Manžel neumí řešit péči o dítě. Je sobecký?
Dobrý den, má ještě některá z vás doma sobecka k pohledání? Hlavně co se týká starostlivosti o dítě. Každá, naprosto každá nemoc, nebo kontrola u doktora padá na moji hlavu. On má osetrovne nepujde, protože to nejde, u nich se to nedá, já se ho včera ptala, co by jako dělal jako samozivitel a prý to by chodil. To už by v práci šlo? A můžu být i já nemocná, no tak dítě se mnou. Navíc auto si bere a já ve vesnici obstarávat složité kontroly a obchod a lékárnu, jak to půjde. Sice autobusy chodí častěji jako jeden ráno a další v květnu, to zas jo, ale stejně. Se zvracejicim dítětem jít autobusem nic moc, ale podle něj řídit neumím, hlavně že jsem řidičák udělala napoprvé s přehledem. To neudělal ani on. Ale hlavně mi vadí, že se nezepta a logicky, že budu s dítětem doma já. Mateřský doma takový exemplář? My dnes máme v práci firemni slavnostní snadani, velké vánoční focení a celkově volnější den a dite ráno trochu zvracelo a hned, že doma musím být já. Minuly týden a týden předtím angína a zase doma jen já. Kontrola u doktorky zase já. Už mě to nebaví. Jako jsem matka, chápu, ale má oba rodiče a můj tata není žádný lumen, ale párkrát se mnou na osetr.jdyz jsem byla dítě, byl. Prostě dítě je obou. Kdyby byl obchoďák, nebo kamionista, to byl nemohla zadat, mám soudnost, ale tohle je opravdu, navíc mi lhal, že u nich v práci dělá jen jedna žena na částečný úvazek, jako žena majitele, a najednou jedná kolegyně to a druhá zase tamto..
@gdpr hele, u nás je běžne, ze k dr nebo na Ocr chodí i tatínkové, nepřijde mi to zvláštní. A to se bavíme o chlapech s VŠ s nadprůměrnými platy. Ono to není jen o penězích, ale i jejich ženy se chtějí realizovat o k dr. nebo na Ocr jde ten, kdo zrovna nemá v práci něco důležitého a muže chybět.
@suzanna123 ne, na auto mu nesmím sahat, protože já jsem jelito, které řídit neumí, hlavně že jsem jezdila po Praze bez pokut, co se o něm říct nedá, ne in musí do práce autem, to jinak nejde, ne, nedá, nepujci, nedaruje, tam mám autobusy, nevychází mi to, nezájem.
@sfet a to je přesně to, co se s ním musíš naučit i ty - "ne, jinak to nejde, nezájem". Ty od něj furt očekáváš, že ti něco schválí. Neočekávej, neptej se, prostě ho postav před hotovou věc. Nechce dát auto? Nezájem. Žádné diskuze, rozhodně ne žádné obhajování se. Na jelito mu řekni, že to říká ten pravej a buď dá auto, nebo ať rozváží děti a nákupy sám. A jestli je tohle auto jeho, tak ať pořídí další, co bude tvoje.
Silvestr - já doma sedět nebudu, buď půjdeme společně, kam chci já, nebo vymysli něco, co by se líbilo nám oběma. Jinak jdu sama a aspoň se postaráš o děti - nazdar.
Druhá věc je, že se to snadno řekne a hůř provede, protože ten tvůj má tenhle postoj evidentně v krvi a ty by ses do něj musela tlačit. Ale pokud budeš měkká, tak tenhle hajzlík to bude zneužívat.
@llluckaaa
@sarihy
@ai30
@veroniquecz
@glitterglue
Mne to vôbec nepríde divné u nás má muž viac ako 2x taký plat ako ja tak by bolo nelogické aby si on vyberal OČR 🤷🏻♀️ najmä keď on nedokáže urobiť toľko toho z domu co ja pretože jeho práca si vyžaduje viac fyzickej prítomnosti. Samozrejme ak by bolo treba tak by išiel aj on k dr alebo na Očr ale pokiaľ môžem ja ostávam doma ja a fakt to, že mne sa nechce ostať doma s chorým dieťaťom zato by ma vysmial lebo by sme kvôli tomu prišli o neporovnatelne viac peňazí a jemu by práca v robote zbytocne stála a čakala naňho. Napríklad keď mám doma 1 chore dieťa on o 2 sa vie postarať odniesť do skolky, priviezť zo školky, ísť na prechádzku aby aj ono nemuselo byť doma zavreté ak je zdravé (co aj tak väčšinou po pár dňoch ochorie tiež) tak isto aj ked sú zdrave deti trávi s nimi čas ale jednoducho doma na Očr neostane a ani k Dr nepôjde pokiaľ to zvládnem a môžem ja.
@gdpr Tvá situace je ale dle všeho dost jiná oproti situaci autorky, takže srovnáváš nesrovnatelné. To, co píšeš, je samozřejmě logické za tvé situace a s tím bych já sama byla ouplně cajk. Navíc ano, ty jsi doma, ale muž obstará další děti, takže ruku k dílu normálně přikládá. Tady to vše se týká situace u autorky, kde mají podobnou práci a podobný příjem.
@sfet ano je manipulator a sobec, ale ty mu to umoznujes. Vim ze je hodne tezke se vzeprit a stat si za svym, ale bez toho to bude horsi a horsi.
Napr.nemocne dite 4h i se ctyricitkama v pohode prezije i s otcem ktery s nim bude. Nebylo nutne, aby si sla domu po hodine. Priste jdi, a predem mu oznam, ze tam bude bugr a telefon stejne neuslysis, a vypni si zvoneni.
@sfet "Jestli si ten Silvestr neprosadíš, tak si u mě mrtvá žena" 😀 (parafráze na Homolky) Držím palce, ať se ten tvůj sobeček probere (ano, teď už můžu souhlasit, že se jedná opravdu o slušnýho sobce). Jo a to auto si taky prosaď, klidně jen nějaký malinkatý, automat...pokud nejsi takový lempl na řízení jako já, co neřídím vůbec...na té vesnici ty dvě auto jsou fakt asi potřeba
@ninive211 ano, Silvestr bude a to auto? Tak automat by byl ideál, to je fakt, kamarádce jen přítel auto koupil, ten můj mi posílá nabídky, ale prý si ho musím koupit sama :( jako peníze mám, ale nemůžu se z nich uplně vydat, jo to druhé auto by se fakt hodilo, sice chodí autobusy, ale ne vždy, když se mi to hodí a taky nejezdí všude, to bude boj.
Tyjo, u zacatku diskuze mi prislo, ze jsi jen na nej nastvana a je to vesmes normalni, ale v prubehu diskuze toho vyplynulo dost :/ Je to nechutny sobec. Na OCR u nas chodim taky vyhradne ja, ale mame to tak proste nastavene a me to vubec nevadi. Kdyby vyjimecne byla nejaka akce - jako jsi mela ty, vubec nepochybuju, ze by doma zustal (i kdyz asi ani nevi, kde mame detsky Nurofen 🙂 ).
Na silvestr jdi a autem bych mu jednou rano odjela, jestlize je vase spolecne. Vsak je snad jednodussi jet autobusem sam nez s detmi :-O A u nas to presne tak je - kdyz auto potrebuji ja, manzel automaticky jede do prace busem nebo si vezme taxi, ale hanbou by se propadl, kdybych se ja s detma mela vrakat v zime MHD. Dve auta si dobre rozmysli, je to dost nakladna sranda a nakonec zbytecne - navic to vubec neni pointa vaseho problemu, do toho bych nesla
@tereza0111 jo, to je dobrý point. To auto by též měla být nějaká jejich společná domluva (ať už druhé, nebo sdílení stávajícího), ne že si ho ona koupí a bude táhnout za svý. Nejdřív se o tom bavte o nových "nastavení" vašeho soužití...
@sfet promiň ale proč stejnou? Neměl by to být spíše nějaký poměr k výši mzdy? Tohle mi přijde hodně nespravedlivé 😓🤷🏻♀️
@gdpr a to já mám zase kolem nás hodně chlapů, který jednou s dětmi k doktorce, vezmou děti na víkend, atd.. My máme děti tři a někdy musí manžel s jedním někam a já zase s dalšíma. To je proste normální se starat společně.
@veroniquecz měl, protože vydělává víc než já. A dokonce já ještě platím.celou školku a platím půlku nájmu. Pěkné mi vypočítal kolik mu dám z výplaty, a vždyť ještě mi kolik zbyde, ale že když je dítě nemocné a já jsem s ním doma a dostanu tím pádem o kolik min, to už v potaz nebere. No tak příští měsíc snad nemocné nebude.
@fandysek_1 no tak třeba máme v létě smůlu, že z nedostatku možnosti hlídání jsme nuceni mít dovolenou každý zvlášť. On dva týdny a já dva týdny, každý zvlášť, aby kvůli dítěti, nemáme jo kam dát. Jeden měsíc je v dětském stacionáři, mám dochází na neurologii, proto nám ho vzali, jinak je doma.. tehdy se jako postará, i uvaří a uklidí, i s malým ven jde na hřiště, do lesa, na zahradu, k bazénu.....podle počasí. A to samé já, když je on v práci.
@sfet vy si ale opravdu musite nastavit fungovani uplne jinak. Prestoze mas nizsi plat, tak prispivas do spolecneho stejnou castkou, ale kdyz je treba OCR - tedy si plat jeste snizit, tak ji mas mit vzdycky ty? wtf? Nebo mi nekde neco uniklo?
Tak my máme taky společný účet (ze kterého se platí nájem a většina potravin, benzin..) - je psaný na mě, manžel je disponent s vlastní kartou a pak každý svůj, ale i tak vlastně peníze na mém účtu jsou pro rodinu (já to mám nastaveno taky, že z mé výplaty se více spoří, posílá na spoření a investice+věci ohledně dětí +kroužky, školka, škola, z jeho výplaty se více platí všechny provozní věci, pojištění auta, domácnosti, velké nákupy atd).
@sfet No počkej, pokud jste manželé, jsou všechny peníze vaše společné. Bez ohledu na to, kolik máte účtů s dispozičními právy nebo bez nich.
@somalicats Přesně tak, pokud by tazatelka přišla s tím, že prostě nemá na "svém" účtě peníze, protože platila třeba šklolku, dárky, cokoliv, tak manžel jí MUSÍ dát ze "svého" (záměrně píšu do uvozovek, protože v manželství moje a tvoje prostě neexistuje), protože SJM. Jedině že by měli předmanželskou smlouvu, kde by byl majetek oddělen, ale to má málokdo, spíš tak, kde je jeden z manželů už před vstupem do manželství výrazně movitější.

Máš doma hovado, co parazituje na tobě a kazí ti kariéru! Dítě je obou.
Když chtěl manžel dítě, já tolik vzhledem k věku ne. Fakt jsem nebyla ready, dopředu jsem se domluvili, že mi dítě nebude omezovat práci. A opravdu to dodržuje. On naopak už není tolik ambiciozní a dítě si užívá.