icon

Manžel užívá drogy: Jak situaci zvládnout s rodinou?

24. srp 2022

Tak jo, píšu z mobilu a dost často mi tu spousta nastavení blbne, ale doufám, že teď to blbnout nebude a příspěvek bude anonymní 🙈. Takhle hodně se mi s kůží na trh nechce.
K věci. Před časem jsem manželovi přišla na tvrdé drogy. Byla to v podstatě blba náhoda, kterou stačilo dopatrat. Tehdy se kamarádka zmínila, ze u nich manžel byl za jejím přítelem a mě řekl něco jiného. Což mi přišlo divne. Proč by mi lhal a tak jsem začala hledat. Našla jsem, ze si ten den kdy u nich byl vybral 10 000 což mi na party přišlo jako velký luxus. Když byl v práci v zahraničí dopatrala jsem jeho konverzaci s kamarádem kde psal, ze má něco schovaneho a ať to od nás radši odveze až k nám přijede na návštěvu se svoji přítelkyni. Manžel byl tehdy v zahraničí dlouho a asi ho přepadl strach, ze drogy doma najdu, proto chtěl aby je typek odvezl. Šla jsem se tedy podívat a skutečně na tom místě byly. Byly to asi 4 balíčky koksu. Tehdy jsem byla cerstve po porodu a s nim jsem to chtěla ukončit. On sliboval, brecel, prosil apod. Přestal….zřejmě ale jen na čas.
Vše se urovnalo. Kontakty omezil a začal se starat. Bral si “jen” na akcích kde se pilo. Tedy predtim než jsem na to přišla. Pak nebral nic, alespoň nějakou dobu určitě ne.
Teď mi ale kdosi řekl, ze bere (příležitostně) dal. Co teď? Důkaz žádný nemám. Po minule akci si bude dávat pozor. Kdybych tehdy nenašla tu konverzaci tak na to nikdy nepřijdu. Je to tak malý balíček bez zápachu, ze se to nedá reálně najít. Konverzaci už si taky hlídá. Tehdy byl na FB přihlášený na PC na stalo. Takže on byl v zahraničí a já jsem si jeho konverzace v klidu četla. Na PC už samozřejmě přihlášený není a do mobilu se mu nedostanu. Situace je na hovno, protože jsem tehotna. Máme tedy děti, dům, hypotéku apod. Proste vše jako běžná česká rodina. Teď ale už roky na žádné akce nechodime. Máme rodinu a žádné party už se nekonají. Překvapuje mě tedy, ze má potřebu to brát. Predtim si dal když se pilo. Dobre tak tím podpořil nějak svůj stav. Je to na hovno a nechápu to, ale ještě jako dejme tomu, ale teď??? Má doma malé děti a těhotnou ženu. Nikam chlastat nechodí. Na jakoukoli akci jedeme téměř vždy spolu a já řídím.
Bohužel jsem si všimla, ze už chvilku s nim není něco v poradku. Netrvá to zase tak dlouho, ale je podrážděný. Nejdřív jsem tl svadela na to, ze má nervy z dalšího dítěte. Ze na něm visí zodpovědnost zabezpečit nás.
On je ale protivny skoro pořad. Na mě i na děti. Ještě jsem měla trosku strach jestli někoho nemá a není v nervu z toho, ale přišlo mi to divne. Desi mě, ze pokud si je schopny dat jen tak i bez alkoholu tak ke to zlé. Kdo si jen tak slehne?? 😳 bohužel mi přijde, ze jeho nálady se už moc nemění a protivny a podrážděný je skoro pořad. Poslední tak 3 týdny jsme pořad v sobě. Nerozumím mu. Nebyl takovy. Teď odsekava. Jak ho dítě hned neposlechne je na ni protivny a v mých očích až zlý. Jak není po jeho hned je vztekly 🤷‍♀️ Nebo tak něco. Neumím to ani popsat. Co teď? Jsem na RD a za par tydnu jdu na MD. O všem ví jen moje Mamka a on vlastně. Mamka navrhuje promluvit si s jeho mamkou. Tehdy jsme mu dali nůž na krk, ze nic nerekneme, ale musí přestat. Nemám teď žádný důkaz. Jen ze mi o tom někdo řekl a ze vidím, ze se mění. Tehdy jsem si chvilku na to našla milence. Nebo spis někdo kdo mi z toho pomáhal se dostat mi pomohl víc než by asi manžel chtěl 😁. No zamilovala jsem se a vůbec mi to nevadí. Moc mi to tehdy pomohlo samozřejmě do doby než jsem se přiznala a dohodli jsme se s manželem, ze to dáme do kupy….všechno.
Po dlouhé a trnite cestě jsme vztah urovnali a teď to zjistím zase? Chtěli jsme rekonstruovat dům, čekáme další dítě….nějaké rady co s tím?
Mám přístup na jeho úcty, ale zpětné už asi nebudu schopna dohledat kdy za co kdo z nás utratil peníze. Navíc už si asi nevybere 10000 naráz. Bude ve všem opatrnější.
Já od nej nechci pryč. Je to fajn chlap….teda normalne. Teď zrovna moc ne se svyma naladama. Nechci ale aby tomu byly vystavovane děti a ani teď já. Já chci v klidu porodit a zase musím řešit takové sracky. Vím, ze když nebude chtít sám tak se toho nezbaví. Strýc jel taky v drogách. Přišel ale o děti i ženu a chtěl se zabit než šel do léčebny…sám z vlastní vůle.
Takhle daleko to přeci snad zajít nemusí. Jednou už manžel o rodinu malem přišel a teď to děla zase. Proč? Mimochodem nemám s dětmi samozřejmě kam jít.
Nechci ru číst rady jako “jdi od nej pryč”, vykopni ho apod.
Rada bych strizlive řešení. Verim, ze to můžeme ustát jen ještě nevím jak.

Strana
z5
kevi1
27. srp 2022

@tasimia no tak touto logikou je tu kazda matka alkoholik, lebo asi ked pijes vino raz za mesiac, tak co ine si..

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 už jsem ti psala předtím. Že za mě drogy a alkohol v normální míře, není to samé. Takže nechápu, proč píšeš, že z někoho kdo si da např. Decku vína, dělám alkoholika ;). To jsem nikde nenapsala. Ale aby si neřekla. Tak příležitostný, víkendový uživatel drog. Pokud ti bude líp..

klokanka31
27. srp 2022

@kevi1 Oboje je sajrajt.

klokanka31
27. srp 2022

@kevi1 A najdi si na internetu co znamená feťák. Je to uživatel drog, a je jedno jak často bere.

lufulie
27. srp 2022

@tasimia no asi pokud jsi úplně mimo tento problém,tak to prostě nepochopíš
já jsem byla statečný uživatel mnoho let na vysoké, pak ze dne na den nic, protože nový život. ale dokážu si představit nějakou komunitu lidí, kteří opravdu nestrádají, nepijí to víno po večerech jako my a pokud je nějaká suprdupr akce, tak si ten kokain prostě dají... já se znám, já mám konec , nedokázala bych si dát třeba jen na vánoce, protože pak bych si dělala vánoce denně, chápeš to , žejo
viď @kevi1

kevi1
27. srp 2022

@lufulie mne pride, ze je problem, ze ludia v cr (sr) maju hodene do jedneho kosa vsetky drogy - kokain, extaza, heroin, piko.. niekto aj marihuanu. Das si raz za rok na party extazu? Maju ti zobrat deti a si “uzivatel drog ->fetak”. Ale to ze sa tu oslavuje alkohol vo velkom na stene kazdu chvilu.. To nie je proste za mna ok. Ja si radsej dam raz za cas koks jak kazdy vecer pohar vina.. (a nehovorim ze robim jedno alebo druhe..)

klokanka31
27. srp 2022

🤦‍♀️ pak nemá být společnost tam kde je.

escapelle
27. srp 2022

V téhle diskuzi se hezky ukázalo,jaké skupiny ženskych tu jsou.Fetaci,zabava bez alkoholu,drog.znam tolik lidí,kteří než aby si dali 5 piv, tak si daj trochu něčeho jiného.trochu.nekdo si prostě dá denně dvojku vína,někdo se jednou za měsíc,jednou za rok zleje že o sobě neví a bleje tři dny,někdo se takhle zleje častěji.ten,kdo na to má a žije na trochu jiné úrovni si dá prostě jednou za čas něco jiného.a na takovem "braní" já osobně také nevidím nic špatného.staci se podívat tady,kolik uživatelek se tu nedokáže obejít bez alkoholu.
A to nemyslím nějak vycitave. Sama moc dobře vím,že nebýt na sebe tak přísná,tak.mam sklony k závislostem na čemkoliv.na alkoholu,Neurolu,koksu nebo extázi.vim,ze i když bych chtěla,nemůžu si dovolit dát denně dvojku vína nedejbože víc. Ale každodenní sklenky se zde toleruji a málokdo si přizná,že v pořádku to moc není a že když ne fyzická, je to stejně psychicka závislost jako třeba na tom koksu.
A fakt nevím co je menší zlo.jestli člověk zavislej na chlastu nebo na kokainu.zivoty to ničí stejně.

tasimia
27. srp 2022

@lufulie jsem, ale to neznamená, ze na to nemohu mít svůj názor. A ne nemůžu mit stejný, protože jsem drogy nikdy nebrala ;).
Ale chodila jsem s fetakem, takže to prostě vidím takhle ;). A mohu ho mít i když jsem nebrala kokain. Prostě za me je ten kdo bere drogy a je mi jedno jak, je uživatel drog. Nebo je něco jiného? Bere snad metadon?

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 jenže za skleničku vína, ti nezaklepe doma dealer, že mu někdo dluží. Za skleničku vína, se nemusíš bát, ze ti někdo vykope dveře, protože chce peníze za "matros" v tom je ten rozdíl 👍. Jenže ty pořád vidíš to, ze my prostě nebereme drogy.

klokanka31
27. srp 2022

@escapelle Ale to je stejně praštěný jako by tady někdo řešil co je menší zlo, jestli zloději nebo násilníci. Oboje je špatný.

escapelle
27. srp 2022

@klokanka31 to máš pravdu.ale jsou prostě lidi,kteří si občas ten alkohol rádi daj.umi se bavit i bez něj,ale prostě rádi si daj.a pak stačí se málo najíst nebo si dát o panáka víc a je vymalováno.jako samozřejmě by bylo skvělý kdybysme všichni věděli kdy máme dost,dokázali to stoupnout včas,nebo nepili vůbec,ale takhle to zkrátka většina lidí nemá.

levandule_k
27. srp 2022

@tasimia Tak, když řádně platí, tak proč by mu klepal na dveře dealer. Na alkohol si musíš vydělat stejně jako na kokain.

Já bych se zas netvářila, že sklenička vína je v pohodě, ono se totiž neví, kdy se to přehoupne ve více skleniček a kdy se to někoho následně přehoupne v alkoholismus a ten také zdevastoval pár rodin.

.........."Rovněž Douda připouští, že se dlouhodobě vedou polemiky o tom, jestli lze kokain brát rekreačně. Někteří to na této úrovni skutečně zvládají. Na druhou stranu: nezvládnutí užívání vede k psychofyzické i morální devastaci člověka.

„Jde o tvrdou drogu, takže závislost je vždy ve hře,“ varuje Ivan Douda ze střediska Drop In. Dodal, že se může lišit doba pro vznik závislosti. „U někoho jde o týdny, u jiného o roky, někdo může projít i velmi problémovým obdobím bez vzniku závislosti. Mluví se o užívání, zneužívání, nadužívání, problémovém užívání až po závislost,“ řekl".

Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/co-zpusobuj...

tasimia
27. srp 2022

@levandule_k ale my se tady bavime o drogach a proč mám k tomu takový přístup. Nevím proc se furt do toho motá sklenička alkoholu jednou za uherský rok treba :D. Furt dokola.

kevi1
27. srp 2022

@tasimia mota sa to tu pretoze z ludi, ktori si raz za cas snupnu kokain, robis ludi, ktori su odsudeni zavisli fetaci, ktorym klopu na dvere dealeri. Chodila som s chlapom, ktory pil jak jebnuty a chodila som s chlapom, ktory si na party raz za stvrt roka namiesto 5 shotov snupne koks a poviem ti, ze ten druhy zavisly nebol, prvy ano.
Inak suhlasim vo vsetkom s @escapelle

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 ano, protože je to můj názor. Proč ti to tak vadí? Protože to nevidím jako ty? ;)

kevi1
27. srp 2022

@tasimia ked tvrdis, ze kazdy kto si si obcas snupne koks, je zavisly na kokaine a klope mu dealer, tak to hodnotis nejaky fakt, ktory nie je pravdivy. Mozes napisat “myslim si, ze snupat kokain je zle, lebo to moze lahko viest k zavislosti a k tomu, ze nebude mat dotycny peniaze na drogu”, ale tvrdit, ze je to hned ultimatna pravda nie je nazor, ale nepravdive vyjadrenie.

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 no tobě dealer na dveře neklepal, mě ano, takže nehodnotim fakt, který není pravdivý, ale skutečný a psala jsem o drogách :D. Ale to jsem psala v prvotním komentáři..Takže se s tím smiř, ze to tak prostě uvidim. Za mě neexistuje občasný (feťák) uzivatel drog. Buď bereš nebo ne. Nic mezi tím. Bohužel ;).

kevi1
27. srp 2022

@tasimia no vidis, ja mam inu skusenost, takze tento tvoj celosvetovo platiaci “fakt” som prave vyvratila 🤷🏻‍♀️

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 vyvracej si ho sobě, ale ne mě. Já svůj názor nezměním. S tím se prostě taky musíš smířit, že se občas najdou lidé, co to vidí jinak ;).

kevi1
27. srp 2022

@tasimia aaale vies co tak dobre.. asi mi ten moj dealer tajne klopal na dvere, ked som bola zavisla na kokaine obcas na party.. asi som bola tak sfetovana, ze som ho chudaka nezaznamenala a odisiel..

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 a ja jsem napsala, ze klepal kvůli kokainu? Vážně? Slovo kokain tu už omýváš neustale ty, já už pak používala slovo drogy. Ale to je marné no.. z bývalým uživatelem drog, ac víkendovým, občasným to asi nevyřešim..

klokanka31
27. srp 2022

@kevi1 A myslíš teda že uživatel drog (když podle tebe na tom nic není) může vychovávat dítě?🧐

kevi1
27. srp 2022

@tasimia ty si to upravujes jak chces 😂 ja som sa bavila o kokaine a ty si tu na mna zacala reagovat ohladom kokainu a uz si to fakt tocis podla toho, jak sa ti to hodi. Tato debata cela je o kokaine, ja cely cas reagujem na to a ze je rozdiel pichanie si heroinu a obcasne snupnutie koksu.. a zrazu ty voobec nehovoris o kokaine. Tak naco reagujes na moj prvotny komentar bol ohladom autorkineho dotazu ohladom KOKAINU. Uz niekolkokrat som tu napisala, ze jedina pointa bola v tom, ze ak ma autorkin manzel take priznaky abstaku, ake popisuje a nie je to len psychicka nepohoda, tak pravdepodobne neberie len kokain.

kevi1
27. srp 2022

@klokanka31 nikdy som nepovedala, ze na tom nic nie je 🤦🏻‍♀️ Toto je uplne nezmyselna debata, ja suhlasim s tym, ze idealne by bolo nedat si ani kvapku vina, ani nanogram kokainu, ale ludia tak nefunguju bohuzial. Niekto si da kazdy den pohar vina, niekto obcas extazu.. A su taki, ktori su normalni rodicia napriek tomu, ze si 2x do roka snupnu koks. Nie su to zavisli fetaci, ktorym na dvere klopu dealeri.

klokanka31
27. srp 2022

@kevi1 Normální rodiče neberou drogy 🤦‍♀️ a nevím teda jak ostatní lidi fungují, ale my s manželem nepijeme ani neberem drogy. A taky žijeme...

kevi1
27. srp 2022

@klokanka31 paneboze 🤦🏻‍♀️ Samozrejme ze niektori ludia tak funguju a ziju.. bolo to myslene tak, ze nie vsetci ludia funguju a ziju tak “jak by sa najspravnejsie malo”.

20190418
27. srp 2022

@klokanka31 ale ty ani zdaleka nejsi normální podle toho, jak tady na MK vystupuješ 😂

kevi1
27. srp 2022

@20190418 sama som to nechcela napisat 😂

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 ja jsem ti napsala že kokain je za mě návykový. Pak už jsem psala o drogách a ty si neustále omývala to samé dokola. Tak se mrkni. Kromě 17,41 jsem snad slovo kokain nepoužila, až zase ted kdyby nahodou. Psala jsem drogy.. ale ty pořád kokain, vino, vse lepty lepty okolo.

Strana
z5