icon

Nonstop hysterická máma (babička)

11. srp 2020

Prosim Vas, kdo mate taky takhle narocnou mamu, jak to zvladate? Da se v tom nejak normalne zit? Vidat se s ni? Pr.z dneska - jede za nami na navstevu. Jsem doma sama s dvema detmi ( jeden kojenec), zijeme na vsi, neni tu obchod, manzel pracuje v jinem meste. Tento tyden se mu nehodilo prijet a s tim ze prijede babicka, tak ani nemusi ( jsme si mysleli). Babicka se objednala na 3 tydny ( pulka domu teda patri ji, takze to neberu jako uplne jako navstevu, i kdyz ti nebydli, neberu to tak, ze se musi ptat, jestli muze prijet a podobne). Ze pry me pomuze s detmi. Dneska rano ji pisu, jestli by po ceste vyzvedla nutrilon, nejak jsem automaticky predpokladala, ze nam po ceste i nakoupi. Primo jsme se takhle nebavily, ale prislo me to logicky, kdyz rikam, prijed, manzel tu nebude, aspon nam pomuzes, kdyz jsem bez auta.

Strana
z5
1772
11. srp 2020

Když po mně někdo něco chce, má se vyjádřit jasně a včas. Vaše reakce tady jsou stále kolem dokola a stejně zmatené jako v původní zprávě. Nedivím se, že babička neporozuměla.

autor
11. srp 2020

@obla Tak ja chodila i kvuli tomu do psychotrapie, delala jsem vizualizace, meditace. Terapeutka me rekla, ze jedine zredukovat kontakt na minimum. Coz se tak nejak postupne deje, bohuzel. Mluvit s ni fakt nejde. Ona je scbopna to lhat do oci a vi to, ze lze.

autor
11. srp 2020

@1772 Tak ja jsem rozrusena. To jsem rano nebyla. Kdybych nebyla rozrusena, tak to neresim. A pecuju o dve maly deti. Pisu za pochodu. Kdo chce pochopit, ten to pochopi. Kdo chce kritizovat, bude kritizovat, to je pristup moji mamy.

somalicats
11. srp 2020

No, nejsi jediná, kdo pečuje o děti, přijdeš mi taky teda dost hysterická. Pokud víš, že na mámu není v tomhle spoleh, tak je to jednoduchý - neúkoluj ji a zařiďte si věci s manželem sami tak, jak chcete vy. Pak nebude doma dusno.

tasimia
11. srp 2020

Ja to spise vidim tak, že si na svoji matku tak alergicka, ze uz te rozciluje i sebemenší blbost. A ty sama zuris úplně zbytečně, takže nejprve by si měla svoje emoce dávat s klidem. A pak až se ptát jak zvládat někoho jiného. Mi takhle někdo volat do obchodu, auta pošlu ho hodně rychle někam. Zásadně taky nezvedàm telefony, když něco řeším.

autor
11. srp 2020

@kami1984 Manzel pracuje ve stejnem meste jako zije moje mama. V tydnu tu s nami neni, jezdi jednou tydne, tento tyden mel prijet, ale kdyz rekla mama, ze prijede me pomoct, tak se mu hodilo sem nejezdit. Je to 130km. My bydlime na samote u lesa. Ja ji tu 3 tydny nepotrebuju, ale prijala jsem to, aby videla vnoucata a aby si tu odpocinula. Ona bude odjizdet vysmata, spokojema aja s kruhama pod ocima. To je prave to, ze kdo nezna tento typ osobnosti, tak to asi nikdy nepochopi, jak at delas co delas, tak te ten dotycnej vzdycky nakonec vypsychuje. Proto me to i to stve. Ze pak ja kdyz po delsi dobe natlaku bouchnu a zvysim hlas, tak jsem ja ta spatna.

dashyyy
11. srp 2020

@berenika39 přesně .. mamka jezdí jednou za dva měsíce a vždycky mám lednici buď nacpanou nebo jedeme na nákup spolu, stavíme se s dětma na kafčo a zmrzku a ještě pokecáme..
nikdy by mě nenapadlo, ji ještě bombit cestou co všechno a jak má udělat.. a s tou pomocí.. řekla jsi jí to?? Mami vezmeš si na chvíli kočár na procházku? Já bych zatím to a to.. mám jedinou radu.. spoléhej se sama na sebe.. nákup a mlíko sis měla zařídit včas.. sama píšeš, že teda nemáš auto, ale kdyby nepřijela, nějak bys to vyřešit musela asi jako vždy.. já teda s mámou rozhodně nemám ideální vztah, ale naučila jsem se jí všechno říkat.. když se mi nelíbí jak něco dělá nebo mluví, tak jí to prostě řeknu.. mami je mi to nepříjemný, mami takhle ne.. pojďme se domluvit, aby to pro obě bylo ok...

somalicats
11. srp 2020

Jetšě mě zaráží jedna věc. Psalas, že Tvoje máma bydlí v bytě, který je napůl Tvůj, a bydlí ve stejném městě, jako manžel pracuje. Já teda nevím, jak ostatní, ale já bych v takovém případě buď navrhla výměnu bydlení, nebo si s manželem pořídila/pronajala něco vlastního v místě práce - už to, že bychom spolu nebyli, by mi teda dost vadilo a manželovi taky.
Jo, a pak by taky bylo jednodušší si pořešit nákupy a spol.

autor
11. srp 2020

@kami1984 A ona me teda deto nehlida. To ona jen tak rika, ze me jede pomoct. Proste prijede na navstevu, ocekava full servis a obcas si pohraje s ditetem, pak se sebere a pujde si po svem. Prijde vecer. Ani ze bych si treba nekam vyrazila nepripada v uvahu. Max, ze si dojdu az budou deto spat rychlovka zabehat. Ale to jiste ne kazdy den, tak jednoi tydne pocitam, ze se ji to bude hodit.

autor
11. srp 2020

@kami1984 A dcera s ni ani byt sama nechce, coz tedy chapu. Kdyz tam nejsem ja, tak je hrozna ona.

makovice88
11. srp 2020

@somalicats Presne to me napadlo taky! Ale myslim, ze barak, byt nekde na dedine, je asi lepsi, nez byt..? 🤷‍♀️

somalicats
11. srp 2020

@makovice88 Tak to rozhodně, na druhou stranu ale aspoň pro mě ne za cenu toho, že nebudeme žít jako rodina. Vždyť ty děti toho tátu ani nebudou pomalu znát, když se doma objeví max 1x týdně, a teď dle toho, co píše zakladatelka diskuse, tam nepřijede vůbec.

autor
11. srp 2020

@somalicats Ale ja nemam s nakupy problem. Manzel sem 1x tydne jede a nakoupi, jezdi za mnou kamaradky, po ceste vezmou napr.vlozky, kdyz me dojdou a podobne. A ja si taky jsem schopna dojet mhdeckem. Ted s dvema detma narocnejsi, ale da se taky. A hlavne nam to takhle vyhovuje. Problem je pouze v tom, ze mama se nabidla, ze me prijede pomoct ( coz neznamena hlidat deti, jak si tu nekdo myslel), i jsme se bavily, ze uz me dochazi jidlo. Takze se pocitalo s tim, ze budto nakoupi po ceste nebo druhy den si sjedu sama. Zkratka ta pomoc byla v tom, ze budto ona nakoupi a nebo zatim pohlida deti ( dele fakt ne). Akoratze podle me ji ruplo v bedne a zacala hystercit ( proc to dela nechapu) a misto, aby se zastavila v lekarne po ceste ( jak jsem chtela ja), tak sla litat po meste, asi aby me pak mohla rict, jak je kvuli me strhana a jak prijede ted pozde a bude muset je za vedra. Opravdu. Ona proste dela veci sloziteji, aby ti to pak vycetla. Ja se ji i ptala,kdyz jsem se konecne dovolala, proc to takhle udelala a rekla me, ze proto, ze se po ceste nechce nikde stavovat. Tak jsem se ji ptala, ze to nechapu, protoze naprosto vzdycky se stavi v krame a nakoupi na tyden a to me rekla, ze delat nechtela ( podle me lze). Takze ted kvuli sve hrdosti ani nenakoupi a pojedeme pak znovu do mesta a zbytecne se utrati za benzin. Ale mozna si fakt myslela, ze dojede a pohlida a aj pujdu nakoupit. Ale tak to chce komunikovat. Kdyz me nekdo proprosi a da jasny instrukce o co, tak kdyz to chci udelat jinak, tak jdu a zeptam se, ne? Ja ji i psala at me radsi zavola. Nic. Jinak nemovitosti mame takto po rozvodu mych rodicu, tata na me prepsal svoji polovinu. Ve meste zit nechceme a nepoterebujeme. To prepsani podle me nic moc neresi. Leda bych ji fakt chtela rict, at za nama uz nejezdi a to ja nikdy neudelam, to me neprijde spravny.

katkas75
11. srp 2020

Mně přijde normální nečekat nic od nikoho, ani od rodiny, vše si zařídit sama a pokud přijde pomoc, je to nadstandard a milé překvapení. Každopádně nespoléhat na pomoc. To je zkušenost z mé rodiny. Také mi ale přijde normální to, co z nám z manželovy rodiny - oboustranná pomoc, kdykoliv zavolat s tím, že je potřeba zařídit, zavést, koupit to či ono. Pokud máme nějakou větší sobotní práci na baráku, tchýně volá a ptá se, jestli nechci uvařit, poslat s tchánem i buchtu apod. Stejně já, když někam jedu, ptám se, jestli chtějí něco koupit. (Tchýně neřídí.) Nebo když se slaví u nás či u tchýně, každá přinese buchtu či nějaké pohoštění. (Mně přijde lepší, když chystání není na jednom, hlavní je posedět. Ale je to na každém.) Osobně je mi bližší varianta z manželovy rodiny. (Taky samozřejmě není vše idylické a kromě přímé domluvy je tam taky přímé "vysvatkovani", když na to přijde 😁)
Chci tím říct, že každý to má jinak. Jinak navyklé z domova, jinak to cítí. Důležité je si podle mě věci říkat narovinu. Dokázat je říct a zvládnout unést je slyšet.😉 Pokud je to s některými lidmi jakkoli náročné až nemožné, v prvé řadě se s tím smířit a nenechat se tím ovlivnit. Povznést se nad svá očekávání.
Pouze můj názor, možná je to celé jinak.😁

ariadna12
11. srp 2020

@amazonkajanik Tobe urcite ne😁

martt
11. srp 2020

Hele neber to ve zlém. Ale z toho co tu čtu mi připadá, že jste si hodně povahově blízké, i když si to nechces připustit. Povědomě to sice asi cítíš a proto svojí mámu "nesneseš" a všechnu vinu svalujes jen na ni. Ale i kdyz o ní budeš v každém příspěvků psát, jak je hrozná, jak se ni nedá domluvit apod... Tak ten "vztah" s mámou ještě vic zabíjís.

makovice88
11. srp 2020

@somalicats Nevim no, my mame super obri byt ve meste, na okraji. Par minut chuze do prirody, vlastni zahradku nedaleko. Takze nas do baraku nic netahne. A presne i z toho duvodu jako jsou obchody, lekar, lekarny. Ale hlavne s nami tatinek zije cely tyden a tohle nevideni se by mi taky vadilo...😕

teeerez
11. srp 2020

Tak ja nevim, ale prijde mi, ze se to sem tak pekne hodi.... Kdyz jsem byla v tezke puberte a mela jsem pocit, ze me nikdo nechape, tata me vzdycky objal a rikal:

"Mas to tezke vid, vsichni jsou blazni, jenom ty si letadlo"

Nemyslim to ve zlem, jen mi prijde autorko, ze nechces ani za nic pripustit, ze i ty jsi se mozna mohla zachovat jinak 🙂 Dejte si s mamkou kafe a naucte se mit rady

makovice88
11. srp 2020

Autorka si proste porad bude "hajit" tu svoji pravdu, anizby uznala, ze to muze byt i jinak. Mama je ta zla, ona je dobrak. Tady od diskuze si akorat slibovala, jak ji vsichni polituji, tak to vnimam ja. Take vidim chybu v komunikaci na obou stranach...

lora1987
11. srp 2020

A co teda resis, kdyz mamku znas a vis, ze ti s nicim nepomuze (jak pises)? Proc teda chlap neprijede domu, delate zmatky a tahate do toho mamu? Mate se zaridit sami a usetrite nervy vsem zucastnenym...

drakenn
11. srp 2020

Autorko, měla by ses léčit.
Slušná komunikace je ti cizí, jsi generál jak vyšitý, k tomu hysterka. Nikdo není povinný ti číst myšlenky, pusu otevřít a říct přímo co chceš neumíš! Ale očekávání a výčitky ti cizí nejsou.
Mě osobně by hamba fackovala se takhle chovat k vlastní matce. Ale asi sklizi, co zasela.

hanka_12345
11. srp 2020

Co znamena ze se manzelovi nehodilo prijet domu?

somalicats
11. srp 2020

@makovice88 My bydlíme na kraji Prahy v baráčku se zahrádkou, je pravda, že nejbližší obchod je 3 km, ale zase sem jezdí dovážková služba, já auto mám, takže si sama zařídím, co je potřeba a nespoléhám na nikoho. Pocházím z vesnice, ale kdyby šlo o rozhodování, zda bydlet v bytě ve městě s manželem nebo na vesnici přes týden sama bez manžela, tak není co řešit. mně by ten manžel prostě chyběl.

hanka_12345
11. srp 2020

my bychom takhle.fungovat nemohli aby byl manzel doma 1x tydne a tuplem teda.pak nechapu ze tvuj manzel rekne ze teda.ted nelrijede.ze.se.mu to nehodi kdyz tam bude teda ta tchyne (at to obskace za nej ona)

somalicats
11. srp 2020

Autorko, ale tak když víš, že Tvoje máti dělá věci složitější, než jsou, tak ji prostě už neúkoluj, i když se bude nabízet. Když Ti vadí, že zařídí věci po svém, tak to po ní prostě nechtěj a tečka. Domluv se s manželem, ať to tedy zařídí on, udělej si řidičák, abys nebyla na nikom závislá, prostě se holt budeš muset snažit sama, když už máte takový model, jaký máte. Pak nebudeš muset hysterčit z toho, že hysterčí Tvoje máma kvůli Tvým výčitkám.

autor
11. srp 2020

@somalicats Tak ona nekdy funguje dobre. To je ten problem, ze nevis, co bude problem. Ja jsem taky o tom premyslela absolutne nic po ni nechtit. Ale zkus si to predstavit to fungovani v praxi. Nefungujici babicka, ktera se vlastne prijede jen rekreovat a budes kolem ni obskakovat 3 tydny? Ja tohle nemam zapotrebi. Takze by to dopadlo tak, ze ji budu muset rict at nejezdi. Coz asi teda stejne dopadne.

autor
11. srp 2020

@hanka_12345 Potrebuje zustat v podniku a dohlizet na zamestnance. Kdyz tam nebude, tak budou krast🙂

martt
11. srp 2020

A proc kolem ni skaces jak tvrdíš? Sama píšeš, že půlka baráku je její. Takže si vlastne jezdí do svého. Tím pádem si nastav hranice, když tam bude ať se stará sama o sebe. A nebo teda omezte kontakt, ale tim že vlástni půlku baráku, tak ji zakázat jezdit do svého nemůžeš. Tak ji jediné vyplatit. Myslím, že v tom máš v tom sama bordel. Protoze v těch příspěvcích si dost protirecich.

marti89
11. srp 2020

A kam bys jako si chtěla vyrážet od 2měsíčního prcka, kdyby ti náhodou babička pohlídala? 😮 Uvědom si, že má už věk, snadno se jí může udělat špatně a ty pořád jedeš dokola, že neskákala podle tvých instrukcí a štve tě, že není tak hlídací. Zásoby jídla a hlavně UM je tvoje odpovědnost, babičku můžeš požádat o základní pomoc s vařením nebo chvilkovým omrknutím dětí (dát jí třeba spící dítě v kočárku k tomu záhonku, aby na tebe houkla, až se probudí). Ale ty tu vyzdvihuješ dokola 60 Kč za UM (hlavně že snad je, taky ho v té tvé lékarně ani nemuseli mít a byla bys nahraná) a vytahuješ blbosti s rozdělením majetku (to s tím, jak se rozhodla ne/nakoupit nesouvisí). A že jí budeš obskakovat? No i kdyby ano, tak dřív obskakovala ona tebe a taky ti to nevyčítá, se stářím se to otáčí, to ty bys jí měla pomáhat..

martt
11. srp 2020

Jeste dodám, že mi nepřijde, že zvládáš být s dětmi úplně sama a v tom si myslím, že je kámen úrazu. Věř, že vím o čem mluvím, také jsem byla přes týden sama, ale musela jsem se spolehnout jen sama na sebe. Takže tohle co se stalo já podle sebe bych neřešila, ale naopak byvh byla vděčná za to, že to ta máma vyzvedla i kdyz podle tebe blbě a ne podle tvého.

Strana
z5