icon

Měly by prarodiče brát všechny vnoučata na dovolenou?

11. črc 2025

Ahoj, mám dotaz...
Mám přítele ten má dítě a já mám 2. Do teď jsem to brala tak, že každé dítě má svoje babičky a tečka. Jako když mám děti a je nějaká oslava, tak je vezmu s sebou, ale nečekám od nich žádné "nadstandardní chování". Neočekávam, že budou moje děti hlídat, neočekávam že je vezmou na dovolenou atd atd.. Prostě to beru tak, že oni se nerozhodli žít s ženskou co má děti. (škaredě se k nim nechovají)... No.. A teď k věci. Moje mamka s jejím mužem berou moje děti na dovolenou. 14 dní u moře. A najednou je oheň na střeše, ze všech stran, že moje děti na dovolenou jedou a jeho ne. Tchyně se do mě pustila, jak, můžeme dovolit dělat takové rozdíly. Ex od chlapa to stejné - chlap to komunikuje a pohled na to má stejný. Prostě každé děti mají své babičky a ty babičky (kdyby chtěly / mohly) můžou jet na dovolenou s jeho dítětem. My tento rok na dovču nejedeme, děláme rekonstrukci. Z mého pohledu je to úplně v pořádku.. Ať si každá babička se svým vnoučetem dělá to co uzná za vhodné a co je jí dovoleno.

Nebo je to vážně taková tragédie, že moje máti jede jen s mýma detma? To ji jako mám dát nůž na krk musíš vzít i jeho dítě?

michaela666
11. črc 2025

Tchýně by na 14 dní k moři vzala i tvoje děti? 🤔Pochybuju. Pokud tchánovci nebo ex chtějí dopřát dítěti dovolenou, tak je to letos prostě na nich.

andelka
11. črc 2025

Buď v klidu, jste ok. Nenechte se manipulovat. Ano, k dětem bych pokud to jen jde přistupovala stejně, ale neodpářete, že část rodiny mají jinou. Když partnerova ex koupí dítěti kolo, mobil tak tvůj ex ho dětem koupi taky? Asi těžko.

jaja01k
11. črc 2025

Buď v klidu, je to tak v pořádku, prostě každé dítě tráví čas se svými prarodiči. Nikdo jistě tchýni nebrání, aby vzala vlastní vnouče na dovolenou.
Důležité je nedělat rozdíly ve vaší rodině. Letos na dovolenou neberete žádné dítě, takže jsou na tom všichni stejně.

martulka88
11. črc 2025

@anonym_autor Můj brácha si našel partnerku s 2 holkama. Ze začátku jsme je braly jako "naše", ale pak udělaly průšvih a dost to zatřáslo rodinou tak, že se s nimi a partnerkou bráchy nestýkáme a nedovolíme jim, aby vkročily ke komukoliv v naší rodině.
Co se týče přístupu, tak ano, co nejpodobněji, ale zároveň respektovat, že každý má svou část babiček a dědečků. Asi by to bylo jiné, kdyby byly ve výhradní péči partnera, kdy s prarodiči je od miminka. Ale nelze někomu vytýkat, pokud si nevezme na dovolenou své nevlastní vnouče. Pokud jim to vadí, ať vezmou svá vnoučata k moři oni.
Já jsem se seznámila s manželem, když jeho sestra měla už odrostlejší děti a nikdy jsme je neměli u nás a nic moc o nich nevím (je jim 16 a 13). Celkově švagrovou jsem za těch 6 let viděla tak 10krát. Teď se třeba nasáčkovala do porodnice a viděla jsme ji po 1,5 roce a to bydlí 60km daleko a "jezdí přes nás" k rodičům. Naopak ségry děti mého manžela vídaly velmi často, neteřinka (teď je jí čerstvě 10) ho zbožňovala jako malá. Manžel o nich ví defakto vše, co já.

autor
11. črc 2025
@michaela666

Tchýně by na 14 dní k moři vzala i tvoje děti? 🤔Pochybuju. Pokud tchánovci nebo ex chtějí dopřát dítěti dovolenou, tak je to letos prostě na nich.

@michaela666 ne nevzala.. A na to mě upozorňovala hned na začátku vztahu, že je akceptuju ale nebude jejich babička. Že má vnoučat dost.

autor
11. črc 2025
@jaja01k

Buď v klidu, je to tak v pořádku, prostě každé dítě tráví čas se svými prarodiči. Nikdo jistě tchýni nebrání, aby vzala vlastní vnouče na dovolenou.
Důležité je nedělat rozdíly ve vaší rodině. Letos na dovolenou neberete žádné dítě, takže jsou na tom všichni stejně.

@jaja01k nee to my rozdíly neděláme. Max se nám stalo, že jsme nezvládli zkloubit společný čas - dovolená mého ex, nahlášena dříve, se kryla s dovolenou mého přítele. Tak jsem já jela sama s mými dětmi a on jel se svým sám.

Jako jo, moje děti jsou 2x u moře obvykle. Jednou s nimi jede ex a jednou my. Ale taky asi nebudu ex zakazovat aby jel k moři 🫣😀

michaela666
12. črc 2025
@anonym_autor

@michaela666 ne nevzala.. A na to mě upozorňovala hned na začátku vztahu, že je akceptuju ale nebude jejich babička. Že má vnoučat dost.

@anonym_autor Tak co zrovna ona řeší. 😀 Akorát zbytečné dusno v rodině.

alubif
12. črc 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak, co potom řeší. Nszimto argumentem bych ji poslala do jasných mezi A nějaké další diskuze bych nepřipustila.

autor
12. črc 2025
@alubif

@anonym_autor tak, co potom řeší. Nszimto argumentem bych ji poslala do jasných mezi A nějaké další diskuze bych nepřipustila.

@alubif asi to, že ona většinu peněz prokuři a vyplaca za absolutní blbosti.. Je z ní cítit obecná závist vůči mojim rodičům.

hennrietta
12. črc 2025

Pokud jste s tím v pohodě vy s manželem a i děti, tak do toho nemá nikdo co mluvit. 🤷‍♀️
Ze své zkušenosti: nic nevysvětlovat. Nemá to cenu. Říct my to máme takhle a už se o tom nebudeme bavit. Tečka. Uleví se vám.😉

alubif
12. črc 2025
@anonym_autor

@alubif asi to, že ona většinu peněz prokuři a vyplaca za absolutní blbosti.. Je z ní cítit obecná závist vůči mojim rodičům.

@anonym_autor nemá smysl udržovat jakoukoli konverzaci atoz vztahy s takovými lidmi

alubif
12. črc 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nemá smysl udržovat jakoukoli konverzaci atoz vztahy s takovými lidmi

alubif
12. črc 2025
@anonym_autor

gruyerre
12. črc 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vůbec bych o tom nedebatovala. Proč by někdo měl tvoje rodiče nutit, aby brali na dovolenou téměř cizí děti? Vždyť je to směšný. A jak jako že bývalka tvého chlapa taky držkuje? Je normální? Ona by svoje děcka dala do zahraničí k moři úplně cizím lidem?

koordinatorka_odboje
12. črc 2025

Jsou to penize tve mamky a dovolena tve mamky. Ne tvoje.

Tim je receno vse a uz bych se o tom nebavila.

journals
12. črc 2025

Samozřejmě že si nikdo nemůže vynucovat dovolenou v tomto duchu, to je totální nesmysl. Ale možná bych se trochu zamyslela i nad tím, jak se cítí to dítě co zůstane doma. Pokud se snažíte nedělat rozdíly a žijí v jedné domácnosti spolu (?) pak pro ně může být těžké že jeden něco má a druhý ne. Jak staré děti jsou? Asi by bylo na místě spolu všichni trochu líp komunikovat a i směrem k dítěti, protože je možné že ten pocit "křivdy" vznikl od něj a nebylo by to nic překvapivého a nepřirozeného. Kdybych vzala jedno svoje dítě k moři a druhé ne, taky by ho to mrzelo...

enoli
13. črc 2025

@anonym_autor a proč si to v tu dobu, kdy budou Tvoje děti u moře nevezme druhá babička nebo ex a někam s nim nevyrazí? Ja Tebe i Tvoje rodiče docela chápu, není to nejlevnější a každé dítě se počítá🤷‍♀️.

autor
13. črc 2025
@journals

Samozřejmě že si nikdo nemůže vynucovat dovolenou v tomto duchu, to je totální nesmysl. Ale možná bych se trochu zamyslela i nad tím, jak se cítí to dítě co zůstane doma. Pokud se snažíte nedělat rozdíly a žijí v jedné domácnosti spolu (?) pak pro ně může být těžké že jeden něco má a druhý ne. Jak staré děti jsou? Asi by bylo na místě spolu všichni trochu líp komunikovat a i směrem k dítěti, protože je možné že ten pocit "křivdy" vznikl od něj a nebylo by to nic překvapivého a nepřirozeného. Kdybych vzala jedno svoje dítě k moři a druhé ne, taky by ho to mrzelo...

@journals ne, nežijeme spolu všichni. Moje děti s námi žijí. Dítě od přítele žije s matkou. Tím nedělám rozdíly jsem především měla na mysli, když někam jedeme my tak jedeme všichni (dovolená prodloužený víkend, větší výlety..) samozřejmě pak jsou věci které děláme odděleně.. Moje děti zbožňuji vodu a koně a to jeho ne, takže tam dítě od přítele nebereme. Přítel bere svoje dítě zase na aktivity které moje děti nebaví - například rybaření.

Jo a ještě věk 6-8let.

autor
Autor odpověď smazal
autor
13. črc 2025
@enoli

@anonym_autor a proč si to v tu dobu, kdy budou Tvoje děti u moře nevezme druhá babička nebo ex a někam s nim nevyrazí? Ja Tebe i Tvoje rodiče docela chápu, není to nejlevnější a každé dítě se počítá🤷‍♀️.

@enoli netuším proč i ony jemu nezařídí program. Nebo klidně i v jiném termínu. My na to finance nemáme, už tak se rekonstrukce prodražila. Bohužel střechu a vodu je potřeba udělat.

somalicats
13. črc 2025
@journals

@journals Mícháš jablka a hrušky. Jedna věc je, pokud by RODIČE upřednostňovali některé z dětí (jak sama píšeš, bylo by hodně blbý, kdybys k moři vzala jen jedno svoje dítě a druhé ne, i kdyby šlo o dítě partnera). Druhá věc jsou ale prarodiče a tam já považuju za naprosto normální, že třeba na dovolenou vezmou jen svoje biologická vnoučata. Jak jsem pochopila z příspěvku, tady jde přesně o tento případ, s prarodiči jedou bio vnoučata. Tím pádem by ta komunikace měla vzejít primárně ze strany bio prarodičů toho jednoho dítěte a jeho matky - že je toto naprosto normální a že toto dítě má zase svoji část rodiny, která mu prázdniny zajistí. Ono totiž pokud ex a extchýně budou do toho dítěte rejt ve smyslu "hele, oni jedou k moři a tebe nevezmou, to jsou ale hnusáci", tak to je fakt hodně velká podpásovka a ta frustrace pak nemusí vůbec vycházet z toho dítěte.

autor
13. črc 2025
@somalicats

@journals Mícháš jablka a hrušky. Jedna věc je, pokud by RODIČE upřednostňovali některé z dětí (jak sama píšeš, bylo by hodně blbý, kdybys k moři vzala jen jedno svoje dítě a druhé ne, i kdyby šlo o dítě partnera). Druhá věc jsou ale prarodiče a tam já považuju za naprosto normální, že třeba na dovolenou vezmou jen svoje biologická vnoučata. Jak jsem pochopila z příspěvku, tady jde přesně o tento případ, s prarodiči jedou bio vnoučata. Tím pádem by ta komunikace měla vzejít primárně ze strany bio prarodičů toho jednoho dítěte a jeho matky - že je toto naprosto normální a že toto dítě má zase svoji část rodiny, která mu prázdniny zajistí. Ono totiž pokud ex a extchýně budou do toho dítěte rejt ve smyslu "hele, oni jedou k moři a tebe nevezmou, to jsou ale hnusáci", tak to je fakt hodně velká podpásovka a ta frustrace pak nemusí vůbec vycházet z toho dítěte.

@somalicats ano, chápete to správně. Mamka bere své bio vnoučata - moje děti.

journals
13. črc 2025
@somalicats

@somalicats nemíchám nic, jen jsem napsala svůj pohled na věc, navíc jsem pochopila špatně že se druhé dítě v rodině normálně taky zdržuje 🤷🏻‍♀️ já opravdu chápu, že babička bere jen svá vnoučata, to je jasná věc, ale taky si umím představit že to jedno které nikam nejede je prostě smutné že nejede. Nic víc, nic míň… 🤷🏻‍♀️

somalicats
13. črc 2025
@journals

@somalicats nemíchám nic, jen jsem napsala svůj pohled na věc, navíc jsem pochopila špatně že se druhé dítě v rodině normálně taky zdržuje 🤷🏻‍♀️ já opravdu chápu, že babička bere jen svá vnoučata, to je jasná věc, ale taky si umím představit že to jedno které nikam nejede je prostě smutné že nejede. Nic víc, nic míň… 🤷🏻‍♀️

@journals Stejně tak můžou být smutné moje neteře, že nejedou k moři, zatím co moje děti jedou, protože ségra jim moře na rozdíl ode mne nedopřeje. To je život. A hodně podobná situace té u autorky diskuse. Proto jsem psala, že mícháš dohromady dvě různé věci. Je na rodičích a v tomto případě i prarodičích, jak se k situaci postaví a dítěti to vysvětlí. Já vzhledem k tomu, co píše autorka, bych právě ze strany bio prarodičů toho dítěte, co nejede, čekala přesně ty kydy, co jsem napsala výš.

journals
13. črc 2025
@somalicats

@journals Stejně tak můžou být smutné moje neteře, že nejedou k moři, zatím co moje děti jedou, protože ségra jim moře na rozdíl ode mne nedopřeje. To je život. A hodně podobná situace té u autorky diskuse. Proto jsem psala, že mícháš dohromady dvě různé věci. Je na rodičích a v tomto případě i prarodičích, jak se k situaci postaví a dítěti to vysvětlí. Já vzhledem k tomu, co píše autorka, bych právě ze strany bio prarodičů toho dítěte, co nejede, čekala přesně ty kydy, co jsem napsala výš.

@somalicats Nemusíš si to brát tak osobně. Opravdu nic dohromady nemíchám, rozumím dotazu i píšu že mi přijde naprosto samozřejmé, že prarodiče berou jen svoje vnoučata, ale také že rozumím dítěti (o kterém jsem si myslela že se v domácnosti nějak víc vyskytuje) které tu cestu k moři závidí. Nevnucuj mi, prosím, že něco míchám nebo něčemu nerozumím, dokážu to jen vidět i jiným pohledem. S tím, že vysvětlení situace je na rodičích a prarodičích souhlasím, o tom píšu už výš, že by tam měla komunikace tímto směrem fungovat.

autor
13. črc 2025
@journals

@somalicats Nemusíš si to brát tak osobně. Opravdu nic dohromady nemíchám, rozumím dotazu i píšu že mi přijde naprosto samozřejmé, že prarodiče berou jen svoje vnoučata, ale také že rozumím dítěti (o kterém jsem si myslela že se v domácnosti nějak víc vyskytuje) které tu cestu k moři závidí. Nevnucuj mi, prosím, že něco míchám nebo něčemu nerozumím, dokážu to jen vidět i jiným pohledem. S tím, že vysvětlení situace je na rodičích a prarodičích souhlasím, o tom píšu už výš, že by tam měla komunikace tímto směrem fungovat.

@journals komunikace proběhla z naší strany a vypadalo to, že to dítě chápe... Tj. Plně pochopilo, že má každý své prarodiče a s nimi tráví čas a aktivity. Dítě ví, že pojede k babičce te a te na konci června na týden a k druhé v srpnu.

Útoky přišly prvně ze strany babičky od dítěte. Následně i od ex.

Dítě do teď nevypadá, že by nějak řešilo "nějakou Itálii". Těší se na chatu s babičkou. Jediné co tak projevilo lítost, že letos nejedeme nikam společně. Po vysvětlení přišel návrh na zoo dvůr Králové(především safari) s přespáním tam.. S tím souhlasily i me děti a naše finance.

brunetka11
13. črc 2025
@anonym_autor

@enoli netuším proč i ony jemu nezařídí program. Nebo klidně i v jiném termínu. My na to finance nemáme, už tak se rekonstrukce prodražila. Bohužel střechu a vodu je potřeba udělat.

@anonym_autor Tak pokud dotyčné babičce tak záleží na blahu vnoučete, bude se o něj muset proaktivně postarat.
A ne na účet druhých.

michaela666
14. črc 2025

Mě by zajímalo co tchýně očekávala. Ona sama řekla, že babičku tvým dětem dělat nebude. Ok to je v pohodě, není to její povinnost. Tvoje rodiče nikdo nutit nemůže aby vzal i partnerovo dítě. 🤔
Takže mi z toho vyplývá, že abys byla jim po vůli, musela bys svým dětem zakázat jet na dovolenou s babičkou, jen kvůli závisti tchýně. - Buď všichni nebo nikdo.

Místo aby řešila, jak vnoučeti udělat hezké zážitky z prázdnin, tak radši škodí všem okolo. Na to musí mít člověk povahu fakt.

autor
14. črc 2025
@michaela666

Mě by zajímalo co tchýně očekávala. Ona sama řekla, že babičku tvým dětem dělat nebude. Ok to je v pohodě, není to její povinnost. Tvoje rodiče nikdo nutit nemůže aby vzal i partnerovo dítě. 🤔
Takže mi z toho vyplývá, že abys byla jim po vůli, musela bys svým dětem zakázat jet na dovolenou s babičkou, jen kvůli závisti tchýně. - Buď všichni nebo nikdo.

Místo aby řešila, jak vnoučeti udělat hezké zážitky z prázdnin, tak radši škodí všem okolo. Na to musí mít člověk povahu fakt.

@michaela666 nemam tušení co očekává.. Jako asi je v jejich očích jediná varianta že děti budou mít vše v stejné míře (od všech). Ovšem můžou, pokud by se babička dítěte snažila.. A vím jak náročné je pro mě jet s 3 dětmi na dovolenou. I logisticky i psichycky 😀🫣 občas si říkám, že to není dovolená ale 14 dní v pokusu 😀😀 natož pro mamku, která by tam měla defakto cizí dítě. Nemluvě o tom, že se do obytného auta stěží naskladaji na noc 4 natož 5 😀... Už tak chudák děda spí na "gauči" a nebo chudák babička je každou noc ukopavana 2 detma 😀