Matka a přítel
Dobrý Den. Je mi 15 teď v únoru 16.
V 15 jsem se zamilovala do kluka,se kterým jsem se taky vyspala a pak rozešel.... S mamkou jsem to měla vždy špatný. Tak jsem si myslela,že když ji to řeknu, tak to bude mezi námi lepší, budeme si více důvěřovat. Ale byla to ta nejhorší chyba,jakou jsem kdy mohla udělat...Po půl roce jsem si našla dalšího kluka.Znala jsem ho rok a vždy mi pomáhal..po nějaké době jsme spolu začali chodit.Jsme spolu teprve 4 a půl měsíce,ale mám v něm důvěru a mám ho strašně nehorázně ráda!..spát jsem s nim zacla až po 2 měsících,abych se ujistila,že ve vztazích není jako každý. Jinak je mu 18 a byl panic do 17 takže jsem jeho první..Moje mamka mi pořád vyčítá jaká jsem kráva a kde jsem viděla s někým spát v 15 jestli mi to přijde normální a takové. Nebavime se. Už je to dlouho.Nemáme absolutně dobrý vztah.Normálně kondom porad pouzivame a davame si velky pozor!o taťkovi ani nemluvím ten mi akorát řekne čau když přijde z práce.Mamka zamnou chodí jen kdyz dostala mesicky jestli jsem je dostala taky nebo jestli nejsem tehotna .Nic jinyho ji nezajímá možná ještě to,že podle ni nic v baráku nedělám.vždy jsem chtěla aby moje mamka byla jako moje nejlepší kamarádka.Půjčovali si věci,říkali si tajnosti tak mi přišlo normální ji to říct. Ale od te doby jsem pro ni asi děvka nebo ja nevím. Dnes mi řekla že nikam nebudu chodit atd. Prosím Vás řekněte mi svůj názor. Já když jsem se zeptala holek co na to mamka ze mají kluky a že se snim spí a všechny mi odpověděli ze jim predepsala antikoncepci a ze je vše v pohodě. Jen pro moji mamku jsem totální pí*a s prominutím že ona spala poprvé s klukem v 17 atd. Když jsem ji řekla ze si koupím antikonecepci tak zase protestovala ze nechce abych používala antikoncepci a ze nechce aby jsem s někým vůbec spala. Mě to přijde normální kdZ používám při sexu ochranu jsem s někýms kým jsem šťastná a kdo je moc hodný. Prosím o Váš názor .už nevím co mám dělat.
Kláry, pokud jsi to měla s maminkou vždy špatný, myslím, že sdělením, že sexuálně žiješ se vztah nezlepší.. nebude kamarádštejší..a není, to vidíš sama. Mámy mají obavy, svým způsobem jsou pro nás dcerky pořád maličké, i když už nejsou a jen některé maminky to dokážou vzít z té praktické stránky a napsat antikoncepci. Za sebe tipuju, že skřípou zuby úplně stejně, jako ty, které to berou hůř, jako tvoje máma.
Promiň - mám patnáctiletou dceru a při čtení tvého příspěvku mi vstaly vlasy na hlavě 🙂.
@klara11111111222
Mám stejně starou dceru,jako jsi Ty.V únoru jí bude 16.......
Chci Ti jen napsat,že na pohlavní styk máš ještě spoustu času a co se týká střídání partnerů,tak by jsi měla být opatrná,i když používáte kondom,můžeš se nakazit nějakou sexuálně přenosnou chorobou.Antikoncepce vůbec není vhodná pro tak mladá děvčata,jako jsi ty.Jako nežádoucí účinek jsou tam třeba deprese a mohla bych pokračovat,přečti si příbalový leták.Snad žádný jiný lék nemá tak dlouhý seznam nežádoucích účinků.
I když teď třeba nemáš s mamkou ideální vztah,věř tomu,že za pár let to bude jiné.
achjo to je prostě dnešní doba...máš patnáct...tudíž je úplně normální, že tvá maminka nechce aby jsi s někým spala, když jsi prakticky ještě dítě..já v 15 říct mamce, že jsem se s někým vyspala, tak letím z baráku...podporu od ní určitě nečekej..ne teď...možná za pár let..teď už není cesty zpět...
Možná by stálo za pokus k mámě hledat cestu. Co třeba tou pomocí doma? Na jednu stranu chceš žít jako dospělá, tak jí ukaž, že jsi dost "velká", zodpovědná, aby se na tebe mohla spolehnout - práce, úklid, vaření, nákupy, brigády a taky nezanedbávat školu.. snáz tím přijme, že jsi už vyrostla, se vším, co k tomu patří, tedy i sexem.
@klara11111111222 Ahoj, tak já se tě musím zastat. Na rozdíl od ostatních holek si nemyslím, že spát s někým v 15 letech je něco špatného. Vždyť na to máš právo! Zákon to povoluje a když se na to cítíš, tak nevidím jediný důvod proč by to mělo být špatné. A 2 sexuální partneři za rok? To mi nepřijde nějak moc (já měla i ,,divočejší období", sice o 3 roky později, ale měla). Z tvého příspěvku cítím, že jsi vyspělá a zodpovědná. Asi bych se už o tom mamce nezmiňovala (já to taky s mamkou neprobírala). Hormonální antikoncepci ale zvaž. Není to nic dobrého pro tělo, a to zvlášť pro mladou holčinu.
Ano, legálně od 15 je povolen sex, resp. není nezákonný. To ovšem neznamená, že se sfouknutím svíčky na dortu o "to" přijdu s prvním, který se mi namane. Já v patnácti ještě byla hrozné tele, puberťačka a do kluků jsem se zamilovávala leda tak platonicky, bála jsem se je jen oslovit. No, já to měla zase posunutý trochu naopak, o panenství jsem přišla dost pozdě, až ve čtvrťáku na vejšce, a to se svým současným mužem. Ale i v těch 15-18 letech jsem měla ten názor, že pokud bych s někým "na vážno" chodila a chtěla s ním spát, tak nejdřív tak po půl roce známosti, jestli ne dýl. No jo, jsem děsná konzerva.
Mám dceru, nyní teprve dvouletou, ale doufám, že na toho pravého si počká a nebude s tím dospíváním po sexuální stránce spěchat, jen aby nebyla "poslední" panna ve třídě. Ono to chození jen tak, tajné schůzky na chodbě školy a vodění se za ručičku má taky svoje kouzlo, které už zpět prostě nevrátíš 🙂
Je chválihodné, že se snažíte s přítelem chránit, ale opravdu na to zbytečně spěcháš, v ani ne 16 v podstatě už druhý sex.partner...já být tvojí matkou, tak asi bych taky nebyla nadšená z představy, že "moje holčička", která sotva dostala občanku, už s někým souloží...promiň.
@ninive211 Ale to, že jsi to takhle měla ty neznamená, že to tak mají všichni. Když má někdo první sex v 15, tak to ještě neznamená, že chce spěchat jen aby nebyla poslední panna ve třídě. Každý je vyspělý jinak. Tak, jako ty si nemyslíš, že spát s někým v 15 je v pořádku, tak si zase jiní můžou myslet, že mít první sex až ve čtvrťáku na vejšce je v divné a není to v pořádku. To má prostě každý jinak a neměli bychom ostatní soudit podle sebe.
@luj89 Takže jsem se měla prostě s někým vyspat dřív, i když to nebyl vhodný muž, do kterého jsem byla zamilovaná, jen abych nebyla "divná", že na VŠ jsem ještě panna? Já se za to nestydím, holt jsem pořádného partnera poznala později, než je "obvyklé" 🙂 A i kdybych o "to" přišla třeba v 18, pořád si myslím, že mít v 15 letech za sebou už dva sexuální partnery je prostě fakt brzy. Můj názor. Někomu to může připadat normální, zase jeho názor. Od toho jsou diskuze.
Také se tě musím zastat, je mi 40 a naše generace úderem prváku taky spěchala, aby o něco nepřišla 🙂 S hormonální antikoncepcí bych počkala, také jsem je brala celkem brzy a bohužel jsme měli s otěhotněním hodně velké problémy, snažte se jim zatím vyhnout. Vztah s mámou bývá často složitý, vím, že jsi v pubertě, hormony lítají, bohužel se v této době řekně spousta blbostí, které nejdou vzít zpět. Snaž se chovat co nejdospěleji, aby máma neměla munici ti nic vyčítat. Je to těžké, prtože budeš mít určitě pocit, že se snažíš jen ty a podobně, ale bohužel to je tak zařízené.. drž se a držím palce.
Pokud jsi zacala sexualne zit takhle brzy, mela bys byt schopna si uvedomit, co za rizika podstupujes a vzit za ne pripadnou zodpovednost....urcite by sis mela uvedomit, ze i pres pouziti antikoncepce-muzes otehotnet -tady jsou pak dve varianty 1. potrat, coz myslim, ze je velke brime do tveho budouciho zivota, 2. materstvi -coz znamena od 16 se starat o dite -zadne uzivani, dospivani apod. tohle by sis mela uvedomit a vzit v potaz-jsi na tuhle variantu pripravena? (taky zda by ti v pripade nehody rodice pomohli.....).....dale bych urcite uvazovala o pohlavnich nemocech -je jich strasne spousta a ani kondom jim nemusi zabranit (stridani partneru neni asi taky uplne koser) -je to skoda si znicit zacatek mladeho zivota timto.......hormonalni antikoncepci bych nikomu nedoporucovala (ani moje dcera v budoucnu ji snad nebude brat)-za me nejvetsi svinstvo -ano, muzes si sexovat relativne v klidu, ale az budes chtit mit treba za nejaky cas rodinu, diky ni to nemusi jit tak snadno -tak to vidim ja.......pokud teda sexovat chces, mela by sis hlavne uvedomovat ta rizika, protoze to neni jen radost, ale muze to byt i starost....jsi na tohle zrala?
@drzticka81 Říkám, že si chci koupit antikoncepci a přítel říkal,že budem behem sexu používat i kondom,protože nic neni 100% a dítě rozhodně nechci !dáváme si na to obrovský pozor.
Jak tu jsou najednou všechny svaté, musím se smát? 😂 já přišla na sex v 16, což není takový rozdíl od 15 a je to vcelku normální. Ba naopak divné mi přijde na výšce ve 4 vždyť naše mamky měly děti v 18 tak to asi taky kdysi spechaly no.
Ale jinak bych řekla že se o tebe hlavně mamka boji.. Nic zlého v tom nehledej
@ninive211 Asi jsi mě úplně nepochopila... Psala jsem, že podle sebe nemůžeš soudit ostatní. Taky jsem psala, že tak, jak tobě se nezdá dobré, že někdo má sex v 15 tak stejně tak se někomu nemusí zdát dobré, že ty jsi ho měla později. Rozhodně jsem nepsala nic o tom, že jsi měla mít sex co nejdřív.
@soyevita Protože si je vědomá možnosti otěhotnění a chce se zodpovědně chránit.
@drzticka81 No panejo, chudák @klara11111111222 😀 Chce jen poradit ohledně ,,načasování" sexu a ty hned píšeš o interrupci...
@desencanto a to já se nijak neglorifikuju, jen se snažím jako ne zrovna nejmladší máma poradit, jak s mámou .. můj případ byl o pořádný kus méně zodpovědný - antiko žádná, měsíc před 16, a v 17 promiskuita šílená, protože jsem v tom věku nerozklíčovala to, že mě kluk "chce" a já dám mou cenu snižuje, ne zvyšuje, nizoučké sebevědomí.
@klara11111111222 ja nepisu, ze dite chces, ale ze se to i pres pouzivani antikoncepce muze stat-nebyla bys prvni ani posledni, takze bys mela premyslet i o tomto-zda bys to zvladla......jinak bych nehledela jen na pritomnost -ja vim, jsi mlada a pritomnost je krasna, ale mysli i na budoucnost -tady si muzes precist spoustu smutnych pribehu zen, ktere diky hormonalni antikoncepci resi sve otehotneni - precti si a zamysli se nad tim, zda to za to stoji (ja mam stesti -ja antikoncepci nikdy nebrala a otehotnela jsem vzdy skoro napoprve -nerikam, ze to je u vsech, ale urcite to hraje velke procento).....
@klara11111111222 Klárko tvoje máma je podobná té mojí. Měla jsem to v tvém věku stejné. Sice jsem s klukem nespala, ale ona byla přesvědčená že spím a chovala se ke mně stejně.
Řeknu ti jak to vidím dnes, po mnoha letech. Nevím, jestli to k něčemu bude, protože člověk ke všem věcem nakonec musí dojít sám.
Ale..
1. Nenech se tu odsuzovat, že jsi nezodpovědná. nemáš s rodiči dobrý vztah a možná to je právě to pro tu lásku hledáš u kluků. Člověk, kterému chybí láska, jakýkoliv druh lásky jí začne zoufale potřebovat. A získat do života muže je způsob, jak být pro někoho důležitá, jak být milovaná. A proč odsuzovat mladou holku. 60letá paní naletí sňatkovému podvodníkovi, když je bez manžela, děti odrostlé, rodiče už nemá. Takovou paní bychom neodsuzovali a holku, která se zamiluje do mladého kluka ano?
2. Jestli vztah s mámou nebyl dobrý doteď, nečekej, že ji ze své pozice změníš. Lidskou osobnost nepředěláš. Zkus to začít přijímat takhle, ale je to práce na dlouhý kus života.
3. pokud se máma chová nedospěle, chovej se dospěle ty. Bohužel ze své zkušenosti vím, že takové chování rodičů k dětem má pak následky i mnohem později v dalších letech. Ale zbýváti tvá vlastní sebeúcta a kdežto zvládneš budeš na sebe pyšná. nerevoltuj pokud to jen trochu půjde. Bu´d zodpovědná, slušná vůči rodičům. Ale mámě byc se už moc nesvěřovala.
4. Buď maximálně opatrná ať neotěhotníš. Nemáš zázemí. A to co by ustála jiná s pomocí rodičů, by na tebe bylo příliš. Musíš svůj mladý život chránit a ne si ho zpackat. Doporučuji, pokužij vždycky dva druhy antikoncepce. Nejlépe užívat antikoncepci a k tomu ještě nějakou další formu, alespoň přerušovanou soulož, ale lépe samozřejmě kondom.
nejlepší by bylo, kdyby máma byla přístupná, že zkusíte společné sezení u nějakého psychologa. Vztahu mámy a dvery je vždycky strašná škoda, pro obě strany. Posuď sama. moje máma by v životě k psychologovi nešla, byla toho názoru, že já patřím do blázince a ona je svatá. Záleží jak to je u vás. Držím palce🙂
@luj89 tak pokud je tak zodpovedna, musi si uvedomit i pripadne nasledky, ne? stat se muze cokoliv....chces mi rict, ze kondom je stoprocentni antikoncepce? ani hormonalni neni stoprocentni......
@drzticka81 Předpokládám, že tohle slečna ví...
@drzticka81 Myslím,že kdyz se použije obojí jako kondom i antikoncepce nemůže se nic stát.
@pincola Děkuji moc🙂 Vy jediná jste mi normálně odpověděla i chápete mou situaci.
Mi je to jedno, slecna se ptala 🙂)) ja treba ve svych 15 vedela, ze i kdybych otehotnela-mi rodice by mi pomohli, mela jsem volnou ruku, dali mi zodpovednost za sebe sama-a ja tu zodpovednost vyuzila 🙂)) totez nabidnu svym detem......
takze hodne stesti do zivota...nic jineho nelze prat 🙂))
@klara11111111222 Nemáš za co. 🙂
@luj89 Děkuji🙂 Ono je to holky tím, že jsem něco podobného zažila. V 15 je těžké pojmout, že rodiče mohou chybovat. Pro mne byla máma svatá a věřila jsem jí. A tím pádem jsem jí věřila i to, že jsem špatná. na mě to u Klárky působí tak, že máma je psychický slabší jedinec, možná s manželem má kdoví jaké starosti, má pocit, že jí život přerlůstá přes hlavu a bojí se, že jí dcera do života vnese dlaší problémy-těhotenství! To jsou ale její problémy, škoda, že tím ničí vztah své dcery. Když se jejich vtah teď špatně založí, už se to nedá uplně napravit později. Vztah mámy a dcery se tvoří v dětství a dospívání. Moc bych vám přála Klárko i tvé mámě, aby se to mezi vámi zlepšilo. Máma může nesouhlasit, může se bát, ale neměla s tebou jednat takhle nedůstojně.
@pincola Jenomže moje máma neuzná že chybu udělá i ona.Stojí si za svým a ja jsem prostě holka která souloží s klukem v 15 a jsem pro ni prostě nejhorší jen proto ,že ona spala poprvé s klukem v 17. Už me to všechno unavuje mám pak z toho nehorázně špatnou náladu. Brečím.A ona když se rozkřičí říká věci, které mi můžou ublížit.a nejhorší na tom je,ze tak za 2 hodiny dělá ze se nic nestalo.Je nejvíc hodná přetvařuje se a dělá ze se nic nestalo. A takhle to je furt a při každé hádce vytáhne me a sexuální život at se jedná o hádku třeba o úklidu.Zvysim hlas ja na ni ikdyz bych neměla ale to je takový tlak ze to prostě nesnesu tak mi zabavi telefon.Protože ví ze ten hraje taky velkou roli. Když si udelam co mam jako úklid atd. Tak jsem furt na mobilu.Protože v tom baráku nemám co dělat. Taťka přijde po týdenní práci domů na víkend řekne mi čau a to je vše.máma leží u televize a ja mam dělat co?..fakt už nevím :( jediná radost kterou mám jsou kamarádi a přítel :(
Tak ji to zkus takhle říct, sednout si spolu a řekni ji, co si myslíš ,tak jak to tu píšeš. Třeba se zamyslí. Mám 16 ti letou dceru a bavíme se o všem , o klukách , antikoncepci, nákupy... já vždy poznám, že ji něco trápí.. někdy se svěří, někdy ne...třeba tvoje mamka jen neví, jak s tebou mluvit, třeba má i své problémy, starosti. Jak se k ní chovali její rodiče.? moje mamka nevěděla, jak se mnou komunikovat, protože doma dostala akorát pár facek, když se na něco ptala, na mě taky pořád hučela..až jsem si jednou sedly, pobrečely a bylo vymalováno) Vidí v tobě pořád tu " malou " , zkus jí udělat kafčo, sedněte si řekni jí svoje pocity.A uvidíš, myslím, že časem se vše urovná... snaž se jí pomáhat, bez toho, aby tě upozorňovala.. nedělej naschvály.. Co se týče pilulek, taky nedoporučuji..je to zbytečné do sebe ládovat hormony...správnej kluk, kterej tě má rád, na tebe počká... teď záleží, pokud nechceš sex hlavně ty.. sex je ve ztahu důležitý, ale ne hlavní.. to pochopíš časem... Jinak hodně pevných nerviček přeji..
Dámy, já sexuálně žiji zodpovědně od 15 let a nevidím na tom nic špatného. Pohlavní nemoc jsem nikdy neměla, měla jsem za svůj život všehovšudy 5 sexuálních partnerů, 8 let žiji s jedním mužem a jsem 4 roky z toho vdaná. Je mi 30. Na můj vývoj nemělo pozitivní ani negativní vliv to, v jakém věku jsem začala pohlavně žít, ale jak se k tomu u nás doma přistupovalo. A to tak, že jsem k našim měla absolutní důvěru a výchovu takovou, abych se vyhnula rizikovému chování bez ohledu na věk. Můj sexuální život začal přirozeně a přirozeně i pokračuje bych řekla. Asi tak. Manželův syn také žije sexuálně od 15, měl rok a půl přítelkyni a věřte, že to je ten nejmenší problém z celé puberty. Co si takhle vyslechnu od mámy a podobných pamětníků normalizace a 80. let, dnešní děti se ohledně sexuality chovají ve větší míře tisíckrát zodpovědněji než teenageři tenkrát.
@klara11111111222 Ahoj, já jsem měla podobný vztah s mojí mámou, moc jsem si nerozuměly... naštěstí se sexem (já teda v 17) "nebyl problém" a dostala jsem antikoncepci... pamatuju si jako dnes, že jsem hledala lásku, objetí a pozitivní cit ke mě... Nemusíš spěchat do "cizích" ppostelí... Zkus rodičům napsat dopis, jak se cítíš, co hledáš, proč děláš to a tamto... Mám doma skoro 15 tiletou dceru a kdyby za mnou přišla, že má kluka a chtěla by něco... asi by mě totálně rozsekalo (vždyť je ještě "maličká"), musela bych se s tím srovnat, ale snažila bych se jí pomoct... Zkus se zmyslet nad tím, jak byla vychovávaná Tvoje maminka, jaký měla vztah se svojí babičkou... Třeba jí pak víc pochopíš... 😉

@klara11111111222 Je teda zodpovědné, když používáte ochranu, to jo. Ale na to, že od patnáctin uběhl necelý rok a ty máš už druhého sexuálního partnera, to je docela fičák... Já být tvoje máma, tak bych taky zrovna nehýkala nadšením... Máma se o tebe prostě bojí a je to třeba pro ni těžký se s tím smířit. Holt vrátit už to nejde.