Matka a přítel
Dobrý Den. Je mi 15 teď v únoru 16.
V 15 jsem se zamilovala do kluka,se kterým jsem se taky vyspala a pak rozešel.... S mamkou jsem to měla vždy špatný. Tak jsem si myslela,že když ji to řeknu, tak to bude mezi námi lepší, budeme si více důvěřovat. Ale byla to ta nejhorší chyba,jakou jsem kdy mohla udělat...Po půl roce jsem si našla dalšího kluka.Znala jsem ho rok a vždy mi pomáhal..po nějaké době jsme spolu začali chodit.Jsme spolu teprve 4 a půl měsíce,ale mám v něm důvěru a mám ho strašně nehorázně ráda!..spát jsem s nim zacla až po 2 měsících,abych se ujistila,že ve vztazích není jako každý. Jinak je mu 18 a byl panic do 17 takže jsem jeho první..Moje mamka mi pořád vyčítá jaká jsem kráva a kde jsem viděla s někým spát v 15 jestli mi to přijde normální a takové. Nebavime se. Už je to dlouho.Nemáme absolutně dobrý vztah.Normálně kondom porad pouzivame a davame si velky pozor!o taťkovi ani nemluvím ten mi akorát řekne čau když přijde z práce.Mamka zamnou chodí jen kdyz dostala mesicky jestli jsem je dostala taky nebo jestli nejsem tehotna .Nic jinyho ji nezajímá možná ještě to,že podle ni nic v baráku nedělám.vždy jsem chtěla aby moje mamka byla jako moje nejlepší kamarádka.Půjčovali si věci,říkali si tajnosti tak mi přišlo normální ji to říct. Ale od te doby jsem pro ni asi děvka nebo ja nevím. Dnes mi řekla že nikam nebudu chodit atd. Prosím Vás řekněte mi svůj názor. Já když jsem se zeptala holek co na to mamka ze mají kluky a že se snim spí a všechny mi odpověděli ze jim predepsala antikoncepci a ze je vše v pohodě. Jen pro moji mamku jsem totální pí*a s prominutím že ona spala poprvé s klukem v 17 atd. Když jsem ji řekla ze si koupím antikonecepci tak zase protestovala ze nechce abych používala antikoncepci a ze nechce aby jsem s někým vůbec spala. Mě to přijde normální kdZ používám při sexu ochranu jsem s někýms kým jsem šťastná a kdo je moc hodný. Prosím o Váš názor .už nevím co mám dělat.
@klara11111111222 Hrozné....tvá máma selhává a jednou ji bude strašně mrzet, že kdysi před lety, když ti bylo 15 ztratila tvou důvěru.
@klara11111111222 Myslím, že jí nepředěláš. Bohužel. koukni na tenhle článek. Mrzí mě, že to tak máš. S tím sexem je to strašně intimní oblast. Sex v 15 ti jako takový ti neublíží tak, jako to její ponižování.
https://psychologie.cz/rodic-narcis/
@ pincola - první příspěvek mi mluví z duše!! lépe bych to nenapsala..
Samozřejmě že člověk hladový po lásce hledá lásku prostě v jiné náruči.. Podle mě maminka dívčiny by měla zpytovat trochu svědomi... věřím tomu, že se k mamce zakladatelky chovala její matka naprosto stejně.. proto to s dcerou neumí a nerozumí ji
@pincola
Vztah medzi mou mamou a sestrou je uplne stejny, a ani po 22rokoch to mamu nemrzi. Tieto typy mam to proste nepochopia, nebude ich to nikdy mrziet. A to moja mama robila sestre peklo na zemi. Jej mama bola podobna.
@klara11111111222 Já věřím, že tě máma má ráda, to co je v tom článku, na který jsem tě odkázala, to je extrém. Rozhodně tvoje máma pochybila a selhala. Myslím, že to je méně o tobě a víc o ní o jejích problémech. Neumí se vyrovnat se sexualitou své dcery, ona by potřebovala nějako pomoc. Jaksi zapomněla, že ty jsi lidská bytost a ne žádná předčasně sexuálně žádostivá poloprostitutka, kterou z tebe dělá. Musí tě strašně bolet a ponižovat slyšet z jejích úst opakovaně že spíš s klukem v 15 a ona až v 17. Ono jen to že neustále vyslovuje "spíš s klukem" automaticky nutí mozek, aby si to představoval. Zkrátka, jsou věci o kterých se buď nemluví, nebo se o nich mluví kulantně a má to svůj důvod.
jen nevím, co ti poradit. Jsi v podřízené pozici, bydlíš u ní, je ti 15. Když budeš drzá jako 15 letá dostaneš to od ní i s úrokama. Když my ti tu něco paradíme, vycítí, že to není z tvé hlavy a bude to to samé. Když pocítí, žes řekla něco pravdivého, pravdivý argument, tak jí to popudí, protože za pravdu se člověk zlobí.
Já bych to viděla asi tak. nečekat že existuje způsob, jak mámu změnit. Lidskou osobnost opravdu nezměníš. Přijmout fakt, že neexistuje odpoveď , která by jí přiměla chovat se k tobě lépe. Ona má zřejmě hluboký problém, který se nedá snadno řešit rozhovorem. Nemáš moc možností, jak jí zabránit vtom, aby tě takhle špinila.
Máš ale možnost vstupovat důstojně, tak aby ses nemusela stydět sama před sebou. Možná až ti ona řekne, že ona by teda s chlapem v 15 nespala. tak bych jí na to řekla, že já bych jí zase nikdy neřekla věci, které jí jako člověka ubližují a ponižují.
celkově vzato musím říct že je dost smutné, že se mladá holka nemůže svěřit mámě a musí psát cizím paním na maminkovský web.
Ty si Klárko nic nevyčítej, neděláš nic nezákonného, zakázaného, ani špatného. Kdyby jsi s tím začala později tak z mého pohledu by se rozhodně nic nestalo, ale ty ses rozhodla takhle a taové věci si musí rozhodnout každý člověk sám. Trochu se bojím, aby to neskončilo ten tvůj vztah s partnerem nějakou eskapádou. proto bych se sexem počkala, abys ty pak netrpěla o to víc. Jinak je to tvá věc a nevím, kde tvá máma vzala to přesvědčení, že má právo to hodnotit.
@pincola Děkuji, ale řekne mi to samé. "Je ti ještě 15 jsi děcko nemuzes si dělat co chceš." A přijde ti normální ze s někým chrapes v 15 Klaro"?
Za 2 h přijde a je úplně milá jestli nemám hlad jestli už chci oběd,nebo co ve škole a přetvařuje se jakoby se nic nestalo😢Je mi z toho do pláče. Jako nebudu si stěžovat ja taky dělám občas chyby..občas odporují když mam jít vyvencit psa nebo tak něco,ale za tohle si nezaslouzim to co mi říká. Někde se o mě řeklo ze se chlubim ze s někým spím. Vpalila mi to to do očí a věřila tomu!!!! Nikdy bych se s tímhle nechlubila!! Ani to nikde neříkala.Je to moje a Davidova věc. A ona tomu veri. Pořád jenom křičí a říká věci něco jako ve smyslu co to má za dceru. ...Přitom mi to prostě přijde normalni .Mám kluka,kteryho miluju,on mě spíme spolu s ochranou nikdy by mi neublížil a mance se líbí. Kdyby si zašla na psychologii,myslíte ue by ji tam řekl, ze když mi je 15 mužů mít pohl.styk a ze je to normální?to je jediné co chci mamce prostě dokázat! Tohle jedine..
Dívej holky ti to tu napsali tak jak to je, mámu v životě nepresvedcis aby šla k psychologovi nebo někam jinak aby o tom mluvila z toho co jsi napsala to bere jako,, ostudu " že její dcera spí s přítelem v 15 ti, takže se tím nebude chtít nikde chlubit, víš on je i problém pokud nemá v okolí jiné kamarádky které mají dcery v tvém věku a také už provozují sex, kdyby to tak bylo tak je to jiné a dá se ti v tomhle nějak poradit...
Víš ale ono vlastně odpovědět jestli je normální spát s klukem v 15 je těžké z pohledu zákona je to v pořádku z pohledu společnosti,, je přijatelná " tato zkušenost z pohledu rodičů,, jsi ještě mladá jejich dítě " tím chci říct, že není třeba si dělat vycitky a ptát se jestli to je normální oni to prostě jen nechápou a nechtějí si připustit skutečnost že jsi už vyspělá na tenhle krok. Co chci ale říct je to že mnohdy to jak nás vidí rodiče ovlivňuje to jak se sami chováme, pokud nejsi dost zodpovědná samostatná svým způsobem,, dospělá " nebudou tak na tebe koukat a nebudou to akceptovat, já jsem spala poprvé s klukem před 15 tymi narozeniny a ve svých 15 jsem bydlela s přítelem u mojí mami, a měla vůči všemu dobrý přístup antikoncepce byla samozřejmostí myslím tím že semnou šla na gyndu ale já se chovala tak jak jsem se chovala takže chápu že to brala tak jak to brala...
No já teda chápu, že když někdo nemá úplně v pohodě vztahy v rodině, tak že hledá lásku někde jinde. To ale podle mě neznamená, že hned s tím klukem spím... Mezitím je ještě spousta způsobů, jak lásku vyjádřit a dávat. Já jsem v tomhle prudérní a podle mě je v 15 málokdo vyspělý, aby si zcela uvědomoval všechny aspekty "dospěleho" života, ke kterému sex patří. To že to dovoluje zákon, tak neznamená, že to hned musíme dělat.
@klara11111111222 Já myslím, že by psycholog nehodnotil, co je a není normální. jestli můžeš mít sex nebo ne. Hledáš zastání, ale myslím, že i kdyby přišlo neřeší to problém. Tvoje máma určitě ví, že sex je zákona dovolený od 15 let. Ona to ale nedává psychicky. A emoce a logika jsou dvě různé věci. Neznám tvou mámu, možná se nedokáže smířit s tím, že to všechno tak rychle uteklo, že se přibližuje její stáří z kterého má strach. Obojí dokážu lidsky pochopit a určitě to jednou budu cítit stejně. problém je, že své emoce nezvládá a strašně ti ubližuje. Co jí na tvém sexu tak vadí? Bojí se o tvé tělo? V 15 je člověk tělesně vyspělý dost. Já bych se jako máma spíš bála o duši dcery. Tu ale ona rasí daleko víc tím ponižování. Sexu, který už provozuješ vtiskává velmi negativní a pošpiňující nádech. A přeneseně dělá špínu z tebe. Degraduje tvou sexualitu na něco špinavého a tím dělá z tebe špinavého člověka. Já uznávám, že 15 je na té spodní hranici. Sama bych ti radila ať počkáš. Nic ti neuteče a jsi zbytečně v zranitelné pozici vůči příteli. Ale rozhodnutí je na tobě. Kdy je správné mít první sex? V těch 17 ti jako ona? jenom v 17 letech? 15-16 je brzy, 17 je jediná možnost a 18-19 se holky už zas mají stydět, že jsou panny?
Je to příliš unifikovaný pohled. Dnešní doba je taková. Je to jak s postavou. velikost 34 je málo. 34-36 je správně a nad 38 je to moc.
A trpí ta holka proto, že moc hubená , nebo moc tlustá a nebo protože cítí že jí okolí s takovou postavou nepřijímá?
Tvoje máma tě možná od sexu odrazuje, aby tě ušetřila zklamání a místo toho ti nakládá víc než můžeš unést. Kdyby ti to řekla jednou dvakrát, tak ti poradím, ať to odtoleruješ. Občas to právo každý přehnat. Ať máma , nebo dcera. Ale to jak ti to říká neustále, to svědčí o tom, že ona má problém. Ona je takhle s nervami slabší odjakživa? Už t ě někdy zklamala, křičela často, urážela tě i předtím? To je hrozně důležité vědět.
@dura175 Srovnáváte nesrovnatelné. Nejste s Klárkou dvojčata, kdy jedna dcera sex mít může protže máma cítí že je zodpovědná a druhá ne, protože se chová jak tele. Máte různé matky. Vaše máma byla extrémně tolerantní osoba, když povolila společné bydlení s přítelem u vás v 15. To mi věřte. Možná by Klárce sex taky nevyčítala. A možná kdybyste byla vy dcera její matky, tak byste to dostávala taky. nemyslím to zle, nechchi na vás útočit. Jen chci říct , že matky jsou strašně moc rozdílné. Jedna holka je mazánek že se učí na trojky, druhá je ponižovaná a bitá za jednu dvojku.
Souhlasím, že Klárka se musí chovat zodpovědně i kvůli mámě. Sama jsem máma a vím, jak moc máma vkládá do dětí naděje. A jaký má o děti strach. Ale máma taky musí umět a vím, že je to těžké, ovládat trochu své emoce. jak jsem psala, občas to ulítne každému, jdme jen lidi. A v Klářiném případě opravdu stačilo. Ona je ve věku, kdy se vyvíjí její osobnost a to že jí někdo delší čas a opakovaně dává najevo pohrdání jí ublíží daleko víc, než že si zkusila sex dřív, než to bylo nutné.
Neberu to vůbec zle a chápu co tím chcete říct, jsem si vědoma že moje máma byla velice tolerantní vůči tomu že jsem v 15 bydlela s přítelem a také jsem matka a mám dceru takže se dokážu vzít do této role, chtěla jsem tím pouze říct ze nejde jen o to jaká je matka vlastně matka ale že jde také o to jaká je dcera dcera... A jak se vlastně chová a co ode mě očekává, pokud se moje dcera bude chovat jako tele tak ji jako těle budu brát pokud uvidím že je rozumná zodpovědná atd. Budu na ni pohlížet jako na tu vyspělejší...
Tady je to od jednoho extremu k druhemu, docela se teda divim. Ne, komunikace fakt neni idealni, matka ma ocividne problem akceptovat urcite skutecnosti, ale... jaka by byla idealni situace?
Pozehnat dceri, at si dela v sexu co chce, a jeste si s ni zajit pro hormonalni antikoncepci (coz je mimochodem poradny hnus, kor pro telo ve vyvoji!)? To snad ne!
Tady nejde jen o akt sexu, ale o vse co je s tim spojene - vztahy s chlapci, respekt k sobe same, sexualni zdravi, moznost poceti, zodpovednost za vlastni ciny. A bohuzel v 15 clovek nema ty spravne zkusenosti a tu samou schopnost informovaneho usudku, jako by mel treba ve 20.
Co takhle prestat s mamou bojovat a trochu ji ukazat, ze chapes, jak se citi, ze se o tebe, tve zdravi, tvou emocni vyzralost a vubec cely tvuj zivot boji? Misto toho, ze si kazda pojedete vlastni pisnicku a budete vest tichou/hysterickou domacnost. Kdyz ona nechce delat kompromis, proc ty - jako "dospela" - s nim nezacnes TY? Je za tebe porad zodpovedna, a taky se samozrejme o tebe jako dceru boji, tak ji to nejak ukaz, ze to akceptujes a treba z neceho ustup. Treba, ze budete s pritelem u vas, a mama vas bude mit CELOU dobu na ocich, nebo spolu jdete vsichin treba do kina, dokaz ji, ze vztah neni jen o sexu, ze fakt spolu radi travit cas. Rekni ji, ze jste opatrni, a ze ani pritel s tebou neni jen kvuli tomu jednomu. Popovidej si s ni o svych planech do budoucna. Pust si ji k telu, ale jinou cestou.
Byt tebou bych zvazila i rizika spojene s uzivanim HA. Jo, ja vim, je to spolehlive, uzivatelsky jednoduche, berou to vsichni, blablabla, ale uz existuje spousta studii, ktere se zabivaji vedlejsimi ucinky spojenymi s jejim uzivanim, a tim nemyslim jen to, ze treba ztloutnes. Radsi bych se soustredila na kondom a pharmatex (pripadne mit doma pro jistotu postinor, radsi jednou postinor nez 8 let HA), na mereni bazalni teploty a tim padem i poznani sveho tela, atd. Ano, i u tak mlade divky.
@klara11111111222 předchozí příspěvky jsem nečetla (počítám, že se se to tady zase pere jako obvykle).
každopádně kdybys byla moje dcera, tak bych v prvé řadě byla ráda, že máš ke mě důvěru a svěřila ses. a pak bych tě pochválila za používání kondomu.
vztahy s rodiči bývají různé. přeju ti, ať k sobě s maminkou najdete cestu.
@maii Nikdo nechce, aby máma Kláry skákala radostí. Aby jí žehnala. Taky souhlasím, že takhle brzký sex není ideální, i jsem to tu psala. Problém je v tom, když máma dceru uráží, vyčítá jí že spí s klukem i když se jedná o konflikt ohledně úklidu. A když se 15 letá holka nemůže mámě svěřit. A musí psát cizím matkám. je mi Kláry líto.
@hvezdnenebe S Vámi souhlasím🙂
@laurinka2016 Jasně, to beru, to si také myslím.
Já nevím, jsem o něco mladší, než některé, co tu píší... Na druhou stranu, brzy mi bude 30. Ale jsem tak nějak na pomezí... No a mohu říct, že mít v 16 dva sexuální partnery není zas taková hrůza.. Znám i takové, co jich měly pár již ve 14 (a nejsou to úplné výjimky). Neříkám, že je to správné, ale rozhodně Klárka není žádná nevím co, partnery nestřídá, takže nevidím žádný velký problém... Oceňuji, že se svěřila matce, smutné je, že ta jí to nehezky vrací (což je hrozně ponižující, když někomu řeknete něco takového a on toho "zneužije")... Hlavu vzhůru a zkusit třeba jít společně k psychologovi nebo i ke gynekoložce ohledně předepsání antikoncepce...
@pincola ... a ty zakladatelku znas, nebo to usuzujes jen z toho, co ona napsala? Cetlas muj prispevek cely? To, o cem konflikt je, a proc se holka nemuze mame sverit, to vi a muzou posoudit jen zucastnene strany, urcite ne par anonymu tady na MK z nekolika malo prispevku jedne holciny.
Urazeni je osklive, ale zase si nemyslim, ze Klary pristup je bez chyby. Napisu to jeste jednou: pokud krok ke sblizeni neudela matka, coz je smutne, tak to muze udelat Klara. A jestli nevi jak, tak si muze nechat poradit od odbornika (poraden pro mladez je plno), jak vztah napravit, ale musi pocitat s tim, ze bude muset delat kompromisy.
@clear301 tak jiste pujde nekdo, kdo nesouhlasi s tim, jak se jeji nezletila dcera chova, za ruku ke gynekologovi pro HA (btw co to je za blbej ceskej zvyk vsem mladym holkam cpat HA? V zahranici se od toho hromadne ustupuje, naopak se o sexu a jeho nasledcich mluvi jinak a vic).
Ten problem ma spoustu vrstev, a hlavne musi obe strany UKAZAT, ze to chteji resit. Coz se nedeje.
@maii já to nemyslela tak, ať jdou vyloženě na gynekologii pro napsání HA, ale spíš ať tam jdou spolu a aby paní gynekoložka naznala, že to není tak příšerné a hrozné mít druhého sex.partnera v 16 a samozřejmě, HA je dost pravděpodobně celkem svinstvo, ale jsou i jiné metody... ono je to těžké, řích HA je hrozně špatná (a já jsem přesvědčená, že je), ale jako na druhou stranu, co dnes není? někdo chlastá, kouří a do toho si bere v klidu HA a to je teprve nářez... a co dnešní potraviny a jídlo, vždyť to je také plné sajrajtů... no, ale to už jsme trochu někde jinde...
@pincola Mohla bych se ještě zeptat,prosím? Když si poprvé mám dát první prášek antikoncepce první den ms. A JÁ to nemám koupený,protože mi doktor řekl ze to mám koupit v den kdy je dostanu (to je dnes) a dnes už asi ne a v neděli je všude zavřeno . Nevadí když si ho dám v pondělí? :O
@klara11111111222 Ahoj, pilulka v tomto případě začíná působit 7-10 dní od jejího prvního užití, poté by již měla být plně funkční. Doporučuje se ale až do další MS chránit i jinak.(kdyby sis ji vzala 1den MS, tak bys byla chráněná ihned po skončení MS)
Hlavně Teda pokud si ji nevezmes tak jak ti řekl doktor můžeš si rozhazet celý cyklus menstruace...
@clear301 to jsme. Kdyz je to svinstvo, tak proc to do sebe cpat? Kdyz ma dlouhodoby negativni ucinky na telo i prostredi? To je desny alibismus. Stejne jako ze "vse dnes skodi": vymluvy! Kvalitnich potravin je dost a dost, chce to vybirat a premyslet, nejen poslouchat reklamy, chtit rajcata v zime a necist slozeni.
A gynekolog neni rodinny terapeut, neni tam od toho soudi, obhajovat nebo normalizovat neci chovani, pokud se pacient chova v mezich zakona. to, ze nekteri patnactileti maji sex, neznsmena, ze dle lekare to je ok a Normalni
@vanea po ukončení ms mi prášky začnou působit až druhý den,když jsem si je vzala o 2 dny pozdeji,ne?🙂
@klara11111111222 ne, ten 1.cyklus (měsíc) nebudou působit, nebo aspoň ne spolehlivě. Jsou to hormony, které ovlivňují cyklus ženy a zabraňují početí a nefunguje to ze dne na den, ale ovlivňuje pochody v těle, což nějakou dobu trvá. Měsíc. Hormonální antikoncepce funguje až po 2.menstruaci od začátku užívání.
@klara11111111222
Musis si je vzit 1.den MS..
Ohledne mamky...osobne bych se ji nesverovala. Chapu ze Ti ublizila...my s mamkou byly taky obcas dost na noze a vpodstate jsem se ji sverila jak s 1.menstruaci tak i s tim ze mam kluka ktery tenkrat byl o 7let starsi....vse rekla vsem a kluka pouzila proti me - rekla tatovi a ten zacal davat zakazy...defacto tim u me na dlouhou dobu skoncila. Neverila jsem ji a ublizila mi tim moc. A dnes? O 17let pozdeji jsem stastna ze ji mam. Volame si temer denne. Chtelo to cas. Ja dnes uz mam deti taky..ona je proste moje mama a udelala chyby,ale kdo je nedelame? Ja si troufam rict,ze tohle svym detem neudelam..ji jsem ale odpustila. Ma rada me meho muze i nase deti. Snazi se...
Urcite bych se ted stahla....nesverovala se ji. Chapu ze Ti to ublizilo moc. Ale neni vsem dnum konec. Mozna se spatne vyjadruje,mozna panikari a nevi nebo neumi se chovat.
No to je síla. S naší mámou jsem taky neměla nijak extra dobrej vztah, dost jsme se hádali a zvlášť moje puberta ukázala jaká su huba, ale na jedny věci jsme se shodli, když chci s někým spát budu brát antikoncepci. Taky nesouhlasila s tím abych v 15ti začla spát s partnerem, ale na to jsem jí řekla že je to moje věc a stejně jako když spáchám trestnej čin by mě normálně soudili a šla bych si sednout tak ten samej věk mě dává právo spát s kým chci a kdy chci. Jak říkám su huba a v ty době jsem si do pusy fakt neviděla. Aby to zas nevyznělo kdo ví jak tak v 15ti jsem s partnerem byla přes rok. Neříkám aby ses tak taky zachovala nebo aby sis ze mě vzala příklad, navíc ty znáš tvoji mámu nejlíp a nejlíp víš jak s ní jednat. Ale je fakt že moje máma pochopila že si nenechám nic poroučet a budu si dělat co budu chtít i kdyby se na hlavu stavěla a odrážela ušima až když jsem ji doslova převálcovala. Jestli můj syn bude po mě tak mě čeká peklo na zemi - no couž tenkrát jsem ho dělala našim a taky to přežili a jednou to přešlo.
@yelowangel me taky napada....nejstarsi dcera je cela ja. Uz ted vim co mi odpovi a jak zareaguje driv nez to udela........a trochu me to desi 😉) 😀 pubertu si radeji nepredstavuji....
Ja teda mimo tema, jsem tehotna a kdyz to tady tak ctu, tak si zacinam vice prat syna nez dceru.. at to dobre dopadne..
To jsou kecy ze se kdysi ženské v 15 ucily na matiku misto aby mysleli na kluky 😂 a hraly jste si s panenkama ne? Babička manzela mela prvni dite v 16 tzn.sex v 15, moje mama otehotnela po prvnim sex. styku v prvaku na stredni, ja jsem poprve spala s klukem v 16 (pekne dvojita ochrana) takze vazne se tady neresi nejake scifi. A v 16 jsem s klukem spala poprve a ted jsme s tim klukem uz bambilion let manzele 🙂 Takze zakladatelce radim at si nebere k srdci ty puritanske komentare, nekteri proste nechteji videt realitu a ziji si raději ve svem svete kde sex az ve 20 nejlepe o svatebni noci 🙂

@klara11111111222 ahoj, mam za sebou stejny pribeh, jen muj chlap je zaroven prvni. S mamou nejsem v kobtaktu uz 4 roky, bylo to velice spatne. Napisu pak IP