Můj nečinný manžel a já. Jak dál v manželství?
Ahoj holky, chci se nejdříve omluvit za anonym ale nechci to rozebírat verejně... Potřebují se vypsat, možná poradit, slyšet, teda přečíst si jiný názor a možná vědět že na to nejsem sama. Před 16 lety jsem udělala největší životní chybu. vdala jsem se a vzala jsem si toho nesprávného. Byla jsem hloupá, mladá, naivní nezkušená, před manželem jsem neměla žádný vážný vztah, rodiče mě drželi na krátko, vlastně jsem nevěděla nic o životě a o vztazích. Když jsme před 16 lety oznámili že se chceme vzít tak mě všichni přemlouvali ať to nedělám, ale nikoho jsem neposlouchala , teď mi to vyhazujou na oči. Za pár dní mi je 40 a život mi utíká po mezi prsty .Máme dvě děti, 15 a 10 leté holky a to je jediné pozitivní co mám z 16 letého manželství.. Jsem utahaná ani né fyzicky ale psychicky... Všechno je jen na mě , celá zodpovednost, starostlivost, výchova, naše manželství, domácnost A on? On jen sedí, na telefonu,po nocích hraje hry na PlayStationu, anebo kouká na TV. Já jsem tahoun našeho vztahu. Mám pocit že on raději trávy čas na PlayStationu než s vlastní ženou. Nikdy mě nikde nevzal, že by něco vymyslel sám od sebe, ani blbou večeři.. Když jsme i někde někdy byly, hlavně třeba nějaký výlet s dětmi tak to bylo vždy z mojí iniciativy, nikdy nic nevymyslel, on se mnou vlastně doma ani nekomunikuje, když já nemluvim s ním tak je doma tichá domácnost a pak ho večer přichytím jak hraje playko a telefonuje s cizími lidma.. Pak mě to zamrzí, že místo toho aby jsme se třeba večer spolu podívali na nějaký film , tak on raději hraje playko, ale mě už nebaví mu všechno říkat, doprošovat, být ten tahoun.... My oba procházíme ze Slovenska, nikoho tady nemám, zůstala jsem tady žít kvůli němu němu
Když jsem poznala před 7mi lety mého partnera, tak taky hrával hry a hodně!! Ale vše sám od sebe omezil, protože k tomu prostě najednou neměl vhodné podmínky. Bydleli jsme najednou v garsonce 2 a raději se se mnou večer kouknu na film, než aby sám hrál tanky. Nic jsem mu nezakazovala ale je fakt, že jsem činoridá, vymýšlím aktivity atp...a přirozeně mu na hraní už nezbývalo dost času/ prostoru/ energie.
Teď když se ho zeptám proč už nehraje, odpoví, že z toho už vypadnul, když se prý dlouho neorientuješ v těch hrách, nástrojích, v tom co je zrovna dobrý, tačneš být pozadu...a přestane tě to tak bavit, protože nevyhráváš 😁
Tak to uvádím spíš pro pobavení, ake třeba by se něco z toho dalo aplikovat i u vás? Chce to manžu víc utahat, zaměstnat...aby na hraní neměl tolik času.
Tím, že jsi nastavená už že své původní rodiny, že žena = služka a dělá VŠE, tím mu vysíláš jasný signál, že nemusí dělat nic. Myslím, že původcem toho všeho co se u vás děje je právě tohle tvé nastavení. Jinde to třeba může fungovat, ale u vás to je toxické. Tobě v tom totiž není vůbec dobře. A v hloubi duše možná ani tomu tvému vykydlýmu chlapovi. Je neužitečný, neschopný, flákač...To unudí i osla. A tak hraje a hraje.
Čili ty uber. A myslím tím dlouhodobě. Jasně nastav hranice. Informuj ho, že teď budeš fungovat jinak, protože to, jak to máte nastavené, tě ubíjí a není ti psychicky dobře. Informuj ho, jak si to představuješ ( budeš vařit 2x týdně vždy na 2, 3 dny. On by mohl jednou týdně. Ať uvaří na co má chuť, něco co mu chutná. Nebudeš mu do toho kafrat). Budeš uklízet to a to, ale např po něm ne. Každý si bude prát i sušit své prádlo sám...atp atp. Informuj ho, že je na něm, jestli na to přistoupí nebo ne. Nutit ho nebudeš. Ale tak jak to je, tak to už nechceš.
Zároveň ho informuj, že víš, že jsi nepříjemná atp. A že by ti pomohlo, kdybyste si vzájemně dobíjeli energii. Řekni mu, co by ti udělalo radost a kolikrát třeba týdně. Třeba zajít si spolu na pivko jeden večer v týdnu, kouknout se na film, zajít si na procházku...Hlavně ale pokud tě vytáhne, tak nic neřeš!!! Neřeš vztah, ber to vše zlehka jako za mlada. Ať vás to spolu baví a ať to chcete opakovat!!
Plus jak psala levandule, zamysli se nad tím, jak se k němu chováš. Není to spíš vztah matky- děcka? Zkus ho brát jako sobě rovného, respektovat jeho svět, zajímat se o něj..
Pokud bude vše při starém i po zavedených změnách, zozveď se a žíj svůj život. Ale prvně se zamysli nad svým nastavením - služky-. Za to si totiž můžeš jen a pouze sama a jen ty to můžeš změnit a tím i to, jak tě vnímají druzí.
Plus chce to se zaměřit na to co vám spolu jde, ne na to, co je v 🍑. Ne na to co ti chybí...každému něco chybí. Ani ty pro něj nejsi dokonalá. A je to tak ok. Ale pokud spolu chcete být, dávejte pozornost tomu, co je fajn a co funguje.
Tak nak jako bys psala o mem manzelstvi... Ti kluci to asi jinak neumi,nebo co... ja a deti jsme mu byly volny,ale konicek priorita cislo 1. Nevydrzela jsem.Stastne se rozvedla.On ma partnerku,co jedev konicku s nim.Detem se venuje. A ja mam konecne partnera,ke kteremu muzu natahnout ruku i ja a on ji vezme do sve a pevne,klidne drzi a kdyz je potreba,vede.
@reeeza On ale když ve hře prohráva, tak chytá nervy. Né jednou se stalo že jsem se v noci vzbudila na to že kričí a bouchá v obýváku kvůli tomu že prohráva. Anebo mi děti ráno řekli když jsem přišla ráno z práce že nemohli spat anebo že je táta vzbudil protože hrál hry a křičel. A to mě nějak chladnou nenechává. Ale samozrejme podle něho to není pravda. A aby on uvařil? On vařit neumí... Akorát tak sáčkove těstoviny.. A děti by byli celý den na suchém rohlíku.
@reeeza On ale když ve hře prohráva, tak chytá nervy. Né jednou se stalo že jsem se v noci vzbudila na to že kričí a bouchá v obýváku kvůli tomu že prohráva. Anebo mi děti ráno řekli když jsem přišla ráno z práce že nemohli spat anebo že je táta vzbudil protože hrál hry a křičel. A to mě nějak chladnou nenechává. Ale samozrejme podle něho to není pravda. A aby on uvařil? On vařit neumí... Akorát tak sáčkove těstoviny.. A děti by byli celý den na suchém rohlíku.
@martinahost Jak byly děti na suchém rohlíku? Píšeš, že starší dcera má 15. Tak taky může něco jednoduchého už zkusit uvařit. Uč ji, veď ji. Pusť ji k tomu, nech ji zkoušet. Nekritizuj, pokud to nebude perfektní. Ale v 15 by měla umět už alespoň nějakou rychlovku typu těstoviny se sýrem, těstovinový salát, vajíčka na x způsobů...
Co se chlapa týče, možná fakt ztracený případ. Ale rozvod není jednoduchá záležitost, hlavně finančně a děti jsou v citlivém věku, v pubertě. Urovnej si sama v hlavě, zda momentálně máš finance na to, odejít od něj, i s dětmi. Sehnat si nějaký pronájem, mít na vybavení bytu, kauci, dva nájmy...pokud ano apokud pokus o změny nepřinese žádné ovoce, možná ti bude lépe bez něj než bez toho energetického upíra, co do vztahu vlastně nic nepřináší a jen dětinsky hraje hry.
@martinahost Dnes se dá vařit třeba i podle internetu. Jasně, nikdy to nedělal, tak začne třeba pomazánkami na večeři, obloženým chlebem... K těm těstovinám nějakou jednoduchou omáčku. Dá se cokoliv. Nebo kus masa o nakořenit a osmažit naprudko, k tomu brambory, rýže... V Alberu prodávají připravené krabičky s potřebnými surovinami na polévky či hlavní jídla. Je tam kompletně popsaný i postup, vaření podle toho zvládá i moje jedenáctiletá dcera.
@martinahost Hele a proč by měl vařit, když to celou dobu obstaráváš ty? Neměl přece jediný důvod se to naučit 🤷♀️ A vážně si desetileté a patnáctileté dítě nedokáže dát nic jiného než suchý rohlík? Připravit polévku, těstoviny, pomazánku přece není až tak složité. Zkus se zamyslet nad tím, jestli taky až moc neskáčeš kolem svých dětí. Vždyť už jsou velké a se spoustou věcí by mohly, nebo spíše měly, pomoci.
@martinahost
Možná jsi to tu už psala...Chodí tvůj manel do práce?? Jak je možné že po nocích hraje hry?
Jinak co se týče vaření, ok, je naprosto pochopitelné, že vařit neumí, když jsi vždy vařila ty. Ale teď ho postav přes hotovou věc, že nastavení vašeho vztahu se bude muset změnit, on se bude muset víc zapojit a už to nebude jako doposud.. jinak je prostě konec. Už nemůžeš takhle pokračovat a proto se to bude muset změnit.
Nesoudila bych ho za to, že neumí vařit, za to můžete vy oba, že jste si to tak nastavili. Ale naučila bych ho 4 večeře a 4 obědy, které jsou jednoduché. Ukaž mu, jak se dělají míchaná vajíčka, různé druhy pomazánek, zapečené tousty, nějaká snadná polévka ( třeba krémová, kde se jen ingredience nahážou povařit a pak se rozmixují), knedle s vajíčkem, čočka na kyselo, kuře se smetanovou omáčkou, kotlety na pánvi...nevím co máte rádi, ale určitě nevaříš jen složitější jídla co zaberou hodně času. Nauč ho jednoduché věci. To samé dcery.
Plus každý dá po sobě nádobí do myčky nebo jej umyje. Každý vyprázdní občas myčku. Holky zvládnou dělat koupelnu. Manžel vysávat. Domácnost je váš všech, a proto se o ní normálně starají všichni!!
Plus najdi si náplň volného času. Ten volný čas si třeba i uměle vytvoř. Pravidelně choď pryč z domu v určité dny, kdy se oni musí o vše postarat. Prostě se na ně vys**. A to doslova. Oni časem zjistí, že nejsi samozřejmost...a že to bez tebe vlastně i zvládnou. Zvládneš to ale unést, že pro ně budeš po téhle stránce postradatelná? Opět, ty musíš přeinstalovat svůj pc systém v hlavě. Nebýt služka!!!
Důležité ale bude být neústupná. Píšu z vlastní zkušenosti. Moje mamka se kolem 40ti potýkala s něčím podobným. Úplně se trhla a prošla obměnou. Chodí malovat, chodí za kamarádkou na půlku soboty, obnovila si řidičák po 20ti letech, prosadila si koupi auta atp..osamostatnila se. A víš co? Když tě mají lidi okolo tebe rádi tak chtějí abys byla šťastnější a uvolněnější a přizpůsobí se. Mamka ale byla absolutně důsledná. Už prostě pohár přetekl, a ty roky nastřádaná frustrace překypila. Už nebylo cesty zpět a tak nějak to věděli všichni. Úplně to z ní sálalo 🙂 Radím ti to samé.
Míň mluv, míň je prostě, míň si stěžuj...a prostě jednej 🙏💪😉
@martinahost
Možná jsi to tu už psala...Chodí tvůj manel do práce?? Jak je možné že po nocích hraje hry?
Jinak co se týče vaření, ok, je naprosto pochopitelné, že vařit neumí, když jsi vždy vařila ty. Ale teď ho postav přes hotovou věc, že nastavení vašeho vztahu se bude muset změnit, on se bude muset víc zapojit a už to nebude jako doposud.. jinak je prostě konec. Už nemůžeš takhle pokračovat a proto se to bude muset změnit.
Nesoudila bych ho za to, že neumí vařit, za to můžete vy oba, že jste si to tak nastavili. Ale naučila bych ho 4 večeře a 4 obědy, které jsou jednoduché. Ukaž mu, jak se dělají míchaná vajíčka, různé druhy pomazánek, zapečené tousty, nějaká snadná polévka ( třeba krémová, kde se jen ingredience nahážou povařit a pak se rozmixují), knedle s vajíčkem, čočka na kyselo, kuře se smetanovou omáčkou, kotlety na pánvi...nevím co máte rádi, ale určitě nevaříš jen složitější jídla co zaberou hodně času. Nauč ho jednoduché věci. To samé dcery.
Plus každý dá po sobě nádobí do myčky nebo jej umyje. Každý vyprázdní občas myčku. Holky zvládnou dělat koupelnu. Manžel vysávat. Domácnost je váš všech, a proto se o ní normálně starají všichni!!
Plus najdi si náplň volného času. Ten volný čas si třeba i uměle vytvoř. Pravidelně choď pryč z domu v určité dny, kdy se oni musí o vše postarat. Prostě se na ně vys**. A to doslova. Oni časem zjistí, že nejsi samozřejmost...a že to bez tebe vlastně i zvládnou. Zvládneš to ale unést, že pro ně budeš po téhle stránce postradatelná? Opět, ty musíš přeinstalovat svůj pc systém v hlavě. Nebýt služka!!!
Důležité ale bude být neústupná. Píšu z vlastní zkušenosti. Moje mamka se kolem 40ti potýkala s něčím podobným. Úplně se trhla a prošla obměnou. Chodí malovat, chodí za kamarádkou na půlku soboty, obnovila si řidičák po 20ti letech, prosadila si koupi auta atp..osamostatnila se. A víš co? Když tě mají lidi okolo tebe rádi tak chtějí abys byla šťastnější a uvolněnější a přizpůsobí se. Mamka ale byla absolutně důsledná. Už prostě pohár přetekl, a ty roky nastřádaná frustrace překypila. Už nebylo cesty zpět a tak nějak to věděli všichni. Úplně to z ní sálalo 🙂 Radím ti to samé.
Míň mluv, míň je prostě, míň si stěžuj...a prostě jednej 🙏💪😉
@reeeza Ano chodí do práce dělá na 3 směny, když má ranní tak klidně do 1 hodiny hraje hry a v 5 ráno vstáva do práce a pak se diví že je utahaný, když má odpo přijede domů v půl 11 a znovu je na playku třeba do dvou. Jedině kdy nehraje, to je když má noční..

Je moc dobře, že jsi začala chodit na terapii, protože z některých věcí se dost blbě dostává sama 🙂
Přijde mi, že si připadáš jako oběť, že jsi si špatně vybrala partnera i přes varování ostatních. Ano, někdy okolí může mít dobrý odhad na partnera, ale také by se mohla stát, že by ti okolí neschválilo nikdy nikoho a byla by jsi navždy single. Na vztazích je zajímavé to, že když máme v sobě něco nezpracovaného, neseme si v sobě nějaký vzorec, tak je opakujeme stále dokola, doku se mi sami vnitřně nezměníme, nezpracujeme to, neposuneme se. Když jsi si z nějakého důvodu přitáhla do života partnera, který se nechá obskakovat, tak je pokud nezměníš svůj postoj sama k sobě, tak je jedno jestli ho máš v balení Karel, nebo Vašek.
Jinak pozor, partner jedná také tak, jak se ty chová k němu. Ty jsi napsala, že by jsi mu zatrhla koupi playstationu a on argumentoval, že jsou to jeho peníze. Já si nedovedu představit, že bych partnerovi něco zatrhávala, nejsem jeho matka ani vychovatelka. To zatrhnutí neřeší problém, i kdyby playstation neměl, netrávil by s tebou čas jako partner. Bacha na to, aby ses k němu nechovala jako k malému dítěti, pak nemáš partnera ani dítě. Partnerovi musíme dát prostor, aby se choval jako partner a ne ho ubít, protože to dělá blbě - ne podle našich představ. Partnerovi by také prospěla terapie a prospěla by vám párová terapie. Myslím si, že pokud budete na sobě oba pracovat, můžete mít hezký vztah.
Pokud by to nešlo, klidně se rozveď bez ohledu na církevní obřad, protože u tebe to bude jen přežívání, hnití zaživa, když něco nezměníš. Časem se staneš zatrpklou osobou, co nesnáší svět, nebo totálně rezignovanou zombie. Církev bohužel umí vyvolat pocit viny, když se člověk rozvádí. Já rozvod nevnímám jako prohru, ale jako sílu. Chce to obrovskou odvahu odejít z nefunkčního vztahu a já fandím tomu, když někdo převezme zodpovědnost sám za sebe a svoje štěstí. Fakt si nemyslím, že tě Bůh zatratí za to, že se rozvedeš, byť někdo kovaný v katolickém právo by mi možná řekl něco jiného.
Argument, že to koupil za svoje peníze, že může, je mimo. Manželství má jednu výhodu, peníze jsou společné, není moje a tvoje, ale je naše. (Ano, každý by měl právo mít dle finančních možností daného páru na svoje radosti bez doprošování, výslechu, výčitek a obhajování, že si koupil něco pro sebe pro radost.)