icon

Může manželova cesta ovlivnit naše rodinné vztahy?

bewee
3. říj 2025

Ahojky,
chtěla bych znát názor Vás ostatních prosím.
Dnes mi manžel oznámil, že za cca rok chce letět do Ameriky za kamarádem na motorky. Oznámil mi to jako hotovou věc, bez debat a že když mu do toho nezasahne práce tak poletí.
Popravdě mě to dost zaskočilo a šokovalo, protože jsem momentálně těhotná, v květnu se nám má narodit naše první dítě, a čekala bych, že pro něj bude prioritní rodina, tím spíš, když ví, že mám ze začátku mateřství strach.
Nehledě na to, že ani spolu jsme nikdy takhle daleko nebyli, a teď by letěl sám. Přijde mi to dost sobecké, nehledě na to, že si stojí za svým, že pojede na cca 10 dní a nebere ohled na to jak se cítím a co si o tom myslím.
Co si o tom prosím myslíte?

Strana
z3
janule0123
3. říj 2025

Manžel jezdí každý rok na týden na dovolenou sám.. no a letos jsem vyhlásila, že jedu teda taky sama, že bude mít děti na pár dní na starost

martulka88
3. říj 2025

@bewee Je to o tom, jak to máte nastavené. Jsou rodiny, kde jezdí každý sám. My to tak tedy nemáme. Dovolenou jedině společně. Celkově trávíme spolu skoro všechen čas. Ale my to tak cítíme a chceme. Jsou páry, které mají své koníčky, svůj čas.
Pokud ti to vadí a nikdy nic takto nebylo, tak bych si s ním v klidu promluvila.

bewee
autor
3. říj 2025
@martulka88

@bewee Je to o tom, jak to máte nastavené. Jsou rodiny, kde jezdí každý sám. My to tak tedy nemáme. Dovolenou jedině společně. Celkově trávíme spolu skoro všechen čas. Ale my to tak cítíme a chceme. Jsou páry, které mají své koníčky, svůj čas.
Pokud ti to vadí a nikdy nic takto nebylo, tak bych si s ním v klidu promluvila.

@martulka88 My také vždy jezdili spolu. Byl jen jednou sám, a to jsme byli spolu krátce asi 2-3 měsíce. Teď jsme spolu sedmým rokem a čekáme mimi, o to víc mě to trápí.. Že mě chce nechat s 3-4 měsíčním mimčem doma samotnou a prostě odjet bez debat....

martinka_33
4. říj 2025

Sám na dovolenou uplne v klidu kdykoliv jindy nez kdyz je mimino ☝️Pripadne bych mu oznamila ze hned jak prestanu kojit, letim SAMA a on hlídá dítě. Pokud by mel reci ze to on kvuli práci nemůže, se zlou by se potazal. Me hodne vad když si pánové mysli ze pro ně narozenim potomka zivot svobodneho mladence nekončí 😡 Protoze pro mámu fyziologicky skončí už pocetim (nemůže alkohol atd.), natož pak po narození. V tom by podle mě prostě pánové meli držet se svou partnerkou.

zmrzlinka
4. říj 2025

To si musíte vyříkat vy dva...Já bych toho svého po dvou dětech,17 letech manželství a po 21 letech vztahu poslala do Ameriky klidně na měsíc 🤣🤣🤣

hennrietta
4. říj 2025

No a mluvil o tom dřív, šetřil na to třeba, je to jeho sen?
Taky mám v plánu jednou jet výhledově za rok, dva, tři uvidíme, s kámoškou do zahraničí a manžel se postará o děti a je a tím v pohodě. 🤷‍♀️
Upřímně by mi to nevadilo, pokud by to nebylo v době porodu a 6N, kdy se mnou šíleně mlátily hormony a nevěděla jsem, co sama se sebou natož s dětma.😃

bewee
autor
4. říj 2025
@hennrietta

No a mluvil o tom dřív, šetřil na to třeba, je to jeho sen?
Taky mám v plánu jednou jet výhledově za rok, dva, tři uvidíme, s kámoškou do zahraničí a manžel se postará o děti a je a tím v pohodě. 🤷‍♀️
Upřímně by mi to nevadilo, pokud by to nebylo v době porodu a 6N, kdy se mnou šíleně mlátily hormony a nevěděla jsem, co sama se sebou natož s dětma.😃

@hennrietta Nešetřil, nemluvil, přišel s tím z ničeho nic jako s hotovou věcí.

alice180
4. říj 2025
@bewee

@bewee jako já to chápu. My si taky nic ,, nezakazujeme , neptáme se o povolení. Ale domlouváme se. Hele já bych se rád podíval atd. Asi by mě taky rozhodilo kdyby za mnou přišel jedu támhle....

miryp
4. říj 2025

My se s manželem vzájemně nevlastníme a umíme trávit čas i sami a umíme si ho užít. Solo dovolená tak u nás není tabu, nikdo to nevnímá jako odklon rodiny na druhou kolej, naopak to vnímáme jako prostor pro sebe samého, který je i v manželství a rodičovství důležitý. Jediné, co je v danou chvíli požadováno, je večerní hlášení (stačí SMS), že je v pořádku na ubytování...
Pokud by daná cesta nezasahovala do termínu porodu a šestinedělí, neměla bych s tím problém...

zuzkasim
4. říj 2025

Termín v květnu, chce jet za rok, máme říjen, prcek bude mít skoro půl roku. Kdyby chtěl odjet v době porodu, chápu, že by se ti to nelíbilo, ale takhle? Je to 10 dnů! Pravděpodobně ho nadchl nápad kamaráda a rád by se přidal, splnil si něco, co s přibývajícími povinnostmi, dětmi atd. bude čím dál těžší. Proč ne? Já jela vždy, když k tomu byla nějaká příležitost, nikdy jsem nelitovala. Partner jezdí na svou akci na 10 dnů každý rok, vždy je moc spokojený. Manželství není o tom být spolu 24h denně každý den...

cherie24
4. říj 2025

Můj manžel letěl s kamarády do Španělska, když jsme měli doma celkem malé miminko. Nevadilo mi to vůbec, ale předem se mě ptal, zda by mi to nevadilo. Nevadilo by mi, že někam jede, ale kdyby to se mnou ani neprobral, to by mi nejspíš vadilo hodně. Jednou jste pár a čekáte spolu rodinu, měli by jste spolu o takových věcech mluvit. Znám hodně žen, které zůstávají s dětmi doma a manžel jede třeba na týden do zahraničí na motorkách, na služební pobyt do zahraničí. V tom opravdu problém nevidím. Často třeba tyto ženy odjedou za rodinou. Ale probrat by to s tebou měl. 🙂

cilkat
4. říj 2025

Přijde mi úplně v pořádku jet za nějakým svým koníčkem sám, i když mám "doma děti" - zvlášť pokud je to koníček, který s dětmi zatím nemohu sdílet a zlášť pokud se o ty děti zbytek roku starám a jedu za rok na x dovolených s nimi.
Nepřijde mi v pořádku na tom trvat, pokud partner řekne "já to ale nedám" ... na druhou stranu si myslím, že každá z nás se musí zamyslet, kdy "to fakt nedá" a kdy "je se jen bojí to zkusit". Nepřijde mi fér uvázat ani jednoho rodiče na dítě způsobem "máš dítě, tak bez něj maximálně do práce a možná k doktorovi, nikam jinam". Chápu, že kojící matce se tohle na pár měsíců stane. Ale pár měsíců - ne roky a celý život. A i během těch pár měsíců může někomu prdnout dítě do kočáru, ať se s ním jde na hodinu rpojít někdo jiný. Nakolik těch několik měsíců žádat po otci, na kterém to dítě není závislé fyzickou výživou... je opravdu na zvážení každého páru zvlášť.

hennrietta
4. říj 2025
@bewee

Já v tom asi takový problém nevidím.🤷‍♀️ Myslím, že to "oznámil" dostatečně dopředu a můžeš se tomu i přizpůsobit. Já bych se například domluvila, že bych na pár dní jela k mým rodičům.
Co přesně ti na tom vadí? Že jede bez tebe?

hennrietta
4. říj 2025
@cherie24

Můj manžel letěl s kamarády do Španělska, když jsme měli doma celkem malé miminko. Nevadilo mi to vůbec, ale předem se mě ptal, zda by mi to nevadilo. Nevadilo by mi, že někam jede, ale kdyby to se mnou ani neprobral, to by mi nejspíš vadilo hodně. Jednou jste pár a čekáte spolu rodinu, měli by jste spolu o takových věcech mluvit. Znám hodně žen, které zůstávají s dětmi doma a manžel jede třeba na týden do zahraničí na motorkách, na služební pobyt do zahraničí. V tom opravdu problém nevidím. Často třeba tyto ženy odjedou za rodinou. Ale probrat by to s tebou měl. 🙂

@cherie24 Jak víc to probrat měl? "Naskytla se mi možnost jet s kámošem příští rok na motorky. Kývnul jsem mu na to, strašně chci jet." Na tom nevidím nic špatného.🤔
Ale nevidíme, jak to u nich ve vztahu je celkově, zda spolu tráví čas jako rodina, jestli jim ty peníze nebudou chybět, jestli jezdí i na dovolené společně,...
Vše je to o komunikaci.🙂

reeeza
4. říj 2025

Vždyť má právo i na seberealizaci a koníčky i mimo rodinu 🤷‍♀️ Opravdu nejhorší co se chlapovi může stát je, když už ani nemá dovoleno mít vlastní vůli. Nesnaž se ho dostat pod pantofel skrze rodinu. Takhle láska nevypadá. Láska je svobodná.

Asi o to moc stojí, je to jeho sen. Proto si za tím tak jde a celé to s tebou neprodiskutoval. Navíc asi tě už zná a ví, že bys " mu to nedovolia"😅. Prostě si teď dupnul, je fajn, když to chlap umí ve věcech, které jsou pro něj důležité. Ukaž že jsi vyspělá a máš pro něj pochopení. Buď nad věcí. I ty to zvládneš 🙂

Určitě to z něj nedělá nezpodpovědného partnera a nezodpovědného tátu. Vždyť je to jen 10 dní. Uvidíš že ho to dobije a o to líp se pak bude věnovat rodině.

To samé i ty, jakmile se prcek trošku osamostatní a zvládne být jen s tatínkem, měla by ses také zase seberealizovat i mimo rodinu. Ať z tebe není jen máma a partnerka, to je trochu smutné a navíc I ty budeš potřebovat dobít baterky 🙂

somalicats
4. říj 2025

Já půjdu asi trochu proti proudu, ale dopředu nikdo neví, jak moc to mimčo bude nebo nebude náročné. Mých pět holek nebylo jak přes kopírák, zejména s třetí jsem kolikrát padala na hubu a být na ně 10 dnů sama, no to bych si to asi mohla hodit. Čtvrtá a pátá byly naopak za odměnu.
Za mě nevidím problém v tom, aby chlap odjel, pokud se autorka s dítkem "zaběhne" a bude vše na pohodu, ale pokud by bylo dítko extrémně náročné (a že i taková jsou), tak mi přijde dost nezodpovědné, aby chlap odjel a nechal v tom svoji ženu vymáchat. Dítě si dělali oba a i když s narozením dítka život nekončí, tak je fajn chovat se trochu dospěle.
Autorko, manželovi řekni, že si o tom znovu promluvíte, až se malý narodí a až uvidíte, jak tu péči budete oba zvládat. Motorky a Amerika mu fakt neutečou.

kakba
4. říj 2025
@bewee

@bewee ano, ja jezdim sama i muj manzel jezdi sam. Nam to nevadi, protoze vztah taky potrebuju voraz.

korin
4. říj 2025

Manžel odletěl na 10 dní na konferenci, když byl nejmladší ratolesti měsíc. K tomu jsem měla doma dítko tříleté a pětileté. Byli jsme domluvení na tom, že mi zajistí pomoc, domluvil se tedy s rodiči a ti si párkrát přes den vzali jedno nebo obě starší děti. I tak to bylo docela náročné. Když byly nejmladší ratolesti 2 roky, dostal ode mě manžel k narozeninám "opušťák" na sólo dovolenou, vydal se na přechod hor do Rumunska (můj nápad a iniciativa).
Nevím, na kolik taková zaoceánská sranda přijde, jestli si to můžete finančně dovolit. Pokud bys například nemohla kojit, tak se asi každá koruna hodí, vzhledem k výpadku jednoho platu.
Chápu, že jsi zaskočená, když jste spolu takhle daleko (a asi draho) nikde nebyli. Přece jenom budeš v začátcích s dítětem docela omezená pokud jde o samostatné akce, ono to umí hodně mrzet.

darenn
4. říj 2025

Ex manžel si takto jezdil kam chtěl, nevadilo mi to, horší bylo, když jsem někam chtěla s kamarádkou vyrazit já, to už se mu nelíbilo. Takže rovnou bych mu oznámila, že není problém, že vyrazíš někam také bez něj.

vendulis
4. říj 2025

@bewee Já si myslím, že manzela k ctyrmesicni mu nebudes potrebovat🙂

anpineapple
4. říj 2025

Nevadilo by mi, že by někam jel, navíc jen na 10 dní. Vadilo by mi jak píšeš, že nebere ohled jak ty se cítíš. To si musíte prostě vyříkat 🙏🏻 osobně si myslím, že u tebe teď mohou hrát dost roli i těhotenské hormony a o to víc tě to celé rozhodilo a mrzí.
Ale myslím, že to nakonec může prospět vám oběma 😊 a ty třeba pak až to půjde taky někam s kamarádkami vyrazíš. My s manželem trávíme spolu hodně času, vztah máme velmi harmonický, ale i každý čas, který trávíme odděleně si užíváme a je to pro ten šťastný vztah potřeba ❤️

westie
4. říj 2025

Já jezdila s kamarádkami bez manželů běžně, jednou jsem jela úplně sama, do země, kam by se manžel asi taky chtěl podívat, ale časově mu to nevycházelo.
Kdyby za mnou přišel, že pojede s kamarády, kdy je miminku pár měsíců, s tím bych měla problém v té době, kdy jsem nevěděla, co vlastně mateřství obnáší a měla jsem z toho strach. Teď, po zkušenostech se dvěma dětmi, se na to dívám jinak - řekla bych mu, ať jede, že si na tu dobu k sobě nastěhuju mamku nebo tchýni, abych nebyla doma sama.

anpineapple
4. říj 2025

Ještě dodám... Kdyby ten výlet měl nějak narušit váš rodinný rozpočet, ve smyslu, že třeba by pak nebylo na nějakou vaší společnou dovolenou nebo by to znamenalo jiné uskromnění, tak by mi to samozřejmě vadilo taky. Ale pokud na to ty peníze má a vás se to nijak nedotkne, tak proč ne 😊

drep
4. říj 2025

Já naprosto upřímně musím říct, že by mi vadilo to “na motorky” a “do Ameriky”. Zbytek ne, muže nevlastním a ráda si podobný výlet vyberu sama později. Ale my oba s mužem pracujeme v traumacentru a motorkáři jsou náš denní chléb, takže by ho tohle naštěstí nikdy nenapadlo. Protože motorky jsem největší ohrožení tradičního manželstvi, před sexy kolegyněma a civilizačníma chorobama.

ada22
4. říj 2025

Záleží jak na tom jste finančně, zda se to dotkne rozpočtu. Zda budeš na dítě úplně sama nebo budeš mít k ruce babičku případně někoho jiného z rodiny. Asi je špatně, jak ti to oznámil jako hotovou věc, ale to by bylo nejlepší s ním probrat a říct mu co ti na tom vadí. Jinak tedy z výletu na motorkách na druhé straně světa bych asi taky nebyla nadšená. 🫣

teate
4. říj 2025

@bewee Mně to přijde zase sobecké od Tebe. Můj muž jezdí běžně sám, byl s kamarády pod stanama, dává pravidelně Slovensko, termály v Maďarsku apod. Proč ne? Mimino už bude mít 4-5 měsíců, to už budete na 10 dnů zažitý. Nevím, no. Asi jsem jiná, ale volnost a oddych je taky prima. Když jsem s dětma sama, beru to jako příležitost pro sebe, pro posílení vztahu s dětmi. Děláme si doma věci, které běžně neděláme. Máme taky “pré”. A přeju to “pré” i svému muži. Platí si to sám, rodinný rozpočet to nikdy neohrozilo.

ele_nka
5. říj 2025

@bewee já bych s tím neměla problém. Sama jsem byla na dovče odpočnout si od rodiny.

trdelnik234
5. říj 2025
@drep

Já naprosto upřímně musím říct, že by mi vadilo to “na motorky” a “do Ameriky”. Zbytek ne, muže nevlastním a ráda si podobný výlet vyberu sama později. Ale my oba s mužem pracujeme v traumacentru a motorkáři jsou náš denní chléb, takže by ho tohle naštěstí nikdy nenapadlo. Protože motorky jsem největší ohrožení tradičního manželstvi, před sexy kolegyněma a civilizačníma chorobama.

@drep
Ahoj,napisala si to uplne skvele👍

trdelnik234
5. říj 2025

@bewee
Ahoj,
Ponuknem ti iny pohlad.
Minule som sa bavila s mladymi kolegom,ktory caka prveho potomka.
Pozname sa take dobre styri roky, tema potomok bol u nich na programe posledne dva roky skoro na dennom poriadku az tak,ze premyslal o rozchode,mal pocit ze je niekam dotlaceny..
Nakoniec nasli compromis a dieta splodili a o chvilu sa narodi.
No a ked som sa ho pytala,ako sa citi a z coho ma najväcsi strach ako buduci otec ,tak odpoved bola:
Z toho,ze odteraz sa cely nas zivot bude tocit okolo maleho.Ze uz nebudeme partnermi,ale iba rodicmi"
Tak mozno aj tvoj partner to ma tak.
Este odpoviem n'a otazku.
Take jednanie,ze ja sa rozhodnem,oznamim a idem,to u n'as nie je akceptovatelne.
Vyberiem destinaciu, overim si,ci to nebude negativne zasahovat do rodinnej organizacie, preberieme to s manzelom a az potom objednavam letenky a pod.
Dovolenka osamote je inak skvela vec.
Ale tento sposob,jak ti to oznamil, to by mi vadilo a velmi

suzanna123
5. říj 2025

Že chce jet, bych pochopila, i bych to byla schopná akceptovat. Respektive jsem schopná to akceptovat, protože můj muž takhle každý rok jezdí. Ale tu formu komunikace ne. Čekala bych, že s tím přijde jako s něčím, co chce udělat a probrat - s ohledem na finance, na desetidenní absenci, malé dítě... Tohle je něco, co se podle mě ve vztahu diskutuje, ne oznamuje.

Strana
z3