icon

Mám odejít od partnera kvůli finančním problémům?

9. dub 2022

Ahoj, potřebuju se vypsat a přečíst si názory někoho nezaujatého.
Mám půlroční dítě a přítele, který si malou napsal na sebe i když není otcem. Sestěhovali jsme se spolu poměrně nedávno. S penězma jsme na tom docela dost bídně, vlastně jsme úplně v prdeli. On je v insolvenci, já na mateřské. Od pondělí do pátku dojíždí do práce 50 km. Za den 100 km. Pětkrát týdně. V té práci je několik let a má 23 čistého, z toho ku ale zůstává 13 tisíc. Když vezmu, svoji mateřskou, jeho plat, odečtou nájem, elektřinu, plyn, telefony a moji splátku z dob minulých, nezbývá nám vůbec nic. A to do toho nepočítám ještě jídlo, drogerií a to jeho dojíždění. Našla se práce asi 10 minut pěsky od bytu, kde by měl čistého 30-35.. Bez dojíždění, práce od 6-15 hodin. Teď teda dělá r-o-n.. neustále vysvětluju, ať se na tu práci vykašle, protože nejspíš příští měsíc nemáme co jíst (příští měsíc mi přijde jen rodičák, doteď jsem byla ještě na mateřské a zvládalo se to dobře). Nedokážu mu vysvětlit, že takhle rodinu neužívá, takhle to dál nejde. Pořád si jede tu svou, že se mu ta práce líbí, naplňuje ho, má to tam rád. Nakonec za mnou přišel s tím, že si teda nechá udělat v práci ještě jednu smlouvu na někoho, a to co udělá na pmresčas bude vedeno na tuhle smlouvu, aby mu to nevzala insolvence.. což je ale prostě blbost.. protože stejně bude dojíždět, v práci bude nonstop.. když by stačilo jen změnit práci.. Teď sakra nemůže přemýšlet, jestli ho to baví nebo ne, potřebujeme něco jíst, musíme mít kde bydlet! Pořád přemýšlím, jestli by mi bez něj nebylo líp, ale zase si říkám, že nám všechno klape, známe se nějakých 6-7 let, ve všech jiných ohledech je všechno úplně super. Jenže tohle je pro mě tak zásadní, že všechno ostatní musí jít bokem. Přece nemůžu být s chlapem, protože je sice hodnej, o dítě se umí postarat, o domácnost se umí postarat, mám ho ráda, ale kvůli nějakýmu jeho přesvědčení nenakrmím dítě. Nehledě na to, že doteď jsem všechno živila já. Nájem, jídlo, finance okolo malé, všechno já. Po výplatě mi vždycky dal 2-3000, který si ale odemě stejně nakonec vzal, protože přece musí natankovat, aby mohl jet do práce. Já fakt nevím. Nechci zůstat sama, nechci brát malé tátu, nechci aby to skončilo takhle. Ale jestli by nám opravdu nebylo líp. Nejspíš mi nic jinýho nezbyde. Přemýšlím nad tím několik dnů a nocí.. přemýšlím nad tím horem dolem, zprava doleva.. už mám z toho hlavu jak balon a stejně jsem na nic kloudnýho nepřišla.. jak to vidíte? Co si o tom myslíte? Co byste dělali?

Strana
z4
bara88
10. dub 2022

@dasipe takže východisko je dělat na černo,no mám dost

dasipe
10. dub 2022

@bara88 no když to tak vidím, asi by sis měla zkusit sama jaký to je, pak bys to možná pochopila. Holt ne každá je supermatka bez problémů. Mít blbý řeči umí každý. Škoda že tu nefunguje filtr na takový rejpalky. To by tu bylo tak krásně.

adel_si
10. dub 2022

@dasipe nebudeš tomu asi věřit, ale věř,že jsem ve stejné situaci.. mám insolvenci, když jsem začínala s partnerem, tak měl exekuci.. a hle, bez nějakých cernot jsme se z toho dostali.. bylo to těžký, ale dali jsme to.. exekuce už není a moje insolvence bude zaplacena za cca půl roku, dřív než uplyne 5 léta lhůta..

bara88
10. dub 2022

@dasipe jako co bych si měla zkusit?být tak blbá a zapisovat svým dětem do rodného listů chlapy kteří nejsou otci ,mají dluhy a ani nevědět kam cpou peníze?

lv
10. dub 2022

Za víkend to vyřešit můžete - udělat plán: může udělat přesčasy, směnu navíc? Může nějaký den hlídat, aby tys mohla jít na brigádu? Rozpočet jeho 13tis - kolik potřebuje na benzin, na provoz a zbytek dát do rodiny. Souhlasím, je dobře, že splácí, že tu insolvenci má. Zjisti na jak dlouho, ono držet se u huby jde chvíli, 5let by byla dost síla. A holt navýšit rodičák a jít brzy do práce.

sylvka
10. dub 2022

Ahoj,no mě se zdá,že hazis vinu jen na něj 😕 jasný peníze jsou důležitý,ale. .. on se stará ,přestože dítě není jeho... Už to mi přijde obdivuhodné. Píšeš že je v insolvenci,to je hrůza,na druhou stranu,ty máš taky dluh,který splacite.... A rozhodnutí mít dítě,bylo tvoje. Ber v potaz,že ho ta práce opravdu třeba baví a že chce teda ještě víc makat,bych brala jako velkou snahu. Mám dvě větší děti a miminko s novým chlapem (manželem). Pár měsíců po šestého ani jsem zjistila,že vůbec nemá páru,co stojí rodina(už jsem byla v tom) a že si vesele utrácí.... Nebylo to od něj naky zlo,prostě netušil,jak fungují rodinné finance.takze jsme dohodli,že po výplatě odevzdá určitou částku,se kterou si pak hospodařím. Výši jeho výplaty vím jen cca. Takže asi tak .

chris_n
10. dub 2022

Po tom, co jsem četla, tak v první řadě ať hned po výplatě do peníze do společného. Bude se platit z toho. Ne že ti z 13 tisíc da 3 a pak si 2 vezme zpět na benzín. Jako jestli máte čistého 20 tisíc nmesic, tak je to hodně špatně,. Napište si příjmy. Pravidelné výdaje. Musíte prostě hospodařit spolu.

Zbytek komentovat radši nebudu

hanynka1704
10. dub 2022

Bohužel víc peněz,větší srážky a zůstane mu porad to,co musí. Takže změna práce,vás problém nevyřeší. Jediné co,tak buď nějaká domácí práce,brigáda. Jedno jestli tvá nebo jeho,ale nesmí to být psane na něj. Me tohle pomohlo přežít v době ins.,a v podstatě celou dobu co jsem byla sama s klukem. Jinak podle toho co píšeš,tak je to člověk pro rodinu,neměnila bych. Možná jen proto,že jsi neznala problematiku insolvence,myslela sis,že on je špatný,protože nechce změnit práci.

dasipe
10. dub 2022

@adel_si no vidíš. Ale zadavatelka tu řeší že nebudou mít co jíst. To jste taky celý měsíc byli bez jídla a děti taky? To by mě zajímalo, jak se dá žít ze vzduchu 🤔 když není už kde ubrat, co přiškrtit, z čeho má nakoupit základní potraviny? My na tom taky nejsme úžasně ale holt to musíme dávat a hodně počítat. Jenže když ona má spočítané, že prostě nemají co do huby tak je podle mě lepší jít a sem tam někde nějaký kšeft udělat, aby měli alespoň na chleba a hlavně pro dítě 😉

dasipe
10. dub 2022

@bara88 to jsem zrovna neměla na mysli. To jsem myslela, že ti došlo. Zkus si být doma v nervech, že nemáš z čeho udělat ani polívku, že nemáš ani pomalu na rohlík. Jak by ti bylo? Já se nedivím že je nešťastná. Prostě se tu jen vypsala, neprosila tu o to abysme jí tu soudily. Prostě se vyskytla v blbý situaci a chtěla by jí řešit. Už se chápeme?

ferda90
10. dub 2022

Ahoj, jako asi ho docela chápu v tom, že má svoji práci rád, protože mít rád práci je docela rarita. Na druhou stranu má dluhy a rodinu no. To je těžko, do dluhu se může dostat kdoliv z nás, blbý je, že se dostal až do té insolvence. Asi by měl prostě jít za lepší práci, ale těžko říct jestli by mu tim pádem nebrali i víc peněz na ten dluh?

pampeliska1313
10. dub 2022

Jako třeba my bychom mohli žít na vesnici, kde bychom nemuseli platit nájem - 17tisic. Vyzijeme poměrně dobře i teď, takže manžel zavrhuje možnost ze by odešel z práce a našel si jinou v menším městě. Maximálně se přestěhovat, ale tuhle pražskou práci pustit nechce a radši by dojizdel. Proste o změně nechce ani slyšet a dokud budeme mít co jist tak s nim nehnu. A vím to. Ale kdyby to fakt hrozilo, jsem přesvědčena, ze by radši šel na vesnici. Pokud utahnete dítě a sebe sama, tak bych tomu dala ještě šanci, vážně si o těch dusledcich promluvit a říct ze jestli se to nezmění, uvažujete ze odejdete. Jestli ani to ho netrkne, tak proste jít.

jijulka
10. dub 2022

jinak teda, pokud nemas za co nakoupit, existuji potravinové banky, kam si muzes jit pro jidlo. I ten Sunar ti tam daji. Takze i tudy ev vede cesta, pokud vazne nezbývá nic.

ab3185
10. dub 2022

Když budu počítat cca 8 litrů na 100 kilometrů, při ceně 45 korun za litr, při 20 pracovních dnech jsme za měsíc na nějakých 7200,- Při čemž není problém projet víc a některé měsíce mají i 22 pracovních dnů. A pak tu je povinné ručení, možná pojistka?, každopádně nějaké opravy, servis... Nemyslím že mu toho z těch 13 tisíc zbyde moc. Chce si to nad tím sednout a probrat, buď změna zaměstnání nebo stěhování, takhle je to ve vaší situaci neúnosné.

chris_n
10. dub 2022

@dasipe nezlob se na mě, ale za insolvenci a dluhy si člověk může sám... Ne každý má ideálně placenou práci, ale ty dluhy jsou prostě problém, který si nadělali oni. A teď do toho je zatažené miminko

dasipe
10. dub 2022

@chris_n tak já to pochopila tak, že on už insolvenci měl než si spolu začali, teď se prostě sestěhovali k sobě a zjistili že to prostě úplně není ideální situace. Každopádně kdyby alespoň změnil zaměstnání a našel si blíž, odpadly by velké finance za dojíždění. O tom žádná. Hlavně pak větší část roku se dá jezdit třeba na kole když není hnusně, tím se taky dá opravdu hodně ušetřit. Ale pokud nechce měnit práci a hodlá takhle fungovat dál, já osobně bych ho teda na brigádu hnala. Že buď teda se bude muset otáčet, bude věčně v prdeli ale bude domů nosit alespoň nějaký prachy navíc, když nechce pro dobro rodiny něco měnit nebo holt hodně popřemýšlet, počítat a popřípadě být sama s prckem. Otázkou ale je, aby se zadavatelka ještě víc netloukla do hlavy, aby ji pak nakonec netahal po soudech, jak už výše někdo psal...

hanca78
10. dub 2022

A co biologický otec??? Měla bys začít hledat chyby hlavně u sebe a ne u někoho, kdo si nechal na sebe napsat cizí dítě. Přijde mi, že jsi slušně řečeno vyčůraná.
Buď ráda, že ho máš. Nenuť nikoho, kdo je spokojenej v práci do jiné, která by ho netěšila. Vyčítal by Ti to a nakonec byste šli pravděpodobně od sebe.

yelowangel
10. dub 2022

No takže vzhledem k tomu že jsem byla ve úplně stejný situaci moje jediná rada je vydržet. Zatnout zuby a vydržet a přehodit část starostí o výdaje taky na něj. Ale ta nová práce nic nevyřeší, 13000 je ještě krásný, nám v jednu chvíli zůstávalo jeho 7000 a moje mateřská. Bylo to zlý a nebýt rodiny jdem se pást. Ale po 5 letech to skončí a bude dobře. Jezdí do práce, ať zajde po cestě domů na nákup. Potřebuje zjistit jak moc všechno prodražilo. Zkuste probrat možnost přestěhování blíž k jeho práci. Vždycky se to dá nějak řešit, pokud nechce slyšet, nech to na něm. Tečka. Prostě je tak a tak a ať nějak vymyslí cestu z toho ven. Pokud má možnost přesčasů na černo nebraň se tomu. Já vím že je to blbý, bude pryč ještě víc, ale těch 5 let proste musíte nějak přežít. Držím palce.

maxulekapcule
10. dub 2022

Já jezdím od dvou měsíců s malym s novinama, jsem s dvěma dětma sama, s hypotékou, jde to...

hanca78
10. dub 2022

Sunar není potřeba, stačí kojení. Pokud nejde, obrátit se na laktační poradkyni. 🙂

chris_n
10. dub 2022

@dasipe jasné, ale ona věděla, v jaké je on situaci. Když se znají dlouho. Pokud jsem těhotná, otec dítěte se na mě výbodne (mimochodem v tomhle příběhu celé zamotané, dítěti je půl roku, oni spolu bydlí 3 měsíce a už předtím měli vztah... To jako wtf?)....

Jsem-li těhotná a mám nový vztah, ten člověk je ochotný si dítě nechat zapsat, tak snad taky ale řeším finance. O to více, pokud je partner v insolvenci.

Jako dneska můžou být ženy i později na mateřské, le jestli je matka tazatelky též na mateřské, tak přisuzují tenhle stav tazatelky mladické nerozvážnosti....

chris_n
10. dub 2022

@hanca78 pokud je na sunaru půl roku, tak zpět ke kojení je dlouhá cesta. Navíc dítě za chvíli je ve věku prikrmu

ptlj
10. dub 2022

něco podobného jsem si zažila jenom bez dítěte. Manžel splácel svoje dluhy. Jakoby mi dal zbytek výplaty kterou přesně jak píšeš zase nenápadně stejně potřeboval. Když už jsem k práci chodila i na brigádu a skoro spala vestoje, tak on vždy nic nesehnal apod. a dál odpočíval na gauči. Naštěstí pro mne to skončil rozvodem pro mladší a odpočinutější slečnu. Až pak jsem si uvědomila že jsem ho celou dobu živila já a ještě platila jeho dluhy. Prostě mladá a blbá. Co ho drží v práci aby jezdil tak daleko a ještě tolik peněz utratil. Když nebude dojíždět bude mít víc peněz i času na vás. ????? A jestli se vymlouvá že mu to insolvence stejně vezme.. O to ji bude mít zaplacenou dřív a bude mít klid a ne to prodlužovat nějakýma fintama s prací vedle.

exbordelar
10. dub 2022

Ahoj! To je hodne zajimave tema a na zacatek bych chtela rict, ze ti drzim palce, at se z te slamastyky co nejdrive vyhrabes. A ty vyhrabes 😉
Premyslela jsem, co bych v tve situaci delala ja. Asi bych se hodila do modu “uz samozivitelka jsem”. Tzn. prestat se spolehat na chlapa a chtit po nem nejakou zmenu, ale muset si zkratka poradit sama. Zaroven ale doopravdy sama nejsi. Vetsinou, kdyz se snazime nekoho zmenit, tak to nejde, dokud on sam k tomu nedospeje. Jedine, co zmenit muzes ty, je to, jak se k cele veci postavis. Zapremyslela bych nad vsemi moznymi variantami, kdo by se v dobe tve prace postaral o dite. Dale bych se zamyslela nad tim, v cem jsi opravdu dobra a co ti jde - psala jsi neco o hackovani a rucnich pracich, co se zkusit k tomu zamerit i na tuto oblast privydelku?
Taky mam spoustu otazek:
1. Kolik ti je let?
2. Co mas vystudovanou za skolu?
3. S mamou to asi taky nebude jednoduchy, co? Podle toho, co pises, se nechava dost ovladat svym pritelem.
4. Jak se stavi rodice tveho partnera k hlidani a celkove k vnouceti?
5. Kolik je parnerovi let?
6. Co vlastne drla za praci?
7. Nemohli by ditko hlidat, zatimco pritel bude v praci (cestou by ho tam zavezl a zase vyzvedl), zatimco ty bys v te dobe mohla take plnohodnotne pracovat?
8. Bydlite v najmu?
Kazdopadne neklesej na mysli, kazdy problem ma sve reseni, a ty ho urcite najdes 🙂

smirda
10. dub 2022

Upřímně, v takovýhle situaci bych se vyprdla na "50 km od rodiny, malá vesnice, bez auta, co by kdyby....", pustila nájem, sklopila uši a šla k těm jeho rodičům (pokud tedy oni jsou v pohodě, budou ochotní vám občas pohlídat, abysis mohla přivydělat a budou ochotní se s vámi dohodnout na nějaký částce za bydlení, kterou utáhnete). Protože třeba právě tam by vám mohlo být zase fajn, když nebudete řešit existenční potíže.
To, že bys po přestěhování k nim neměla v případě, že se rozejdete, neměla kam jít - to podle mě budeš řešit i tak - pokud bys v tomhůe bytě po případným rozchodu zůstala sama, nejspíš by sis ho z rodičáku taky nemohla dovolit platit, když to nezvládáte ani teď ve dvou.

V každým případě bych začala tím, že si sednete nad kus papíru, sepíšete si v klidu, bez emocí, všechny, i ty sebemenší, příjmy a výdaje, abyste oba viděli, na čem jste. Třeba, jak někdo píše výš, mu to fakt nedochází, co to všechno kolem stojí.

Pak bych si společně sepsala možnosti, co se s tím dá dělat - různé státní příspěvky a podpory, zjistit, jestli na něco třeba nedosáhnete; zkusit se třeba spojit s insolvenčním správcem, předložit mu tu aktuální situaci a zjistit, jestli se s tím nedá něco dělat; zjistit, jestli se nedá změnit výše splátek u tvojí půjčky; podívat se na tarify za telefon, internet, televizi, nemůžete tady na něčem ušetřit?; změnit způsob partnerova dojíždění - nebyl by levnější autobus, vlak,...?; najít si v tomhle městě levnější/menší byt; no a nakonec si spočítat, kolik by se ušetřilo tím nastěhováním k jeho rodičům... a všechno tohle nějak porovnat a udělat si prostě analýzu toho, jak jste na tom a co s tím můžete dělat.

Jinak teda poslední věc - zrovna háčkování na zakázku je na výdělek hrozně neefektivní, když si to přepočteš na hodinovku, nebývají to moc velký peníze... to už bych snad radši sháněla nějakou uklízečku, kam bysis mohla vzít malou do šátku/nosítka na záda nebo ji někde plácnout na deku. A nebo třeba hlídat děti po okolí.

dasipe
10. dub 2022

@chris_n no taky mě napadlo že tazatelka bude asi ještě mladá a nezkušená. Nepíše svůj věk. Každopádně je to prostě průser a je potřeba ho řešit. Pokud má prcka na sunaru, asi bych se snažila sehnat si brigádu. A pak teda další v pořadí ten chlap no... Já mám taky v plánu po šestinedělí zkusit občas chodit vypomáhat do bývalé práce alespoň na pár hodin .. každá kačka dobrá... Teda pokud nebudu kojit, jinak počkám. Nikde se nic nepíše ani o hlídání tak ani nevím, jestli má možnost hlídání alespoň na pár hodin v týdnu. To by pak bylo snazší. Ale stejně, mě prostě přijde, že zbytečně ten její chlap vyhazuje prachy za dojíždění. Můj manžel chodí do práce a taky holt nejde aby denně jezdil autem. A tak když to jde, jezdí s kolegou nebo pak když už je pěkné počasí tak na kole. A je to teda znát jako sviňa

msonulka
10. dub 2022

Já si říkám, co dělá přítel za práci, že ho tak naplňuje a nechce se hnout?

loylii
10. dub 2022

Její tata to není, na to bych se neohlizela. Já si musím chlapa vážit. A takového bych si nevazila vůbec. Nebyla bych s nim ani minutu, natož aby mému dítěti dělal náhradního tatu. Nedává ti ani korunu, takže živís ty jeho. Spocitej tvoje a jeho náklady a ať z každé výplaty dá presne polovinu. Náklady na dítě bych do toho netahala, ať to nevyzní z tvé strany vyčuraně. A pokud se bude vymlouvat na svoji insolvenci, ať si najde melouchy.

blondynka400
10. dub 2022

@dasipe jezdí 50 km, to asi na kole nedá .-)

vipeta
11. dub 2022

Pokud teď ve dvou válčíte s penězi, tak být sama by bylo určitě ještě horší. Manžel taky měl dlouho práci málo placenou a dojížděl, navíc ho tam jeden kolega dost buzeroval, po jiné práci se díval asi rok, taky jsem ho chtěla do jedné dotlačit, ale jak říkáš, myslel jen na sebe, pak naštěstí práci jinou našel, jinak placenou a v místě bydliště. Oni to ti chlapi tak mají. Na druhou stranu nechceš mít doma frustrovanýho chlapa z práce, která ho ani trochu nebaví. Takže jedině ještě nějakou brigádu k tomu. Jinak, nevím, jak jste na tom s rozpočtem vy, ale když já jsem byla na rodičáku, 8 tis., tak manžel po odečtu dojíždění nosil domů cca 15 tis. čistého, máme hypotéku 5 tis., plus vše ostatní, elektrika, mobily... Žili jsme od výplaty k výplatě a zvládli jsme to. Ale chápu, že jsou to nervy...

Strana
z4