icon

Manžel neumí řešit péči o dítě. Je sobecký?

sfet
12. pro 2023

Dobrý den, má ještě některá z vás doma sobecka k pohledání? Hlavně co se týká starostlivosti o dítě. Každá, naprosto každá nemoc, nebo kontrola u doktora padá na moji hlavu. On má osetrovne nepujde, protože to nejde, u nich se to nedá, já se ho včera ptala, co by jako dělal jako samozivitel a prý to by chodil. To už by v práci šlo? A můžu být i já nemocná, no tak dítě se mnou. Navíc auto si bere a já ve vesnici obstarávat složité kontroly a obchod a lékárnu, jak to půjde. Sice autobusy chodí častěji jako jeden ráno a další v květnu, to zas jo, ale stejně. Se zvracejicim dítětem jít autobusem nic moc, ale podle něj řídit neumím, hlavně že jsem řidičák udělala napoprvé s přehledem. To neudělal ani on. Ale hlavně mi vadí, že se nezepta a logicky, že budu s dítětem doma já. Mateřský doma takový exemplář? My dnes máme v práci firemni slavnostní snadani, velké vánoční focení a celkově volnější den a dite ráno trochu zvracelo a hned, že doma musím být já. Minuly týden a týden předtím angína a zase doma jen já. Kontrola u doktorky zase já. Už mě to nebaví. Jako jsem matka, chápu, ale má oba rodiče a můj tata není žádný lumen, ale párkrát se mnou na osetr.jdyz jsem byla dítě, byl. Prostě dítě je obou. Kdyby byl obchoďák, nebo kamionista, to byl nemohla zadat, mám soudnost, ale tohle je opravdu, navíc mi lhal, že u nich v práci dělá jen jedna žena na částečný úvazek, jako žena majitele, a najednou jedná kolegyně to a druhá zase tamto..

Strana
z5
michalusenka
15. pro 2023

Můj byl se starší dvakrát na logopedii a dvakrát u zubaře, toť vše 🤣já popravdě když mají horečku tak nenecháváme ani hlídat babickam a chci být s nima ja

ilona87
15. pro 2023

Co dělá na směny, tak s nemocnými dětmi je doma převážně on. Nedělá mu to problém. Naučil se i chodit s nimi k mudr.

nikola38
15. pro 2023

Bývalej v tomto taky nefungoval a to můj plat byl vyšší. Kdyz už dcera byla jo po nemoci a bylo potřeba třeba ještě jeden dva dny, aby nešla do kolektivu, tak ji bral do kamionu - nevozil zboží, které by nemohl dovézt někdo jiný. Prostě jen přeprava. Ale doma s ní nebyl nikdy.
Manžel by v případě potřeby zůstal na OCR kdykoliv, kdy by bylo potřeba. Zatím sem doma. Tak není důvod. Ale jinak je v tomto úplný opak.

markves83
15. pro 2023

@sfet Tak u nás se to řeší vetsinou homeofficem nebo si muž bral už větší dítě do práce. Na osetrovacce byl myslím asi dvakrát za covidu. Já ani jednou nevím jak bych to pak dohanela. Prostě jsem pracovala z domova. Možná teda když jsem měla covid tak jsem měla osetrovacku ale stejně jsem přitom aspoň částečně pracovala to jsem měla jen 1 dítě. Se 2 malými je to asi jiná situace. Ale pokud by byla nějaká výjimečná událost tak bych proste odvedla děti k němu do práce nebo si zajistila jiné hlídání.

markves83
15. pro 2023

@sfet Spíš mě napadá jak se na to tváří zaměstnavatel? Já nebýt takhle dlouho v práci tak jsem asi už bez ní si myslím.

veroniquecz
15. pro 2023

@markves83 tak ne každý má možnost vzít dítě do práce, navíc je to blbost, když je nemocné. A HO taky nemají všechny profese. Chce to hledat Family friendly zaměstnavatele.

janule0123
15. pro 2023

@la_amanita pokud někdo pracuje jako ředitel s platem 100 plus tak bude těžko zastupitelny, a na to očr nepůjde… a bude mít problém si vzít dva týdny dovolené v kuse 🙂ale na to, aby zena mohla na snidani nebo půl den si něco zařídit, tak si to naorganizuje .. pokud nemá něco mega důležitého… a nahradí si jindy …ale to už jsme v extrému …

ele_nka
15. pro 2023

@sfet a jak je na tom váš příjem? Je srovnatelný? Pokud by přišel o práci kuli špatné docházce bude to znát víc než u tebe?
Ano u nás to funguje tak, že vše kolem dětí řeším já. Vodím do školy, běhám po doktorech, řeším nemoci, ale také mám plat mnohonásobně menší.
Prostě to máme nastaveno tak, že on je ten živitel a já mám méně placenou práci, ale takovou se kterou tohle všechno zvládám. Všechno je o domluvě, ale tohle podle mě chtělo řešit, když si do práce po dětech nastupovala, teď když je na něco zvyklý budeš ho předělávat těžko.

sfet
autor
15. pro 2023

@markves83 tak v tomhle je můj zaměstnavatel naprosto nepřekonatelný. Kdybych měla 30 OCR za rok, neřekne ani popel. Kolegové řekli, že být vedení firmy oni, už tam nepracuji, ale oni vedení firmy nejsou. Takže drží pusu a krok. Homeoffice u nás možný není. Sice je to typ práce, který se dá v pohodě dělat u domu, není to nic také, co by se nedalo, ale nesouhlasí s tím. Mají to jiná oddělení, kde se dělá na směny, to bych taky nemohla. Já v lednu apelovala na to, že rodiče dítěte do 9 let, nebo jak to je, by HO měli mít umožněn, ale neproslo to. Hned se strhla lavina nevůle a kolegové začali šílet, že pak ho budou chtít taky, protože jedna má doma starou mámu nad hrobem, další psa, další kočku a králíky atd. Takže ne. Jedna holka dělala u nás z domu 2x po 2 týdny, když měla covid a byla schopna alespoň to nejvíc urgentní. Do práce syna vodit nechceme ani jeden. Jedna moje kolegyně měla syna v práci asi 3x?tak nějak, ale já nevěděla, že tam je, nás syn jak je autista, tak nevydrží na jednom místě, má i poruchu ADHD, mluví velmi málo a někdy nezrozumitelne, i náš je to hrozná drbarna, všechno se překrucuje, tohle nechci. Manžel říká, že u nich v práci něco podobne. Já vím, té třeba manžel by mohl mít problém v práci s častou ocr, když má dítě horečku, radši si ho ohlidam sama, ale ta snídaně mě mrzí. Naštěstí šéf řekl, že bude i příští týden, zopakují to, tak to půjdu. Normálně uteču z domu, kdyby bylo potřeba. Měla jsem to udělat i v to úterý a že jsem nad tím přemýšlela.

sfet
autor
15. pro 2023

@ele_nka no já přemýšlela, že bychom se střídali na OCR, ale problém byl v tom, že já první dva roky po nástupu byla imrvere nemocná, takže jsem se léčila vždy souběžně se synem, nebo skoro vždycky. Teď je to lepší (asi jsem se promorila), ale zjistili jsme, že u nás je to jako chráněná dílna a tohle jim nevadí. U nich to prý vadí moc. Dokonce nemohl jít ani na otcovskou dovolenou po narození syna, ale zas byl tam ve zkušebce a řekli mu, že pokud tam chce být i po zkušebce, tak ať si to rozmyslí a prý půjde až po narození dalšího. Bylo mi to líto, naštěsti přijeli sem rodiče. Jsou už v důchodu, tak se dalo.

sfet
autor
15. pro 2023

@veroniquecz tohle tak trochu family friendly zaměstnavatel je. Sice mi nevyšli vstříc ve zkráceném úvazku, v možnostech home Office, v dočasném přeřazení na jinou pozici, třeba mezi studenty na brigádě v létě, ale zase těch neschopenka nebo ocr žádný problém.

xer
15. pro 2023

@sfet u nas jsem vzdy ja, ale jen proto ze delam z domova a dost flexibilne, tak tam neni co resit, ale treba kdyz byla dcera 6 tydnu doma a ja obcas musela zajet do kanclu tak si proste manzel vzal dovolenou (ocr si nikdy nebereme) a byl s ni doma on (myslim ze to bylo tenkrat vzdy 1 den v tydnu). Kdybych chodila normalne do kanclu bud by jsme se stridali anebo by byl spis on doma vic vzhledem k rozdilnym platum. I doktory zvlada obehat s dcerou (musi teda dostat presny “skoleni” a instrukce ale zvladne to. S timhle on nema absolutne problem, nastesti nebyl vychovavanej v tom klasickym stredovekym modelu ze chlap jen zplodi dite a tim veskera jeho prace konci.

glitterglue
15. pro 2023

@janule0123 tak ja mam doma reditele🙂 a jak jsem psala, ma daleko vetsi moznost si zaridit praci podle sebe nez ja jako radova zamestnankyne🙂 Sice je nonstop na prijmu, ale to muze byt i na dovolene nebo prave s temi detmi doma🙂

janule0123
15. pro 2023

@glitterglue ale nepůjde ti na OČR 😏jak psala holcina, co jsem na ni reagovala, ze muže jít na OČR on, protože vydělává hodně on… a má našetreno… 😎proste si to zařídí spis jinak …

janule0123
15. pro 2023

@sfet tak pokud dáváte stejný peníze na účet ze kteryho se hradí provoz, ikdyz mate každý jiný prijem … tak jasný … 50:50 i OČR🤣🤣 ať i ztrácíte férově oba.. jako okay pojďme se dělit na půl… ale ne když jsou děti, za me musíte fungovat už jako rodina … jedno jestli partner nebo manžel … na OČR jsem byla jen já, manžel nikdy, ale zas donese domu vic peněz a taky zaplatí za provoz víc peněz, auto mám k dispozici, jinak by bylo nereálný stihnout praci, školku, lékaře a nevím co dalšího …

glitterglue
16. pro 2023

@janule0123 ano, nema uplne smysl, aby daval ve svoji firme OCR sam sobe🙈, i kdyz i to by slo, kdyby to bylo potreba. Ale to je jedno, pointa je, ze muze byt doma s detmi a ze neplati predstava, ze cim vyssi plat a funkce, tim je clovek nezastupitelnejsi.

dura175
16. pro 2023

@sfet Koukni se na několik videí na YT na kanálu evoluce vztahu, jako fénix nebo jan dvořák. Možná ti to pomůže otevřít oči a uvědomit si, že ses stala obětí toxického člověka, možná i opravdového psychopata s narcistickou poruchou chování. Pokud se v tom povídání najdeš, neexistuje nic na světě, co by ho přimělo jeho chování změnit. Bohužel. Jediné řešení je odchod. Nech si to projít hlavou. Protože tady nepomůžou žádné domluvy a vysvětlování, ale pouze rozchod.

sfet
autor
17. pro 2023

Přemýšlím, že asi odejdu na Vánoce k rodičům, ale zase to bych brala i malyho a to bude únos? Jde o to, že manžel okupuje obývák, jde je televizor a vždy se kouká to, co chce on (že kouká jiné pořady, nenudím vůbec psát) a když chce spát, televize se musí vypnout, nikdo nemůže koukat. To vězni se mají líp. A posledne dva roky na Vánoce kolem půl desáté vypnul a řekl, že jde se spát (přitom mně se nechtělo) a řekl, vždyť máš mobil
Takže já si mám svítit na miniaturním mobilu, přitom je tam televize ala domácí kino. On spát jinde odmítá, protože prý si tam zvyknul, jinde neusne, on musí být jen a jen tam
Na moje výtky řekne, že mám mobil. To mi musí stačit. Tady nejde jen o telku, ale princip. Nikdy nezapomenu, jak jsem se vrátila z porodnice po náročné akutní sekci a se 4 denním miminkem a on nás nechal spát v nejchladnější místnosti v baráku a sám se roztahoval v nejteplejší místnosti. Protože on chodí do práce, on je živitel, on se musí vyspat.
Kdybych odešla v sobotu k rodičům na Slovensko, byl by to únos dítěte? Uvažuji takhle, protože já nechci zase v devět hodin večer na Štědrý zůstat v posteli s mobilem a příště, tohle není způsob trávení Vánoc. Ani na půlnoční jít nemůžu, leda taxíkem, to bude přirážka jak blázen, to je situace.

tereza0111
17. pro 2023

@sfet na tvoji otazku ti odpovedet neumim, hluboce teoreticky by mohl byt. Ale kdyz budes zvedat telefon, bude vedet kde jste a mit moznost prijet za vami, tak by to tak nikdo soudny nevyhodnotil, nejhorsi ceho bych se obavala je, ze mi policie rekne, ze by to mohlo byt hodnoceno jako unos a at se ihned vratis - a ty se vratis, tak si to vysvetlite jako nedorozumeni, ze si jela jen k rodicum a nenapadlo te, ze by to mohl byt problem a to bude cele...

NICMENE uvazujes jako zena zijici v domacim nasili, coz je opravdu zle :( Proc manzelovi proste neoznamis, ze na Vanoce chces jet tam? Co udela? Rekne ti, ze ne, ze chce byt doma. Ty reknes, ze uz toho mas plne zuby a proste jedes k rodicum, seberes sbalenou tasku a pojedes (jak vlastne? Mohli by pro tebe rodice prijet? ) Z jake reakce manzela mas strach?
Mate tak spatny vztah, ze se opravdu obavas, ze by o vanocich na manzelku a vlastni dite zavolal poliici a obvinil te z unosu? Jestli jste v teto fazi, tak to pres vanoce nehrot, bud doma, ale pri privni prilezitosti se seber, odstehuj a podej zadost o rozvod. Znamena to, ze spolu nezijete, ale ze ty se bojis a on te ovlada. Neco jako laska ci vzajemny respekt tam byt nemuze, jestli to vnimas takhle :(

To same vsechno co pises. To jsou uplne normani veci, co se nekdy deji, lisi se to pokracovani. Akorat v bezne domacnosti je normalni, ze manzelka na to rekne "ale ja chci koukat, tak si jdi lehnout do loznice" a TV si normalne pusti. Ten princip je o tom, ze ty dovolis aby se tak choval a to uz neni ani normalni ani v poradku. Proc se nechas od nej tak uzurpovat a ustupoujes? Neni to tvuj buh, neni to tvuj zivitel, neni to tvuj rodic, neni jedinny skutecny duvod, abys ho "poslouchala"

sfet
autor
17. pro 2023

@tereza0111 rodiče by pro mě přijet nemohli. Nemají auto, nemají řidičský, nezvládnou cestu, takže bych musela já autobusem a vlaky a všelijak..a řekl, že malý musí být má Vánoce doma, tady u nás, on chce být s ním a na druhý svátek vánoční čekáme návštěvu přijde tchyne a jeho sestra s dcerami a určitě budou chtít videt i malyho.

lilian2111
17. pro 2023

@sfet Za takový jednání bych se ho vůbec na nic neptala, klidně se hned zítra sbalila a jela k rodičům. Jako důvod bych mu vpálila to, jak se chová a nechala ho pěkně vycukat, podala žádost o rozvod. Nenech se ničit, nenech aby syn viděl tohle chování jako normální.

ele_nka
17. pro 2023

@sfet doporučiji si zavolat na linku Bílého kruhu bezpečí, protože to jak popisuješ, že se chová tvůj muž, je klasické chování manipulátora. Tam ti poradí co můžeš udělat a jak se chovat pokud se od něj chceš odpoutat.

eviicka
17. pro 2023

@lilian2111 no já nevím, pokud se mu do teď nedokazala postavit vubec v ničem, těžko to půjde najednou a ještě teď o svátcích. Souhlasím s @tereza0111 a @ele_nka , k odchodu potřebuje sebedůvěru a ne mu nahrávat do karet co by pak použil proti ni. Nehledě na to, že spoje na Slovensko mohou být teď před svátky už docela obsazené.

sfet
autor
17. pro 2023

@ele_nka tam už jsem jednou byla a moc mi neporadili.

sfet
autor
17. pro 2023

@lilian2111 zítra by to nešlo stejně. .my máme v práci hlavní sezónu a tenhle poslední týden je dovolená nemyslitelná. To nám řekli hned u nástupu.

ninive211
18. pro 2023

Uff...začíná se nám to komplikovat...no upřímně, u vás je to fakt velmi toxické a zralé na rozvod, protože co ti takový chlap dává? Když tě komanduje, peskuje, určuje, na co se budete a nebudete v televizi dívat...k vašim (na Slovensko) teda na Vánoce ani po nich nejedete vůbec nebo jak? Když "Štědrý den doma, na Štěpána přijde švagrová a Silvestr opět doma...")
Teď přes svátky bych to nějak překousla a po Novém roce asi začala uvažovat o rozchodu...i když ono se to lehce řekne, hůř udělá, viď...rodina daleko, bydlení - měla bys kam jít?

sfet
autor
18. pro 2023

@ninive211 No, popravdě rozvádět se moc nechci, protože kam bych šla? leda do nějakého předraženého podnájmu, jiná možnost není. Navíc práci mám, ale do ní se dá dostat jen autem, teď taky autistický syn, musí chodit do školky kam chodí, protože musí mít asistenta, do práce se dá dostat jen autem, nebo s milión prestupy autobusem, manžel me vozí, cestou si kousek zajede a vyhodí mé u firmy, pak jede k sobé do práce, jestli by me vozil po rozvodu, nevím. Možná chvilku, pak by si mohl říct, že proc by me vozil, když spolu nic nemáme, jen to díte, možná i natruc, at nemám práci a peníze a at díte teda dají jemu, ale to už uvažuji moc dopredu. Já kontaktovala i nejaké ty organizace jako pomoc týraným a ty jejich rady, která vetší blbost tá. Byli to mladé a bezdetné holky, co vůbec nevedeli o úskalích. Treba jsem ríkala, že díte bývá nemocné, ne často, ale bývá a pak by mi to s nájmem nemuselo vyjít a ona hned, tak si sežente maminku na materské a dávejte ji za malý poplatek díte na hlídání. jasne, ona prijme ke svému zdravému díteti nemocné, to nedomyslela.

tereza0111
18. pro 2023

@sfet uz jsi je zkousela kontaktovat, takze sis sama uvedomovala, ze tvuj vztah byl hodne spatny. A presto v nem chces zustavat, jen kvuli zdanlivemu zajisteni. Vyhla ses odpovedi na otazku, jakou reakci od manzela ocekavas, kdyz mu "pres jeho zakaz" zapnes TV a reknes, at jde spat do loznice, ze chces jeste byt v obyvaku?
Nechceme ti rozestvat manzelstvi, ale alespon trochu te podporit. Je smutne, ze na linkach nedovedli pomoci, myslela jsem, ze jsou tam prevazne psychologove nebo alespon terapeuti :( Zkus najit nekoho, s kym si budes moci promluvit. Nikdy nevime jak moc spatne to u vas je. Z toho co pises to na me pusobi jako hodne nedychatelne, ale treba je to ve skutecnosti docela v klidu, to pres obrazovku clovek nepozona. Vis ty sama, jaka je pravda? Jaky je tvuj vztah k manzelovi? Jestli zustavas ale fakt jen kvuli hmotnemu zajisteni, zkus nehledat proc to nejde, ale jak to udelat aby to slo. Neni to na zadnou hura akci. Je to na postupnou pripravu, neco si usporit, at mas rezervu za co zit, poohlizet se pod podnajmu...

ai30
18. pro 2023

@sfet U vas je tech problemu tolik, ze to tady v diskusi nevyresime, bohuzel. Zijes se sobcem a manipulatorem, ktery ti psychicky ublizuje. Dostat se z toho je beh na dlouhou trat. Co se da asi zacit resit hned jsou penize, musite to resit spravediveji. Pokud budes na OCR, musis poslat min a on to musi dorovnat. Penize si odkladej bokem, abys mela nasetreno do zacatku, az se rozhodnes odejit.

konidana
23. pro 2023

@sfet zkus si najit psycholozku nebo zkus jeste nejakou dalsi...treba rodinnou poradnu. Jednou konecne narazis na nekoho, kdo te pochopi a bude pro tebe prinosem. Pracuj sama na sobe. Na svem sebevedomi. Preji to hodne sil pres vanoce i do noveho roku😘

Strana
z5