icon

Manžel se chová divně a odmítá komunikovat. Jak dál?

9. led 2024

Ahoj holky. Poslední asi 3 měsíce se manžel chová dost divně. Jsme spolu 6 let. Máme 2 děti. Oběma je nám 30.
Manžel se mnou odmítá spát, odsedává si ode mě z gauče, nesmím se ho dotýkat. Chová se ke mně pohrdavě, ignoruje mě. Zeptám se ho např.: neviděl jsi někde ty ponožky?
A on hledí do mobilu a scroluje vesele facebookem dál. Tak mu řeknu, že na něj mluvím, on zvedne oči a zas je na mobilu. Vlastně přijde z práce a hraje na PC nebo na mobilu něco čte.. Přistihla jsem ho, jak si prohlíží takové ty polonahé fitnes holky na instagramu. Řekl mi, že si vymýšlím, přitom jsem byla vedle něj a viděla to.. nemá zájem ani s náma trávit čas, všechno je pro něj otrava, nuda. Na výlety jezdím s dětma sama. S náma jezdí jen k jeho rodině, kde na mě taky nemluví, obvykle se tam zavře do pokoje a asi spí...
Cítím se děsně poníženě a chce se mi vzteky brečet, zároveň nevím, co dál. O párové terapii nechce slyšet. Prej mi zaplatí psychologa, protože jsem celá psycho jen já..
Už se ani moc nesnažím, protože když člověk dostává jenom košem, už nemá chuť něco zachraňovat.
Když se zeptám, co se stalo, změnilo.. tak začne řvát, že nic, že ho nemám otravovat.
Cokoliv otáčí proti mně.. např: se ho zeptám, proč mlčí. On odpoví: ty mlčíš. Nebo co mám jako říkat?
Já: co se děje?
On: co se děje s tebou proboha? Co by se mělo dít, nic!
Z toho je třeba pár hodin jako milius a smějeme se, hrajeme si s dětma… a pak mu zas švihne..
V práci je dlouhodobě nespokojený, ale tam se nic neodehrálo zásadního. Děti ho samozřejmě vůbec neberou, protože je tady spíš jako cizí pozorovatel..

Z toho všeho mi logicky vyplývá milenka, ale kde by na ni vzal čas? Chodí jen do práce, mohl tam někoho potkat, ale nechodí upravený. Nic takového mi “šestý smysl” neříká.. nevím..

Strana
z3
lennus
10. led 2024

Mě to jen zaujalo s tím telefonem, neznám nikoho, kdo se takto navzájem kontroluje a jakmile to jeden vypne, už může být nápadný. Kamarádka žila v USA a prý tam se takto partneři běžně kontrolují. Já bych to tedy nechtěla a jak znám manžela, ten také ne. Umíme si poradit jinak, ale zásadni je, co vyhovuje těm dvěma. 😉

surikata131
10. led 2024

Já bych asi těžko hledala důvod, proč s ním zůstávat, asi ho ještě miluješ? Asi bych si s ním zkusila promluvit, abych zjistila, kde jestli má problém s tebou nebo se sebou - nějaké psychické potíže, v práci, vyhoření…protože jestli to není ze zdravotních nebo psychických důvodů, tak je to prostě chlap na nic, nedělalá doma nic, s ničím nepomůže, nevěnuje se dětem a s tebou nechce nic mít. Klidně může být zamilovaný do někoho jiného, s někým si psát, virtuální nevěra může být stejně závažná. Pokud chceš udělat vše pro záchranu vztahu, tak bych zkusila tu manželskou poradnu, klidně nejdřív sama, když on nechce. Pak mě napadá jedině zkusit se odstěhovat třeba k rodičům na měsíc a uviděla by se, jestli si vůbec chybíte a budeš se chtít vrátit…protože být ve 30 s chlapem, kterému se hnusím, nechce se mnou spát ani mluvit a nechce to ani nijak řešit je teda mazec na psychiku…

helen_h
10. led 2024

Mně to připadá, jakoby se kolem něj začala motat nějaká ženská, která ho zajímá (nebo třeba on zajímá ji, to je jedno, ale prostě tak trochu příležitost)... a on je teď ve fázi, kdy vyčkává, ale co pozoruje dění doma (žena lítá kolem dětí, něco po něm chce), tak ho to vlastně se*e a rozčiluje a moc atraktivní mu to nepřijde.
Případně není kolem něj nějaký kolega či kamarád, svobodný, bez závazků, co ho zve třeba na sporty a do hospod a jemu tento život "díky rodině" už uniká??
Má nějaké silnější PROrodinné hodnoty?
Jinak společná akce je určitě dobrý nápad. Je to pech netušit, co se s ním děje...

helen_h
10. led 2024

Ještě jsem si vzpomněla, že jeden kamarád měl teorii: nezakládat rodinu před 30.rokem, že pak na chlapa prý zákonitě přijde krize, že byl málo dlouho svobodný a nic nezažil / si neužil... I ten rok kolem kulatých narozenin bývá takový trochu bilanční a těmto krizím to nějak nahrává... Ovšem stejně pak bude na místě, aby se z takové letargie a přinasranosti probral.

veroniquecz
10. led 2024

@helen_h tak to je za mě teda úplná blbost 🤦🏻‍♀️

autor
10. led 2024

@surikata131 miluju ho, nechci ničit dětem život, stěhovat se, starší je předškolák, má tu silnou partu, se kterou jde v září do školy.. rodiče mám 100 kiláků, to nepřipadá v úvahu, byť bych tam určo mohla. Když naši viděli po půl roce manžela na Vánoce, tak mi to maminka i sama navrhla.
Jestli se kolem něho někdo motá, to je taky možný. V té světlejší chvilce mluvil o nové kolegyni, se kterou prej dlouho hledal společnou řeč, ale nakonec prej byla fajn. Prej někomu v práci hned po týdnu poslala svoje fotky, asi je viděl.. zaučoval ji. Ve vánočním vzkazu od šéfa měl napsané “ měl bys víc času trávit ve svým kanclu, hahaha”

Na druhou stranu jsem tu slečnu potkala a neni moc atraktivní, kulantně řečeno. Necítim ohrozeni..

To s tím telefonem mě nenapadlo řešit. Sleduju se i s kámoškama, apod. Kolikrát jsem se mrkla a kamoska byla vedle v obchodě v obchodnaku, tak jsme pokecaly.. 🤷🏼‍♀️ mam tam asi 15 lidí.

helen_h
10. led 2024

Ajaj, tak to bych tipla, že mu motá hlavu ta kolegyně a pravděpodobně si s ní bude vypisovat...

autor
10. led 2024

Vubec me to nenapadlo.. nedávala jsem si to do souvislosti.. to byla támhle jedna zmínka, za 3 měsíce další.. teď nevím, jakou zvolit taktiku.. furt je samozrejme ve hre i “jenom” deprese..

helen_h
10. led 2024

Právě, pokud další zmínky nepřicházejí, tak je to ještě horší (a jakoby podezřelejší)...
Ovšem upřímně mě taky nenapadá, co dělat, zatím to může být ještě vcelku na nevinné bází. Ale...

helen_h
10. led 2024

Jasně, ve hře je i jenom deprese/vyhoření nebo ta krize, že si neužil a rodinný život se mu zdá moc stereotypní - tam bych ale myslela, že si bude zalézat, bude chtít mít pokoj od dětí (i od vašich požadavků), třeba s vámi nebude nic moc chtít podnikat, ale nemyslím, že by to nějak hodně ovlivnilo sexuální aktivitu - ta odtažitost tělesná je u mladého chlapa bohužel dost divná.

aedoss
10. led 2024

Nechci malovat čerta na zeď, ale to, že se necítíš ohrožena atraktivitou dotyčné neznamená, že na ni zálkusk mít nemůže. Milenka mého muže byla o dost let starší, než já, v obličeji pěkná nebo nějak výrazně atraktivní vůbec nebyla, ale zase měla lepší tělo, než já (taky neměla tři děti za krkem, byla s ním v práci a kdykoliv měla čas a chuť). Jednou o ní mluvil jako o hnusné a staré, co ji zná jen od vidění, když jsem měla stopu podezření. Taky jsem si říkala, že ji nemá kdy stíhat. No evidentně se čas našel.

helen_h
10. led 2024

@veroniquecz Myslíte teorii o mladých ženatých chlapech nebo kolegyni? Upřímně bych paní přála, aby měl jen tu přechodnou krizičku, že ho rodinný život teď úplně nebaví.

surikata131
10. led 2024

No jestliže o tebe nejeví zájem, nechce sex, tak bych se fakt bála, že je zainteresovaný jinde. Ona nemusí být krásnější, ale může to být prostě něco nového, vzrušujícího, zakázaného…manželka prostě bohužel je okoukaná, když má naloženo péčí o děti, domácnost a vlastně všechno, tak je utahaná, “otravuje”, když po chlapovi něco chce…ono by to chtělo na tom vztahu pracovat, abyste se zas k sobě přiblížili, třeba si najít čas na nějaké rande jen vy 2, snažit se zlepšit komunikaci. Ale to musí chtít oba, nevím, jestli 1 něco zmůže. A jestliže on nebude chtít nic změnit, z tebe ta láska taky časem vyprchá, protože on ti žádnou nedává (doporučuju knížku Pět jazyků lásky). On vlastně nic nedává ani těm dětem, když na ně kašle…a ještě má kecy typu o dětech v Africe, to je teda mimo 🙄 jakože formálně úplná rodina, ale reálně manžel/otec úplně nefunkční…nevím, jestli na něj rovnou udeřit, jestli se do někoho zamiloval nebo zkusit nejdřív tu poradnu…

surikata131
10. led 2024

@helen_h no já nevím, jestli založit rodinu v 28 nebo 31 letech bude až takový rozdíl, jestli chlap bude mít krizi nebo ne. Mě to smysl nedává. On se život prostě hodně změní narozením dětí. Chlap se stane hlavou rodiny, může ho tíži zodpovědnost, žena zas má více starostí s dítětem, domácností, není to už bezstarostná holka, nevěnuje se jen chlapovi, výpadek 2. platu, málo času na sebe bez dětí, nejspíš míň sexu, provozní starosti ohledně chodu domácnosti - víc starostí, míň zábavy... Někteří “chlapi” tu změnu neunesou. většina párů je +/- ve stejném věku a ženy nechtějí a ani by z biologického hlediska neměly čekat do 40, jestli se ten jejich chlapec do té doby teda pořádně vyblbne nebo ne…v mém okolí se chlapi žení většinou ve věku kolem 27-30 let, což mi nepřijde nijak brzo, dřív se lidi brali v 18-20 letech. Zajímavé, že žen se nikdo neptá, jestli mají krizi, přitom pro nás je ta změna ještě mnohem větší

bbn
10. led 2024

@lennus taky máme s manželem zapnuto sledování polohy, plus tedy sledování polohy dětí. Už se nám to několikrát vyplatilo - vyzvednutí dětí z města, když nás musel manžel najít na novém kroužku atd atd A zcela běžně si “lezeme” do telefonů, když potřebujeme přeposlat fotky, rychle vyfotit a ten druhý nemá telefon u sebe…. Ani jeden nemáme před druhým co skrývat, důvěřujeme si 😉

glitterglue
10. led 2024

@bbn Tak sledovani polohy si zapinam, kdyz se hledame a je to potreba - to trva jednu zpravu na Whatsappu. Ani nahodou bych to nechtela mit zapnute trvale.

bbn
10. led 2024

@glitterglue a nás zase nebaví se furt hrabat v nastavení telefonu (nemáme to přes wap), zadávat hesla apod 😉 každý to má jinak a každému vyhovuje něco jiného.

drakenn
10. led 2024

Tak jsem si přečetla tvé odpovědi a myslím si toto. Děláš mu matku, vše vyřizuješ, zařizuješ, staráš se pouze ty. A to po delší době není atraktivní, stává se z tebe chlap. Jo a s matkou se nespí, to je incest.
Já tohle znám, my ženské si to děláme samy.na začátku vztahu celé zamilované se jdeme přetrhnout, abychom tomu chlapovi dokázaly, jak jsme soběstačné a nekomplikované, poskytujeme full servis. A to je cesta do pekel. Přijdou děti a panáček spadne z lopatky a ještě se ohromné diví, že by měl přiložit ruku k dílu! Vždyť zatím nemusel! Tak proč tak najednou. A přijdou výčitky, urážky, scény a hádky..
Já osobně jsem tohle vyřešila radikálně. Přestala jsem poskytovat full servis. Jen já a děti. No manžel se vztekal ukrutně, nechtěl se vzdát svého pohodlí.
Taky jsem potřebovala přehodit gumy, auto na STK, vyřídit něco na finančáku. Prostě jsem ho zapřáhla. A to mi ještě házel na krk své děti a on si lyžoval, byl s přáteli na víkend. A já debil trčela doma se 4 dětmi.
Tak je nafasoval všechny a já si odjela odpočinout do lázní.
Dnes manžel funguje a máme klid. Musíš být trochu mrcha..

fire85
10. led 2024

Divný v tomhle dnešním světě, jako sledování polohy, na co? Já myslím že ma jinou a ty mu to zeres...vyrazila bych ho. Dělá z tebe krávu...třeba to jak ti píše že jeste nemusite jezdit domů..poradn bych ho zaprahla napsala věci co musí Doma udělat, když už není schopnej postarat se o své vlastní děti.

bbn
10. led 2024

@fire85 prostě jsem jen odpovídala lennus výše, že nezná nikoho, kdo by to sledování polohy vzájemně měl. No prostě my to máme zapnuté vzájemně na celou rodinu, nic víc, nelezu tam každý den, ani týden, abych manžela sledovala, kde je, protože svým způsobem “je mi to jedno, kde obvykle je”, podívám se do té aplikace jen ve chvíli, kdy třeba potřebuji zjistit, jestli už jede domů a může se stavit pro něco v obchodě, abych nemusela vyjíždět znovu já. Zastávám názor, že pokud muž či žena podvést chtějí, tak podvedou, ať už jsou sledováni telefonem nebo ne. Máme mezi sebou naprostou důvěru, chápu, že to pro někoho může být divné, ale my nemáme vzájemně co skrývat. A ještě perlička - krom telefonů máme propojené přes účty i ipady, takže nejmladší dcera občas fotí a natáčí blbosti manželovi do telefonu přes tablet 🤣

veroniquecz
10. led 2024

@helen_h o těch chlapec co se žení před 30 ;) Jinak s teorii o milence plně souhlasím.

beninobenino
10. led 2024

Ty jsi sebevedomy extrovert, on je opak. Evidentne to pro nej driv nebyl problem, naopak mu to vyhovovalo,obdivoval Te,rikas velka laska, takze v tom dlouhodoby problem neni. Rozhodne ne v pripade nahle zmeny pred tremi mesici. Ta pani z prace je zrejme Tvuj opak(pokud ji Ty vnimas jako neatraktivni,tak to tak bude🙂, nenapadna, neprehlusujici, najednou je on videt, zabavny, oceneny, strebodem. Zadna kritika. Zadne pozadavky. Ticho kancelare a souzneni.Zadne otravne deti. To, co bylo drive atraktivni je v porovnani s timto natlak, stres, a on prcha. On totiz najednou poznal neco noveho, co mu vlastne (alespon takhle nezavazne) vyhovuje momentalne vic.Jestli je introvert, pises, ze mamanek...tak jsi byla asi prvni vazny vztah. Nevim, jestli v teto fazi pomuze jeste vetsi natlak, jestli je zamilovany. Ja bych tlacit prestala a zamerila bych se na sebe.Zasla bych se poradit sama, srovnala si myslenky.Snazila bych se prestat "zlobit,zurit", delat vyslechy. Napred bych se rozhodla(i s pomoci nejake odborne rady), co to pro me az namena, pokud tam opravdu jina zena je. Chci ukoncit vztah?Chci pockat, jestli zamilovanost prejde? Jak dlouho? Nebo alespon prerusit?Jak to udelam organizacne, financne..
Ty budes velmi energicky nabity tvor🙂, mam takove kamaradky...smrst🙂Jsou uzasne,rychle,vsechno zaridi obratem,jsou pozitivni,mimoradne sebevedome,vesele, hlucne...proste topka,ale k dennimu souziti je to disciplina🙂
Legrace to neni. Nejhorsi je samozrejme to vakuum a nejistota. A male deti k tomu.

autor
11. led 2024

@beninobenino
Myslim, že jsi se opravdu s tim popisem trefila a opravdu mě to donutilo k zamyšlení. Je fakt, že přede mnou měl jen jednu holku, se kterou byl asi 2-3 ročky. Byla stejné nátury jako on a neklapalo jim to. Ona nebyla schopná si nic prosadit, on se taky nehl z místa. Oba si našli nekoho jineho. On opravdu potřebuje vlévat krev do žil a posunovat v životě, pošťuchovat. Tu práci, kde je, vlastně taky získal díky mně. Ale věřím, že jsem někdy otravná, akční, potřebuju se vybít, máloco mě unaví, obvykle mám stále dobrou náladu, což taky na něho může působit “hlučně”, otravně. Že se nepotřebuje ve volnu jít bavit, apod... vím, že si do práce chodí “odpočinout” od nás.
Našla jsem si soukromou terapeutku, ať se táta plácne přes kapsu (haha :D). Jdu příští pátek. Je tam i možnost přibrat na další sezení chlapa.
A taky jsem se rozhodla, že se rozhoupu a začnu víc času trávit mimo domov, sama. Budu to oznamovat ale max 1-2 dny předem, aby nestihla přijet tchýně, nebo někdo.

vitezove
11. led 2024

Ahoj, pár rad které jsem pochopila při komunikaci s někým, kdo hned začne kopat kolem sebe:
- Velice dbej na slova. Nesmí nikdy věta začínat "ty děláš něco špatně, proč tohle děláš, proč se nám víc nevěnuješ, ubližuješ mi, jsem smutná..." atd. Výčitky, negativita ne. Okamžitě tyhle typy kopou kolem sebe, začnou se bránit a smysl sdělení jim uniká.¨
- Zkus raději začít: Mám tě moc ráda a chtěla bych vědět, jestli jsi šťastný nebo jestli je něco co by si chtěl změnit, aby si šťastný byl.
Je něco čím bych ti mohla udělat radost?
V práci je to pořád na prd? Přemýšlel si jestli by si chtěl změnit jen firmu nebo celý obor? Ať se rozhodneš jakkoli, podpoříme tě.

- Evidentně s rodiči být nechce a jezdí tam z povinnosti.
- Potřebuje teď víc svého prostoru. Uniká k počítači a mobilu.
- Hlídala bych, aby to nebyla rozjíždějící deprese nebo něco podobného.
- Pokud jedete na výlet nebo něco podobného, vždy se zeptat, jestli chce s vámi. Pokud ne, nenutit. Postupně takto obnovovat klid v rodině. Pokud chcete jet na výlet všichni:,,Byla bych moc ráda, kdyby si vybral výlet na sobotu. Něco co by tebe zajímalo a bavilo."

Zkoušejte nějakou dobu opravdu kontrolovat co říkáte, být víc v klidu, nemluvit vůbec negativně a vyčítavě. A i když si asi říkáte, že to neděláte, tak chlapi někdy prostě potřebují úplně okatě jako jim "podkuřovat" aby neměli pocit výčitky. Často to prostě vzniká proto, že ty výčitky v sobě mají oni. A mají tedy pocit, že vy je máte za každým slovem. Proto začínat věty "Máme tě moc rádi. Děkuju, že si dneska.......... To je skvělé, že ....." a tak.

Po pár dnech by se měla nálada trochu uvolnit. Aspoň maličko. A potom nastává čas na tu otázku "jsi šťastný". Ne? Co můžeme udělat proto, aby to tak bylo. Je to proto, že tě ubíjí práce a rutina? Nebo je to proto, že už prostě ke mě necítíš to co dřív. Co kdybychom občas zašli na rande a ne hned do poradny?
A ano, můžete potom dojít k tomu, že prostě už s vámi nechce být. To je prostě život.

matusoni
11. led 2024

Nechápu, proč jezdíš na výlety s dětma sama?? Tak jste rodina nebo ne?

lilian2111
11. led 2024

No upřímně, já bych to dokázala omluvit jen v případě nějakých psychických potíží a v tom případě se snažila pomoci, být oporou… ale pokud si chlapec jen myslí že je tohle normální přístup, tak bych ho kopla do zadku.

pavca1982
11. led 2024

Má hlavu někde jinde a možná i rozkrok😔 řekla bych...

autor
11. led 2024

@vitezove mockrát děkuji za praktické rady, určitě bych na sobě měla zapracovat. Musím s tím hned začit. Popravdě jsem doteď byla ublížená a v módu “ to všechno on”.. ale je fakt, že s ním občas jednám vyčítavě. Asi jsem ho k tomu dohnala, pohltila ho.. nedivím se tomu všemu už tolik..

@matusoni
Tak obvykle se mu nikam nechce, chce si odpočinout, chce si zahrát na PC.. a já ho nenutím s námi trávit čas.. než abych se dívala na kyselej ksicht, jedu sama a užiju si děti a jejich radost.

Těžko říct.. budu muset zabojovat sama se sebou. Možná chce fakt začít nosit svoje koule, asi chce abych mu podkuřovala, jak bylo zmíněno. Ale lusknutím prstu to za ty roky taky nebudu umět.. - pokud v tom není jiná žena..

lennus
11. led 2024

Je fakt, že začít by měl člověk u sebe, protože změnit můžeme jen sami sebe a často tím, že se změníme, začne se měnit i druhá strana. 😉
My známe příběh z tvé strany a ve vztahu jsou dva. Hodně zdaru!

matusoni
11. led 2024

Přijde mi to jak chování dítěte🤷‍♀️. Je to manžel a otec rodiny a on místo, aby se o ni staral, si jde hrát na počítači?? Co na to jeho rodiče? Přijde jim to normální? Mně přijde nezralý, možná i závislý na PC, internetu, sociálních sítích?

Strana
z3