Kde hledat podporu jako žena v domácnosti?
Taky vás to tak sejří?
- Kdykoliv je mému muži něco, tak se o něj starám, dělám co mu na očích vidím... Nenutím ho nic dělat, i když je potom doma 2 týdny kvůli zranění a už je mu lépe... Jen aby mu bylo fajn a citil se dobře.
- Když jsem nemocná já a nemluvím o Rýmě/chřipce ...
Mám bouli na krku, strach z rakoviny ... Zacina bolet kříž a koleno a hrozně špatně se mi chodí. Obézní nejsem. Boli me spousta věcí, včetně sexu, dýchání , polykání (mám na mysli klasické pití 😂)
Tak jedine co si poslechnu když přijde z práce : Hm takže neni uvařeno, zase , co jsem mohl čekát... Když uvařím... Hm, takže jsi neuklidila , nejsem překvapený...
Nejsem líná. Starám se o malého a 3 psy. Zvládám to. Ale máme 4 pokojovy byt. Bydlím v cizině, tak tu jsem na vše úplně sama a když prostě odpadnu, tak nemá kdo dojit a postarat se mi o to za měsíc si najdu paní na uklid, protože už opravdu padám na hubu. Být zdravá a fit, tak to s únavou dám. Ale nyní mám prostě takove zdravotní problémy, že bych ocenila pomoc.
No a co mi na to řekne? Já chodím do práce. Ty sedíš doma. Tak je to tvoje práce... Jinak je skvělý, ale za tohle bych ho tak nakopala... Nebo řekne, že si furt stěžuju.. že prý mě furt něco bolí. Ale když on má rymicku, tak to nesmim rict ani slovo....
Omlouvám se, potřebovala jsem to ze sebe dostat, nebot jsem si dnes zase vyslechla, jak mám konečně zvednout ordel a uklidit, nebo mi začne prý schovávat telefon... Přitom na nem jsem celkem tak hodinu a jen odpovim a makam dal, ale on si mysli buhvi jak by me to donutilo. At si ho vezme, ale sam sedi od rana do večera na ps4 a to nerikam ani slovo. Me by stacilo tak maximálně jen pochopení ze prostě nemůžu a aby me nebuzeroval....
Ze vsech tezkych chvil jsem nas dostala, veskere oroblemy resim ja... Veskerou administraci a kominikaci z prací a podobne, to tak řeším jen já... Protože to umim zorganizovat... A není toho málo..ale jakoby to neviděl. A mám eshop a prividelavam si, taje pracuuji... To také nevidí.. to přeci neni práce.
Tak si říkám... Ok chces rozdeleni zenska práce mužská práce... Takže to udelam tak, ze se budu starat o domácnost vice, ale peníze z eshopu si necham, na domácnost přispívat asi nebudu, ať vidí, kolik jsem toho dělala a přeci... Zajištění rodiny je jen mužská práce, že? Řešení administrace nechám chvíli na něm a uvidime, jaky v tim bude bordel. Třeba potom ocení, co jsem delala....
Děkuji všem, co dočetli a děkuji dopředu za schovyvavost a omlouvám se za dlouhý text .. prostě to na me padlo 😁😁
@carolk Teda to bych ho hnala.
@mimco vždy mě rozesměje, pracuje poctivě, je věrný, v jádru i hodný. Ale v tomhle mi přijde tak jako druhý člověk, já nevím 😂 Občas si říkám, že si to nechci jen přiznat. Dovolila jsem mu až moc.
Spíš teď, jak ti resit . Oplacet stejnou mincí, ať se probere... úplně odkopnout neni muj styl, ráda se problémům stavím celem. Ale vidim, ze to zaslo dost dlaeko a bude to těžké.
Odpověděla sis hned v úvodu, naučila sis ho tak. Jestli kolem něj pořád skáčeš, hold si zvyknul.
No já to mám tak, že moje práce je postarat se o dítě a jeho rozvoj, proto jsem doma, abych se mu věnovala, zbytek (domácnost, vaření, prádlo, nákupy, úklid atd.) je věc společná. Bohužel s tím taky bojuju, jsem na hodně i typicky mužských prací šikovnější, tak jsem si je zvykla dělat já a se dvěma malýma dětma na to už nestačím. Takže pokud chce mít muž uvařeno, musí zabavit děti, ať mám prostor, chce mít uklizeno, tak nevařím, nebo to musí udělat sám, nebo se podělíme o činnosti. Snažím se to komunikovat mile, ale když začne rýpat, měním se v saň a bráním se nevybíravým způsobem...bohužel z této emotivně zabarvené komunikace si muž většinou vezme více, než když se snažím řešit věci v klidu.
Já když jsem byla v domácnosti a ještě jsme dítě neměli, tak jsem dělala vše já,a manžel vydělával. Co máme dceru, tak manžel pomáhá i s domácností. Snažím se teda všechno dělat sama když je v práci, ale když je doma, nemá problém pomoct s úklidem, umýt nádobí, uvařit...
@carolk Je zvyklí, že doma nic nemusí. Přijde z práce, sedne ke hrám, nají se, jde spát, ráno práce, hry,..? To mi nepřijde jako skvělý chlap.
Ty jsi doma na rodičáku, tudíž tvoje práce je starat se o dítě a rozvíjet jeho dovednosti ( to už tu bylo "řečeno), ne od toho abys měla naklizeno a navařeno. Někdy to prostě nezvládne ani zdravá máma, natož když máš problémy. Od toho jste partneři, aby v domácnosti fungoval... Až půjdeš do práce, tak co? Klasika - vyzvednout dítě ze školy, letět na nákup, uvařit, uklidit ať má domácnost jako ze škatulky? Rychle ho vrať nohama na zem, jinak tě z toho jednou švihne.
@klokanka31 Mne vzdycky pobavi ta formulace "pomoci s" Ne, muz ti nema pomahat. Pomoc se rovna narazove odneti casti tveho bremene. Domacnost neni tve bremeno a tva povinnost, a to ani na RD. Muz se ma zapojit v domacnosti, protoze je to i jeho domacnost. Ano, muze nektere veci delat a jine nechat na tobe. Treba on vari, ty umyjes nadobi. On vyluxuje, ty vytres a tak. Kazdy den, porad, pokud a dokud se nedomluvite jinak.
Co sis vybrala, to mas, tak tu nebrec, kdyz je jinak tak skvely. Ani se mi nechtelo to cist do konce. Stacil zacatek.
Bože, kde to bydlíte? V nějaké zemi, kde ženy nemají volební právo? Taky myslím, že jste si ho takhle naučila. Že všechno je hotové, že všechno zvládáte a že si necháte ty jeho kecy líbit. Že vám zabaví mobil? To by mi tedy partner řekl jen jednou... Jak z toho ven, to bude těžké, ale myslím, že reálné. Pokud tedy jinak je tak fajn, jak píšete a stojíte o to. Normálně bych si s ním sedla a promluvila si, přesně bych citovala, co vám říká a jak to vy cítíte, taky o tom zdravotním stavu a třeba jaké změny si představujete. A rovnou s tím začala, prostě tlustá cara. Nic si nenechat líbit, že všech keců vyvodit důsledky, atd. Nejlíp by tedy bylo dočasně zmizet, ať pozna, co je to za praci, ten úklid, vaření, starost o dítě. A ještě k tomu částečně pracujete. Protože evidentně si toho neváží a nejhorší je, že k vám nemá ani zakladni respekt.
@biciklissie dekuji. Je to pravda. Ani nevim, jak se to stalo. Asi je to tím, že jsem byla od jakziva zvyklá být na vše sama, protože jsem s partnerem předtím nikdy nebydlela. Tak mi to přišlo přirozené. Zprvu mi dělalo radost se o nej starat.. asi jsem měla takovou tu opatrovatelskou potřebu a potřebu mít vše pod kontrolou. Zřejmě v něm nemám až takovou stoprocentní důvěru, jak jsem si myslela. Ne skrze ženský, to mu věřím bezvýhradně...ale skrze tyhle věci. No a nějak se to přehouplo v to, že si zvykl , že to tak má asi být a přestal si toho vážit.. prostě samozřejmost. Bude o práce, ale též si myslím, že to má šanci. V těžkých chvílích stojí při me, nikdy nenechal ostatní me srazit na dno a vždy se me zastal... A potom dělá tohle 😂 prostě takove jednou tak, pak zase tak... Musím změnit přístup a věřím, že ho to bude hodně bolet, ale nakonec to přijme. Bude muset. 🙂 😁
Kdo bude ty věci dělat až začneš chodit do práce? Převezme polovinu povinností, které teď děláš? Ta domácnost je společná. Doporučuji dát mu přečíst komiks: Měla jsi mi to řict! https://www.facebook.com/nadacnifond.cz/photos/...
@hojda na to jsem se ho ptala, co by dělal... A on.. no tak to bych teda musel no.... Ale ten ksicht co hodil... Uolne je mi jasne jak by go bylo...,,ty jsi ženská, já dru daleko vic " ... Každopádně... Bydlíme v zemi, kde je mateřská jen 3 měsíce veku dítěte. V práci jsem byla chvili a oddelala si rameno. Tak jsem na nemocenské. Do toho prisly další komplikace, možná rakovina štítné žlázy a teď jen trnu, co bude. Proto jsem zacala podnikat...co když mi nemocenskou vezmou... Dlouho jsem o nemocenskou bojovala v angličtině a nakonec mam tolik, co na pul úvazku... Plus příspěvky mám ve finále to, co můj muž. Ale ... Popravdě kdyby mi nebylo tak zle, raději jdu do práce.. protože tohle je horší, než jakakoliv dřina.. občas mam pocit, že zešílím z toho stereotypu. Ale když jsem nemocna, tak mě ani nikam nevezmou... Ale ceska komunita me uklidňuje.preci jen jsem doma s rok a pul starym miminem, to je jak mateřská, tak se necitim tak provinile..m prostě jsem si,,zaridila" ze jsem s malym doma a nemusi do jeslí.
@carolk Muzu se zeptat, vo tvuj muz dela za praci? Mam totiz svuj soukromy tip a jsem zvedava, zda tomu tak bude. Diky.
@sudylichozrout dělá ve skladu. Někdy těžkou práci, někdy ne. Pročpak?
@carolk Ano, myslela jsem si to. Vypozorovala jsem tady totiz, ze tyhle reci o tom, ze vydelavaji a zena ma byt sluzkou, vedou zhusta chlapi, kteri delaji bud ve fabrice u pasu, nebo ve skladu. Zkratka malo kvalifikovani lide. A doslo mi, ze si na svych zenach jen hoji sve posramocene ego. Konecne je totiz nekdo jeste pod nimi a konecne oni mohou byt tim, kdo nekomu sefuje. Cely den v praci poslouchaji mistra, vedouciho smeny, manazera, jsou prakticky na konci hierarchickeho zebricku a tak pod sebe zasunou sve partnerky... A doma to roztoci. Jsem tu dost dlouho a temer vzdy se mi to potvrdilo. Takze moje rada je celkem jednoznacna. Vymez si svuj p4ostor, postav ho pred hotovou vec. Proste se bude podilet na peci o dite i domacnost a bez kecu. Protoze on i ty mate praci, i kdyz tvoje je mene hmatatelna.
Hehe, ani sem nemusela dočíst zbytek. No, u mě by to mělo jediný řešení. Tatínka bych na víkend zapojila do chodu domacnosti a dojela pryč. Můj muž se od zacatku zapojuje do všeho, práci máme rozdělenou. Jednou uklidim já, jednou on, to samé s vařením. Po tom, co se nan narodilo miminko, automaticky delal všechno se mnou. Timpadem vidí, ze si doma fakt nevalim šunky a ze to není úplně sranda. Proto mi kolikrát “vynada,” ze sem si nesla s malou lehnout, ale uklizela sem.
Normálně sem se na tvyho muže naštvala, ze se takhle chová 🙄
@carolk ty nepotrebujes paní na úklid, ale jiného chlapa🤘
@zuzineckah tak zase nic se nemá lámat přes koleno. S tímhle se možná dá ještě pracovat
@carolk Někdy na jaře jsem tu psala něco podobného jako ty. Můj muž nám 2 roky stavěl dům. Chodil do práce, po práci a o víkendech na stavbu. Doma a s holkama netrávil moc času a ani jiné povinnosti neměl, což se dalo chápat. Jenže když už se rok nestaví a on má stále jen dvě "povinnosti" a to nosit domů peníze a odvážet nejstarší do školy, tak mi to začalo trošku vadit. Prostě zpohodlněl.
Mě ani tak nevadilo to, že se starám sama o tři holky a o celý dům. Nejvíc mi vadilo, když on nehnul ani brvou a ještě měl výhrady k tomu jak to dělám.
Začátkem léta jsem udělala čoromoro, když mi zase něco vyčítal. Něco ve smyslu "jako co celé dny dělám???" Tak jsem mu řekla "ok, od ted nic nedělám". Hned druhý den bordel jak v tanku. Nebylo ani čisté nádobí 😀 Trvalo to 2 dny. Další den uklidil, jak nejlépe uměl. Od té doby je s vyčítáním klid.
Během prázdnin jsem mu párkrát nechala holky na den a též je od výtek ohledně výchovy klid😀

@carolk dodávám - od rána do večera na ps4 neni doslova. Vstane, jde na PlayStation...jde do práce.. vrátí se , sedne k tomu zase... Takhle jsem to myslela.