Manžel je alkoholik, jak dál? Rozvod nebo další šance?
Holky jak dal? Rozvod nebo jeste dat sanci? Manzel je alkoholik, pije denne 2L vina. Je na dlouhodobe neschopence.
Jak se k tomu staví on? Podpoř ho v léčbě, abstinenci. Pokud se léčit nechce, tvrdí, že problém nemá atd., nemá vztah moc šancí
@lv On vi, ze ma problem, sype si popel na hlavu, ale jsou to jenom reci. Ciny mluvi jinak, pije porad.
Motivuj ho život bez pití může být o tolik lepší, hezčí a v prvé řadě zdravější. Pokud prostě má strach z léčebny, tak psychiatr ambulantně, adiktologická poradna, psycholog - ti by ho postupně k léčení, k tomu rozhodnutí pomohli.
Dej mu ultimátum. Ať si zajde k psychiatrovi, a buď zkusí léčebnu, a nebo aspoň antabus.
Sliby chyby, alkoholikovi se o chlastu věřit nedá. Pokud máš kam jít (rozumej utahnes to financne), sbal si kufry, najdi podnajem a jdi. Manželovi řekni, ze jedina šance na tvuj navrat je, kdyz uvidis ze se léčí (aspon ambulannte) a abstinuje. Domluv si podnajem treba smlouvu jen na pul roku, s tim ze kdyz se za pul roku da manzel dohromady, vratis se. Tohle se snadno pise, a o dost huř realizuje ale ver mi ze on jen tak pit neprestane, bud prestane az se stane nejakej pruser (vyhodej ho z prace, zpusobi pod vlivem autonehodu..) nebo kdyz mu ten pruser udelas ty tim ze se odstehujes. A bohuzel ani kdyz bude rok, dva abstinovat, vyhráno nemá, ale to je zas jiná story, on je ted ve fázi kdy potrebuje impulz aby prestal. A pokud mu ani ten impulz nebude stacit a bude chlastat dál, pak je tk ztracenej případ a jedkne dobre, kdyz se s nim rozvedes,bohuzel tak to je 😥 žít jako spoluzávislá neni život.
Pokud pije dál nechce to řešit nebo se boji to řešit . Otázka jak velké zázemí u tebe má . Pokud mu to tolerujes bere to jako normální a řešit to nebude .
@vlasta1981 Ja mu to netoleruji, rekla jsem mu, ze se mi to nelibi a takhle to dal nejde. Ze nechci zit s alkoholikem. On si sype popel na hlavu, ze vi, ze ma problem, ze to chce zmenit. Ale zmena zadna.
Ok, je mu to líto. Ok sype si popel na hlavu.
Ale co ČINY?
Měl by jít do léčebny, mít adiktologickou terapii atp.
INFORMOVALA bych jej o tom, jaké má možnosti ( vyhledej pro něj informace, třeba mu to vytiskni na papír, napiš kontakty).
Tím by má pomoc zkončila.
Dala bych ULTIMÁTUM, že pokud si něco nezařídí, je rozvod. Tím bych jej obeznámila s důsledky jeho alkoholismu. Dala bych i časové rozmezí pro ultimátum.
Nechala bych ho, aby si vše ZAŘÍDIL SÁM. Pokud by potřeboval s něčím pomoci, jsi tu pro něj. Ale žádné vodění za ručičku.
Musí v sobě sám najít ten pohon chtít věci změnit a opravdu je měnit, dělat pro to něco. Budou li mu to zařizovat druzí, nebude to mít léčebný efekt.
🤷♀️
Pokud by to chtěl změnit, což očividně asi i chce, objednej ho. A pak mu jen řekni, že mu dáváš šanci na změnu a že je objednaný k doktorovi. A veškerý chlast vyhoď. Ale opravdu vše z domu pryč a nejlépe pak i zabavit peníze a kreditku. Bohužel ze začátku je potřeba být striktní. Ale zároveň být pro něj oporou, tedy pokud ty tu pro něj chceš být - to je taky důležitý aspekt.
Má prateta měla doma bohužel syny i manžela alkoholiky. Bohužel strýc a bratranec zemřeli a druhé dvojče nakonec skončilo tak, že majitel firmy mu dal ultimátum a objednal ho k doktorovi a musel brát i antabus. Teta doma vyházela všechen chlast a ani předním nikdo nic nepil, když jsme přijeli. Ale zároveň mu i teta zabavila peníze i tu kreditku, aby si nemohl nic koupit. Antabus si musel brát před tetou a nakonec chodil u doktora, jelikož tetu dokázal ošálit a nespolk ho.
@martulka88 proto ten antabus pak azačalk vyrábet jako šumák, ze ho rozpustis ve vode,to se tak snadno.očurat nedá 🤣
Ja měla alkoholika . Mohla bych vyprávět . Také si sypal popel na hlavu a nic ..nic se nedělo ... Ani když jsem odešla se nesnažil ..upil se k smrti
@martulka88 no každej, kdo je zavislej proto udělá cokoliv. Ukradne, půjde několik kilometrů atd. Dokud nebude motivovan sám ke změně, tak to nezmění. A můžou mu navazovat, přikazovat, zakazovat, ale stejně v to pojede dál. Není to jeho motivace, je to tlak.Také mám zkušenost, bohužel to dopadlo špatně i přes to všechno, co jsi napsala. Prostě bych mu jen sdělila čistou pravdu, pojmenovala to s nabídkou pomoci. Chci ti pomoct, doprovodim tě, nebudeš na to sám, zavolám tam atdm .
Tyjo, takže jen sedí doma a chlastá. A u toho toho lituje. No, ja myslím, že je to jasný. Buď hned začne abstinovat a léčit se nebo nazdar. Snad máš kam jít... Ale němý svědek tohoto bych být nechtěla. A ještě se děsit, kam to povede. Protože bude hůř, samo tohle lepší nebude.
Obvolej nějaké odvykacky,kam bys ho mohla odvézt,aby se tam lecil. Nic ambulantniho, prostě zavřít na psychiatrii a léčit se se vším všudy. Pokud si sype popel na hlavu,snad by se dal ukecat,abys ho opravdu mohla odvézt.. proč je na dlouhodobé neschopence?
@alice180 Každý nekrade, nejde házet do jednoho pytle. Ano, dostal se přes kámoše k chlastu, ale nekradl. Bohužel to chce změnit i kamarády. Ti povětšinou jsou taková sorta taky.
@martulka88 to byl příklad
@martinka_33 Fakt? Já vím jen o tabletách 😁 Ale nic nemění na tom, že je potřeba chtít sám, ale zároveň mít tu oporu v člověku, co je mu nejbližší. Chlast, drogy to jsou démoni a málokdy se podaří vyhrát boj jen sám o sobě.
@martulka88 v tabletách je Tetradin, Antabus znám jako šumák ale ten má ted dlouhodobý výpadek uz asi 2 roky. Ono je to tezky i s tou podporou,natoz bez ní. Nejhorsi jsou ty prusvihy ci si clovek naseká a pak ho dohánej jeste x let potom co uz nepije.
Treba mu dat ultimatum. Bud liecenie a nasledna terapia, alebo ty odchadzas. A potom to treba aj dodrzat. Moj svokor bol alkoholik, svokra sa nanho hnevala, ale zostavala s nim. On najprv tvrdil, ze ziadny problem nema, potom neskor si aj zacal sypat popol na hlavu, dokonca vydrzal vzdy tak 2-3 mesiace nepit, cim vzbudil dojem, ze nieco riesi. Ale vzdy sa to vratilo do starych kolaji, bol to taky vecny kolotoc trvajuci velmi dlhe roky. Svokra nakoniec aj zomrela skor ako on.
Cize pekne tvrdo, musi ist do liecebne. Ziadne sypanie popola a ziadne reci, ze on to zvladne sam, nezvladne to sam. Dokonca keby sam zo dna na den prestal, moze ist do deliria a neprezit to. Alkoholizmus je tazka choroba, hlavne pri tejto urovni, ktoru dosiahol tvoj muz. Akutne stadium sa lieci v nemocnici, potom treba este dlhodobu terapiu, porobit zmeny v zivote a potom este disciplina po zvysok zivota.
Pokud dlouhodobě slibuje, zařídila bych si, abych měla s dětmi kam jít a odešla.
Pokud podstoupí léčbu, dala bych mu pak šanci a podporu, ale zatím každý ve svém.
Musel by mi dokázat, že tu změnu myslí vážně.
Alkoholici po určité době nevidí vpravo, vlevo, jen pití...
Takže klidně stáhne ke dnu všechny včetně vlastních dětí.
Ex-přítel byl, vůbec si to nepřipouštěl. šel vyvenčit psa a přitom šel do večerky pro pivo. Když už se rozpil, tak pil i sám, kocovinu zapíjel pivem. Když byl připitý, byl agresivní, hádali jsme se, padlo i fyzické napadení... Když nepil, byl jak milius, hodný, věnoval se synovi, rodině. Ale když pil bylo to nesnesitelné. 4 roky jsem s ním byla, z toho jsme měli syna, synovi byli 2 ročky, kdy jsme odešli a šla jsem k rodičům bydlet... Další roky jsem bojovala s tím, aby nepil když měl syna na hlídání nebo na víkend, musela jsem ho hlídat a volat mu abych se ujistila, že je střízlivý. Už je synovi 10 let. Ex-přítel už tak nepije, ale nikdy bych se k němu nevrátila. Teď mám 7let nového přítele, který nepije vůbec 🙏🏼 , ale zase furt chodí až večer domů, protože chodit cvičit po práci 😅 🤭
Kde na to bere peníze, když má neschopenku?
@vojciniakova 2l krabicáku vyjdou na stovku, to je 3 tisice mesicne, to neni zas tak moc. Kdyz je nouze tak alkoholikovi staci cokoliv co teče a je v tom ethanol. Ale rizhodne kdyz penize jsou tak si šmákne 🙄 Muj prochlastal klidne 20 tisíc mesicne, kdyz je mel...
@vojciniakova On kupuje takové ty za 70 Kč
Rozvod a včera bylo pozdě. I tak to bude složité, pokud máte nějaký majetek a nemáte předmanželskou sml. To samé s dětmi, nejdřív se musí vyřešit péče o děti.
@rosalindamelinda Tak naštěstí máme rozdělené jmění, nemáme sjm společné. Děti nemáme.
Pokud nemáte děti, máš to o to jednodušší. Hodně se ti uleví, když se ho zbavíš.
Jako dítě jsem žila s agresivním alkoholikem. Mám tak k pravidelnému pití partnera nulovou toleranci. Ode mě by dostal ultimátum - léčebna a trvalá abstinence, nebo okamžité odloučení a rozvod. Já se nepostavila na vlastní nohy a nepracovala na svých traumatech proto, abych se někým jiným nechala stáhnout zase na dno jeho závislostmi...

Jsou dvě možnosti. Rozvod, nebo léčba.