Manžel utrácí tajně za své koníčky

milius
13. črc 2015

Prosím o radu. S manželem jsme pět let, máme rok a půl starou dceru. Jsme šťastní a spokojení, jen se vyskytl problém s penězi.. Zařizujeme byt a to už docela dlouho- 8 měsíců a pořád zbývá hodně věcí koupit. Spočítali jsme to asi na 100 tisíc. Příjem má manžel velký, měsíčně odkládáme
pár tisíc na zařízení bytu. Ale mě to příjde málo, že bychom v pohodě mohli ušetřit víc a bylo by to dřív zrekonstruované. Jenže manžel má velký koníček - rybaření a výlohy jsou docela vysoké. Tvrdí, že max 2000,- za měsíc, ale tomu moc nevěřím. Já chodím po sekáčích, aby nic neutratila a on je schopen vyhodit 5000,- za ryby. Pak musíme vzít kočár na splátky, abychom ho mohli mít hned. Tak jsme se domluvili, že budeme tento měsíc odkládat účtenky a pak se podíváme za co nejvíc utrácíme a zkusíme s tím něco udělat. A včera jsme zjistila, že koupil další blbost za 1500,- a nemá ani tu slušnost mi to říct (viděla jsem mail). Jsem naštvaná, za to se mohlo koupit osvětlení a tak. Ono je mu celkem jedno jak to tu vypadá, furt mluví jen o těch rybách, už to začínám nenávidět. Promluvit si nejde (už se stalo mockrát), každý jsme z jinak situované rodiny - u nich bylo vždycky dost, u nás se šetřil každý pětník a žilo se z ruky do huby. Já jsem ochotná se uskromnit ve svém utrácení, on řekne, že je pořád v práci, tak si ty peníze chce užít. Občas mám chuť se na to vybodnout a utrácet jak zběsilá, aby viděl, že tak to nejde. On mi totiž říká, že bych měla víc utrácet za sebe, aby pak neměl výčitky svědomí, když utratí za sebe. Jinak účty máme společné a karty máme oba.
Ale jinak jsme opravdu šťastní, manžel moc pomáhá doma, je s námi každou volnou chvíli (pokud není na rybách 🙂) a malou zbožňuje. Jen v tomto se nedokážeme shodnout. Máto to některá taky tak? Poraďte..

gracinka7
13. črc 2015

My jsme se dohodli, že se budeme společně rozhodovat nad každou investicí nad 500,-. Takže když něco chci já, musím to s ním probrat a naopak. Ale my nejsme až tak bohatí. Jestli máte hodně peněz a vyjdete, tak bych tak přísná nebyla.

marcinek
13. črc 2015

musite si ujasnit co je pro vas priorita- jestli brzo dokoncit rekonstrukci nebo si platit konicky a probrat to spolu.100 tis. není az takova castka, co by se nedala nasetrit, pokud se docasne omezite. Vysvetli mu to tak, ze az to dokoncite, muze si dal financovat svůj konicek. My stavime a 2 roky jsme si nekoupili opravdu skoro nic za oblecení na sebe, jen pro detii a vse davali do stavby. Az vloni jsme se trochu rozsoupli, ale mame to ujasnene,ze stavba je číslo 1 nez to dokoncime.

junkka
13. črc 2015

@milius poradit ti teda neumím, jen jsem chtěla říct, že nejsi sama. Manžel je jak malej někdy, vždycky se do neceho zblázní a strašně se tomu věnuje. Většinou šlo jen o levnější záliby, jako tenis, badminton, kick box a pod. Teď se mu však líbí střelba, a hlavně potápění, takže už byl týden na jachtě v rudým moři 😀 No, ale je zas pravda, že i tak vydělá dost a ušetří taky. Jen mě pobavilo, že jsou ti chlapi všichni stejní asi 😀

lauranosi
13. črc 2015

Píšeš, že rezervu na zařízení bytu máte a poctivě děláte (pár tisíc měsíčně mi přijde fakt hodně), jen že TY máš pocit, že by manžel měl dávat všechno navíc, co vydělá? Má jeden úplně mírumilovný koníček a tobě to vadí? Chceš mu vzít možná jediný relax, který má a divíš se, že mu to vadí? Lže a zatajuje proto, že se tě bojí. Kdo by se hrnul prásknout na sebe, že utratil 1500, když ví, že ho za to čeká další scéna... Možná by neškodilo trochu respektu k jeho zájmům, to, že o tom píšeš pohrdavě (vyhodil za to peníze, jsou to blbosti...), je smutný, pro něj je to důležité, pro něj to blbosti nejsou. (Pro něj třeba můžou být stejně nepotřebné "blbosti" vybavení bytu...) My máme velkou hypotéku, taky už delší čas nakupuju v sekáčích a kočárek už bych koupila jen za pár šupů z druhé ruky, kdybych neměla schovaný ještě starý... ale mužovi bych nikdy nezakazovala nakupovat sportovní vybavení, které mu dělá radost, i když to jde občas do tisíců. Důležité je, že nemusíme šetřit na jídle (tam mám psychologickou hranici "chudoby"), že zvládáme splácet dluhy a ukládat nějaké malé peníze na vybavení domu. Pokud nejdete kvůli jeho koníčku vyloženě každý měsíc do minusu, tak bych to fakt neřešila a měla radost, že neutrácí za pivo, cigára a milenky, ale za celkem "ušlechtilý" sport.

somalicats
13. črc 2015

@milius S mým exmanželem jsme to měli tak, že jsme si stanovili "kapesné" - stejné pro oba, každý z nás má poměrně náročný koníček, takže každý měsíc jsme ze společného účtu dostali kapesné na koníčky a s tím jsme museli vyjít během měsíce. Takže nehrozilo, že by nebylo třeba na vybavení bytu - taky jsme postupně zařizovali, já nerada beru cokoli na splátky, ale jsem schopná ušetřit. A co se koníčků týče, tak si každý z nás musel hospodařit se svým a nedostal ani o korunu víc.

lv
13. črc 2015

hmm, je to tedy dost rozšířené..muž sportuje, dělá kde co a vybavení stojí mraky peněz, každoročně kopačky, povolenky, dresy, jiné boty.. /ryby, kolo, rugby, fotbal, někdy tenis, florbal../. S penězi tak tak vycházíme, mrzí mě, že nenosím domů také peníze, protože i chápu, že když donese celou výplatu a ta jen zafičí když poplatím závazky..hádek a dohadování kvůli tomu bylo dost. Někdy má postoj jako tvůj muž - kup si taky něco, jindy je schopen se dohadovat o mou útratu kolem 100kč, jestli je nutná, že musíme šetřit atd..šetřit už víc nemůžu, kromě kvalitních potravin /levné šmejdi nejíme/ sobě ani dětem nic nekupuju, oblečení po známých, ze sekáčů..radila jsem se i s psychologem a doporučil mi:
-pochopit ho, že si to opravdu přeje, dát najevo - ano, chápu, že se ti to líbí, že po tom toužíš, že to umí to-ono..pojďme zvážit, jestli to tento měsíc půjde koupit /finanční plán, rozvaha, rozpis../, mělo by to pomoci, když to uvidí rozepsané, vizualizované.
Eh, no praxe zatím skřípe, ale přestala jsem se tím tak nervovat, užírat..vidí to samozřejmě i naši, kteří řeknou, proč on má to a to a škudlíš poslední stovku na jídlo..

zuzineckah
13. črc 2015

Nejak nechápu, co ti vadi? Že manžel nedava víc na vybavení, nebo, že chodí na ryby, nebo, že ti zatajil nákup pro svuj koníček? ?? K poslední otazce je nutno dodat,že se mu nedivim... nestradate, zarizujete, ale ty ho stejne peskujes, usestril si scenu... Navic pokud byl nauceny se neomezovat, necekej, že s tim začne teď. Podle me ani nemá duvod.

shine2015
13. črc 2015

@milius a jak dráhy kočárek jste kupovali? Na splátky teda??? Já bych ho nechala....pokud je to jeho jediná záliba u které relaxuje a jinak dre v práci,peníze odevzdá a ještě navíc tobě řekne ať víc utracis za sebe, já bych toho využila....pár tisíc měsíčně davate bokem a musíte i nějak relaxovat,žít....podporovat se.....a pokud potřebujete už "jen 100tis" na dovybavení, tak to postupně dáte.....ber to i tak, že chlap se nedokáže radovat z nového světla, botniku, koberce nebo kachliček....oni to neumi.....to my ženy se radujeme i ze záclon 😀

Zkus ho podpořit, po sekaci pokud ti to nevyhovuje tak nenakupuj....pokud ano, tak klidně ...ale že ty si moc ukrouhnes a vyžadujes to striktně od manžela.....to nedelej. Naopak mu řekni no vidím,že u toho relaxujes, odpocivas,tak když tak dres,tak si to doprej..... 😉 hned u vás bude lepší atmosféra,on nebude zatajovat.....a hlavně on je partner má stejne práva jako ty....není to tvuj syn aby jen poslouchal a vykonával příkazy 😉 i když ti rozumím,že rada by jsi měla doma hotovo ....jenže ono se pak pořad neco najde, nač bude teď potřeba šetřit....nové auto,dovolená,okna,podlaha,plot,atd atd.....pokud nejdete do minusu a ušetřite každý měsíc něco,tak mu to doprej..... 😉

shine2015
13. črc 2015

@lv to by mi vadilo,kdyby po mě chtěl ať setrim na sobě,ale sám by rozhazoval....navíc bychom vycházeli jen tak tak....

zuzineckah
13. črc 2015

argument, že kdyz chlap chodí do práce,tak si muze bezmezne realizovat koníčky, neni na miste nikdy. Ale konkrétne v zakladalcinem pripade to vidím jako lamani pres koleno.Jeho zaliba nejde na úkor rodiny, ale vybavení, i to jen z jejiho pohledu.Nakupovaní v sekaci je jeji volba, ja bych to nedelala a kdyby ano, tak bych to rozhodne nepoužila jako protiargument...

michalusenka
13. črc 2015

tak me by taky vadilo, kdyby chlap utracel tolik za svuj konicek a ja musela chodit v hadrech ze sekacu, takze se ti nedivim a nejak moc nechapu tady ty argumenty, kdy ti zensky rikaji: a co ti jako vadi....

zuzineckah
13. črc 2015

@michalusenka Jenze ona nemusí chodit v hadrech ze sekace, to je její volba

michalusenka
13. črc 2015

@zuzineckah z textu mi plynulo ze jo

lenka5731
13. črc 2015

U nás jsme ze stejného důvodu jako řešíte vy zavedli kapesné. Oba si bereme měsíčně stejnou částku, kterou máme pro svoje záliby. Osvědčilo se to. Muž si z toho platí svůj koníček a já jsem z toho teď zaplatila 4 denní výlet do Rakouska pro celou rodinu. Jako upřímně vůbec nevím, co bych si měla kupovat pro sebe, za co bych to měla utratit. Vybavení pro svůj koníček mám, nějaká obměna bude potřeba tak za rok, takže moje výdaje jsou v podstatě skoro nula.

zuzineckah
13. črc 2015

@michalusenka "On mi totiž říká, že bych měla víc utrácet za sebe"... tvrdí i opak, tak nevím 🙂 Každopádně z jejich finanční situace plyne, že v hadrech ze sekáče rozhodně chodit nemusí.

shine2015
13. črc 2015

@zuzineckah taky mi to tak přijde.....

ladyhacek
13. črc 2015

@milius to máte opravdu těžké. My ještě před narozením malého jsme založili jeden společní účet a zbytek zrušili > nebereme to jako moje peníze a tvoje peníze, ale naše. U nás jsem tedy spíše na utrácení já > ale né za zbytečnost jen si chci občas něco koupit. Jsem na mateřské peněz málo a manžel nemá ani průměrný plat v ČR ☹. máme hypotéku, potřebujeme zařídit, dům koupit auto.... no měla jsem s toho obavy, ale musím říct, že manžel je spořivý > já vetšinou uvařím omáčku a směs a na tom se dost ušetří je tam méně masa (i když kvalitnější a dražší). Máme každý kapesný na měsíc - stejně a z toho si každý může koupit co chce. Pak dáváme část stranou na uhlí a teď tedy začneme dávat stranou na auto. Nemáme se špatně čekala jsem to horší. A na malém nešetříme - nosí si Pamersky 🙂. Nějaké oblečení má z bazaru, ale většinu mu nakoupila babička (což nám pomohlo). Udělejte si seznam co a za kolik kupujete napište to přehledně na papír a pak to předložte manželovi že tolik a tolik je jídlo, tolik na domácnost a za tohle si může něco koupit - pokud mu toi nebude stačit musí si měsíc počkat na další kapesné 🙂.
Musím říct, že mě toto vyhovuje > mojí mamce se to nelíbí, že nic nemůže, ale mě to nepříjde - pokud se mi rozpadnou boty tak je koupíme ze společného. Kapesné slouží, na koníčky a na to co chceme a nepotřebujeme 🙂
Držím palce

karlajasmine
13. črc 2015

@milius V tomhle je proste potreba trochu vzajemneho pochopeni...

Muj manzel si treba koupi silene drahej pocitac, kterej bych si ja v zivote nekoupila, nebo nejaky drahy (pro me) blbosti (technologie, kabely, doplnky..)..
Ja si ale zase rada dopreju lahev kvalitniho vina, koupim si neco na sebe anebo si udelam vylet s kamaradkama.
Ja manzelovi nevyctu, ze si koupi za 6000Kc nejakou technologickou vec, on mi zase nevycte, ze si koupim za 6000Kc letenku s kamaradkama do zahranici.
Obcas jsme se na zacatku malinko nepohodli, ze mi prislo, ze on utraci za blbosti, a jemu zase prislo, ze ja utracim za blbosti.. ale proste jsme si sedli a vyrikali si, ze mame kazdy z nas jinak nastaveny priority..ja jsem clovek, ktery si rad dopreje luxusni syr s vinem a pak bude 2 dny jist testoviny s olejovym olejem, on si zase koupi dobrej syr, ale ujida ho pomalinku po kouskach.. proste kazdej clovek je jinej a v tvem pripade mi nepripada, ze bys byla v pravu ty, ani tvuj manzel..jste proste v tomto jini.

My mame domluvene, kolik kazdy mesic kazdy z nas da na sporici ucet, ze zbytku nejak vyjdeme, a utraty vetsi nez 500Kc navzajem s sebou zkonzultujeme. Nastavte si to nejak podobne a pokud si on koupi ze zbytku vyplaty neco na rybareni za 1500Kc, tak to fakt neres.. ma pravdu v tom, ze zjie jenom jednou a pokud je tohle jeho milovany konicek, tak si proste zaslouzi si udelat radost.

fallingstars
13. črc 2015

@milius Řekla bych, že utrácí tajně, protože chce předejít dohadům. Já ho chápu - když Ti opakovaně říká, abyses také neodbývala, tak je jen a pouze Tvou volbou, že hodně šetříš. Neobětuj se víc, než to dělá druhý, to nikdy nedělá dobrotu 😉
Chápu chlapa, že si neodpustí jednu nebo dvě sezony proto, abyste seděli na hezčí sedačce...já bych taky byla raději venku, než se doma dívat na vybavení a počítat, jestli máme na lustr...😉 To, že Ty to vidíš jinak a sama se podle toho dobrovolně chováš (aniž on by to vyžadoval), ještě neznamená, že to tak lze vyžadovat i od něj.
Já obecně moc nechápu lidi, kteří dvacet let živoří, aby mohli "cihličku po cihličce" postavit dům...a přitom jim ta nejlepší léta protečou mezi prsty...Ale každý má jiné priority samozřejmě...

japona
13. črc 2015

Vykašli se na byt a žij!🙂 Na smrtelne posteli budeš raději vzpomínat na zážitky z mladi (třeba z rybareni🙂) než na to, že jste si koupili lustr.. pokud se v bytě dá fungovat, tak bych to tak nehrotila. V nejhorsim to dozaridite v důchodu🙂

milius
autor
13. črc 2015

mě vůbec nevadí, že chodí na ryby, dokonce jsem s ním byla i já, docela ho v tom podporu, že ať přinese domů, že si upečeme a tak. a když řekne, že chce jít tak mi to fakt neva. jen kdyby to vybavení nebylo tak drahé. 8 měsíců jsem byla bez jídelního stolu, 6 měsíců bez jediného zrcadla v bytě. dceřin pokoj je v původním stavu. ještě ani nemám navrtané věšáky v koupelně!! protože to musí dělat profesionál (manžel je antitalent) a to něco stojí - třeba těch 1500,- co dal teď. dřív jsme byli v podnájmu, byla to hrůza, třetí patro bez výtahu s kočárem, zima jako v ledárně, známé jsem nemohla pozvat. Už chci mít taky pěkné bydlení a ne pořád čekat, protože se utrácí za věci, které zrovna teď nejsou nutné.

shine2015
13. črc 2015

@milius tak ale to je trošku jinak popsána situace než v úvodním příspěvku....

milius
autor
13. črc 2015

už dřív nakupoval a řekl mi to až už to bylo doma. když jsme si vysvětlili, že tak to nechci, že mi nevadí, když si něco koupí, že člověk se taky musí radovat a ne jen pracovat, tak by šťastný. pak přišel s tím, že si chce koupit za těch 5000,- no co jsem měla říct, tak si to koupil. A kočár musel jít na splátky, což mě žere, protože jsem si nechtěla brát žádný úvěr, jen hypotéku. a pak jsem řekla, že to by mohlo na nějakou dobu stačit a že bychom teď mohli šetřit na rekonstrukci pokoje malé, protože ji chci dát už spát k sobě. a on řekl ano. a pak si udělá to co obvykle..

vendulka
13. črc 2015

@milius my bydlíme ve 4 patře bez výtahu a nestěžuji si...a odtahala jsem obě děti i s nákupama do 4 patra...je tady taky pár věcí co by se měly udělat, vylepšit,ale raději si užíváme zážitků,výletů,dovolených atd bo jak píše
@japona materiální věci si do hrobu nevezmu

milius
autor
13. črc 2015

dneska to probereme, buď si stanovíme "kapesné" nebo budu utrácet a neřeknu mu to. chtěla jsem manželství bez tajností, ale už mě to dožírá. pro mě je "koníček" vybavit byt, ale to se u nás nebere

milius
autor
13. črc 2015

@zuzineckah ano je to moje volba, protože je pro mne důležitější koupit židle ke stolu než něco na sebe, ale pro manžela ne. připadá mi to od něj nezodpovědné. jako malé dítě, které chce lízátko a přes to nejede vlak

fallingstars
13. črc 2015

@milius Teď tomu nerozumím...psala jsi, že má manžel pěkný příjem a každý měsíc jste schopni dát na stranu několik tisíc. A že si kupuje věci na svůj koníček...Pochopila jsem to tak, že i když si kupuje věci na koníček, tak i tak můžete dát pár tisíc na stranu...nebo ne? Protože pak potom nechápu, proč být třeba půl roku bez zrcadla, to zrovna není položka za desítky tisíc... 😕 Jestli to spíš není o plánování výdajů a prioritách v nich...

luciebx
13. črc 2015

@milius jedna rada na tu domacnost... kdyz teda chces mit vse hotove a muz je antitalent.. to asi jako ten muj tak proc si nekoho nenajmes co ti vsechny tyhle veci podela a pak to z toho splecneho uctu zaplat.. copak je v tom problem? takovy hodinovy muz nebo jak se tomu rika tech je po CR hodne za den ti podela co manzel by udelal za rok..
s jeho konickem.. no a co.. tak ma konicka.. ze ty se setris.. tvoje vec.. a ze ti rekne at jdes taky na nakup a ty radsi do sekace to je tvoje rozhodnuti.. u vas setris jen ty.. to je spatne.. ale jak uz tu nekdo psal.. uzivej si zivota.. ze nema mala vesacky v pokoji z toho se svet nezbori.. kdyz treba zacnes utracet za sve konicky kosmetiku atd stejne penize jako manzel za jeho konicka treba se pak probere a zjisiti ze to treba takhle nepujde.. a kdyz ma dost dobrou praci s dobrym platem.. tak neni co resit..

lenka5731
13. črc 2015

@milius manželovi nevadí, že nemáte jídelní stůl, židle, zrcadlo a věšáky v koupelně? Raději si místo toho koupí věci pro svůj koníček? To se tedy vůbec nedivím, že ti to vadí, to by vadilo každé ženské. Mít doma ten "základ" je fakt nutnost, obzvlášť, když jsi celý den doma s dítětem a musíš v tom provizoriu celý den fungovat. 😒

nonnni
13. črc 2015

@milius ja to nechapu...kdyz ti rika, at take utracis a zarizovani bytu je tvuj konicek, tak proc neutracis za to vybaveni?

Pises, ze mate hezky prijem a mesicne date mimo par tisic...tak nejake penize asi jsou, tak je vraz do zarizeni, do nekoho, kdo navrta, co je potreba a bude...

proc jsi byla bez stolu a proste ho nekoupila? Treba by pak nemel tu vec za 5 000, kdyby na ni uz nebylo....