icon

Nevychovaný pes ohrožuje dítě. Je čas na rozchod?

25. črc 2022

Ahoj. S chlapem máme celkem hezký vztah, máme krásnou šikovnou 15 měsíční dceru, žijeme si celkem hezky, je tu ale jedno ale. Ještě než jsme se poznali, pořídil si německého ovčáka. Já jsem ze začátku z pejska byla nadšená, bylo to ještě takové odrostlejší štěně, když jsme se poznali, jenže po společném sestěhování a otěhotnění jsem si začala všímat spousty chyb. Fena je totiž nevychovaná a chlap to neřeší a nechce řešit. Neumí chodit na vodítku, neumí jít na místo a zůstat tam, nebo celkově povely neumí, neumí něčeho nechat když řekneme "ne", dokonce ani když přinese balónek na aport, tak ho nechce pustit, dělá si vše po svém. Doma všude překáží, skáče po návštěvách, neposlechne když řekneme dolů, kňučí když si ji chvilku někdo nevšímá, když přijdeme s nákupem, nejdřív po těch taškách skočí, pak strčí hlavu do tašek a vše očichává jak blázen, olizuje konferenční stolek v obýváku, olizuje lahvičku nebo dudlík od malé, když tam zůstane, dokonce bere její hračky, vše se snažím vysvětlovat že nesmí ale ona je jak z jiného vesmíru, absolutně nechápe co po ní chci. Když si chlap hraje s malou, začne kňučet. Ten se samozřejmě hned začne věnovat jí, aby chudinka nebyla odstrčená. Místo výcviku si s ní pořád jen hraje, je to samé ťutu ňunu jenom balónky pamlsky a žádná práce, já už jsem z toho ale vážně nešťastná. Stydím se k nám pozvat nějakou kamarádku, protože celou dobu návštěvy okřikovat psa se mi vážně nechce. Ani ji nechodím venčit, stačilo mi to v těhotenství, kdy jsem se několikrát malém přerazila a to nemluvím o křečích, které jsem dostávala do podbřišku jak mě šíleně táhla. Chlapa to nezajímalo. Odkýval mi, že by ji jako mohl naučit na vodítku, ale nic se nestalo. Není důsledný ani doma. Jenže fena už pomalu ohrožuje svým chováním i malou. Už několikrát se proti ní fakt hnusně rozběhla a bouchla ji třeba čumákem do hlavy, nebo jí začne jak střelená olizovat, malá couvá couvá, fena olizuje jak praštěná, na nějaké zákazy nereaguje a už se bohužel několikrát stalo, že malá při svém couvání hodila záda a dala si do hlavy. A stále nechápe, že tohle dělat nemá. Už si připadám jak s bláznem, vlastně za tu dobu co spolu žijeme se snažím jí vychovat, ale marně. Jsem na to sama, chlap není při mně a ještě si myslí, že je to chudák pejsek a že si psa nepořídil proto, aby ho buzeroval. Tak já nevím, jsem teda praštěná já? Já mám na prvním místě dceru, chlap tam má psa. Vše se přizpůsobuje psovi - procházky, výlety, délka návštěv, vše se točí kolem psa. Myslela jsem, že po narození dítěte bude pro chlapa prioritou dítě, ale ten se ještě více přimknul k psovi. Stará se o ní převážně sám, když není v práci, řeší kolem ní veterináře, kupuje granule, pamlsky vše řeší on. Dokonce když hárá, mění jí vložky... A já řeším zase vše kolem dcery. Přijde mi, jak kdyby chlap měl psa jako dítě. Už mě to ale nebaví, myslela jsem si, že budeme rodina, jenže si připadám už jak blázen, prostě že jsem já + malá a chlap + pes. Sedíme u našich, je večer a chlap začne být nervózní, protivný ptám se ho co se děje, a on - už musíme domů, už musím venčit. Přitom to ještě ani není tak dlouho, aby to ještě fena nevydržela, když jezdíme k rodičům až po obědě a on ji před odjezdem venčí. Nebo chystám oběd, a chlap se najednou sebere a jde se psem. Prý už se jí určitě chce ven, tak s ní teď musí zajít, i když s ní byl třeba 3 hodinky zpátky. Nedejboze když se něco stane, fena vypadá nějak nemocně nebo třeba kulhá, to kolem ní litá, pobíhá co se s ní děje, jestli nemá jet k veterináři a vyšiluje jak smyslů zbavený. Já jsem bohužel jiná a nemám pro tohle pochopení a nikdy nebudu v tomhle chlapa chápat ani s ním souhlasit. Zdaleka jsem tu nevypsala vše, nezmínila jsem třeba věčný bordel který už mi taky leze krkem, smrad, nedejboze když hárá tak i když má kalhotky tak jak furt skáče jak praštěná, je krev stejně všude na zdech, na dveřích, rozmazaná po zemi... Prostě jsem začala už mít k tomu psovi odpor a jelikož chlap na ni nedá dopustit, cokoliv udělá je jí předem odpuštěno, je to jeho miláček který nemusí poslouchat, tak si tak říkám, že je asi nejvyšší čas se sebrat a nechat chlapa s jeho láskou. Já na tohle nejsem, nebudu tolerovat neposlušného psa a ještě ho za to chválit a cpát mu za to pamlsky. Chci mít klid, věnovat se dceři, a ne se pořád rozčilovat s nevychovaným psem. Tak vás prosím o radu. Mám teda ještě naposledy zkusit chlapovi vysvětlit, že takhle velký pes žijící v bytě s malým dítětem musí mít alespoň základní výcvik poslušnosti, i když už jsem mu to říkala tak 1000x? Nebo se s ním mám prostě rozejít, protože lepší to už nebude? Já už takhle žít dál nechci, nebaví mě to. Jsem kvůli psovi nešťastná...

Strana
z4
alilali
26. črc 2022

Nezlob se, jsem s těmito zvířaty celý život, ale jak moc s ní ta krev kape, když hárá? Že to máte na zdech, na dveřích? To by mě zajímalo 😁

Přeháníš, ji ber na cvičák, ty si najdeš chlapa se psem, psa si měla ráda než si otěhotněla a teď ti vadí. Jsi divná. Kopla bych tě do zadku 😘

somalicats
26. črc 2022

@petulkadodo Ehm, srovnávat dítě a psa z hlediska hygieny? O sterilním prostředí tu mimochodem nikdo nepsal, ale pokud Tobě přijde naprosto v pořádku, že pes, který venku očuchá a kolikrát i olíže s prominutím kdejaký ho*no, pak ožužlá miminu hračky nebo dokonce obličej, tak to teda aspiruješ na čuně roku, to se na mě nezlob.

janysek21
26. črc 2022

Nečetla jsem celou diskuzi, ale věřím, že ten pes je chudák a paní také. Její partner neví, že každý pes potřebuje cvičit a pokud on to neumí a nechce chodit na cvičák, tak ho může dát na placenou převýchovu. Takových výcvikářů je hodně. Já jsem pejskař, středního psa mám také v bytě, ale od prvního dne ho cvičím, tohle bych nekousla také. Mít psa je sice hezké, ale prostě poslouchat musí.

petulkadodo
26. črc 2022

@somalicats Tebe nikdy neolízl pes? Víš co všechno pak venku na hřišti olíže roční dítě?

elesse
26. črc 2022

@petulkadodo je prece neco jineho, kdyz nahodou olizne a kdyz oblize cely oblicej a jeste k tomu hracky… a co jedi tvoje deti na hristi nevim, ale moje v roce na hristi neolizovalo nic. Byt nerikam, ze to nektere deti nedelaji

petulkadodo
26. črc 2022

@elesse Tak viděla jsem už spoustu dětí olizovat a ochutnávat kde co včetně tyčí v mhd apod., a pak taky spoustu maminek, co si toho možná ani nevšimly, protože v jednom kuse koukají do mobilu.

merope
27. črc 2022

@petulkadodo Vidíš, já šla tak daleko, že jsem to řešila s pediatričkou - čím víc to totiž dítěti zakazuje, tím víc ho to baví. Takže - kamínky na hřišti jsou inertní, to projde. Klíčové je uhlídat baterky a magnety. Tyče jsem se zakazovat snažila, ale to je neustálý boj s větrnými mlýny. Důležité je očkování proti žloutence. A "no stress".

@somalicats To jako někomu zásadně vadí, že batole olízne pes??? Mému synovi to teda vadí, ale psa nemáme a tím, že mu to vadí vidím, že psi dost zásadně olizují děti, když si s nimi chtějí hrát. Snad všichni, co si chtějí hrát.

michaela666
27. črc 2022

@merope Pokud malé olízne pes ruku nebo nohu, to ještě beru, ale obličej mi hodně vadí. Když pominu hygienu, tak nevěřím žádnému na tolik, abych v tom neviděla hrozbu. Hodně to pramení z mého strachu ze psů. Ten co mě pokousal si chtěl údajně taky jenom hrát.
Doma bych ho snesla jen v případě, ze bychom měli zahradu a trávil čas převážně tam. V bytě dítě + velký pes jako má zakladatelka pro mě neexistuje.

somalicats
27. črc 2022

@petulkadodo Děvenko, já mám těch dětí 5, takže fakt vím, co ty děti jsou schopné venku olízat. Ho*na mi děti neolizovaly a neolizují, já nejsem ten typ matky, co si dřepne na hřiště s mobilem a děcek si nevšímá. Na zahradě výkaly jaksi nemáme 😀

somalicats
27. črc 2022

@merope Tak mně to třeba vadí - psa nemáme, nebudeme mít, a cizí psy ke svým dětem nepouštím, nevím, co se jim v hlavě vylíhne, když už bych pomíjela to hygienické hledisko.

kometkak
27. črc 2022

Já mám velmi ráda psy a i jsem psa roky měla. Ale z duše nesnáším nezodpovědné pejskaře.. (kteří si pořídí velkého psa do bytu, psa necvičí, nezvládají, nechají je volně běhat po dětských hřištích, neuklízí po nich hovna venku, psa zanedbávají a ty co jim nechtějí poskytovat adekvátní veterinální péči) Psi za to nemůžou. Jen ti majitelé. Pokud je pes nechychovaný,je to problém vás obou. Pokud muž odmitně s tím něco dělat, asi bych mu nechávala dítě a chodila s ním já. Nebo třeba jde i zaplatit nějaké cvičení někdym profi.. nevím. A taky ta kastrace.

petulkadodo
27. črc 2022

@somalicats Tak pokud tvé děti chodí jen na zahradu, tak ok, i když i tam se zvíře najde. Ale děti z bytů, které se batolí venku na hřišti nebo v parku, si běžně strkají do pusy kameny, osahávají různé sloupky apod., kam běžně čůrají psi a pak si ty ruce dávají do pusy. Dokud jsem neměla psa, tak mi taky nedošlo, co vše je venku počůrané. A psi ho*na obvykle nežerou.

kikisek0058
27. črc 2022

Jestli psa nechcete já si pro něj milé ráda přijedu, budu aspoň s tchyni moc jezdit na cvičák... A bude lítat u baráku.... V bytě velký psi fakt nemají co dělat to se na mě nezlobte 🤬

merope
27. črc 2022

@michaela666 Malého taky učím, že pokud chce pohladit cizího psa, musí se zeptat - a on sám teda olizování nesnáší, tak mám vyřešeno. Ale tady ten pes byl i dříve než partnerka, natož než dítě - a bylo to štěně, takže v podstatě skoro jistota, že vydrží celou dobu, co bude dítě malé.

@somalicats Když byl malému cca rok a půl, tak jsem plochy, kam jsme šli, i procházela - na ploše cca 50 x 10 metrů jsem našla jeden ptačí exkrement. Nechtěl se mi zvedat, říkala jsem si, že to je trošku stranou - malý k němu neomylně zamířil. Teď jsou mu už přes 3 - a posledně mi ukazoval a hned chtěl zvedat "oříšek". Prostě Praha uprostřed civilizace...

Jako názor na psy s tebou v mnohém sdílím - ale tady vidím, že prostě byl chlap, pak pes, pak tazatelka, pak dítě. To nebyla diskuse: "Miláčku, pořídíme si pejska." ale ona si našla chlapa se psem - štěnětem.

terka_37
27. črc 2022

Jako takhle, já nemám ráda psy, takže můj názor je dost zaujatý. Začít žít s chlapem, který má psa, by pro mě byl hodně velký problém. Jenže když se člověk zamiluje, chápu, že kousne spoustu věcí🤷 Třeba že v opojení zamilovaností je nadšený i že štěněte, se dá pochopit. Leč žena se po porodu prostě změní. Zaměří na dítě. A když to zrovna není milovnice psů, tak zcela chápu, že tohle ji může přivádět k šílenství. Pro mě je představa soužití s takovým psem úplně nereálná, jsem bez sebe vzteky, jen si to představím. Hárání v byte, olizování hraček nebo dítěte, ocumlávání jídla v taškách, z toho je mi regulérně na zvracení. A do toho chlapa, kterému je to jedno. Dala bych mu nůž na krk, že buď psa vycvičí nebo jdu. A když by se nic nezměnilo, tak bych opravdu odešla.

veronikav31
28. črc 2022

@petulkadodo nevím,znám dost lidí co má psa a pes na dětské hračky nechodí a naopak. ostatně já bych to nesnesla. mám ráda zvířata,ale tot fakt ne. naše děti učíme, že všechny psi co neznají se nemají hladit, po synovi skočil pes,když byl malý a od té doby se jich bojí

klokanka31
28. črc 2022

Když to tak čtu, tak jsem ráda že mám rozumnou fenku i dítě. Nikdy si nepopletly které hračky jsou které, a to obě mají i plyšáky, i např.gumové kačenky. Malá když sahá na psí hračky tak ne aby je ocucávala ale aby je házela fence. Do misky jí sahá jen když jí jde krmit, fenka jí nikdy neolízla po obličeji, jen párkrát ruku. A aby malá venku jedla ze země hlínu nebo kamínky, nebo někde něco olizovala to taky ne...🤔

rosie18
29. črc 2022

Necetla jsem vsechny komentare a nevim, kam se diskuze vyvinula. Ale muj pribeh... Poridit si stene byl priteluv napad, pak prislo miminko a tim, ze jsem byla doma s malou, jsem se logicky starala i o psa, taky tahala, delala ruzny skopiciny, ale ja ji od malicka mam moc rada a ke to takova moje partacka, takze se o ni staram ja, coz znamena venceni, uklizeni po ni pri harani atd... Jako kdybych se mela rozcilovat, ze pes se nechova vzorne atd, tak mi prdne cevka a budu tahat nohu. Nektere povely jsem ji naucila, nasla jsem zpusob, aby to fungovalo a parada.

hankasva
14. srp 2022

Pokud je pes nevychovaný tak je to vždy chyba majitele a zbavovat se feny jen proto že ji neumíte vychovat je na přes hubu.
Jste rodina tak předpokládám že můžeš zvednout zadek a jít fenku cvičit sama když on nechce.

hankasva
14. srp 2022

@klokanka31 přesně, je o to výchově a to jak psa tak dítěte.

Strana
z4