Krize ve vztahu u manžela. Co myslíte?

katty1987
11. pro 2019

Dobrý den,
raději anonymně, ale potřebuji se trochu vypovídat, svěřit, případně o názor.

Kde začít… z manžel má se mnou nejspíš velkou krizi ve vztahu. Již několik měsíců, jednou za čas mi vyčte, že pro něj osobně nic nedělám.

Hrozně mě to bolí, protože v podstatě obstarávám celou domáctnost (občas mi dojde nakoupit - 90 procent nákupů obstarám já, občas uvaří), dítě (školka, kroužky, nemoci), chodím na hlavní úvazek do práce (kde podle něj nemám tolik stresů, co on - asi pravda). Je mi vyčteno, že mě nebaví vařit…ale uvařím, když musím…jenže to není podle jeho představ (chtěl by i teplé večeře). Sex je podle něj málo, a taky není podle jeho představ (chtěl by více, a více vzrušení) - jsme spolu 13 let. Volný čas plánuji já (dovolené, výlety, akce, společné focení). Starám se i o sebe, pečuji o sebe, jsem stíhlá, moderní oblečení… ale asi je to málo :(

Nejvíc mě mrzí, že mu něco 10 let vyhovovalo, a najednou je to špatně. Já jsem špatná, on je vyhořelý… veděla jsem, že má chyby, ale prostě jsem ho vždy brala takového jaký je…vždy jsem se ho zastávala :/

Nedávno jsem se zhroutila, a jsem na nemocenské s krční páteří. Pry i ze stresu, načez mi bylo receno, ze nejsem zadna chudinka :(

On myslí, že pro něj osobně např. večer nenachystám třeba vínko s nějakou dobrotou a film… přiznám se, že už na to někdy nemám sílu, a tohle prý delá on.

Ale jak říkám, včechny dovolené, výlety, akce, společné focení vymýšlím já… Na dovolenou jednou ročně dokonce jezdíme i sami. Dělá to prý hlavně kvůli mě, a on z toho má stresy. Ale to taky přece dělám pro něj :/

On chodí do práce, a vydělává vetší peníze.

tinaprofi
11. pro 2019

na každým šprochu je pravdy trochu, zase ti evidentně na rovinu říká, co mu vadí. To, že v něčem stagnujete 10 let neznamená, že takhle musíte stagnovat až do důchodu, prostě ho to sere a má pocit, že by ses mohla víc snažit. Já si netroufám odhadnout, jak moc dobře se staráš o domácnost, jak tě vnímá on, třeba si bereš banality moc k srdci, třeba jsi stresař a to mu taky vadí. Třeba si neumíš prostě zorganizovat den a tak večer nemáš sílu dát na stůl pitomý křupky s vínem 🙂))) u kterýho by s tebou rád poseděl, pak proběhl sex a on by se cejtil, že se svojí ženou má domácí pohodu. Je fajn, že jsi štíhlá a moderní, ale co tvoje chování 🙂

areh
11. pro 2019

Napadlo mě, co pro tebe dělá on? Nachystá víno a film? Překvapí tě? Bylo by potřeba si promluvit jak to vidíš i ty. Že když všechno obstaráváš, tak už nemáš tolik síly na ostatní věci. Když ti občas s něčím pomůže - jedna věc denně, tak by budeš mít víc času a energie na něj. Řekla bych mu, že tě mrzí, že na něj nemáš tolik času a energie, jak by sis přála. Aby viděl, že by si taky chtěla (pokud to tak samozřejmě je)

gruyerre
11. pro 2019

@katty1987 tak já to vidím takhle, pokud oba manželé chodí do práce, tak se mají o děti a domácnost starat přibližně stejně... Pokud teda ty děláš s dětmi vše a o domácnost se staráš pouze ty, a on jediné, na co se zmůže, je otevření vínka, nakrájení hermelínu a puštění filmu, tak je to on, kdo dělá málo. Takže bych doporučila zorganizovat povinnosti týkající se dítěte a domácnosti spravedlivě, abyste se zapojili přibližně stejnou měrou, a věřím, že pak budeš mít večer náladu na otvírání vína i na sex.

jjasmina
11. pro 2019

@gruyerre Naprostej souhlas, chtěla jsem napsat něco podobného 🙂

shaun40
11. pro 2019

No třeba by dal přednost před štíhlou moderní oplácane která mu i přesto že chodí na hlavni pracovní poměr i uvaří večeři.Když nevaříš večeře tak co dávaš dětem k jídlu.A když on jí v práci ve 12hod tak večer by asi něco snědl ne?Chlapi jsou na jídlo to ví přece každa z nás.Píšeš že on občas uvaří. Tak ti pomáhá.

katty1987
autor
11. pro 2019

@shaun40 pokud bych byla oplacana, tak bych zase slysela, že se mám o sebe vice starat 🙂 kvuli nemu jsem zacala cvicit a behat, no a po dvou letech mi bylo receno ... ze bych melo uz mene cvicit, ze uz jsem zpevnena dost, a on zarli 🙂)) spis mi prijde, ze chlapovi se clovek nezavdeci 🙂

shaun40
11. pro 2019

@katty1987 Nó to souhlasím.Nemá nějakou známost?To pak takhle doma prudí.

gruyerre
11. pro 2019

@shaun40 no tak snad se dá domluvit, pokud manžel tak touží po teplých večeřích, že třeba pondělí, středa, uvaří večeři on, úterý, čtvrtek ona, v pátek si dají něco studeného 🙂. A o víkendu můžou vařit jeden oběd a druhý večeři a druhý den obráceně.

shaun40
11. pro 2019

@gruyerre No dá.To každopádně. Ale mám podezření že se někam zakoukal.Každopádně bych skusila vařit a přidala více sexu.A uvidí se .

jjasmina
11. pro 2019

No pokud je paní na celou domácnost i vychovu prakticky sama a on přidá ruku k dilu jen vyjimečně, ani se jí nedivím, že večer padne za vlast..

gruyerre
11. pro 2019

@shaun40 i kdyby někoho měl, tak se mi nezdá rozumné, si ho snažit udržet stylem dělat ze sebe služku a nabízet sex i když na něj nemá náladu a energii. To by totiž v případě, že by to zabralo, tak musela praktikovat už pořád, a kdo by o takový nerovnocenný vztah stál?

shaun40
11. pro 2019

@jjasmina S tímto taky souhlasím.Ale chlapi jsou z jiné planety a každý z nich chce mít doma manekýnku ,chúvu,uklízečku ,kuchařku a večer hvězdu z jeho oblíbeného pornofilmu.

shaun40
11. pro 2019

@gruyerre No to jo ale to pak neuděla nic proto aby jse to zlepšilo.A bude na mrtvém bode.Tak si udělat dohodu na to vaření. Vařila bych týden a pak bych chtěla výměnu.Vždyď uvařit to je to nejmenší.Já mám papiňák a za 15min mám uvařene jídlo. A nebo zapékací jídla v troubě ty jsou bez práce.

gruyerre
11. pro 2019

@shaun40 vždyť to píšu celou dobu, udělat komprimis a o domácí práce včetně vaření se spravedlivě rozdělit. Ale teda nezlob se na mě, udělat pro to, aby se to zlepšilo to, že budu dělat služku a sama budu nešťastná, permanentně vyčerpaná, to za to teda opravdu nestojí.

katty1987
autor
11. pro 2019

A to opravdu vsechny varite teple vecere kazdy den? I pokud mame vsichni teply obed v praci v restauraci? Chodim z prace kazdy den o pul pate, a to predtim vyzvednu dite ze skolky, letim do obchodu...

neomenia
11. pro 2019

@shaun40 tak to jsem ráda, že v moji sociální bubline je standard muze trochu jinde, nez popisujes.

Trocha emancipace by neuskodila. Heeej, ženský, zkusste si samy sebe trochu vazit! Opravdu nemusite byt sluzky, kucharky, uklizecky
a kazdodenni zhave milenky, aby byl doma klid!! Žijeme v roce 2019, ne v 19. století!!!

Bože, kdy už se posuneme z ty tradiční role sluzebnice 😭

Jí doma? Zije doma? Mate dite? Tudiz rovným dílem vari, uklízí, stará se. Bez diskuze.

neomenia
11. pro 2019

@katty1987 jasně, že nee!

gruyerre
11. pro 2019

@katty1987 nemíváme teplé večeře, pouze tak jendou dvakrát týdně polévku, výjimečně třeba vafle, jinak máme studené večeře - tedy skoro každý den. A v přípravě jídla, ať už teplého či studeného se stridame, vaří ten, kdo má víc času, víc nálady, ten který to dané jídlo líp umí uvařit...

katty1987
autor
11. pro 2019

Tak on to treba i udela, jenze mi pri prvni prilezitosti predhodi, jak on dela toto…a ze to byla moje zenska prace :( ja ho za to pochvalim, treba i pred jinyma lidma… a on me za to shodi, ze ja to neudelala a musel to udelat on (priklad jidlo jednou za tyden, nakup, priprava chlebicku na oslavu)

gruyerre
11. pro 2019

@neomenia máš pravdu a ještě navrch bych ale doplnila, že v tom 19.století se to dalo ještě aspoň trochu pochopit, pokud žena byla v domácnosti a do práce chodil pouze muž, ale pokud jsou v dnešní době ženy ochotné přijít v půl páté z práce a pak dělat doma služku a skákat kolem pána tvorstva rozkydnutého na gauči a parmanentně být na pokraji fyzického i psychického kolapsu, jen aby manžel nebyl nespokojený, tak jsou prostě hloupé.

gruyerre
11. pro 2019

@katty1987 aha, a když on rozděluje práce na mužské a ženské, tak jaké jsou ty mužské a kolik času týdně jimi tráví? A kolik času zaberou ty "ženské"?

not_blond
11. pro 2019

Taková klasika no, sám je se sebou nespokojený, se svým životem a vybíjí si to na tobě, jakože je nespokojený s tebou. Na tvém místě bych se mu nesnažila za každou cenu vyhovět, naopak bych mu dala najevo, že pokud si tě neváží a nejsi mu dost dobrá, tak může hledat štěstí jinde...

shaun40
11. pro 2019

@katty1987 Já vařím někdy obden ale většinou každý den.Jenom že já dělám směnný provoz .Po noční vstávám kolem pul druhé.Uvařím a jedu až v na desátou tak mám čas.Před odpolední taky vařím. A když mám ranni tak jedeme šunka fleky,špagety,brambor z kuřecím řízkem,nějake rizoto proste rychlovky.Ale kdybych jezdila domu v pět tak by jse mi asi taky nechtělo. Já jsem z ranní v pul třetí doma.

shaun40
11. pro 2019

@katty1987 Ale ja to nedělám pro muže. Ale pro syny.Chlapa v baráku nemám ani nechci.

shaun40
11. pro 2019

@gruyerre A co ji poradit.?Já bych s nim zametla. Ale ona s ním chce být (aspoň mi to tak vyznělo ).

katty1987
autor
11. pro 2019

@gruyerre tak v byte jsou vesmes vsechny zenske no 🙂

katty1987
autor
11. pro 2019

@shaun40 on chodí z práce domu v 6, dela v podstate manazerskou pozici, tak taky posloucham, ze toho ma moc ... ze ma stres atd.

denny27
11. pro 2019

@katty1987 nevařim večeři každý den.
Když je na ranní, tak teplou večeři dostane, ale když má volno, tak namazanej chleba, krupicová kaše, někdy volské oko.. ale teplou večeři nemáme každý den.
To jsou ty argumenty chlapů..ty děláš málo, ty vaříš malo, ty se snažíš málo...
A co on?? Tak proč neudělá obložený talíř k tv on??
Aha, on by asi netrefil do ledničky 🙄😀
Jestli má pocit, že ho zanedbávás, tak ať přiloží ruku k dílu taky. Ať večer vykoupe děti a ty mezitím obstarej to jídlo..
Jenže jestli má výmluvy a veškerou zodpovědnost hází na Tebe včetně řízení domácnosti, tak nemůže čekat vysmátou manželku s růží v puse a v erotickém spodním prádle..

shaun40
11. pro 2019

@katty1987 tak skus co navrhla @gruyerre střídejte se v kuchyni.I když on chodi domu docela později než ty.Mě by to uvaření nevadilo .Kým by dorazil z práce tak ja bych mela hotovo.Co by ti řekl na to střídáni ve vaření?

klpoiu
11. pro 2019

Vlastni zkusenost: tyhle vylevy chlapa ber jako hodne velke upozorneni na to ze muze prijit mnohem horsi rana nez par vycitek. Ac jsi unavena zamysli se co muzes zmenit. Zrejme potrebuje vice pozornosti, pokud se mu nedostane najde ji u jine. A je i mozne ze uz se kolem nej nejaka mota, ale on ma jeste moralni zavazek vuci tobe. Ale ten se snadno vytrati. Bud rada ze ti to rika ac neohrabane. Mas jeste moznost zastavit problem v zacatku.