icon

Lakomý dědeček (tchán) a babička (tchýně)

ronda68
13. čer 2016

Ahoj holky, ráda bych se vás zeptala na váš názor, nebo také na to, zda jste byly v podobné situaci.
S manželem máme roční holčičku. Moje maminka je do malé úplně zblázněná. Peněz moc nemá, žije s přítelem, oba pracují u "pásu". Malé kupují občas drobnosti, nějakou tu hračku, oblečení, přidali nám na kočárek, jídelní židličku, protože sami moc peněz nemáme. Kdežto rodiče mého muže - majetní podnikatelé - maličké za celý rok koupili jednoho pidi plyšáka a to k Vánocům v ceně asi 50 Kč a bodýčko k prvním narozeninám. Malou milují, když tam přijedeme, úplně se rozplývají, o tom žádná, navíc jsou moc hodní, skvěle si s nimi rozumím, tchýně navaří něco nám dá i domů, ale tím to končí. Když se malá narodila nedali jí nic do vínku. Když jedeme k nim musím s sebou tahat hračky, plenky, jídlo protože u nich nic nemá a to tam jezdíme 2x do měsíce na jejich přání na víkend. O tom, že by neměli peníze to fakt není. Nedávno bratrovi mého manžela koupili auto za 150.000, při tom má daleko lepší auto než my a nemá rodinu jen přítelkyni a s ní rodinu neplánují. Mému muži řekli, tobě koupíme taky auto, ale "jen" za 80.000. Při tom nám s manželem stačí to naše co máme, tak jsme jim řekli, že bychom si raději za ty peníze dovybavili byt a na to se teda vůbec netvářili, prej byt máme pěkný, tak co bychom chtěli. Tak jsme jim řekli, že to nevadí, že si na novou kuchyn našetříme. Ale tak co nadělám, jsou to jejich prachy, at si s něma dělají co chtějí. My nouzí netrpíme. Akorát mi přijde strašně líto, jak moje mamka, ač moc peněz nemá, by se pro malou rozkrájela a druzí prarodiče mají peníze a maličké nekoupí ani blbou přesnídávku, když tam jedeme. Až na tohle si na ně nemůžu stěžovat, ale vidím, že i manžel je z toho dost smutný.
Máte to také některá takto? Nebo co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď

Strana
z4
andreaandrejka
14. čer 2016

@zuzineckah No jo, tak alespon že se v každé diskuzi najde někdo, kdo to všem vysvětlí 🙂 Bez toho by to tady už ani nešlo 🙂

zuzineckah
14. čer 2016

@andreaandrejka když to někdo nepochopí ani po několikáté a přímo od autora diskuze, tak to není od věci 😉 Mě spíš udivuje, jak si někdo dokáže vyložit věci jen aby mohl z druhého udělat vola. To je taky takový kolorit koně, že jo 😵

lajla
14. čer 2016

@zuzineckah ...to jsou ale jen a jen Vaše špatně vyložena slova, nikdo z nikoho vola nedělá...taky jste to nepochopila😂

andreaandrejka
14. čer 2016

@zuzineckah Pak absolutně nechápu, proč mě a nás všechny, které jsme po pochopily podle tebe tedy jinak, komentuješ.
Příspěvek jsem si přečetla, odpověděla jsem tak, jak jsem uznala za vhodné a dále se tu nikomu nemusím zpovídat proč a nač jsem to pochopila tak a tak 🙂 Díy alespon za ten RESPEKT 😎

zuzineckah
14. čer 2016

@lajla tak ještě jednou a znovu po lopatě 😉 vůl a nebo nevděčná mrcha, která očekává splnění "povinnosti" a zlaťáky od tchánů je v tomhle případě jedno a to samé 😉

zuzineckah
14. čer 2016

@andreaandrejka mám k tomu ten samý důvod, který si měla ty ke komentování zakladatelčina příspěvku 🙂 nic víc ani méně.

lajla
14. čer 2016

@zuzineckah jasný jako jediná jste tu za tu správnou 'damu'...leč slovník mluví za vše😉 jinak děkuji za přínosný komentáře, hezký den

kolibricek36
14. čer 2016

@zuzineckah já bych lajla nechala na pokoji - obouvá se do každého pokud není po jejim 😕

lajla
14. čer 2016

@kolibricek36 vidím,ze Vy jste se dnes obula velmi špatně...chtělo by to zopakovat si ZS , hlavně čtení to Vám dělá potíže,vsimla jsem si už dávno..

maminkaha
14. čer 2016

@ronda68 Ahoj, když čtu tvůj prispevek, jako bych četla o sobe. Moje mamka (vdova) kupuje malému pořád nějaké veci. Doma má postýlku (po mne), já jsem do ní koupila matraci, mamka povleceni. Vždy má doma presnidavky atd. Tchyně a tchán (mají opravdu hodně penez) k narození nekoupili nic, k prvním narozeninám mu dali přes 30 let starou hračku (už si s ní hrály tři deti) v hodnotě cca sto korun. Akorát k vánocům dostal dražší darek, který jsme sami vybrali a řekli si o nej. Jinak ale vnoucka mají radi. Postýlku u nich máme naší cestovni, když někam jedeme, tak si ji složime a odvezeme.

somalicats
14. čer 2016

No, nedávno jsme zrovna s mojí nejstarší vzpomínaly spolu na dědečka - mého tátu, který umřel, když mé nejstarší bylo 8 let. Pamatuje si zážitky s ním, kde všude spolu byli, co kde podnikli, materiální věci absolutně neřeší v tom smyslu, že by dědeček byl lepší/horší než druhý dědeček, protože ten jí dal to a ten zas tohle. Totéž u babiček. Ty děti ocení fakt hlavně ty zážitky, ne souboj prarodičů v tom, kdo jim dá dražší dárek. Pokud z toho teda vy rodiče neuděláte celonárodní tragédii 😉

samaber
14. čer 2016

Tak tchanovci nám vždy nešetří na narozeniny, moji rodiče by mi nedali ani korunu (mají trojnásobný příjem) Ale dětem kupují nehorázné prvotiny. I když si to nepreju. Cenově to vyjde, že koupi hračky při každé návštěvě třeba za dvě tři stovky. Pro mě škoda peněz a.navic to jsou hračky na "jedno odpo" . Domluvit se s nimi nedá. Vnoucatum se věnovat nechtějí nebaví je to. Takže já raději milující prarodiče, kteří nedají ani tu kacku než fales v darcich a prkotinach

zuzineckah
14. čer 2016

@lajla ??? vaše jasnozřivá mysl je opravdu schopna produkovat leccos... Nejsem tady zdaleka jediná, kdo pochopil myšlenku zakladatelky, nevím proč to pořád dokola opakujete. Problém s psaným slovem??
@kolibricek36 jj, ale beru to tak, že každý jsme nejaký 😉

etinka
14. čer 2016

Tak nedá mi to nepřidat.....za prvé si nemyslím,že je povinnost babičky a dědy "cpát" peníze svým dětem,pokud jim dali vzdělání a výchovu a tím pádem start do života.Nikdy by mě nenapadlo čekat na něco s otevřenou rukou nebo počítat,kolik dali naši ségře a chtít to po nich......S manželem jsme od našich dostali barák,kde s námi žijí,ségru jsme museli vyplatit,má od nás vlastně byt a bráchovi naši taky pomohli,má svůj domek.Mám oba sourozence moc ráda a máme si myslím,hezký vztah.
Teď ke tchánovcům.. Má je moc ráda,snad i oni mě.Nikdy nám žádné peníze nedali,naposledy nám přidali po svatbě na sporák 😉 ,asi to tak mají zakořeněné,že se děti ožení a vdají a mají klid.U nich na baráku bydlí manželův bratr s rodinou a tak pomáhají jemu....Děti mají rádi,ke svátkům a narozeninám dostanou,víc tedy nic.Hlídání nikdy nebylo,dcera tam jede teď až jako slečna a vždy tak na 4dni o prázdninách,syn je postižený,toho bych hlídat nedala,věřím v tomto jen našim 😉
Jediná věc,co mě zamrzela byla,když jsem čekala dceru.Mamka po nás hodně schovala,měla jsem na ní krásné zavinovačky,deky,Mamka mi přikupovala,druhá babička nic.Když čekala o 2roky později švagrová,stal mi ukazovat,co jí nakoupila,no byla to celá základní výbavička.....možná si to neuvědomila,ale mě to tenkrát strašně mrzelo 😔 ...podruhé mě zamrzelo,když mi vykládala,jak se Švagrová stará o děti a musí k tomu chudák chodit do práce (já jsem celé roky se synem doma,je to náročné)....no ale i to jsem časem pobrala a ona taky,teď tam supluje švagrovou,která postupem času přestala doma dělat všechno a na babičku to přehodila a vrazila jí i péči o dvě děti 😝 ....
Babička to už pochopila,teď už mluví úplně jinak,vidí,co mám práce,jak to zvládám,jak jsou děti šikovné apod.....Jinak se máme rádi,s manželem si pořizujeme na co je,když na to není,nekupujeme,rodina jsme my......

mr_falko
14. čer 2016

@eficenka tak to promin, ale vyznelo to jinak napsane, nez jsi to ted osvetlila...

linee
14. čer 2016

@ronda68 ja to mam presne tak jako ty. Mamka, duchodkyne, nakoupila pro malou k sobe domu nejake obleceni, pleny, kremy a hracky. Proste, abych kdyz prijdu netahala ja a mala u ni mela vsechno, co potrebuje. Ale takto to znala ze sveho mladi, protoze uplne stejne to mela u sve mamky. Jezdim k ni take 2-3x do mesice a prijde mi to zbytecne, protoze na tech par navstev si to prinesu (stejne zapomenu, co tam mam) a obleceni dite nevynosi, protoze rychle roste. Naopak tchanovci nebyli podporovani ze sve rodiny, sami si vse museli vybudovat, a take nam pro malou nic nedaji. Celou dobu slysim, jak se na ni tesi a kdyz prijdou jednou za mesic, prinesou 3 pomerance (a to neni dceri ani pulrok). Kdyz k nim prijdeme navarit, ale domu nam neda. Podporuji dalsi dva sourozence od manzela, pomahaji stavet barak, nam rikaji, jak nam pomuzou, ale kdyz jim zavolas, nemaji cas. Takze dva extremy. Myslim, ze problem je v tom, ze mas moznost srovnavat. Ziju takto uz nekolik let a ze sve zkusenosti ti rikam:
1. nesrovnavej - nebudes se trapit
2. cim mene vis, tim lepe - nebudes se trapit
3. neocekavej - muzes byt jen mile prekvapena a nemuzes se trapit
Miluj svou rodinu, podporuj manzela a davejte detem vse, co muzete dat.
Po letech uz se na to divam s nadhledem, pred par roky jsem na tom byla uplne stejne jako ty. Vim, ze meho manzela to trapi mnohem vice, protoze on je ten, ktereho rodice nepodporuji jeho rodinu.
Vykaslete se na ne, snaz se od toho odprostit, voz si sve veci a ver, ze delas nejlepe, protoze nemusis za par let poslouchat, jak te podporovali a byt na nekom zavisla a nikdo ti pak nemuze vycitat, kolik jsi dostala. Vim, ze to cloveku prijde lito, ale ve vysledku, jsou to jejich penize a jejich rozhodnuti. Ty mas sve dite, kteremu si matka a je na tobe kolik jemu a jeho detem pak das.
Kazda babicka/deda je jiny a ver, ze za par let dite nebude vzpominat, kolik dostalo od prarodicu, ale kolik pozornosti a lasky dostalo od rodicu. Navic je pravda, ze to, co nedostane jim vetsinou nechybi (pokud nemaji s cim srovnavat). Takze kdyz se nad tim zamyslis, tak jde o tve dite, ale to pristup prarodicu netrapi. Ten trapi tebe....
Vim jak je to tezke, ale hod to za hlavu, kolik daji, daji (a nebo nedaji nic), ty dej svemu diteti maximum a bud mu oporou.

eficenka
14. čer 2016

@mr_falko
jasně, psané slovo vždycky vyzní jinak, než když se znají okolnosti atd..
já si velice váýžím svých rodičů i prarodičů, i manželových prarodičů - ti jsou super , občas holky dostanou nějakou buchtu, bublifuk a neva mi to - hlavní je, že je vidět, že když jsme tam, tak se jim věnují a fakt jsou rádi, povídají jak jim hned svět rozkvete..
ale tchán to je jiná - oni musí za rok na xxx dovolených ,vše nej nej nej , když jsme mu říkali o tom, že uvažujeme o hypo a vlastním bydlení skoro se nám vysmál , prostě smutný. holky vidí jen když mají narozeniny a nebo když on se musí pochlubit s fotkama z dovolený.. ale jen tak aby zavolal to ne, občas mu napíši sms ale bez odpovědi :(

somalicats
14. čer 2016

@eficenka Tak, a to je přesně to, proč nekoukám na peníze - podstatné je se těm dětem věnovat, a ne jim při každé příležitosti něco cpát a jinak nic. S tím tchánem je to smutný, pokud je takový - to je právě to materiálno dohnané do extrému.

kacca11
14. čer 2016

Cetla jsem tedy jen uvodni prispevek, takze nevim, kam se diskuze posunula, ale ja bych se tedy na zakladatelky miste hodne stydela psat o rodicich manzela, ze jsou lakomi. Nejsou, opravdu ne. Neni jejich povinnostvam neco davat a neco male kupovat, nemaji povinnost poridit vam stejne drahe auto jako nekomu jinemu. Opravdu ti to oznaceni o lakomych lidech pripada v poradku? Mne tedy ne.

samaber
14. čer 2016

@eficenka to my něco připomíná. Moji rodiče, ačkoliv sami mají příjem kolem 50tisíc, tak mi na tu SMS ani neodpoví, protože nechtějí zaplatit ty dvě kačky navíc z tarifu. teď si koupili kávovar za třicet, dovolená vyjde na 60... Jak se mám co dělám je nezajímá. Teď jsem si pořídila šicí stroj a šiju dětem pro radost (učím) a.ztropili mi scénu, jak vyjaziji za látky peníze oknem, když můžu vše koupit v Lidlu.. K narozeninám koupi vnoucatum to nejdražší, co se ovšem líbí jim samotným ne dětem. Při každé návštěvě udělají spousty fotek vnoučat a vystaví si je na Facebook a všichni je berou jako "prarodiče" roku. Jinak hraní, povídání s dětma atd. Nula nula nic. Dost těžko jsem se s tím vším srovnávala a stále se srovnám. Jsem jedinacek oni také

mr_falko
14. čer 2016

@eficenka ono kazdej pribeh ma neco....byvala tchyne byla treba skvela ohledne toho,co vse Miu naucila - brala ji na zahradu, ke slepickam, pletla, vysivala atd....mala vi o vsem vsechno....jsem rada, ze k nim stale jezdi i kdyz jsme rozvedeni. Tohle je pro me nejvic....jsem zvedava, jaka bude nova babicka, nastavajiciho muze mamka....prvnimu a jedinymu vnouceti je 12 a s kocarem ji svagrova pustila jen jednou atd....uvdiime, co a jak z toho vyleze. Je skvele,ze tva strana funguje takto skvele, vsem stranam to evidentne prospiva 😉

angel456
14. čer 2016

Mám bráchu, nenapadlo by mě porovnávat, že jemu koupili dali to či tamto, mě zaplatili autoškolu jemu nedali ani korunu (je o 9 let mladší), mě přidali na svatbu jemu nic (je mladej nemá ani holku.) Když dělal autoškolu mě nedali ani korunu, když se bude ženit dají mu možná víc než mě, protože na to teď budou mít... Neznám to z druh strany, jak to vidí tchánovci, třeba tak "že oni brlají tak jim dáme zbytek úspor na auto (aby to bylo spravedlivý), ale proč když ho nepotřebují, bychom jim dávali naše úspory na jejich kuchyň... A moje tchýně taky malý nic nekupuje, protože jsem párkrát zabrblala nad stylem, velikostí a prostě nenakupuje, taky bych nenakupovala, někomu komu se to nelíbí... a naše mámy nám rozumí nejlíp, protože jedeme jejich výchovný styl, tchýně to mají jinak, žijí jinak ppodle jiných pravidel... Moji rodiče hlídají skoro pořád (chtějí), manželovi rodiče nehlídali nikdy (nechtějí), moji rodiče je berou na výlety- chtějí, jeho rodiče nikdy-nechtějí, moji rodiče jim nedáva ani korunu-nechtějí, jeho rodiče jim prachy cpou pořád-chtějí...

angel456
14. čer 2016

Až děti odrostou a budeme s manželem samy mít konečně celé výplaty jen pro sebe... a příjde jedna z našich dcer, že potřebuje auto, protože nevím... tak jí ho koupíme, ale neznamená, že když teď koupíme jedný, musíme všem, protože za půl roku se bude druhá vdávat dostane, za rok něco dostane... Manželovi rodiče mají děti od ségry na prázdniny i týden (nemá hlídání) naše děti tam nebyly nikdy na noc nepotřebujeme to a prostě je to tak, my i ona jsme v jiný situaci a podle toho se vyvíjí pomoc rodičů a okolí... A vůbec mi nevadí, že její děti hlídají a naše ne, NEMUSÍM JIM BÝT NIKDY ZA NIC VDĚČNÁ.

terry1512
14. čer 2016

no ženy já vám teda nevím ale já z příspěvku zakladatelky taky necítím že by to brala jako povinnost prarodičů.
A já ji chápu.máme to dost podobné.Naši jsou na tom finančně špatně a když tam přijedeme netahám sebou věci pro malou.Má tam skoro vše.U tchýně nic.Naši bydlí 35km od nás a malou vidí častěji než tchýně která bydlí 20 schodů nad náma.Naši malou vezmou na kolotoče a vše co chce jí zaplatí a koupí i když mají ještě další 4 vnoučata které jsou tam taky.Tchýně malou nevezme nikam,a to má vnouče jen jedno.A když už tak vše platíme my.Mamka se řekněme nikde přehnaně nechlubí svýmy vnoučaty,samozdřejmě se občas pochlubí, ukáže fotky atd, ale žádná přehnaná gesta.Tchýně když má návštěvu tak se může přetrhnout aby vypadala jako ta nejlepší babička na světě.a aby jí návštěva za to patřičně udělila ovace a uznání.Tchýně se zajímá jen když se jí to hodí,a když se může předvést před ostatníma.Bohužel se pak nemůže divit že vnučka k ní moc nechce,a já ji tam ani nechci moc pouštět.Je to sice malé dítě ale myslím že sama dokáže identifikovat ty rozdíly a podle toho se i chová.

Nemyslím si že je povinnost prarodičů cokoliv dávat dětem,nebo vnoučatům.Je to spíš smutné, že když to člověk vidí,a spojí si to pak i s tím chováním k vnoučatům tak to prostě mrzí.

kika_21
14. čer 2016

Ono šlo asi hlavně o pocity-vždyť píše, že ji to mrzí. Ne zase až tak o peníze.Je opravdu dobré si říct, zda rýpání se v problémech mi přinese užitek. Pokud ne, tak se v tom nerýpat.

angel456
14. čer 2016

Možná si to zkus v hlavě postavit tak, "Ten brácha to je ale blb, že si vůbec dovolí jít za rodičema a žádat je o takový prachy, když mu dali x let zázemí vzdělání, vychování, jsem ráda, že my jsme tohle všechno dokázali sami, jsem na nás pyšná"

elu
14. čer 2016

osobně si nemyslím, že by rodiče měli dospělým dětem kupovat auta a jiné věci...ja jsem v tomhle asi divná, ale dospělý člověk si snad muže koupit auto sám a nemusí mít za zadkem maminku a tatínka....ale chápu jak to zakladatelka myslí...takové ty rozmazlovací maličkosti pro děti....to bych řekla, že je skoro povinost babiček 🙂 nadsázka...aby se toho zase nekdo nechytl a nezačal rozmazávat...většinou, to ale je tak, že ten co má hovno se o něj rozdělí a ten co má dvě si je nechává pro sebe

elvira
14. čer 2016

Nejlepší je ani nic neočekávat... Pokud se obojí prarodiče o vaše dítě zajímají a mají ho rádi, dostáváte víc, než si možná myslíte. Už to, že vám dají nějaké jídlo s sebou domů je bonus.
Chodívá to ve světě tak, že ti co mají hluboko do kapsy, dají víc,než ti majetní...
Přije to sice líto - obzvlášť pokud švagrovi cpou horem dolem, ale netřeba se trápit, pokud to nemůžete změnit - a to nemůžete...
Mj. my jsme nedostali od tchánů nic - ani na barák, ani na auto, na malého mi teda koupili deku a soupravičku na cestu z porodnice domů... Taky nedostatkem netrpí, ale co už - dokud jsme zdraví, dokážeme si na všechno co potřebujeme, vydělat sami.
Hoď to za hlavu. 🙂

duvi21
14. čer 2016

Necetla jsem prispevky. Ale ja tohle nikdy neresila. Jen to, jak se chovaji. Nenapadlo me nejak resit, jestli neco davaji hmotneho a kolik a uz vubec ne, kolik komu. Naopak, trochu me rozciluje tchyne, ktera dava detem k narozeninam castky tri tisice apod. A pritom je alkoholik a detem se venovat neumi, nepotrebuje a ani bych ji dceru nesverila. Je to smutne. To, o cem pisete vy, neni problem. Uprimne.

ayenkas
24. čer 2016

@eficenka Já až bych byla starší, tak bych litovala, že babička kvůli mě škudlila, abych mohla mít nějakou blbou židli... Ať se vyprdne na spoření na dárky a raději si zajede do lázní🙂

Strana
z4