezvlada. Bydli v dome svych rodicu. Tam, kde to driv nevadilo. Na socce se vymenily urednice, vis.

Znam i nejake pripady zneuzivani a tyrani v pestounskych rodinach.

jancip
28. led 2015

@somalicats Jo, v pohodě...To, že nemusí být ani trochu příjemné, když Tě někdo udá a sociálka to pak vyšetřuje, to vůbec nepopírám. Pak hodně i záleží na lidech, jejich zkušenostech......nicméně opravdu nedojdou a jen na základě nějakého udání Ti nevezmou děti. Že to sociálka musí prošetřit, chápu, když by se zrovna na nějaké udání vykašlala a ono se tam něco dělo, tak má průšvih zase opačný. Ono není lehké ten systém nastavit správně. Vše má svá úskalí....Nicméně i já doufám, že se všichni u nás vzpamatují (nebo že lobby skupiny prosazující severský model, budou tak slabé), a že ten severský model nezačneme kopírovat.

somalicats
28. led 2015

@mmmk Ona ta děcka umí fabulovat, i když jsou větší... Starší dcera je v 6. třídě a taky si kolikrát přikreslí to, co říká, aby ona z toho nevyšla špatně... A dokud byla malá, tak fantazie pracovala na 300 %.

somalicats
28. led 2015

@jancip No já v to doufám, že sem nepřebereme to, co se děje v severských zemích. Je dobře, že u nás zatím funguje ten přezkum, i když zrovna u toho klatovského případu někdo krutě něco zvrzal (a doufám, že se to prošetří a přijmou se taková opatření, aby se tohle víckrát neopakovalo). Jo, já taky nevěřím tomu, že by mi někdo vzal děti jen tak na udání (u nás), spíš jde o to, že i okolí pak na dotyčného kouká skrz prsty, protože on měl přece opletačky se sociálkou a co kdyby na tom podezření z týrání něco bylo... To byl zrovna případ té rodiny, o které jsem psala, kdybych je neznala, tak neřeknu...

frapik
28. led 2015

Holky nevím, zda-li jste četly tak přidávám odkaz. Paní logopedka je zkrátka horlivá p*ča..... je to strašný strašný strašný a doufám, že ponese nějaké důsledky.... http://www.novinky.cz/krimi/360007-k-odebrani-d...

margot_ka
28. led 2015

bohuzel pestounstvi je u nas business uz ted....vim z vl.zkusenosti. pribuzni maji 2 decka svoje a 3 v PP (jedno mentalne trochu postizeny) a berou na ne 53000 mesicne...sami priznali,ze si je vzali kvuli prachum...v polsku,v oblastech,kde je vetsi nezamestnanost,je to naprosto bezne,ze si berou decka kvuli prachum ☹

frapik
28. led 2015

Jediné co si říkám, že po tomto snad budou další horlivci opatrnější než někoho dopředu ocejchují...

jancip
28. led 2015

@mmmk To máš v podstatě pravdu, je to tak trochu subjektivní. Jenže ono to nejde nijak standardizovat. Jako např.5 modřin je ok, více už je problém, tento nepořádek je ok, tento už ne. Naštěstí nerozhoduje nikdy jeden člověk, ale vychází se ze sociálky, školy, lékaře, případně nějakého znaleckého posudku, apod.....Takové rodiny, co jsi popsala, jsem zažila také..... pro normálního člověka je to alarmující, ale sociálka se s takovými rodinami setkává úplně běžně, a že jich fakt není málo a pak musí vyhodnotit tu hranici, o které jsem taky psala, zda je pro děti menší zlo vyrůstat v takové rodině nebo vyrůstat mimo vlastní rodinu....ale to jsme úplně jinde, to asi nebylo cílem zakladatelky tohoto tématu. Tak to se omlouvám.

mmmk
28. led 2015

@jancip Ne, to neni cilem, ale prakticky to s tematem souvisi. Jsem presvedcena, ze stat by mel zjednodusit adopce, zavest prime adopce a hlavne pro ty problematicke rodiny ustanovit nejakeho pracovnika, co by s tou rodinou pracoval, pomahal ji zvladat ty problemy. V Nemecku to tak jugendamt ma.

Rozhovor s pani Michalakovou
http://tn.nova.cz/online/67-online-rozhovor-s-e...

jancip
28. led 2015

@mmmk Vidis, a to ja jsem presvedcena o opaku. Zjednoduseni adopce a prima adopce se priblizuje k severskemu systemu. Navic prima adopce zavani obchodem s detmi, tedy nejen zavani, ale jsou pripady, kdy je u prime adopce za deti placeno. Takze urcite bych nezjednodusovala proverovani zadatelu. Podminky, kdy je mozne dite dat k adopci, bych taky asi nemenila, i kdyz to je asi hodne diskutabilni....jedine, v cem vidim velky problem, ze strasne dlouho trvaji soudni rizeni a detem utika cas.

jancip
28. led 2015

@mmmk Jeste jen, ano k tyrani muze dojit i v PP, i kdyz je to spise vyjimecne.....a i to je dovod, proc by se to proverovani lidi nemelo zjednodusovat.

jancip
28. led 2015

@somalicats to mas pravdu, pokud se okoli dovi, ze u tebe proverovala neco socialka, muze se rozvinout spoustu drbu.....mas ale nejaky napad, co s tim?

somalicats
28. led 2015

@jancip Co s tím - toť otázka. Leda nějaká forma utajeného vyšetřování. Bohužel tohle je o lidech v okolí a s tím sebelepší legislativa a postupy nic nenadělají.

ikarkulka
autor
28. led 2015

Na konci tohoto článku je graf, ke kterému je tento komentář:
Vypadá to, jako by u nás dramaticky vzrostl počet týraných dětí. Ve skutečnosti došlo "pouze" k významnému rozšíření pojmu "týrání" (podobně jako u "domácího násilí", za které se dnes někteří snaží vydávat třeba i kontrolní telefonát domů). Povede to k tomu, že za "týrání" bude nakonec považován i křivý pohled?
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/minist...

frapik
28. led 2015

Tak sem právě zhlédla reportáž na Nově ohledně té kauzy v Nýrsku a dneska sem zas na nervy já z toho.... Je mi zle ze systému, který jen na základě něčího tvrzení zlikviduje lidem život...... Být to dítě vrcholného managera nebo politika, tak by šlo o kontaktní rodičovství, že jde o řekněme sociálně slabší rodinu hned maj cejch darebáků!!!!

mmmk
28. led 2015

@jancip Proc by zenska, ktera vi, ze si dite nechat nechce, presto ho porodi, nemohla uz predem podepsat papir, ze souhlasi s adopci. Proc cekat 6 tydnu a pak dalsi prutahy, aby si rodice odnesli z kojenaku pulrocni dite, kdyz si mohli vzit miminko? Mne to teda jako obchod s detmi nepripada. To spis ta PP 😝 Tez je na hlavu postavene, ze do adopce muze jen 100% zdrave dite. Proc ne dite, co ma selest nebo cukrovku? To nejsou nejaka zasadni omezeni prece. Nasi zakonodarci by si meli vzit vzor v zemich, kde to funguje dobre, nikoli v Norsku 🙄

Strana