Partneři a domácí mazlíčci. Respektujete to?

26. zář 2023

Ahoj, měla bych dotaz na vaše partnery, když se míjíte v lásce nebo pochopení pro domácí mazlíčky. Respektujete to nebo máte mazlíčky i tak? Nebo to respektuje partner, i když mu to nic neříká?
Zdrže se prosím komentářů typu - oba milujeme psy a jsme v tom za jedno, to mi fakt k ničemu není v této diskuzi ...
Vím, že takových rodin, kde jeden nebo druhý nemusí zvěřinec, je víc, jak to řešíte?
Já chápu, že ve vztahu by měl člověk brát ohled i na toho druhého, ale co když jeden bez zvířat nemůže být a ten druhý je nechce? Kdo je pak v právu? 🤔

Popis pro ty, komu se chce číst s naším dlouhým problémem 😂
Když jsem se s manželem potkala, měla jsem zvířat několik. On z toho do stropu neskákal, ale přes hromadu řečí jsme se i s mým zvěřincem sestěhovali, spokojeně žili až na občasné kecy, že to je akorát žrout peněz a času. Pak přišlo první plánované miminko, 2 roky na to druhé neplánované, ale chtěné miminko a teď už mám jen jednoho mazlíka - králíka a 2 malé děti. Chlap věčně v práci, půjčka, hypotéka a já na vše sama, na vesnici, kde v podstatě nikoho neznám. Zvířata mě drží při smyslech a je to pro mě málo ten 1 králík. Od mala jsme měli doma postelovou kočku, andulky, morčata, králíky, křečka, celá rodina milujeme zvířata. Ale manžel dost často hlásí, že až králík dožije už nechce o žádném zvířeti vůbec slyšet. Že doma nechce ani pitomého křečka, prostě vůbec nic. Ať si pořídíme králíka do králíkárny, ale přes práh domu už žádné zvíře. Přitom nijak zvlášť často nejezdíme pryč a když jezdíme, hlídání máme, v tomhle nás to na nijak neomezuje. Hygiena je pravidelná, nic nesmrdí, ani jemu, ptala jsem se ho, poctivě se staráme. I děti se chodí mazlit, pomáhají s péčí. Fakt mě s tím manžel vyloženě s***. Vždycky mě to úplně vytočí a řeknu mu, že nejsem jeho harant, aby mi říkal, co můžu a nemůžu, což vytočí i jeho. Ve všem ostatním nám to klape. Hádky nemáme, rádi se máme, vycházíme spolu, jsme za jedno ve výchově, v životních cílech, ale jak dojde na téma mazlíčci, jsme hned v sobě. 😤

klokanka31
26. zář 2023

Já bych v tomhle byla tak trochu sobecká, a pokud mazlíčka chtějí i děti, pak bych zavelela že prostě bude a basta 😃

teate
26. zář 2023

Já zvířata doma teda taky nemám ráda a neumím si představit, že chlap donese nějaký zvíře, který echt teda nemůžu ani vidět a to je kočka. Vůbec nevím, co bych dělala a rozhodně bych si ji ani přes svou alergii neoblíbila. To stejný jakýkoli pták. A bylo by jenom peklo. Ale kdyby donesl hlodavce jako je morče nebo křeček, králík (toho jsem měla doma jako malá), tak to by mi radost udělalo. Možná je to jen o tom říct si, zda by nešel udělat kompromis. Zda přes všechna zvířata nejede vlak nebo by některé zvládnul.

alubif
27. zář 2023

Tak jste na vesnici, není nutné mít zvěřinec doma. Pořiďte si klasické vesnicke kočky, králíka a morčata do kralikarny, slepičky... U nás jsme teda ve shodě, co se týče zvířat, ale kdyby jsme nebyly, v právu je ten, kdo zvíře nechce. Ač člověk udržuje hygienu po zvířeti, prostě tam pořád bude něco chlupy, peří, hluk, králík občas něco prekouse, kočka něco poskrabet... navíc pořád je to živá bytost, o kterou se člověk musí starat což už je další omezení. U nás chtějí mazlíčka děti a prostě nebude a basta. 😉✌️Prostě je to další starost navíc. Co s mazlíčkem, když jedeme pryč a jezdíme celkem dost...

dashyyy
27. zář 2023

Mám psa, mám ho dýl než manžela a tak dostal na výběr hned na začátku, že jestli chce mě, tak jedině i s ní a tak že jo.. od začátku to nebyla žádná velká láska, manžel pochází z vesnice, ze statku, kde jsou zvířata buď na jídlo nebo na práci, mazlíček v posteli fakt ne.. já to chápu a respektuju a postupně jsme náš zvěřinec zúžili na tu důchodkyni psí (morčata, rybičky, chameleoni) a taky hlásá, že pak už psa v žádném případě.. no takhle, říkat si může co chce, ale já bez psa prostě být nechci a je pro mě důležitý mít chlupatýho parťáka, takže jsem ochotná přistoupit na kompromis a vybrat psa, který bude splňovat spíše manželovo požadavky na údržbu apod, tam se naše názory dost liší, ale je ochotný udělat kompromis, tak já taky..

gbp
27. zář 2023

maj to tak nasi. mamka vubec, tatka milovnik. aso se ji nikdy dvakrat neptal, ale kdyz sem byla mala, meli sme vzdycky nake zvire. rekla bych takovy kompromis - nikdy se o nej ona nemusela nijak statat, nijak ji nezavazelo, neobtezovalo. krecek, rybicky, chameleon. pak se nastehovali do domu a tam je tech zakouti vic 😅 + zahrada. takze tam je voliera, kocku nakonec prines bracha 🤣 a mamka si tak nejak postupne zvykla. kocku nehladi, ale rano ji i nakrmi 😄 asi bych manzelovi zkusila v klidu vysvetlit, ze je to pro me opravdu dulezite, ze ho s tim nechces obtezovat, tak treba nebudete mit psa, nebo ptaky co rvou. fakt hezky, ale durazne, asertivne, o harantech bych nemluvila, to ho vytoci, to je jasne. kdyz s ni bude rec, mohl by navrhnout, co by snesl. kdyby s nim rec nebyla, zeptam se (jako dcery 😅) kocku nebo krecka? taky bych to smerovala na zahradu a pokud mu vadi penize, rozsoupla bych se vic az budu pracovat, pripadne chodila kreckovi na klasky, susila seno...
drzim palce 👍 pro me je to taky dulezite, mame zatim jen kocku, ale az budou holky vetsi, urcite jim aspon krecka dovolime..manzel rika, ze se do maleho bytu nevejde, ale ja mu oponuju, ze preci nechce, aby byly smutne jako on, ktery mel krecka zakazaneho a dostal tamagoci 🙈

michaela666
27. zář 2023

Taky nechci domů zvířata. Často jezdíme pryč a odmítám řešit kam s ním na hlídání. Přijít mi manžel s něčím domů i přes můj nesouhlas, tak zuřím. Byla by to totiž další starost pro mě a na to mi stačí on a dítě.

Za mě zvířata patří ven. Mít dům a zahradu, tak bych uvažovala nad králíkem nebo psem, ale byli by to zvířata čistě venkovní.

jahodi
27. zář 2023

Situace trochu odlišná, ale můj ex manžel mi kdysi pořídil "z lásky" kocoura a pak ho zneužíval akorát k tomu, že mě prudil, že je doma moc chlupů atd. Fakt vtipné.

Trochu hádám, že starost o zvířata je v tomto případě spíš na ženě - i když mohlo by být zajímavé pobavit se s mužem v klidu, co pro něj starost o zvíře znamená, třeba dělá něco navíc, co si ani neuvědomuješ a fakt má kvůli zvířeti práci navíc.

Na druhou stranu i kdyby pro zvíře nedělal nic, tak je asi fakt, že starost to je pro tebe a pak ti "odčerpává" energii a čas na jiné věci. To je těžké, když si představím že chlap přijde třeba s nějakým novým koníčkem, s kterým já sice nemusím mít starost žádnou, ale vím že bude mít o něco míň času na domov, na nás, na mně, tak mě to bude dost vadit, že jsme to neprobrali. Holt žít v páru fakt je o tom, že to nějak sladíme aby to vyhovovalo oběma. Bude dobré to probrat v klidu.

lauriak
27. zář 2023

Pokial zijete na dedine a mate domecek a zahradu tak si daj zvierata von. Ved nemusia byt s vami v dome. Kludne psa na zahradu, kralicky, slepičky.
Ja ako odporca zvierat by som tiez zle niesla keby manzel do mna rypal, ze chce zvierata. Tvojmu to asi tiez neni prijemne. A teda neutralna pozicia je zviera nemat = nemusis sa o to starat a nestoji ta to peniaze.

te_reza
27. zář 2023

Psa jsem pořídila tak nějak navzdory přání chlapa. On ho nechtěl. Já argumentovala tím, že s předchozími partnerkami zvířata měl, tak nevidím důvod. Dítě odrostlo a já prostě potřebovala mít podnět k pohybu a dělat něco i sama. Mít prostě zvířecího kámoše. Do poslední chvíle jsem poslouchala, že se o něj starat nebude. Teď s ním chodí běžně ven, miluje ho a pes jeho taky. Na druhou stranu "kam dát psa" je prostě oříšek.

tereza0111
27. zář 2023

A proc manzel zvirata nechce? Me si poridil s kockou, takze beru za vysostne a nedoktnutelne pravo kocek sdilet s nami domacnost.... Ale "puvodni" kocka nam uz bohuzel umrela, mezitim jsme dostaveli novy dum kam manzel zadne zvire nechce. Aby nedelalo bordel a nemuseli jsme resit peci, kdyz jsme porad nekde fuc.
Zatim jedeme v kompromisnim rezimu, protoze ma pravdu. Ale i tak dcera nedavno dostala zelvu. To je snad zvire, proti kteremu nikdo nemuze nic mit. Bordel to nedela, alergie na to nejsou a nic moc to nechce.
Az jednou budu usedlejsi a deti odrostlejsi a dum mene novy, objevi se tu zase kocka, protoze je miluju a predstava, ze bych uz nikdy nemohla mit kocku, je pro me neprijatelna. Chapu, ze zvire by nemelo obtezovat dalsi cleny domacnosti co je nechteji, ale cesta "zadny zvire, protoze jsem rozhodl" by mi teda neprisla stastna

irmamala
27. zář 2023

Tady nikdo není v právu, ty máš právo je ve svém domě chtít a on má stejné právo je nechtít. Pokud se o ně nemusí starat, neobtěžují ho, nezabírají prostor a nestojí Vás to majlant, tak asi jedině psí oči a srdceryvná zpověď, jak je ke svému životu potřebuješ 🙂 Když se mají lidi rádi, měli by se snažit tomu druhému dělat radost, pokud to pro ně není tak šílená oběť.

krisstina93
27. zář 2023

Já třeba zvířata mám rada, manžel ještě raději, ale spis někde venku. Muž měl kočku, psa a koně, když sme se seznámili, ale ačkoliv zvířata mám rada, tak je nesnáším třeba v posteli, kuchyni apod. Plus teda v byte to není nic moc, mame 3 děti, manžel vždycky pritahnul něco (potkany, kočku, želvy ) a pak sem se o to starala jen já a akorat mě to stvalo, plus vždycky řešit nějaké hlídání když někam jedeme, no je to ke vzteku víc jak k radosti :D mít dům se zahradou, tak tam budu mít klidně celou farmu :D tak si dej zvířata ven, někomu fakt není příjemné sdílet domácnost se zvířaty, i když je čistíš, tak stejně zabírají místo, dělají kraval, lezou kam nemají, všude sou chlupy, někomu nejsou příjemné i ty vykaly (asi necistis packy kočce pokaždé, když si zajde na zachudek ze?) takže to chápu a radši bych se rozvedla, než žít nedobrovolně ve zverinci :D proč nechceš králíka do kralikarny, kočku nebo psa na zahradu? Dyt ta zvířata jsou i venku šťastnější, než zavřené někde uvnitř.

ninive211
27. zář 2023

A já manžela chápu. Taky nejsem nějaký milovník zvířat, teda milu kočičky, cizí bych umazlila, ale domů do bytu je (zatím) nechci a odolávám...jako děcka jsme měli několik morčat, pak křečky a nakonec králíky-ségra furt chtěla psa, to byl zákaz, tak dotáhla ze zveráče králíčka. Přes prvotní šok nakonec to byl miláček celý rodiny apak jsme chvilku měli králíky dva. Po úmrtí první králičice ten druhej vydržel necelej rok, i když byl dost mladší.
Mít zvíře je každopádně starost a hlavně furt řešení, kdo se o něj postará přes dovolenou atd. (to je asi můj hlavní argument u mě, proč zvíře domů ne). K tomu samozřejmě finance. Ale za mě teda prosadit si domů zvíře i přes zásadní odpor druhého partnera (ne že "je mi to vlastně jedno, hlavně pokud se o to nebudu muset starat") je sobeckost a tohle by si asi měli partneři vyjasnit hned zpočtku vzatu - zda jsou "milovníci" či "zarytí odpůrci". Protože ano, může to být nakonec i jedna z hlavních třecích ploch vzájemného fungování.

glimmer
27. zář 2023

s manželem jsme měli vždy psy, celkem 3. Když nám všichni psi zemřeli, tak manžel už psa nechtěl ... já si neumím představit život bez psů, takže jsem přivedla fenku bez jeho vědomí přesně na štědrý den. Chvíli dělal, že je naštvaný, ale teď Happy miluje a ona jeho. Když jsem si pořizovala Krise, tomu bylo už 1,5 roku, tak jsem mu jen ráno zavolala, že si večer přivezu dalšího psa, tak aby byl doma ... Ale je pravda, že manžel se v běžném provozu o psy moc nestará. Tak 95% venčení je na mě nebo dětech. Krmím a vyčesávám je jen já. Takže na manželovi je hlavně odvoz na veterinu nebo na tréninky k ovcím.

mourovatakocka
27. zář 2023

Pokud se on starat nemusí, děti chtějí, ty chceš, prostě bych ho postavila před hotovou věc. Ať si na tu myšlenku zvyká, že až králík nebude, pořídíte nového. Moc nerozumím, co mu vadí, když se starat nemusí 🤷 On má nějakého koníčka? Králík v králíkárně a doma na mazlení fakt není totéž, kočka by třeba taky nechtěla být jen venku, pes uvázaný jen u boudy mi dokáže strašně zvednout mandle.
U nás to muž "musel" akceptovat, na nic jsem se ho neptala 🙈

martinka_33
27. zář 2023

V právu je ten, kdo se o mazlíčky stará, ty jsi doma, on ne, ty se staráš, on ne, tak co mu vadí? Neco jiného by bylo kdyby mi muz domu natahal zverinec a pak tahnul do práce a já se musela starat o mazlicky, které jsem nechtela.

krisstina93
27. zář 2023

@martinka_33 tak on se bude starat minimálně finančně, jestli je ona na mateřské. Precejenom zvířata nejsou levná sranda, krmivo, podestylky, vybaveni a nedej bože když musí na veterinu. Třeba ten chlap má strach i z těch financí, pokud mají hypo, půjčky, dvě deti, tak zvíře navíc muze byt zásah do rozpočtu. Když tomu zvířeti chce člověk dopřát něco kvalitního, tak to není otázka par drobných.

petrasipkova1
27. zář 2023

Snažila bych to vykomunikovat, proč to tak má a snažila se ho nalomit. 🥰 My máme dva psy, dvě morcata,oblovky,v létě kuřata na porážku a teď stavíme kurnik pro slepice. Až na malého psa je vše venku. Malej psík je na mazleni, ale nechodí třeba do patra do posteli, děti jsou alergici, tak ať máme aspoň někde relativně čisto 😅 Jen je tedy už problém hlídání na dovolené, protože jezdíme na dlouho, tak už mám tedy v hlavě, ze dalšího velkého psa zatím ne, ze toho malého můžeme vzít sebou. Letos uz byla s nama stanovat a byla to pohoda. Když jsme byli skoro 3 týdny u moře, tak byly samy doma na zahradě, a bracha mi je chodil rano večer krmit, ale je to opruz je takhle někomu házet na krk.

dashyyy
27. zář 2023

@ninive211 je to tak.. my se třeba fakt vůbec nehádáme, ale pes je jediná a fakt velká třecí plocha.. má ale smolíka, věděl, do čeho jde 😀

martinka_33
27. zář 2023

@krisstina93 možná, ale pak bych se zajímala jak drahé jsou jeho koníčky a podle toho vybrala úmerne tak drahé mazlíčky 😀 Nemam ráda takocé to, ze muz vydelává, tak urcuje za co se utrácí, peníze jsou společné ☝️ Já nechci mazlíčky, protoze se o nechci starat, stačí mi tři čuníci 😀

autor
27. zář 2023

@mourovatakocka přesně tak, králík v králíkárně opravdu není totéž, co králík doma. Přes zimu se s ním budeme chodit mazlit přes palčáky?
@krisstina93 protože děti ho mají opravdu jako mazla. Vypustí si ho z klece, králík leží u nich, ony si hrají, občas ho pohladí, dají mu pamlsek. Já si ho taky ráda večer pomazlím. Uspím děti a on za mnou skočí na gauč nebo si k němu lehnu na koberec, koukám na film a on se mazlí. Tohle králík v králíkárně nesplňuje... 🙂 a taky by mi to dost chybělo, kdybych nic takového doma neměla.

A hromadná odpověď, ne manžel se nestará a nikdy nestaral. Jestli třeba vyzvedl ve zverimexu 4x krmení, za tu dobu co jsme spolu? Já po něm ani nic nechci. Řekla bych, že by mu asi až tolik nevadilo, kdyby bylo zvíře jen v kleci. Já je taky pouštěla jen, když byl manžel pryč, abych ho nedráždila, ale děti to nechápou, takže pouští kdykoliv, ať je táta doma nebo ne. Starší i řekne, tati on byl v kleci smutný, tak jsem ho pustila. 🙂
Vymlouvá se na to, že nás to omezuje, že nám to bere tu možnost se třeba sbalit a říct zítra jedeme na dovolenou. Jenže my tohle neděláme. Kolikrát jsem i já chtěla někam jet a manžel měl kupu výmluv, ale jde mu asi jen o to, mít tu možnost. Kdyby se náhodou jednou za 10 let rozhodl takhle vyrazit, což mě přijde absurdní. 🤦🏼‍♀️

@mourovatakocka ano, on koníčky má a to hned 2, jeden pravidelný a nejede přes to vlak a druhý občasný podle domluvy a nálady. Taky na to se odvolávám, jemu to ale nepřijde stejné. Jeho koníček nás prý neomezuje na svobodě, ale co se týče času a plánů v běžném týdnu, tak nás to přeci taky všechny ovlivňuje. Ale prostě si jede to svoje. 😤 Tak já asi taky ... 😁

jahodi
27. zář 2023

tak pak by bylo lepší najít způsob, jak o tom mluvit klidně. O obou věcech, "nejede přes to vlak" fakt není vztah budující ☹

autor
27. zář 2023

@martinka_33 tak za vybavení na svůj sport nešetří, jak jinak. 😀 My se dříve i bavili o třetím dítěti, ale už se fakt těším do práce. Je to blbý, ale už se těším, až pronesu větu moje výplata, moje rozhodnutí a tečka. Manžel sice pořád říká, že je všechno naše, náš dům, naše peníze, všechno naše, ale jak jde o to, kam to investovat, tak hlavní slovo má vždy on a jak jde o děti, tak se o ně starám pořád jen já. 😀

queequegg
27. zář 2023

U nas jsem ja ten "odpurce" a muz s dcerou zvirata radi. Mame morcata, ty jsem ochotna tolerovat, hlady je umrit nenecham, ale mazlit se s nima nepujdu. Byla bych ochotna udelat nejake ustupky, ale zase ne vsechny (na kocky jsem alergicka a pes mi do bytu proste nesmi). Byvaly si kdysi dotahl psa jako vyborny napad, zustal mi na krku a dekuju, nikdy vic.

atraps
27. zář 2023

Děti mazlíčka budou chtít, vyckej a muž snad zvolí.

vero987nika
27. zář 2023

tak tohle jsem celá já 😂 měla jsem taky zvířat více, teď nám zbyl jenom hafan a dvě děti (2r a mimi 6m) a za tyden si jedu do Brna k chovateli pro gekončíka protpze jsem vzdy toužila chovat plazy a přijde mi ze teď je správný čas protože mě to udrží při smyslech 😂 manžel teda funguje doma a o děti se stará na 1 takže v tomhle nemohu úplně srovnávat, právě to bude tak že já se jednou denně na půl hoďky zašiju dolů do místnosti s gekonem a manžel se bude starat a já na chvíli vypnu 😅 toleruje mi to, nadšený není, snad mě nevyhodí až si založím krmnou kolonii brouků 🙈😂 ale je to mimo obydlené místnosti a bude to velice zodpovědně takže ho to nebude nijak obtěžovat

radecka1
27. zář 2023

@martinka_33 Pokud jsou zvířata venku, tak souhlasím. Pokud jsou doma, tak mu prostě může být nepříjemný žít v chlupech, cítit zvíře apod. Jako nemilovnik zvířat ty chlupy vidíš, zvíře cítíš, i když ten druhý luxuje a o zvíře pečuje. Kuřák si taky myslí, že to ostatní nic necítí. A hodně by mi vadilo, kdyby mě někdo nutil žít doma se zvířetem, stejně jako s kuřákem.

mama_mila
27. zář 2023

Máme králíka, už druhého, dohromady 12 let (první se dožil 4 let, druhý má 8 let). Až odejde, tak na dlouho žádné zvíře nechci. Kdykoliv jsme někam jeli, něco řešili, stěhovali se, jen problémy, nikdo nechtěl pomoct. Takže možná až někdy časem a určitě nic chlupatého, žádného králíka, kočku, nic podobného. Možná ježka. Ale fakt až třeba za 5-10 let, dřív ne. Když jsem byla malá, tak jsme měli doma rybičky, křečky, ptáky, králíky, i psa (ne všechno najednou) a prostě jsem byla zvyklá, ale teď jak máme děti atd, tak mě to spíš otravuje, se přiznám. Asi bych od toho chtěla na chvíli pauzu.
Kdyby mi manžel donesl domu zvíře i přesto, že ví můj názor, byla bych opravdu hodně naštvaná. Můj manžel se "zvířecí pauzou" souhlasí (hlavně kvůli mně teda), ale zvířata má rád, jako dítě nikdy žádné neměl, i když chtěl.

jannym
27. zář 2023

Ja jsem na zvirata zvykla, manzel taky, jenze on je porad v lufte, starat se o mazliky pro deti budu predevsim ja, takze jsem rozhodla ze si poridime potkanky, snad uz letos nam to vyjde, ze fakt jo…bavili jsme se i o zelve…syn by chtel rybicky, ale s tema se fakt moc nepomazlime…tak nevim…zvazovaly jsme i kocku, coz vyresil syn pac ma alergii…

fire85
27. zář 2023

@michaela666 bohužel to tak.porad bere spousta lidí na vesnici, ale je to.naopak, pes má být s lidmi potřebuje být se svoji smeckou , ne ležet celé dny u boudy. Bydlím na vesnici a mám psa i kočku které chodí jak ven tak i spávají doma.