icon

Nechce si mě vzít

kesinka89
17. čer 2021

Ahoj holky, potřebuju se asi jen vykecat 🤷🏻‍♀️
S přítelem jsme spolu 6,5 roku a máme 7m mimčo, které má jeho příjmení. Na začátku vztahu jsme si ujasnili, že děti budeme mít po svatbě. Jde o to, že mi snad celou dobu, co spolu co chodíme říká, jak se vezmeme a že to potřebuje vymyslet (zásnuby) a tak musím počkat. Otěhotněla jsem neplánovaně, ale všichni jsme měli velkou radost a jeho rodiče nás popichovali, že kdy bude svatba. Přítel na to samozřejmě, že se vezmeme ale potřebuje čas. V tu dobu jsme spolu byli už docela dlouho, takže jsem se těšila, že budu nevěsta a samozřejmě se chlubila zvědavým kámoškám. No, jenže těhotenství plynulo a stále nic 🤷🏻‍♀️ Přicházely otázky, kdy se teda vezmeme a on, že prej si nebudeme přidělávat teď starosti. Už mi to přišlo podezřelé, tak jsem chtěla dát mimču moje příjmení (v domnění, že se bude chtít jmenovat stejně a vezme si mě). No zlatý voči. Přemlouval mě, že dáme příjmení jeho když se stejně vezmeme. Ale furt nic a nic a nic. Teď má výmluvy, že zlatnictví mají zavřeno, je korona, bla bla bla.... A mě všichni oslovují jeho příjmením a mě to štve. Když s ním o tom mluvím, vypadá to, že svatbu vůbec nechce.
Nejlepší je, že mě má jistou a už se ani nesnaží. Po porodu mi ani pitomé díky neřekl, na výročí zapomněl, na Valentýna taky. Takže je mi jasné, že brát si mě taky nebude. Hrozně mě to trápí a ponižuje, jak mi může furt takhle něco slibovat a pak se na to vykašlat? Ještě když ví jak je to pro mě důležité🙄

Strana
z4
somalicats
20. čer 2021

@cherie24 Přijde mi, že motáš dohromady dvě věci, co spolu nesouvisí. Souhlasím s Tebou v tom, že pokud je chlap škrt, tak je fuk, zda jsou ti dva sezdaní nebo ne, protože on se bude jako škrt chovat v obou případech. Nicméně svatba má svoje výhody, zejména ty ekonomické - a to zejména v případech, kdy jeden z páru (sice častěji žena, ale může to být i muž) "obětuje" práci a pečuje o děti - to je vlastně práce pro rodinu, ale neplacená (nepočítám PPM a RP). U nesezdaných v případě, že se s živitelem rodiny něco stane, není nárok ani na vdovský důchod, starobní důchod pak v případě toho, kdo pečuje, je o dost nižší než důchod toho živitele. V případě rozchodu pak, zejména pokud se ti dva nedokážou dohodnout a živitel se k tomu nepostaví tak, že on sice nosil peníze, ale ten druhý si to "odpracoval" doma, ten pečovatel odchází s holým zadkem. Mám za sebou manželství i soužití na hromádce, takže dokážu porovnat - můj expartner, ač sliboval, že si mě po narození dětí vezme, z toho nakonec vycouval - během toho soužití jsme zbytečně přicházeli o peníze na slevách na dani na děti, protože si nemohl uplatňovat moji nejstarší dceru z prvního manželství (jako můj manžel by mohl), kdybych během RD vůbec nepracovala, jako manžel by si mohl uplatňovat i slevu na dani na mě - takhle nemohl. Brali jsme si spolu dům na hypotéku - hypo psaná na něj, já jako spoludlužník, museli jsme vypapírovat každej prd, abych byla v katastru zapsaná i já (platili jsme vše napůl, takže logicky jsem chtěla být i úředně z poloviny spoluvlastník). Když jsme se rozešli, tak jen vypořádání toho domu trvalo skoro rok, a to jsme byli na všem dohodnutí - na úřadech nebyli zvyklí, že si nesezdaný pár koupil něco napůl, navíc se ani daňaři nemohli shodnout na tom, jestli mám nebo nemám platit daň z nabytí nemovitosti, protože jsme nebyli manželé (naštěstí ji mezitím stihli zrušit, takže ve finále jsem neplatila nic) A díky bohu za to, že jsem na tom spoluvlastnictví trvala, protože ex měl období, kdy měl tendence mě z domu vyhazovat - kdybych tenkrát spoléhala na to, že i když nebudu mít k domu úředně práva, tak jsem vložila peníze a práva mám, tak bych taky mohla skončit bez baráku a bez peněz.

marimanta
20. čer 2021

@somalicats můžu se zeptat, kdy jste dům kupovali? Asi nedávno, když jste neplatili daň z nabytí, že? Mě jen zarazilo, že nejsou zvyklí na nesezdané páry. Páč my takhle kupovali v r. 17 a bez potíží. Asi jste možná měli smůlu, protože dnes už to asi není taková rarita.

marimanta
20. čer 2021

@somalicats jo, už to asi chápu. Tam šlo o nabytí po tom vypořádání asi, že 😁

levandule_k
20. čer 2021

@cherie24 Tvl, to bych nemohla žít s chlapem, který mi sebere všechny peníze a dává mi kapesné na kafe. Tyhle tendence, "dobrý" rady kamarádů a rodičů se musí utnout hned ze začátku, zpětně se bojuje o dost hůř. Ale ta žena by měla znát svoje práva, majetek nabytý v době manželství je společný (výjimkou třeba dědictví atp.) a má právo na stejnou životní úroveň. Zase jsou chlapi, kteří takhle blbě kecaj, že je potřeba ženskou zkrotit, pak přijdu domů a poslušně sklopí hlavu a velí ona.

Obecně mi hodně vadí, když jeden z páru toho druhého ponižuje a nebere ho jako rovnocenného.

somalicats
20. čer 2021

@marimanta jj, az po vyporadani, protoze to trvalo do zari lonskeho roku, ac jsme to zacali resit uz v roce 2019. Ja na sebe prebirala hypo a vyplacim byvaleho.

cherie24
20. čer 2021

@levandule_k no bohužel to nejsou jen silácké řeči, kolikrát jí celkem smete i před návštěvou. Nedávno se jim i narodilo druhé dítě z IVF. A myslím, že barák, teda jeho většinu určitě, stavěli už když byli manželé, takže když by chtěla odejít, slušně by se plácl přes kapsu, neboť na něm opravdu vůbec nešetřili. Ale odejít se zjevně nechystá a já si o tom můžu myslet svoje, ale do cizích vztahu raději lidem nemluvím. Většinou se to pak obrátí proti vám a ještě vás obviní, že pak můžete za jejich hádky. A řekla bych, že ona to i ví, že to chování úplně v pořádku není. Tenkrát jsem ex na to svůj názor řekla a teď už to naštěstí nemusím řešit. Současný partner je co se týče financí myšlenkově úplně jinde, díky bohu. 🙂

@somalicats to nepopírám, jen mám asi trošku jiné představy a prostě bych se nechtěla vdávat hlavně proto, abych měla finanční výhody od manžela i od státu. V mojí rodině se skoro každý rozvedl, a proto se do svatby vůbec nehrnu a prostě si myslím, že když by to mělo přijít, tak kvůli úplně jiným hodnotám. Přijde mi ale, že autorka trošku doufá, že by se svatbou dost změnilo. Což taky není úplně ideální. Pokud mají problémy a on si jí navíc ani neváží, měli by nejprve zapracovat na tom a ne ho tlačit do svatby. To by se taky mohlo stát, že se budou hodně rychle zase rozvádět.

marimanta
20. čer 2021

@somalicats chápu, jakmile úředníka postavíš před nezvyklou věc, dozvíš se věcí 😁 My takhle kdysi zůstali oba doma s dětmi. Muž na rodičáku, já jako osoba pečující o dítě do 4 let. Nevídáno, aby byli dva doma a ani jeden nepracoval. Paní to málem nerozdýchala. 😁

somalicats
20. čer 2021

@cherie24 To souhlasím, že svatba není řešením problémů. Jen mi to trochu připomíná mého ex, který taky nejdřív sliboval, pak začal couvat a pak mi udělal pár věcí kvůli kterým bych si ho od té doby nevzala já, i kdyby mi přinesl prsten s diamantem a klečel u toho na kolenou. Ono nic proti soužití na hromádce, má to i svoje výhody (my díky tomu, že jsme nakonec byli schopní se domluvit, si vypořádali i péči o děti a nemuseli jsme s tím k soudu). Ale musí s tím být ztotožnění oba. Pokud jeden svatbu chce a druhý ne, mají si to říct hned na začátku.

somalicats
20. čer 2021

@marimanta Jo, stejně jako teď já s manželem, kdy manžel byl loni díky covidu bez práce, tak zůstal doma na rodičáku (byl OSVČ bez zakázek a než našel zaměstnání, tak to trvalo) a já šla hned po skončení PPM zpátky do práce. A protože jsme chtěli (a nakoneci potřebovali, páč jsem neplánovaně znova otěhotněla) vybrat RP co nejrychleji, aby toho propadlo co nejmíň, tak jsem já obíhala úřady a manžel si vyřizoval RP, aby byl jako OSVČ brán jako vedlejší činnost a ne hlavní. To taky spousta lidí nepobrala 😀

levandule_k
20. čer 2021

@cherie24 Jasně máš pravdu, ono se nemá montovat do cizích vztahů, sama bych to také nesla velmi nelibě, kdyby mi někdo říkal, že žiju špatně. Ale tady v diskuzi se dá probrat ledacos 🙂.

axel85
8. lis 2022

@kesinka89 ten tě má dobře na háku

viki999
8. lis 2022

@axel85 je to víc než rok stará diskuze.. už můžou být svoji nebo od sebe.. 🤷🏻‍♀️😂

kesinka89
autor
8. lis 2022

Čaute holky, ano je to víc než rok a žádná změna 😂už je mi to jedno, další dítě se bude jmenovat po mě a basta 🙆‍♀️

superkousky
8. lis 2022

@kesinka89 Ty fakt chceš druhé dítě s někým, komu ani nestojíš za to, aby si tě vzal?

jiss
8. lis 2022

@kesinka89 patřilo by mu to, ale obávám se, že Vám to nepovolí. Sourozenci, co mají stejné rodiče, musí mít i stejné příjmení.

klokanka31
8. lis 2022

@jiss Kde jsi to slyšela?

somalicats
8. lis 2022

@klokanka31 Na matrice. Mam to u starsich holek stejne. Protoze ma prvni prijmeni po ex, druha ho dostala automaticky taky.

eva267
8. lis 2022

@somalicats znám rodinu, kde je jedno dítě po matce a druhé po otci. Takže minimálně před dvěma lety to šlo.

somalicats
8. lis 2022

@eva267 Pokud je první po matce, tak ano, ale pokud je první po otci, tak pokud je stejný otec, tak už to jinak nejde.

eva267
8. lis 2022

@somalicats napsala jsem to naopak. První je po otci, druhé po matce. Nevím, jak to mají formálně ošetřeno, každopádně děti nemají stejná příjmení.

2hanah
Autor odpověď smazal
cherie24
11. lis 2022

@kesinka89 my jsme se třeba o svatbě dost bavili a můžu říct, asi i tvého chlapa chápu. My jsme teďka v nedávné době kolem měli hned 2 páry, které se vzali a do 2 let se rozváděli a to spolu byli i přes 10 let, děti měli a po svatbě doma peklo. Tak teďka se k tomu taky stavím tak, že asi ani svatbu nechci. Nevím, jestli to pak člověku stoupne do hlavy, že má třeba člověk pocit, že už je to jistý, tak se můžu chovat jako 🐂 nebo 🐮. Jinak jste spolu spokojený? Doma se nehadáte? Teda krom tématu svatba? 😀

kesinka89
autor
11. lis 2022

@cherie24 jj, právě se vůbec nehádáme, na všem se shodneme😀je to pohodář, když mě malá nechce pustit, tak i uvaří, vysaje, nakoupí 😀 jediná chybička jsou ty sliby no🤣 ale taky to chápu, možná bych se cítila jako vdaná i divně 😂

klokanka31
11. lis 2022

@cherie24 To ale nebude svatbou že šli od sebe...

Strana
z4