icon

Manžel mi smrdí 😞

mmr90
6. lis 2015

Ahoj holky,
omlouvám se, že vkládám tenhle dotaz anonymně, ale jde o dost citlivé téma... Jsem s manželem asi 5 let, mě je 25, jemu 31. Poslední dobou se občas stává, že opravdu je hodně cítit. Nekouří, nepije (ale jí hodně sladké), je to spíš takový kyselý zápach staroby. Nechápu to, je mu teprve 31... Nesignalizuje to nějakou nemoc?
Už to došlo tak daleko, že když se večer koukáme na film a chce se ke mě přitulit, musím se od něj odvrátit, protože mě to odpuzuje a dělá se mi šoufl. Paradoxně se chce vždycky objímat v době, kdy je nejvíc cítit. Podle mě by pomohlo, kdyby se denně sprchoval a myl si zuby, zda to dělá, nevím, chodíme spát každý v jinou dobu, ale podle mě se sprchuje tak 1x týdně. Nicméně, i kdybych se třeba já myla 1x týdně, tak budu smrdět maximálně potem ne kyselou starobou 😖
Jak mu to naznačit, aniž bych ho urazila? Jednou jsem to už zkusila, poslala jsem ho umýt si zuby (myslela jsem, že je to od zkažených zubů) a když to bylo furt stejné, řekla jsem mu, že to cítím pořád, aby se šel osprchovat, to se potom namíchl, sice se osprchoval, ale byl naštvaný. Podle mě, pokud je člověk starší nebo pokud k tomu má sklony, musí se mýt prostě denně, i kdyby se mu nechtělo, moje babička to tak dělá a není cítit starobou vůbec.
Taky je možné, že jsem teď na pachy citlivější (vypadá to, že jsem nejspíš těhotná, čekám jen na vynechání MS, abych si mohla udělat test), ale za to nemůžu 🙂

Strana
z4
kuliseks
6. lis 2015

Tak můj manžel se potí asi stokrát míň než já, a i když se sprchuje jednou za dva dny a večer někdy odflákne zuby, tak to prostě u něj bohatě stačí a nevadí. Já se musím mýt každý den a i někdy dvakrát. Zuby i víckrát denně. Prostě každý jsme jiný, navíc se i měníme, takže strašně záleží, jak to kdo má. Jednou týdně je ale fakt málo.. A třeba z úst to bývá často i problém kvůli dásním. Když je zánět, což má taky hromada lidí, tak pak automaticky víc je to cítit nepříjemně. A jednu dobu jsem potkávala pána z nedaleka v MHD, co byl sice v čistém oblečení, ale měl nějakou nemoc, a opravdu-to se nedalo. Bylo mi ho líto, ale bylo to snad horší než jet s bezdomovcem. Jen už nevím, jestli za to mohly prášky, co bral nebo ta samotná nemoc.

popelasa
6. lis 2015

Pokud je to nakyslý ovocný pach, může se jednat o diabetes nebo minimálně o porušenou glukózovou toleranci, zvlášť pokud ten pach jde primárně z dechu a moči.

smallinka
6. lis 2015

Chtěla jsem se vás zeptat, jestli nejste těhotná?? 😀 a pak si přečtu poslední větu, že možná jste. Mě manžel v těhu bohužel smrděl dost a to i z druhého rohu mísnosti. Všechno jsem cítila prostě mnohem intenzivněji a to hlavně to smradlavé.....Ale ve Vašem případě si myslím, že je dost brzy na příznaky i ikdybyste těhotná byla.....chce to každodenní hygienu, řekněte, že jinak nic nebude 😀 Já nevim tak když už jste mu to jednou řekla, tak by se mohl občas překonat a sám se umyt 🙂 Druhou otázkou je, jestli není opravdu nemocný...můj manžel se potí hlavně když přijde z posilovny a ten pach není kyselý....

no_title
6. lis 2015

@kuliseks To je pravda, u nás je to taky obráceně. Já se potím hodně i když je zima. A když je vedro, tak se potím úplně neskutečně, nejhorší je to v létě v MHD, to nestíhám stírat pot z čela 🙂. Jednou jsme někam jeli s manželem, já klasicky nahodila štěrače, byla jsem mokrá snad všude a sáhnu na manžela a on suchý. Ani pod paží nic, ještě k tomu měl chladnou kůži, to je tak nefér 🙄 Takže pravidlo - chlap se potí víc bohužel vždy neplatí 🙂.

weri1
6. lis 2015

myslím si,že normální člověk se sprchuje 1-2x denně a zuby to samé ...... nějak si neumím představit, kdyby se muž myl 1x za týden.

ale k tématu ..... je to zvláštní, že smrdí tak jak popisuješ, asi by měl navštvit kožaře. Nebo možná má takové pižmo

barulina
6. lis 2015

Uprimne.ja bach na chlapa ci se denne neosprchuje a nevisti zuby nevlezla. Neni se cemu divit ze smrdi. A ano zapach z ust muze byt bolavy zaludek,ale kdyz si necisti zuby tak nevidim duvod hledat priblem jinde. Nechci se nikoho dotknout ale pro me hy byl tskovy clovek prase

veri0007
6. lis 2015

@mmr90 já bych sázela na tu hygienu než nemoc😉 a nějak nechápu v čem je problém mu to říct?? Manželé mají být k sobě upřímní. Ale zase na druhou stranu, aspoň nemáte vysoké účty za vodu...😀

michalelka
6. lis 2015

přiznám se, že jsem nečetla odpovědi holek, tak se snad nebudu opakovat. Kolega se myje taky prý tek 1-2 týdně a zubům taky moc nedá.. a vyloženě "čpí" jako starý člověk..
Normálně to manželovi řekni, však umýt se denně je základ hygieny..

margot_ka
6. lis 2015

Muze to byt tehotenstvim,o tom zadna...ale predstava,ze na me vleze chlap,co se tyden nemyl....ble! To je fakt humac...city stranou, nezijeme ve stredoveku ani v 60 letech na vsi, proboha. Pravidelne se myt patri k zakladnim hygienickym navykum...

evulina77
6. lis 2015

@mmr90 já bych nadhodila, aby jste oba dva udělali preventivku s rozborem krve na všechno, co se dá. Pokud jí hodně sladké a je cítit, podle mě by mohlo jít o kvasinky a nasadila bych vám oběma pro začátek probiotika. Rozhodně by měl omezit sladké a bílou mouku. Ale za zápachem může být nějaká vážnější nemoc. Zvláště pokud dřív tak nebyl cítit. Nepodceňovat to. Pokud bude krev v pořádku, důrazně bych na měj zatlačila s tou hygienou. Ještě mě napadlo, jestli jsi teď někdy nepřestala brát antikoncepci. To může mít i za následek, že jsi byla utlumená a chlap ti nikdy nevoněl, jen jsi o tom nevěděla, nebo že by jsi byla těhu?
No a jen tak na okraj, mě můj chlap voní i když je cítit potem 🙂 ...

mandala
6. lis 2015

Podle mne ho ted opravdu cítíš proto, že jsi těhu, nic jiného bych v tom nehledala. Pravidelnost jeho hygieny radši nekomentuji 😀

brunetka11
6. lis 2015

Nasládlý pach bývá cítit z lidí, co mají problémy s játry, popř. s ledvinami. Ale ta já játra jsou fakt specifická - takový hutný nasládlý pach. Zkusila bych muže nějak přimět zajít k lékaři na vyšetření.
P.S. K té hygieně - pokud je urážlivý - zahrála bych to, jak krásně voní, když vyjde z koupelny a jak je to přitažlivé... Pomohla mu vybrat parfém.
Prostě to sehrát v dobrém. Je tu ku prospěchu všech zúčastněných...

lenbela
6. lis 2015

V obou těhotenstvích jsem měla a mám čich jak ohař. Pachy mi strašně vadí i jindy. Nejhorší byl vždy 1. trimestr. Manželovi jsem v té době zakázala používat parfém, který jsem mu předtím sama koupila a úžasně mi voněl. Teď se mi zdál jsko smrad největší. Manžel sám mi ale nesmrděl vůbec. Ovšem sprchuje se denně, zuby čistí 2x denně, denně čistá košile a trenky a ponožky, používá deodoranty... - to je snad normální, ne?
Nenapadlo by ho vlézt do postele bez sprchy, ani když byl sebeunavenější z noční služby nebo z nějaké oslavy.
S chlapem, který by smrděl bych teda určitě nebyla a už vůbec bych s ním do postele nevlezla.

lamia
6. lis 2015

Ja bych mu to rekla zcela na rovinu,pri tehle urovni hygieny bych nepredpokladala jako pricinu smradu nemoc. Uprimne si neumim predstavit,ze bych mela sex.zivot s nekym,kdo se rano a vecer neosprchuje a nevycisti si zuby. Jsem vdana uz relativne dlouho a neumim si predstavit,ze by jeden z nas o sebe prestal pecovat,pripada mi to jako samozrejma soucast hezkeho vztahu,chci se prece partnerovi libit a on me.

luciebx
6. lis 2015

urazlivej Nebo ne nebudu preci zit s prasetem ne.... rekla bych mu to narovinu a pokud by se pred spanim nevysprchoval do loznice bych ho nepustila... prosimte a jak ste zplodili dite?? fuuujj promin ale je to nechutny I od tube ze si to tak daleko nechala zajit! sprchovat se 2x tydne.. 😝
Na zadny zdravotni stav bych to nesvadela, pokud se zacne sprchovat ASPON 1x denne tak smrdet prestane a kdyz ne tak az pak bych to resila s dr

hedviga2
7. lis 2015

@mmr90 Nechápem tvoj postup. Si dospelá. Najprv si mala skúsiť všetky možnosti. Teda dohovoriť manželovi , dať mu jemnú prednášku večer pri vínku, ak nepomôže, prinútiť ho ostrejším tónom. Po druhé mu nechať prečítať na nete /je ich veľa/ články o chorobách a vylučovaní cez kožu. A až potom si mala písať na net, s akým humusákom sa každý večer zakrývaš spoločným paplónom. Ó môj bože. Ja si spomínam na časy spred 60 rokov, ked sme nemali kupelku a mama každú sobotu hriala na sporáku 50l vody a nás deti postupne kupala. Dnes sme však už niekde inde. Tvoj muž v akej dobe žije?

mmr90
autor
7. lis 2015

Holky nezlobte se, ale to je tak trochu moje věc, koho jsem si vybrala za partnera. Jsou chlapi, kteří ženské bijou, chodí do hospody, kteří nechtějí děti nebo běhají za jinýma. Já takového muže nemám, vybrala jsem si ho právě proto, že má rád děti a je hodný. Věřte, že hodných chlapů moc není (aspoň jsem teda moc takových nepotkala). To, že je chlap prasátko je vedle mnoha mužských vlastností celkem maličkost, nemyslíte? Potřebovala jsem spíše poradit, jak mu to kulantně říct aniž by na to začal brblat.

big_el
7. lis 2015

@mmr90 Tak každej si vybereme podle svých možností a svých potřeb, pak sem teda ale nepiš, že smrdí 🙂 a bud spokojená, že je hlavně hodnej 😀 myslím, že i hodnej chlap se muže koupat a pokud se urazí, když mu to jeho partnerka řekne, tak je pak asi něco blbě.

lu777
7. lis 2015

@mmr90 podle mě se s tím nedá dělat nic jiného než ho v klidu a opakovaně posílat se mýt....
můj muž se sprchuje denně, zuby si čistí a přesto mi někdy nevoní, ono popravdě té hygieny, co člověk musí provádět je dost a musí to být často - obzvlášť pokud je člověk aktivní, sportuje, chodí do práce, opravuje auto atd. atd. 😉
muž to bere v pohodě, prostě řeknu, že je potřeba, aby si po rybě třeba vyčistil zuby a použil ústní vodu, jinak já fakt nemůžu líbat 🤐 (mysím třeba nakládané herinky, to se fakt nedá 😅 )....

jinak chválím když je vymydlený...

a je nutné taky často prát prádlo, někdo se prostě potí víc 😉 když se člověk osprchuje, ale prádlo si nevymění, tak ho to až tak nevytrhne a cítit částečně bude stejně 😉

ideálně zavést rituál, např. sprcha každé ráno.... a klidně mu i probrat skříň a dát prát co uznáš za vhodné... chlapi obecně mají k hygieně horší přístup, vidím to i syna, že ho musím víc nutit, mezi 4. a 6. rokem to byl maras 🙄 teď už se to hooodně zlepšilo, byla jsem nekompromisní, zuby, sprcha a vyprané prádlo být prostě musí... taky jsem mu vysvětlila, že pak hezky voní, že se mi to líbí a teď už si i sám říká jestli chce koupel nebo sprchu apod., víc ho zajímá jak vypadá, vybírá oblečení konečně s chutí se mnou apod.

je prima, že máš hodného muže a souhlasím, že jich až tolik není 😉
já nemusím mít doma šamponka co si lakuje nehty 😅 ale v hygieně bych byla nekompromisní, ideálně fakt aby se sprchoval ráno denně a pak chválit, chválit, chválit

jinak se určitě dá i naložit do vany do bublinek, vydrbat a pak řádně odměnit 😉 ono ta hygiena je fakt o zvyku, můžeš mu i namasírovat záda, koupit pemzu na nohy apod., ono pak člověk kolikrát zjistí, že je to vlastně příjemné a tu lenost překoná 🙂

kacca11
7. lis 2015

@mmr90 Pokud mu nemůžeš říct tak zásadní věc, jako že se nemyje, tak je mezi vámi něco hodně špatně. Může být tisíckrát hodný, ale to přece není důvod, aby se nemyl, to není omluva, důvod, nic. Nechápu, jak to souvisí. Na druhou stranu, pokud se mu to natolik bojíš normálně na rovinu říct, asi zase tak moc hodný nebude.

To, že se chlap nemyje pro mě není maličkost, ale nechápu, proč to porovnávat s domácím násilím, to mi přijde vážně ujeté. Pokud nemá základní hygienické návyky, je to prostě problém, ohrožuje tím sebe, tebe, děti, lidi v práci, krom toho všechny kolem sebe opravdu hodně obtěžuje, nedivila bych se, kdyby vás to jako rodinu kompletně izolovalo od společnosti.

Další věc je prádlo - o tom snad trochu přehled máš, snad mu ho také pereš, vyhazuješ špinavé a smradlavé oblečení do prádelního koše, když na něj narazíš, nebo ne?

atinkaa
7. lis 2015

Ahoj - uplne si neviem predstavit zit s niekym kto sa v dnesnej dobe sprchuje raz tyzdenne - precitala som prve dva prispevky k tomu a uz ledascomu rozumiem co sa tyka ciest metrom v Prahe 🙄

Jednoducho raz tyzdenne sprcha nestaci, to myslim ze by malo odzniet ako fakt
+zuby sa cistia min. 2x denne to je tiez fakt a je to lacnejsie ako nove zuby - toto mu kludne daj precitat i tu odo mna, ak ti je to trapne mu to povedat sama - to snad vedia deti v skolke.

A k tomu dalsiemu co si napisala - ak si tehusik tak ano vnimas to silnejsie.
Rovnako tak ano aj on ak je chory tak je to silnejsie...o to skor s tym je potreba cosi robit - lekarske prehliadky, zubar atd. Zmeny hormonalne napr. su citelne pachom - ale vravi sa, ze ak niekoho milujes tak ti obvykle vonia, ak nie, tak prestane fungovat to chemicke...neviem ako dlho ste spolu ale ja si neviem predstavit ze by som cosi take o manzelovi pisala - v zmysle ze by sme si to po 5tich rokoch nevedeli vykomunikovat spolu len my dvaja.

Nic z toho prosim ta neber v zlom, aj ked asi je to s ohladom na tvojho manzela pisane tvrdo, to ostatne ber skor ako reflexiu toho, ze je cosi asi nedobre u vas, ak nevies isto ci sa umyva, on sa urazi,ze sa umyt ma atd.

Drzim palce!

brunetka11
7. lis 2015

@kacca11 Přeháníš.
Že je partnerka taktní, ještě neznamená, že je na vztahu něco extra špatně.
Stejně tak horší hygienou nikoho neohrožuje. Podívej se na Spiši, jak se tam děcka válí v bahně a k vodě se dostanou možná jednou za týden a také z nich většina kypí zdravím.
To jen my jsme aktuálně extra přecitlivělí a jak není naleštíno, je to fuuuj.
Samotnou mne překvapilo, kolik mám kolem sebe rodin, které vůbec nepoužívají mýdlo a vystačí si se šampónem za dvacku na yx měsíců pro celou rodinu. A nesmrdí. Jsou zdraví, ve skutečnosti čistotní, věnují se dětem, jen holt si nekupují šampón za pětikilo jako já, protože mi klasické šampóny devastují vlasy.
Autorka příspěvku se tu přišla poradit a hned ji hážeš na pranýř... trochu soudnosti by to chtělo.

lamia
7. lis 2015

@mmr90 Me to vůbec nepripada jako malickost. Domaci nasili je jina liga, to je patologie, ale tohle je zjevne vec, ktera vas vztah narusuje, kdyz je ti (logicky) neprijemny fyz. kontakt s nim. Zit s někým hodnym je urcite prima, ale klapat to musi na vic liniich a postel (fyz. kontakt) je pro spokojene manzelstvi vetsinou dost dulezita. Probrala bych to s nim slusne a narovinu.

big_el
7. lis 2015

@brunetka11 hygiena jde v tomto případě možná ruku v ruce s tím smradem, takže bych to asi tak nezlehčovala..

atinkaa
7. lis 2015

@brunetka11 Tak teraz kus prehanas ty, nie? tam na Tom Spisi sa ak tak romske deti neumyvaju lebo nemaju kde, ak byvas nikde tak sa jednoducho neumyvas ale zas jo mas castejsie svrab, vsi a kde co dalsie 😅
ako relativita je dobra vec, dnes sa da zrelativizovat cokolvek, len skus sa porozpravat s niekym, kto chodi tym ''detom na Spisi'' robit lekarske prehliadky, nech ti povie co vsetko maju a cim vsetkym ano mozu ohrozit okolie i preto je narocne tie deti integrovat...lebo nie je sranda mat zapal pluc atd Doma denne tyzdenne 🙄

Pardon ale kus sa ma to dotklo, a to ani nie som zo Spisa, len mam z tohto kraja kamaratky, rovnako ako obcas som sa stretla v Cechach s ludmi co ziju v Moste ci Decine alebo inych chudobnejsich mestach - nie su romovia, su to skromni ludia...a asi by sa ich dotklo to co pises, tak ako to pises, aj ked to malo zrelativizovat cistotu tak som v Tom zavnimala najma to regionalne nekupanie sa 🙄 😅 🤐

barulina
7. lis 2015

@mmr90 no je ti tva vec,ale nechapu. Myslim ze je dost choapu co mqu radi deti zenu a vi co je pasta,to se zas nezlob zy na nas.mam kolgu co smrdi a schytava to i jeho zena v pomluvach. A rekni mu to narovinu

kuliocka17
7. lis 2015

Myslím, že není od věci si ve vztahu říkat věci narovinu...pro mě by to bylo docela dost zásadní a neumím si představit, že by muž, se kterým sdílím domácnost, postel a náruč bude smrdět a mýt se jednou za týden. Chápu, že si třeba hygienický návyky nepřinesl z domova, ale od toho jsi tu ty, aby jsi ho navedla a ukázala, jak je to správně. Můj muž by taky nejradši chodil všude v montérkách, tak mu prostě připravím věci, které si má vzít, jemu to ušetří bloumání u skříně a já jsem ráda, že vypadá dobře a líbí se mi. Koupím mu deodorant, parfém atd.. A taky nešetřím chválou, říkám že mi voní, že v té košily vypadá fajn... to je přeci ve vztahu normální a potřeba 🙂
P.S. Nejsem žádná fajnovka, nemám problém vyjet na vandr a týden se mýt v potoce, ale není to standart a pak se sakra na tu sprchu a vanu těším 😀

evulina77
7. lis 2015

osobně si myslím, že není nutné se umývat každý den dvakrát. To je podle mě přehnaný. Na to aby průměrný člověk smrděl by se musel nemýt víc jak týden a neměnit si oblečení apod. Proto si myslím, že se může jednat o zdravotní problém. Neřeším zuby, tam je to jasné a aspoň 2x denně. Pokud smrdí nohy z bot, je nutné osetřit boty, případně pouvažovat o množství bot a taky o jejich kvalitě. Nejsem zastánce antiperspirantů, podle mě se člověk má potit, je to jeho přirozenost. Kdyyž kojím používám voňavku sporadicky, vlastně jen když jdu ven bez dětí. Za nejlepší věc z naší rekonstrukce považuji spršku na záchodě, kterou využíváme doma hodně a tak si myslím, že je hygiena jednodušší a rychlejší. Poslední dobou používáme doma hlavně klasické mýdlo a obyčejnější šampóny. Děti od té doby nemají suchá místa na kůži a ekzém jim docela ustoupil. Koupeme se vlastně jen jednou týdně, jinak se sprchujeme. Děti každý den, a my dospěláci tak ob den. Nám to tak vyhovuje a nemyslím si že smrdíme. Trička a spodní prádlo měníme každý den. Podle mě, pokud někdo začne čpět, musí dlabat na všechno, nebo je to známka nemoci... S tím prvním se dá něco dělat, s tím druhým to může být problém. Ale přehnaná hygiena je taky problém...

chrobacik13
7. lis 2015

Nečetla jsem ostatní příspěvky,takže nevím,jestli to tady už někdo psal,ale udělala bych to chytře,dala bych mu malý dárek v podobě kvalitní pánské vůně,sprchovýho gelu,deodorantu apod. a poslala bych do koupelny stím,žeho pak v posteli čeká překvápko(samozřejmě ty) 😉 Nebo až se sám rozhodně tvůj dárek využít,pak se přitulila a řekla,že krásně voní a zatáhla ho do ložnice,to by snad pak praktikoval častěji,za zkoušku nic nedáš 😉

brunetka11
7. lis 2015

@atinkaa Ano, právě že znám, takže vím 🙂 Ty děti prakticky neví, co to jsou alergie apod.
Mimochodem - vši děti loni přitáhly z velmi kvalitní a drahé školky. Když jsem kdysi řešila alergickou reakci na vodu, vyšetřovali nás na podezření na svrab. Když lékařka viděla mé zděšení, začala mne uklidňovat, že se to dalo chytnout normálně v MHD, a že bych se divila, kolik lidí to má a nevědomky šíří dál. A že velmi častým nosičem bývá člověk, který opravdu nouzí netrpí, hodně cestuje a prostě to sem zatáhne z nějaké cizokrajné destinace.

Strana
z4