icon

Manžel mi chce vzít děti

terezka_1
20. pro 2017

Dobrý den, s manzelem se chceme rozvést ale mame dvě deti. Ze začátku byl v pohodě, říkal ze se na vsem dohodneme hlavně na dětech ale ted dělá problémy. Me vyhodil z baráku s tim ze děti se mnou nepůjdou. Odešla jsem tedy ke svému otci protože byt mám az od ledna. Ted mi manžel vyhrožuje tím ze mi děti vezme. Pry trvalé bydliště neopustí jinak na mě zavolá policii. Pry si i zažádal o svěření do péče. Mám nového partnera ale bydli jinde a já k němu do jiného města nechci možná půjde on za mnou. Moje výplata pokryje hlavně nájem a na nic jiného nezbude takze to zkusím pres soc. Ale má otázka zní.. ma manžel nárok mi zakázat brát si děti? A jak velkou šanci má avy děti dostal on? Dekuji

Strana
z4
janiczka_plzen
20. pro 2017

@mimiveru a proč by si jich měla vzdávat ona?

pavca1982
20. pro 2017

No musejí to vyřešit úřady.Jako upřímně si nedovedu představit, že se tam vrací a nutí si být v domě odkud je vyhazována.Pokud bude za asistence policie a sociální pracovnice chtít děti odvézt bude to pro ty děti šílené.Uplně to vidím ty scény a přetahování o děti a nesnáším to... tohle. Chudáci děti, rodiče by měli vzít rozum do hlavy a brát na děti ohled!Zkusila bych a trvala na tom, že si chci sednout a promluvit co bude dál.Jak situaci co nejlíp vyřešit, aby ty děti byly v klidu!

petrasipkova1
20. pro 2017

@pavca1982 Právě, taky si nedovedu představit se tam vrátit, ale prvotní chyba byla odejít. Já hlavně nechápu, proč někdo má potřebu šukat s někým jiným a až pak se divit, že mě manžel vyhodí a až pak řešit co děti. Je přece jasné, že se muž zablokuje. Proč sakra neřeší dopředu že nechce být s manželem, že si nerozumí, proč to někdo nechá dojít takhle do krajností ? Proč má někdo tohle zapotřebí? vrr, už to tady číst nemůžu, zvedá mi to těhotenský tlak, jsem ráda, že už jsem dospělá a tohle se mi jako dítěti nemůže stát.

bamak
20. pro 2017

@bayt uprinme? V takove situaci by mi by zakonny postup ukradeny. Chtela bych k detem, kdyby me nepustil, volala bych policii.

saoirse
20. pro 2017

Myslím, že tu nikdo do situace nevidí, proč zakladatelka odešla (nedovedu si to představit, ale pochopím, že pod enormním tlakem, vyhrožováním třeba...), jaké jsou další okolnosti... Na základě tak málo informací bych raději nikoho nesoudila. Život může být někdy vážně složitej.
@petrasipkova1

ilonne
20. pro 2017

@martinasip delam u pcr 20let, stejne to skončí na OSPOD. Policie maximalne prijede, udela zapis a to je vse. A kdo to.odnese? Stejne deti. Nejlepsi je zkusit se dohodnout a hlavne resit to s organy, v jejichz kompetenci tohle je. PCR neni vsespasna...
@petrasipkova1 tohle neni domaci nasili.

verusky
20. pro 2017

samozrejme neni norma mit mimomanzelsky vztah, ktery se navic provali. ale co je opravdu netypicke, ze se necha vyhodit bez deti. to bych nikdy neudelala... takze tohle je chyba cislo jedna a z te chyby pak mohou nasledovat dusledky nebo dalsi chyby. proto piseme a radime- okamzity navrat k detem nebo aspon pokus o nej.

verusky
20. pro 2017

jo, jeste, holky, dokud soud nevyda nejake opatreni, tak narok na deti maji oba rodice stejny. tzn. jsou-li u jednoho a ten odmita navstevu druheho, neudela s tim nic ani policie, ani ospod, maximalne se vsichni snazi s tim rodicem domluvit, at mysli na deti... takze sceny za pritomnosti deti se konat nemusi... a ja sama vim, jak bylo obtizne davat otci dcerku rok a pul, kterou mi taky nemusel vratit, to je o nervy... poprve jsem chtela klice od jeho auta, podruhe uz jsem mela zazadano predbeznym opatrenim o deti do pece, to zamitli, takze stres pokracoval... nastesti to dobre dopadlo a soud v kraji rozhodl 🙂

dadamatysek
20. pro 2017

To je pro vaše děti pěknej dárek k Vánocům... :( Od vás obou! Protože za rozchod většinou můžou oba partneři. Taky jsme se s bývalým partnerem rozešli ve zlém. Ale usmířili se právě kvůli synovi, aby netrpěl a ted jsou z nás léta nejlepší přátelé a trávíme i s novými partnery mnoho společného času. Jde spolu vycházet. Ale musí chtít oba.

petrasipkova1
20. pro 2017

@ilonne myslím to,když by mě muž chytil za fligr a chtěl vyhodit násilím, pri tom bych jistě utrpěla nějaké zranění,protože jinak by mě z domu nedostal,je jedno jak se to nazve. Nedovedu si představit co by se muselo dít,abych se zvedla a šla bez dcerky,prostě ne 😉

petrasipkova1
20. pro 2017

@saoirse
No jistě,nasi se rozvedli po 30 letem manželství 😁,ale nebudu si v hlavě domyslet co není psáno,prostě si našla jiného,už plánuji spolu bydlení,manžel ji vyhodil,šla bez dětí,ttak je to psano a to je vše na co reaguji 😉

ivular
20. pro 2017

@janiczka_plzen Nároky kolem dětí jsou stále stejné. Jestli rodiče (ne)jsou nebo (ne)byli manželé nemá na nic vliv.
@ilonne PČR jako jediná (kromě soudů) může zalarmovat krizovou službu OSPODu - a to už celkem má váhu.

martinasip
20. pro 2017

@ilonne no sak to je jasne, ze je potreba to resit v klidu..a ze si to vsecko odnesu deti...a to by sa meli zamyslet obidve strany, ale hold nekdy to tak neni... pan otec asi v klidu nebyl kdyz brani matce vstoupit do domu. Je to smutne...

ilonne
20. pro 2017

@ivular To ale za situace jak pise treba
@petrasipkova1 . Ne za situace, ze vicemene dobrovolne odesla, bydli u otce a v pracovni dobe jiz tak mohla kontaktovat OSPOD....

marketa11112
20. pro 2017

no , je pravda, ze ja bych bez deti neudelala ani krok.. a vůbec, ja bych neudelala vůbec krok, pokud bych nekde bydlela.....ale nikdo z nas nevi, jak vse vzniklo, jestli spolu zili kvůli detem a pisk pisk jinde, nebo zda to bylo jen z jedne strany a manzel takto reagoval v zoufalstvi, když to prasklo, zda měli dlouhodobe neshody a postupne vse resili, jen ted se pohadali..... nikdo z nas tu situaci nezna, tezko soudit.......

saoirse
20. pro 2017

@petrasipkova1 Já vidím těch scénářů spoustu, tohle by byl jen jeden z nich... I tak, nijak to zakladatelce na otázku neodpoví, tak bych to nepovažovala za podstatný, nedomejšlela bych si.

verusky
20. pro 2017

@martinasip to my nevime, jestli matce brani vstoupit do domu.

martinasip
20. pro 2017

@verusky no jasne...vsecko co tu resime su enom dohady. Kdyz opravdu zalezi rodicum na detech tak to poresi sami i bez internetu.

ivular
20. pro 2017

@ilonne Neexistují žádné okolnosti, za kterých by bylo relevantní ve vztahu k nárokům na dítě, jestli rodiče jsou či nejsou sezdáni.

verusky
20. pro 2017

@martinasip ano, presne tak, dohady 🙂 ale s domluvou rodicu... v dnesnim svete to nekdy opravdu bez pomoci nejde... jak znamo- nejvetsi srazka je srazka s blbcem a bavi se chytry s blbym a po pul minute se bavi blbci dva... jen je pak treba odhadnout, kdo je ten prvni a kdo ten druhy 🙂

ilonne
20. pro 2017
dominikaromanova
20. pro 2017

@terezka_1,

ahoj, nečetla jsem zatím ostatní příspěvky, jen ten Tvůj úvodní, ale mohu poradit jen toto:

Jestli jste manželé jako, že jsi uvedla v úvodním příspěvku, že ano, manžel nemá právo Tě vyhodit ze společné domácnosti. Ale pokud nemovitost vlastní rodiče, pustit Tě dovnitř nemusí. Dále nemá právo Ti bránit ve styku s dětmi, ale dokud nebudou práva a povinnosti k nezletilým dětem upraveny soudně, nic nenaděláš. Kdybys takto jednala Ty, nenadělá nic on. A věř, že mluvím z vlastní zkušenosti. Zajdi si na OSPOD vše tam s paní prober a ona Ti pomůže podat návrh na předběžné opatření o svěření dětí do péče.

V dnešní době má muž stejnou šanci na svěření dětí do péče jako Ty. Jestli máš nedostatek peněz, nemáš momentálně kde bydlet atd. věř, že má větší šance než Ty. Zde nejde o Tebe nebo o něj, ale o to, kde děti mají lepší zázemí. Otázkou je, zda se o ně otec dokáže sám postarat (vyprat, vyžehlit, uvařit atd.). Pokud ne, výhoda je na Tvé straně, jestli by to za něj dělala jeho matka, rozhodně bych na to poukazovala jak na OSPODU tak i u soudu.

Bohužel v 99% to Tvůj manžel dělá jen z pomsty, aby Tě dostal psychicky na dno. Nejrozumnější by bylo, kdybys se pokusila s manželem promluvit, bez emocí a v klidu. Jinak se také o děti můžete tahat pěkně dlouho, což odnesou jen děti.

Chyba byla, odejít a nemít nic zajištěného, toto se bohužel dalo čekat. Nevěš hlavu, vyřiď si potřebné věci, pronájem atd. bude dobře, neboj. Jen to teď budeš mít hodně náročné a musíš se obrnit trpělivostí. S manželem jednej slušně a nejlépe u toho mít i svědky. Třebas, když Tě nechce pustit za dětmi atd., je to dost důležité, protože to nebude u soudu tvrzení proti tvrzení.

A zařiď si právníka, protože bez něj to asi nepůjde.

ivular
20. pro 2017

@dominikaromanova "V dnešní době má muž stejnou šanci na svěření dětí do péče jako Ty. Jestli máš nedostatek peněz, nemáš momentálně kde bydlet atd. věř, že má větší šance než Ty." - Tyto dvě věty odporují současné soudní praxi v ČR. Ale to už bych se opakovala.

verca156
20. pro 2017

nečtu výše uvedené komentáře ale jestli nemáte nějaké určení o péči před rozvodem tak máte na dítě nárok oba tzn: že nemůže bránit ve styku, a myslím, že pokud nejste nějaká alkoholička nebo tak a máte zajištěné bydlení kde socka schválí péči dětí, nevím kolik jim je ... jsou li starší budou vypovídat jestli chtějí být u maminky či u tatínka... a navíc sama dobře vím, že i mě bylo vyhrožováno, že mi sebere dítě.. je to taková první věc jak vyhrožují to je poslední jak mohou ublížit přes strach o děťátko (přitom on měl milenku 😀 ) a teď za dítětem ani nepříjde .... hlavně pevné nervy a vyřiďte ten OSPOD a také bych uvedla, že on vás vyhodil na dlažbu!

dominikaromanova
20. pro 2017

@ivular,
nevím, zda ses někdy o děti s chlapem soudně tahala, ale toto je prostě praxe, bohužel. Nicméně se zde rozhodně nemíním dohadovat, každý má jiné zkušenosti a jiný názor. Já to nikomu neberu.

dominikaromanova
20. pro 2017

@ivular,
a ještě jedna věc, píšeš zde, že to odporuje dnešní soudní praxi, tak tedy předpokládám, že na soudě pracuješ jako samosoudce nebo asistentka soudce rodinného práva a máš to tedy z první ruky, ne jen z doslechu nebo něco načtené. Tudíž nechápu co se zde vůbec řeší, protože pokud to tak je, můžeš dát paní nejpřesnější informace o tom co a jak má dělat.

ivular
20. pro 2017

@dominikaromanova Jak jsem psala, toto praxe opravdu není a nebylo by dobré šířit desinformace..
Přesnější rady jsem už dala - klidně i více do SZ, pokud bude mít paní zájem.

janablizka
20. pro 2017

Já si myslím že vyhodit tě nemůže pokud tam máš trvalé bydliště je to jedno že je to barák jeho rodičů.ale velká chyba je že jsi odešla bez dětí.Okamžitě bych informovala policii a OSPOD.

ivular
20. pro 2017

@janablizka Už to tu někdo psal - trvalé bydliště naprosto nezakládá žádné majetkové právo. Z hlediska morálky to ale určitě později u soudního řízení svůj efekt mít bude.

superkousky
20. pro 2017

@janablizka Pokud ji tam nic nepatří,tak proč by jí nemohl vyhodit? Tohle si musí každý sakra rozmyslet,než se k někomu nastěhuje.

Strana
z4